Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alkomat-breloczek

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem takiego wynalazku.

Na portalach aukcyjnych można znaleźć różne wersje: z diodami, wyświetlaczem led, brzęczykiem i to poniżej 30zł.

Co o tym sądzicie?

Stosujecie i wierzycie wskazaniom?

Napisano

> Zastanawiam się nad kupnem takiego wynalazku.

> Na portalach aukcyjnych można znaleźć różne wersje: z diodami, wyświetlaczem led, brzęczykiem i to

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

> Stosujecie i wierzycie wskazaniom?

to nie działa prawidłowo - to tylko zabawka

Napisano

> Na portalach aukcyjnych można znaleźć różne wersje: z diodami, wyświetlaczem led, brzęczykiem i to

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

Dostałem na 40 urodziny alkomat dający pomiar w promilach - przydaje się ok.gif

Koksztował zdaje się ponad 200zł

Napisano
  • Autor

> to nie działa prawidłowo - to tylko zabawka

ale zawsze będzie jakieś ostrzeżenie.

bo głowa myśli, że można, a taki, nawet zabawkowy tester, powie, że jeszcze przez np. godzinkę nie można.

Pomyślałem o tym gadżecie właśnie dzisiaj rano, po wczorajszej 'zakrapianej' kolacji. Niby zjadłem dużo, wypiłem nie za dużo, ale rano głowa jakaś taka kiwająca była, a jechać musiałem.

Napisano
  • Autor

> Dostałem na 40 urodziny alkomat dający pomiar w promilach - przydaje się

> Koksztował zdaje się ponad 200zł

a jak z dokładnością?

miałeś możliwość porównania z 'prawdziwym?

Napisano

> a jak z dokładnością?

> miałeś możliwość porównania z 'prawdziwym?

nie miałem okazji

piszą, ze jest skalibrowany i następną kalibrację należy przeprowadzić za pół roku

po wypiciu pół litra wskazywał ponad 2 promile

po wytrzeźwieniu wskazywał 0,1 promila

to by mi się zgadzało z własną oceną wink.gif

Napisano

Nie ma co oszczędzać, w przedziale 300-400 zł można już kupić w miarę dokładne urządzenie.

Jakiś czas temu około 1 w nocy skończyłem dość dynamiczne picie whisky (0,5 litra)i rano o 10 wypróbowałem nowy zakup (Alkomat CA 2000) i wynik trochę mnie zmartwił - 0,6 promila.

Nie muszę mówić, że nieraz zdarza się ludziom pić dłużej i wcześniej z rana zaczynać jazdę autem bez świadomości ile mają promili we krwi.

W teście AŚ- CA2000 miał identyczne wskazanie jak alkomat policyjny.

Jak ktoś nie chce wydawać tyle kasy i nie chce wpadki to polecam zasadę:

"Piłeś- cały następny dzień nie prowadź"

Pozdro

Napisano

> ale zawsze będzie jakieś ostrzeżenie.

A jak wyświetli remis, a Ty będziesz coś miał jeszcze, to co? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

To jest pic na wode. Tata nie dawno kupił alkomat ale dał ponad 400 złotych i wzkazuje na pewno 90% reali.

Napisano

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

Daruj sobie to, ja sie juz kiedyś nabrałem; kupiłem taki mały automacik i do 4 piw nic nie pokazywał. Leży w szufladzie teraz, jak chcesz to za piwo ci podeśle zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

kolega taki teraz przywiózł na integrację - po drugim dmuchnięciu się zawiesił biglaugh.gif

generalnie ciężko uwierzyć w prawidłowość pomiaru tego urządzenia ok.gif

Napisano

Kolega RSSSS pisze o alkomacie CA2000, że ponoć dobry. W sumie cena niewygórowana, a można mieć w miarę spokojną głowę. Może ktoś jeszcze używa lub testował jakiś niedrogi (200-300 zł) alkomat i podzieli się opinią?

Napisano

mam DA-5000 Platinum

przed uzyciem każdego alkomatu należy przestrzegać kilku zasad- po 1 nie dmuchać bezpośrednio po spożyciu alkoholu- trzeba odcekać te 10-15 minut

tak samo po jedzeniu-jeśli już to przepłukac usta wodą i odczekać-drobiny jedzenia mogą uszkodzić czujnik

do porannej samokontroli DA-5000 jest wystarczający-jak ktoś chce urządzać zawody z serii kto wydmucha wiecej to żaden w normalnej cenie nie wytrzyma

kilka razy zdarzyło się ,ze czułem się w miarę ok po imprezie, ale wskazanie alkomatu wynosiło np. 0.4, wtedy telefon po taksówkę i do pracy

aha, kosztował ok. 175 zł

miałem kiedyś alkomat za 19.99 i po kilku użyciach pokazywał bzdury, w końcu nawet na trzeźwo wychodziły jakieś kosmiczne wyniki-alkomat skończył swój żywot na śmietniku

Napisano

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

bawię (bo raczej mu nie zaufam na tyle żeby zaryzykować PJ wink.gif ) takim

Zdj_cie_alkomatu_Alko_Casco.jpg

dodawany do flaszki soplicy

coś tam pokazuje, np po jednym piwie zapala się żółte - teoretycznie OK

po dwóch już czerwone - też OK

rano po wieczornym 0,7, zapaliło się też czerwone - OK

jednak dużo zależy jak dmuchniesz - na chuch działa IMO zbyt czule, a na dmuchanie czasem za słabo spineyes.gif

w instrukcji było, żeby nie spożywać nic 30min przed dmuchaniem

Napisano

> Test AŚ

dzięki

Nie wiem czemu, ale tekst artykułu jest źle sformatowany i ciężko się czyta. Mimo wszystko da się coś z tego wyciągnąć smile.gif

Napisano

Dobry alkomat ludzie dużo kupują i jeszcze nie było zwrotów więc raczej dobrze pokazuje jak coś to pisz ok.gif

Napisano

też takowy posiadam i powiem że nawet pokazuje jak trzeb.

Napisano

zlosnik.gif> Dobry alkomat ludzie dużo kupują i jeszcze nie było zwrotów więc raczej dobrze pokazuje jak coś to

> pisz

Ale konkretnie to o ktorym piszesz?

Bo tez sie przymierzam do zakupu i wolalbym cos sprawdzonego

Napisano

> poniżej 30zł.

> Co o tym sądzicie?

kiedyś miałem taki za 50 czy 60 zeta.

Zabrałem go ze sobą na wesele. Jako, że rano wracałem to bez szaleństw było. na samym początku wypiłem kielicha (25ml) na zdrowie i potem przez całą noc null.

Ociec wytrąbił z wujasem lekko flaszkę albo i dwie (na łeb, ale skubany dobrze sie trzymał zlosnik.gif )

No i jakoś o 4 nad ranem zrobiłem test.

u mnie wyszło jakieś 0,8 czegos tam, u ojczulka wyszło 0,2 rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> "Piłeś- cały następny dzień nie prowadź"

> Pozdro

Jestem tego samego zdania ok.gif

Napisano

> bawię (bo raczej mu nie zaufam na tyle żeby zaryzykować PJ ) takim

> dodawany do flaszki soplicy

dokładnie pisałem o takim jak wkleiłeś na zdjęciu ok.gif

Napisano

> Ale konkretnie to o ktorym piszesz?

> Bo tez sie przymierzam do zakupu i wolalbym cos sprawdzonego

CA2000 ok.gif

Napisano

> CA2000

Rozglądam się za takim alkomatem, lecz rozpiętość cen budzi podejrzenia. Na allegro są za około 200 zł, lecz nie ma pewności czy taki alkomat można później skalibrować. Na stronie jednego z importerów widnieje informacja, że podróbki nie mają lub mają tylko same, bezużyteczne otwory. Oryginał ma w tym miejscu złącze serwisowe do kalibracji.

Czy kolegi alkomat ma takie złącze pod naklejką z tyłu obudowy?

Napisano

> Kolega RSSSS pisze o alkomacie CA2000, że ponoć dobry. W sumie cena niewygórowana, a można mieć w

> miarę spokojną głowę. Może ktoś jeszcze używa lub testował jakiś niedrogi (200-300 zł) alkomat

> i podzieli się opinią?

Używam CA2000 - IMO działa poprawnie - ale nie porównywałem z innymi smile.gif

Napisano

> Nie ma co oszczędzać, w przedziale 300-400 zł można już kupić w miarę dokładne urządzenie.

> Jakiś czas temu około 1 w nocy skończyłem dość dynamiczne picie whisky (0,5 litra)i rano o 10

> wypróbowałem nowy zakup (Alkomat CA 2000) i wynik trochę mnie zmartwił - 0,6 promila.

> Nie muszę mówić, że nieraz zdarza się ludziom pić dłużej i wcześniej z rana zaczynać jazdę autem

> bez świadomości ile mają promili we krwi.

> W teście AŚ- CA2000 miał identyczne wskazanie jak alkomat policyjny.

> Jak ktoś nie chce wydawać tyle kasy i nie chce wpadki to polecam zasadę:

> "Piłeś- cały następny dzień nie prowadź"

> Pozdro

Chyba mam to samo hmm.gif

Nawet zrobiliśmy test na koledze.

Policyjny wykazał +- 0,35, mój po godzinie +-0,24

Więc jest godny polecenia.

Aczkolwiek należy dbać o ustniki czyste bo dają bardzo dużo, alkomat ma też swoje fochy i czasem trzeba 2-3 razy test powtórzyć.

Napisano

Sprawdze w poniedziałek lub wtorek i Ci napisze ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Używam CA2000 - IMO działa poprawnie - ale nie porównywałem z innymi

Też używam/łem CA2000 i wyniki pokazywał w miarę rozsądne. Aż do rozkalibrowania. Teraz na 100% trzeźwo pokazał mi 0.59. biglaugh.gif Tak to jest jak na imprezie się dorwali do niego wszyscy nie zachowując podstawowych reguł jego użytkowania. No i trzeba zawieźć na ponowną kalibrację...

Napisano

> No i trzeba zawieźć na ponowną kalibrację...

Ciekawe czy ma możliwość kalibracji, bo czytałem, że podróby mają tylko imitację złącza kalibracji.

Napisano

> Ciekawe czy ma możliwość kalibracji, bo czytałem, że podróby mają tylko imitację złącza kalibracji.

W samej instrukcji jest wspomniane o kalibracji, więc chyba ma. niewiem.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Kolega RSSSS pisze o alkomacie CA2000, że ponoć dobry. W sumie cena niewygórowana, a można mieć w

> miarę spokojną głowę. Może ktoś jeszcze używa lub testował jakiś niedrogi (200-300 zł) alkomat

> i podzieli się opinią?

Ja mam ponad pół roku ulepszony model CA7000 (kosztował chyba 360zł, kupiony przez Internet). Uważam, że dobry sprzęt jak za tą kasę. Pomiary powtarzalne i wiarygodne. Wady: Szybko zużywa się bateria 9V, a wówczas pierwszy pomiar zawsze pokazuje 0.3-0.5, a za drugim razem 0.0. Na szczęście alkomat ma wskaźnik słabej baterii. Jak wpiszesz w google CA7000 to pierwszy link od góry.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odświeże temat

czy ktos miał doczynienia z alkomatem DA-8100 AlcoScent

jakies wrażenia ???

o taki

LINK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.