Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Holden Cruze 1.8l CDX

Featured Replies

Napisano

> tego nie wiem, mozesz napisac do Holden . Pojawaiaja sie dwie

> wersja - jak bedzie wygladala wersja produkcyjna

Ale to pod wieżą eiffla to ktoś chyba w paint'cie przerobił zwykłego sedana na kombi.

Gdzieś czytałem taką wersję, że w EU cruze ma się podzielić wersjami z astrą IV - czyli cruze - sedan i mpv, astra - hatch i kombi.

Napisano

> [...]

> sprecyzuj zwykly?

czlowiek ktory jest w okolicy sredniej krajowej grinser006.gif

> Za 2009 roczna srednia federalna wynosi A$62,270* gross za pelny 38h

> tydzien pracy.

sciana.gif

40h tygodniowo, rocznie jakies 38/40kpln sciana.gifsciana.gifsciana.gif

> * podstawowy podatek

18% +zusy srusy

realnie sciagaja mi 33% sciana.gifsciana.gifsciana.gif

> ** Podatek zalezy wylacznie od zdolnosci twojego ksiegowego

jw.

Napisano
  • Autor

> Ale to pod wieżą eiffla to ktoś chyba w paint'cie przerobił zwykłego

> sedana na kombi.

jak i resztazlosnik.gif - tak naprawde nie wiadomo jak hatch bedzie wygladal.niewiem.gif. ikonka_photo2.gif probuja zlapac wersje testowe ale jak naraizie bez powodzenia - a sa bo do produkcji zostalo 9 miesiecyhmm.gif

> Gdzieś czytałem taką wersję, że w EU cruze ma się podzielić wersjami

> z astrą IV - czyli cruze - sedan i mpv, astra - hatch i kombi.

niewiem.gif jak bedzie w EU, u mnie raczej nowej Astra nie zobacze - ale jak mowie z GM nigdy nic nie wiadomozlosnik.gif

Napisano

to w PL trochę lepsze wyposażenie w niższych wersjach, ale mniej wersji a w sumie i tak zamieszane jest wyposażenie.

16" alu i skóra na kierownicy/gałce, 2 strefowa klima już w 2 od dołu wersji ale tempomat dopiero w 3 wersji wyposażenia spineyes.gif

Napisano

> Mialem DU Nubira ok 2000 r. (OMFG ale dziwnie sie pisze ten rok) i

> podczas 45C upalow i pamietnych pozarow pamietam jedno - tamta

> KLIMA dzialala a raczej jak mrozila.

Jeździłem kiedyś służbowym Daewoo Espero - tam też klima mroziła - wręcz szron z kratek nawiewowych potrafił lecieć. A w Lacetti ledwo chłodem dmucha no.gif

Napisano

> [...]

> sprecyzuj zwykly?

> Za 2009 roczna srednia federalna wynosi A$62,270* gross za pelny 38h

> tydzien pracy. Sa roznice miedzy stanami. Czyli jesli nie jesz,

> nie pijesz, spisz na ulicy i popelniasz najwieksza zbrodnie -

> czyli nie placisz podatku mozesz kupic 3x Mazda3, Focus, Cruze,

> Lancer, Tiida, Corolla etc, po zaplaceniu podatku mozesz kupic

> 2x Mazda3, Focus etc [...]

> * podstawowy podatek od $62,270 wynosi $13,615.05** (wlaczajac

> ubezpieczenie na Medicare) wiec w raczkach zostaje ci A$48,655.

> ** Podatek zalezy wylacznie od zdolnosci twojego ksiegowego

Po prostu ręce opadają...

Mi już dawno opadły, jak w 2008 roku w Miami w salonie Chryslera spotkałem nowe 300C, Charger kosztowały 25 tys$

(wtedy 1$=2PLN). Teraz jestem na studiach w Szkocji i ceny aut porównując do zarobków są równie śmieszne, a nawet jeszcze bardziej niż w USA...

Strasznie mnie to wnerwia... bo jak już w PL ktoś sobie kupi nowego kompakta za 60 tys PLN to już jest coś. Zauważcie jaki mają start młodzi ludzie po studiach w Polsce. Stolica, na start po studiach niech bedzie to 2 koła netto ( jak dobrze pójdzie); m2 mieszkania=8000 PLN, kiedy taki Polak dorobi się własnego M i nowego Focusa.... Za rok kończę studia, a widzę, że dopiero może moje wnuki dogonią "Zachód" mad.gif

Sorry za off topic, ale musiałem się wyżalić.... smile.gif

Co do Cruza.. miałem okazję pooglądać w salonie... Niby na pierwszy rzut oka wydaje się, że to skok o lata świetlne w porównaniu do Lacetii/Nubiry... Nowy,awangardowy design, nowoczesna konsola środkowa (nie jak do tej pory to bywało w GMDAT) ale po bliższym spotkaniu.... czegoś wciąż temu autu brakuje... materiały nie zachwycają, siedzi się tak samo nisko jak laczku czy lanim (nie jest to wygodne przy wysiadaniu), no i te zawiasy od bagażnika.... porażka. Zgodzę się z przedmówcami... jest za drogi, w stosunku do tego co oferuje... ale Polacy to rozumieją, bo na ulicach prawie Cheviego nie widać. A auto z zewnątrz naprawdę może się podobać, zaryzykuję nawet stwierdzenie,że jest to jeden z ładniejszych kompaktów na rynku cool.gif

Napisano

> umiem czytać ze zrozumieniem, [...]

sprawdzamy w wikipedii haslo "mediana"

czytamy

jakiś tekst

• 6 miesięcy później...
Napisano

Czyli mimo, że lepiej, to jednak sporo pozstałości po Lacetti - słabe plastiki, dychawiczna klima, konieczność częstego wciskania pedału gazu do tzw. dechy.

Pogorszyła się ilość miejsca na tylnej kanapie - jednak w Lacetti nie można na to narzekać (kosztem bagażnika)

Na plus należy zaliczyć desing - nie ma się czego wstydzić ok.gif

Ja bym brał diesla 150KM do tego auta ok.gif

Godna zainteresowania byłaby jakaś benzyna turbo, jakby była.

To auto sporo waży i potrzebuje mocy do sprawnego poruszania się zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]> Ja bym brał diesla 150KM do tego auta

tylko ze jesli lud ma podejscie do diesel takie jakie ja mamlizak.gif to zlosnik.gif. Chociaz postep jestgrinser006.gif.

Ostatnio u mnie obok otworzyli jezszcze jedno miejsce z Dieselwinner.gif. Ale i tak IMVHO diesel dalej nie ma sensu.

Popatrzmy dzis - diesel $1.239 za litr.

Benzyna $1.079, ale jesli auto Made in Europe - to Premium juz kosztuje $1.249 palacz.gif.Probuje sie jakos do tego przekonac i jakos nie mogeniewiem.gif

> Godna zainteresowania byłaby jakaś benzyna turbo, jakby była.

> To auto sporo waży i potrzebuje mocy do sprawnego poruszania się

alez jestlizak.gif z tym ze ma tyle samo mocy co 1.8l zlosnik.gif - logikaniewiem.gif????

cruzo.jpg

Napisano

> [...]tylko ze jesli lud ma podejscie do diesel takie jakie ja mam to . Chociaz postep jest.

> Ostatnio u mnie obok otworzyli jezszcze jedno miejsce z Diesel. Ale i tak IMVHO diesel dalej nie ma

> sensu.

> Popatrzmy dzis - diesel $1.239 za litr.

> Benzyna $1.079, ale jesli auto Made in Europe - to Premium juz kosztuje $1.249 .Probuje sie jakos

> do tego przekonac i jakos nie moge

W Europie są chore podatki i olej napędowy jest tańszy od benzyny ... do tego diesel ciut mniej pali, więc w sumie wychodzi taniej zlosnik.gif

Mam porównanie w domu. Mój Lacetti pali kole 8L benzyny na 100km. Żony Yaris pali kole 4,5 litra Oleju napędowego na 100km. Do tego tańszy ON i przejechanie km Yarisem wychodzi 2x taniej od Lacetti ok.gif

> alez jest z tym ze ma tyle samo mocy co 1.8l - logika????

Bo to tylko 1.4T - podobno jak ktoś nie ciśnie mocno, to potrafi być oszczędny, a w razie potrzeby jest czym pociągnąć ok.gif

Do Lacetti przydałoby się 1.8 T zlosnik.gif

Napisano

> W Europie są chore podatki i olej napędowy jest tańszy od benzyny ...

To podobno kwestia czasu, bo UE chce ujednolicić podatki

Napisano
  • Autor

> W Europie są chore podatki

o tym czytam zlosnik.gif - i ciesze sie ze tylko czytam - my narzekamy na 10% GST/VAT i np nic na jedzenie. niewiem.gif ile tego jest w UK ale na kazdy rachunek jaki nie spojrze to ma VAtpad.gif

i olej napędowy jest tańszy od benzyny ... do tego diesel ciut mniej

> pali, więc w sumie wychodzi taniej

Tylko pytania:

-jak skomplikowany jest diesel vs benzyna - proste V6 czy nawet proste I4hmm.gif

-dlaczego service na beznynie kosztuje $170 co 10k km a duzy service - lancuch i wiele innych dupereli po 100-120 k km kosztuje $800 a dla Diesel odpowiedni- powiedzmy co 20-30 km $800 i duzy to sie w $2k nie zamykapalacz.gif?

- kultura pracy - jezdzilem X1 - i po ptostu rozemialem sie. Tak nawet Victa nie pracuje - to normalnie warczynono.gif. Pies jest tanszyzlosnik.gif.

Naprawde probuje sie przekonac do Diesel. Jedynie co mnie do tego skloni to zasieg - innych zalet po prostu nie widzehmm.gif

> Mam porównanie w domu[...]przejechanie km Yarisem wychodzi 2x taniej od

> Lacetti

Wliczajac koszt service?hmm.gif?

> Bo to tylko 1.4T - podobno jak ktoś nie ciśnie mocno, to potrafi być oszczędny, a w razie potrzeby

> jest czym pociągnąć

> Do Lacetti przydałoby się 1.8 T

EU dostanie 1.4l T juz potweirdzone przez GM-Holden. Holden bedzie produkowal wersje na rynek RHD. LHD bedzie z "innej" niesprecyzowanej narazie fabryki dla EU

Napisano
  • Autor

> To podobno kwestia czasu, bo UE chce ujednolicić podatki

czyli co beda mieli diesel w takiej samej cenie jak beznyna czy drozszyniewiem.gif?

Napisano

> czyli co beda mieli diesel w takiej samej cenie jak beznyna czy drozszy?

Droższy.

Napisano

> -jak skomplikowany jest diesel vs benzyna - proste V6 czy nawet proste I4

czy skomplikowane ... raczej nie, jest tak skomplikowany, jak silnik z turbo i intercoolerem z bezpośrednim wtryskiem zlosnik.gif

Jeśli porównamy do wolnossącego, to współczesny diesel rzeczywiście ciut bardziej jest skomplikowany

> -dlaczego service na beznynie kosztuje $170 co 10k km a duzy service - lancuch i wiele innych

> dupereli po 100-120 k km kosztuje $800 a dla Diesel odpowiedni- powiedzmy co 20-30 km $800 i

> duzy to sie w $2k nie zamyka?

dziwne,

u nas koszty nie są dużo wyższe

wyższe mogą być, gdy coś padnie

> - kultura pracy - jezdzilem X1 - i po ptostu rozemialem sie. Tak nawet Victa nie pracuje - to

> normalnie warczy. Pies jest tanszy.

> Naprawde probuje sie przekonac do Diesel. Jedynie co mnie do tego skloni to zasieg - innych zalet

> po prostu nie widze

Nie pzrekonuj się, nie warto przy Waszych cenach paliwa.

Ja nie cierpię jeździć dieslem zlosnik.gif

> Wliczajac koszt service??

Jest taniej, jeśli coś skomplikowanego nie posuje się.

W europejskich warunkach, gdy robisz duże roczne przebiegi rzędu 30kkm i więcej, nei masz wyjscia - diesel oplaca się. Chyba że zapodasz LPG wink.gif

> EU dostanie 1.4l T juz potweirdzone przez GM-Holden. Holden bedzie produkowal wersje na rynek RHD.

> LHD bedzie z "innej" niesprecyzowanej narazie fabryki dla EU

Wymóg UE - każdy producent musi mieć różne silniki o jakimć współczynniku emisji CO2 - aby to spełnić tzreba mieć w ofercie małe silniki z turbo. zlosnik.gif

Napisano

> Economia - ta dyskusja na AK miala miejsce juz 100x ale - po przejechaniu 228 km oddajc auto na

> lotnisku zatankowalem 20.45l co jesli moja szybka calkulacja mnie nie myli daje wynik 8.97l na

> 100km. Tydzien pozniej moje 3.5l V6 spalilo na tej samej trasie 10.4l ... Dalej po prostu nie

> widze powodu "degradacji" do auta 4 cyl .

jakos trudno mi uwierzyc, ze auto 3,5l spalilo Ci ok. 10 litrow...

Napisano

> jakos trudno mi uwierzyc, ze auto 3,5l spalilo Ci ok. 10 litrow...

Kwestia oprogramowania funkcji wyswietlania sr. spalania w kompie pokładowym grinser006.gif

Napisano

> Ostatnio u mnie obok otworzyli jezszcze jedno miejsce z Diesel. Ale i tak IMVHO diesel dalej nie ma

> sensu.

> Popatrzmy dzis - diesel $1.239 za litr.

> Benzyna $1.079, ale jesli auto Made in Europe - to Premium juz kosztuje $1.249 .Probuje sie jakos

> do tego przekonac i jakos nie moge

bierzesz 2 silniki

ok. 2,5l benzyne wolnossaca

i tez 2,5l turbo diesel

moce podobne, ale dynamika diesela jednak lepsza i do tego z niskich obrotow

spalanie takiej benzyny w warunkach miejskich to 12-14 litrow

diesel zamknie sie w 10 litrach (gora 11)

czyli mniej tanszego paliwa i do tego lepsza dynamika

nie wspominajac juz o dosyc latwym podniesieniu mocy

sytuacje odmienily troche coraz popularniejsze turbo benzyny gdzie z jeszcze mniejszej pojemnosci mamy sympatyczna moc, latwo ja zwiekszyc i spalanie nie jest duzo wyzsze niz w dieselach

w dodatku nowoczesne diesle sa coraz bardziej zblizone do silnikow benzynowych tj. sa cichsze, sa mocniejsze i zaczynaja palic coraz podobniej zeby.GIF

Napisano

>> Popatrzmy dzis - diesel $1.239 za litr.

>> Benzyna $1.079,

> bierzesz 2 silniki

> ok. 2,5l benzyne wolnossaca

> i tez 2,5l turbo diesel

> moce podobne, ale dynamika diesela jednak lepsza i do tego z niskich obrotow

i na niskich konczac grinser006.gif

> spalanie takiej benzyny w warunkach miejskich to 12-14 litrow

> diesel zamknie sie w 10 litrach (gora 11)

> czyli mniej tanszego paliwa i do tego lepsza dynamika

icon_eek.gif chyba drozszego w oparciu o post Ozie'go

> w dodatku nowoczesne diesle sa coraz bardziej zblizone do silnikow

tylko zobacz ile obecnie opracowuje sie technologi jak to nazwales nowoczesnych do diesli ale ile do benzyn. Ciekaw jestem jak to bedzie wygladac za 10 lat, moim zdaniem era diesla powoli sie konczy tongue.gif.

benzynowych tj. sa cichsze, sa

> mocniejsze i zaczynaja palic coraz podobniej

ale nadal jest duuza roznica

Napisano
  • Autor

Nie musi byc trudnozlosnik.gif. WIele razy o tym dyskutowalismy - inna urbanistyka miast. EU troche wczesniej zostlala zbudowanawink.gif.

Z reszta popatrz.

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/374395.html

Pytaniauzbroj_zlo.gif?wink.gif

Napisano
  • Autor

> bierzesz 2 silniki

> ok. 2,5l benzyne wolnossaca

> i tez 2,5l turbo diesel

Poprawka biore proste jak kostrukcja czegos prostego 4.0l, 3.5l 6.0l i stad czerpie moc. Zadnych piezzo czegos tamidea.gif, zadnych Turbo - boom boom.

> moce podobne, ale dynamika diesela jednak lepsza i do tego z niskich obrotow

> spalanie takiej benzyny w warunkach miejskich to 12-14 litrow

> diesel zamknie sie w 10 litrach (gora 11)

> czyli mniej tanszego paliwa i do tego lepsza dynamika

Co do dynamiki nie moge sie wypowiedzic - jezdzilem jednym autem osobowym w wersji diesel.hmm.gif - czyli expert ba nawet wiedza ogolna o Diesel u mnie zadnabuu.gif.

Powiem co mnie denerwuje - halas, halas, wibracje sick.gif. Jesli mialbym wywalic na X1 $60k z 2.0l silnikeim diesel i miec taki komfort jazdy to -nie dziekuje. Probuje sie naprawde przekonac - jutro akurat bede jezdzil X3 z 3.0l diesel - moze bedzie jakas roznicaniewiem.gif.

> nie wspominajac juz o dosyc latwym podniesieniu mocy

> sytuacje odmienily troche coraz popularniejsze turbo benzyny gdzie z jeszcze mniejszej pojemnosci

tylko na co ci mniejsza pojemnoscniewiem.gif????

> mamy sympatyczna moc, latwo ja zwiekszyc i spalanie nie jest duzo wyzsze niz w dieselach

> w dodatku nowoczesne diesle sa coraz bardziej zblizone do silnikow benzynowych tj. sa cichsze, sa

> mocniejsze i zaczynaja palic coraz podobniej

cichszehmm.gif? Od benzynowych - tu sie nie moge zgodzic ale moze to jes tmoje odczucie. Ciekawie bylo by zobaczyc jakies dB.hmm.gif

Napisano

> cichsze? Od benzynowych - tu sie nie moge zgodzic ale moze to jes tmoje odczucie. Ciekawie bylo by

> zobaczyc jakies dB.

z tego co pamietam to tu mierzyli glosnosc w srodku przy jakiejs tam predkosci. Nie mam glosnikow w pracy wiec nie sprawdze. Ale z tego co pamietam porownianie jest dosc malo symetryczne (1,5 litra pojemnosci roznicy). Warto zobaczyc bo prowadzacy nienawidzi diesli zlosnik.gif

Napisano

tylko ze tam pewnie w wiekszosci jezdza PRZEPISOWO i spokojnie. Dodatkowo wieksze przestrzenie = dluzsze kawalki bez hamowania / rozpedzania

Napisano

> z tego co pamietam to tu mierzyli glosnosc w srodku przy jakiejs tam predkosci. Nie mam glosnikow w

> pracy wiec nie sprawdze. Ale z tego co pamietam porownianie jest dosc malo symetryczne (1,5

> litra pojemnosci roznicy). Warto zobaczyc bo prowadzacy nienawidzi diesli

Clarkson stwierdzil, ze przy 70mph benzynowa BMW daje 70dB, a ten diesel wyszedl mu 66dB. Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc, bo to by znaczylo, ze benyznowa BMW jest beznadziejnie kiepsko wygluszona - taka glosnosc (lub nawet nizsza) maja benzynowki z klasy D pokroju Accorda, Mondeo, Laguny czy 407, a to jakby nie ta liga "ciszy".

Napisano

Ruszyła produkcja...

Quote:

W Stanach Zjednoczonych w fabryce General Motors w Lordstown (stan Ohio) ruszyła produkcja Chevroleta Cruze najnowszej generacji.

Największym atutem ma być auta ma być doby stosunek jakości do ceny. Cruze w wersji podstawowej na rynku amerykańskim kosztuje 16 995 dol. (ponad 52 000 zł). Samochód ma też przyciągać wysokim poziomem bezpieczeństwa, niskim zużycie paliwa oraz bogatym wyposażeniem.

Co ciekawe, klienci zainteresowani kupnem Cruze'a będą mieli ponadto możliwość porównania go podczas jazd testowych z Hondą Civic i Toyotą Corollą.

Napisano

> Clarkson stwierdzil, ze przy 70mph benzynowa BMW daje 70dB, a ten diesel wyszedl mu 66dB. Nie

> bardzo chce mi sie w to wierzyc, bo to by znaczylo, ze benyznowa BMW jest beznadziejnie

> kiepsko wygluszona - taka glosnosc (lub nawet nizsza) maja benzynowki z klasy D pokroju

> Accorda, Mondeo, Laguny czy 407, a to jakby nie ta liga "ciszy".

ja bym sie raczej skupil na roznicy a nie na poziomie bo wielce profesjonalny sprzet to nie byl i warunki tez pewnie nie idealne. Roznica pewnie jest mniejsza ale imho jest. Od pewnej predkosci halas robi powietrze a nie silnik (zakladajac male obroty). Tak jak mowilem nie moge posluchac wiec nie wiem jakie przy tej predkosci byly obroty w benzynie niewiem.gif

Napisano

> Tak jak mowilem nie moge

> posluchac wiec nie wiem jakie przy tej predkosci byly obroty w benzynie

I nic tam nie posluchasz, bo (nie obejrzalem dokladnie calosci, a jedynie znalazlem fragment z testem glosnosci, obejrzalem troche przed i troche po) Clarkson jedynie podal, ze 70dB ma benzyna przy 70mph, potem rozpedzil diesla do 70mph i odczytal wartosc z urzadzenia. Zakladam, ze w obu przypadkach jechal na najwyzszym biegu - stad mnie dziwi to wskazanie, bo naprawde 70dB przy 70mph to sporo jak na te klase aut (chyba, ze to celowy zabieg producenta, zeby wlasciciel slyszal silnik).

Napisano
  • Autor

> Ruszyła produkcja...

>[...]

Jeszcze niezlosnik.gif - ja pisalem o Adelaide - South Australia. Hatch 12/2010, sedan 01/2011.

Napisano
  • Autor

[...]Warto zobaczyc bo prowadzacy nienawidzi diesli

E tam [love] je jak jazlosnik.gif.

A powaznie nie ze ja ich nie lubie ale nie widze z nich zadnych korzysci poza 4WD - gdzie potrzebny ci torque (Nm) i wiekszej jazdy z baku.

Ogladnalem to i dalej slusze ten warkotniewiem.gif.

Napisano

Korzysci sa wylacznie gdy sztucznie zawyzysz ceny benzyny wzgledem ropy. Jezeli oba paliwa sa tak samo opodatkowane, to diesle nie maja racji bytu - sa drozsze w produkcji i kosztowniejsze w eksploatacji a mniejsze zuzycie paliwa jest niwelowane przez jego wyzsza cene. I po prostu sie nie oplacaja.

Napisano

> Korzysci sa wylacznie gdy sztucznie zawyzysz ceny benzyny wzgledem ropy. Jezeli oba paliwa sa tak

> samo opodatkowane, to diesle nie maja racji bytu - sa drozsze w produkcji i kosztowniejsze w

> eksploatacji a mniejsze zuzycie paliwa jest niwelowane przez jego wyzsza cene. I po prostu sie

> nie oplacaja.

Tu brakuje uściślenia. Saldo jest tu kombinacją kosztów serwisu, ceny zakupu i zużycia paliwa w stosunku do przebiegu.

Nie można powiedzieć że się opłacają lub nie - zależy to od przebiegu i awaryjności auta.

Są tacy, którym się różnica w cenie nigdy nie zwróci. Oni nie powinni po prostu kupować diesla. Ale np. mój diesel zwrócił się w niecałe dwa lata.

Napisano

> Są tacy, którym się różnica w cenie nigdy nie zwróci. Oni nie powinni po prostu kupować diesla.

Ten sam typ ludzi kupuje hybrydy a potem jeździ nimi 10 tys. km rocznie.

> Ale

> np. mój diesel zwrócił się w niecałe dwa lata.

Ale smile.gif Ale gdyby ropa była opodatkowana tak samo jak benzyna = byłaby 20-30% droższa od benzyny, to byś pewnie nie zdecydował się na diesla?

Napisano

> . Ale

> np. mój diesel zwrócił się w niecałe dwa lata.

A zwróciłby Ci się gdyby cena ropy była wyższa niż benzyny?

Napisano

> A zwróciłby Ci się gdyby cena ropy była wyższa niż benzyny?

Wtedy kolega Ryb, jako osoba myśląca by nie kupił diesla. Zresztą gdyby ropa była droższa od benzyny, to ilość diesli na rynku w EU byłaby podobna jak w USA = ludzie kupowaliby je tylko dla sentymentu.

Napisano

> Wtedy kolega Ryb, jako osoba myśląca by nie kupił diesla. Zresztą gdyby ropa była droższa od

> benzyny, to ilość diesli na rynku w EU byłaby podobna jak w USA = ludzie kupowaliby je tylko

> dla sentymentu.

Dokładnie. I podobna sytuacja jest z LPG - gdyby cena była podobna do benzyny skończyła by się wszelka dyskusja na temat ekologii, większego zasięgu itd itp.

Napisano

> Dokładnie. I podobna sytuacja jest z LPG - gdyby cena była podobna do benzyny skończyła by się

> wszelka dyskusja na temat ekologii, większego zasięgu itd itp.

A propos LPG - byłem ostatnio w Newadzie/Utah i tam LPG jest praktycznie tak popularne jak w Polsce - bardzo wiele stacji benzynowych ma je na stanie, w Las Vegas widać bardzo dużo samochodów z napisem "liquid gas propelled vehicle" - o ile się nie mylę to duża część z taksówek na tym jeździ. Jeżdżą też (ale to już kompletne O/T) takie ciekawe autobusy:

dsc8658.jpg

Napisano

> Silnik

> Pod maska 1.8l Ecotec - 104kW @ 6,200 rpm i 176Nm torque @ 3,800. . Musze przyznac ze bylem

> sceptyczny. Patrzac na te wartosci ale musze przyznac ze w sumie zadnych trudnosci z toczeniem

> sie po miescie nie bylo. Nawet wlaczona AC nie przysparzala bolu.. Pare razy jednak wciskalem

> pedal w podloge i jednak przyspieszenie trwa wiecznosc. Z malych aut moge jedynie porownac do

> swojego 120i i jedynie co mi brakowalo to ryku silnika BMW. Genralnie jak na auto 4 cylinder

> oceniam to w miare pozytywnie.. Jako opcja wystepuje Diesel i komu nie przeskzadza chodzenie

> do stacji km i tankowanie z Road Trains to moze byc chyba dobry wybor *

> Economia - ta dyskusja na AK miala miejsce juz 100x ale - po przejechaniu 228 km oddajc auto na

> lotnisku zatankowalem 20.45l co jesli moja szybka calkulacja mnie nie myli daje wynik 8.97l na

> 100km. Tydzien pozniej moje 3.5l V6 spalilo na tej samej trasie 10.4l ... Dalej po prostu nie

> widze powodu "degradacji" do auta 4 cyl .

Jako, ze mam przyjemnosc meczyc taki silniczek w Vectrze, powiem tak - ekonomia tego silnika jest doskonala, i jest to chyba jedyna rzecz w Vectrze, ktora mi doskonale pasuje.

Co do roznicy w spalaniu ~1.5l/100km - dla mnie to duzo, bo tankowanie kosztowaloby mnie ekstra 10.75 funta, tankuje 2x w miesiacu -> a to daje ~258 funtow rocznie, nie mowiac o wyzszym podatku drogowym i ubezpieczeniu od auta z wiekszym silnikiem. A jako, ze glownie (85% gdzies bedzie) tocze sie w miescie i okolicach, to takie 1.8 140KM da rade wystarczajaco, wiec mi po prostu szkoda stac w korku czyms, co ma 300KM hmm.gif.

Napisano

> Ten sam typ ludzi kupuje hybrydy a potem jeździ nimi 10 tys. km rocznie.

Pewnie tak.

> Ale Ale gdyby ropa była opodatkowana tak samo jak benzyna = byłaby 20-30% droższa od benzyny, to

> byś pewnie nie zdecydował się na diesla?

Musiałbym policzyć. Gdyby diesel miał się zwracać przez więcej niż 200kkm to może bym zrezygnował. Jeśli mniej - brałbym diesla.

Chociaż... Drugiego diesla (żony) kupiliśmy pomimo że ten się na pewno nie zwróci. Ale tutaj górę wzięły inne argumenty (lepsze osiągi od wersji benzynowej oraz dostępność tempomatu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.