Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC60 4lata/100kkm krótkie podsumowanie

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał:

Po co kupowac leasingowac auto , ktorego serwisowanie jest drogie

Żeby pokazać innym, że Cię stać.

hehe

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Rado_ napisał:

Wręcz jak za darmo. W 1600 sie zmiesciło.

Przegląd pi 120000 kmzlosnik

Tylko zobacz co sam porównujesz, tu jest jakiś gruby przegląd wliczając paski, skrzynie, haldex, itd. W moim póki co (pierwsze 3) to wymieniono tylko płyn hamulcowy ponad std przegląd. Nie znam zaleceń, może jak będe miał to auto do takiego przebiegu to też tyle wymienią.

Ceny też mają jakieś ekstra wysokie .. chyba, że tak części podrożały. Wymieniałem w zeszłym roku wycieraczki. Chciałem sam, na Allegro miałem problem z OEM - brak. Dobre zamienniki ponad 150zł. Podjechałem do ASO i wymienili mi same gumki, OEM oczywiście zapłaciłem poniżej 100zł, 80 lub 90zł. U Ciebie x2. Nawet myjnie doliczyli ..

Będe robił przegląd za 1.5m to jak nie zapomnę to wrzucę fakturę.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Myślę, że mój mechanik spokojnie by ogarnął, ale to BI nie WA i człowiek starej daty.

Tu nie chodzi kto, tylko o zakres a co za tym idzie i ceny. Nawet robiąc poza ASO wyjdzie sporo. Podobnie jak 16lat temy Subaru kupiłem, to wtedy mnie naliczyli ponad 6kzł. Tez mógłbym napisać co za drogie auto przegląd tyle kosztuje ). Tylko, że poza samym przeglądem, wymienili dwumasę, oleje w napędach, olej w skrzyni, płyn chłodzący, płyn hamulcowy, gumki stabilizatora, kontrolę zaworów. Kolejne przeglądy były już w ok 1kzł ).

Serwisowałem w niezależnym, specjalizowanym warsztacie.

Napisano
17 godzin temu, Rado_ napisał:

13 godzin temu, Rado_ napisał:

Tacy też są co ich wydatki eksploatacyjne przerastają, ale zmurszałe premium musi być.

To nie o to chodzi. Jak auto po gwarancji/ leasingu to nie opłaca się robić w ASO. Kila, Cupra czy inne VW tarcze, klocki w ASO 3k w zwykłym warsztacie 1.3k.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał:

Tu nie chodzi kto, tylko o zakres a co za tym idzie i ceny. Nawet robiąc poza ASO wyjdzie sporo. Podobnie jak 16lat temy Subaru kupiłem, to wtedy mnie naliczyli ponad 6kzł. Tez mógłbym napisać co za drogie auto przegląd tyle kosztuje ). Tylko, że poza samym przeglądem, wymienili dwumasę, oleje w napędach, olej w skrzyni, płyn chłodzący, płyn hamulcowy, gumki stabilizatora, kontrolę zaworów. Kolejne przeglądy były już w ok 1kzł ).

Serwisowałem w niezależnym, specjalizowanym warsztacie.

Właśnie o zakresie z faktury pisałem, a nie w oderwaniu od czegokolwiek.

Nie piszę też, że to drogo jak na ASO.

Padło hasło o kupnie starej używki i drutowaniu, to ja piszę że auta po gwarancji nie trzeba ogarniać w ASO, a mechanik to samo za 1/3 zrobi bo w sumie na fakturze jest sama eksploatacja.

Co prawda mechanik zrobi to samo albo nie zrobi, bo ASO coś tam dodatkowo przesmaruje co wynika z harmonogramu, a mechanik raczej nie, bo klient tego też nie wskaże.

Za to wymiany dwumasy czy kontroli zaworów do typowej eksploatacji bym nie zaliczył i to wszędzie będzie więcej kosztować.

Napisano
32 minuty temu, sherif napisał:

Tylko zobacz co sam porównujesz, tu jest jakiś gruby przegląd wliczając paski, skrzynie, haldex, itd. W moim póki co (pierwsze 3) to wymieniono tylko płyn hamulcowy ponad std przegląd. Nie znam zaleceń, może jak będe miał to auto do takiego przebiegu to też tyle wymienią.

Ceny też mają jakieś ekstra wysokie .. chyba, że tak części podrożały. Wymieniałem w zeszłym roku wycieraczki. Chciałem sam, na Allegro miałem problem z OEM - brak. Dobre zamienniki ponad 150zł. Podjechałem do ASO i wymienili mi same gumki, OEM oczywiście zapłaciłem poniżej 100zł, 80 lub 90zł. U Ciebie x2. Nawet myjnie doliczyli ..

Będe robił przegląd za 1.5m to jak nie zapomnę to wrzucę fakturę.

Po prostu yrzeba być świadomym, ze przegląd przegladowi nierówny. Te 1600 jak spojrzeć na fakturę jest mozliwy, ale to tylko najzwyklejszy przegląd z wymianą oleju silnikowego i filtry.

A taki przegląd to ile razy się zdarza? Raz?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, ZUBERTO napisał:

Właśnie o zakresie z faktury pisałem, a nie w oderwaniu od czegokolwiek.

Nie piszę też, że to drogo jak na ASO.

Padło hasło o kupnie starej używki i drutowaniu, to ja piszę że auta po gwarancji nie trzeba ogarniać w ASO, a mechanik to samo za 1/3 zrobi bo w sumie na fakturze jest sama eksploatacja.

Co prawda mechanik zrobi to samo albo nie zrobi, bo ASO coś tam dodatkowo przesmaruje co wynika z harmonogramu, a mechanik raczej nie, bo klient tego też nie wskaże.

Za to wymiany dwumasy czy kontroli zaworów do typowej eksploatacji bym nie zaliczył i to wszędzie będzie więcej kosztować.

W Subaru można nazwać to eksploatacją, bo dwumasa padała idealnie po danym przebiegu, natomiast zawory trzeba było kontrolować wg rozpiski serwisowej.

Ja akurat jeździłem do niezależnego z racji większego zaufania niż do ASO, a także bardziej atrakcyjnych cen, aczkolwiek nie było to 1/3 ASO, może 30% mniej.

Z drugiej strony IMHO dobrze, że ASO ma taki zakres. Wcześniej zarzucano producentom, że nie zmieniają oleju w skrzyniach. W Volvo jest Aisin i wg Volvo nie wymienia się oleju a jednak ASO wymieniło. Podobnie z haldexem. Dobrze, że jeszcze świece nie doszły.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Rado_ napisał:

Po prostu yrzeba być świadomym, ze przegląd przegladowi nierówny. Te 1600 jak spojrzeć na fakturę jest mozliwy, ale to tylko najzwyklejszy przegląd z wymianą oleju silnikowego i filtry.

A taki przegląd to ile razy się zdarza? Raz?

Przecież o tym pisałem. Nie raz, a x3, teraz będzie 4ty przegląd. Wiadomym jest, że w końcu musi być szerszy zakres (świece, oleje, napędy, paski), ale u mnie będzie 100-105kkm jak będę na przeglądzie.

W V90 było podobnie, auto miałem do 90kkm i były podstawowe przeglądy + wymiana tarcz tylnich w drugim przeglądzie (wtedy była faktura na ok 2800zł)

Czy drogo czy tanio to kwestia indywidualna, IMHO zakres jest fair, brak tam wymian ponad eksploatacyjnych.

Napisano
48 minut temu, wujek napisał:

To nie o to chodzi. Jak auto po gwarancji/ leasingu to nie opłaca się robić w ASO. Kila, Cupra czy inne VW tarcze, klocki w ASO 3k w zwykłym warsztacie 1.3k.

Nie miałem na myśli ASO

Napisano
15 minut temu, sherif napisał:

Przecież o tym pisałem. Nie raz, a x3, teraz będzie 4ty przegląd. Wiadomym jest, że w końcu musi być szerszy zakres (świece, oleje, napędy, paski), ale u mnie będzie 100-105kkm jak będę na przeglądzie.

W V90 było podobnie, auto miałem do 90kkm i były podstawowe przeglądy + wymiana tarcz tylnich w drugim przeglądzie (wtedy była faktura na ok 2800zł)

Czy drogo czy tanio to kwestia indywidualna, IMHO zakres jest fair, brak tam wymian ponad eksploatacyjnych.

dobre ceny, chyba za chińskie podobnie liczą...

Napisano
  • Autor
57 minut temu, bielaPL napisał:

dobre ceny, chyba za chińskie podobnie liczą...

Jeżeli chodzi Ci o EX30, to tak. Pytałem się innym razem jak byłem na jeździe testowej, tu nawet bardziej mnie to interesowało bo płatność z własnej kieszeni. 1200zł / przegląd (podstawowy). Zreszta w BMW też się pytałęm o iX1 to dostałem odp 1000-1200zł. Tu oczywiście odpada koszt oleju i filtra.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

mechanik to samo za 1/3 zrobi

Zapomnij, to już dawno nie te czasy... W porządnym serwisie ceny robocizny są niższe od ASO może o 20-25%. I nie dlatego, że ASO potaniało hehe

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Zapomnij, to już dawno nie te czasy... W porządnym serwisie ceny robocizny są niższe od ASO może o 20-25%. I nie dlatego, że ASO potaniało hehe

No i trochę tańsze części, o oleju nie wspomnę.

Dostałem ofertę na przegląd mojego na kwotę grubo ponad 2000 zł. gdzie z wymian tylko olej.

W zaufanym warsztacie wyszło niewiele ponad 1000 zł z filtrami i płynem hamulcowym.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

No i trochę tańsze części, o oleju nie wspomnę.

Części wiadomo, ja pisałem o robociźnie.

Dostałem ofertę na przegląd mojego na kwotę grubo ponad 2000 zł. gdzie z wymian tylko olej.

W zaufanym warsztacie wyszło niewiele ponad 1000 zł z filtrami i płynem hamulcowym.

Jak robiłem w Suzuki przeglądy zgodnie z książką już dawno po gwarancji, wychodziło tylko o 20 % drożej, niż w Boschu czy innym podobnym warsztacie. Jakieś osiedlowe o 30% taniej, ale nie mam zaufania do nich. Np. wymiana oleju w Suzuki (robocizna) 200 zł, w Boschu 160. Suzuki nie szaleje z cenami, bo raczej nie mają flot, więc muszą być konkurencyjni.

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

Części wiadomo, ja pisałem o robociźnie.

Jak robiłem w Suzuki przeglądy zgodnie z książką już dawno po gwarancji, wychodziło tylko o 20 % drożej, niż w Boschu czy innym podobnym warsztacie. Jakieś osiedlowe o 30% taniej, ale nie mam zaufania do nich. Np. wymiana oleju w Suzuki (robocizna) 200 zł, w Boschu 160. Suzuki nie szaleje z cenami, bo raczej nie mają flot, więc muszą być konkurencyjni.

No w Hyundai ponad 500 zł chcieli za dodatkową wymianę oleju między przeglądami w 2018 roku. Więc przeglądy przez 5 lat robiłem u nich, ale dodatkowe wymiany już poza ASO.

Napisano

No w Hyundai ponad 500 zł chcieli za dodatkową wymianę oleju między przeglądami w 2018 roku. Więc przeglądy przez 5 lat robiłem u nich, ale dodatkowe wymiany już poza ASO.

500PLN za sama robocizne?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Teraz jestem umówiony na pierwszą wymianę oleju po 1000 km (olej + filtr), chcą 410 razem z materiałami, moim zdaniem uczciwa cena.

Napisano

Komplet: olej, filtr i robocizna. Ale to było w 2018 r. Wtedy wydawało mi się mocno drogo.

Jak na 2018 rok cholernie drogo. Pamiętam że wtedy za "duży" przegląd po 30 kkm w Suzuki zapłaciłem coś 1200 za całość z materiałami.

Napisano

3 minuty temu, rwIcIk napisał:

539 zł za kompletną usłigę: olej, filtr i robocizna. Ale to było w 2018 r. Wtedy wydawało mi się mocno drogo.

Obecnie cos kolo 700-800 PLN ludzie raportuja na forum. Z czego sam olej z filtrem to pewnie z 500PLN.

Ja nie wiem, bo nigdy nie wymienialem miedzy przegladami.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Obecnie cos kolo 700-800 PLN ludzie raportuja na forum. Z czego sam olej z filtrem to pewnie z 500PLN.

Ja nie wiem, bo nigdy nie wymienialem miedzy przegladami.

Ten sam olej wtedy kosztował jakieś 160 zł za bańkę 5l w detalu, a oni mieli co najmniej 2x drożej zlosnik

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Ten sam olej wtedy kosztował jakieś 160 zł za bańkę 5l w detalu, a oni mieli co najmniej 2x drożej zlosnik

Teraz jest troche mniejsza roznica.

Leja Shella 0w20, ktory w detalu jest po +/- 250PLN za 5L a w ASO za 4,8L przy przegladzie wyszlo 420PLN.

Napisano

Ja bardzo się zdziwiłem gdy przyszła wymiana oleju po kolejnych 10 tys w Skodzie .Ostatnio bańka 5l w ASO na allegro 179 zł w chwili obecnej ok 400 - „ zasługa „ Trumpa i jego wojenki z Iranem. PO zniszczeniu rafinerii Shell nawet ASO ma problemy z olejami i mocno szukają zamienników dla 0W20 z normą 509

Napisano
23 godziny temu, Rado_ napisał:

IMG_8014.jpeg

A mnie serce boli, bo zaraz musze wydać 2kpln na przegląd, który bym sam ogarnął za max 400zł.

Jednak to prawda, że nic tak nie cieszy, jak to że ktoś ma gorzej. phi(oczywiście żart)

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

A mnie serce boli, bo zaraz musze wydać 2kpln na przegląd, który bym sam ogarnął za max 400zł.

Jednak to prawda, że nic tak nie cieszy, jak to że ktoś ma gorzej. phi(oczywiście żart)

2000 ?! O Panie za trochę mniej mam przeglądy przez 5 lat i gwarancję do tego w moim Cliohehe