Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentyl w kole

Featured Replies

Napisano

Witam

Co jaki czas nalezy wymienic wnetyl w oponie , czy przy kazdej zmienia czy co jakis czas ? czy moze wogle nie wymieniacie dopuki nie zacznie przepuszczac

Napisano

> Witam

> Co jaki czas nalezy wymienic wnetyl w oponie , czy przy kazdej zmienia czy co jakis czas ? czy moze

> wogle nie wymieniacie dopuki nie zacznie przepuszczac

Ja zmieniam, gdy zacznie przepuszcać.

W ciągu 15 lat zdarzyło mi się to 2 razy - zaczęło lekko schodzić powietrze. Raz trzeba było zmienić cały wentyl, drugim razem wystarczyło zmienić wkręcany w wentyl element.

Napisano

> Witam

> Co jaki czas nalezy wymienic wnetyl w oponie , czy przy kazdej zmienia czy co jakis czas ? czy moze

W pewnym serwisie wulkanizacyjnym mnie uświadomiono że powinno się raz na 2-3 lata. grinser006.gif

Napisano

> Witam

Jeszcze nidy nie musiałem zmieniać wentylu w kole, nie było potrzeby. A na jednym zestawie felg stalowych w sumie już 5 sezonów przejeździłem.

Napisano

> W pewnym serwisie wulkanizacyjnym mnie uświadomiono że powinno się raz na 2-3 lata.

no i oczywiście tylko u nich smirk.gif

Napisano

> W pewnym serwisie wulkanizacyjnym mnie uświadomiono że powinno się raz na 2-3 lata.

Ale po co jak się nic nie dzieje grinser006.gif

Tak samo wyważanie opon powinno się robić co 10kkm 270751858-jezyk.gif, info od kolesia który ma zakład wink.gif

A ja po 5 latach pojechałem z felgami do wyważenia i 1szt nie trzeba było wyważać, a reszta nie była tragiczna odchyłki po 5-10gram wink.gif

Napisano

> Ale po co jak się nic nie dzieje

> Tak samo wyważanie opon powinno się robić co 10kkm , info od kolesia który ma zakład

> A ja po 5 latach pojechałem z felgami do wyważenia i 1szt nie trzeba było wyważać, a reszta nie

> była tragiczna odchyłki po 5-10gram

A ja miałem tak :

Zakupiłem oponki 2 szt z montażem - po wyjeżdzie z "salooonu" ściągało biło kierownicą - reklamacja - przestało bić, sciagało dalej.

Pojechałem do zaprzyjażnionego wulkanizatora 20.GIF

4,9 km załozył nowe zawory, zoptymalizował oponę na feldze, i od nowa wyważył.

Jezeli ktoś sie będzie czepiał że chciał zarobić to nie bo On mi to za free robił.

No moze tak całkiem free nie było wink.gif20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

> Witam

Zmieniam przy kazdej zmianie opon.

Napisano

> Ja zmieniam, gdy zacznie przepuszcać.

> W ciągu 15 lat zdarzyło mi się to 2 razy - zaczęło lekko schodzić powietrze. Raz trzeba było

> zmienić cały wentyl, drugim razem wystarczyło zmienić wkręcany w wentyl element.

Babcia do dziadka:

-Zdzisiu, ten kalendarzyk malzenski wcale nie jest taki zly. 55 lat malzenstwa i tylko 3 razy sie nie sprawdzil... icon_rolleyes.gif

Napisano

Dobrze Cie uswiadomiono.

Napisano

> no i oczywiście tylko u nich

Masz racje. lepiej jest czekac az wyntyl sie rozleci przy 150kmh. W koncu byc moze kapciarz chcial mnie obedrzec na 15 zeta. I to raz na 2 lata i wylacznie za moja zgoda icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale po co jak się nic nie dzieje

Po to ze guma pracuje i starzeje sie. Pomysl jaka sila dziala na wentyl w czasie jazdy. Po avatarze sadze, ze jezdzisz na rowerze. Czekasz az detki sparcieja tak, ze zaczynaja puszczac powietrze? smirk.gif

> Tak samo wyważanie opon powinno się robić co 10kkm , info od kolesia który ma zakład

Niech koles sie doksztalci troszku.

> A ja po 5 latach pojechałem z felgami do wyważenia i 1szt nie trzeba było wyważać, a reszta nie

> była tragiczna odchyłki po 5-10gram

Przypowiesc o kalendarzyku po raz wtory...

Napisano

> Masz racje. lepiej jest czekac az wyntyl sie rozleci przy 150kmh.

wiesz ile w samochodzie jest elementów, które przy 150 mogą się rozlecieć i wywieźć Cię w pole?

wszystkie wymieniasz co 2-3 lata?

> W koncu byc moze kapciarz chcial mnie obedrzec na 15 zeta.

> I to raz na 2 lata i wylacznie za moja zgoda

w końcu jeśli nie masz całych kół to co pół roku wulkanizator wymienia opony i jeśli zauważy niepokojące zjawiska na wentylu to raczej Ci o tym powie (przynajmniej ja zawsze jak zmieniałem opony to widziałem jak pan oglądał wentyle)

a gadanie, że co 2-3 lata trzeba wymienić wentyle to dla mnie taka sama bzdura jak konieczność wymiany złączek przewodów czujników abs co drugą wymianę klocków

Napisano

> Witam

> Co jaki czas nalezy wymienic wnetyl w oponie ,

Opony nie mają wentyli zlosnik.gif

> czy przy kazdej zmienia czy co jakis czas ? czy moze

Standardowo używam całych kompletów kół, więc wentyle wymieniam przy wymianach opon, średnio raz na 7-8 lat.

Jak do tej pory, nie miałem problemów z przepuszczaniem wentyla przy feldze, natomiast zdarzało się, że przepuszczała wkładka (ta wkręcana w wentyl) wink.gif

Napisano

A nie mieli wentylków letnich i zimowych (oczywiście jednorazowego montażu...)?

Napisano

> A jaka działa?

Ostatnio uchodziło mi powietrze z koła. W 24h nie było na czym jechać.

Pojechałem gumiarza i zgodnie z moim podejrzeniem wyienił wentyl.

Powiedział, że słusznie nie czekałem z wymianą, bo przy 120km/h działa siła jakby na nim uwiesił UWAGA 500kg.

yikes.gifzlosnik.gifyikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> A nie mieli wentylków letnich i zimowych (oczywiście jednorazowego montażu...)?

zlosnik.gif i w zalezności od pory roku zimowe powietrze z Zakopanego lub letnie z Kołobrzegu

Napisano

> Powiedział, że słusznie nie czekałem z wymianą, bo przy 120km/h działa siła jakby na nim uwiesił

> UWAGA 500kg.

Poparł to jakimś wyliczeniem, czy tak se powiedział? hehe.gif

Napisano

> Pojechałem gumiarza i zgodnie z moim podejrzeniem wyienił wentyl.

> Powiedział, że słusznie nie czekałem z wymianą, bo przy 120km/h działa siła jakby na nim uwiesił

> UWAGA 500kg.

Policzmy dla koła z oponą 175/65R14 w aucie poruszajacym się z prędkością 120km/h, które ma wentyl o masie 10g założony na wysokości krawędzi felgi.

Promień takiej felgi to 0.1778[m], promień takiego koła to 0.29155[m].

Wobec tego prędkość poruszania się wentyla wynosi (0.1778/0.29155) * 120 km/h = 73.18 km/h = 20.33[m/s]

Siła odśrodkowa:

F=(m*v^2)/r = (0.01[kg] * 20.33[m/s]^2)/0.1778[m] = 23.25[N]

co po podzieleniu przez g=9.81[m/s^2] odpowiada statycznemu naciskowi masy 2.37[kg].

Napisano

> Witam

Zawór to kawałek gumy z mosiężnym wkładem. Guma ta pracuje przy zmiennych warunkach atmosferycznych, raz ma sucho, raz mokro, czasem sól. Przy prędkościach powyżej 100 km/h działają na niego siły około 1 kg. Wymieniam ludziom opony i zawsze oglądam, w jakiej kondycji są zawory. Z reguły co 2 lata (4 wymiany opon) informuję klienta, że należałoby zmienić zawory, ale nie nalegam. Koszt jednego u mnie to 4 zł. Jak nie zmieni, a zacznie puszczać to wymiana zaworu wtedy kosztuje 20 zł, bo trzeba zdjąć oponę, wyważyć koło itd. Potencjalnie opłaca się to zrobić, a myślę, że 16 zł za 4 szt co dwa lata nikomu krzywdy nie zrobi, zważywszy, że przepuszczający zawór i jazda w trasie może szybko doprowadzić do zniszczenia opony. Kilka razy spotkałem się z przypadkiem, że wewnętrzny element w zaworze (mosiężny) wystrzelił w czasie jazdy. Efekt jest taki, że całe powietrze ucieka z opony w 2 sekundy.

Napisano

> Masz racje. lepiej jest czekac az wyntyl sie rozleci przy 150kmh. W koncu byc moze kapciarz chcial

> mnie obedrzec na 15 zeta. I to raz na 2 lata i wylacznie za moja zgoda

icon_eek.gif

Słyszłem o wypadkach spowodowanych pękniętymi aluminiowymi wahaczmi, rozerwanymi oponami czy pękniętymi wężykami hamulcowymi, ale wypadające z felgi wentyle - to nowość zlosnik.gif.

Napisano

> opony. Kilka razy spotkałem się z przypadkiem, że wewnętrzny element w zaworze (mosiężny)

> wystrzelił w czasie jazdy. Efekt jest taki, że całe powietrze ucieka z opony w 2 sekundy.

hmm.gif Chyba jak go założył jakiś partacz...

Napisano

> Chyba jak go założył jakiś partacz...

I tak źle zamontowany jeździł 10 lat, a później wystrzelił.

Quote:

Słyszłem o wypadkach spowodowanych pękniętymi aluminiowymi wahaczmi, rozerwanymi oponami czy pękniętymi wężykami hamulcowymi, ale wypadające z felgi wentyle - to nowość

Gdzie słyszałeś? Na podwórku kumple mówili? Nie sądzę, żeby alu wahacz ot tak sobie pękł, jeśli mówisz o wypadkach, to właśnie przyczyna była odwrotna... wypadek spowodował pęknięcie wahacza.

Mi koledzy nie opowiadali historii o zaworach, widziałem na własne oczy (9 lat pracuję w branży).

Napisano

> Gdzie słyszałeś? Na podwórku kumple mówili? Nie sądzę, żeby alu wahacz ot tak sobie pękł, jeśli

Nie ma co sądzić ani nawet sondzić (;]), bo takie są fakty...

> mówisz o wypadkach, to właśnie przyczyna była odwrotna... wypadek spowodował pęknięcie

> wahacza.

Choćby tu: LINK żali się kilu posiadaczy Passata b5, że im wahacz pękł w czasie jazdy. A tu: LINK alfa spadła z wiaduktu - strzelił tylny wahacz.

A tu coś o wahaczach w VW i Audi: LINK

Generalnie, wyroby aluminiowe typu wahacze czy ramy rowerowe zlosnik.gif maja zdecydowanie większą tendencję do pękania niż stalowe.

Często sie słyszy, że 'pojazd z niewiadomej przyczyny zjechał na przeciwległy pas ruchu' lub '(...) zjechał na pobocze i uderzył w drzewo'. Procent tych wypadków jest pewnie spowodowany przez naganny stan techniczny samochodu, a promil stanowią pękające aluminiowe wahacze wink.gif.

post-54984-14352507516029_thumb.jpg

Napisano

> Mi koledzy nie opowiadali historii o zaworach, widziałem na własne oczy (9 lat pracuję w branży).

czy jak juz wymieniac wentyl to na zime czy raczej na lato ?

Napisano

> Witam

W przyczepie mam wentyle już chyba od 15 lat i jakoś nie zauważyłem problemów z brakiem powietrza w kołach.

Napisano

> Poparł to jakimś wyliczeniem, czy tak se powiedział?

No pewnie. Miał tablice i markery i wyprowadził mi całe równanie zeby.GIF

Przecież dodałem zlosnik.gif na końcu.

Różne rzeczy ludzie gadają nie ?

Napisano

> czy jak juz wymieniac wentyl to na zime czy raczej na lato ?

Mysle, ze jest mu to kompletnie obojetne skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.