Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana opon a opory w kręceniu kierownica

Featured Replies

Napisano

sprawa tyczy sie fury żonki clio 2ph1 bez wspomy. po wymianie ogumienia z frigo2 na pasio w tym samym rozmiarze odczuwalnie wzrosły opory przy kręceniu kierownicą. Normalnie jest teraz makabrycznie

macie jakieś pomysły co mogło się zwalić? co sprawdzić.

Napisano

> sprawa tyczy sie fury żonki clio 2ph1 bez wspomy. po wymianie ogumienia z frigo2 na pasio w tym

> samym rozmiarze odczuwalnie wzrosły opory przy kręceniu kierownicą. Normalnie jest teraz

> makabrycznie

> macie jakieś pomysły co mogło się zwalić? co sprawdzić.

Dopompować powietrza hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dopompować powietrza

kurde dałem nawet na 2.2atm w obie gumki

ciekawe to jest

Napisano

> sprawa tyczy sie fury żonki clio 2ph1 bez wspomy. po wymianie ogumienia z frigo2 na pasio w tym

> samym rozmiarze odczuwalnie wzrosły opory przy kręceniu kierownicą.

Zależy jakie gumy. Ja zmieniłem w becie i jest o wieeele lżej na letnich waytogo.gif

Napisano

Jak jeździłem autem bez wspomagania, to było czuć wyraźną różnice w oporach kręcenia między gumami letnimi a zimowymi (tylko już nie pamiętam na czyją korzysć)

Napisano

Morał z tego taki, że zimówka jest miękka, ugina się lżej i stawia mniejszy opór jak ta sama opona w rozmiarze letnim shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Morał z tego taki, że zimówka jest miękka, ugina się lżej i stawia mniejszy opór jak ta sama opona

> w rozmiarze letnim

tez mi sie tak wydaje

ale zona marudzi

zastanawiam sie czy nie wywalić tych opon i kupić jakieś nowsze

te sa w sumie starawe i jest to kormoran impulser

Napisano

dla kobitki to raczej autko ze wspomaganiem powinno być hmm.gif

Napisano
  • Autor

> dla kobitki to raczej autko ze wspomaganiem powinno być

powinno ale uparła sie na tą sztukę smile.gif

i jeździ się jej dobrze wink.gif

ale nie to jest tematem postu smile.gif

Napisano

> samym rozmiarze odczuwalnie wzrosły opory przy kręceniu kierownicą. Normalnie jest teraz

> makabrycznie

normalne - zalozyles twardsza opone wiec i ciezej sie kreci

Napisano

> powinno ale uparła sie na tą sztukę

> i jeździ się jej dobrze

> ale nie to jest tematem postu

Opony zimowe zwykle stawiają dużo mniejszy opór przy kręceniu. Przesiadka na letnie w wielu samochodach jest nieprzyjemną chwilą.

Napisano

> tez mi sie tak wydaje

> ale zona marudzi

> zastanawiam sie czy nie wywalić tych opon i kupić jakieś nowsze

> te sa w sumie starawe i jest to kormoran impulser

na kazdej letniej bedzie sie ciezej krecilo w porownaniu do takiego samego roziaru ale zimowej

Napisano

> na kazdej letniej bedzie sie ciezej krecilo w porownaniu do takiego samego roziaru ale zimowej

A to ciekawe, przeczytaj mój wcześniejszy post ok.gif

Napisano

> kurde dałem nawet na 2.2atm w obie gumki

> ciekawe to jest

2,2 to jak na Clio chyba za dużo - może lżej będzie kręcić, ale znów mniej komfortowo będzie jeździć, a i na mokrym łatwiej o poślizg.

Napisano

Jak miałem Matiza bez wspomaganie, to czułem wyraźnie większe opory w kręceniu kierownicą po zmianie na letnie ogumienie z zimówek. Nie wiem, zimówki są chyba bardziej miękkie niewiem.gif

Napisano

> Jak miałem Matiza bez wspomaganie, to czułem wyraźnie większe opory w kręceniu kierownicą po

> zmianie na letnie ogumienie z zimówek. Nie wiem, zimówki są chyba bardziej miękkie

To raczej nie ma związku z twardością gumy.Każdej akcji towarzyszy reakcja - w końcu naciągnięta guma musi oddać(inaczej możnaby ją rozciągać w nieskończoność).Obstawiałbym kształt i wielkość bieżnika. Ciśnienie także potrafi nieco wzrosnąć bo jest cieplej - więc mniejsza pow. styku.

Napisano

> 2,2 to jak na Clio chyba za dużo - może lżej będzie kręcić, ale znów mniej komfortowo będzie

> jeździć, a i na mokrym łatwiej o poślizg.

Wielkość i masa auta nie ma wielkiego znaczenia w stosowanym ciśnieniu opon. Producenci dobierają ten parametr po szczegółowych badaniach rozkładu sił, balansu auta, rozstawu osi i wielu innych czynników. Np w Peugeotach nawet 106/206 producent często zaleca ciśnienie 2,3 podobnie jak w Lagunie II.

Napisano

ja właśnie zmieniłem opony z zimówek 155 szerokich na letnie o szerokości 185, wspomagania również nie mam i nie odczułem jakiejś większe różnicy w kręceniu kierą

może jednak bieżnik ma tu spore znaczenie bo zimówki miałem jakiś tani badziew, aletnie mam Michelin'y

Napisano

W polo bez wspomagania na lato mam jakieś wysłużone wielosezonowe oponki. Jak zakładam jesienią zimowe barumki to kręci się duużo lżej.

Napisano

w Fordzie bez wspomagania miałem taką przypadłość, że bardzo ciężko chodziła kierownica na postoju, jak już się ruszyło to było już było normalnie. Okazało się że po ustawieniu zbieżności kierownica zaczęła na postoju chodzić lżej, jak po kilku tyś km znowu zaczęła ciężej chodzić to trzeba było znowu ustawiać zbieżność (pomimo że samochód prowadził się równo) i było ok.

Napisano

ciekawe ze clio2 jest bez wspomagania, zawsze myslalem ze wszystkie mialy, nawet najbiedniejsze wersje

a co do oporow to sporo zalezy od opon. Mialem kiedys w aucie Kormorany 165/70/R13 i krecilo sie ciezko (wyraznie ciezej niz na zimowych frigo2). Zamienilem na fuldy carat assuro 185/60/R13 i okazalo sie ze mimo ze opony znacznie szersze i majace lepsza przyczepnosc to kreci sie troche lzej.

Napisano

Mi sie lepiej jeżdziło na zimowych Winterhawk 2 niż teraz na TZ 200 .Teraz mam prawie nowe tz200z przodu ijest ciężej podczas jazdy i lekko kiera w lewo po zmianie z zimówek.

Napisano

> ale zona marudzi

przyzwyczajaj się, z wiekiem coraz bardziej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> makabrycznie

Miałem podobny problem. Auto bez wspomagania kierownicy. Po zmianie opon na letnie po prostu maskara. Myślałem nawet żeby zmienić auto. Ale poniewaz gumy juz stare więc zaryzykowałem i zmieniłem opony. Wybór padł na Goodrich. I rewelacja. Jakby niewidzialna ręka założyła wspomaganie. Wniosek taki że trzeba zainwestować w dobre i sprawdzone (w aucie bez wspomagania) opony.

A co do zimowych to miałem kiedyś taką przygodę (w seicento) że strasznie ciężko chodziła mi kierownica na zimowych. Koleżanka, która tez miała seicento, jak sie kawałek przejechała moim to po prostu wymiękła. Opony to były Dębice ale nie kierunkowe. Jak się zużyły to założyłem też Dębice ale kierunkowe. Różnica - kierownica zaczęła chodzić lekko. Więc ja bym obstawiał na rzeźbę bieżnika i rodzaj gumy (ale nie na linii: lato - zima).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.