Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

folia PPF czy regularny detailing w Audi A5?

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim,

Niedługo odbieram z salonu nowe Audi A5 i zastanawiam się, jak najlepiej zabezpieczyć lakier. Samochód planuję użytkować przez około 6 lat, a roczne przebiegi raczej nie przekroczą 7 tys. km. Auto będzie jeździło zarówno po mieście, jak i w trasach.

Zależy mi przede wszystkim na utrzymaniu jak najlepszego wyglądu lakieru przez kilka lat.

Biorę pod uwagę pełne oklejenie folią PPF, ale koszt takiej usługi jest dość wysoki. Z drugiej strony zastanawiam się, czy przy takich przebiegach nie rozsądniej byłoby postawić na powłokę ceramiczną i ewentualnie co jakiś czas wykonać korektę lakieru?

Jakie rozwiązanie polecilibyście w takiej sytuacji:

1. pełny PPF

2. PPF tylko na najbardziej narażone elementy i ceramika

3. czy sama ceramika

Napisano
13 minut temu, PiotrWer napisał:

Cześć wszystkim,

Niedługo odbieram z salonu nowe Audi A5 i zastanawiam się, jak najlepiej zabezpieczyć lakier. Samochód planuję użytkować przez około 6 lat, a roczne przebiegi raczej nie przekroczą 7 tys. km. Auto będzie jeździło zarówno po mieście, jak i w trasach.

Zależy mi przede wszystkim na utrzymaniu jak najlepszego wyglądu lakieru przez kilka lat.

Biorę pod uwagę pełne oklejenie folią PPF, ale koszt takiej usługi jest dość wysoki. Z drugiej strony zastanawiam się, czy przy takich przebiegach nie rozsądniej byłoby postawić na powłokę ceramiczną i ewentualnie co jakiś czas wykonać korektę lakieru?

1. pełny PPF

3. czy sama ceramika

1. Olać to 😁 szkoda kasy, mycie i wosk.

Napisano

7 kkm rocznie, to raczej słabo z tymi trasami, Żona w koło komina i do roboty robi 12 kkm. Tak więc ppf zupełnie odpada, na ceramice mają przybitkę 5000%, więc jak chcesz być jeleniem, to daj sobie zrobić, albo kup powłokę i poświęć 1 godzinę. Przy tych przebiegach wystarczy umyć czasem auto, no chyba że czarne kupiłeś.

Napisano

Dawaj adres salonu od oklejania, nie czaj się z kwiatami jem

Napisano
2 godziny temu, PiotrWer napisał:

pełny PPF

Chcesz chronić lakier to tylko ppf.

Chcesz bez sensu wydać kase by łatwiej umyć auto to ceramika.

Napisano
2 godziny temu, PiotrWer napisał:

Cześć wszystkim,

1. pełny PPF

3. czy sama ceramika

Jak masz $$ to PPF i to nie koniecznie pełny. Są pakiety typu zderzak, błotniki, maska i lusterka - to co najbardziej jest narażone. Zastanawiałem się nad tym przy aucie żony, ale cena pod 5kzł mnie odstraszyła przynajmniej na razie. Do tego dobry, twardy wosk + co jakiś czas przemycie i detaliter.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Jak łatwiej? Ręcznie?

Z ceramika auto łatwiej sie myje, brud tez tak sie nie klei do karoserii.

Myjąc na myjce bezdotykowej najlepiej widać korzyść

Napisano

Na jasnych kolorach ppf na krawędziach jest widoczny jak złapie trochę kurzu i brudu.

Na ciemnych lakierach jest to mniej widoczne albo wcale.

U mnie się sprawdza bo latam same trasy, mam cały przód, dach nad szybą, lusterka.

W poprzednim aucie po 160tys km ppf wyglądał bardzo dobrze, nie miał uszkodzeń mechanicznych, bardzo drobne wgniecenia, ale bez uszkodzeń folii, raczej takie od odbicia ziarnkiem piasku, wcześniej moje auta z przodu były zawsze dość mocno wypiaskowane.

Przy drugim aucie się nie zastanawiałem nawet i od razu wrzuciłem ppf.

20260509_204038.jpg

20260509_204032.jpg

20260509_204017(0).jpg

Napisano

Twardy wosk z myciem 2x razy w roku to wyjdzie 600-800zl rocznie na lokalnej myjni. Nie cudować

Napisano

Pamiętam jak mój wujek na początku lat 90-tych kupił nową Toyotę Carinę. Miała folię na zagłówkach i boczkach drzwi. Jeździła tak aż do momentu sprzedaży auta po 7 latach zlosnik

tak mi się skojarzyło z tą folią.

Napisano
6 godzin temu, PiotrWer napisał:

1. pełny PPF

3. czy sama ceramika

To zależy czym się zajmujesz i na czym najwięcej zarabiasz. zlosnik

Lepiej dobrze opij to auto by się nie rozeschło, zamiast kasę inwestować dla 42kkm w 6 lat. phi

Napisano
15 godzin temu, PiotrWer napisał:
  1. pełny PPF

3. czy sama ceramika

1. Jeśli to nie RS5 to nic.

Napisano
11 godzin temu, Łukasz___F napisał:

Z ceramika auto łatwiej sie myje, brud tez tak sie nie klei do karoserii.

Myjąc na myjce bezdotykowej najlepiej widać korzyść

No i auto ładniej wygląda 👍

Ale bez ceramiki myłbym na automacie 😁

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

No i auto ładniej wygląda 👍

Ale bez ceramiki myłbym na automacie 😁

Mam porównanie ceramika vs twardy wosk. Na jednym aucie salon położył gratis ceramikę. Brud się mniej przyczepiał latwe mycie na bezdotykowej. Twardy wosk nakładam w myjni 2x w roku koszt minimalny vs ceramika. No i nie trzeba dbać.

Napisano
W dniu 8.06.2026 o 15:32, PiotrWer napisał:

Cześć wszystkim,

1. pełny PPF

3. czy sama ceramika

Generalnie, współczuję. Jeśli lubisz mieć auto błyszczące i bez wad, to trochę źle trafiłeś, lakier w A5 rysuje się od samego patrzenia. Moje ma pół roku i przebieg 35000 i wygląda z zewnątrz na pięciolatka. Do tego rysujące się w środku panele z piano black i albo przestaniesz to zauważać, jak ja, albo będziesz się irytował codziennie.

Można kupić panele do wewnątrz u chińczyka za ok. 250 zeta, wygląda to wtedy lepiej - matowe szkło. Ja olałem.

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał:

wygląda z zewnątrz na pięciolatka

Hmmm, to znaczy że dobrze, czy źle? 😀

Napisano
5 godzin temu, OPAL napisał:

Hmmm, to znaczy że dobrze, czy źle? 😀

Ja tam nie wiem jaki masz poziom estetyki, mnie to w zasadzie zwisa i dla mnie jest neutralnie.

Dla większości jednak auto półroczne wyglądające na pięć lat to raczej źle.

Napisano
8 godzin temu, bizz napisał:

. Moje ma pół roku i przebieg 35000 i wygląda z zewnątrz na pięciolatka.

Właśnie rozwiązałeś zagadkę dlaczego moje 3 letnie C8 ma mnóstwo mikrorys na lakierze. Podejrzewałem że poprzedni właściciel jeździł na automat, nie wiedziałem że tttm