Napisano Wczoraj o 20:21 1 dzień Co polecacie z budżetowych zacisków hamulcowych.Pacjent to Auris I, tylne zaciski. Nie szukam najtańszych,potrzebuje zaciski w rozsądnej cenie, które jest szansa, że parę lat posłużą.
Napisano Wczoraj o 21:08 1 dzień W poprzednim aucie montowałem chińskie NTY. Działały bez zarzutu. Lepiej od regenerowanych Bosch, które po założeniu wytrzymały raptem 2 lata.
Napisano 17 godzin temu17 godzin Chyba nic innego z zamienników poza NTY nie znajdziesz.Nowe oryginały pozostają, tylko cena zabija podejrzewam.Używane będą albo takie same albo niedługo takie będą więc nie warto.
Napisano 15 godzin temu15 godzin Nie można zregenerować obecnych ? Części będą kosztowały jakieś grosze?
Napisano 14 godzin temu14 godzin Podejrzewam, że regeneracja we własnym zakresie nie będzie mimo wszystko opłacalna.Stare zaciski mogą mieć np wżery, ramię od ręcznego wraz z osią podobnie. Całość po złożeniu popracuje nie wiadomo ile więc przysłowiowa "skórka za wyprawkę".Jak już to lepiej wziąć regenerowane. Tam przynajmniej całość jest piaskowana i szkiełkowana, a reszta części nowa.Chyba, że autor postu ma dostęp do piaskowania, szkiełkowania, zakupi nowe uszczelnienia plus inne drobiazgi. Tak też można.Koszt często podobny do zakupu kompletnego zamiennika, a te NTY z tego co się kiedyś orientowałem, nie są takie złe. Edytowane 14 godzin temu14 godzin przez analyzer65
Napisano 14 godzin temu14 godzin 1 godzinę temu, Tre-Bor napisał:Nie można zregenerować obecnych ? Części będą kosztowały jakieś grosze?Zestaw do regeneracji powiedzmy 100-120Nowy zacisk, ze 200.Jak robisz wszystko sam, OK. Jak masz komuś zlecić, to zgadnij co będzie wolał zrobić
Napisano 12 godzin temu12 godzin Zlecić mechanikowi to raczej nie będzie chciał bawić się w regenerację, a nawet jak się zgodzi to na pewno wyjdzie drożej niż zakup nowych albo regenerowanych.Zresztą to na tym też polega, że biorąc regenerowane to sprzedający pobiera kaucję dopóki nie otrzyma starych do regeneracji. Wtedy kaucję zwraca. Edytowane 12 godzin temu12 godzin przez analyzer65
Napisano 11 godzin temu11 godzin 3 godziny temu, Tre-Bor napisał:Nie można zregenerować obecnych ? Części będą kosztowały jakieś grosze?Od dawna w takich typowych samochodach nie ma sensu regeneracja samemu (tym bardziej w warsztacie), bo koszt zacisku to może 2x tyle co zestawu naprawczego, dochodzi praca i ryzyko nieudanej regeneracji. Do takiego Aurisa to chyba nie kosztuje wiecej niż 150zł . Edytowane 7 godzin temu7 godzin przez futrzak
Napisano 10 godzin temu10 godzin W sieci są już w cenie od 129zł. za sztukę. Nowe.W sieci są już od 129zł nowe, za sztukę.Nie wiem co to warte. Nigdy nie kupowałem zacisków.https://allegro.pl/oferta/zacisk-hamulcowy-tyl-lewy-toyota-auris-1-2-2-0d-10-12-12-18-18558018598?offerId=18558018598&inventoryUnitId=7iSZN21AhZdCuX_hoSABvg&adGroupId=M2RmNzFhYjItMmVhNS00YjliLThjMzgtY2UyNmJjMzE4NTI5AA&campaignId=NGU4YzJlZGUtZjdlOS00YmNmLWFhYTctNDBjNWM4ODBjZjU0AA&clientId=Nzk3NDY1OTYAMTE2MzAyNTA5AA&sig=5799e0ca9e2e8d31486323e296ee7c49&utm_feed=cba59b59-8d0f-48d0-98a0-e9d1127523e2&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=23552961753&gbraid=0AAAABCgoENeNmVyLxCmR_jmZUus5rb1ZV&gclid=CjwKCAjwuuPRBhAnEiwA2Ji8ejftzFPCnSIT2nIFNaj46BNO6EZiAkxx5QVWulOce7CFHDTDEOC08RoCyJkQAvD_BwEARENA.PL👉 Kup ZACISK HAMULCA TYŁ LEWY TOYOTA AURIS I 2006 2007 2...Sprawdź 👀 ZACISK HAMULCA TYŁ LEWY TOYOTA AURIS I 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 na Arena.pl 🔥 Kupuj bezpiecznie 🔥 Wysyłka w 24h 🔥 Wejdź i sprawdź! ☝https://allegro.pl/oferta/zacisk-tyl-lewy-prawy-toyota-auris-e15-e18-2012-8397224554?offerId=8397224554&inventoryUnitId=v0pYmVYaVIvb-jiT4MtnbA&adGroupId=NzVkYzAwZDctYzE5Ny00YjAyLWI3NzQtMGQ5NTdlYmE5ZGU3AA&campaignId=OGZhN2NlNDItNDZiZC00NzAzLWI2NDctM2ZjNTU0ZTNjODAzAA&clientId=NDE2MTUwNTgA&sig=017295ede1e44a4d4a7ff5c5bd59623f&utm_feed=cba59b59-8d0f-48d0-98a0-e9d1127523e2&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=23779591092&gbraid=0AAAABC_ArpO3pnlRPlvFNFwyuz-nwug8Q&gclid=CjwKCAjwuuPRBhAnEiwA2Ji8eoe1Gijtr_Dkua_ZkBFTURx5bDnlMHOc-yHrAFUgpPW61jns4ayZqxoCa-cQAvD_BwETrzeba tylko sprawdzić obecny.Jaki system hamulcowy i średnica tłoczka. Średnicę często zacisk ma wybitą na obudowie.
Napisano 6 godzin temu6 godzin Z jarzmem też sąhttps://allegro.pl/oferta/skv-zacisk-hamulca-z-jarzmem-78skv883-tylny-lewy-toyota-auris-corolla-18345674341?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22200845169&utm_keyword=&gad_source=1&gad_campaignid=22200845169&gbraid=0AAAAAD24kbPuaGD117qZXiB-TjuWtyux_&gclid=CjwKCAjwuuPRBhAnEiwA2Ji8eszfLdO35TjGWbgEnq67Mi9bLnZ_JZCg8_CgSVZEcIQRNBw-rll-fBoC5zwQAvD_BwEhttps://allegro.pl/oferta/skv-zacisk-hamulca-z-jarzmem-90skv024-tylny-prawy-toyota-auris-corolla-18345642009?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22200845169&utm_keyword=&gad_source=1&gad_campaignid=22200845169&gbraid=0AAAAAD24kbPuaGD117qZXiB-TjuWtyux_&gclid=CjwKCAjwuuPRBhAnEiwA2Ji8etsn2YbVTGFB4e1Si2zGLZ_cxMHBL0NfBOCLErHThW32RuZ60GKAlBoCUroQAvD_BwE Edytowane 6 godzin temu6 godzin przez analyzer65
Napisano 4 godziny temu4 godziny 2 godziny temu, analyzer65 napisał:Z jarzmem też sąTo teraz porównaj czy masz takie i do dzieła.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 5 godzin temu, DamU napisał:Ja bym kupował takie jak w linkach powyżej + rozważył nowe jarzma.A co się w jarzmach psuje?
Napisano 3 godziny temu3 godziny 40 minut temu, DamU napisał:To teraz porównaj czy masz takie i do dzieła. Znaczy to autor musi porównać.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 20 minut temu, Danielpoz. napisał:A co się w jarzmach psuje?Generalnie nic.Pewnie w jarzmach są blaszki, na których pracują klocki. Blaszki daje się nowe co wymianę klocków hamulcowych,.a do wymiany zacisków wystarczy blaszki wyjąć, obejrzeć i ocenić jak wyglądają. Jeśli dobrze siedzą, nie są pokrzywione czy skorodowane to można je założyć ponownie.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Z jarzmami jest nie mniejszy problem, niż z samym zaciskiem. W 10 latku zazwyczaj jarzmo jest wytłuczone od klocka, bo to ono przyjmuje największe siły przy hamowaniu. Czasem można zamienić prawe z lewym i mamy jakiś czas spokój, ale w tylnych kołach głównym problemem jest korozja jarzm. Cały syf drogowy leci spod przednich kół i zatrzymuje się na tylnych hamulcach. W Aurisach wymieniałem już dziesiątki zacisków, wszystkie na NTY i jeżdżą. Jarzma są generalnie słabiej dostępne, a w Toyotach głównym problemem jest korozja z tyłu, klocki stają dęba i się palą razem z tarczą. Niejednokrotnie musiałem piłować klocki na mniejszy wymiar, żeby nie stanęły w jarzmach po jednej zimie.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 3 minuty temu, kaczorek79 napisał:Z jarzmami jest nie mniejszy problem, niż z samym zaciskiem. W 10 latku zazwyczaj jarzmo jest wytłuczone od klocka, bo to ono przyjmuje największe siły przy hamowaniu. Czasem można zamienić prawe z lewym i mamy jakiś czas spokój, ale w tylnych kołach głównym problemem jest korozja jarzm. Cały syf drogowy leci spod przednich kół i zatrzymuje się na tylnych hamulcach. W Aurisach wymieniałem już dziesiątki zacisków, wszystkie na NTY i jeżdżą. Jarzma są generalnie słabiej dostępne, a w Toyotach głównym problemem jest korozja z tyłu, klocki stają dęba i się palą razem z tarczą. Niejednokrotnie musiałem piłować klocki na mniejszy wymiar, żeby nie stanęły w jarzmach po jednej zimie.Fajne te Toyoty
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Godzinę temu, kaczorek79 napisał:Z jarzmami jest nie mniejszy problem, niż z samym zaciskiem. W 10 latku zazwyczaj jarzmo jest wytłuczone od klocka, bo to ono przyjmuje największe siły przy hamowaniu. Czasem można zamienić prawe z lewym i mamy jakiś czas spokój, ale w tylnych kołach głównym problemem jest korozja jarzm. Cały syf drogowy leci spod przednich kół i zatrzymuje się na tylnych hamulcach. W Aurisach wymieniałem już dziesiątki zacisków, wszystkie na NTY i jeżdżą. Jarzma są generalnie słabiej dostępne, a w Toyotach głównym problemem jest korozja z tyłu, klocki stają dęba i się palą razem z tarczą. Niejednokrotnie musiałem piłować klocki na mniejszy wymiar, żeby nie stanęły w jarzmach po jednej zimie.Miałem kiedyś tak, że podczas hamowania było słychać stuknięcie. Okazało się, że klocki stukały ale to było dawno temu... jeszcze jak miałem Astrę F.Musiałem kombinował z klockami i kupiłem w końcu jakiś najtańszy wtedy zamiennik, który nawet wymiarów normalnych nie trzymał ale mi chodziło żeby właśnie taki trafić trochę większy. Udało się i nie stukały.W Citroenie C4 z 2004r miałem kiedyś tak, że wystarczyło w przednich zaciskach zamieniać miejscami prowadnice, z których jedna miała na sobie taka jakby obrączkę/tulejkę z tworzywa i to ona miała zapobiegać stukaniu zacisków o ile była włożona w górne lub dolne gniazdo w jarzmie. Nie pamiętam już dokładnie która, w które.Natomiast w Aurisie w tylnych jarzmach są chyba blaszki pod klocki. One mają zapewniać stabilizację i odpowiednią pracę klocka w jarzmie.Czy się mylę? No bo samo jarzmo pod blaszką raczej nie wyrobi się bo klocek pracuje w blaszce i po niej się przesuwa...O, są blaszki do Aurisa. Tylko czy akurat do tego, o którym mowa.Clic Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez analyzer65
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor Ja mam model E 15 1,6 i te z linka nie bardzo pasują.Najprawdopodobniej zdecyduje się na polecaną firmę NTY.Znalazłem jeszcze zaciski firmy FEBI BILSTEIN, ale cena razy 3
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Zobacz te.Zaciski Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez analyzer65
Napisano 8 minut temu8 min W dniu 21.06.2026 o 22:21, Adalbert napisał:Co polecacie z budżetowych zacisków hamulcowych.Pacjent to Auris I, tylne zaciski. Nie szukam najtańszych,potrzebuje zaciski w rozsądnej cenie, które jest szansa, że parę lat posłużą.Ja ostatnio kupowałem do Espace NTY a do Fiata Spartan Parts. Oba zakupy łączyła cena w okolicy 100 PLN/szt, czyli tyle, co za lepsze klocki.I pasowały idealnie i działają doskonale. Ile podziałają? Mam nadzieję, że dłużej, niż klocki.