Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] 1.7 czy 1.9 diesel, który polecacie?

Featured Replies

Napisano

Witam. Przymierzam się do zmiany auta i myślę o Astrze H kombi z silnikiem diesla 1.7 lub 1.9, rocznik 2006-2008. Najbardziej odpowiadała by mi wersja 1.9 150 KM. Na rynku sporo jednak aut z silnikami 1.7 100-125 KM i sporo 1.9 120KM. Jakie są ich bolączki, ekonomika ogólnie wady i zalety? Nie znam diesli GM do tej pory jeździłem benzynowymi. Auta chcę używać na dojazdy do pracy (40 km) i na wyjazdy wakacyjne dłuższe (3000-4000 km) i krótsze. Oczywiście lubię czasem ostrzej przycisnąć i stad chęć zakupu tej mocnej wersji 150KM. Na auto chcę wydać max. 40-42 tys. Doradźcie zwłaszcza użytkownicy diesli. Ja miałem doświadczenie jedynie z dieslami francuskimi 1.6-2.0 HDI i mam bardzo pozytywne odczucia.

Napisano

> Witam. Przymierzam się do zmiany auta i myślę o Astrze H kombi z

> silnikiem diesla 1.7 lub 1.9, rocznik 2006-2008. Najbardziej

> odpowiadała by mi wersja 1.9 150 KM. Na rynku sporo jednak aut z

> silnikami 1.7 100-125 KM i sporo 1.9 120KM. Jakie są ich

> bolączki, ekonomika ogólnie wady i zalety? Nie znam diesli GM do

> tej pory jeździłem benzynowymi. Auta chcę używać na dojazdy do

> pracy (40 km) i na wyjazdy wakacyjne dłuższe (3000-4000 km) i

> krótsze. Oczywiście lubię czasem ostrzej przycisnąć i stad chęć

> zakupu tej mocnej wersji 150KM. Na auto chcę wydać max. 40-42

> tys. Doradźcie zwłaszcza użytkownicy diesli. Ja miałem

> doświadczenie jedynie z dieslami francuskimi 1.6-2.0 HDI i mam

> bardzo pozytywne odczucia.

dam Ci dobra rade, jesli nie chcesz miec klopotow i czesto zagladac tu na forum to daj sobie spokoj z jakim kolwiek autem opla z silnikiem diesla, wybierz toyote,vw,audi lub honde ,

Napisano

> dam Ci dobra rade, jesli nie chcesz miec klopotow i czesto zagladac

> tu na forum to daj sobie spokoj z jakim kolwiek autem opla z

> silnikiem diesla, wybierz toyote,vw,audi lub honde ,

O słynny znawca znów nas odwiedził.

Napisano

maticus: po pierwsze, jak odpowiadasz pierwszy to nie musisz cytować całego posta, po drugie to kącik astry i niedopuszczalne są takie wypowiedzi. One mogą obrażać i budzić nieodpowiednie emocje.Nasz moderator powinien teraz odpowiednio zareagować.

Może kolega miał już te inne auta i nie może na nie patrzeć i chce spróbować z oplem. W moim przypadku było podobnie. Innymi markami się najeździłem i starą astrę wychwalam pod niebiosa bo lepszego jak dotąd auta nie miałem. Tanie części, ekonomiczna, pakowana i nawet jakoś wygląda czego nie można powiedzieć o innych markach. Każdy ma inny gust i lubi to co ma lub ma to co lubi i nie można w ten sposób się wypowiadać. Zapewne skoro kolega zadał już takie pytanie to przemyślał dobrze czym chce jeździć.

A co do mojego wyboru to wybrałbym 1.7.

Napisano

> Nasz moderator powinien teraz odpowiednio zareagować.

Nasz moderator wink.gif za pierwszym razem pomyślał: jakiś frustrat, napisał co mu na duszy leży i sobie poszedł.

Za drugim razem, pomyślał: ojtam, śmieszny jest ale jego zachowanie podpada pod punkt 10d regulaminu:

Quote:

publikowania wiadomości pozbawionych treści merytorycznych, mających wyłącznie cel prowokacyjny, obraźliwy, obliczonych na wywołanie kłótni i wzajemnej wrogości wśród uczestników forum

więc jeśli jeszcze raz spróbuje, poleci na wyspy. No i stało się.

Pozdroofka

Napisano
claps.gif
Napisano

Wracając do pytania autora - ja bym brał 1.7

mam w pracy 101 koni i sześcio biegowa skrzynia ,w trasie miodzio i jest czym jechać wbrew pozorom.

Oawariach nic nie mogę powiedziec ,autko z 2007 r i ma najechane 170 tys ,na razie wymienione świeczki żarowe a reszta to eksploatacyjne sprawy waytogo.gif

Napisano

mam wrażenie, że 1.9cdti jest cichszy od 1.7cdti w środku w astrze H, nie wspominając o lepszych osiągach. 1.9 to sprawdzona jednostka fiata, wiec nie ma obaw.

Napisano

Szukasz chyba mocniejszej jednostki wiec tylko 1.9 . Polecam 120 KM bo po pierwsze jest mniej awaryjna od 150 KM a po drugie jest wiekszy wybór i niższe ceny. Za różnice w cenie zrobisz spokojnie chipa na 150 KM a dalej będziesz miał wersję 8 zaworową bez klap wirowych. Przy odrobinie szczęścia trafisz silnik bez DPFa (mniej pali) DPF oplowski w porównaniu do FAPa z Puga jest cudem techniki. Jak robisz do pracy 40 km i nie jeżdzisz jak kapelusznik to filtr bedzie miał kiedy sie oczyścić i nie zauważysz jego obecności.

Za kase którą masz do wydania kupisz spokojnie dobrze doposażone zadbane Cosmo 2006 lub rok młodszą słabszą wersję. Na 2008 r nie starczy nawet na golasa chyba że po przejściach

Jeśli priorytetem ma być ekonomia i niezawodność to brałbym 1.7

Sam takiego szukałem ale niestety nie było w interesującym mnie wyposażeniu wiec niejako z musu wziąłem 1.9

Napisano

Ja ostatnio zakupiłem Asterkę 1.7 i powiem, że jestem bardzo zadowolony. Jest to mój pierwszy diesel w życiu ale jak na razie wszystko jest tak jak chciałem. Czyli podstawa to niskie spalanie smile.gif Jeżdżę głównie w trasie i średnio (teraz zimą) spala mi 5.0-5.5litra. Nie jestem piratem drogowym ale np. wyprzedzanie to po prostu miodzio w porównaniu do mojej eks. Mnie też namawiano na 1.9 i w sumie szukałem dwóch silników 1.9 120 oraz 1.7 125. Trafił mi się ten drugi i chyba dobrze wink.gif W dodatku mam tryb sport ale na szczęście bez DDS czy jak się ten system od aktywnych amorków nazywa..., więc jak chcę to mogę trochę poszaleć, a wymiana amorków nie doprowadzi do zawału 270751858-jezyk.gif. Aha, warto szukać autek z dobrym wyposażeniem, bo nie są zwykle dużo droższe od golasów, a w Astrze H jest już trochę gadżetów.

POZDRAWIAM

Napisano

> Ja ostatnio zakupiłem Asterkę 1.7 i Jeżdżę głównie w trasie i średnio (teraz zimą) spala

> mi 5.0-5.5litra.

Hmm pozazdroscic wyniku moja bierze srednio 6,5 litra ale fakt ze glownie miasto i krotkie dystanse ... w lecie i pozna jesienia robilem dystanse po 30 km i tez na baku robilem 700 km (czyli wlasnie srednie 6,5 lytra) ... probowalem i oszczednie(hamowania silnikiem) i dynamiczna jazde i ciagle cholera trzyma ta srednia ...

W Fce tez mialem raczej stale spalanie i tez za wiele od stylu nie zalezalo wink.gif ...tylko o wiele lepsze bo 5.5l - 6l ... grinser006.gif

Napisano

Ja mam silnik Z17DTL 80KM i też średnie zużycie trzyma się w okolicach 6,3 - 6,6 l.Jeżdżę głownie na odcinkach ok 10 -15 km ale nie w mieście, czasem dalsze trasy.Szczerze to trudno mi uwierzyć w spalanie w okolicy 5 l. Zawsze tankuję pod korek i na tej podstawie obliczam zużycie paliwa, komputera nie mam.

Napisano

> Witam. Przymierzam się do zmiany auta i myślę o Astrze H kombi z

> silnikiem diesla 1.7 lub 1.9, rocznik 2006-2008. Najbardziej

> odpowiadała by mi wersja 1.9 150 KM. Na rynku sporo jednak aut z

> silnikami 1.7 100-125 KM i sporo 1.9 120KM. Jakie są ich

> bolączki, ekonomika ogólnie wady i zalety? Nie znam diesli GM do

> tej pory jeździłem benzynowymi. Auta chcę używać na dojazdy do

> pracy (40 km) i na wyjazdy wakacyjne dłuższe (3000-4000 km) i

> krótsze. Oczywiście lubię czasem ostrzej przycisnąć i stad chęć

> zakupu tej mocnej wersji 150KM. Na auto chcę wydać max. 40-42

> tys. Doradźcie zwłaszcza użytkownicy diesli. Ja miałem

> doświadczenie jedynie z dieslami francuskimi 1.6-2.0 HDI i mam

> bardzo pozytywne odczucia.

ja od strony technicznej się nie znam za bardzo ale opiszę ogólne "odczucia", gdyż posiadałem 1,7 80KM, 1,7 100KM i 1,9 120KM i te będę opisywał.

co do osiągów to zdecydowanie ta ostatnia. 80KM daje spoko radę na trasie, 100KM daje się odczuć te 20 KM różnicy, ale 1,9 120KM to już spooora różnica do 1,7 100KM.

co do spalania to między 80KM a 100KM to dużej róznicy nie ma na trasie, ale 1,9 to już ponad pół litra różnicy na 100km.

znowu 1,7 100KM to zdecydowanie najgłośniejsza z nich jeśli chodzi o prace.

co do awaryjności to nie miałem z żadną z nich specjalnych problemów.

więc jak kolega większość na trasie będzie jeździł to zdecydoanie 1,9 120KM (nie wiem jak z 150KM) bo róznica nie jest w spalaniu za duża, ale frajda z jazdy dużo dużo większa.

Napisano

> Hmm pozazdroscic wyniku moja bierze srednio 6,5 litra ale fakt ze

> glownie miasto i krotkie dystanse ...

No to pozazdrościć smile.gif wyniku smile.gif u mnie 8 litrów i nie chce być mniej. Spalanie z kompa z dystansu 2000km średnie dystanse od pn do pt to ok 13-15 km. Motorek 1.9 120 KM i

Napisano

Jak to mówią każda sroka swój ogon chwali smile.gif

Proponuję 1.7 100 KM + wirus lub 125 KM

Będziesz miał osiągi i małe zużycie paliwa w jednym.

Na trasie można uzyskać w granicach 5.0 (wystarczy jechać bez dynamicznego wyprzedzania), a przy stałej jeździe z Vmax = 80 km/h (na dojazdówce) uzyskałem 3,8 l/100 km.

Średnia z ponad 50 tys. km to 6,2 l

Problemów z silnikiem zero.

Napisano

Witam

Mam 1.7 CDTI 101KM ale w Combo C.

Silnik bomba smile.gif Zrobiłem na nim w ciągu 8 mieś 10tyś km i wsio OK Spalanie w granicach 6-6,5l tryb mieszany.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Co do marki jak bym nie chciał Opla to bym o niego nie pytał tylko szukał na innych forach, więc takie odpowiedzi nie na miejscu.

A w temacie to jeszcze pytanie 1.7 to Isuzu a 1.9 Fiat, jakie to konstrukcje, jak u nich z rozrządem (pasek - łańcuch), czy dobrze zrozumiałem, że wersja 1.9 (150KM) to 16V i w ogóle jakiś fajerwerk techniczny?

Pytam ze względu na potencjalne przyszłe serwisy, to auto ma posłużyć jakieś 4-5 lat więc co najmniej 100 tys. nim zrobię. Ma ktoś może takie auto z przebiegiem około 200 tys. Jak się spisuje? Ktoś pisał, że te diesle mają filtry (dopalacze cząstek stałych), czy w nich tak jak kiedyś w PSA należy dolewać jakieś płyny? Czy te filtry są we wszystkich wersjach?

Co do wyposażenia to te auta co oglądałem dość dobrze wyposażone. Zauważyłem nawet, że niektóre miały przycisk SPORT - co to jest, co on włącza. Może napiszcie na co zwrócić uwagę przy ogladaniu/jazdach tymi dizelkami. Te modele które oglądałem, mają od 60 do 140 tys. km przebiegu w zależności od rocznika.

Napisano

Wszystkie 1.7 i 1.9 mają rozrząd na pasku.

Tutaj masz charakterystyki.

Przycisk sport m.in. utwardza zawieszenie i zwiększa szybkość reakcji na naciśnięcie pedału gazu.

Do filtra cząstek nie trzeba nic dolewać. Nie występuje on we wszystkich wersjach.

Napisano

> A w temacie to jeszcze pytanie 1.7 to Isuzu a 1.9 Fiat, jakie to

> konstrukcje, jak u nich z rozrządem (pasek - łańcuch), czy

> dobrze zrozumiałem, że wersja 1.9 (150KM) to 16V i w ogóle jakiś

> fajerwerk techniczny?

Tak . 16V. żeby było śmieszniej możesz trafić wersje 16V o mocy 120 KM . Motor 16V jest IMHO bardziej awaryjny choćby z uwagi na to że dwumasa jest taka sama jak w wersji 8V a przenosi wiekszy moment. Dodatkowo kolektor dolotowy jest wzbogacony o klapy wirowe które lubią się zapiekać i wtedy wymiana lub regeneracja kolektora.

> Pytam ze względu na potencjalne przyszłe serwisy, to auto ma posłużyć

> jakieś 4-5 lat więc co najmniej 100 tys. nim zrobię. Ma ktoś

> może takie auto z przebiegiem około 200 tys. Jak się spisuje?

200 tyś to nie jest duży przebieg pod warukiem że auto jest zadbane.

> Te modele które oglądałem,

> mają od 60 do 140 tys. km przebiegu w zależności od rocznika.

Jak nie mają mocnych papierów z polskich ASO to absolutnie nie sugeruj się stanem licznika. 90 % aut sprowadzonych ma korekte licznika. Poł roku szukałem Astry wiec mam to przećwiczone.

Zdażało mi sie oglądać ładne sztuki po korekcie o 150-220 tyś boje_sie.gif

Napisano

> Zdażało mi sie oglądać ładne sztuki po korekcie o 150-220 tyś

Skąd pewność, że właśnie o tyle? Zasięgałeś informacji w ASO na temat przeglądów?

Napisano

Albo ASO albo sprawdzenie w module silnika wartości Hodometru, mało kto tam zmienia wartość przebiegu.

Napisano

Witam .Przy korekcji licznika wpis z przebiegu jezt w zegarach i w ECU silnika . Przebieg w zegarach zmienisz , ale w ECU to naprawde tylko baaaardzo mocnie osoby potrafia . więc przeważnie orginalny odczytasz z kompa silnika. Pzdr

Napisano

> Witam .Przy korekcji licznika wpis z przebiegu jezt w zegarach i w

> ECU silnika . Przebieg w zegarach zmienisz , ale w ECU to

> naprawde tylko baaaardzo mocnie osoby potrafia . więc przeważnie

> orginalny odczytasz z kompa silnika. Pzdr

No nie wiem czy tylko baaardzo mocni krętacze potrafią obie wartości zmienić skoro na 4 sztuki które sprawdzałem w bazie napraw gwarancyjnych Opla i Techem kazda była po korekcie obu wartości. 2 były włoskie, jedna belgijska a jedna hiszpańska. Z tego co wiem usługa zmiany w 2 miejscach jest droższa i nie każdy handlarz to robi bo wiekszość kupujących nie bierze aut do ASO (szkoda kasy) wiec wystarczy korekcja tego co w liczniku.

Napisano

Witam. Napisałem Przeważnie , ale są zrobione że bez dokumentów nie dojdziesz. Masz racje , ale w polsce przewaznie zmieniają szafe. Pzdr

Napisano

> Witam. Napisałem Przeważnie , ale są zrobione że bez dokumentów nie

> dojdziesz. Masz racje , ale w polsce przewaznie zmieniają szafe.

> Pzdr

Nie dojdziesz ile kręcona ale bardzo często poznasz ze po korekcie tylko trzeba wiedzieć jak interpretować dane.

Jedną z tych włoskich Astr kręcił "po godzinach" pracownik jednego ze stołecznych dealerów a sypnęło sie przy okazji badania techem bo ciut przedobrzył i wyłapał to mój znajomy .

Dane z bazy GM tylko to potwierdziły. Astra miała szacowany przebieg na 270 kkm a zjechała na 80kkm i zmieniono w niej nakładki pedałów, kierownice i gałke biegów.

ZTCW korekty robi sie u nas a nie w kraju zakupu.

Napisano

korekty robi sie u nas a nie w kraju zakupu.

Nie byłbym tego taki pewny.

Napisano

> korekty robi sie u nas a nie w kraju zakupu.

> Nie byłbym tego taki pewny.

Jeśli ktoś kupuje diesla z 2004 roku z przebiegiem 80 tyś km za 70 % ceny rynkowej u śniadych handlarzy z Berlina to może być pewien że już nic nie musi korygować bo ma to w cenie. smile.gif

Ale z drugiej strony jest wiele poleasingówek w niezłym stanie ale z dużym przebiegiem i z papierami na to. Takie cudo kupuje Polak i kręci szafe na miejscu bo tam nikt sie w to nie bawi mając 100 czy 200 aut do sprzedania na jednej aukcji. Korekta licznika z 250 kkm na 80 kkm powoduje że katalogowo taka sama Astra może się różnic o 2 tyś euro. Koszty przygotowania auta czyli książka serwisowa, picowanie, korekta to 1000 zł.

To nie moje wyliczenia ale znajomego handlarza z którym kiedyś pracowałem w innej branży. Podpowiedział mi troche czego unikać i jak to wszystko sie kręci... Dlatego pojechałem do Niemiec i kupiłem nieokazyjnie zadbany samochód z komisu od Niemca ze wszystkimi papierami. Po przegądzie w polskim ASO panowie stwierdzili że niestety nic na mnie nie zarobią smile.gif

Napisano

Witam,

Stałem przed podobnym dylematem chciałem zakupić Astrę H Kombi 1,7 lub 1,9 diesel, ale przez przypadek szukając części do mojej już sprzedanej astry odwiedziłęm opel 24 w katowicach i chłopaki poprostu nie wyrabiali z wymienianą silników głownie 1,7 diesel ale też 1,9 w własnie astrach H. Szef powiedział cytuje "Padają te silniki jak skur.......syn" normalnie byłem w szoku mieli na hali około 20 silników 1,7 i 1,9 - wszystkie już czekały na wymianę.

Osobiście trafiłem na super utrzymaną astrę G 1,6 16V kombi WYPAS z16xe z 2002 roku z przebiegiem 89 tyś km. Narazie jestem super zadowolony.

Pozdrawiam

Napisano

Witam. Wznowię troszkę temat i podam moje odczycia co do podobnych silników. ZDiś jeżdziłem po górach pożyczonym samochodem (honda civic 1.7 cdti- silnik isuzu) i w porównaniu do mojej astry z 2dth , to jednak lepiej większy silnik , nie zewzklędu na dynamikę i spalanie , ale komfort jazdy . pomijajac różnice w zasilaniu silników i troszkę inną moc, jeżdząc po górkach i częstym hamowaniem silnikiem astra bije na głowę hondę . Jednak duży silnik większa masa układu korbowotłokowego naprawdę pomaga przy zjazdach przy zapakowanym samochodzie, a większa moc przy podjazdach. Większa masa na osi kierowanej naprawde poprawia kierowanie autem. To może też jakieś argumenty. Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.