Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GAZ- zakładać czy nie zakładać do 1.2 16v ?..

Featured Replies

Napisano

.. mam dylemat i chcialbym uslyszec wszystkie za i przeciw:)

Napisano

> .. mam dylemat i chcialbym uslyszec wszystkie za i przeciw:)

Ja robię dziennie 90-100km więc dla mnie gaz/diesel to podstawa. Ty także musisz odpowiedzieć sobie na jedno zaje..iscie ważne pytanie. Ile będę jeździł? Jak wyjdzie Ci podobnie lub niewiele mniej zakładaj.

Napisano
  • Autor

> Ja robię dziennie 90-100km więc dla mnie gaz/diesel to podstawa. Ty także musisz odpowiedzieć sobie

> na jedno zaje..iscie ważne pytanie. Ile będę jeździł? Jak wyjdzie Ci podobnie lub niewiele

> mniej zakładaj.

to juz przeliczylem.. kalkuluje sie, tylko nigdy nie bylem zwolennikiem gazu i mam obawy. jaka instalacje najlepiej dac?

Napisano

> to juz przeliczylem.. kalkuluje sie, tylko nigdy nie bylem zwolennikiem gazu i mam obawy. jaka

> instalacje najlepiej dac?

gaz jest dobry wtedy gdy się dba o instalacje (przeglądy) i ma się świadomość, że nasze auto napędza LPG a nie benzyna. Zakładaj sekwencję, najtańsze za ok 2000zł, mniej problemów niż instalacje mieszalnikowe.

Napisano

Chyba nie po to wsadzałeś mocniejszy silnik żeby teraz go zagazować ??

Dodatkowo szkoda było by mi robić tak duże przebiegi autkiem które traktuje się jako zabawkę i oczko w głowie. Wolał bym za te pieniążki które musisz wydać na instalację LPG kupić jakieś tanie autko na lpg/diesla.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie po to wsadzałeś mocniejszy silnik żeby teraz go zagazować ??

> Dodatkowo szkoda było by mi robić tak duże przebiegi autkiem które traktuje się jako zabawkę i

> oczko w głowie. Wolał bym za te pieniążki które musisz wydać na instalację LPG kupić jakieś

> tanie autko na lpg/diesla.

nie traktuje go jak zabawke. jezdze nim na codzien i silnik mam po to by cieszyc sie jazda na codzien a nie tylko w weekend do zabawy. utrzymywanie dwoch samochodow nie wchodzi w gre dlatego mysle nad gazem

Napisano

A jaką masz skrzynie?

Miałem 1.2 16V z gazem (sekwencja I generacji, nawiasem mówiąc leży do sprzedania, do tego podziurawiony kolektor do 16V też się znajdzie z tego kompletu), do tego skrzynia sporting. Paliło tak 8-9 gazu. Codziennie ok. 60km robiłem.

Teraz mam 1.4 16V i krótką 6 z Punto I. Średnio tak 7 (max co mi wyszło to 7.8 ale głównie po mieście jeździłem wtedy).

Leży już długa 6 ze stilona, więc gdzieś do 5 na trasie powinno zejść.

Na Twoim miejscu w skrzynie bym zainwestował, nie w gaz.

Napisano

> nie traktuje go jak zabawke. jezdze nim na codzien i silnik mam po to by cieszyc sie jazda na

> codzien a nie tylko w weekend do zabawy. utrzymywanie dwoch samochodow nie wchodzi w gre

> dlatego mysle nad gazem

kiedyś mowiłem blos i nadal to popieram le i blos potrafi strzelić pierwsze pare strzałow jest nie groźne ale osłabiaja one kolektor a poźniej mozna stanąć gdzies jak pierdyknie i rozdzieli kolektor dlatego proponuje drozsza opcje (sekwencje) ale ta nowa a nie i generacji

Napisano
  • Autor

> A jaką masz skrzynie?

> Miałem 1.2 16V z gazem (sekwencja I generacji, nawiasem mówiąc leży do sprzedania, do tego

> podziurawiony kolektor do 16V też się znajdzie z tego kompletu), do tego skrzynia sporting.

> Paliło tak 8-9 gazu. Codziennie ok. 60km robiłem.

> Teraz mam 1.4 16V i krótką 6 z Punto I. Średnio tak 7 (max co mi wyszło to 7.8 ale głównie po

> mieście jeździłem wtedy).

> Leży już długa 6 ze stilona, więc gdzieś do 5 na trasie powinno zejść.

> Na Twoim miejscu w skrzynie bym zainwestował, nie w gaz.

skrzynie mam dluga eskowa

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości ile cię swap kosztował i ile zamierzasz wydać na instalację LPG ?

swap ze skrzynia 5 tys na nowym osprzecie, a gaz to tylko taki pomysl, ktory wpadl mi do glowy, ale to nie znaczy ze go zaloze.

Napisano

Mi gaz od zawsze się kojarzy z Calibra Team i nikt i nic i żadne oszczędności tego nie zmienią. Jak widzę w zderzaku korek z gazem to kojarzy mi się to tylko z wsią. Byłby diesel to by się lało oleju do frytek ale jest benzyna więc zakłada się gaz. Są amorki do zmiany zakłada się chińskie podróbki są tarcze hamulcowe zakłada się "Zdzisławex Hamulex", ma się chęć na wódkę kupuje się starogardzką itd itd. Można jeszcze dla oszczędności prać kondomki...

Napisano

gaz to zuo 033102bebe_1_prv.gif

mnie kumpel usilnie namawia, bo oszczędność itp itd.. ale kurcze jak robię 10tysięcy rocznie to kiedy mi się ta instalacja zwróci hehe.gif - to raz,

dwa, że nie po to się kładło ten mocniejszy motor żeby go truć LPG (ale to przecież wcale nie szkodzi, nie spadają osiągi ani wcale nie jest gorzej tongue.gif )

a po trzecie skoro silnik jest skonstruowany pod benzynę, to czemu udoskonalać fabrykę, żeby miał być gazowy

Napisano

> Mi gaz od zawsze się kojarzy z Calibra Team i nikt i nic i żadne oszczędności tego nie zmienią. Jak

> widzę w zderzaku korek z gazem to kojarzy mi się to tylko z wsią. Byłby diesel to by się lało

> oleju do frytek ale jest benzyna więc zakłada się gaz. Są amorki do zmiany zakłada się

> chińskie podróbki są tarcze hamulcowe zakłada się "Zdzisławex Hamulex", ma się chęć na wódkę

> kupuje się starogardzką itd itd. Można jeszcze dla oszczędności prać kondomki...

chce sie samochod kupije sie cc lub sc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> gaz to zuo

> mnie kumpel usilnie namawia, bo oszczędność itp itd.. ale kurcze jak robię 10tysięcy rocznie to

> kiedy mi się ta instalacja zwróci - to raz,

> dwa, że nie po to się kładło ten mocniejszy motor żeby go truć LPG (ale to przecież wcale nie

> szkodzi, nie spadają osiągi ani wcale nie jest gorzej )

> a po trzecie skoro silnik jest skonstruowany pod benzynę, to czemu udoskonalać fabrykę, żeby miał

> być gazowy

centralnie trochę farmazony prawicie ...

Napisano

> centralnie trochę farmazony prawicie ...

Od mechanika z VW który śmiga Golfem II na gazie to nawet usłyszałem, że to zdrowiej dla silnika jak jeździ na elpidżi bo nie ma nagarów 893goodvibes.gif

Napisano

Dokładnie, auto wątku niech montuje LPG i niech się cieszy tanią bezproblemową jazdą. Dla ludzi robiących spore przebiegi to albo diesel albo LPG benzyna jest w tak chorej cenie, ze mnie by było szkoda jeździć na paliwie nawet nie biorąc pod uwagę oszczędności.

Napisano

być może... nie jestem mechanikiem ani gazownikiem i się nie znam zlosnik2.gif

ale tak czy siak nie chcę kuchenki z auta robić 270751858-jezyk.gif zwłaszcza, że w moim przypadku szybciej mi się auto rozleci niż instalacja zwróci hehe.gif

Napisano

> Mi gaz od zawsze się kojarzy z Calibra Team i nikt i nic i żadne oszczędności tego nie zmienią. Jak

> widzę w zderzaku korek z gazem to kojarzy mi się to tylko z wsią. Byłby diesel to by się lało

> oleju do frytek ale jest benzyna więc zakłada się gaz. Są amorki do zmiany zakłada się

> chińskie podróbki są tarcze hamulcowe zakłada się "Zdzisławex Hamulex", ma się chęć na wódkę

> kupuje się starogardzką itd itd. Można jeszcze dla oszczędności prać kondomki...

z tego co pamietam o ile dobrze kojarze to sam śmigasz na duzych autach i pewnie tak jak wiekszość (jak nie wszyscy) polaków tak zarabjajacych masz 2 wypłatki stałą plus tą z tego co sie nie wyjeździ (ON) i jak dla mnie to sprzedasz 2l ON i masz 1-1.5l PB wiec na jazde na pb cie stać ale jak to kiedyś chyba sebec napisał SC/CC służą wielu ludziom jako auta do dojazdu do prace a nie którzy nie maja 20km w jedna strone tylko wiecej frown.gif tak jak np ludzie z moich stron kotłujacy do warszawy 50-60 w jedna strone

ja na uczelnie mam 45 w jedna i jak najbardziej lpg mi sie opłaca kiedyś latałem tylko na pb i szło ostro po kieszeni niestety frown.gif gaz kosztuje dużo mniej czy jest szkodliwy dla silnika czy nie sa na to teorie jedni mowia że tak inni że nie a dla mnie to kwestja jazdy i podejscia do auta na naszym forum sa napewno ludzie co porobili przebiegi rzedu 100-150tyśkm i dalej śmigaja na lpg bez problemu

a co do calibra team to tak jak wyrzej nie każdego stać na jazde tylko na PB (bo jak by każby mogł na pb to polska by była bananowym krajem smile.gifyay.gif ) dlatego jest alternatywne paliwo a doczekamy sie jeszcze wodoru w codziennym urzytku i ciekawe czy to też bedzie calibra team. i nie wszystko co tańsze jest złe

Ps jeśli poczułeś sie urażony tym postem to przepraszam 20.GIF

pozdro

Napisano

> być może... nie jestem mechanikiem ani gazownikiem i się nie znam

> ale tak czy siak nie chcę kuchenki z auta robić zwłaszcza, że w moim przypadku szybciej mi się

> auto rozleci niż instalacja zwróci

a wywód swój napisałeś taki jakbyś nie wiadomo ile km na gazie zrobił ..... krótka piłka ktoś chce gaz zakłada ktoś nie chce nie zakłada, a rada że gaz wiochą zalatuje, albo ze wszyscy piszą że po włożeniu mocniejszego silnika nie opłaca się gazu zakładać ... tylko czemu ??

edit: i żeby nie było wcale nie jestem jakimś super zwolennikiem gazu ....

Napisano

przepraszam, zachowałem się jak szczeniak, to się więcej nie powtórzy 893goodvibes.gif

Napisano

> przepraszam, zachowałem się jak szczeniak, to się więcej nie powtórzy

Dlatego siedzę na AK kultura a jak ktoś strzeli gafę to chociaż umie się przyznać ok.gif

Napisano

zakładać ok.gif u mnie są same za, brak przeciw zlosnik.gif tylko nie zakładaj 2 gen.

jak chcesz żeby Ci jechało lepiej na gazie niż na benzynie to możesz jeszcze założyć wariator zapłonu.

Oto wykres silnika 1.2 punto na gazie i na benzynie. Linia przerywana to moc i moment na benzynie a linia ciągła to moc i moment na gazie. Silnik ma wyprzedzony zapłon o ~12stopni malejąco aż do seryjnego wyprzedzenia przy 3,5 tys obrotów (zakres wyprzedzenia widoczny na wykresie od 1tys do ok 3,5tys obrotów)

Dedykuję go wszytkim tym którzy twierdzą że gaz to zło rotfl.gif

278934011-hamownia01-skan-800x600.jpg

Napisano

> z tego co pamietam o ile dobrze kojarze to sam śmigasz na duzych autach i pewnie tak jak wiekszość

> (jak nie wszyscy) polaków tak zarabjajacych masz 2 wypłatki stałą plus tą z tego co sie nie

> wyjeździ (ON) i jak dla mnie to sprzedasz 2l ON i masz 1-1.5l PB wiec na jazde na pb cie stać

> ale jak to kiedyś chyba sebec napisał SC/CC służą wielu ludziom jako auta do dojazdu do prace

> a nie którzy nie maja 20km w jedna strone tylko wiecej tak jak np ludzie z moich stron

> kotłujacy do warszawy 50-60 w jedna strone

> ja na uczelnie mam 45 w jedna i jak najbardziej lpg mi sie opłaca kiedyś latałem tylko na pb i szło

> ostro po kieszeni niestety gaz kosztuje dużo mniej czy jest szkodliwy dla silnika czy nie sa

> na to teorie jedni mowia że tak inni że nie a dla mnie to kwestja jazdy i podejscia do auta na

> naszym forum sa napewno ludzie co porobili przebiegi rzedu 100-150tyśkm i dalej śmigaja na lpg

> bez problemu

> a co do calibra team to tak jak wyrzej nie każdego stać na jazde tylko na PB (bo jak by każby mogł

> na pb to polska by była bananowym krajem ) dlatego jest alternatywne paliwo a doczekamy sie

> jeszcze wodoru w codziennym urzytku i ciekawe czy to też bedzie calibra team. i nie wszystko

> co tańsze jest złe

> Ps jeśli poczułeś sie urażony tym postem to przepraszam

> pozdro

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Jak dla mnie "oszczędności" to zwykła kradzież a ja się kradzieżą brzydzę.

Gaz to indywidualny wybór właściciela i nic mi do tego. Mówię jedynie jak ja postrzegam kierowców z gazem. Mniej więcej jak ludzi pijących tą obrzydliwą Starogardzką. I ja dojadę na miejsce i oni. I ja się upiję moją ulubioną Finlandią i oni swoją Starogardzką.

Napisano

> Gaz to indywidualny wybór właściciela i nic mi do tego. Mówię jedynie jak ja postrzegam kierowców z

> gazem. Mniej więcej jak ludzi pijących tą obrzydliwą Starogardzką. I ja dojadę na miejsce i

> oni. I ja się upiję moją ulubioną Finlandią i oni swoją Starogardzką.

Właśnie się dowiedziałem, że zalatuje ode mnie wiochą... bo nie stać mnie aby robić 3 tyś km miesięcznie na PB zlosnik.gifyay.gif

Napisano

> Właśnie się dowiedziałem, że zalatuje ode mnie wiochą... bo nie stać mnie aby robić 3 tyś km

> miesięcznie na PB

Jedynie dla mnie smile.gif Za innych się nie wypowiadam. Nie wyjdzie taniej jakaś sieciówka na autobus albo PKP?

Napisano

jesli chcesz to tylko sekwencja ale wedlog mnie nie warto auto juz nie ma duzej wartosci a przy sprzedazy nigdy ci nikt tego nie odda a tak naprawde te silniki malo pala

Napisano

No właśnie, a autko zdłubane z 86km na 110 przeżyło by instalację gazową ?

Napisano

> No właśnie, a autko zdłubane z 86km na 110 przeżyło by instalację gazową ?

I z turbo niektórzy jeżdżą...

Napisano

> Nie wyjdzie taniej jakaś sieciówka na autobus albo

> PKP?

ja bym wolał jeździć maluchem ba nawet trabantem, lub czymkolwiek żeby były tylko własne 4 kółka i na łep nie kapało, niż jeździć autobusem sick.gif

chyba nie wiesz co mówisz wink.gif raz że nie stoisz tak jak w autobusie tylko siedzisz, dwa wyjeżdżasz kiedy chcesz a nie kiedy łaskawie autobus jedzie, trzy nie marzniesz na przystanku, cztery jedziesz 20minut zamiast godzinę itp itd... wyliczać można w nieskończoność. Tak jak mówię moim zdaniem lepszy własny maluszek nawet niż jakikolwiek środek zbiorowej komunikacji.

A wracając do gazu to mi na gazie wychodzi na miesiąc ~140-150zł na dojazdy do pracy. Bilet miesięczny kosztuje 170zł... myśle że więcej pisać nie trzeba. Jak jeździłem na benzynie to płaciłem 250-300zł. Za zaoszczędzoną kase wole sobie np olej wymieniać częściej itp. Bo skoro różnicy nie widać to po co przepłacać, w imie idei że gaz to zło? - To bezedura Panie zlosnik.gif20.GIF

Napisano

> I z turbo niektórzy jeżdżą...

Pytam czysto teoretycznie, na razie nie mam takiej mocy pod maską grinser006.gif biorąc pod uwagę koszt litra benzyny na stacji (w Ldz obecnie 4.67 crazy.gif) trzeba pomyśleć albo nad zmianą auta na takie z LPG albo się w taką instalkę uzbroić bo jednak cento to cento grinser006.gif

Napisano

Na Twoim miejscu zadałbym sobie kilka pytań:

- ile km robisz i jak szybko zwróci sie instalacja,

- czy jesteś estetą i zniesiesz widok gazowni pod maską, oraz smród nawaniacza,

Jesli juz to dobrą instalke sekwencyjną.

Ja osobiscie gazu nie lubie jeszcze z paru innych powodów, ale to juz moje zmartwienie.

Duzo osób ma lpg i sobie chwali.

Wybór nalezy do Ciebie ok.gif

Napisano

> Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Jak dla mnie "oszczędności" to zwykła kradzież a ja się

> kradzieżą brzydzę.

> Gaz to indywidualny wybór właściciela i nic mi do tego. Mówię jedynie jak ja postrzegam kierowców z

> gazem. Mniej więcej jak ludzi pijących tą obrzydliwą Starogardzką. I ja dojadę na miejsce i

> oni. I ja się upiję moją ulubioną Finlandią i oni swoją Starogardzką.

pisałem jeśli cie uraziłem Przepraszam nie było to moim celem i bardzo na plus że jesteś z tych uczciwszych i to sie szanuje 20.GIF

pozdrawiam

Napisano

> . Byłby diesel to by się lało

Ma się chęć na Mercedesa kupuje się Seicento ... itd. itd. itd.

Napisano

> Ma się chęć na Mercedesa kupuje się Seicento ... itd. itd. itd.

Było smile.gif

Edit: A swoją drogą właśnie dlatego kupiłem kolejne cento bo na to auto mnie stać. Myślałem np o Ibizce Cuprze ale doszedłem do wniosku, że jak mam ciułać na klamoty, kupować podróby po taniości to lepiej CC i robić przy nim wszystko pożądnie. A jakbym kupił ibi to matko z łojcem może i by mi pomysł z gazem strzelił do głowy... Dlatego bez sensu dla mnie wydaje się kupowanie auta za drogiego na swoje możliwości i później szukanie oszczędności. Skuter taniej wyjdzie. 2-3 litry na 100 i śmigasz do roboty.

Napisano

> Ma się chęć na Mercedesa kupuje się Seicento ... itd. itd. itd.

byo 033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif

Napisano

> Było

cholera ubiegłeś mnie o sekundy zlosnik.gif

Napisano

> Skuter taniej wyjdzie. 2-3 litry na 100 i śmigasz do roboty.

tylko, ze na skuterze zimą raczej nie pojezdzisz, na dodatek trzeba miec go gdzie trzymac

Napisano

> Ale mowa jest o 16V, a Ty masz 8V.

A co to przeszkadza hmm.gif

Napisano

> Edit: Dlatego bez sensu dla mnie wydaje się

> kupowanie auta za drogiego na swoje możliwości i później szukanie oszczędności. Skuter taniej

> wyjdzie. 2-3 litry na 100 i śmigasz do roboty.

Kogoś stać na utrzymanie zwykłego seicento a kogoś na seicento z instalacją gazową - nie widzę problemu.

Żaden to powód do ujmy ani do przesiadania na komunikację miejską (o ile istnieje) a tym bardziej na wożenie się w zimie skuterem.

Napisano

> A co to przeszkadza

Tego to nie powiem, bo nie przerabiałem w 16V.

Faktem jest, że nie wszytkie silniki jednakowo znoszą gaz.

Mi przy swapie odradzali i zdemontowałem gaz.

Ale auto z cywila zmieniło się do upalania, więc logiczne było pozbycie się kuchenki.

Napisano

16v znosi gaz zrobiłem 13tyś w pol roku z silnikiem o przebiegu 100tyś pali 10L lpg w mieście, na trasie ok 8. PB pali też 10 w mieście. Sam zrobilem swapa sam załozyłem sekwencje, a to ze silnik mi padnie za 600zł to mi to wisi wsadze inny i po temacie. Sej jest hodowany u mnie tylko po to by dynamicznie i tanio poruszać sie do roboty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.