Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie osiągi sa wystarczające ?

Featured Replies

Napisano

Dla każdego beda inne - to jasne. Osoboscie zwracam bardziej uwage na elastycznosc auta, niz na przyspieszenie od predkosci rownej zero.

Wiec jakie osiagi dla Was sa wystarczajace ? Nie zapominajcie wlasnie o przyspieszeniu przy wyprzedzaniu.

Specjalnie nie rozwijam wszelkich watkow pobocznych, zebyscie mogli je sami opisac wg indywidualnego podejscia do tematu.

Napisano

~ 10sek 100km/h

Napisano

Mam 33kW we fiacie uno i zupełnie wystarczają do sprawnego poruszania się po mieście. Duża moc jest zupełnie niepotrzebna w aucie miejskim. Ostatnio stałem się fanem małych aut ze względu na walory przydające się w parkowaniu w obecnych warunkach. Także najważniejsze w sumie jest dla mnie spalanie, bo w fali aut jadących do i z pracy mam znikome szanse na bycie pierwszym a kto się spieszy tego wolno niosą...

Napisano

> Wiec jakie osiagi dla Was sa wystarczajace ?

A jak długi jest kawałek sznurka ?

Osiągi wystarczające, to osiągi wystarczające - inne pojęcie i inne rzędy wielkości mają zastosowanie do miejskiego toczydła, inne do sprzętu klasy grand tour, inne do przedłużacza penisa w klasie "GP następnych świateł".

Nie bez znaczenia jest też SPOSÓB, w jaki te "wystarczające" osiągi są generowane.

Stwierdzenie, że "10 sek do paczki jak tłoczy to wypas jest" jest dalece niewystarczające.

Napisano

> ~ 10sek 100km/h

ok.gif wystarczy. Max w okolicach 200km/h pozwala na autostradzie jechać z prędkościami 170-180km/h przez długi czas bez ryzyka uszkodzenia silnika.

Napisano

dokładnie o tym pisałem... Wszystko zależy od potrzeb...

Napisano

> Osoboscie zwracam bardziej uwage na

> elastycznosc auta

Tylko co rozumiesz przez elastyczność?

Bo są dwie przeciwne szkoły:

- elastyczność jako szerokość użytecznego zakresu możliwych prędkości na jednym biegu (moim zdaniem definicja właściwa), czyli stosunek prędkości maksymalnej do minimalnej na tym samym biegu (np. zakres 30-130km/h na trójce).

- elastyczność jako zdolność przyspieszanie na wysokim biegu przy niskiej prędkości (moim zdaniem to jest inna cecha, nagminnie mylona z elastycznością), np. czas przyspieszenia 80-120km/h na piątce.

Napisano
  • Autor

> Tylko co rozumiesz przez elastyczność?

> Bo są dwie przeciwne szkoły:

> - elastyczność jako szerokość użytecznego zakresu możliwych prędkości

> na jednym biegu (moim zdaniem definicja właściwa), czyli

> stosunek prędkości maksymalnej do minimalnej na tym samym biegu

> (np. zakres 30-130km/h na trójce).

> - elastyczność jako zdolność przyspieszanie na wysokim biegu przy

> niskiej prędkości (moim zdaniem to jest inna cecha, nagminnie

> mylona z elastycznością), np. czas przyspieszenia 80-120km/h na

> piątce.

Quote:

Specjalnie nie rozwijam wszelkich watkow pobocznych, zebyscie mogli je sami opisac wg indywidualnego podejscia do tematu.

Napisano

W kompakcie ok 130 KM przekładające się na przyspieszenie poniżej 8-9s do 100 km/h i sporą elastyczność to już nawet więcej niż wystarczająco. Dobre osiągi to wbrew pozorom nie tylko powód do dumy dla tuningowców - ścigantów od świateł do świateł, ale też realne bezpieczeństwo w jeździe poza miastem. Porównując obecną moc silnika jaką mam pod maską z poprzednim autem (ok. 80 KM), różnica jest kolosalna. Wreszcie nie ma problemu z wyprzedzaniem TIRów na wąskich, zatłoczonych drogach; jazda to teraz sama radość.

Napisano

> Dla każdego beda inne - to jasne. Osoboscie zwracam bardziej uwage na

> elastycznosc auta, niz na przyspieszenie od predkosci rownej

> zero.

> Wiec jakie osiagi dla Was sa wystarczajace ? Nie zapominajcie wlasnie

> o przyspieszeniu przy wyprzedzaniu.

Przy wyprzedzaniu kazde musza wystarczyc

albo konczy sie dzwonem i nie ma juz o czym mowic. hehe.gif

Napisano

> W kompakcie ok 130 KM przekładające się na przyspieszenie poniżej

> 8-9s do 100 km/h i sporą elastyczność to już nawet więcej niż

> wystarczająco.

Hmmm...

Dodaj jeszcze w jakim roczniku kompaktu, bo to przekłada się wprost na MASĘ auta.

Kompaktem 100 KM sprzed 10 lat można bez problemu objechać współczesny kompakt 120 KM - jakieś 300 kilo różnicy masy ROBI swoje.

Napisano

Osiągi są wtedy wystarczające jeśli nie ma się wrażenia, że auto jest wolne zlosnik.gif Jak miałem CC 1.1 (wcześniej miałem poloneza zlosnik.gif ) to wydawało mi się, że osiągi są OK ... chwilę później przestały, teraz mam swapa na 1.2 8V i jak na razie osiągi są OK (ok. 9.5s do 100/h) ale znając życie niedługo przestaną być OK zlosnik.gif

Napisano

> Hmmm...

> Dodaj jeszcze w jakim roczniku kompaktu, bo to przekłada się wprost

> na MASĘ auta.

Wiadomo że występują różnice masy, lecz słowo "kompakt" już zawęża zakres tych mas. Nie zanurzam się w prehistorie motoryzacji - piszę o w miarę współczesnych konstrukcjach.

Napisano

> Wiadomo że występują różnice masy, lecz słowo "kompakt" już zawęża

> zakres tych mas. Nie zanurzam się w prehistorie motoryzacji -

> piszę o w miarę współczesnych konstrukcjach.

od 800 do ~1500 kilo -> trochę dużo :-)

Dlatego jak widzisz to BARDZO istotna sprawa, żeby było konkretnie :-)

Napisano

Kolego ważne w jaki sposób użytkujesz auto jeśli tylko miasto to przede wszystkim elastyczna skrzynia, jeśli latasz długie trasy w szczególności po Polsce, to uwierz mi przede wszystkim przyspieszenie, ja co tydzień robię trasę Szczecin- Legnica/Wrocław Corollą 2.0 D-4D, czasami muszę się przesiąść w corolle 1,6 benzynka, która wg mnie bardzo słabiutko przyspiesza. Przyspieszenie w tym przypadku dla mnie rzecz najważniejsza ( bezpieczeństwo z uwagi na krótkie odcinki wyprzedzania i duży ruch)... no chyba ze zapuszcza się w trasy spacerowo-krajopoznawcze i nie zależy ci na czasie dotarcia do celu wink.gif

Napisano

> Przy wyprzedzaniu kazde musza wystarczyc

> albo konczy sie dzwonem i nie ma juz o czym mowic.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma zlosnik.gif

Ale czasem to lepiej nie wyprzedzać jak brakuje mocy.

Napisano

> zero.

dlatego w testach pojawiają się przyspieszenia na 4 i 5 biegu - te czasy potrafią roczarowywać, mimo niezłych od 0 do 100km/h

dla mnie są wystarczające wtedy, gdy w czasie wyprzedzania nie muszę balansować ciałem zlosnik.gif

Napisano

> Kolego ważne w jaki sposób użytkujesz auto jeśli tylko miasto to

> przede wszystkim elastyczna skrzynia, jeśli latasz długie trasy

> w szczególności po Polsce, to uwierz mi przede wszystkim

> przyspieszenie, ja co tydzień robię trasę Szczecin-

> Legnica/Wrocław Corollą 2.0 D-4D, czasami muszę się przesiąść w

> corolle 1,6 benzynka, która wg mnie bardzo słabiutko

> przyspiesza. Przyspieszenie w tym przypadku dla mnie rzecz

> najważniejsza ( bezpieczeństwo z uwagi na krótkie odcinki

> wyprzedzania i duży ruch)... no chyba ze zapuszcza się w trasy

> spacerowo-krajopoznawcze i nie zależy ci na czasie dotarcia do

> celu

PS Jak ksztaltuja sie Tobie czasy przejazdu w dni oowszednie, powiedzmy od odbica na dk3 (o ile nie jezdzisz przez ring berlinski) do wezla na Bielanach?

Napisano

> Dla każdego beda inne - to jasne.

A ja odpowiem pokrętnie. Dla mnie auto ma wystarczające osiągi kiedy nigdy albo bardzo rzadko nie myślę o tym ze mam trochę za mało mocy/momentu..

Sporadycznie brakowało mi mocy w megance 1,6 110KM

A w lagunie 2,0 140KM moc mam wystarczającą...

Napisano

> Kompaktem 100 KM sprzed 10 lat można bez problemu objechać

> współczesny kompakt 120 KM - jakieś 300 kilo różnicy masy ROBI

> swoje.

Żeby nie być gołosłownym:

Tipo 1000 kg masy własnej i 78KM - trzeba się mocno zastanowić, czy warto wyprzedzać, a potem umiejętnie balansować ciałem zlosnik.gif

Corolla 1300 kg i 135KM - jazda ze spokojną głową cool.gif

Napisano

> od 800 do ~1500 kilo -

> Dlatego jak widzisz to BARDZO istotna sprawa, żeby było konkretnie

> :-)

Który kompakt waży ok 800kg a który ok 1500kg?

Napisano

> zero.

> Specjalnie nie rozwijam wszelkich watkow pobocznych, zebyscie mogli

> je sami opisac wg indywidualnego podejscia do tematu.

dla mnie wystarczające osiągi ma np: fiesta z 2006 1,4TDCI 68 czy 70 KM .... zwłąszcza przy zużyciu paliwa na poziomie średnim 4,5 latem i 5 l zimą biglaugh.gif

jeździłem taką w trasę 1100 km i powiem szczerze że w zupełności osiągi stykły do normalnej jazdy bez szaleństw ze ŚREDNIĄ prędkością 91 kmh wg GPS

na pewno dla wielu będzie ona zawalidrogą... ale powiem szczerze, żę jakoś w tej trasie nikt na mnie ni trąbił i nie mrugał że za wolno jadę - wprost przeciwnie - wielu sam wyprzedzałem

Napisano

Myślę, że takie, jakie ma moje obecne cinquecento wink.gif

90PS, 113Nm dostępnych od 2700, krótka skrzynia i mocna piątka - rzadko kiedy trzeba redukować, co jest bardzo wygodne.

Kiedyś jechałem za focusem TDCi - tak powiedzmy od 80 do 190 - ja tylko na piątce, focus zmieniał biegi, o czym świadczyły spaliny wyrzucane co jakiś czas z wydechu grinser006.gif

Dystans między nami był stały przez ten cały czas wink.gif

Do codziennego poruszania się jak najbardziej wystarczy grinser006.gif

Napisano

> dla mnie są wystarczające wtedy, gdy w czasie wyprzedzania nie muszę

> balansować ciałem

Mistrzostwo świata hehe.gifzakrecony.gif20.GIF

Napisano

> Mam 33kW we fiacie uno i zupełnie wystarczają do sprawnego poruszania

> się po mieście.

W mieście też się przydaje więcej mocy, zwłaszcza do sprawnego poruszania się. Słabym autem stoisz i czekasz albo lekko wymuszasz, mocnym powodujesz, że kierowca za tobą nie zauważa, że zmieniło się przed nim auto zlosnik.gif

Napisano

> Który kompakt waży ok 800kg a który ok 1500kg?

Golf1 ~ 800kg

Astra4 - masa rzeczywista blisko 1500kg (obecnie to prawdopodobnie najcięższy kompakt)

Napisano

Ponieważ jeżdżę prawie wyłącznie w mieście, to idealne (zakładając manualną skrzynię biegów) byłyby osiągi umożliwiające:

- osiągnięcie miejskich 50km/h na pierwszym biegu.

- jazdę (bez szarpania ani gaśnięcia) na drugim biegu przy minimalnej prędkości.

Napisano

> Kolego ważne w jaki sposób użytkujesz auto jeśli tylko miasto to

> przede wszystkim elastyczna skrzynia, jeśli latasz długie trasy

> w szczególności po Polsce, to uwierz mi przede wszystkim

> przyspieszenie, ja co tydzień robię trasę Szczecin-

> Legnica/Wrocław Corollą 2.0 D-4D, czasami muszę się przesiąść w

> corolle 1,6 benzynka, która wg mnie bardzo słabiutko

> przyspiesza. Przyspieszenie w tym przypadku dla mnie rzecz

> najważniejsza ( bezpieczeństwo z uwagi na krótkie odcinki

> wyprzedzania i duży ruch)...

Przecież całą tą trasę jedzie się autostradą więc po co ci przyspieszenie do wyprzedzania? hmm.gif

Napisano

> W mieście też się przydaje więcej mocy, zwłaszcza do sprawnego

> poruszania się. Słabym autem stoisz i czekasz albo lekko

> wymuszasz, mocnym powodujesz, że kierowca za tobą nie zauważa,

> że zmieniło się przed nim auto

To się przydaje jeżeli jeździ się w dżungli pełnej dzikusów zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> To się przydaje jeżeli jeździ się w dżungli pełnej dzikusów

Czyli w wiekszości miast w Polsce....

Napisano

> Czyli w wiekszości miast w Polsce....

jednak im dalej na zachód tym lepiej się jeździ... tak sobie obserwuje ze swojej perspektywy i naprawdę nie potrzeba v8 czy bezczelnego pchania się pod koła do włączenia się do ruchu w godzinach szczytu... ok.gif

Napisano

wystarczaja mi obecne osiagi czyli 9-10 sec do 100 ok.gif

Napisano

Wystarczają imho 120 - 140 KM w aucie kompaktowym ( współczesnym ) niższy zakres dla t benzyny wyższy dla t diesla . Wyprzedzanie przy takiej mocy jest w miarę bezproblemowe w typowych sytuacjach. Do komfortu brakuje jeszcze 30 - 40 KM . Mając te 180 KM nie trzeba nawet upierac się na wyprzedzanie na optymalnym biegu. Moc wystarcza do bezpiecznego manewru także gdy wyprzedzany niesiony ambicja przyspiesza. Chciałbym jednak trochę wiecej.

Napisano

Jak się przesiądę z załadowanego busa to właściwie osiągi każdej współczesnej osobówki są dla mnie wystarczające smile.gif

A tak żeby trochę pogonić i w miarę swobodnie wyprzedzić to powiedziałbym, że 100KM powinno przypadać na 1000kg. Dla kompaktu ważącego 1,2t 120KM styknie.

Napisano

> W mieście też się przydaje więcej mocy, zwłaszcza do sprawnego

> poruszania się. Słabym autem stoisz i czekasz albo lekko

> wymuszasz, mocnym powodujesz, że kierowca za tobą nie zauważa,

> że zmieniło się przed nim auto

akurat na 1 biegu można osiągnąć prędkość dopuszczalną w mieście i to wystarczy grinser006.gif

Napisano

> zero.

> Specjalnie nie rozwijam wszelkich watkow pobocznych, zebyscie mogli

> je sami opisac wg indywidualnego podejscia do tematu.

Uważam, że każdy ma to na co kogo stać także takie trochę pytanie gawędziarskie zlosnik.gif raczej większość chciałaby coś mocniejszego (nawet Ci , którzy mają już mocniejsze auta). Dla mnie dobrymi osiągami w sensie bezpieczeństwa wyprzedzania charakteryzuje się 2.0 TDI 170km akurat zamontowany w VW Touran także pewnie w mniejszym i lżejszym, np.Leonie byłby idealny. Czasami ważne też są: sprawność autka w sensie sprzęgła, przyczepnych opon, dobrej skrzyni. Elastyczność diesli mnie akurat nie kręci jako główny priorytet posiadania auta z silnikiem d, bo często nie mają startu ze względu na krótkie przełożenia. Bardzo dobrze jeździło mi się autem z silnikiem 2.5 V6 170ps w budzie ważącej 1200kg, gdybym miał możliwość wróciłbym do takiego auta.

Napisano

dla mnie wazniejsze niz przyspiesenie (obecnie kolo 8s) jest elastycznosc a raczej przyspieszenie przy roznych predkosciach np 70-100 (wyprzedzanie) i obecny moj samochod zapewnia wystarczajace przyspiesznie

Napisano

> Uważam, że każdy ma to na co kogo stać także takie trochę pytanie

> gawędziarskie

Ale to czy auto jest wystarczająco mocne do sprawnego przemieszczania się każdy może stwierdzić i nie ma to nic wspólnego z tym na co kogo stać smile.gif Poprzednie auto jakie miałem było za słabe, jeszcze poprzednie ledwie się toczyło, a obecne jest ok. Zmiana auta i tak musiała prędzej, czy później nastąpić...

Napisano

> jak na współczesne kryteria to nie jest kompakt tylko popierdułka

To wciąż jest auto klasy kompakt, tyle że x-letnie.

Zmierzamy w kierunku akademickiej dyskusji w ten sposób.

Napisano

> Ale to czy auto jest wystarczająco mocne do sprawnego przemieszczania

> się każdy może stwierdzić i nie ma to nic wspólnego z tym na co

> kogo stać Poprzednie auto jakie miałem było za słabe, jeszcze

> poprzednie ledwie się toczyło, a obecne jest ok. Zmiana auta i

> tak musiała prędzej, czy później nastąpić...

to w takim razie prościej zrobić ankietę 270751858-jezyk.gif w stylu uważam, że moje auto jest:

- za wolne

- wystarczające jak dla mnie

- za szybkie

Dla jednego kompakt o mocy 100km będzie mulasty, dla kogoś jeżdżącego spokojnie mocy będzie aż nadto

Napisano

takie jakie kupiłem

ok 7sek do 100

200KM + zlosnik.gif

Vmax nie udało mi się beksa.gif

Napisano

> Żeby nie być gołosłownym:

> Tipo 1000 kg masy własnej i 78KM - trzeba się mocno zastanowić, czy

> warto wyprzedzać, a potem umiejętnie balansować ciałem

> Corolla 1300 kg i 135KM - jazda ze spokojną głową

Tipo = 7,8 KM/100 kg

Corolla = 13,5 KM/100 kg

Rozumicie-wicie...

Poza tym czasem naprawdę parę KM dzieli auto dychawiczne od dynamicznego -> vide np CC 700, CC900 i CC1100

Napisano

> Poza tym czasem naprawdę parę KM dzieli auto dychawiczne od

> dynamicznego -> vide np CC 700, CC900 i CC1100

a które to niby to dynamiczne?

Napisano

> a które to niby to dynamiczne?

Wrażenia z jazdy CC1.1 są całkiem całkiem, więc pewnie o ten chodzi, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Napisano

> a które to niby to dynamiczne?

900-tka w porównaniu z 700-tką do zastosowań takich, jake założył producent jest wystarczająca.

700 to generalnie nieporozumienie.

1100 można już nawet pod miasto wyskoczyć.

Aha, ja przez miasto rozumiem to, co uprawia na codzień moja małż -> 15 km ok 1-1,5 godz.

I żeby nie być gołosłownym - parę razy zdarzało jej się pokonywać ten dystans autem 300+ konnym i - jakby tu powiedzieć - nie dostrzegła istotnych braków/nadmiarów osiągów na tej trasie :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.