Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policjantka (długie)

Featured Replies

Napisano

W dniu dzisiejszym, jadąc w Pruszkowie przez pewne rondko, oznakowany radiowóz marki Renault Laguna wymusił na mnie pierwszeństwo (byłem na rondzie, jechałem prosto, a radiowóz wjechał na rondo, prosto przed maskę mojego auta zmuszając mnie do hamowania).

Normalnie, machnąłbym ręką, każdy może się zagapić np ... ale:

wjeżdżając na te rondo, w Lagunie była opuszczona szyba kierowcy. Za kierownicą siedziała młoda Policjantka (na oko 25 lat). Lewa ręka poza pojazdem, trzymająca papierosa. Ponieważ patrzyłem na nią, ta machnęła mi papierosem, a z ruchu ust wyczytałem "Stój".

I przyznam że się zagotowałem ! angryfire.gif

uważam tego typu zachowanie za chamskie;

w moim mniemaniu zachowanie owej Policjantki było hańbieniem munduru który ma zaszczyt nosić;

policjant z petem wystającym za okno budzi we mnie delikatnie mówiąc mieszane uczucia - skojarzenie z burakami w starych BMW

Zadzowniłem na 997, zapytałem czy Policjantów w Pruszkowie nie obowiązują przepisy KD i wyraziłem chęć zgłoszenia oficjalnej skargi (nie zapisałem numerów auta, ale nie wydaje mi się, by w Pruszkowie krążyło w tym samym czasie więcej niż jedna Laguna kierowana przez młodą Policjantkę). Otrzymałem odpowiedź, że mam sobie przyjść w poniedziałek do komendanta.

I teraz tak: z jednej strony wiem, że to nie spowoduje żadnych konsekwencji dla owej bezczelnej Policjantki, ale z drugiej - jeżeli wszyscy będą jej odpuszczać, to się poczuje jeszcze pewniejsza, a ewidentie "władza" uderzyła jej do głowy.

Co byście zrobili?

Złożyć skargę czy nie?

P.S. - Nie prowadzę wojen z Policją, szanuję ich pracę i nie miewam z nimi kłopotów. Radiowóz nie jechał z włączonymi sygnałami dźwiękowo - świetlnymi, a jego prędkość trzeba określić jako patrolową.

Napisano

> P.S. - Nie prowadzę wojen z Policją, szanuję ich pracę i nie miewam z

> nimi kłopotów. Radiowóz nie jechał z włączonymi sygnałami

> dźwiękowo - świetlnymi, a jego prędkość trzeba określić jako

> patrolową.

gupia suka ...

lepiej Ci ?

wyleczyłem sie z walkami z policją ...stary to oni leżą pod jeszcze grubszymi układami

Napisano

> sobie przyjść w poniedziałek do komendanta.

a komendant przyleje jej w dupsko przy kolejnym 270747800-sex.gif

M.

Napisano

Jak najbardziej zgłosić. Z kąd wiesz może to będzie kolejna skarga na tę funkcjonariuszkę.

Swoją drogą to chyba faktycznie w głowach im się poprzewracało spineyes.gif

Napisano

Jak masz czas to zglos.

Nie stanie sie nic, bo tylko Ty jeden zglosisz.

Jakby zglosil kazdy, to by to poskutkowalo. Napewno nie tylko Ciebie tego dnia ta kobita zagotowala

Napisano
  • Autor

> gupia suka ...

> lepiej Ci ?

Nie zlosnik.gif

> wyleczyłem sie z walkami z policją ...stary to oni leżą pod jeszcze

> grubszymi układami

Ale wiesz, to mloda dziewczyna w sumie. Jak się jej pokaże że bezkarnie może wszystko .... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> a komendant przyleje jej w dupsko przy kolejnym

> M.

Nie znam komendanta, ale jest taka opcja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak najbardziej zgłosić. Z kąd wiesz może to będzie kolejna skarga na

> tę funkcjonariuszkę.

Dlatego właśnie raczej jestem za tym, żeby to zgłośić. Kurcze jak wszyscy będą olewać takie zachowania, to nie pozostaje nam nic jak tylko kłaniać się im w pas nawet jak będą pluli nam w twarz crazy.gif

> Swoją drogą to chyba faktycznie w głowach im się poprzewracało

Napisano
  • Autor

> Jak masz czas to zglos.

Nie mam, ale znajdę.

> Nie stanie sie nic, bo tylko Ty jeden zglosisz.

Może, ale jak wszyscy tak będziemy postępować to oni urosną w piórka. Może jak dostanie kilka takich skarg to jednak poniesie konsekwencje swojej bezczelności.

> Jakby zglosil kazdy, to by to poskutkowalo. Napewno nie tylko Ciebie

> tego dnia ta kobita zagotowala

Bardzo możliwe.

Napisano

zgłosił bym. z chamstwem trzeba walczyć. może teraz nic się nie stanie, bo będziesz pierwszy, ale kiedyś dojdzie kolejny któy się poskarzy, i kolejny, i lasce już nie będzie tak zabawnie nono.gif

Napisano

Zgłoś porozmawiaj normalnie.

Jak się nie da normalnie(bo komendant to cham) to powiedz komendantowi kilka słów jak powinien zachowywać się do petenta i podziękuj mu za "pomoc"

Możesz dalej napisać pisma, wszędzie gdzie zapragniesz jak będziesz miał chęci i siły.

Napisano
  • Autor

> Zgłoś porozmawiaj normalnie.

> Jak się nie da normalnie(bo komendant to cham) to powiedz

> komendantowi kilka słów jak powinien zachowywać się do petenta i

> podziękuj mu za "pomoc"

> Możesz dalej napisać pisma, wszędzie gdzie zapragniesz jak będziesz

> miał chęci i siły.

Hmmm, zawsze rozmowę mogę nagrać telefonem gdyby okazało się, że powie mi sugestię żebym się trzymał od tego z daleka bo będę miał kłopoty hmm.gif

Napisano

> sobie przyjść w poniedziałek do komendanta.

Pozwolę sobie poradzić Ci złożenie skargi na piśmie. Albo osobiście, albo listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Policja jako organ administracji publicznej jest zobowiązana na taką skargę udzielić Ci odpowiedzi.

A z drugiej strony - będą musieli ją wpisać do rejestru, odpowiedzieć, no i wyjdzie w statystykach. Jak pogadasz z komendantem, nic z tego na papierze nie zostanie.

Napisano
  • Autor

> Pozwolę sobie poradzić Ci złożenie skargi na piśmie. Albo osobiście,

> albo listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

> Policja jako organ administracji publicznej jest zobowiązana na

> taką skargę udzielić Ci odpowiedzi.

> A z drugiej strony - będą musieli ją wpisać do rejestru,

> odpowiedzieć, no i wyjdzie w statystykach. Jak pogadasz z

> komendantem, nic z tego na papierze nie zostanie.

Słuszna uwaga ... ok.gif

Napisano

> Słuszna uwaga ...

Jeśli odpowiedź uznasz za mało satysfakcjonujące (już teraz możesz uznać zlosnik.gif) idź do jakiegoś lokalnego pismaka walczącego z układami. zlosnik.gifok.gif

U nas jeden kącikowicz wyplewił w ten sposób parkowanie pod komendą na kopertach. zlosnik.gif

Napisano

> Normalnie, machnąłbym ręką, każdy może się zagapić np ... ale:

> wjeżdżając na te rondo, w Lagunie była opuszczona szyba kierowcy. Za

> kierownicą siedziała młoda Policjantka (na oko 25 lat). Lewa

> ręka poza pojazdem, trzymająca papierosa. Ponieważ patrzyłem na

> nią, ta machnęła mi papierosem, a z ruchu ust wyczytałem "Stój".

Nie chce sie czepiac, ale czy to czasem nie bylo "Sorry" ? zlosnik.gif to by bardziej pasowalo do machniecia reka... i calej sytuacji spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chce sie czepiac, ale czy to czasem nie bylo "Sorry" ? to by

> bardziej pasowalo do machniecia reka... i calej sytuacji

Uwierz mi, to było "Stój". Jestem tego więcej niż pewien. Gest był "władczy".

Napisano

> Uwierz mi, to było "Stój". Jestem tego więcej niż pewien. Gest był

> "władczy".

no to jakas screwy.gifzlosnik.gif ja bym po prostu porzadnie obtrąbił i tyle.. za chwile bym zapomnial o tej sytuacji.. duzo takich na drogach i szkoda nerwów na walke przez takie głupstwo crazy.gif

Napisano
  • Autor

> no to jakas ja bym po prostu porzadnie obtrąbił i tyle.. za chwile

> bym zapomnial o tej sytuacji.. duzo takich na drogach i szkoda

> nerwów na walke przez takie głupstwo

Nie trąbiłęm bo w sumie byłem w pierwszej chwili zaszokowany.

Na 100% zapomniałbym o takiej sytuacji, bo masz rację że trochę tego typu na drogach jest i nie ma co sobie nerwów szargać, ale to była Policja. Może jestem głupi i naiwny, ale szanuję służbę tych ludzi i uważam że tego typu zachowanie uwłacza zachowaniu Policjanta.

Ja mówie poważnie, że gdyby to było zwykłe "gapiostwo" to olałbym to po 5 minutach, ale widziałem ze Policjantka chciała mi za wszelką cenę pokazać kim dla niej jestem i co mogę jej zrobić. Nie zgadzam się z takim zachowaniem, uważam je za skrajnie nieodpowiednie dla służby Policjanta.

Napisano
a rondko jak jest oznakowane?
Napisano

> a rondko jak jest oznakowane?

tez o tym pomyslalem ,ze to moze byl ten rodzaj ronda na ktore wjezdzajacy ma pierwszenstwo... ale pomyslalem ze autor tematu pewnie zna to miejsce wiec chyba az tak sie nie pomylil zlosnik.gif

Napisano

> Nie trąbiłęm bo w sumie byłem w pierwszej chwili zaszokowany.

> Na 100% zapomniałbym o takiej sytuacji, bo masz rację że trochę tego

> typu na drogach jest i nie ma co sobie nerwów szargać, ale to

> była Policja.

Policja to tez tylko ludzie ok.gif Nikt nie jest idealny w swojej pracy ok.gif

Napisano

składaj skargę. policjanci pruszkowscy są wyjątkowo bezczelni i przydałoby się utrzeć im trochę nos. z tego co wiem, komendant powiatowy jest dość czuły na sygnały o takich akcjach policjantów ok.gif

Napisano
  • Autor

> a rondko jak jest oznakowane?

Standardowe rondko, wjezdzający ma obowiązek puscic wszystkich bedacych na rondzie ok.gif Jest znak ronda + ustap pierwszenstwa przy kazdym wjezdzie.

Napisano
  • Autor

> tez o tym pomyslalem ,ze to moze byl ten rodzaj ronda na ktore

> wjezdzajacy ma pierwszenstwo... ale pomyslalem ze autor tematu

> pewnie zna to miejsce wiec chyba az tak sie nie pomylil

Jezdze tamtedy codziennie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Policja to tez tylko ludzie Nikt nie jest idealny w swojej pracy

Oczywiscie ok.gif

Tylko ze jak ja dam ciala, zagapie sie czy cokolwiek, to w jakis sposob staram sie przeprosic, a tymczasem jej zachowanie wskazywalo na to ze mam sie bujac.

Napisano

> Oczywiscie

> Tylko ze jak ja dam ciala, zagapie sie czy cokolwiek, to w jakis

> sposob staram sie przeprosic, a tymczasem jej zachowanie

> wskazywalo na to ze mam sie bujac.

Następnym razem nie naciskaj na hamulec... 893goodvibes.gifbiglaugh.gif

Napisano

i tak pewnie jej nic nie zrobią a walka z policjantami to jak z wiatrakami cool.gif

Napisano

> Jeśli odpowiedź uznasz za mało satysfakcjonujące (już teraz możesz

> uznać ) idź do jakiegoś lokalnego pismaka walczącego z układami.

> U nas jeden kącikowicz wyplewił w ten sposób parkowanie pod komendą

> na kopertach.

No to ma pole do popisu hahaha.gif pzed komendą na Wilczej w W-wie. Samowolka jak kraj Polska... zlosnik.gif

Napisano

Zgłosić. Trzeba zgłaszać, jeżeli nikt nie będzie reagował to dalej będziemy świadkami takich sytuacji. Na szczęście tylko raz spotkałem się z nieuprzejmością Policjanta co zgłosiłęm w komendzie. Będąc w gabinecie samego komendanta owy Policjant został wezwany i przepraszał, dostał naganę i pojechali mu po dodatku służbowym. Takie coś uczy niektórych pokory i szacunku do munduru. Oprócz tego incydentu jeszcze nigdy nie byłem źle traktowany przez Policję.

Mogę jeszcze dodać, że niedawno kolega skończył szkolenie policyjne i jest Policjantem. Gdy widział jacy na tym szkoleniu są ludzie to stwierdził, że połowa wogóle nie nadaje się do służby w tej formacji.

Ale może przez zgłasznie złych zachowań fonkcjonariuszy uda się ich jakoś utęperować.

Napisano

Ty jesteś z Pruszkowa i policjantka też. Ja bym się zastanowił czy na prawdę warto uczyć rozumu lokalnych policjantów... wink.gif

Swoją drogą niekoniecznie musisz mieć rację. Sam napisałeś że rondko jest i małe i przejeżdżałeś przez nie prosto a policjantka wjechała z prawej strony i musiałeś hamować. Na takim rondku jest niedużo miejsca na hamowanie więc zastanawiam się czy w rzeczywistości nie było tak że dopiero zbliżałeś się do ronda a nie byłeś na nim? smile.gif

Napisano

> Hmmm, zawsze rozmowę mogę nagrać telefonem gdyby okazało się, że

> powie mi sugestię żebym się trzymał od tego z daleka bo będę

> miał kłopoty

Tylko przed nagraniem poinformuj komendanta zeby niebylo problemow.

Napisano
  • Autor

> Ty jesteś z Pruszkowa i policjantka też. Ja bym się zastanowił czy na

> prawdę warto uczyć rozumu lokalnych policjantów...

Również się nad tym zastanawiam. Z tym że wiesz, nie mogę myśleć że to jest ich miasto. Przecież oni mają nam służyć pomocą, a nie traktować nas jak coś gorszego. Tym bardziej, że wbrew ogólnej tendencji nas Polaków, ja z ręką na sercu mogę powiedzieć, że mam dla Policji dużo szacunku.

Jakoś tak wewnętrznie nie mogę zgodzić sie z takim traktowaniem crazy.gif

> Swoją drogą niekoniecznie musisz mieć rację. Sam napisałeś że rondko

> jest i małe i przejeżdżałeś przez nie prosto a policjantka

> wjechała z prawej strony i musiałeś hamować. Na takim rondku

> jest niedużo miejsca na hamowanie więc zastanawiam się czy w

> rzeczywistości nie było tak że dopiero zbliżałeś się do ronda a

> nie byłeś na nim?

Gdybym miał cień wątpliwości, nie pisałbym o tym i nie dzwonił na komendę. Byłem na rondku całą długością samochodu. Ale ponieważ całość odbywała się z prędkościami bardzo małymi (i oni i ja jechaliśmy nie szybciej niż 20 km/h w tym miejscu) to doszło do takiej właśnie sytuacji.

Napisano

a może po prostu weź kilka głębszych oddechów i uspokój się wink.gif

Napisano

> a może po prostu weź kilka głębszych oddechów i uspokój się

I to jest najlepszy pomysł-więcej szkody sobie narobisz niż sobie pomożesz-potem za sikanie w Pruszkowie będą Cię zamykac na 24 a prawko ci zabiorą za jazde bez świateł i pasów z_lol1.gifzona.gif

Napisano

> Uwierz mi, to było "Stój". Jestem tego więcej niż pewien. Gest był

> "władczy".

no jasne zeby.GIF

jaki wrażliwy

Napisano

> widziałem ze Policjantka chciała mi za

> wszelką cenę pokazać kim dla niej jestem i co mogę jej zrobić.

> Nie zgadzam się z takim zachowaniem, uważam je za skrajnie

> nieodpowiednie dla służby Policjanta.

przestań o tym myśleć i daj na luz zeby.GIF

Napisano

> Policjantka (na oko 25 lat). Lewa

> ręka poza pojazdem, trzymająca papierosa. Ponieważ patrzyłem na

> nią, ta machnęła mi papierosem, a z ruchu ust wyczytałem "Stój".

> I przyznam że się zagotowałem !

> uważam tego typu zachowanie za chamskie;

(...)

> P.S. - Nie prowadzę wojen z Policją, szanuję ich pracę i nie miewam z

> nimi kłopotów. Radiowóz nie jechał z włączonymi sygnałami

> dźwiękowo - świetlnymi, a jego prędkość trzeba określić jako

> patrolową.

Zgłosiłbym to nie tyle jako wykroczenie drogowe, co skargę na zachowanie się policjantki od strony kultury.

Takie pistoletki trafiają się wszędzie. Przytoczę Ci przykład z mojej parafii, zresztą pewnie na forum Bliznego byś znalazł dokładne opisy zainteresowanego. Sołtys tej miejscowości się uwziął na pajaców stwarzających zagrożenie w ruchu i nie mówimy tu o jakichś "okołoprzepisowych" przekroczeniach prędkości o 20-30 km/h (co w Polsce jest powszechnie uznawane za przekroczenie znikome), tylko o wyprzedzaniu w miejscach bez widoczności, na przejściach i skrzyżowaniach.

Sołtys ma profesjonalną kamerę i co jakiś czas dokumentuje takie zdarzenia, przekazuje nagrania policji wraz z zeznaniem, a ta generalnie wzywa na rozmowę aktorów i zależnie od postawy kończy się na pouczeniu, mandacie lub sądzie. Najważniejsze jest to, że przy okazji robi delikwentowi miniszkolenie, wyjaśniając, dlaczego takie postępowanie jest niebezpieczne, a uwierz mi, że wielu ludzi po prostu nie wie i to pomaga.

No i policja generalnie jest z tego zadowolona, bo tak naprawdę robi za nich kupę roboty. Ale właśnie taka jedna młoda pistoletka zaczęła się sołtysa czepiać, że niepotrzebnie zawala ich robotą, po co on się wtrąca w ich zadania, itp.

Nie trzeba było wiele czasu, żeby dało się sprawdzić, jak ta pani jeździ służbowym radiowozem i to oznakowanym. Pisk opon, 'bajeranckie" zajazdy pod komendę z gięciem felg na krawężniku, "ostra jazda" w stylu, który opisujesz i generalne poczucie wyższości nad światem. I jej teksty, że w końcu sołtysem "się ktoś zajmie" zostały skwitowane, że kamera nie wybiera zlosnik.gif i jej wyczyny też mogą zostać uwiecznione, a wtedy i rozmowa będzie inna.

Z tego co słyszałem, już się nie czepia, jej zachowanie generalnie nie znalazło poklasku wśród kolegów na komendzie, a oficjalne skargi sołtysa złożone na ręce komendanta i kilka rozmów z tymże zaowocowały rozmową wychowawczą z zainteresowaną i chyba się generalnie uspokoiła. Gdyby tej rozmowy nie było, nie wiadomo, do czego by doszła w swoim dziwnym zachowaniu.

Tak, że porozmawiałbym z komendantem, ale jak pisałem, nie stawiałbym na pierwszym planie wykroczenia w RD, bo choć nie powinno, każdemu może się zdarzyć, ale poprosiłbym o zwrócenie uwagi na niestosowność zachowania.

Co do poziomu oficjalności - są dwie szkoły. Nieoficjalna rozmowa z komendantem, która może nie zaowocować niczym, a z kolei jeżeli zaowocuje, a delikwentka się postanowi poodgrywać (i nie sądzę, żeby jej koledzy w tym chętnie pomagali, to już nie te czasy), nie będziesz miał żadnych "kwitów", że się mści. Jeżeli sprawa pójdzie oficjalnie, to zawsze zostanie zapis i jeżeli pani postanowiłaby (ale nie sądzę, że by to robiła), się odegrać, to wtedy sprawa do BSW i tam już sprawdzą dokładnie kto komu babcia.

Napisano
  • Autor

> a może po prostu weź kilka głębszych oddechów i uspokój się

Ależ ja jestem spokojny. Nadal się zastanawiam co zrobić, ale skłaniam się ku radzie Lucyfera i innych. Nie mam zamiaru robić awantury. Nie o to mi chodzi. Moim celem jest, by ta Policjantka nie czuła się jak Królowa Pruszkowa, bo nią po prostu nie jest. A jeżeli ja i wielu innych po prostu takie sytuacje zignoruje, to rzeczona Policjantka gotowa będzie uwierzyć, że jednak stanowi tu prawo crazy.gif

Napisano
  • Autor

> jak jesteś z Pruszkowa to się zastanów czy warto... oni tam robią

> sobie konkursy w stylko jak najwięcej razy wylegitymować

> kowalskiego

Nie mam nic do ukrycia. Mogą mnie legitymować 3 razy dziennie.

Napisano
  • Autor

> Wyślij anonimowy donos

Osobiście jestem temu przeciwny. Anonimy można słać chcąc kogoś szantażować zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mnie nie chodzi o coś do ukrycia...

> o to wlaśnie chodzi - masz na to czas???

Hmm, nei bardzo. Ale z drugiej strony .. ma się dać zastraszyć?

Nie chcę sobie sam pluć potem w brodę, że jestem cienki palant z powodu zwykłego chamstwa "gówniary" crazy.gif

Napisano

Autokącik to dziwny kraj... hehe.gif

z jednej strony ludzie nie widzą problemu, jak sprzedawca zachowuje się do klienta po chamsku i rzuca słuchawką. Z drugiej za machnięcie ręką i wymamrotanie pod nosem wysyłają Cię składać skargę i najlepiej jeszcze do TVN24 zadzwonić hehe.gif

Daj na luz, a jak spotkasz ją na mieście to się zatrzymaj i powiedz, że życzysz sobie, żeby była kulturalna w stosunku do obywateli wink.gif

Napisano
  • Autor

> Autokącik to dziwny kraj...

> z jednej strony ludzie nie widzą problemu, jak sprzedawca zachowuje

> się do klienta po chamsku i rzuca słuchawką. Z drugiej za

> machnięcie ręką i wymamrotanie pod nosem wysyłają Cię składać

> skargę i najlepiej jeszcze do TVN24 zadzwonić

> Daj na luz, a jak spotkasz ją na mieście to się zatrzymaj i powiedz,

> że życzysz sobie, żeby była kulturalna w stosunku do obywateli

Kolega pamiętliwy jak widze zlosnik.gif

Wiesz, kwestia oczekiwań. Nieco więcej oczekuję od przedstawiciela władzy niż od sprzedawcy który być może nie miał okazji/nie chciało mu się skończyć czegoś więcej niż podstawówka.

Napisano

Ja bym zgłosiła. Może się okazac, że nie jesteś pierwszy, który ma do niej zastrzeżenia.

Ja bym wytargała za włochy pod pachami gdyby mnie taki numer zrobiła hehe.gif

Napisano
pisz skarge. ja tam pisalem do kontroli wewnetrznej czy jakos tak dwukrotnie i wyszlo na moje. komenda powiatowa policji w pruszkowie to kibel. teksty typu : np zglaszam sie na PP, ze cos mi skradziono; na dyzurce: a musi pan zglaszac?
Napisano

> Co byście zrobili?

> Złożyć skargę czy nie?

Nie wiem co ja bym zrobił bo mnie tam nie było. Jeśli sytuacja to zwykłe gapiostwo a zachowanie policjantki nieco "wyskakiwało" poza normę to nie zgłaszać. Jeśli to była władcza postawa to zgłaszać. Ty tam byłeś to wiesz.

Ale jeśli zgłaszać to:

1,. Tylko drogą pisemną. Jak chcesz to możesz sobie pogadać z komendantem ale po co?

2. Pociągnąć sprawę dalej jeśli komendant cię oleje.

3. Zdawać sobie sprawę, że to będzie wymagało poświęcenia czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.