Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zły diagnosta

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę, że jest możliwość zapalenia halogenów razem z postojowymi, wg niego dopuszczalne jest tylko z mijania. Czy miał rację?

Halogeny i ich instalacja jest fabryczna.

Napisano

> Dzisiaj na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę, że jest możliwość zapalenia halogenów razem z

> postojowymi, wg niego dopuszczalne jest tylko z mijania. Czy miał rację?

> Halogeny i ich instalacja jest fabryczna.

A masz w ogóle światła postojowe?

Czy może chodzi o pozycyjne?

Napisano

> Dzisiaj na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę, że jest możliwość zapalenia halogenów razem z

nie sądze ... Mazda 6 bez problemu pozwala na włączenie na pozycyjnych ... w dzień sobie jeżdżę na przeciwmgielnych coby xenonów nie wyświecać ( w 6 przeciwmgielne są w reflektorze głównym ) oink.gif

Napisano

> A masz w ogóle światła postojowe?

> Czy może chodzi o pozycyjne?

tak chodzi o pozycyjne smirk.gif

Napisano

Nie miał. Za rozporządzeniem ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia:

Quote:

§ 13.2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:

1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu.

2) światła drogowe, mijania i
przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1
; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.

3) Światła i oznakowanie odblaskowe powinny ponadto odpowiadać warunkom szczegółowym, określonym w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

Napisano

Diagnosta do wymiany.

W każdym samochodzie przednie światła przeciwmgłowe można włączyć już po włączeniu świateł pozycyjnych i mają się świecić też po włączeniu świateł mijania i drogowych.

Chyba mu się pomieszało z tylnym światłem przeciwmgłowym.

Napisano

> nie sądze ... Mazda 6 bez problemu pozwala na włączenie na pozycyjnych ... w dzień sobie jeżdżę na

> przeciwmgielnych coby xenonów nie wyświecać ( w 6 przeciwmgielne są w reflektorze głównym )

Robię tak samo (tylko ksenonów nie mam tongue.gif ) więc diagnoście się najwyraźniej coś pomieszało.

Napisano

czyli jasno wychodzi że diagnosta nie miał racji hehe.gif co mnie zresztą wogóle nie dziwi ... z jednym takim mundrołkiem swoje przeszedłem sick.gifsick.gifsick.gif skończyło się poczekaniem na zmiennika i załatwieniem tematu w pół godziny ( zgodnie z literą prawa )

Napisano

> nie sądze ... Mazda 6 bez problemu pozwala na włączenie na pozycyjnych ...

Tak jest imo w wielu autach.

Napisano

> tak chodzi o pozycyjne

Nie strugaj głupich min, bo niektóre auta mają światła pozycyjne, jak i postojowe. smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie strugaj głupich min, bo niektóre auta mają światła pozycyjne, jak i postojowe.

Chodziło rzecz jasna o pozycyjne (mój błąd) wszak tak czy inaczej - mu się pomieszało. Dzięki za odpowiedzi.

Aha jeszcze jedno poza tym, nie podobał się mu kolor migaczy, że niby za mało pomarańczowy:) ale to już przemilczałem.

Napisano

> Chodziło rzecz jasna o pozycyjne (mój błąd) wszak tak czy inaczej - mu się pomieszało. Dzięki za

> odpowiedzi.

> Aha jeszcze jedno poza tym, nie podobał się mu kolor migaczy, że niby za mało pomarańczowy:) ale to

> już przemilczałem.

Czekał aż dasz mu "w łapę", dlatego szukał dziury w całym hehe.gif

Za rok zmień diagnostę skromny.gif

Napisano

> Aha jeszcze jedno poza tym, nie podobał się mu kolor migaczy, że niby za mało pomarańczowy:)

kurczę - moje z przodu też są prawie białe, kiedy są zgaszone - ale osioł biglaugh.gifhehe.gifzlosnik2.gifrotfl.gif30.GIF

Napisano

> nie sądze ... Mazda 6 bez problemu pozwala na włączenie na pozycyjnych ... w dzień sobie jeżdżę na

> przeciwmgielnych coby xenonów nie wyświecać ( w 6 przeciwmgielne są w reflektorze głównym )

to sie naoszczędzasz zlosnik.gif xenonów wystarcza na 150 kkm więc mozna świecić do woli, potem wymiana za 300 pln komplet i znowu 150 kkm wyświecania zlosnik.gif

Napisano

> 300 pln komplet i znowu 150 kkm wyświecania

Myslisz ,że jadąc te 150kkm na jedynce też dadzą radę. zakrecony.gif

Bo mnie sie wydaje ze bardziej to na godziny swiecenia mozna przeliczyć. ganja.gif

Napisano

Na kąciku Nuova Bravo kolega opisał pierwszy przegląd NB i diagnosta twierdził, że ma coś uszkodzone w instalacji kierunkowskazów bo gdy je włącza to zapalają się światła p.mgielne i za bardzo nie mógł zrozumieć, że jest coś takiego jak doświetlanie zakrętów zlosnik.gif

Napisano

> w dzień sobie jeżdżę na przeciwmgielnych coby xenonów nie wyświecać

to uważaj jak wyłapiesz 100zł mandatu....

oszczędność się skończy... zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> to uważaj jak wyłapiesz 100zł mandatu....

> oszczędność się skończy...

uważaj aż mi tu kaktus wyrośnie smirk.gif

Napisano

> Nie strugaj głupich min, bo niektóre auta mają światła pozycyjne, jak i postojowe.

odpowiedziałem Ci na pytanie .... smirk.gif

Napisano

> uważaj aż mi tu kaktus wyrośnie

poczytaj kodeks drogowy i taryfikator

bo zdziwienie może być wielkie...... zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

Znaczy że moje auto nie powinno mieć ważnego przeglądu zlosnik.gif

Uzupełniając - nowe auto zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Uzupełniając - nowe auto

auto nowe waytogo.gif ale diagnosta pewnie stary, zmęczony życiem no.gif i przez Niemca, który się zwał Alzheimer hehe.gif takie szopki odstawia rotfl.gif

Napisano

> uważaj aż mi tu kaktus wyrośnie

Do czasu, aż znajdziesz bardziej obeznanego z tematem policjanta.

I wtedy będziesz go pieczołowicie podlewał :-)

Wiesz - niejaki lis też podpisał oświadczenie, że sobie język sam odgryzie, jak lesio kaczusio nie będzie kandydował i co?

I tera k.fa nie będzie miał języka :-)

Chociaż tu to akurat strata żadna ;-)

Napisano

jakoś nie boję się tego ...

tak wyglądają przeciwmgielne w Maździe hehe.gif

4251608264aac1dbc01dea.jpg

Napisano

jakich halogenów hmm.gif

drogowych?

przciwmgłowych?

to różnica

Napisano

> kurczę - moje z przodu też są prawie białe, kiedy są zgaszone - ale osioł

W Uno przednie mam całkiem białe zlosnik.gif

Napisano

> Aha jeszcze jedno poza tym, nie podobał się mu kolor migaczy, że niby za mało pomarańczowy:) ale to

> już przemilczałem.

Mnie też zwrócono uwagę, że z tylnych żarówek kierunkowskazów najprawdopodobniej zaczęła łuszczyć się powłoka pomarańczowa, skutkiem czego światła nię świecą już swoją właściwą barwą. Powoduje to, szczególnie w okresie zmierzchu i nocy w warunkach miejskich, oślepianie kierowców pojazdów jadących za mną.

Na początku kiwnąłem tylko głową ze zrozumieniem, w myslach wiedząc swoje. Ale kilka dni później jechałem za żoną, która prowadziła ów pojazd i faktycznie - kierunkowskazy zwyczajnie oślepiały. Dodam, że zarówno żarówka jak i blanda lampy są barwy żółtej.

Nie pozostał nic innego jak wymienić żarówki, z których faktycznie prawie w całości zeszła pomarańczowa farba.

Może podobnie jest u Ciebie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.