Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Narzędzie akumulatorowe - temat rzeka

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić kilka gadżetów, między innymi pilarkę tarczową, nożyce do krzaków, itp.

Myślałem o Parkside Performance, bo kupiłem ostatnio wkrętarkę i multitool - fajne urządzenia w dobrych cenach, ale nie mogę znaleźć od nich sensownej pilarki.

Teraz się zastanawiam nad urządzeniami Ryobi, np:

https://pl.ryobitools.eu/elektronarzedzia/maszyny-i-narzedzia-do-ciecia/pilarki-tarczowe/r18cs/r18cs-0/

https://pl.ryobitools.eu/narzedzia-ogrodowe/nozyce-do-zywoplotow-traw-i-krzewow/akumulatorowe-nozyce-do-trawy-i-krzewow/ry18gsa/ry18gsa-0/

Macie jakieś doświadczenia? Coś innego, co będzie w miarę solidne, ale nie będzie kosztowało majątku? Chcę szukać systemu, żeby nie było później wielu ładowarek i akumulatorów.

Napisano

Ryobi jest dość popularny w Danii (to taka średnia półka narzędzi, mają dużo narzędzi ogrodowych). Sprawdź czy nie ma adapterów, żebyś mógł wykorzystać baterie Parkside.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

Macie jakieś doświadczenia? Coś innego, co będzie w miarę solidne, ale nie będzie kosztowało majątku?

Jestem na na tym samym etapie i eksperymentuje z chińskim Gisam. Kupiłem w tym roku kilka narzędzi do sporadycznego używania na działce. Co ciekawe do systemu pasują oryginalne akumulatorowy Makity.

Napisano

Ja jestem w ekosystemie Ryobi. Generalnie to nie jest pierwsza liga sprzętów, na pewno ma najszersze znane mi portfolio produktów więc mam trzy akumulatory i circa 10 , a może i kilkanaście różnych urządzeń. Od wkrętarki, przez wyrzynarkę, klucz udarowy, po kompresor do opon, lutownicę bezprzewodową czy falownik 230V 150W. Do kwiatów żona używa tego co wkleiłeś w drugim linku, mam tam jeszcze jakąś dmuchawę do liści od nich i pewno kilka innych pierdoletów o których nawet nie pamiętam. Ogólnie zadowolonym. Aha, pułapka na komary Ryobi też jest godna polecenia

Napisano

A ja mogę z czystym sumieniem polecić system SAS+ALL od Dedry. Od jakiś 6lat zbieram ich narzędzia (zacząłem od kosiarki ), nazbierało się chyba wszystko z ich oferty bzik nic się z tym nie dzieje, nawet oryginalne akumulatory jeszcze nie wykazują oznak zużycia. Raz korzystałem z obsługi gwarancyjnej bo się worek od odkurzacza ogrodowego rozpruł - wysłali nowy po jednym mailu z zapytaniem jak ta "naprawa" gwarancyjna miała by wyglądać.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, format napisał:

Ja jestem w ekosystemie Ryobi. Generalnie to nie jest pierwsza liga sprzętów, na pewno ma najszersze znane mi portfolio produktów więc mam trzy akumulatory i circa 10 , a może i kilkanaście różnych urządzeń. Od wkrętarki, przez wyrzynarkę, klucz udarowy, po kompresor do opon, lutownicę bezprzewodową czy falownik 230V 150W. Do kwiatów żona używa tego co wkleiłeś w drugim linku, mam tam jeszcze jakąś dmuchawę do liści od nich i pewno kilka innych pierdoletów o których nawet nie pamiętam. Ogólnie zadowolonym. Aha, pułapka na komary Ryobi też jest godna polecenia

no właśnie chyba pójdę w tę samą stronę, bo wszystko inne jest albo znacznie droższe albo nie ma takiego wyboru. Ten Parkside mnie miło zaskoczył w dwóch urządzeniach (które mi zresztą @Pigmej polecił), ale już reszty nie mają tego co oczekują. No nic, biorę Ryobi i zobaczymy co dalej, taka średnia półka do mojego dłubania powinna wystarczyć, a jak będę miał dwa systemy Ryobi i Parkside to też sobie z tym poradzę.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, goldixll napisał:

A ja mogę z czystym sumieniem polecić system SAS+ALL od Dedry. Od jakiś 6lat zbieram ich narzędzia (zacząłem od kosiarki ), nazbierało się chyba wszystko z ich oferty bzik nic się z tym nie dzieje, nawet oryginalne akumulatory jeszcze nie wykazują oznak zużycia. Raz korzystałem z obsługi gwarancyjnej bo się worek od odkurzacza ogrodowego rozpruł - wysłali nowy po jednym mailu z zapytaniem jak ta "naprawa" gwarancyjna miała by wyglądać.

rzuciłem na szybko okiem, nieźle wygląda.

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał:

Potrzebuję kupić kilka gadżetów, między innymi pilarkę tarczową, nożyce do krzaków, itp.

Myślałem o Parkside Performance, bo kupiłem ostatnio wkrętarkę i multitool - fajne urządzenia w dobrych cenach, ale nie mogę znaleźć od nich sensownej pilarki.

https://pl.ryobitools.eu/elektronarzedzia/maszyny-i-narzedzia-do-ciecia/pilarki-tarczowe/r18cs/r18cs-0/

https://pl.ryobitools.eu/narzedzia-ogrodowe/nozyce-do-zywoplotow-traw-i-krzewow/akumulatorowe-nozyce-do-trawy-i-krzewow/ry18gsa/ry18gsa-0/

Macie jakieś doświadczenia? Coś innego, co będzie w miarę solidne, ale nie będzie kosztowało majątku? Chcę szukać systemu, żeby nie było później wielu ładowarek i akumulatorów.

Mam wszystko z Parkside i póki co nic akumulatorowego jeszcze się nie zepsuło - kosiarka na oryginalnych aku już ze cztery lata chodzi.

Z Ryobi mogę tylko podpowiedzieć, że pełny asortyment ma Jula, gdybyś chciał podjechać i pomacać - rzuciło mi się w oczy, bo ogarniam garaż i regały z Juli brałem, cała ściana była w Ryobi.

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

rzuciłem na szybko okiem, nieźle wygląda.

Ryobi ma specyficzne baterie (kształt taki starego typu) ale bez problemu kupisz adaptery do baterii. Z tym, że ten pozwalający zastosować baterie Ryobi w Parkside będzie wyglądał komicznie (bardzo powiększa baterię) ze względu na kształt akumulatora Ryobi.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał:

które mi zresztą @Pigmej polecił

Strach pomyśleć co @Pigmej nimi robił panic

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał:

Kup Parksida i nie marudź. Ja mam takie nożyce, sprawują się super.

Główny ich plus to serwis. Mam jeszcze małą piłę łańcuchową do gałęzi na te same baterie. Bateria miała problem, że nie chciała się ładować. Pilarka czasem nie startowała. Zgłosiłem, nagrałem filmik i dostałem nowy komplet po tygodniu. Pilarka po wyczyszczeniu oczywiście ruszyła, ale nie chciałem jej rozbierać dopóki nie zamknięto zgłoszenia. Baterie też tanie i do dostania w markecie.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Główny ich plus to serwis. Mam jeszcze małą piłę łańcuchową do gałęzi na te same baterie. Bateria miała problem, że nie chciała się ładować. Pilarka czasem nie startowała. Zgłosiłem, nagrałem filmik i dostałem nowy komplet po tygodniu. Pilarka po wyczyszczeniu oczywiście ruszyła, ale nie chciałem jej rozbierać dopóki nie zamknięto zgłoszenia. Baterie też tanie i do dostania w markecie.

Mam dużo sprzętu z parkside'a, coś pamiętam, że była jakaś akcja, że narzędzia się blokowały poniżej jakiejś temperatury. Jako pierwszą kupowałem kiedyś wiertarko - wkrętarkę. Jakieś starszej serii. I zimą czasami nie chce się włączyć 😂 trzeba rozgrzać. To samo z moimi dwoma pierwszymi akumulatorami, też na początku nie chcą się ładować. Jeden z nich ma problem jak np. zblokuję kilka razy tarczę w szlifierce, to przechodzi w tryb awaryjny czy coś i kilka razy trzeba kliknąć go w ładowarkę, aby zaczął się ładować.

Ogólnie poszedłem w parkside'a, bo miał walizki.

A potem i tak nakupowałem systemu qubrick i popakowałem większość sprzętów razem.

Napisano
19 godzin temu, bergerac napisał:

A patrzyłeś ofertę NAC?

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 21:18, bergerac napisał:

Z Performance jest chyba tylko jeden model, ale tarcza dość mała 140mm https://www.lidl.pl/p/parkside-performance-akumulatorowa-pila-reczna-tarczowa-12-v-phksap-12-b2-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100393608

Jest jeszcze zwykły Parkside zielony na tarczę 160mm, bateria pasuje od performance: https://www.lidl.pl/p/parkside-akumulatorowa-pilarka-tarczowa-20-v-phksa-20-li-c4-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100398022

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 07:24, bergerac napisał:

No nic, biorę Ryobi i zobaczymy co dalej, taka średnia półka do mojego dłubania powinna wystarczyć, a jak będę miał dwa systemy Ryobi i Parkside to też sobie z tym poradzę.

Kupiłeś już to Ryobi?

Dzisiaj byłem u kolegi, on też "poszedł w Ryobi", ale miał też jakąś starą wkrętarkę metabo (wyrzucali w jego starej pracy) i powiedział mi, że stare metabo ma dużo lepsze baterie od Ryobi. Nie pytałem o sam sprzęt i w sumie nie miałem czasu zaglądać jakie ma narzędzia z Ryobi, ale widziałem że conajmniej parę sztuk tego było. Co do samych narzędzi to go nie pytałem o zadowolenie.

Ja też kiedyś miałem metabo i naprawdę przyzwoity sprzęt, ale nie wiem jak z asortymentem ogrodniczym u nich.

Napisano

Mam kilka urządzeń Dedry i jeet to tani dobrze wykonany sprzęt. Ja polecam.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, janusz napisał:

Kupiłeś już to Ryobi?

Dzisiaj byłem u kolegi, on też "poszedł w Ryobi", ale miał też jakąś starą wkrętarkę metabo (wyrzucali w jego starej pracy) i powiedział mi, że stare metabo ma dużo lepsze baterie od Ryobi. Nie pytałem o sam sprzęt i w sumie nie miałem czasu zaglądać jakie ma narzędzia z Ryobi, ale widziałem że conajmniej parę sztuk tego było. Co do samych narzędzi to go nie pytałem o zadowolenie.

Ja też kiedyś miałem metabo i naprawdę przyzwoity sprzęt, ale nie wiem jak z asortymentem ogrodniczym u nich.

jeszcze nie kupiłem, muszę się tym zająć.

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 00:01, KYRTAP napisał:

Jestem na na tym samym etapie i eksperymentuje z chińskim Gisam. Kupiłem w tym roku kilka narzędzi do sporadycznego używania na działce. Co ciekawe do systemu pasują oryginalne akumulatorowy Makity.

Popieram. Mam już z Gisama sporo sprzętu z wydrukowanymi adapterami na baterie parkside, którego też mam trochę. Te drukowane adaptery rewelacja, nie odsadzają baterii. Sprzet jak na razie działa. Mam szlifierkę kątową, wkrętarkę, klucz udarowy i dmuchawę - to z tych ciągle używanych. Oprócz tego pistolet do malowania i myjkę ciśnieniową.

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 12:41, sherif napisał:

tylko trzeba trzymać paragony na takie okacje. MOja wkrętarka z przystawkami przestała działać, coś podymiła ale że do Lidla chodzi się raz na 2 tygodnie to nie upilnowałem paragonu więc z gwarancji nici.

Napisano

W apce Lidl Plus masz e-paragony.

Napisano
18 godzin temu, lucash napisał:

tylko trzeba trzymać paragony na takie okacje. MOja wkrętarka z przystawkami przestała działać, coś podymiła ale że do Lidla chodzi się raz na 2 tygodnie to nie upilnowałem paragonu więc z gwarancji nici.

Ja akurat zamawiałem przez sieci, aku kupowalem przez Allegro, wiec nie bylo problemu.

Napisano

Ja mam sporo klamotów z serii MacAlister z Castoramy. Ale oni chyba sprzętów ogrodniczych w tej serii nie mają, ale nie mam pewności.

A przy okazji są już magicy, którzy na drukarkach 3D drukują adaptery pomiędzy systemami żeby baterie z systemu X pasowały do systemu Y.

Napisano
13 minut temu, spad napisał:

Ja mam sporo klamotów z serii MacAlister z Castoramy. Ale oni chyba sprzętów ogrodniczych w tej serii nie mają, ale nie mam pewności.

A przy okazji są już magicy, którzy na drukarkach 3D drukują adaptery pomiędzy systemami żeby baterie z systemu X pasowały do systemu Y.

Takie adaptery można kupić (np. u chińczyków)

Napisano
6 godzin temu, spad napisał:

Ale oni chyba sprzętów ogrodniczych w tej serii nie mają, ale nie mam pewności.

Mają bo mamy podkaszarkę tej firmy.

Napisano
W dniu 24.04.2026 o 17:00, KYRTAP napisał:

Mają bo mamy podkaszarkę tej firmy.

Ale na baterie masz? Bo też mam MacAlistera podkaszarkę, ale na kabel.

Napisano
  • Autor

zamówiłem Ryobi, zobaczymy co to warte. Na majówkę pierwsze testy.

Napisano

Ja uzywam klonów systemu bateryjnego makkity i adaptery akumulatora, jak trzeba jakies narzędzie spoza systemu użyc.

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał:

zamówiłem Ryobi, zobaczymy co to warte. Na majówkę pierwsze testy.

Mam taką malutką wkrętarkę na aku 6v. Kupiłem na Amazonie za jakieś śmieszne pieniądze. Bardzo fajna i dobrze wykonana. Jakość porównują do lidlowego Performance czy jak to się nazywa.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Mam taką malutką wkrętarkę na aku 6v. Kupiłem na Amazonie za jakieś śmieszne pieniądze. Bardzo fajna i dobrze wykonana. Jakość porównują do lidlowego Performance czy jak to się nazywa.

ja kupiłem na razie pilarkę (byłem w Jula i mieli na wyprzedaży po 279 zł to wziąłem), do tego dokupiłem sekator, nożyce do traw i żywopłotów i dwa akumulatory z ładowarką.

Jak się sprawdzi to dokupię parę klamotów.

Chciało mi się iść w niebieskiego Boscha, Metabo czy DeWalta, ale to jednak za duża kasa.

Napisano
14 minut temu, bergerac napisał:

ja kupiłem na razie pilarkę (byłem w Jula i mieli na wyprzedaży po 279 zł to wziąłem), do tego dokupiłem sekator, nożyce do traw i żywopłotów i dwa akumulatory z ładowarką.

Jak się sprawdzi to dokupię parę klamotów.

Daj znać jak się sprawują. Bo koleżanka też potrzebuje narzędzia do ogrodu a Julę mam pod nosem.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, marcindzieg napisał:

Daj znać jak się sprawują. Bo koleżanka też potrzebuje narzędzia do ogrodu a Julę mam pod nosem.

jasne. Jula wcale nie ma dobrych cen na Ryobi, mają dobre ceny na swoje marki. Tu akurat mieli dwie ostatnie sztuki i wrzucili do kosza wyprzedażowego.

Najlepsze ceny są na stronie producenta albo na Amazon.

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

Jula wcale nie ma dobrych cen na Ryobi, mają dobre ceny na swoje marki.

Ale można pomacać zlosnik

I tak jak piszesz - czasem są na wyprzedaży.

Ogólnie nie lubię tam chodzić bo żeby kupić śrubkę trzeba jak w Ikei przejść przez cały sklep.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 15.04.2026 o 06:48, format napisał:

Widzę że ta pułapka jest na 18V jak tam wsadzę baterie 20V parkside z przejściówka to pójdzie ? phiCzy kill im?

Edytowane przez wujek

Napisano

18V i 20V to w 99% to samo napięcie baterii, tylko jedni podają przy pełnym naładowaniu, inni przy nominalnym - nic nie uwalisz.

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał:

Widzę że ta pułapka jest na 18V jak tam wsadzę baterie 20V parkside z przejściówka to pójdzie ? phiCzy kill im?

Będziesz szybiej pracował )

Kiedyś do auta zabawki dla dzieci wsadziłem 24V pod instalację 12V. Jak ruszało to przód podnosiło ).

Imho jak jest przejściówka i podobne napięcia to będzie ok.

Napisano
W dniu 28.05.2026 o 21:30, Kysior napisał:

18V i 20V to w 99% to samo napięcie baterii, tylko jedni podają przy pełnym naładowaniu, inni przy nominalnym - nic nie uwalisz.

Dokładnie, w środku siedzi szeregowo 5 ogniw, z reguły 18650 (takie, jakie kiedyś dawali do laptopów), których napięcie się podaje jak przeciętną wartość w trakcie pracy - czasami 3.6V, czasami 3.7V, a prawda jest taka, że w pełni naładowane mają 4.2V, a rozładowane 3V i mniej. 5x 3.6V = 18, 5x4V = 20, 5x4.2V = 21V - jak ktoś chce naciągnąć fakty to podaje napięcie 20V albo nawet 21V, ale to tylko marketing i nadal w środku jest to samo, co w produktach na których jest napisane 18V.