Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator - jakiej firmy?

Featured Replies

Napisano

> Centra? - która? - Centra Plus/Centra Futura?

IMO jak chcesz Centrę to warto dołożyć do Futury - ma całkowicie szczelne wieczko co powoduje że jest w 100% bezobsługowa (oraz oczywiście większy prąd rozruchowy). Zamiast Plusa wolałbym zwykłego Standarda bo jest tańszy a ma te same parametry elektryczne.

Tak na marginesie - właścicielem poznańskiej Centry jest koncern Exide - największy na świecie producent akumulatorów.

Napisano

> Zdecydowanie polecam Centra futura

> Sam mam ponad rok i zero problemow ,3 latka gwarancji i asistance

Ta gwarancja to tylko taki chwyt reklamowo-marketingowy. Przekonasz sie gdy bedziesz chcial z niej skorzystac.

Zazwyczaj bywa tak, ze z nap[rawy gwarancyjnej musimy skorzystac w samym srodku zimy lub przezd dalekim, pilnym wyjazdem na wakacje lub w innej trudnej sytuacji - a wtedy rzut oka na warunki gwarancji "na czas rozpatrzenia gwarancji Producent nie zapewnia aku zastepczego". Niech sie trafi jeszcze taki "przemily" sprzedawca jak ten ktory mnie obsluzyl w specjalistycznym sklepie z aku, ze na prosbe o zast. powiedzial ze to nie jego sprawa i mam sie martwic sam i juz masz odpowiedz po co ta gwarancja. Ale do rzeczy:

moja Futura (chyba 55 Ah) zdechla po 14 miesiacach, przy czym po 4 miesiacach odmowiono mi naprawy gwarancyjnej po tym jak aku z zalozenia bezobslugowy zaczal wyciekac (zalewal mi regularnie komore silnika) pomiedzy gorna pokrywa a obudowa. Najpierw probowano mi wcisnac, ze napiecie ladowania mam zle i aku sie gotuje, po obaleniu tego argumentu, powiedziano mi ze uszkodzen mechanicznych z winy uzytkownika (!!!) gwarancja nie obejmuje. Nadmienie tylko, ze aku od momentu gdy rzeczony "sprzedawca" zamontowal go w samochodzie nie byl ruszany - ale jak mu to udowodnic.

Konkluzja - gwarancja Centry na aku? Wsadzcie ja sobie ...

...pewnie mialem pecha, ale w segmencie akuPremium liczylem na inne traktowanie...

Napisano
Dzięki za uświadomienie ok.gif . W moim przypadku , gdy będę kupował nowy aku , to i tak kupię z podobnymi parametrami , jak ten fabryczny . Dlaczego ? Ano dlatego , że większy nie wejdzie hehe.gif .
Napisano

Ja miałem Centrę w Uno i padł po 2 latach i kilku dniach od zakupu a więc kilka dni po zakończeniu okresu gwarancji. Kupiłem potem jakiegoś noname tańszego od Centry sporo jak na razie działa, a ma już ponad 2 lata

Napisano

> I jeszcze taka ciekawostka , nieco taniej od futury można kupić

> zwycięzcę testów ADAC , aku firmy Moll

niedawno kupiłem ten akumulator... wcześniej miałem hoppecka ok.gif

Napisano

Ja osobiście posiadam Basica od Centry, i nie moge złego słowa powiedzieć smile.gif

Napisano

Ja w Corsie mam aku od nowości czyli ma 10 lat i zastanawiam się nad zakupem nowego. Jest sens skoro ten jeszcze kręci? Samochód stał w garażu prze poprzednie zimy i odpalał podobno bez problemu, teraz stoi niestety pod blokiem i obawiam się że jak mróz się większy pojawi to nie odpali.

Czy jak kupuję nowy to muszę stary aku oddać odrazu czy mogę dopiero jak padnie?

Napisano

na zdanie aku po zakupie nowego kolega ma 30 dni od zakupu w tym okresie sklep oddaje zaplacona kaucje...

Napisano

> na zdanie aku po zakupie nowego kolega ma 30 dni od zakupu w tym

> okresie sklep oddaje zaplacona kaucje...

to jak mi przez 30 dni stary nie padnie to trochę szkoda będzie go oddawać, a ile wynosi kaucja? czy to widzimisię sprzedawcy czy wszędzie tyle samo?

Napisano

> to jak mi przez 30 dni stary nie padnie to trochę szkoda będzie go

> oddawać, a ile wynosi kaucja? czy to widzimisię sprzedawcy czy

> wszędzie tyle samo?

Wczoiraj w norauto widzialem jak gosc placil 30zl ale jak odda stary to mu oddadza kase

Napisano

> Wczoiraj w norauto widzialem jak gosc placil 30zl ale jak odda stary

> to mu oddadza kase

kaucja jest wszedzie smile.gif jak oddasz stary aku... jak mialem corse fabryczny akumulator wytrzymal jakies 8 lat z czego auto wiekszosc stalo pod chmurka... wiec 10 latek to sporo...

pozdr.

M.

Napisano

> to jak mi przez 30 dni stary nie padnie to trochę szkoda będzie go

> oddawać, a ile wynosi kaucja? czy to widzimisię sprzedawcy czy

> wszędzie tyle samo?

Zawsze możesz wziąć od kogoś stary akumulator i zawieźć zamiast swojego, u mojego Ojca w garażu są ze dwa stare do wyrzucenia.

Napisano

kaucja wszedzie jest 30 zl. jak nie oddasz aku to chyba jest tak ze zatrzymujesz stary i kaucja zostaje w sklepie...ale nie jestem pewien...

Napisano

Ja juz 2 rok smigam na czeskim oberonie i powiem szczerze ze bardzo ladnie kreci smile.gif a dalem za niego cale 170zł

Napisano

spiesz sie z kupnem bo ołow idzie wgóre na gieldach i ceny aku szybuja mocno w góre

Napisano

> spiesz sie z kupnem bo ołow idzie wgóre na gieldach i ceny aku

> szybuja mocno w góre

Teraz to już po ptakach, największy skok cenowy był zaraz po wakacjach (około 40-50% w górę), podwyżki które teraz będą wchodzić bedą już dużo niższe.

Napisano

> Teraz to już po ptakach, największy skok cenowy był zaraz po

> wakacjach (około 40-50% w górę), podwyżki które teraz będą

> wchodzić bedą już dużo niższe.

I całe szczęście , bo pewnie za jakiś czas mój też odejdzie do krainy szczęśliwych akumulatorów .

Napisano

Na stronie Centry proponują do Corsy B 1,4 Futurę CF03 czyli 45Ah 450A, a o dziwo oryginalny aku w Corsie jest 36Ah 180A

Czy zatem nie wystarczy mi 36Ah? Chyba troche przesadzają chcąc wyrwać od klientów więcej kasy za droższy akumulator.

Napisano

> Na stronie Centry proponują do Corsy B 1,4 Futurę CF03 czyli 45Ah

> 450A, a o dziwo oryginalny aku w Corsie jest 36Ah 180A

> Czy zatem nie wystarczy mi 36Ah? Chyba troche przesadzają chcąc

> wyrwać od klientów więcej kasy za droższy akumulator.

Po prostu Centra nie ma w ofercie Futury mniejszej niż 45Ah, sprawdzałeś co proponują z Plus'a ?

Tak na marginesie to nie zawsze trzeba zwracać uwagę na to co montuje producent. Zwróć uwagę że każde 5EUR zaoszczędzone na mniejszym (tańszym) akumulatorze przy produkcji 100tys szt. aut daje całkiem ładną sumkę.

Napisano

> Po prostu Centra nie ma w ofercie Futury mniejszej niż 45Ah,

> sprawdzałeś co proponują z Plus'a ?

> Tak na marginesie to nie zawsze trzeba zwracać uwagę na to co montuje

> producent. Zwróć uwagę że każde 5EUR zaoszczędzone na mniejszym

> (tańszym) akumulatorze przy produkcji 100tys szt. aut daje

> całkiem ładną sumkę.

No ale skoro akumulator dobrze się sprawował przez 10 lat i nadal działa to chyba znaczy że był odpowiedni

Napisano

> No ale skoro akumulator dobrze się sprawował przez 10 lat i nadal

> działa to chyba znaczy że był odpowiedni

Jak uda Ci się kupić taki sam akumulator , jaki masz obecnie , to go kup i tyle . Też tak zrobię . Mój ma 6 lat i myślałem , że może nie przeżyć tej zimy . Widzę jednak , że niektóre wytrzymują bardzo długo ok.gif .

Napisano

Ja mam Varte już 5 lat i sobie chwalę.

Napisano

> tylko przy Centrze Futurze koniecznie przeczytać instrukcję, bo

> można popsuć akumulator nieodpowiednim prostownikiem !!!

gdzie to masz napisane ... bo właśnie zakupiłem FUTURE PLUS i nic takiego się nie doczytałem ... mam asistance na 3 lata i wszystkie papierki łącznie z instrukcją ale nic o prosotowniku nie widze

Napisano

> gdzie to masz napisane ... bo właśnie zakupiłem FUTURE PLUS i nic

> takiego się nie doczytałem ... mam asistance na 3 lata i

> wszystkie papierki łącznie z instrukcją ale nic o prosotowniku

> nie widze

Przeczytaj warunki gwarancji - np. tutaj:

http://www.akumulator.pl/pub/uploaddocs/gwarancja_futura_z_ca.pdf

Napięcie dopuszczalne 13.9 - 14.5V

Napisano

> Te napięcie tyczy się parametrów ładowania z instalacji elektrycznej

> samochodu, a nie prostownikiem.

> pzdr.

A myślisz, że akumulator wie, czy ładuje go alternator czy prostownik ?

Napisano

> A myślisz, że akumulator wie, czy ładuje go alternator czy prostownik

> ?

a jak jest w plusie i standardzie ... czasem nie napisali tak samo ???

bo coś mi się wydaje że był by zloty interes na allegro ... prostowniki do bezobsługowych hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

bo jak sama nazwa wskazuje należy je ładować prostownikiem rotfl.gif

jak mi się rozładuje przez pierwsze 3 lata to zadzwonię po assistance ... a po gwarancji będę myśleć nad następnym

Napisano

Instrukcja obsługi Centry Plus podaje , że aku ten wymaga ładowania prądem 1/10 pojemności aku do napięcia 15,8-16,5V . Jednocześnie jest zaznaczone , że powyższy sposób nie dotyczy Centry Futury ( pewnie i pokrewnego Exide Extreme) , który to aku wymaga ładowania prądem nie większym niż 5I20 przy nieprzekraczalnym napięciu bodajże 15 V . Jeśli ktoś ma Centre Plus może to sprawdzić .

Bardzo dziwi mnie fakt , że te informacje nie są zawarte w instrucji obsługi Centry Futury a być powinny .

I nie ma znaczenia przy ładowaniu aku czy jest on "bezobsługowy" wg normy czy 100% bezobsługowy (konstrukcyjnie hermetyczny dla parującej wody) idea.gif

Napisano

> A myślisz, że akumulator wie, czy ładuje go alternator czy prostownik

> ?

nie wiem co wie akumulator, ale wiem co miał na myśli producent podając powyższą informację i ona dotyczyła warunków instalacji elektrycznej auta, a nie prostownika. Jeżeli producent podaje jakiekolwiek informacje dotyczące ładowania akumulatora prostownikiem to na pewno nie w tym źródle co było przedstawione, i o to mi chodziło.

pzdr.

Napisano

> Instrukcja obsługi Centry Plus podaje , że aku ten wymaga ładowania

> prądem 1/10 pojemności aku do napięcia 15,8-16,5V . Jednocześnie

> jest zaznaczone , że powyższy sposób nie dotyczy Centry Futury (

> pewnie i pokrewnego Exide Extreme) , który to aku wymaga

> ładowania prądem nie większym niż 5I20 przy nieprzekraczalnym

> napięciu bodajże 15 V . Jeśli ktoś ma Centre Plus może to

> sprawdzić .

> Bardzo dziwi mnie fakt , że te informacje nie są zawarte w instrucji

> obsługi Centry Futury a być powinny .

> I nie ma znaczenia przy ładowaniu aku czy jest on "bezobsługowy" wg

> normy czy 100% bezobsługowy (konstrukcyjnie hermetyczny dla

> parującej wody)

Rzeczywiście ciekawe, aż sprawdziłem i faktycznie tak jest, instrukcja do plusa podaje warunki jakie podałeś odnośnie ładowania Futury, napięcie nie większe niż 14,4V i wyłączyć ładowanie gdy akumulator nagrzeje się w czasie ładowania do temp. 40C (wg. mnie niewiele), dla plusa 55C.

I faktycznie tą część instrukcji pominęli w instrukcji do centry Futury, czyżby się z tego wycofali? interesujące, zawsze można o to spytać speców z Centry.

Z tym max. napięciem 14,4V odnośnie futury ciekaw jestem czy chodzi o temp. aby nie była wyższa niż te 40C, czy rzeczywiście może nastapić to co pisza, cytat "Przekroczenie napięcia 14,4V w trakcie procesu doładowywania powoduje przeładowanie i może doprowadzić do zniszczenia akumulatora".

Ze swojej strony dodam tylko że ładowałem kilkakrotnie swoją Futurę, prostownikiem procesorowym, który ładuje impulsowo, dobierając odpowiedni prąd ładowania.

Wiem że napięcie ładowania (doładowywania) wynosi >15V w tym prostowniku. Jak dotąd nie zauważyłem negatywnych skutków, akumulator sprawuje się wyśmienicie. Przy użyciu tego prostownika nie zauważyłem nagrzewania się jakiegokolwiek akumulatora podczas ładowania, nawet jak akumulator był podłączony pod prostownik 3 doby, np. Centra plus o pojemności ~70Ah, tyle prostownikowi zajęło naładowanie tego akumulatora w pełni (lekko przeszło 2 doby).

pzdr.

Napisano

> nie wiem co wie akumulator, ale wiem co miał na myśli producent

> podając powyższą informację i ona dotyczyła warunków instalacji

> elektrycznej auta, a nie prostownika. Jeżeli producent podaje

> jakiekolwiek informacje dotyczące ładowania akumulatora

> prostownikiem to na pewno nie w tym źródle co było

> przedstawione, i o to mi chodziło.

> pzdr.

na stronie Centry jest taka opcja jak"zapytaj konsultanta" ja z niej korzystalem jak przwerabialem zakup aku. konsultant napisal mi faktycznie o ladowaniu aku (nie w aucie) napieciem nie wiekszym jak 14 V i prostownikiem ze stabil;izacja napiecia...Dlategotez zdecydowalem sie na Centre Plus zeby nie robic sobie klopotu na przyszlosc...A co do Assistance(bo ktos tam pisal o tym) to co mi z niego jak aku mi padnie to w 5 minut nie zjawi sie serwis i mi go nie naladuje...W wiekszych miastach to moze przyjazd bedzie szybki ale np. gdzies w trasie w jakiejs wiosce czy w gorach w zimie to moga byc klopoty...i skad wtedy wziasc odpowiedni prostownik/ładowarke jak wiekszosc ludzi takich nie ma...jedynym sensownym rozwiazaniem jest sobie taki kupic i w dalsza trase zimowa wozic go ze soba...

Napisano

> Rzeczywiście ciekawe, aż sprawdziłem i faktycznie tak jest,

> instrukcja do plusa podaje warunki jakie podałeś odnośnie

> ładowania Futury, napięcie nie większe niż 14,4V i wyłączyć

> ładowanie gdy akumulator nagrzeje się w czasie ładowania do

> temp. 40C (wg. mnie niewiele), dla plusa 55C.

> I faktycznie tą część instrukcji pominęli w instrukcji do centry

> Futury, czyżby się z tego wycofali? interesujące, zawsze można o

> to spytać speców z Centry.

> Z tym max. napięciem 14,4V odnośnie futury ciekaw jestem czy chodzi o

> temp. aby nie była wyższa niż te 40C, czy rzeczywiście może

> nastapić to co pisza, cytat "Przekroczenie napięcia 14,4V w

> trakcie procesu doładowywania powoduje przeładowanie i może

> doprowadzić do zniszczenia akumulatora".

> Ze swojej strony dodam tylko że ładowałem kilkakrotnie swoją Futurę,

> prostownikiem procesorowym, który ładuje impulsowo, dobierając

> odpowiedni prąd ładowania.

> Wiem że napięcie ładowania (doładowywania) wynosi pzdr.

Odrazu akumulator nie bedzie dawal oznak "zniszczenia" ale napewno jego zywotnośc znacznie sie skruci...

Napisano

> No ale skoro akumulator dobrze się sprawował przez 10 lat i nadal

> działa to chyba znaczy że był odpowiedni

Jasne, a auto przez te 10 lat odmłodniało hehe.gif

Zwróć uwagę że z upływem czasu występuje zużycie rozrusznika, alternatora, przewodów elektrycznych (utlenianie się) oraz samego silnika co powoduje że po 10 latach ten sam akumulator może okazać się za mały.

Napisano

Bo che taki zanabyc cool.gif. Kiedys ojciec uzywal takich zelowych aku firmy Panasonic i sprawowaly sie wysmienicie, ciekaw jestem jak kwasowe sie sprawuja hmm.gif

Napisano

> Bo che taki zanabyc . Kiedys ojciec uzywal takich zelowych aku firmy

> Panasonic i sprawowaly sie wysmienicie, ciekaw jestem jak

> kwasowe sie sprawuja

Bdb akumulatory, w japońcach wytrzymują często 7-8 lat.

Sprawdź tylko czy jest świeży wink.gif

Napisano

> Bdb akumulatory, w japońcach wytrzymują często 7-8 lat.

Tak, tez myslalem wink.gif

> Sprawdź tylko czy jest świeży

Swiezy nie jest, bo jest z innego rozbitego samochodu, ale za to bedzie jaki byl wczesniej (Subaru) grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.