Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwa drożeją.

Featured Replies

Napisano

Quote:

Wszyscy kierowcy zauważają nieustający wzrost cen paliw. Analitycy BM Reflex zapowiadają, że wkrótce za litr benzyny przyjdzie nam płacić nawet 5 złotych. Przed nami długi weekend i wakacje, najpewniej będą to dla nas najdroższe wyjazdy w historii, bo ceny paliw jeszcze nigdy nie były tak wysokie. Czy Polacy zgadzają się na podwyżki? Zostawimy swoje samochody na parkingach?

KLIK

Dziwię się cały czas, jak to wszystko się jeszcze jakoś trzyma w naszym kraju, biorąc pod uwagę relacje zarobków do cen paliw icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dziwię się cały czas, jak to wszystko się jeszcze jakoś trzyma w naszym kraju, biorąc pod uwagę

> relacje zarobków do cen paliw

A co proponujesz zrobić?

Ja się nie dziwię, bo nie widze innego wyjścia.

Napisano

> Quote:

> Wszyscy kierowcy zauważają nieustający wzrost cen paliw. Analitycy BM Reflex zapowiadają, że

> wkrótce za litr benzyny przyjdzie nam płacić nawet 5 złotych. Przed nami długi weekend i

> wakacje, najpewniej będą to dla nas najdroższe wyjazdy w historii, bo ceny paliw jeszcze nigdy

> nie były tak wysokie. Czy Polacy zgadzają się na podwyżki? Zostawimy swoje samochody na

> parkingach?

> KLIK

> Dziwię się cały czas, jak to wszystko się jeszcze jakoś trzyma w naszym kraju, biorąc pod uwagę

Może faktycznie ludzie jeżdżą mniej, tego nie wiemy, nie mamy globalnych danych.

Oby nie było jak z wodą, my oszczędzamy i dlatego drożeje....

Napisano
  • Autor

> A co proponujesz zrobić?

Nie mam jednoznacznego zdania - to jest bardzo zawiły temat.

> Ja się nie dziwię, bo nie widze innego wyjścia.

Chciałbym żeby jakieś było.

Napisano

> Nie mam jednoznacznego zdania - to jest bardzo zawiły temat.

> Chciałbym żeby jakieś było.

Ci co muszą jeździć to będą jeździć niezależnie od cen paliw.

Ktoś, kto będzie miał jakąś alternatywę, na pewno z niej skorzysta.

Sam, gdybym nie potrzebował auta do pracy, to dawno już bym się przesiadł na rower wink.gif

Echhhh, mogę sobie powspominać jak paliwko było po 1,80zł ("żółta" 94) sob.gif

Napisano

> Oby nie było jak z wodą, my oszczędzamy i dlatego drożeje....

Fakt, jak ludzie zaczną oszczędzać i mniej jeździć, i powiedzmy sprzedaż spadnie o 10%, to podwyższą ceny o 20%, no bo przecież "muszą odrobić straty" angryfire.gif

Napisano

> Echhhh, mogę sobie powspominać jak paliwko było po 1,80zł ("żółta" 94)

Nooo... tankowało się malucha za 100.000 i wio w drogę!

Napisano

> Chciałbym żeby jakieś było.

Jako, że mieszkam na wsi, to ja widzę jedną (z pewnie wielu możliwych) alternatyw.

Obecnie rzepak kosztuje około 1200zł za tonę. Z tony da sie zrobić 350 litrów oleju. Więc litr oleju kosztuje w okolicy 3,5zł. Jeśli cena ropy wzrośnie znacznie (tzn będzie zbliżała się do 5 zł) to jestem niemal pewien, ze rolnicy zaczną sami produkować sobie potajemnie, w stodole paliwo z własnego rzepaku. Oczywiscie nielegalnie.

A inni kierowcy, nie mam pojęcia jak mogą oszukać system.

Napisano

> Nooo... tankowało się malucha za 100.000 i wio w drogę!

chyba ... albo model Fiata Ci się pomylił albo cena paliwa wink.gif

Napisano

> Nooo... tankowało się malucha za 100.000 i wio w drogę!

Już "nowe" pieniądze były i "czerwona" 98 zeby.GIF

Napisano

> A inni kierowcy, nie mam pojęcia jak mogą oszukać system.

Kupić paliwo w Biedronce ? niewiem.gifhahaha.gif

Napisano

> chyba ... albo model Fiata Ci się pomylił albo cena paliwa

W 94-95 miałem malucha i jeszcze były stare pieniądze (denominacja to 1995).

Napisano

> Jako, że mieszkam na wsi, to ja widzę jedną (z pewnie wielu możliwych) alternatyw.

> paliwo z własnego rzepaku. Oczywiscie nielegalnie.

Głowy nie dam, ale na własne potrzeby można robić legalnie.

Napisano

Irytują ceny obecne, no ale jeździć trzeba. Mógłbym dojeżdżać do Gliwic pociągiem za 2,52zł w jedną stronę zamiast 33km*7,5l/100km, ale dodatkowo wiąże się to z dodatkową godziną w każdą stronę. A jak gdzieś mam jechać i mam odpowiedni zapas czasu, to po prostu jadę spokojniej, aby sobie cenę paliwa zrekompensować mniejszym spalaniem.

Napisano

po 1,60 zł tankowałem dużego fiata ooniee.gif

Napisano

> Irytują ceny obecne, no ale jeździć trzeba. Mógłbym dojeżdżać do Gliwic pociągiem za 2,52zł w jedną

> stronę zamiast 33km*7,5l/100km, ale dodatkowo wiąże się to z dodatkową godziną w każdą stronę.

> A jak gdzieś mam jechać i mam odpowiedni zapas czasu, to po prostu jadę spokojniej, aby sobie

> cenę paliwa zrekompensować mniejszym spalaniem.

No niestety i ja też zaczynam tak jeździć, patrząc na stacje po prostu momentami nie cisnę w podłogę wink.gif

Myślę że jeśli cena przekroczy 5 zł a baryłka dalej będzie <100 $ to protesty na szeroką skale są nie nieuniknione.

Napisano

> Irytują ceny obecne, no ale jeździć trzeba. Mógłbym dojeżdżać do Gliwic pociągiem za 2,52zł w jedną

> stronę zamiast 33km*7,5l/100km, ale dodatkowo wiąże się to z dodatkową godziną w każdą stronę.

> A jak gdzieś mam jechać i mam odpowiedni zapas czasu, to po prostu jadę spokojniej, aby sobie

> cenę paliwa zrekompensować mniejszym spalaniem.

Mam do biura 27 km. Mniej więcej połowę dojazdów realizuję na rowerze. Czas jazdy ok 1h15 m niby jestem w plecy 45 minut, ale różnica w samopoczuciu od czasu gdy zacząłem jeździć oznacza raczej dla mnie 30 minut zysku.

Napisano

> Mam do biura 27 km. Mniej więcej połowę dojazdów realizuję na rowerze. Czas jazdy ok 1h15 m niby

> jestem w plecy 45 minut, ale różnica w samopoczuciu od czasu gdy zacząłem jeździć oznacza

> raczej dla mnie 30 minut zysku.

Cóż, z Katowic do Gliwic rowerem by się trzeba było zadupiami tłuc, nawet nie znam takiej drogi. Bo samochodem to jest normalnie autostrada A4 albo Drogowa Trasa Średnicowa i tam na rowerze nie wjedziesz...

Napisano

Jak zobaczę 5 z przodu na dystrybutorze to się przeproszę z PKS'em smile.gif

Napisano

> A inni kierowcy, nie mam pojęcia jak mogą oszukać system.

starymi dieslami na czerwonym oleju będą jeździć

Napisano

> Fakt, jak ludzie zaczną oszczędzać i mniej jeździć, i powiedzmy sprzedaż spadnie o 10%, to

> podwyższą ceny o 20%, no bo przecież "muszą odrobić straty"

To jest ta niewidzialna ręka rynku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak zobaczę 5 z przodu na dystrybutorze to się przeproszę z PKS'em

A wtedy ciekawe o ile wzrosną ceny biletów hmm.gif

Napisano
  • Autor

> starymi dieslami na czerwonym oleju będą jeździć

A cóż to takiego ? Olej opałowy ?

Napisano

Wiesz, w CZ/SK zarabiaja mniej a paliwa sporo drozsze i jakos zyja i jezdza

Napisano

> A wtedy ciekawe o ile wzrosną ceny biletów

O tyle żebyśmy za dużo nie zaoszczędzili.

Napisano

prawda jest taka, ze jakby w PL byly lepsze pociagi i autobusy to mniej ludzi narzekaloby na ceny paliw bo wybraliby np pociag wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, w CZ/SK zarabiaja mniej a paliwa sporo drozsze i jakos zyja i jezdza

Sami sobie radzą, czy są może jakieś dopłaty ? hmm.gif

Napisano

jak wejdziemy do strefy Euro to po tyle bedzie hehe.gif

Napisano

+/- 10zł za miesięczny wielkiej afery nie robi, a więcej na pewno nie podniosą smile.gif Tak czy owak, PKS to połowa kosztów samodzielnych dojazdów osobówką. Tu raczej chodzi o dbałość o własne nerwy, bo nie muszę oglądać dystrybutora i martwić się kolejnymi wiadomościami o podwyżkach.

Napisano
  • Autor

> do czego niby doplaty?

Pomyśl. Np "niby" do przewozów regionalnych.

Napisano

Za to jakby w USA uraczyć obywateli naszym stosunkiem zarobków do cen paliw, to cały naród zszedłby na zawał.

Napisano

> Za to jakby w USA uraczyć obywateli naszym stosunkiem zarobków do cen paliw, to cały naród zszedłby

> na zawał.

to by wybuchła wojna domowa

Napisano

> jak wejdziemy do strefy Euro to po tyle bedzie

słuszna uwaga hehe.gif

Napisano

Za wikipedią:

Quote:

Przykładowo: benzyna silnikowa podlega stawce (akcyzy) 1565 zł/1000 l

Koniec imprezy. Dziękuję, dobranoc.

ps. byłbym zapomniał - jest jeszcze LPG!

Napisano

> starymi dieslami na czerwonym oleju będą jeździć

a z czego jest czerwonka? to przeciez zabarwiony ON, więc jasnym jest że ich ceny rosną równocześnie (zakładając, że rząd nic nie zmajstruje w międzyczasie z podatkami)

Napisano

> prawda jest taka, ze jakby w PL byly lepsze pociagi i autobusy to mniej ludzi narzekaloby na ceny

> paliw bo wybraliby np pociag

Jak tak obserwuję niektórych ludzi na moim osiedlu, którzy nawet do sklepu oddalonego o 200m od klatki muszą jechać samochodem lub osoby, które przyjeżdżając do szpitala gdzie Żona pracuje najchętniej podjechaliby samochodem pod samą recepcję to myślę, że sporą część społeczeństwa trudno byłoby namówić na PÓJŚCIE do sklepu, a gdzie tam mówić o korzystaniu z komunikacji publicznej nawet gdyby była nie wiadomo jak nowoczesna, sprawna, bezpieczna i punktualna.

Napisano

> Jak tak obserwuję niektórych ludzi na moim osiedlu, którzy nawet do sklepu oddalonego o 200m od

> klatki muszą jechać samochodem lub osoby, które przyjeżdżając do szpitala gdzie Żona pracuje

> najchętniej podjechaliby samochodem pod samą recepcję to myślę, że sporą część społeczeństwa

> trudno byłoby namówić na PÓJŚCIE do sklepu, a gdzie tam mówić o korzystaniu z komunikacji

> publicznej nawet gdyby była nie wiadomo jak nowoczesna, sprawna, bezpieczna i punktualna.

Do wszystkiego można się przyzwyczaić pod warunkiem, że będziemy do tego zmuszeni wink.gif

Napisano

żeby nie było tak jak ostatnio z cenami na przewóz autokarowy gdy uziemione były samoloty. Wtedy ceny biletów na niektórych trasach wzrosły o 100%

Napisano
  • Autor

> żeby nie było tak jak ostatnio z cenami na przewóz autokarowy gdy uziemione były samoloty. Wtedy

> ceny biletów na niektórych trasach wzrosły o 100%

"chwilowa tendencja" oslabiony.gif

Napisano

a czy ktoś jeździ na BIOestrze z Bliskiej? Cena 3,56zł gdzie ON 4,29? Jak zniosą to pompowtryski? Tankując 60litrów oleju oszczędność jakieś ~45zł, więc sporo.

Napisano

> a czy ktoś jeździ na BIOestrze z Bliskiej? Cena 3,56zł gdzie ON 4,29? Jak zniosą to pompowtryski?

> Tankując 60litrów oleju oszczędność jakieś ~45zł, więc sporo.

1. to ciekawe czy tego wynalazku nie spali więcej ...

2. Jak chcesz lać do swojego tdi to sprawdza czy VW nie zakazał używania tego typu paliwa w tym silniku, dla nowych tdi zakazuje, bo sobie biedę zrobisz

Napisano

Stara gadka gdy zaczyna się cieplej robić, czasem straszyli nawet 6zł za literek paliwa wink.gif

Napisano

> Stara gadka gdy zaczyna się cieplej robić, czasem straszyli nawet 6zł za literek paliwa

tak, tyle tylko, że w zeszłym roku nawet najwyższa cena "wakacyjna" była niższa niż jest teraz

Napisano

> tak, tyle tylko, że w zeszłym roku nawet najwyższa cena "wakacyjna" była niższa niż jest teraz

natomiast pamiętam dwa lata temu w wakacjie ropa była po 4,5. Także to są niezłe wahania. Myśle że gdyby benzyna kosztowała nawet 6 zł za litr to ludzie i tak by jeździli, niestety jeżeli cena paliwa rośnie rośnie cena wielu innych produktówm i usług no.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

Nieprawda - ostatnio jechałem przez SK i płaciłem za ON 1,05EUR. Przy cenie EUR 3,9 - wychodzi, że tam ON jest tańszy niż w Polsce.

Napisano

niestety jeżeli cena

> paliwa rośnie rośnie cena wielu innych produktówm i usług

dokładnie jeszcze trochę pójdziemy do piekarni po pieczywko i się okaże że jest droższe tak samo w innych dziedzinach frown.gif

Napisano

> od lat jest tendencja na lato:

> wzrostowa noPb i ON a spadkowa LPG

> na zimę:

> wzrostowa LPG i spadkowa noPb i ON

> nic nowego

Z tym że z każdym rokiem ów wyż na lato i niż na zimę jest wyższy od lat poprzednich cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.