Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahler czy Vernet ?

Featured Replies

Napisano

Witam Astromaniaków.

Co prawda Astry już nie mam ale pozostały dobre wspomnienia i sentyment. W związku z tym zaglądam na to forum w miarę regularnie.

A ponieważ u Was zawsze się coś dzieje dlatego uderzam z pytaniem : kupiłem termostat Vernet (bo poprzednio zainstalowany Wahler wytrzymał z rok , może 1,5 max) - jakie macie doświadczenia z tą firmą ? Czy są jakieś wyraźne przeciwskazania do montowania go ?

Jeśli temat się powtarzał (bo siłą rzeczy nie śledzę już wszystkich wątków) to dajcie linka do tematu o który pytam. Jeśli nie to podzielcie się doświadczeniami.

Napisano

Vernet w astrze spisywał się dobrze przez 2 lata od wymiany, potem auto sprzedałem więc nie wiem jak jeszcze długo posłużył. Nie mam przeciwwskazań do jego stosowania, szczególnie że ostatnio na wahlera słyszałem sporo skarg i zresztą mi tez padł po niecałym roku oslabiony.gif

Napisano

Miałem 3 Wahlery. Żaden nie dotrwał do następnej wymiany rozrządu. Następny będzie Vernet..., albo cokolwiek innego.

Napisano
  • Autor

Ja też się lekko zraziłem do Wahlera.

Co prawda gdy jeszcze miałem Asterkę, założyłem Wahlera i było OK.

A w obecnej furze Wahler wytrzymał może max. 1,5 roku.

Co ciekawe Vernet jest droższy od "renomowanego" Wahlera blush.gif

Napisano

Witam. To prawda. Wahlery to jakieś nieporozumienie. Gdyby był bardziej dostępny to jeszcze bym zrozumiał ale żeby co dwa lata rozrząd ściągać. Faktycznie wolę wydać wiecej i zapomnieć o termostacie. Pozdrawiam

Napisano

W mojej astrze był Vernet. Naczytałem się wielu krytycznych opinii o nim, więc przy pierwszej wymianie rozrządu, mimo że działał bez zarzutu, wymieniłem go na Wahlera. I to był błąd! Teraz wskazówka temp. podnosi się dopiero po kilkunastu km. Jeżdżę po mieście z niedogrzanym silnikiem i czekam na następną wymianę rozrządu. Ale nie wiem czy moje doświadczenia wystarczą by wrócić do Verneta.

Napisano

> W mojej astrze był Vernet. Naczytałem się wielu krytycznych opinii o

> nim, więc przy pierwszej wymianie rozrządu, mimo że działał bez

> zarzutu, wymieniłem go na Wahlera. I to był błąd! Teraz

> wskazówka temp. podnosi się dopiero po kilkunastu km. Jeżdżę po

> mieście z niedogrzanym silnikiem i czekam na następną wymianę

> rozrządu. Ale nie wiem czy moje doświadczenia wystarczą by

> wrócić do Verneta.

Witam, a czy któryś z kolegów ma doświadczenie z termostatem marki Stahlter?

Ja wymieniałem pól roku temu na takowy i na chwilę obecną jest ok.

Napisano

> Witam Astromaniaków.

> Co prawda Astry już nie mam ale pozostały dobre wspomnienia i

> sentyment. W związku z tym zaglądam na to forum w miarę

> regularnie.

> A ponieważ u Was zawsze się coś dzieje dlatego uderzam z pytaniem :

> kupiłem termostat Vernet (bo poprzednio zainstalowany Wahler

> wytrzymał z rok , może 1,5 max) - jakie macie doświadczenia z tą

> firmą ?

ciekawostka jest taka że Wahler idzie na oryginał, przychodzi w woreczkach po 10szt z naklejką GM, jeszcze jedna ciekawostka że Wahler w oryginalnych woreczkach nie ma tłoczonego znaku GM, te termostaty nie różnią się niczym z wyglądu z tymi które kupuje się w pojedynczych pudełkach np w Intercarsie,

ja właśnie dlatego zamontowałem Wahlera z rynku afermarketowego ale ledwo wytrzymał niecały rok, już widzę że auto się wolniej nagrzewa :/

nasuwa się pytanie czy inny sort części idzie dla GMu a inny na afermarket?

Vernetów wielu nie montowaliśmy w firmie więc nie mam wystarczającej ilości próbek statystycznych aby coś konkretnego powiedzieć, jak były gdzieś montowane to żaden nie wrócił więc nie wiem,

brat

Napisano

> Witam, a czy któryś z kolegów ma doświadczenie z termostatem marki

> Stahlter?

> Ja wymieniałem pól roku temu na takowy i na chwilę obecną jest ok.

Ja od miesiąca jeżdże na termostacie marki Stahlter, a raczej wkładzie i także jest ok.

Więc po co przepłacać ?

Napisano

> Ja od miesiąca jeżdże na termostacie marki Stahlter, a raczej

> wkładzie i także jest ok.

> Więc po co przepłacać ?

Akurat w przypadku silników benzynowych 8V koszt termostatu jest niewielki. Problemem jest sposób wymiany i koszty z tym związane.

Pozdr.

Napisano

> Witam, a czy któryś z kolegów ma doświadczenie z termostatem marki

> Stahlter?

> Ja wymieniałem pól roku temu na takowy i na chwilę obecną jest ok.

Mam wkład tej firmy u siebie w x20dth. Wymieniony w lutym br Jak do tej pory wszystko waytogo.gif O ile dobrze pamiętam te same wkłady są w kartonikach Polcar'u

Napisano

> Miałem 3 Wahlery. Żaden nie dotrwał do następnej wymiany rozrządu.

No a u mnie Wahler jeździ już 50 kkm, kupiony ok. 4 lata temu. Może wtedy produkowali lepsze a teraz są podróbki? niewiem.gif

Napisano

> No a u mnie Wahler jeździ już 50 kkm, kupiony ok. 4 lata temu. Może

> wtedy produkowali lepsze a teraz są podróbki?

Teraz Wahler sie zepsuł. U mnie wytrzymał niecały rok ok 20kkm

Zamontowany wkład polcar po prawie roku ma się dobrze zlosnik.gif

Napisano

> Teraz Wahler sie zepsuł.

Ja założyłem jakieś 5 tys temu i nie jestem zadowolony, za szybko się otwiera

Napisano

Ja sprzedawałem zamiennie i to i to i nikt w sumie nie marudził.

Napisano

Wymieniałem kiedyś w Astrze F przy okazji rozrządu termostat na Vernet. Jeździłem na nim 6 lat (85 tys. km) aż do sprzedaży auta był dobry.

• 1 rok później...
Napisano

A próbowaliście polskich termostatów MERA? Założyłem takie cudo do mojej astry bez zdejmowania paska, utrzymuje wyższą tem. niż Warnet i Wahler. Trochę mnie dziwi, że polskiego termostatu nie kupi w większości sklepów które obdzwoniłem (przynajmniej w okolicach Rzeszowa) ani na allegro. Koszt 35zl z przesyłką.

Napisano

> A próbowaliście polskich termostatów MERA?

opinie mają dobrą i kilka osób z AK chyba nawet je stosuje wink.gif

Napisano

Mam Merę od zeszłego roku i na razie działa ok.gif . W porównaniu z Wahlerem , amplituda ruchu wskazówki temperatury przy nagrzanym silniku jest mniejsza .

Napisano

> Mam Merę od zeszłego roku i na razie działa . W porównaniu z Wahlerem , amplituda ruchu wskazówki

> temperatury przy nagrzanym silniku jest mniejsza .

Kolega Lelek pisal kiedys ze im wieksza "ruchliwosc" wskazowki tym lepiej i ze im starszy termostat (bardziej zuzyty) tym mniejsza ruchliwosc. Ja wymieniam termostat srednio co 7 miesiecy byl juz 2x vernet jakies polski wynalazek na s teraz mam wahlera. Jedyny plus ze jest dosc latwo dostepny (nie trzeba demontowac rozrzadu), ale do isuzu kosztuje ok 70-90 zł wiec mimo wszystko irytuje.

Napisano

> Akurat w przypadku silników benzynowych 8V koszt termostatu jest niewielki. Problemem jest sposób

> wymiany i koszty z tym związane.

> Pozdr.

A jaki tu masz problem z montażem?

Napisano

> Kolega Lelek pisal kiedys ze im wieksza "ruchliwosc" wskazowki tym lepiej i ze im starszy termostat

> (bardziej zuzyty) tym mniejsza ruchliwosc.

A czy nie było by dla elementów silnika najlepiej gdyby pracowały w stabilnych warunkach? (już po rozgrzaniu silnika) hmm.gif

Napisano

> A jaki tu masz problem z montażem?

Termostat jest pod rozrządem

Napisano

Padający Wahler powodował na początku większą amplitudę wskazań temperatury przez to , że poźniej się zamykał (przy niższej temperaturze). Następnie obniżeniu uległa temperatura otwarcia i przez to amplituda się zmniejszyła . Co istotne , piszę o reakcji wskazówki przy PIERWSZYM otwarciu termostatu tzn. gdy zimny silnik osiąga temperaturę otwarcia termostatu .

Napisano

> Termostat jest pod rozrządem

To chyba i tak jest lepiej niż w nowych Dieslach, gdzie trzeba wymienić go razem z obudową i wyjmować chłodnicę gazów spalinowych.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Odgrzeję pół rocznego kotleta, może wyjdzie mi to na zdrowie wink.gif

Czy cos się zmieniło z jakością termostatów, dalej lepszy jest Vernet?

5 lat temu jak wymieniałem termostat, to zmieniłem na Wahlera ( wtedy on był na topie grinser006.gif) i te 5 lat przejeździł ale chyba powoli zaczyna dogorywać i trzeba coś kupić. Myślałem, że kupię znowu Wahlera ale czytajac m.in ten temat widzę, że zrobiłbym chyba błąd hmm.gif

Napisano

W moim wozie od 2 lat bezawaryjnie temperaturą steruje Vernet (sprzedany jako Gates).

Pozdrawiam

Napisano

W Sierpniu wymienił mi mechanik termostat na Wahler bo poprzedni który 6 lat był wysiadł totalnie .Potrafił podczas jazdy przy 100 km/h dawać czadu do tego stopnia że temperatura była 100 stopni a w korku to już nie wiedziałem co mam robić żeby wskaźnik nie podjeżdżał mi pod czerwone pole ( oczywiście ogrzewanie włączone na full i otwarte szyby).Od czasu wymiany wszystko wróciło do normy i jak na razie mam spokój smile.gif

Napisano

> Od czasu wymiany

Czyli od sierpnia wink.gif Trochę za krótko żeby coś powiedzieć. Wahler ostatnio zszedł na psy, rok to max ile można mu dać. Potem wskazówka już coraz niżej.

Pozdroofka

Napisano

> 5 lat temu jak wymieniałem termostat, to zmieniłem na Wahlera ( wtedy on był na topie ) i te 5 lat

> przejeździł ale chyba powoli zaczyna dogorywać

Dokładnie tak zachowywał się mój Wahler po kilku latach, ale jego zachowanie nadal było w normie. Wyleciał przy okazji rozrządu. Od chyba roku Vernet trzyma mi temperaturę między 90 a 95*C, wskazówka ładnie wędruje od jednego do drugiego.

Ja bym brał Vernet i kropka smile.gif

Napisano

Dwa wahlery padły mi w krótkim czasie, teraz mam założony termostat Mery skromny.gif

Napisano

> Dwa wahlery padły mi w krótkim czasie, teraz mam założony termostat Mery

A długo go już masz? Bo przy okazji rozrządu wywaliłbym Wahlera - ma już dwa lata - i wstawił coś nowego tongue.gif

Napisano

perpetum mobile i tak nie wstawisz . ktos tu kiedys powolywal sie na odp. z mery ze zalecaja wym co 2 lata . niestety- ale term pracuje w dosc niekorzystnych warunkach . wahlery padaja jak muchy po muchozolu . osobiscie mam Verneta tyle ze poza rozrzadem. w przzyp Mery masz pewnosc ze zadne male paluszki ze wschodu nie dlubaly przy produkcji ,., poniewaz moj juz ma dobrze ponad 2 latka to na wszelki sluczaj w bagazniku lezy zakonserwowana Mera .

Napisano

Ja wiem, że wszystko się zużywa, po prostu przy okazji wymiany rozrządu chcę wstawić coś, co daje szanse na działanie dłuższe niż rok, dwa ok.gif

Napisano

> Ja wiem, że wszystko się zużywa, po prostu przy okazji wymiany rozrządu chcę wstawić coś, co daje

> szanse na działanie dłuższe niż rok, dwa

W zeszłym roku przed zimą zmieniłem na merę i jak na razie działa. Jak będziesz chciał wiedzieć jak działa po dwóch latach to przypomnij się za rok grinser006.gif

Napisano

> A długo go już masz? Bo przy okazji rozrządu wywaliłbym Wahlera - ma już dwa lata - i wstawił coś

> nowego

rok z haczykiem; wiem, że to krótko jednak wtedy postanowiłem założyć termostat tej firmy bo miała dobre opinie na innych forach podobnie jak Meyle.

Napisano

> W zeszłym roku przed zimą zmieniłem na merę i jak na razie działa. Jak będziesz chciał wiedzieć jak

> działa po dwóch latach to przypomnij się za rok

Coś mi się widzi, że za rok to i ja coś o nim powiem zlosnik.gif

Napisano

> rok z haczykiem; wiem, że to krótko jednak wtedy postanowiłem założyć termostat tej firmy bo miała

> dobre opinie na innych forach podobnie jak Meyle.

A więc Meyle też wchodzi w grę ok.gif Będę pamiętał kompletując zestaw smile.gif

Napisano

> A więc Meyle też wchodzi w grę Będę pamiętał kompletując zestaw

Być może Meyle sprzedaje pod własną marką produkt innej firmy - tego nie jestem pewien idea.gif

Napisano

> Być może Meyle sprzedaje pod własną marką produkt innej firmy - tego nie jestem pewien

No też może być hmm.gif Ale Słyszałem trochę dobrego o innych ich produktach więc i tu chyba nie powinno być źle. Z drugiej strony - znów eksperymentować z termostatem... no nie wiem już sam zlosnik.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

> No też może być Ale Słyszałem trochę dobrego o innych ich produktach więc i tu chyba nie powinno

> być źle. Z drugiej strony - znów eksperymentować z termostatem... no nie wiem już sam

Polecam wszystkim termostat firmy MERA! I nie jest to kryptoreklama. Jestem jeżdżącym dowodem skuteczności ich produktów. Spalanie zmniejszyło mi się o 1,5 do 2 l /100 km i skończyły zimowe problemy z ogrzewaniem. Szkoda waszych pieniędzy i czasu na eksperymentowanie. Jeżdżę Astrą od 8 lat i doskonale znam wszystkie jej bolączki.

Napisano

> Polecam wszystkim termostat firmy MERA! I nie jest to kryptoreklama. Jestem jeżdżącym dowodem

> skuteczności ich produktów. Spalanie zmniejszyło mi się o 1,5 do 2 l /100 km

mysle, ze poprawa spalania to nie zasługa danego producenta a jedynie założenia sprawnego termostatu!!! grinser006.gif

Napisano

> I nie jest to kryptoreklama.

Taaa... Budzisz się z 6-letniego letargu po to aby odkopać dwa stare wątki i napisać to samo. Tym razem tylko taka nagroda:

286097276-shovel.jpg

post-36940-1435251681577_thumb.jpg

Napisano

> Taaa... Budzisz się z 6-letniego letargu po to aby odkopać dwa stare wątki i napisać to samo.

dodatkowo udało mi się zaobserwować czytane przez kolegę tematy

i jakimś dziwnym trafem tyczyły się tylko termostatów grinser006.gif

Napisano

> Polecam wszystkim termostat firmy MERA!

Chyba cię ozłocę jeśli zamiast Wahlera zamontuję MERĘ. Mam A III 1.9 CDTI Z19DT Da się biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.