Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie osiągi sa wystarczające ?

Featured Replies

Napisano

> Wrażenia z jazdy CC1.1 są całkiem całkiem, więc pewnie o ten chodzi,

> ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

niech Ci będzie zlosnik.gif Ale przyznasz że Sporting szalu nie robi ok.gif

Napisano

> niech Ci będzie Ale przyznasz że Sporting szalu nie robi

W momencie wprowadzenia CCS autem "standardowym" był Polonez, którego CCS robił z palcem w rzyci -> nie zapominaj o tym.

Napisano

> dystans autem 300+ konnym i - jakby tu powiedzieć - nie

> dostrzegła istotnych braków/nadmiarów osiągów na tej trasie :-)

to łączy wszystkie małżonki tego świata hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Ale wielu wystarcza i pozwala już nie być zawalidrogą... Choć nie twierdzę że nie ma szybszych aut, nawet w obrębie CM wink.gif

Napisano

> to łączy wszystkie małżonki tego świata

Pomału, ale na zbliżonej trajektoryjnie trasie, tyle że późnym wieczorem było już "łał".

Chociaż generalnie to auto do szaleństw się nie nadawało.

Napisano

> Ale wielu wystarcza i pozwala już nie być zawalidrogą... Choć nie

> twierdzę że nie ma szybszych aut, nawet w obrębie CM

tanie auto , tanie swapy ok.gifok.gif

potrafią zapier..... zlosnik.gif

Napisano

W czasie swojej premiery czyli blisko 16 lat temu szał robił.

Napisano

> W trakcie premiery blisko 16 lat temu szał robił.

W swojej kategorii cenowej.

Napisano

> W swojej kategorii cenowej.

No raczej, nie w porównaniu z Porsche 911.

Napisano

> a to ciekawe kryterium

Wiesz, miałem CC 700 i Astrę 1.4 60KM - w tych autach trzeba było pomagać ciałem mimo redukcji biegu i wciśnięciu pedału gazu do oporu. Obecnie nie mam takich problemów smile.gif

Oczywiście można chcieć więcej, ale nie zawsze człeka stać zlosnik.gif

Napisano

> 900-tka w porównaniu z 700-tką do zastosowań takich, jake założył

> producent jest wystarczająca.

> 700 to generalnie nieporozumienie.

> 1100 można już nawet pod miasto wyskoczyć.

> Aha, ja przez miasto rozumiem to, co uprawia na codzień moja małż -

> I żeby nie być gołosłownym - parę razy zdarzało jej się pokonywać ten

> dystans autem 300+ konnym i - jakby tu powiedzieć - nie

> dostrzegła istotnych braków/nadmiarów osiągów na tej trasie :-)

Jeździłem w trasy CC700, potrafiłem robić tym autkiem kilkaset km dziennie - wrażenia masakryczne. Tym autem naprawdę cieżko było cokolwiek wyprzedzić. Już niewielki ruch pedału gazu w pojeździe wyprzedzanym i trzeba było się wycofywać. O jeździe lewym pasem też można bylo zapomnieć ze względu na niską prędkość max. W sumie dla młodego człowieka fajny samochodzik, ale nie z tym silnikiem. Już lepiej wspominam Astrę 1.4 60KM - w tym przynajmniej momentu trochę było i po redukcji nawet przyspieszał smile.gif

Napisano

Jak dla mnie poniżej 10s do setki jest ok.gif Biorę pod uwagę jazdę pod obciążeniem i wyprzedzaniem przy wyższych prędkościach, dlatego auta, które są żwawe kiedy jedziemy sami - okażą się ociężałe przy w/w warunkach.

Napisano

> Tipo = 7,8 KM/100 kg

> Corolla = 13,5 KM/100 kg

chyba wg jakiejś nowej matematyki, 135KM przy 1300kg, to około 10.4KM/100kg zlosnik.gif

Napisano

> Jeździłem w trasy CC700, potrafiłem robić tym autkiem kilkaset km

> dziennie - wrażenia masakryczne. Tym autem naprawdę cieżko było

> cokolwiek wyprzedzić. Już niewielki ruch pedału gazu w pojeździe

> wyprzedzanym i trzeba było się wycofywać. O jeździe lewym pasem

> też można bylo zapomnieć ze względu na niską prędkość max. W

> sumie dla młodego człowieka fajny samochodzik, ale nie z tym

> silnikiem. Już lepiej wspominam Astrę 1.4 60KM - w tym

> przynajmniej momentu trochę było i po redukcji nawet

> przyspieszał

Wiesz, jak już tak OT sobie dyskutujemy, to dla mnie akurat w 700 nie był jakimś specjalnym problemem brak osiągów.

O wiele gorsze z mojego pktu widzenia było to, że auto z tym silnikiem było zaprzeczeniem swojej koncepcji - taniego w zakupie i eksploatacji małolitrażowego autka.

Spalało toto pod 12 (dwanaście) /100, pod koniec swej kariery w naprawy topiliśmy w tym sprzęcie kwoty ok 500 zika miesięcznie, a samochód nie był szczególnie stary ani zjeżdżony - gubiła go "wynalazczość" - dziwny silnik, dziwny osprzęt, dziwne rozwiązania.

Miałem w tzw międzyczasie przez chwilę poległą tragicznie 900-tkę i było to niebo a ziemia - ciszej, szybciej TANIEJ - palił połowę tego co 700 - optymalny napęd do tego auta.

1,1 będący u mnie następcą tego sprzętu a i owszem, jeździ (jeszcze) przyjemniej, ale już spalanie nie te.

Fakt faktem, że dopiero teraz, w wieku 11 lat, z nalotem 130 kkm i zagazowaniem jakieś 40-50 kkm temu robi się kosztotwórczy, ale tu już po prostu nie ma czego wymagać.

Napisano

> chyba wg jakiejś nowej matematyki, 135KM przy 1300kg, to około

> 10.4KM/100kg

Szkufa, no...

Coś mi od początku nie grało :-)

Ale i tak 10,4 vs 7,8

Napisano

> Spalało toto pod 12 (dwanaście) /100, pod koniec swej kariery w

> naprawy topiliśmy w tym sprzęcie kwoty ok 500 zika miesięcznie,

> a samochód nie był szczególnie stary ani zjeżdżony - gubiła go

> "wynalazczość" - dziwny silnik, dziwny osprzęt, dziwne

> rozwiązania.

Moja 700 była już z sondą i katalizatorem oraz sterowanym gaźnikiem. Porażka. Niby paliło to kole 6, ale zimą trzeba było paluchem popychać przepustnicę, aby ssanie się załączyło - pierwszy raz pokazał mi to pan z assistance. Pewnego razu w trasie zgubiłem prawie cały olej przez uszczelniacz wału. Innym razem znów łapał lewe poietrze pękniętą odmą. A najgorsze, że co jakiś czas słabł ... aż pewnego razu nei podjechałem pod górę na trasie pod Grójcem. Skończyło się holowaniem i wymianą katalizatora. Ponad 2000zł. no.gif Wspaniałe też miał opony Vivo. Jedyna jego zaleta to był kolor czerwony, więc handlarze zabijali się o niego zlosnik.gif

Napisano

Wystarczające dla mnie to:

Fiat Stilo MW 1.9JTD z wirusem na 150KM

Seat Toledo z 2003 (stara buda) 1.9TDI z wirusem na 140-150KM

Subaru WRX palacz.gif ale spalanie no.gif

Dobrze jest jak na 1kg masy auta przypada >=1KM zlosnik.gif

Napisano

> Moja 700 była już z sondą i katalizatorem oraz sterowanym gaźnikiem.

> Porażka. Niby paliło to kole 6, ale zimą trzeba było paluchem

> popychać przepustnicę, aby ssanie się załączyło - pierwszy raz

> pokazał mi to pan z assistance

No to mój też taki był.

I do czasu wymiany gaźnika na regenerat żłopał jak pisałem.

Potem znacznie mu się poprawiło, zszedł poniżej dyszki, ale nie za dużo, żeby nie było, że 5/100...

Ale po parunastu kkm znowu zaczął popijać więcej...

Napisano

> No to mój też taki był.

> I do czasu wymiany gaźnika na regenerat żłopał jak pisałem.

> Potem znacznie mu się poprawiło, zszedł poniżej dyszki, ale nie za

> dużo, żeby nie było, że 5/100...

> Ale po parunastu kkm znowu zaczął popijać więcej...

Mój chyba 7 nie przekraczał, a jeździłem na każdym biegu z gazem w podłodze smile.gif

Napisano

, ja co tydzień robię trasę Szczecin-

> Legnica/Wrocław Corollą 2.0 D-4D, czasami muszę się przesiąść w

> corolle 1,6 benzynka, która wg mnie bardzo słabiutko

> przyspiesza.

A po co Ci na tej trasie przyspieszenie ? icon_eek.gif

W Kolbaskowie zapinasz 5 albo 6 i tak , az do Wroclawia waytogo.gif

Napisano

> Dobrze jest jak na 1kg masy auta przypada >=1KM

Chcesz powiedzieć, że 1000 KM przy 1 tonowym aucie to tylko dobrze? zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że 1000 KM przy 1 tonowym aucie to tylko dobrze?

> pozdrawiam,

> bromsky

Mee coulpa zlosnik.gif

miało być 10kg zlosnik.gif

Napisano

Przez Niemcy nie jeżdżę, do Bielan wychodzi gdzieś około 5 -5,45 godzin, za leży o której godzinie wyjadę i jak mocno jestem spóźniony wink.gif Często muszę odbić na Głogów tak wiec przez Niemcy mi się nie opłaca.

Napisano

> Mee coulpa

> miało być 10kg

Bo już myślałem, że jedynie słusznymi pojazdami na drogach są bolidy F1 grinser006.gif

Napisano

Miałem:

- Astrę 1.6 8V 75KM - osiągi akceptowalne, w trasie słabo

- Vectrę C 1.6 16V 105KM - było ok do 100km/h, powyżej wyprzedzanie to już długi manewr był

- Omega B 2.5 V6 170KM - nie było problemów, było akurat nawet pod obciążeniem, ale zapas mocy 3.0 V6 211KM dawał by poczucie większego komfortu

Mamy z Żoną teraz:

Almera 1.5 16V 98KM - do spokojnej jazdy okej, wyprzedzanie jest problematyczne

Astra 1.6 16V Turbo 180KM - i do spokojnej jazdy się nadaje i z wyprzedzaniem nie ma nigdy problemów - jest to w 100% rozsądne optimum - nie narowiste jak OPC, a nieco zwinniejsze od 1.8.

Napisano

Ciężki temat, bo bardzo wiele aspektów możnaby w nim rozwinąć... no i podstawowy... wystarczające do czego? Do poruszania się po prostu, do sprawnego czy może dającego frajdę? A może jeszcze do czegoś innego?!

Mam na miasto autko z silnikiem 1.1 moc teoretyczna 54km(realna pewnie ze 40) z fabrycznym 19s->100 vmax ~140(obecnie niecałe 130) i to wystarczy żeby być jednym z najszybszych uczestników ruchu na drodze więc w tym kontekście jest raczej wystarczające.

Na trasie podobna sytuacja jest z ~115km, ale do normalnego w miare sprawnego poruszania się wystarczyłoby pewnie i z 70(tym 54konnym opisanym wyżej wyjazd na trasę to męczarnia, chociaż do przepisowej jazdy wystarczy).

Jest też drugi biegun bo jeździłem autami z ~5s. do 100 i przyzwyczajenie się do takich osiągów(w sensie - MAŁO, chciałoby się wiecej) zajmuje góra z kilkanaście minut, może pół godziny... więc pojęcie "wystarczające" jest tu bardzo szerokie.

Napisano

Można to różnie rozumieć. Wystarczające w mieście będzie inne niż wystarczające w trasie ok.gif Dla mnie w mieście wystarczy seicento 900 a golf mojej mamuśki (IV z silnikiem 1.6) jest już aż nadto zlosnik.gif Natomiast w trasie zależy kto jak jeździ. Jak sporo wyprzedza to np mój poprzedni nissan primera 2.0 115hp przy jednej/dwóch osobach był ok.gif Natomiast przy obciążeniu już było troszkę gorzej. Teraz mam saaba 2.0T ~200hp i zarówno pusty jak i załadowany w trasie nie ma najmniejszych problemów. Natomiast dla niektórych i normalne 1.6 wystarczy aby spokojnie podróżować sobie w trasie palacz.gif

Napisano

> akurat na 1 biegu można osiągnąć prędkość dopuszczalną w mieście i to

> wystarczy

Zależy od skrzynki grinser006.gif

Napisano

> Specjalnie nie rozwijam wszelkich watkow pobocznych, zebyscie mogli

> je sami opisac wg indywidualnego podejscia do tematu.

Stosunek mocy do masy - to głowny element. W jednym aucie 120km będzie wymiatać pod czas gdy w drugim będzie sie ledwo toczyć.

Elastyczność - oczywiście. Długość biegów w podobnych autach o podobnej mocy masie mogą się znacznie różnić w osiągach.

Napisano

> Stosunek mocy do masy - to głowny element. W jednym aucie 120km

skrót km oznacza kilometry.... mlot.gifmlot.gif

Napisano

> Stosunek mocy do masy - to głowny element. W jednym aucie 120km

> będzie wymiatać pod czas gdy w drugim będzie sie ledwo toczyć.

> Elastyczność - oczywiście. Długość biegów w podobnych autach o

> podobnej mocy masie mogą się znacznie różnić w osiągach.

Popieram mocno argument stosunek mocy do masy. U mnie powinno być trochę ponad 90ps na 1070 kg więc tragedii nie ma no i czwarty bieg się kończy przy ok.160 km/h i piątka może służyć do dalszego rozpędzenia się w przeciwieństwie do jednego z poprzednich aut:lanosa 1.4, gdzie na 4 biegu można było osiągnąć prędkość maksymalną i piąty bieg nie służył już na pewno do przyspieszania tylko był tzw. nadbiegem do utrzymywania prędkości i ekonomii.

Tutaj mam krótsze przełożenia i pewnie lepiej można wykorzystać tę powiedzmy moc zlosnik.gif a i spalanie jest sporo niższe niż w lanosie więc żabojady chyba lepiej pomyślały o tym aspekcie i chwała im za to zlosnik.gif

Napisano

60-100 w 4s jest wystarczajace. Na dzisiaj, bo co bedzie za pare lat to ciezko przewidziec...

Napisano

> A nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu

Tylko uprzejmie zauważyłem... jeden raz zresztą. A Ty zamiast przyznać się do literówki (bo to nie wstyd) rozpoczynasz dyskusją żeby swój błąd uczynić bardziej znanym...

Napisano

Na trasę w 2 osoby z lekkim bagażem mi wystarczy 60KM ale trzeba myśleć przy wyprzedzaniu zlosnik.gif

Wyprzedzić ciężarówkę pod stromą górkę to tylko na 3 i aby obroty nie spadły poniżej 4000rpm bo inaczej można się nie wyrobić hehe.gif

Da się wszystko, ale przy takiej jeździe te 60KM będzie palić tyle samo co by się jechało 1.6 >100KM rotfl.gif

Raz na trasie 170km samochodzik z silnikiem 1.2 60KM spalił 6,8l/100km przy ciągłym but.gif

I jestem pewien na 100% że jadąc autem z mocą 100KM z 1.4, 1.6 spaliłbym mniej przy tej samej jeździe.

Napisano

> Wiec jakie osiagi dla Was sa wystarczajace ?

nie ma takich osiągów

zawsze jest za mało mocy zlosnik.gif

a tak serio: ok 6-7 s do paki i powyżej 220 km/h jest już OK

Napisano

ciężko opisać to co jest subiektywne. mi wystarczają na trasie osiągi mojego 1.8tdci - czyli wciskam gaz i jadę, nie martwiąc się, czy zdażę tira wyprzedzic czy nie.

Z kolei w mieście ma absolutnie za wolny start spod świateł...

ale nie ukrywam, że 150 koni spięte z dobrą skrzynią byłoby dla mnie optymalne zlosnik.gif

Napisano

> nie ma takich osiągów

> zawsze jest za mało mocy

Wychodziłem z takiego samego założenia do momentu pojeżdżenia C43 AMG. 306 KM, niecałe 1500 kg. Auto nie nadaje się do miasta, za duży stosunek mocy do masy, np Audi V8 (280 KM/1700 kg) było lajtowe. Na autostradzie i ekspresówce AMG rysuje wielki uśmiech na twarzy i w tym przypadku za duża moc mi się nie nudziła.

Na co dzień wystarcza mi 104 KM i 1250 kg. Jak jest potrzeba, to jakieś 90% aut jeżdżących po ulicach mnie nie dogoni wink.gif

Napisano

Na szklance wystarczające są dla mnie osiągi malucha. Nie raz jako student na zimówkach fruwalem gdy inni dobrymi autami ledwo się poruszali.

Na autostradę bez limitu prędości i urwanie chmury SC 1,2 8v 90KM na oponach 155 wystarcza - 911 GT3 ani żaden inny nie był w stanie dotrzymać kroku - aquaplaning zlosnik.gif

Na miasto wystarcza Corsa 1,2 (tam chyba z 5 koni jest) - bo jezdzi szybciej niż chodzę z córką do przedszkola, jak pada - na głowę sie nie leje

Yaris 1,1 wystarcza, bo w zeszły weekend 900 km Wawa - Lublin - Siedlce - Ełk - Wawa nie było takich, co by wyprzedzali

Pug 206 1,4HDi 70KM wystarcza, bo można sobie bezstresowo pojeździć po drogach lokalnych

Wystarczające do bezstresowelj codziennej jazdy po polskich drogach dla mnie są 100KM i 250 Nm na 1T masy auta, liniowy przyrost mocy i szeroki zakres wysokiej wartości momentu oraz krótkie biegi 2-5, długie 1 i 6.

Wystarczające osiągi do fajnej zabawy - 3s do 100, Vmax 250, napęd na 4 łapy. zlosnik.gif

Napisano

> To wciąż jest auto klasy kompakt, tyle że x-letnie.

> Zmierzamy w kierunku akademickiej dyskusji w ten sposób.

A kiedy ostatnio na drodze widziałeś Golfa I ? Dyskutujmy o współczesnych autach. A najlepiej będzie po prostu przeliczyć stosunek mocy do masy i będzie konkret.

Napisano

> Popieram mocno argument stosunek mocy do masy. U mnie powinno być

> trochę ponad 90ps na 1070 kg więc tragedii nie ma

Ja mam 90PS na 700kg biglaugh.gif

Napisano

> A kiedy ostatnio na drodze widziałeś Golfa I ?

Nie przyglądam się otoczeniu. Za szybko za oknem się przewija :-)

> Dyskutujmy o

> współczesnych autach.

Nigdzie takie stwierdzenie nie padło :-)

> A najlepiej będzie po prostu przeliczyć

> stosunek mocy do masy i będzie konkret.

Dlatego też to właśnie parę postów wyżej zrobiłem.

Napisano

Jakie by nie były, to po przyzwyczajeniu człowiek ma wrażenie, że mogły by być tochę lepsze.

A tak na poważnie, to zależy od wykorzystania samochodu: np. jeżdżąc w mieście jak dla mnie nubira miała aż nadmiar mocy, Lancer jest w sam raz. Ale na autostradę Lancer jest już za słaby do komfortowego pokonywania dłuższych odcinków.

Napisano

Autko powinno miec wystarczającą ilosc Nm zeby nie machac za czesto biegami, np w moim lanosie (2.0 115KM, ~1100kg) to co spokojnie zalatwiam na IV i V biegu, to w mistu colcie (1.3 95KM, ~980kg) musze robic na III, IV i V zeby podobnie jechalo. A auta te mają bardzo zblizone 0-100km/h i Vmax.

Ale jak ktos tu powiedzial ze 100KM na tone jest dla mnie wystarczające. Ale tez wazne sa przelozenia skrzyni zeby np nie miec 5000rpm przy 140km/h.

pozdr. 20.GIF

Napisano

dla mnie to rzecz względna. Nie liczy się moc jako taka ale moc w konkretnym samochodzie. Jedyny samochód w którym mi brakowało mocy to był maluch. Ford Orion miał 105 KM i tam mocy było wystarczająco duzo ale źle się nim jeździło bo nie dało się jedzić z niskimi prędkościami na wysokim biegu. Później była przesiadka na PII i tylko 60KM wg mnie silnik świetnie pasował do tego samochodu i pomimo stosunkowo niewielkiej mocy przyjemnie się tym jeździło nawet w trasy z 2+2 i ful bagażnik. Teraz mam samochód TD 120 KM i też moc jest wystarczająca bo pasuje do charakteru samochodu. Może jak bym miał wersję "SPORT" to by mnie kusiło bardziej przycisnąć i w tedy mocy by trochę brakowało zlosnik.gif

Napisano

Jak miałem pojazd z 8 sek. do setki to myślałem ze 7 jest wystarczające. Jak kupiłem 7 to okazało się ze 6 trzeba. Po kupnie 6 okazało się ze 5 to minimum. I tutaj spoczalem bo 5 z kawałkiem to zupełnie wystarczające dla mnie osiagi. A w sumie to chyba nawet za duże i pewnie w następnym pojezdzie będę raczej chciał 6 sekund a nie 4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.