Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dla przypomnienia art. 16 Prawa o ruchu drogowym.

Featured Replies

Napisano

Dla przypomnienia tym wszystkim, którzy zapominają o podstawowych zasadach ruchu drogowego.

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

ZACZNIJMY PRZETREZGAĆ TYCH PODSTAWOWYCH ZASAD !!!

Napisano

1. Zjeżdzam na prawy tylko i wyłącznia jeśli ktos jedzie szybciej niż ja .

2.Jade prawym jeśli mam dzień wolnej jazdy biglaugh.gif

Napisano

> Dla przypomnienia tym wszystkim, którzy zapominają o podstawowych

> zasadach ruchu drogowego.

> Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

> 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest

> obowiązany jechać po prawej jezdni;

Chcesz porozmawiać o tym potworku, który oznacza zakaz wyprzedzania nawet, przy linii przerywanej? I następnym paragrafie, który przy drogach o kilku pasach zakazuje jazdy innym pasem, niż skrajnie prawy?

Czy może o tym, że "obowiązany jest" znaczy "powinien"? Bo IMO ten art jest zupełnie bez sensu - albo ja inaczej rozumiem sens słowa "obowiązany".

Napisano

> Chcesz porozmawiać o tym potworku, który oznacza zakaz wyprzedzania

> nawet, przy linii przerywanej? I następnym paragrafie, który

> przy drogach o kilku pasach zakazuje jazdy innym pasem, niż

> skrajnie prawy?

A skad kolega wyciagnal tak absurdalne wnioski. Proponuje przeczytac jeszcze raz tylko ze zrozumieniem.

> Czy może o tym, że "obowiązany jest" znaczy "powinien"? Bo IMO ten

> art jest zupełnie bez sensu - albo ja inaczej rozumiem sens

> słowa "obowiązany".

Dobrze rozumiesz slowo "obowiazany". I tam wlasnie o to chodzi.

Napisano

Podejrzewam ze autorowi watku chodzilo o to aby jezdzic prawym pasem, gdy jest kilka pasow w jedna strone.

Dobrze zrozumialem intencje?

Tylko problem w tym, ze ten przepis wcale o tym wyraznie nie mowi. A szkoda.

Napisano

> A skad kolega wyciagnal tak absurdalne wnioski. Proponuje przeczytac

> jeszcze raz tylko ze zrozumieniem.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni;

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

> Dobrze rozumiesz slowo "obowiazany". I tam wlasnie o to chodzi.

Skoro mam obowiązek, to znaczy, że jak go nie spełniam, to łamię prawo. Skoro zatem jadę po lewej stronie jezdni drogi dwupasmowej (wyprzedzając) to łamię ten artykuł.

Jeżeli jadę na czteropasmówce pasem innym, niż skrajnie prawy (a to oznacza trzymanie się prawej krawędzi jezdni) to też łamię prawo..

Napisano

Jak w Bialym zafunduja mi drogi gdzie nie strach prawym bedzie jezdzic to bede, narazie to i MPKi omijaja prawy pas zlosnik.gif

Napisano

> ZACZNIJMY PRZETREZGAĆ TYCH PODSTAWOWYCH ZASAD !!!

W/w nalezy przestrzegac, ale ograniczenia predkosci juz nie? Czy lecac te avatarkowe 240 masz problemy z wyprzedzaniem, dlatego sie irytujesz?

Napisano

> Jak w Bialym zafunduja mi drogi gdzie nie strach prawym bedzie

> jezdzic to bede, narazie to i MPKi omijaja prawy pas

To to rozumiem. Ale osobiście na co dzień spotykam się z tym zjawiskiem na drogach gdzie prawy pas jest w takim samym stanie jak lewy i środkowy - drogi są nowe. Z trzypasmówki robi się dwupasmówka, bo wszyscy jadą środkiem, a najlepsze jest to, że jadą z tą sama prędkością co nieliczni jadący prawym...

PS. Mogło nie być niczego i nie byłoby kłopotu wink.gif20.GIF

Napisano

> Skoro mam obowiązek, to znaczy, że jak go nie spełniam, to łamię

> prawo.

To sie zgadza ok.gif

> Skoro zatem jadę po lewej stronie jezdni drogi

> dwupasmowej (wyprzedzając) to łamię ten artykuł.

Nic podobnego.

Moze ja przedstawie jak ja to rozumiem.

Quote:

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch

prawostronny.

Ja to rozumiem ze mijajac sie z samochodem jadacym z naprzeciwka mam go miec po swojej lewej stronie.

Quote:

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

To jest oczywiste. Wszyscy kierowcy przestrzegaja tego przepisu, bo musialby wjechac na droge jednokierunkowa pod prad.

Quote:

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

To tez jest oczywiste i tez wiekszosc kierowcow tego przestrzega. Oznacza to ze gdy mam droga na ktorej jest po 2 pasy w kazda strone, to mozemy jechac dowolnym pasem do jazdy w swoja strone. Czyli zarowno tym przy krawezniku, jak i tym przy osi jezdni.

Quote:

I tutaj sie pojawia pewna watpliwosc. Bo co to znaczy "mozliwie blisko". Oczywiste jest ze wyprzedzajac kogos trzeba jechac pasem blizej srodka jezdni niz wyprzedzany. Wiec wlasnie jadac tym pasem w tym momencie oznacza ze jedziemy mozliwie blisko prawej krawedzi jezdni. Problem w tym, ze mozna to interpretowac na rozne mozliwe sposoby. Jesli np zamierzam skrecic w lewo to musze jechac lewym pasem to tez jest mozliwie blisko prawej krawedzi jezdni. Ale taksamo ktos jadacy lewym pasem dlatego ze na prawym sa dziury i koleiny tez jedzie mozliwie blisko prawej krawedzi. I moze to argumentowac ze blizej prawej krawedzi (czyli skrajnym prawym pasem) jechac sie nieda, wiec wlasnie na lewym pasie jest mozliwie blisko.

Poprostu moim zdaniem jest to nieprecyzyjne okreslenie, i kazdy moze go troche inaczej interpretowac.

Quote:

5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

Te 2 punkty tez sa oczywiste.

Napisano

Zacznijcie... będzie mi się wygodniej lewym jeździć i nie będę musiał lawirować między pasami zlosnik.gif

Napisano

> 1. Zjeżdzam na prawy tylko i wyłącznia jeśli ktos jedzie szybciej niż

> ja .

> 2.Jade prawym jeśli mam dzień wolnej jazdy

Ciekawe to co mówisz, bo z moich obserwacji wynika, że czesto gęsto szybciej idzie sie

przemieszczać własnie prawym pasem, bo wszyscy "miszczowie" jadą środkowym/lewym pad.gif

Napisano

Wszystko jest jasne i klarowne. Wiem ze jestem "obowiązana" jezdzic prawym pasem jesli taki istnieje ale:

1) Nie będę jeździć do poki TIRy i inne zawalidrogi nim jezdza

2) Dopoki beda na nich 3x większe koleiny niż na lewym pasie

Prawostronnosc polskiego ruchu drogowego to pojecie niedopracowane wink.gif mają prawo wlepiac nam mandaty ale - nikt tego nie robi bo wiedza ze jedziesz tym pasem ktorym jest "ekonomiczniej".

Swoją drogą dla mnie w zwiazku z przepisem ktory przytaczasz ( gdyby byl on w pelni przestrzegany) bezsensem byloby istnienie jakichkolwiek dwu- i więcej pasmówek.A skoro lewy pas jest, natomiast prawy nie spełnia wymagan technicznych zlosnik.gif to jade i jezdzic bede lewym.Amen.

Napisano

Zatem masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego kolego. Rozwala mnie rodrabnianie się nad przepisami,

które jednak w tym zakresie są nad wyraz jasne i precyzyjne.

Zresztą na MK momentami staje się to normą.

Napisano

> Zatem masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego kolego.

Znaczy jakie problemy? Czy moge sie dowiedziec co zle zrozumialem lub niezrozumialem?

> Rozwala

> mnie rodrabnianie się nad przepisami,

> które jednak w tym zakresie są nad wyraz jasne i precyzyjne.

No wcale nie sa.

> Zresztą na MK momentami staje się to normą.

A moze to i dobrze.

Napisano

> obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza

> się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej

> przy drodze.

> 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co

> najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas

> ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

[...]

Hehe, CiniO ma rację. Nieprzestrzeganie któregoś z w/w przepisów jest jednoznaczne z jazdą pod prąd na (szacuję) 99% polskich dróg, więc akurat wyszczególnione przez Ciebie punkty nie odnoszą się do tego co chciałeś przekazać. smile.gif Akurat te przepisy (1-3) nie mówią NIC o tym którym pasem na swojej jezdni, lub na swojej połowie jezdni kierowca obowiązany jest się poruszać.

Napisano

> Dla przypomnienia tym wszystkim, którzy zapominają o podstawowych zasadach ruchu drogowego.

>

>

> 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych

> nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

>

> 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany

> zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

wnioskuje, ze przeszkadzaja Ci kierowcy jezdzacy lewym pasem

ze sie tak zapytam: a w czym? skoro sam jedzisz prawym? cfaniaczek.gif

Napisano

Czyli nie wolno jeżdzić pod prąd. smile.gif

Bo jezeli jest jezdnia (jedna jezdnia nie droga o dwóch jezdniach)dwukierunkowa o czterech pasach to przy założeniu że są po dwa pasy w jednym kierunku to mói mi to ,że mam zajć jeden z dwóch pasów po prawej stronie. hmm.gif

Nie bardzo rozumiem co autor tego przepisu chciał przekazać.

Napisano
  • Autor

Przeszkadzają w wykonaniu manewru wyprzedania smile.gif

Napisano
  • Autor

> 1) Nie będę jeździć do poki TIRy i inne zawalidrogi nim jezdza

Ano właśnie smile.gif Mam nadzieję, że Ty nie jesteś zawalidrogą dla innych smile.gif

> Swoją drogą dla mnie w zwiazku z przepisem ktory przytaczasz ( gdyby

> byl on w pelni przestrzegany) bezsensem byloby istnienie

> jakichkolwiek dwu- i więcej pasmówek.

Istenienie tych pasów ma sens, uwierz mi. Sama napisałaś, że używasz ich do wyprzedzania zawalidróg.

A skoro lewy pas jest,

> natomiast prawy nie spełnia wymagan technicznych to jade i

> jezdzic bede lewym.Amen.

Tylko spoglądaj w wsteczne lusterko, please .... i zjedź na prawo, jak ktoś będzie jechał szybciej od Ciebie.

Napisano
  • Autor

Dokładnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ehhhh, żeby to było 240 ..... slinka.gif o tym tylko pomarzyć mogę frown.gif Niestety, czasami i 100 na godzinę to dla niektórych zaszybko na lewym pasie. I wtedy się irytuję. A szlag mnie trafia jak się za wyprzedzanie biorą pojazdy 70 km/h i wyprzedzają tych pędzących 65 km/h.

Napisano
  • Autor

TAK, taka była intencja i podejrzewam, że każdy wie co miałem na myśli smile.gif nawet jeśli przytoczony przepis nie jest tak jasny/precyzyjny. Jednak jego przesłanie - myślę - są takie jak moje intencje.

Napisano

> Znaczy jakie problemy? Czy moge sie dowiedziec co zle zrozumialem lub

> niezrozumialem?

możliwie blisko oznacza możliwie blisko prawego krawężnika, znaczy też to, że gdy masz dwa pasy w jednym kierunku wolne- jedziesz prawym, o ile nie potrzebujesz kogoś wyprzedzić albo nie będziesz skręcać zaraz w lewo, tam gdzie masz jeden pas- jedziesz możliwie blisko prawego krawężka, chyba że są kałuże, dziury czy stojący półnapół drogi kombajn traktor czy babcia z zakupami. Nie wiem nad czym się tu zastanawiać i nie rozumieć. A już wogóle najlepsi są magicy co skręcają w prawo w drogę o 3 pasach w jedym kierunku i ładują się na skrajnie lewy lub środkowy albo jadą przy osi jezdni dwukierunkowej no.gif

Napisano
  • Autor

Dlaczego jest bez sensu??

Napisano
  • Autor

Niektórym niestety trzeba to wyłozyć łopatologicznie, bo inaczej nie pojmą smile.gif

Napisano
  • Autor

Ano właśnie. Od dłuższego czsu to obserwuję. Peawym pasem moge jechać szybciej i płynniej niż lewym (na drodze 3 pasmowej). Czy to jest normalne??? Stąd mój apel, bo mnie uczono, że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i z reguły innych użytkowników wyprzedza się z ich lewej strony (w niektórych wyjątkach z ich prawej). Natomiast nasza drogowa czodzienność jest z goła odmienna.

Napisano
  • Autor

Dobrze, że zjeżdżasz crazy.gif Na niektórych żadne sygnały nie działają (nawet klaksony !!!)

Napisano

Na włoskich autostradach widziałem tablice, gdzie pismem obrazkowym jest wyjaśnione, do czego służy lewy pas - DO WYPRZEDZANIA.

Po wyprzedzeniu należy zjechać na prawy.

Znajomi, od lat mieszkający we Włoszech mówią, że dużo łatwiej dostać mandat za uporczywe trzymanie się lewego pasa, niż za jazdę 200km/h, mimo obowiązującego ograniczenia prędkości.

Napisano

A ja jeszcze cos wtrace do tematu.

Na autostradach; drogach szybkiego ruchu, obwodnicach i ogolnie wszedzie poza obszarem zabudowanym stosuje sie do wyzej wspomnianej zasade zawsze. Tzn dopuki nikogo nie wyprzedzam to jade najblizej prawej strony.

Ale zupelnie inaczej ma sie sytuacja w obszarze zabudowanym. Tam wprawdzie istnieja drogi majace po 2, 3 albo i wiecej pasow w jedna strone, ale zwykle jest mnostwo skrzyzowan, rozjazdow, dojazdow, zwezen itp, najczesciej co kilkaset metrow.

Na takich drogach jade tym pasem ktorym jest mi wygodniej. Chyba zreszta wiekszosc kierowcow tak robi i wsumie dobrze, bo wlasnie poto w miastach zostalo stworzene kilka pasow zeby wszyskie z nich wykorzystac do rozladowania ruchu.

Wprawdzie znajduja sie i w miastach tacy co mi mrugaja zebym zjechal na prawy pas, mimo ze za 500metrow zamierzam skrec w lewo. Niestety (przynajmniej dla mnie) miasto to nie tor wyscigowy i nikomu niezamierzam zjezdzac.

Napisano

gdybym tak jeździł to bym zawieszenie co 3 miesiące wymienial ..... przepisy przepisami a tandetne drogi życie nam dyktują palacz.gif

Napisano

> gdybym tak jeździł to bym zawieszenie co 3 miesiące wymienial .....

> przepisy przepisami a tandetne drogi życie nam dyktują

no przecież przepisy mówią o tym, że masz jechać jak najnliżej prawej, w miarę możliwości, skoro dziury są, to nie jedziesz po dziurach wink.gif

Napisano

o panie, poza dziurami sa jeszcze wyrwy, studzienki, koleiny, jakies kupy z liści i błota.... no tylko nauki jazdy szlifują prawa sterone na maksa..... najgorsze jak sa w miastach dwupasmowe drogi gdzie na prawym pasie się po prostu nie da bezpiecznie jechać frown.gif no i jak tu sie przepisów stosować

Napisano

> Wprawdzie znajduja sie i w miastach tacy co mi mrugaja zebym zjechal

> na prawy pas, mimo ze za 500metrow zamierzam skrec w lewo.

> Niestety (przynajmniej dla mnie) miasto to nie tor wyscigowy i

> nikomu niezamierzam zjezdzac.

I tu masz sporo racji.

Jest też inna kwestia - dotyczy głównie dróg trzypasmowych. Spróbuj w np. w Warszawie jechać ciągle prawym pasem. Ja próbowałem... crazy.gif Jedziesz sobie spokojnie prawym pasem, a tu nagle pas przekształca się w pas do skrętu i zonk, bo nikt na środkowym nikt nie chce Cię wpuścić, a z tyłu trąbią. 200 metrów dalej droga znów robi się 3 pasmowa, no to zjeżdżam i za kilkaset metrów znów zonk. Wracasz na środkowy, po kilometrze zjeżdżasz na prawy pas, a tu przystanek autobusowy i stojący autobus... wracasz na środkowy, omijasz autobus i wracasz na prawy, przejeżdżasz kilkaset metrów a tu ktoś się zatrzymał, bo zamierza zaparkować a ktoś inny dopiero wyjeżdża i znów musisz zjeżdżać na środkowy (a przypominam że nie zawsze jest jak). OK, jedziemy sobie dalej spokojnie prawym pasem, a tu estakada do skrętu w lewo zaczyna się na lewym pasie. Chcesz się przebić na lewy, ale nie możesz, bo tam ciągły wyścig rajdowców i nikt Cię nie wpuszcza...

Po kliku takich akcjach odechciewa się jazdy prawym pasem. I wcale się nie dziwię że ludzie później walą głównie środkowym. Sam też tak robię, chyba że znam drogę i wiem że mogę dłużej bezstresowo pojechać prawym.

Napisano

> o panie, poza dziurami sa jeszcze wyrwy, studzienki, koleiny, jakies

> kupy z liści i błota.... no tylko nauki jazdy szlifują prawa

> sterone na maksa..... najgorsze jak sa w miastach dwupasmowe

> drogi gdzie na prawym pasie się po prostu nie da bezpiecznie

> jechać no i jak tu sie przepisów stosować

no właśnie się stosować i tamtędy nie jechać, przecież jasno powiedziane że możliwie najbliżej prawej krawędzi, a skoro się nie da przy krawężniku "bo coś" to się nie da i się nie jeździ, za wjazd w kałużę i ochlapanie przechodniów jak ja zdawałem można było prawka nie zdać, myślę, że się nic nie zmieniło w tej materii

Napisano

jezeli stan nawierzchni mi na to pozwala to smigam prawym pasem, np. A4 po ktorej duzo sie poruszam, ale ludzie sie dziwnie patrza czasem na mnie jak droga jest wolna a ja jade prawym pasem a nie srodkwym jak 95% kierowcow, takze czego Ty wymagasz, przeciez prawy pas to u nas jak obraza prawie jest

Napisano

> Na włoskich autostradach widziałem tablice, gdzie pismem obrazkowym

> jest wyjaśnione, do czego służy lewy pas - DO WYPRZEDZANIA.

u nas obrazki też się zdażają ale na innych niż autostrady, chodzi mi o znak D-13 "początek pasa ruchu powolnego",oznacza początek pasa ruchu, z którego są obowiązani korzystać kierujący pojazdami nie osiągającymi na wzniesieniu minimalnej prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę

reasumując jeśli na drodze jest znak np taki:

D-13.gif

to rzecz ujmując jadąc np 10km/h szybciej nie jestem zawalidrogą gdyż nie wspominają o prędkości z jaką mam jechać ale minimalna jaka ma być.

Napisano

> za wjazd w kałużę i ochlapanie przechodniów jak ja zdawałem

> można było prawka nie zdać, myślę, że się nic nie zmieniło w tej materii

zmienićnie zmieniło ale buraków na drodze nie brakuje którzy celują w kałuże, ja tam wole je omijać, kaczka (bez skojarzeń proszę zakrecony.gif) ledwo kuper zamoczy a ja moge zawieszenie zostawić

Napisano

> jezeli stan nawierzchni mi na to pozwala to smigam prawym pasem

mało takich dróg, w większości przypadków to slalom od dzióry do dzióry, no chyba że to świerzo wyremontowana hahaha.gif

Napisano

> Przeszkadzają w wykonaniu manewru wyprzedania

ale oni wlasnie wyprzedzaja zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> gdybym tak jeździł to bym zawieszenie co 3 miesiące wymienial .....

> przepisy przepisami a tandetne drogi życie nam dyktują

cos w tym jest palacz.gif

Napisano

> Dla przypomnienia tym wszystkim, którzy zapominają o podstawowych

> zasadach ruchu drogowego.

> obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza

> się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej

> przy drodze.

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej

> krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie

> może zajmować więcej niż jednego pasa.

> 5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem

> ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są

> obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono

> do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

> 6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której

> jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca

> nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

TO NIECH PRAWY PAS BĘDZIE NADAWAŁ SIĘ DO JAZDY bo płacimy za niego chore pieniądze w podatku drogowym a on tymczasem tak samo jak większość dróg nie nadaje się do użytku. Prawym pasek nie jeżdzę i nie będę jeździł.

Napisano

> mało takich dróg, w większości przypadków to slalom od dzióry do

> dzióry, no chyba że to świerzo wyremontowana

Jeśli wszyscy się starają tak jak Ty, to nic dziwnego, że się jeździć nie da. faint.gif

Napisano

> zmienićnie zmieniło ale buraków na drodze nie brakuje którzy celują w

> kałuże, ja tam wole je omijać, kaczka (bez skojarzeń proszę )

> ledwo kuper zamoczy a ja moge zawieszenie zostawić

true, true ok.gif

Napisano

> Jeśli wszyscy się starają tak jak Ty, to nic dziwnego, że się jeździć

> nie da.

a o co Ci chodzi? mówie tylko że ciężko znaleść dobrą droge gdzie bezpiecznie się rozpędzisz, niestety w większości przypadków 80 po mieście to max bo szkoda zawieszenia zeby.GIF, no ale znam pare odcinków u mnie gdzie jest równo jak po stole zeby.GIF

Napisano

> Przeszkadzają w wykonaniu manewru wyprzedania

Jak mogą przeszkadzać, jeżeli jadą innym pasem? Nawet łatwiej ich wyprzedzić, bo nie musisz zmieniać pasa.

Poza tym 2 pierwsze punkty, które pogrubiłeś:

Quote:

... oznaczają tylko tyle, że nie można jeździć pod prąd. Czyżbyś spotykał podprądowców tak często, że stwierdziłeś że te właśnie punkty należy podkreślić?

Napisano

> Ale zupelnie inaczej ma sie sytuacja w obszarze zabudowanym. Tam

> wprawdzie istnieja drogi majace po 2, 3 albo i wiecej pasow w

> jedna strone, ale zwykle jest mnostwo skrzyzowan, rozjazdow,

> dojazdow, zwezen itp, najczesciej co kilkaset metrow.

> Na takich drogach jade tym pasem ktorym jest mi wygodniej.

Dokładnie. W zabudowanym nie po to tworzy się dodatkowe pasy, żeby jeździć prawym a wyprzedzać lewym, tylko po to żeby były mniejsze korki albo żeby rozdzielić ruch w określonych kierunkach. Za dużo skrzyżowań i rozjazdów żeby się bawić w autostradę.

Wg mnie powinien być jednoznaczny przepis dot. jazdy pasem na wprost. Czyli obowiązek jazdy prawym za wyjątkiem obszaru zabudowanego, gdzie prędkość dopuszczalna wynosi poniżej np. 80 km/h.

Napisano

> Dokładnie. W zabudowanym nie po to tworzy się dodatkowe pasy, żeby

> jeździć prawym a wyprzedzać lewym, tylko po to żeby były

> mniejsze korki albo żeby rozdzielić ruch w określonych

> kierunkach. Za dużo skrzyżowań i rozjazdów żeby się bawić w

> autostradę.

> Wg mnie powinien być jednoznaczny przepis dot. jazdy pasem na wprost.

> Czyli obowiązek jazdy prawym za wyjątkiem obszaru zabudowanego,

> gdzie prędkość dopuszczalna wynosi poniżej np. 80 km/h.

Niekoniecznie, na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie jest 70km/h (a było 50 km/h), a trasa jest bezkolizyjna na sporym odcinku. Trudno jest zbudować odpowiedni przepis. Najważniejsze żeby jeździć rozsądnie. Jak jest długa prosta i w miarę pusto, to nie ma co zajmować lewego. Jak jest tłok, to i tak szybciej nie pojedziesz, najwyżej przeskoczysz o kilka samochodów do przodu, więc jedzie się jak wygodniej.

Ale rajdowcom zawsze wszystko dookoła przeszkadza, to skrzyżowanie, to piesi (ostatnio któryś z dynamicznych kącikowiców z nalepkami na szybie chciał mnie przejechać na pasach, a przechodziłem na zielonym), to jadący lewym pasem chcący skręcić za 2 km (wcale sie nie dziwię że jadą przez 2 kilometry chcąc skręcić w lewo - ostatnio w Wawie jechałem prawym i na jakieś niecałe 500 metrów przez zjazdem chciałem zmienić na lewy i myślisz że któryś z rajdowców mnie wpuścił? musiałem się nieco na siłę wpychać, bo inaczej nikt by nie przyhamował).

Napisano

> Niekoniecznie, na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie jest 70km/h (a

> było 50 km/h), a trasa jest bezkolizyjna na sporym odcinku.

70? Cóż za postęp - dawno tamtędy nie jeździłem.

Generalnie nie chodzi mi o to czy to będzie 70 czy 80, tylko o jednoznaczny przepis. Na zdrowy rozsądek bym nie liczył, bo niektórzy na drogach typu Al.KEN myślą że są na autostradzie (na wielu odcinkach nie ma lewoskrętów i wtedy autostradowiec jest zdziwiony że ktoś przed nim skręca w lewo i go blokuje przez minutę).

Napisano

> 70? Cóż za postęp - dawno tamtędy nie jeździłem.

> Generalnie nie chodzi mi o to czy to będzie 70 czy 80, tylko o

> jednoznaczny przepis.

No właśnie chodzi o to że przepis nie byłby zbyt dobry. Pozwalałby jeździć lewym pasem na długich trasach bez lewoskrętów w terenie zabudowanym. Po to buduje się takie trasy żeby uporządkować i usprawnić nieco ruch. Dla przykładu Warszawa (wiem że to niektórych razi wink.gif ale nie znam innych miast), np Trasa Łazienkowska czy Toruńska.

Ponadto taki zapis znów skomplikowałby i tak skomplikowany kodeks drogowy.

Natomiast zgadzam się z Tobą w pełni, że przepisu o trzymaniu się prawej strony na drogach wielopasmowych z wieloma skrzyżowaniami, wjazdami, zjazdami, rozbiegówkami, z nagle wydzielonymi pasami, parkingami, itp... (czyli właściwie w terenie zabudowanym) nie można brać zbyt dosłownie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.