Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdko smart - do czego może służyć ?

Featured Replies

Napisano

Po raz pierwszy dotykam tego tematu.

Kupiłem 2 sztuki, bo dla nich widzę zastosowanie.

Pierwsze będzie do pompy obiegowej, która aktualnie chodzi na zwykłym analogowym gniazdku z programatorem (minimalny interwał 15 minut).

Zaprogramuję precyzyjniej.

No i co najważniejsze będzie można je zdalnie wyłączyć, żeby nie chodziło podczas nieobecności - obecnie wielokrotnie zapominam je wyłączyć ja nie ma mnie w weekend lub nawet na dłużej w domu.

Drugie użyję do zasilania pieca, ale w zasadzie nie jest to niezbędne.

Jako zastosowanie widzę to, że jak pozaprogramowo nie będzie mnie w domu to piec będzie chodził (sezon letni) i utrzymywał zadaną temperaturę wody w zasobniku.

Jak wyłączę pompę obiegową (pierwsze gniazdo smart) to mogę też wyłączyć piec żeby niepotrzebnie nie dogrzewał wody.

Ale w zasadzie nie widzę zastosowania dla kolejnych gniazd.

Napisano

U mnie oświetlenie ogrodu i pompa obiegowa ciepłej wody.

Pompa wody ze studni - może być zdalnie wyłączona lub w wyniku zadziałania czujników zalania.

Dodatkowe przydają się do podłączania oświetlenia świątecznego.

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał:

U mnie oświetlenie ogrodu i pompa obiegowa ciepłej wody.

Pompa wody ze studni - może być zdalnie wyłączona lub w wyniku zadziałania czujników zalania.

Dodatkowe przydają się do podłączania oświetlenia świątecznego.

A jak rozwiązujesz kwestię samego fizycznego połączenia ?

Bo ja np. oświetlenie tarasu (jedyne oświetlenie w ogrodzie - 2 słupki na tarasie i 1 górna lampa) mam zapalane zwykłym włącznikiem dwubiegunowym.

Pytam przez ciekawość bo na 100% nie zastosuję tego, bo jest to absolutnie zbędne.

Napisano
6 minut temu, Tomo napisał:

A jak rozwiązujesz kwestię samego fizycznego połączenia ?

Bo ja np. oświetlenie tarasu (jedyne oświetlenie w ogrodzie - 2 słupki na tarasie i 1 górna lampa) mam zapalane zwykłym włącznikiem dwubiegunowym.

Pytam przez ciekawość bo na 100% nie zastosuję tego, bo jest to absolutnie zbędne.

Taras mam podobnie.

Oświetlenie w ogrodzie włączam czasowo i mam podłączone do gniazdka przez osobną wtyczkę z różnicówką.

Napisano
25 minut temu, Tomo napisał:

Pierwsze będzie do pompy obiegowej, która aktualnie chodzi na zwykłym analogowym gniazdku z programatorem (minimalny interwał 15 minut).

No i co najważniejsze będzie można je zdalnie wyłączyć, żeby nie chodziło podczas nieobecności - obecnie wielokrotnie zapominam je wyłączyć ja nie ma mnie w weekend lub nawet na dłużej w domu.

Jako zastosowanie widzę to, że jak pozaprogramowo nie będzie mnie w domu to piec będzie chodził (sezon letni) i utrzymywał zadaną temperaturę wody w zasobniku.

Jak wyłączę pompę obiegową (pierwsze gniazdo smart) to mogę też wyłączyć piec żeby niepotrzebnie nie dogrzewał wody.

Żelazko, żeby w razie jak się zapomni móc wyłączyć (sprawdzić stan) zdalnie.

Kiedyś chyba stosowano takie losowe włączanie światła jako symulator obecności w domu antykradziezowy.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, janusz napisał:

Żelazko, żeby w razie jak się zapomni móc wyłączyć (sprawdzić stan) zdalnie.

Kiedyś chyba stosowano takie losowe włączanie światła jako symulator obecności w domu antykradziezowy.

Ale to chyba trzeba by mieć osobne pomieszczenie gdzie na stałe jest rozstawiona deska i podłączone żelazko hmm

Swoją drogą czy postawione pionowo żelazko mogłoby w jakiś sposób spowodować pożar ?

Przecież ma termostat i utrzymuje zadaną temperaturę (powiedzmy ok. 200 C) w stopie.

Napisano
3 minuty temu, Tomo napisał:

Ale to chyba trzeba by mieć osobne pomieszczenie gdzie na stałe jest rozstawiona deska i podłączone żelazko hmm

Swoją drogą czy postawione pionowo żelazko mogłoby w jakiś sposób spowodować pożar ?

Przecież ma termostat i utrzymuje zadaną temperaturę (powiedzmy ok. 200 C) w stopie.

U mnie żelazko i deska mają stałe miejsce w zabodowanej szafie.

Żelazka chyba wszystkie nawet mają zabezpieczenia i się same wyłączają 👍

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, janusz napisał:

U mnie żelazko i deska mają stałe miejsce w zabodowanej szafie.

Żelazka chyba wszystkie nawet mają zabezpieczenia i się same wyłączają 👍

Nowe tak ok

Chyba była jakaś odgórna regulacja na to.

Ale starsze jeszcze analogowo.

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał:

Ja w okresie od wiosny do jesieni, mam pod takie gniazdko podpiętą grzałkę elektryczną do grzania ciepłej wody.

A jak gdzieś na dłużej wyjeżdżamy, to podpinam lampki w domu, aby symulowały że ktoś jednak jest zlosnik

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał:

Jeżeli chodzi o takie smartplug działające na wifi to osobiście nie podłączałbym do niczego istotnego.

Działają bardzo różnie. Ja jedynie używam do sterowania lampkami choinkowymi ).

Pompę cyrkulacji steruję z płyty przekaźnikowej sterowanej przez RPi.

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał:

Zakładałem tu jakiś czas temu identyczny wątek

Nie znalazłem dla siebie zastosowania

Nawet oświetlenie ogrodu czy dekoracji świątecznych wybrałem na zasadzie gniazdek z pilotem bo nie potrafiłem sobie wyobrazić potrzeby włączania ich z daleka

Ewentualnie podpięcie na stałe takich gniazdek do urządzeń, które włączamy okresowo a nie chcielibyśmy żeby zostały włączone. Np ładuję w garażu prostownikiem akumulator do jakiegoś sprzętu, i nie chcę zostawić go włączonego na noc a nie chce mi się złazić do garażu to wyłączam w telefonie (chociaż ja i tak bym poszedł sprawdzić czy się wyłączyło) zlosnik

Napisano
7 godzin temu, Tomo napisał:

Np. wyłącza drukarkę 3D po zakończeniu druku.

Załącza grzałkę bojlera jeśli wygasł kocioł CO by utrzymać temp. CWU.

Steruje oświetleniem świątecznym wew. i zew.

Itd. itp.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, tomkowski napisał:

Np. wyłącza drukarkę 3D po zakończeniu druku.

Załącza grzałkę bojlera jeśli wygasł kocioł CO by utrzymać temp. CWU.

Steruje oświetleniem świątecznym wew. i zew.

Itd. itp.

Ale do tego chyba jest jeszcze potrzebny jakiś czujnik temperatury ? hmm

Napisano
18 minut temu, Tomo napisał:

Ale do tego chyba jest jeszcze potrzebny jakiś czujnik temperatury ? hmm

Nie - mój sterownik kotła dało się zintegrować z Home Assistentem (lub można było wykorzystać wyjście alarmowe). Info o wygaszeniu kotła powodowało załączenie bojlera.
Czujniki temp. były oczywiście na samym kotle jako część systemu sterowania kotłem CO.
Gniazdko robiło tylko za on/off - oryginalna grzałka z termostatem odpowiadała za regulację temperatury/bezpieczeństwo.

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 13:39, Tomo napisał:

Ale w zasadzie nie widzę zastosowania dla kolejnych gniazd

Ja używam do drukarki. Mam w innymi pokoju, jak chcę coś druknąć to mówię "ok Google, włącz drukarkę".

Używam też do lampek na balkonie i do choinki.

Też mam podłączone pod oświetlenie szafek w kuchni. Bo sterownik Ikea jest głupi i w przypadku braku prądu i jego powrotu zapala to światło. A w gniazdku można ustawić czy po powrocie zasilania ma być on czy off.

Kiedyś jak używałem drugiego routera w chacie, który się co 2-3 dni lubił powiesić, podłączyłem go przez gniazdko i ustawiłem harmonogram: wyłącz o 00:30, włącz o 00:31 cool

Napisano

Pompa basenowa, światełka choinkowe, bo gniazdo jest za choinką lub inne trudno dostępne gniazdko, które czasem trzeba odłączyć. A tak poza tym to też nie widzę poważnych zastosowań.

Napisano

Możesz łatwo rozbudować sobie cały system - u mnie czujniki temperatury uruchamiają gniazda do których podłączone są grzałki tak, aby utrzymać zadaną temperaturę (na przykład w nieogrzewanym garażu w ten sposób zapobiegam zamarznięciu kompotów i dżemów stojących na regale - podgrzewam tylko ten regał a nie całe pomieszczenie).

Kamery po wykryciu ruchu na chwilę uruchamiają oświetlenie (chociaż u mnie sterują żarówkami smart, ale nie ma problemu żeby sterowały gniazdkami). Dodatkowo, w zależności od typu gniazdek smart, możesz monitorować zużycie energii podłączonych urządzeń. Możesz wykorzystać również czujniki ruchu, otwarcia, zalania i zbudować cały system smart - to jest całkiem proste i przydatne.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Dakota napisał:

Możesz łatwo rozbudować sobie cały system - u mnie czujniki temperatury uruchamiają gniazda do których podłączone są grzałki tak, aby utrzymać zadaną temperaturę (na przykład w nieogrzewanym garażu w ten sposób zapobiegam zamarznięciu kompotów i dżemów stojących na regale - podgrzewam tylko ten regał a nie całe pomieszczenie).

Kamery po wykryciu ruchu na chwilę uruchamiają oświetlenie (chociaż u mnie sterują żarówkami smart, ale nie ma problemu żeby sterowały gniazdkami). Dodatkowo, w zależności od typu gniazdek smart, możesz monitorować zużycie energii podłączonych urządzeń. Możesz wykorzystać również czujniki ruchu, otwarcia, zalania i zbudować cały system smart - to jest całkiem proste i przydatne.

No dobra - ale ja mówiłem o wtyczce, a te funkcje o których piszesz to już raczej inne urządzenia trzeba zamontować.

Napisano
10 godzin temu, Tomo napisał:

No dobra - ale ja mówiłem o wtyczce, a te funkcje o których piszesz to już raczej inne urządzenia trzeba zamontować.

Ja ma zdalny dostęp do sterownika pieca, sterownika bramy garażowej, klimatyzacji, kamer, instalacji alarmowej, sprzętu AGD, samochodu )

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja ma zdalny dostęp do sterownika pieca, sterownika bramy garażowej, klimatyzacji, kamer, instalacji alarmowej, sprzętu AGD, samochodu )

Same wtyczki nie mają większego sensu - bez pozostałych czujników miałem do nich podłączoną pływającą w rzece pompę do podlewania warzywnika i pastucha elektrycznego do pilnowania w nocy tego samego warzywnika przed sarnami i dzikami. Do pompy taka wtyczka jest pożyteczna bo jeżeli pada deszcz to podlewanie można zdalnie wyłączyć. Ale już pastuch wcześniej był podłączony do zwykłego programatora czasowego za 20 zł i to doskonale się sprawdzało.

Napisano
6 minut temu, Dakota napisał:

Same wtyczki nie mają większego sensu - bez pozostałych czujników miałem do nich podłączoną pływającą w rzece pompę do podlewania warzywnika i pastucha elektrycznego do pilnowania w nocy tego samego warzywnika przed sarnami i dzikami. Do pompy taka wtyczka jest pożyteczna bo jeżeli pada deszcz to podlewanie można zdalnie wyłączyć. Ale już pastuch wcześniej był podłączony do zwykłego programatora czasowego za 20 zł i to doskonale się sprawdzało.

Do podlewania mam osobny sterownik z czujnikiem deszczu, ale to jest jeszcze tradycyjne rozwiązanie, bez dostępu zdalnego.

Planuję to zmienić, tylko na co?

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał:

Do podlewania mam osobny sterownik z czujnikiem deszczu, ale to jest jeszcze tradycyjne rozwiązanie, bez dostępu zdalnego.

Pewnie na czujnik deszczu podłączony do internetu + sparowane z tym czujnikiem smart gniazdko :-)

Napisano
33 minuty temu, Dakota napisał:

Pewnie na czujnik deszczu podłączony do internetu + sparowane z tym czujnikiem smart gniazdko :-)

NO nie.

Pytam, co by się nadało do sterowania podlewaniem - kilka elektrozaworów.

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał:

NO nie.

Pytam, co by się nadało do sterowania podlewaniem - kilka elektrozaworów.

Nie wiem.. Do rzeczki mam wrzuconą pompę, od niej rurę półtora cala do rozdzielacza , potem węże 3/4 cala na szybkozłączkach do 4 zraszaczy i kilku metrów linii kroplującej. Nie bawię się w elektrozawory - wszystko działa jednocześnie a warzywa i tak są wdzięczne. Mam tylko problem ze zraszaczami bijakowymi bo teraz sprzedają g.., które wytrzymuje dwa tygodnie i się zaciera. Najlepsze są takie po 16 zł ;-)

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał:

Żeby wiedzieć na urlopie, że się podlało phi.

Ja miałem mieć taki typowy ala Gardena przy robieniu ogródka. Problemem była cena i sterowanie z poziomu urządzenia, które byłoby zainstalowane przy samej ziemi. Pojechałem więc na Wolumen kupiłem kilka tanich gratów i mam sterownik podlewania który działa zdalnie, od prawie 10lat. Poza tym z obserwacji sterowania czujnik deszczu to nie tylko jedna wytyczna. Mają do dyspozycji dane z całego domu można to dowolnie oprogramować. Ja np mam tak, że jak mi się dach mocno nagrzewa to jest dodatkowe podlewanie późno wieczorem, bo był upał. Za to dane o deszczu system bierze z netu.

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 08:30, rwIcIk napisał:

Zrób to analogowo. Jak masz zdalny dostęp do kamer to nie kombinuj zlosnik2 - raz na jakiś zerknij czy pada. Jeżeli pada to wyłącz smart gniazdko i po kłopocie

Napisano
9 minut temu, Dakota napisał:

Zrób to analogowo. Jak masz zdalny dostęp do kamer to nie kombinuj zlosnik2 - raz na jakiś zerknij czy pada. Jeżeli pada to wyłącz smart gniazdko i po kłopocie

Nie takie proste, bo obecny sterownik podlewania włącza sekcje i samo włączenie jego zasilacza niewiele da )

Potrzebny sterownik z WiFi i interfejsem do apki zlosnik

Napisano

Ale w zasadzie nie widzę zastosowania dla kolejnych gniazd

Ja mam kilka, ale to bardziej przekazniki Sonoff:

1. Lampy na drodze dojazdowej. Ma to taką zaletę, ze dojeżdżając do domu, mówię "ok google, włącz podjazd" i ładnie sie zapala. Drugi mam w wiacie na samochód, akcja taka sama

2. Pompy basenowe - 2 przekazniki do pomp, harmonogram, zdalne włączanie

3. Zasilanie klimatyzacji (klima bez wifi). Po pierwszej oszczędność energii, bo klima szarpie 6 W w spoczynku. Po drugie, moge zdalnie zasilić jak wracamy z wyjazdu, a klima ma pamięć ostatniego stanu, więc wstaje i nagrzewa zanim przyjedziemy.

A, jeszcze te przekazniki mierzą energię, więc wiem ile zużyła klima, pompy basenowe. A ja lubię takie statystyki i wiedzieć co ile zużywa, czy opłaca się palić gazem, czy grzać klimą, włączyć mniejszą pompę na dłużej niż dużą na krócej itp.

Edytowane przez Pito

Napisano
19 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

jakie gniazdko polecicie z darmową apką zeby mozna było podłaczyc webntylator kanałowy i sterowac gniazdkiem

Ja korzystam z Tapo

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 14:17, Tomo napisał:

Siostra mojej żony zostawiła kiedyś u nas w mieszkaniu włączone, stało tydzień. Nic się nie wydarzyło oprócz naszego stresu "co tak cyka dziwnie" po wejściu do mieszkaniazlosnik

Ale to już z 20 lat temu było

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bizz napisał:

Siostra mojej żony zostawiła kiedyś u nas w mieszkaniu włączone, stało tydzień. Nic się nie wydarzyło oprócz naszego stresu "co tak cyka dziwnie" po wejściu do mieszkaniazlosnik

Ale to już z 20 lat temu było

No i zużycie prądu niemałe.

Taki elektryczny grzejniczek przez tydzień.