Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec epoki autogazu w Polsce?

Featured Replies

Napisano

Znowu straszą czy możne jednak nie?

JUŻ W STYCZNIU MOŻEMY PŁACIĆ 3 ZŁ ZA LITR GAZU PŁYNNEGO

Użytkownicy samochodów na gaz muszą przygotować się na znaczący wzrost cen LPG. Już w styczniu kierowcy mogą płacić rekordową kwotę 3 złotych za litr autogazu. Co to oznacza? Już wkrótce instalacja gazowa przestanie być opłacalna - pisze "Polska".

Ceny autogazu od kilku tygodni pną się w górę, podczas gdy benzyny i oleju napędowego zaczęły spadać. Jak pisze "Polska", od stycznia płynny gaz zdrożeje o dalsze 28 groszy - to konsekwencja podniesienia podatku akcyzowego.

To zła wiadomość nie tylko dla użytkowników samochodów na gaz, ale także dla firm oferujących instalację aparatury. Założenie instalatora w najbliższych miesiącach przestanie być opłacalne, tym samym skończy się epoka autogazu w Polsce - twierdzi gazeta.

Roście popyt, dystrybutorzy nie śpią

- Podwyżka LPG jest nieunikniona z kilku powodów - tłumaczy Andrzej Olechowski z Polskiej Organizacji Gazu Płynnego - Po pierwsze, jesienią tradycyjnie rośnie popyt na ten rodzaj paliwa, a więc i ceny. Właściciele budynków ogrzewanych LPG przygotowują się do sezonu grzewczego i zawczasu napełniają przydomowe zbiorniki. Rośnie popyt i wykorzystują to dystrybutorzy – wyjaśnia Olechowski.

Instalacja zwróci się po 56 miesiącach?

Jak podaje "Polska", kierowca, który miesięcznie przejeżdża 1000 km, dzięki instalacji gazowej może zaoszczędzić ok. 160 zł. To oznacza, że zakup urządzenia, którego koszt wynosi ok. 3,2 tys. zł, zwróci się po ok. 20 miesiącach. Jeśli ceny LPG wzrosną, a benzyny zmaleją, tak jak wynika z prognoz, to ten sam użytkownik samochodu napędzanego gazem zaoszczędzi jedynie 57 zł, a koszt instalacji zwróci mu się dopiero po 56 miesiącach.

– Już obecnie mamy o połowę klientów mniej niż przed rokiem – tłumaczy Dawid Pałucki z jednej z przemyskich firm. - Kierowcy boją się, że wydatek się nie zwróci. Zwłaszcza że benzyna jest bardziej kaloryczna i na litrze można przejechać ok. 15 proc. większą odległość niż na litrze gazu płynnego - dodaje.

źródło

Napisano

> Znowu straszą....

ok.gif

Napisano

> Znowu straszą [...]?

No raczej ok.gif

Na wiosnę lpg znów stanieje, a cena benzyny pójdzie w górę. I tak w kółko od conajmniej 8 lat zlosnik.gif

Jakoś nikt nie pamięta o tym jak straszyli, że litr benzyny będzie po 5 do 5,50pln hehe.gif

Wogóle to jeszcze byłoby extra gdyby "po polskiemu" pisali hehe.gif

Quote:

Założenie instalatora w najbliższych miesiącach przestanie być opłacalne, tym samym skończy się epoka autogazu w Polsce - twierdzi gazeta.

Napisano

> Znowu straszą czy możne jednak nie?

Jaki jest teraz miesiąc? Sierpień - sezon dobry, ale na ogórki... ;-)

Napisano

to we na jesien zdrozeje to oczywiste

a to czy od stycznia zdrozeje to trzeba by sprawdzic czy to juz jest przegłosowana i podpisana ustawa czy tylko plany

Napisano

> Od zimy płacę podobnie za litr lpg +/- 10gr

już teraz ciężko jest znaleźć lpg poniżej 2.20, a wiosną tankowałem poniżej 2zł

a jeszcze pojdzie do góry

IMO realne jest 2.5zł

Napisano

No i co z tego? Najwyzej pobiadolimy i tyle. Zreszta jak ma byc tak ze gaz zdrozeje a benyzna wrecz odwrotnie to ja jestem za zlosnik.gif

Napisano

Hmm wszystkie rządy które do tej pory gadały o tych podwyżkach powinno zostać zaskarżone o zastraszanie obywateli. Po jakiego grzyba oni co roku straszą podwyżkami? Człowiek nic nie może zaplanować bo co przyjdzie nowy świniak do koryta to wszystko zmienia i tak co 4 lata albo częściej. Każdy ma swoją wizję, która z założenia jest zła.

Kiedy zostanie wprowadzone rozliczenie polityków z tego co zrobili? Kiedy będzie można im odebrać pieniądze które niesłusznie zarobili nic nie robiąc albo czyniąc na szkodę państwu?

Napisano

W tym artykule zwracaja uwage tylko na to, ze przy wyzszej cenie gazu, przestanie byc oplacalne zakladanie do aut nowych instalacji. Ze beda sie za dlugo zwracac naklady poniesione na instalacje. Moze to i racja, ale gadanie ze to koniec ery gazu, to chyba lekkie przegiecie.

Z mojego punktu widzenia, gdy w rodzinie sa trzy auta na gaz, to co pisza w tym artykule jest tylko glupim straszeniem ludzi. Po prostu jakis pismak podlapal temat, i bez sensu bije piane.

Nawet gdyby litr gazu kosztowal w okolicach 3zl, to co z tego? Gaz i tak bedzie zawsze tanszy od benzyny, wiec w czym problem? Po prostu bede mial mniejsze z tego tytulu oszczednosci, ale zawsze bedzie taniej.

Co innego gdybym przy takiej cenie gazu mial zakladac instalacje do kolejnego auta, o tak, to w takim przypadku juz bym wzial kartke i policzyl czy to sie bedzie oplacac, czy nie bedzie sie to zbyt dlugo zwracac. Ale gdy moje auta juz od dawna lataja na gazie, to nie ma to dla mnie zadnego znaczenia.

Napisano

pismak nie zwrocił uwagi na jeden szkopul, gaz zawsze skacze do góry przed zima a maleje w lecie.

podaje ze koszt gazu wzrosnie a benzyna to co?

rowniez musi drozec.

Napisano

Jest to smutna wiadomość z kilku powodów.

Po pierwsze nikt w Polsce nie myśli pro ekologicznie. Spalanie gazu jest bardziej ekologiczne ponieważ są to proste węglowodory i nie tak skomplikowane jak mieszanina baaardzo różnego typu węglowodorów jak jest w benzynie. Niestety ten typ działania nie znajduje jakichkolwiek priorytetów. Podobnie sprawa wygląda z zamianą opalania z węgla na gaz.

Po drugie w ten sposób zniszczy się bardzo dobrze rozwijającą się branżę na rynku. Mam na myśli warsztaty, stacje LPG itp. Zysk będzie tylko chwilowy i to na papierze.

Ten politowania godny ekonomista, który obliczył ile to będzie zysku policzył stan obecny i pomnozył ta akcyzę nie biorąc pod uwagę że odpłynie liczna rzesza potencjalnych klientów jak i obecnych.

Zysk będzie niewielki.

Można sie oczywiście spierać o to czy gaz to jest zło dla silnika czy nie. Problem niestety jest większy niż się to tym debilnym decydentom wydaje.

Boa

Napisano

> Jest to smutna wiadomość z kilku powodów.

> Po pierwsze nikt w Polsce nie myśli pro ekologicznie. Spalanie gazu

> jest bardziej ekologiczne ponieważ są to proste węglowodory i

> nie tak skomplikowane jak mieszanina baaardzo różnego typu

> węglowodorów jak jest w benzynie. Niestety ten typ działania nie

> znajduje jakichkolwiek priorytetów. Podobnie sprawa wygląda z

> zamianą opalania z węgla na gaz.

> Po drugie w ten sposób zniszczy się bardzo dobrze rozwijającą się

> branżę na rynku. Mam na myśli warsztaty, stacje LPG itp. Zysk

> będzie tylko chwilowy i to na papierze.

> Ten politowania godny ekonomista, który obliczył ile to będzie zysku

> policzył stan obecny i pomnozył ta akcyzę nie biorąc pod uwagę

> że odpłynie liczna rzesza potencjalnych klientów jak i obecnych.

> Zysk będzie niewielki.

> Można sie oczywiście spierać o to czy gaz to jest zło dla silnika czy

> nie. Problem niestety jest większy niż się to tym debilnym

> decydentom wydaje.

> Boa

Polecam wciaz gotowca sprzed lat:

Moje pismo z ubieglego roku (rozeslalem mailem do tuzina lokalnych poslow na SEJMRP)-

"Szanowny Panie,

chcialem wyrazić swój sprzeciw w sprawie projektu wprowadzenia podwyższonej akcyzy na LPG i gaz grzewczy. Proszę Pana o zagłosowanie przeciwko "rządowemu projektowi ustawy o zwrocie części wydatków ponoszonych w latach 2006-2012 na ogrzewanie olejem opałowym powierzchni bytowych oraz o zmianie niektórych ustaw" celem pozostawienia stawki akcyzy na obowiązującym obecnie poziomie.

Należy zauważyć, że poziom obciążeń fiskalnych LPG wyraźnie (o okolo 40 procent) przekracza poziom wymagany dyrektywą Uni Europejskiej (125 euro / tonę). Utrzymanie stawek, zdecydowanie przekraczających wymagania dyrektywy Unii Europejskiej (125 euro/tonę), będzie oznaczało uwzględnienie interesów 2 milionów użytkowników samochodów zasilanych gazem płynnym (LPG) oraz ich rodzin. Nie bez znaczenia jest także uzyskiwana dzięki relatywnie taniemu paliwu mobilność pracowników, co zapewne pozostaje nie bez znaczenia na rynku pracy.

Z powazaniem"

XXXXXX

Napisano

> W tym artykule zwracaja uwage tylko na to, ze przy wyzszej cenie

> gazu, przestanie byc oplacalne zakladanie do aut nowych

> instalacji. Ze beda sie za dlugo zwracac naklady poniesione na

> instalacje. Moze to i racja, ale gadanie ze to koniec ery gazu,

> to chyba lekkie przegiecie.

> Z mojego punktu widzenia, gdy w rodzinie sa trzy auta na gaz, to co

> pisza w tym artykule jest tylko glupim straszeniem ludzi. Po

> prostu jakis pismak podlapal temat, i bez sensu bije piane.

> Nawet gdyby litr gazu kosztowal w okolicach 3zl, to co z tego? Gaz i

> tak bedzie zawsze tanszy od benzyny, wiec w czym problem? Po

> prostu bede mial mniejsze z tego tytulu oszczednosci, ale zawsze

> bedzie taniej.

> Co innego gdybym przy takiej cenie gazu mial zakladac instalacje do

> kolejnego auta, o tak, to w takim przypadku juz bym wzial kartke

> i policzyl czy to sie bedzie oplacac, czy nie bedzie sie to zbyt

> dlugo zwracac. Ale gdy moje auta juz od dawna lataja na gazie,

> to nie ma to dla mnie zadnego znaczenia.

jak zaczna sie likwidowac warsztaty montujace/serwisujace LPG to tez bez znaczenia?

no i bedzie coraz mniej stacji oferujacych LPG...

moze nie stanie sie to z dnia na dzien, ale mocne zblizenie sie ceny LPG do noPB na pewno mozna uwazac za poczatek konca ery gazu

Napisano

No już jakiś czas temu krakali, że podniosą od stycznia akcyze, ale przypuszczam, że cena zatrzyma sie na 2,50zł. palacz.gif

Napisano

Cała prawda. Lecz nasi posłowie nie posługują się w tym przypadku logiką.

Boa

Napisano

> Jest to smutna wiadomość z kilku powodów.

> Po pierwsze nikt w Polsce nie myśli pro ekologicznie. Spalanie gazu

> jest bardziej ekologiczne ponieważ są to proste węglowodory i

> nie tak skomplikowane jak mieszanina baaardzo różnego typu

> węglowodorów jak jest w benzynie. Niestety ten typ działania nie

> znajduje jakichkolwiek priorytetów.

Proszę Cię...

Teoria chemiczna jest bardzo piękna, jednak jak to wygląda w praktyce to chyba każdy kto po drogach jeździ wie. 80% (jak nie więcej) aut z LPG z polskich ulic nie nazwałbym ekologicznymi.

Napisano

> jak zaczna sie likwidowac warsztaty montujace/serwisujace LPG to tez

> bez znaczenia?

Jak dla mnie tak, bez znaczenia. Instalacje w swoich autach serwisuje sam, bo jakos nie mam pelnego zaufania do gazownikow-paprokow w mojej okolicy. Samemu serwisujac mam przynajmniej pewnosc, ze jest to zrobione lepiej, pewniej i co oczywiste duzo taniej.

Na poczatku na pewno zaczna znikac z rynku te najgorsze warsztaty, czesto porobione w byle jakich garazach. Za takimi na pewno nie bede tesknil, bo wiem jak tam sie traktuje klienta i jego auto zostawione na montaz. Oczywiscie ze tak nie jest wszedzie, ale niestety wiekszosc byle jakich gaziarzy jest wg mnie do zlikwidowania.

> no i bedzie coraz mniej stacji oferujacych LPG...

No tak, to moze byc jakims problemem, choc osobiscie tez bym nie robil z tego powodu paniki. Zawsze tankuje gaz na duzych stacjach benzynowych, mam dosyc przekretow jakie odchodzily na tych prywatnych. Tak wiec likwidacja kilku malych stacyjek tez mnie nie przeraza. Zreszta stacji z gazem jest tak duzo, praktycznie na kazdym kroku, w kazdej nawet malej wiosce cos sie znajdzie, wiec wydaje mi sie ze to tez nie jest az tak powazny problem, zeby juz teraz lamentowac.

Napisano

> Jak dla mnie tak, bez znaczenia. Instalacje w swoich autach serwisuje

> sam, bo jakos nie mam pelnego zaufania do gazownikow-paprokow w

> mojej okolicy. Samemu serwisujac mam przynajmniej pewnosc, ze

> jest to zrobione lepiej, pewniej i co oczywiste duzo taniej.

> Na poczatku na pewno zaczna znikac z rynku te najgorsze warsztaty,

> czesto porobione w byle jakich garazach. Za takimi na pewno nie

> bede tesknil, bo wiem jak tam sie traktuje klienta i jego auto

> zostawione na montaz. Oczywiscie ze tak nie jest wszedzie, ale

> niestety wiekszosc byle jakich gaziarzy jest wg mnie do

> zlikwidowania.

> No tak, to moze byc jakims problemem, choc osobiscie tez bym nie

> robil z tego powodu paniki. Zawsze tankuje gaz na duzych

> stacjach benzynowych, mam dosyc przekretow jakie odchodzily na

> tych prywatnych. Tak wiec likwidacja kilku malych stacyjek tez

> mnie nie przeraza. Zreszta stacji z gazem jest tak duzo,

> praktycznie na kazdym kroku, w kazdej nawet malej wiosce cos sie

> znajdzie, wiec wydaje mi sie ze to tez nie jest az tak powazny

> problem, zeby juz teraz lamentowac.

Znajdujesz na wlasna reke uzasadnienia dla decyzji podejmowanych w imie zupelnie innych racji, ktore maja sie nijak do uzasadnien jazdy na lpg 95 procrent ludzi wlasnie w ten sposob przemiewzzczajcych sie po polskich "drogach"

Sprobuj, moze nadasz sie na rzecznika MF?

Napisano

Pierdoły piszą

co z tego że 3 zł ??

jak wtedy benzyna bedzie jak nic 5 zł lub więcej-i tak tańsza jazda zawsze na lpg bedzie grinser006.gif

Napisano

> Proszę Cię...

> Teoria chemiczna jest bardzo piękna, jednak jak to wygląda w praktyce

> to chyba każdy kto po drogach jeździ wie. 80% (jak nie więcej)

> aut z LPG z polskich ulic nie nazwałbym ekologicznymi.

Tylko,ze nawet jak auta smierdza gazem to sa ekologiczniejsze moj drogi...

Napisano

>

A jakby jeższiły na benzynie to byłyby bardziej "ekologiczne" czy mniej?

Napisano

Te podwyzki to naprawde juz jakas zenada - bedziemy mieli najdrozszy gaz w Europie I to wcale nie bedzie smieszne- wtedy 2.8 PLN bedzie w zimie jak nic (juz w zeszlum roku dochodzilo do 2.4). Benzyna prawdopodobnie pojdzie w dol.

Prosta kalkulacja dla jezdzacych glownie po miescie:

W zimie w miescie jezdze odcinki po okolo 12 km i przerwa do wychlodzenia silnika, potem znowu 12 km itd. Skutek taki ze pali mi zima 10 l LPG + 2.5 l noPB. Daje do 2.8*10+2.5*4.4=39

Na no PB pali mi 10 L= 44 PLN

Oszczednosc 5 PLN na 100 km

instalka sekwencyjna - 2500 PLN

Zwrot po okolo 50 000 km

Jak bym mial zalozyc LPG przy takiej kalkulacji to w zyciu bym nie zakladal.

Napisano

> No i co z tego? Najwyzej pobiadolimy i tyle. Zreszta jak ma byc tak

> ze gaz zdrozeje a benyzna wrecz odwrotnie to ja jestem za

Smieszne podejscie. Na zasadzie jakos to bedzie, co sie teraz bede martwil, tyle razy straszyli i nic

Jak wszyscu beda lekcewazyc ostrzezenia i rzad nie bedzie odbierac sygnalow niezadowolenia to podywzka na pewno bedzie. Dlatego nie nalezy takich rzeczy ignorowac albo sie znich nabijac ze znowu ktos cos napisal albo odgrzewa stare kotlety

Napisano

> Pierdoły piszą

> co z tego że 3 zł ??

> jak wtedy benzyna bedzie jak nic 5 zł lub więcej-i tak tańsza jazda

> zawsze na lpg bedzie

Albo i nie - j.w.

Napisano

> Smieszne podejscie. Na zasadzie jakos to bedzie, co sie teraz bede

> martwil, tyle razy straszyli i nic

> Jak wszyscu beda lekcewazyc ostrzezenia i rzad nie bedzie odbierac

> sygnalow niezadowolenia to podywzka na pewno bedzie. Dlatego nie

> nalezy takich rzeczy ignorowac albo sie znich nabijac ze znowu

> ktos cos napisal albo odgrzewa stare kotlety

Wiec zrob jak ja: wyslij maile do poslow z protestem, tyle mozna

PS A zauwazyc nalezy, za w tym kraju nie szykuja sie wybory w tym roku, jest wzrost gospodarczy - wiec sie polepsza, trza dopieprzyc, zeby za dobrze nie bylo. Autostrady sa rowniez najdrozsze, czmy LPG nie?

Napisano

> Naprawdę wierzysz, że oni to w ogóle czytają?

Homo sovieticus? Oczywiscie, ze biura poselskie odpisuja (nie kazde). Trzeba poczekac, az wejdzie (zacznie wchodzic) pod obrady sejmu

Napisano

> Naprawdę wierzysz, że oni to w ogóle czytają?

Posel Biernacki to sie bez laptoka z domu nie rusza waytogo.gif

Napisano

od paru lat takimi tekstami nas traktują, średnio raz na miesiąc, już mi się tego słuchać nie chce pad.gif

Napisano

> Wiec zrob jak ja: wyslij maile do poslow z protestem, tyle mozna

> PS A zauwazyc nalezy, za w tym kraju nie szykuja sie wybory w tym

> roku, jest wzrost gospodarczy - wiec sie polepsza, trza

> dopieprzyc, zeby za dobrze nie bylo. Autostrady sa rowniez

> najdrozsze, czmy LPG nie?

Adresy mailowe do pOSLOW kolega posiada?

Napisano

> od paru lat takimi tekstami nas traktują, średnio raz na miesiąc, już

> mi się tego słuchać nie chce

Kolega sie nie przejmuje, jak podwyzsza to sie uspokoi, choc zawsze mozna jeszcze podwyzszyc

Napisano

> Homo sovieticus?

Bynajmniej. zlosnik.gif Raczej ktoś zorientowany w obecnej rzeczywistości.

> Oczywiscie, ze biura poselskie odpisuja (nie kazde).

> Trzeba poczekac, az wejdzie (zacznie wchodzic) pod obrady sejmu

Dobrze wiem jak działa biuro poselskie, choćby patrii tak bliskiej ludowi jak PSL. zlosnik.gif Im bliżej wyborów tym chętniej odpisują, choć sam poseł nawet nie widzi listów i odpowiedzi.

Zobacz jak o zmiany walczą czasem brukowce. Ich siła przebiecia jest nieporównywalnie większa niż Kowalskiego, który stuknie maila, a poza chwilowym zaczepieniem tematu nic z tego nie wychodzi.

Napisano

Niech gadaja co chca, latam na ON.

Jak benzyna bedzie w cenie gazu to zmieniam na benzyne.

Free benzin/on `a 1 pln/1 litre.

Napisano

> Posel Biernacki to sie bez laptoka z domu nie rusza

bo on bez swoich lasek ruszyc się nie może wink.gif

nie sądzę, żeby głos ludu na mailu cos zmienił zawsze liczą sie doraźne korzyści sick.gif

Napisano

no gdzie pytam się ja!!!!!!!!!!!!!!!!!!

paliwo miało być po 6zł dlaczego nie jest?????????????????????????

ile sie nasłuchałem paniki..........

i po co siać teraz inną ????????????????????????????

sciana.gif

Napisano

> no gdzie pytam się ja!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> paliwo miało być po 6zł dlaczego nie jest?????????????????????????

> ile sie nasłuchałem paniki..........

> i po co siać teraz inną ????????????????????????????

Bo będzie. Kto powiedział że w tym roku? zeby.GIF

Napisano

> Bo będzie. Kto powiedział że w tym roku?

od 2005r o ile pamiętam oscyluje w granicach 4-4.80

na wakacje rośne i spada, rośnie i spada....

już mi sie w głowie kręci zlosnik.gif

w kółko jedno i to samo

Napisano

> pismak nie zwrocił uwagi na jeden szkopul, gaz zawsze skacze do góry

> przed zima a maleje w lecie.

> podaje ze koszt gazu wzrosnie a benzyna to co?

> rowniez musi drozec.

z gazem na zime z Pb i ON na lato przed wakacjami...

i tak w koło macieju co rok paranoja sick.gif

Napisano

> Proszę Cię...

> Teoria chemiczna jest bardzo piękna, jednak jak to wygląda w praktyce

no nie wiem, ja mam 12 letniego francuza na gazie i test spalin na przegladze przeszedl tak samo jak na benzynie

Napisano

> A jakby jeższiły na benzynie to byłyby bardziej "ekologiczne" czy

> mniej?

badziej ok.gif

np moja Panda na benzynie spełnia euro 4, gaz mam Stag-2L - sama ekologia biglaugh.gif

Napisano

> Tylko,ze nawet jak auta smierdza gazem to sa ekologiczniejsze moj

> drogi...

No nie wiem. Jak pan Henio w garazu ustawi taka instalke to cholera wie jakie tam produkty spalania wychodza...

Napisano

Moje obserwacje na temat cen gazu biglaugh.gif

Okres od 2005 do 2008 z wyłączeniem miesięcy kiedy nie miałem auta zasilanego LPG.

Ceny średnie wyliczone na podstawie kilku tankowań w miesiącu.

281206895-lpg2005.JPG

281206895-lpg2006.JPG

281206895-lpg2007.JPG

281206895-lpg2008.JPG

Ile razy już nas straszono że gaz będzie bardzo drogi! A jak widać, na przestrzeni 3 lat, oscyluje w okolicy 2 pln. Niestety z tendencją wzrostową, ale nie tak wzrostową jak straszą.

post-39473-1435249630192_thumb.jpg

Napisano

> No nie wiem. Jak pan Henio w garazu ustawi taka instalke to cholera

> wie jakie tam produkty spalania wychodza...

Hmm... moze cos wiecej ?

Napisano

> Bynajmniej. Raczej ktoś zorientowany w obecnej rzeczywistości.

> Dobrze wiem jak działa biuro poselskie, choćby patrii tak bliskiej

> ludowi jak PSL. Im bliżej wyborów tym chętniej odpisują, choć

> sam poseł nawet nie widzi listów i odpowiedzi.

> Zobacz jak o zmiany walczą czasem brukowce. Ich siła przebiecia jest

> nieporównywalnie większa niż Kowalskiego, który stuknie maila, a

> poza chwilowym zaczepieniem tematu nic z tego nie wychodzi.

ale co z tego wynika, o czym piszesz? tyle mozesz zrobic - wyslac maile itp. jesli zrobia to dziesiatki osob w skali posla, to bedzie musialo to miec pewne znaczenie, to wszystko

Napisano

> Moje obserwacje na temat cen gazu

> Okres od 2005 do 2008 z wyłączeniem miesięcy kiedy nie miałem auta

> zasilanego LPG.

> Ceny średnie wyliczone na podstawie kilku tankowań w miesiącu.

> Ile razy już nas straszono że gaz będzie bardzo drogi! A jak widać,

> na przestrzeni 3 lat, oscyluje w okolicy 2 pln. Niestety z

> tendencją wzrostową, ale nie tak wzrostową jak straszą.

troche bez sensu, co piszesz, tu chodzi o wzrost obciazen fiskalnych (podwyzka akcyzy), a te w ostatnich latach NIE wzrastaly

Napisano

> troche bez sensu, co piszesz, tu chodzi o wzrost obciazen fiskalnych

> (podwyzka akcyzy), a te w ostatnich latach NIE wzrastaly

A ile razy mówiono że wzrosną ?

chyba średnio raz w roku, albo nawet częściej.

Zresztą nawet jak by LPG był po 3 pln to chyba nie sądzisz że PB potanieje cfaniaczek.gif a jazda na LPG będzie opłacalna tak czy siak .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.