Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ośmio zaworowy silnik.

Featured Replies

Napisano

Wlasnie , jak to jest.

Dotychczas jezdzilem tylko 16V , teraz mam 8V i zauwazam ze auto gozej niz 16V wkreca sie na wysokie obroty i raczej niechetnie tam pracuje.

16 wkreca sie szybciej i wyzsze obroty sa dla niego naturalne, 8V powyzej 4500 obroto staje sie wyraznie glosniejszy i wydaje sie pracowac nie naturalnie hmm.gif

Jaka jest optymalna predkosc obrotowa dla silnika 8V w trasie ? hmm.gif

Macie jakies wlasne spostrzezenia dotyczace roznic w harakterystyce pracy 8 a 16 V ?

Pozdrawiam. 20.GIF

Napisano

Od dawna wiadomo że silniki 8 zaworowe nie lubią wysokich obrotów, a silniki 16 zaworowe po przekroczeniu 3500 obrotów dopiero się budzą ze snu.

Napisano

Hmm generalnie 8 zaworówka jest lepsza od 16v w niskim zakresie obrotów.

Jakim? najlepiej zerknąć w instrukcję na wykres moc/ moment

I wyczaić gdzie moment jest największy.

Mała rada. 8 zaworów w przeciwieństwie do 16 nie musi być kręcony wysoko. smirk.gif

Napisano

> Wlasnie , jak to jest.

> Dotychczas jezdzilem tylko 16V , teraz mam 8V i zauwazam ze auto

> gozej niz 16V wkreca sie na wysokie obroty i raczej niechetnie

> tam pracuje.

> 16 wkreca sie szybciej i wyzsze obroty sa dla niego naturalne, 8V

> powyzej 4500 obroto staje sie wyraznie glosniejszy i wydaje sie

> pracowac nie naturalnie

> Jaka jest optymalna predkosc obrotowa dla silnika 8V w trasie ?

> Macie jakies wlasne spostrzezenia dotyczace roznic w harakterystyce

> pracy 8 a 16 V ?

> Pozdrawiam.

Ja mam astre 1,8 8V i optymalne obroty dla niej, to od 2000 do 4000obr. Czasami przeciągne od 6000 nawet, ale słychać, że ten silnik tego raczej nie lubi. Chodi tu o to, że 2x więcej zaworów ułatwia zasanie mieszanki i wydmuchanie spalin. Za to powszechnie uważa się, że 8V są trwalsze i tańsze w naprawach.

Napisano
  • Autor

> Od dawna wiadomo że silniki 8 zaworowe nie lubią wysokich obrotów, a

> silniki 16 zaworowe po przekroczeniu 3500 obrotów dopiero się

> budzą ze snu.

Czyli jezdzic jak dieslem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam astre 1,8 8V i optymalne obroty dla niej, to od 2000 do

> 4000obr. Czasami przeciągne od 6000 nawet, ale słychać, że ten

> silnik tego raczej nie lubi. Chodi tu o to, że 2x więcej zaworów

> ułatwia zasanie mieszanki i wydmuchanie spalin. Za to

> powszechnie uważa się, że 8V są trwalsze i tańsze w naprawach.

Wyprzedzasz na niskich obrotach ? Do ilu ciagniesz podczas wyprzedzania i od jakiego zakresu obrotow przyciskasz ?

Napisano

> Wyprzedzasz na niskich obrotach ? Do ilu ciagniesz podczas

> wyprzedzania i od jakiego zakresu obrotow przyciskasz ?

Normalnie jak jeżdżę, toprzy 3000 zmieniam bieg na wyżsy i tak obroty spdają do 2000. przy wyprzedzaniu ciągne wyżej, ale raczej nie przekrczam 4000, max 5000obr.

Napisano

> harakterystyce

ekhm, to się chyba inaczej pisze niewiem.gifzlosnik.gif... a co do różnić, to miałem głownie do czynienia z małymi silnikami 8V Fiata i teraz ma z 16V rodem z DU i powiem, że ten silnik ciągnie w całym zakresie obrotów, a 8V (głownie w Punto 1.2) miał w zasadzie tylko dół zlosnik.gif co nie oznacza, że źle mi się jeździło na wysokich obrotach.. szczególnie jak trzeba było wyprzedzić, co do samego dźwięku, to imho du ma go do niczego... silniki Fiata są pod tym względem fajniejsze wink.gif

Napisano

> 16V rodem z DU i powiem, że ten silnik ciągnie w całym zakresie

> obrotów,

Hmm. Mając identyczny samochód z silnikiem 8 zaworowym i ścigając się na krótkich odcinkach ze startu nie miałbyś żadnych szans na wyprzedzenie samochodu z silnikiem 8 zaworowym. I silniki rodem z DU nie ciągną w całym zakresie obrotów. Tak tylko Ci się zdaje. smile.gif

Napisano

> Hmm. Mając identyczny samochód z silnikiem 8 zaworowym i ścigając się

> na krótkich odcinkach ze startu nie miałbyś żadnych szans na

> wyprzedzenie samochodu z silnikiem 8 zaworowym. I silniki rodem

> z DU nie ciągną w całym zakresie obrotów. Tak tylko Ci się

> zdaje.

moim zdaniem z silnikiem 1.6 do DU nie jest tak źle, bo ma zmienna dł. kanałów dolotowych, a co wyścigu to nie bardzo wiem z czym miałbym się ścigać, mógłbyś podać więcej szczegółów? niewiem.gif Bo Ty napisałeś, że z identycznym, to wtedy co to za wyścig wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Chyba żaden silnik 16 v nie ciągnie w pełnym zakresie obrotów.

powiedzmy sobie, że żaden silnik nie ciągnie równo w całym zakresie obrotów (no może poza dieslami, której miewają bardziej płaskie krzywe momentu obrotowego)

Napisano

tak napisałem że z identycznym ale z silnikiem 8 zaworowym.

Napisano

> budzą ze snu.

dokladnie waytogo.gif

Napisano

lubią czy nie - ciężko powiedzieć.

Słuzbowo smigam patrnerem 1,4 na gazie- fakt jest taki że do 4 no może do 5 tys jedzie ale pomiędzy 5 a 7 tys (jedzie) ale juz nie jedzie. 8v najlepiej się jeździ między 2-4 tys.

Napisano

> powiedzmy sobie, że żaden silnik nie ciągnie równo w całym zakresie

> obrotów (no może poza dieslami, której miewają bardziej płaskie

> krzywe momentu obrotowego)

Wyjatkiem ktory przychodzi mi do glowy sa stare silniki Skody - one tez maja zupelnie plaski wykres momentu.

Napisano

> Hmm. Mając identyczny samochód z silnikiem 8 zaworowym i ścigając się

> na krótkich odcinkach ze startu nie miałbyś żadnych szans na

> wyprzedzenie samochodu z silnikiem 8 zaworowym. I silniki rodem

> z DU nie ciągną w całym zakresie obrotów. Tak tylko Ci się

> zdaje.

Bredzisz.

Ścignij się np Lanosem 8V i 16V - 8V zostaje w tyle.

Miałem oba rodzaje bryk - i siedząc w 8V wydaje się, że lepiej przyśpiesza niż 16V, ale jest to tylko wrażenie - jak się ścigały obie bryki, to 8V zostawał w tyle od razu.

Jedyna zaleta 8V to skrzynia biegów - jest dłuższa, żeby lepiej wykorzystać ten malutki fragment, gdzie moment jest maksymalny, ale za to można komfortowo jechać szybciej na niższych obrotach.

Napisano

> Wyjatkiem ktory przychodzi mi do glowy sa stare silniki Skody - one

> tez maja zupelnie plaski wykres momentu.

A widział wykresy hondowskich 16v? Powyzej 2000rpm maja praktycznie zupełnie płaski przebieg momentu

Napisano

16-ki mają słaby moment do ok. 1800rpm,

ale później..... biglaugh.gif

8-ki wąchają spaliny tylko zlosnik.gif

bardzo łatwo jest "zdusić" silniki 16 zaworowe przy ruszaniu bez dodania gazu, 8-ka pójdzie łatwiej,

przykład starych konstrukcji - wysłużony 2.0 8V z VW-grup (115ps) i np. 2.0 16V z Mazdy zlosnik.gif

VW ładnie idzie przy ruszaniu, nie tzeba dożo but.gif żeby kółkami pokręcić, w japońcu jest troszkę inaczej, potrzebuje wyższych obrotów,

ale w rezultecie i mniej pali, i jest szybszy i żwawszy w jeździe miejskiej,

jeszcze tutaj dochodzi kwestia zestopniowania skrzyni....

i znowu temat rzeka..... weź 16-kę np. Forda i Hondy..... hehe.gif

no po prostu Ford nie jedzie i nie przyspiesza tongue.gif

a żeby było śmieszniej, to na koniec proponuję przejażdżkę starym Mitsubishi Colt z silnikiem 8V - kto mi wytłumaczy, dlaczego one się wkręcają na obroty jak 16-ki? alien.gif

Napisano

> Wlasnie , jak to jest.

> Dotychczas jezdzilem tylko 16V , teraz mam 8V i zauwazam ze auto

> gozej niz 16V wkreca sie na wysokie obroty i raczej niechetnie

> tam pracuje.

Ja odwrotnie - całe życie jeździłem 8V, a teraz przesiadłem się na 16V.

Kiedyś faktycznie było tak, że 8V oznaczało kulturę jazdy (lepiej zbierał się z dołu), a 16V osiągi. Dziś 8V nadaje się do małych silników w autkach miejskich - zupełnie nie sprawdza się przy jeździe w trasie. Dla przykładu - Citroen C3 1.4 8V dość dobrze przyśpieszał od 2000 obr/min, ale błyskawicznie "puchł" przy 4500 obr., co utrudniało wyprzedzanie. No i w razie "wariackiej" jazdy w trasie palił gigantyczne ilości paliwa - raz śpieszyłem się z Wwy do Konina, bardzo dużo wyprzedzałem i wyszło ponad 10/100 icon_eek.gif

Z kolei obecne auto zaczyna przyśpieszać od 3000 obr (przy "emeryt mode on" można jednak sprawnie poruszać się między 1500 a 2500 obr - w mieście) i sprawnie kręci prawie do samego odcięcia (do 6000 obr, odcięcie przy 6500). W mieście pali o litr mniej niż C3, pałowanie w trasie nie powoduje przekroczenia 8/100.

Czyli - 8V do lamusa, niech żyje 16V waytogo.gif

Napisano

> powiedzmy sobie, że żaden silnik nie ciągnie równo w całym zakresie

> obrotów (no może poza dieslami, której miewają bardziej płaskie

> krzywe momentu obrotowego)

TURBOdieslami

I to nie dlatego, że dizel, tylko dlatego, że turbo...

Napisano

> Normalnie jak jeżdżę, toprzy 3000 zmieniam bieg na wyżsy i tak obroty

> spdają do 2000. przy wyprzedzaniu ciągne wyżej, ale raczej nie

> przekrczam 4000, max 5000obr.

je jezdze dokladnie tak samo zeby.GIF powyzej 4000 nie jedzie juz tak jak przy 2000-3000 zeby.GIF

Napisano

> A widział wykresy hondowskich 16v? Powyzej 2000rpm maja praktycznie

> zupełnie płaski przebieg momentu

Zmienne fazy rozrządu...

Nowe Toyoty też tak mają :-D

Napisano

> ktora juz marka samochodu nie ma silnikow z zmiennymi fazami?

citroen, vw (poza 1,8 125, który był kupą), MB, renault, ford...

Długo możnaby wymieniać...

Napisano

> TURBOdieslami

> I to nie dlatego, że dizel, tylko dlatego, że turbo...

racja ok.gif

Napisano

> Zmienne fazy rozrządu...

> Nowe Toyoty też tak mają :-D

Nie mam na mysli tylko silników z VTEC, ale i zwykłe (takze starsze) silniki 1.3 czy 1.4 16V. Maja dosyc plaski przebieg momentu, chociaz sam moment nie nalezy do wysokich wink.gif

Ostatnio rzucam wykresami wiec i tutaj dam przyklad

SOHC 1.4i 16V 90KM z Civiców 96-98r.

sta501204mj.th.jpg

Napisano

> budzą ze snu.

Bzdury kolego piszesz. Ilosc zaworow nie ma nic wspolnego z dynamika na wolnych obrotach. Ma natomiast wiele wspolnego z momentem obrotowym przy duzych obrotach - wraz z wzrostem obrotow pogarsza sie napelnianie cylindra mieszanka - w przypadku 4'ro zaworowych silnikow udaje sie osiagnac wyzsze predkosci obrotowe bez utraty mocy (bo 2 male zaworki maja w sumie wieksza powierzchnie niz jeden duzy). Dodatkowo sprawe poprawiaja systemy zmiennych faz rozrzadu - w roznych predkosciach obrotowych odpowiednie sa rozne czasy otwarcia zaworow. Pionierem byla Honda, ale obecnie rozwiazania BMW, Toyoty i GM bija na glowe to co Honda proponuje.

Napisano

a to GM ma coś ze zmiennymi fazami ?

W PL nie słyszałem o takowych...

Napisano

> Mała rada. 8 zaworów w przeciwieństwie do 16 nie musi być kręcony

> wysoko.

To nie tak - po prostu 8-mio zaworowiec sie zwykle "dusi" przy wysokich obrotach i zeby uzyskac lepsze przyspieszenie oplaca sie bardziej zmienic bieg na nastepny. 16-sto zaworowiec zaczyna sie "dusic" przy wyzszych obrotach i stad uczucie ze trzeba go wyzej krecic. A dobry 16-sto zaworowiec ze zmiennymi fazami rozrzadu kreci sie swobodnie do odciecia i zadnego duszenia nie ma.

Napisano

> Pionierem byla Honda, ale obecnie rozwiazania BMW, Toyoty i GM

> bija na glowe to co Honda proponuje.

No ba, szczegolnie GM - bo to w koncu juesej, a w jueseju wszystko maja najlepsze, najwieksze i naj naj naj. hehe.gif

Napisano

> No ba, szczegolnie GM - bo to w koncu juesej, a w jueseju wszystko

> maja najlepsze, najwieksze i naj naj naj.

nono.gif

nie prowokuj....

Napisano

> a to GM ma coś ze zmiennymi fazami ?

> W PL nie słyszałem o takowych...

Oczywiscie, co ciekawsze sprzedaja je w PL smile.gifTutaj kompletna lista silnikow stosowanych przez GM na calym swiecie. Na przyklad jednostka 2.8L turbo od mojego Saaba ma plynnie regulowane otwarcie zaworow - w porownaniu z trzema krzywkami Hondy to spory postep smile.gif

Napisano

> Pionierem byla Honda, ale obecnie rozwiazania BMW, Toyoty i GM

> bija na glowe to co Honda proponuje.

No BMW oprocz Vanosa, w najnowszych silnikach serii N ma rowniez Valvetronica czyli zmienny wznios zaworow ssacych (jako ciekawostke podam fakt, ze tradycyjna przepustnice pozostawiono na wypadek awarii i do rozruchu, a po ok 120s od uruchomienia ustawia sie ona w pozycji max. otwartej a jej role przyjmuja zawory ssace i system Valvetronic ok.gif) i pare innych ciekawych patentow zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> nie prowokuj....

Akurat trafil jak kula w plot, bo moim zdaniem GM to wielkie badziewie (choc wyglada na to ze wyjda z dolka).

Najladniejsze samochody sa produkowane w Europie i na razie nikt nie jest w stanie temu zagrozic.

Napisano

Chyba raczej obecne i-VTEC z cywilnego Cifa-one chyba mają dość płaską charakterystykę-gdzieś czytałem, jak ktoś opisywał wrażenia z jazdy-i stwierdzenie było, że góra jakaś marna jak na Hondę, a ten silnik po prostu ciągnął w miarę równo cały czas hmm.gif

Napisano

> Mitsubishi Colt z silnikiem 8V - kto mi wytłumaczy, dlaczego one

> się wkręcają na obroty jak 16-ki?

Duże zawory i odpowiedni wałek rozrządu. Nawet maluch potrafi się kręcić do 8000 tys obrotów.

Napisano

A to wszystkie hondy mają zmienne fazy hmm.gif

Napisano

> Duże zawory i odpowiedni wałek rozrządu. Nawet maluch potrafi się

> kręcić do 8000 tys obrotów.

O fakcie, ze w niektorych silnikach predkosc tloka robi sie wtedy absurdalnie duza i niebezpieczna zapomniales. clown.gif

Napisano

> A to wszystkie hondy mają zmienne fazy

Nie.

Napisano

> O fakcie, ze w niektorych silnikach predkosc tloka robi sie wtedy

> absurdalnie duza i niebezpieczna zapomniales.

Pytanie było o to, dlaczego silnik 8-zaworowy może kręcić się jak 16. A nie o to jak jest taki silnik zbudowany. To, że wykorbienie wału korbowego jest takie a nie inne nie sprawia tylko, to, że tłok z większą siłą napiera na ściankę cylindra, ale nie oznacza to, że silnik który ma większą średnicę niż skok z założenia jest silnikiem wysokoobrotowym. Gdyby tak było, to nie byłoby wyczynowych wałków rozrządu, kolektorów o zmiennej długości, "trąbek" itd. Za "obrotowość" silnika odpowiada głównie głowica z przyległościami (całość dolotu i wydechu) i odpowiednie współotwarcie zaworów - w przypadku 4-suwów. Bo o dwusuwach i okienkach to pewnie nie masz pojęcia.

Napisano

Hmmmm...

Pytanie jak długo, skoro w/g "praktyków" zakręcenie malacza na dłuższą chwilę ponad 6,5 krpm często kończy się urwaniem tłoka...

No i rozrząd ohv i jego bezwładność...

Napisano

nie chodzi o obroty jakie silnik osiąga, tylko o czas w jakim je osiąga smirk.gif

Napisano

> Nie.

Ja o tym wiem ale niektórzy chyba zdają się zapominać.

Napisano

> Oczywiscie, co ciekawsze sprzedaja je w PL Tutaj kompletna lista

> silnikow stosowanych przez GM na calym swiecie. Na przyklad

> jednostka 2.8L turbo od mojego Saaba ma plynnie regulowane

> otwarcie zaworow - w porownaniu z trzema krzywkami Hondy to

> spory postep

Etam.

Regulacja wzniosu jest praktycznie zawsze realizowana przez więcej niż 1 krzywkę dla danego setu zaworów, kwestia sposobu "przeniesienia" jej napędu.

Czasem jest to patent jak w starym VW 1,8 gdzie zmiana faz rozrządu następowała na zasadzie "max w lewo-max w prawo", czyli masz "przełącznik", a czasem jak w valvetronic'u masz płynną regulację, która w samym mechaniźmie jest prostaaaaaaaa jak konstrukcja cepa i aż się nasuwa pytanie "że nikt wcześniej na to nie wpadł".

A Saab to niedawny zakup GM, genetycznie nie jest to GM.

Zauważ, że np bonusem zakupu Nissana przez Renaulta było to, że wreszcie w miarę przyzwoite silniki benzynowe zaczęli konstruować (chociaż niektóre problemy z nimi to insza inszość - ale zastrzyk technologii otrzymali).

Z GM stało się poniekąd podobnie...

Napisano

> Ja odwrotnie - całe życie jeździłem 8V, a teraz przesiadłem się na

> 16V.

> Kiedyś faktycznie było tak, że 8V oznaczało kulturę jazdy (lepiej

> zbierał się z dołu), a 16V osiągi. Dziś 8V nadaje się do małych

> silników w autkach miejskich - zupełnie nie sprawdza się przy

> jeździe w trasie. Dla przykładu - Citroen C3 1.4 8V dość dobrze

> przyśpieszał od 2000 obr/min, ale błyskawicznie "puchł" przy

> 4500 obr., co utrudniało wyprzedzanie. No i w razie "wariackiej"

> jazdy w trasie palił gigantyczne ilości paliwa - raz śpieszyłem

> się z Wwy do Konina, bardzo dużo wyprzedzałem i wyszło ponad

> 10/100

> Z kolei obecne auto zaczyna przyśpieszać od 3000 obr (przy "emeryt

> mode on" można jednak sprawnie poruszać się między 1500 a 2500

> obr - w mieście) i sprawnie kręci prawie do samego odcięcia (do

> 6000 obr, odcięcie przy 6500). W mieście pali o litr mniej niż

> C3, pałowanie w trasie nie powoduje przekroczenia 8/100.

> Czyli - 8V do lamusa, niech żyje 16V

Z tym spalaniem to bzdury piszesz. Silnik 16V wykonany w takiej samej technologii i takiej samej pojemności jak 8V ma minimalnie większe opory wewnętrzne (drugi wałek) i zawsze będzie więcej palił przy tej samej mocy oddawanej (im mniejsza moc w wałku tym większa różnica w spalaniu, bo procentowy udział oporów drugiego wałka jest większy).

A zanim poślesz jakąś ósemke do lamusa to spójrz na najnowszy silnik Hondy 1.8, 8V ,140 KM przy baardzo przyzwoitym spalaniu.

Napisano

> Hmmmm...

> Pytanie jak długo, skoro w/g "praktyków" zakręcenie malacza na

> dłuższą chwilę ponad 6,5 krpm często kończy się urwaniem

> tłoka...

> No i rozrząd ohv i jego bezwładność...

Seryjny maluch nie wkręci się pod obciążeniem na 6500 obrotów.

I prędzej pęknie wał korbowy niż urwie się tłok.

Silnik malucha regularnie kręcony do 7000-7200 rpm (niestety z wałka 385 nie byłem w stanie więcej wyciągnąć) przez 30000 km nie miał nawet głowicy ściąganej. Niestety któregoś razu nie wytrzymał redukcji z 4 do 3 przy około 120 (jakoś mi się za szybko hamowało) i grzybek zaworu najpierw zrobił dziurę w tłoku a potem wpadł do miski olejowej. U znajomego w malcu na wyczynowym wałku z Belgii (silnik kręcony do 8000 rpm) 10 tys km i nic i mu ukradli ;-(((

Napisano

> nie chodzi o obroty jakie silnik osiąga, tylko o czas w jakim je

> osiąga

Masz zaplecze sprzętowe, maluchy są tanie. Zaadaptuj do malucha zawory ssące z dużego fiata (trzeba trochę się nakombinować i przesunąć o jakieś 0,8- 1mm oś zaworu). Zdejmij z głowicy jakieś 3 mm, w oryginalne cylindry wpasuj tuleje od CC 700 - do tego tłoki. Wał od CC 700 - nie trzeba wtedy kombinować z podcięciami w tulejach cylindrowych, koło zamachowe staczamy do wieńca. Potem telefon w łapkę i np. od Świątka bierzesz wałek o nr. kopiału 105.

Składamy - całość - troszkę pokombinujesz przy gaźniku i zapłonie - np. dwie sprężynki w aparacie zapłonowym. Odpalisz i zobaczysz

jak szybko dokręca się maluch do 8000 rpm. Wrażenia z jazdy maluchem >140 km/h - bezcenne. Rozmowa z policial.gif którzy łapią Cię na ogr. do 80: "Panowie chyba wam się to ustrojstwo zepsuło?". "Puścimy Pana bo i tak w sądzie nikt nam by nie uwierzył. " hahaha.gif

Aha - jakby Ci nie chciał zapalić to odpalaj z gazem bo przy takim współotwarciu zaworów w miarę stabilne wolne będą na około 2000 rpm.

Napisano

> Z tym spalaniem to bzdury piszesz. Silnik 16V wykonany w takiej samej

> technologii i takiej samej pojemności jak 8V ma minimalnie

> większe opory wewnętrzne (drugi wałek) i zawsze będzie więcej

> palił przy tej samej mocy oddawanej (im mniejsza moc w wałku tym

> większa różnica w spalaniu, bo procentowy udział oporów drugiego

> wałka jest większy).

Ale nie jest powiedziane ze kazdy silnik 16V to DOHC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.