Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwa drożeją.

Featured Replies

Napisano

moje paliwo potaniało ok.gif

Napisano

> moje paliwo potaniało

Zaraz wpadnie krucjata pt. "Gaz to zło". zeby.GIF

Napisano

> Zaraz wpadnie krucjata pt. "Gaz to zło".

ale tak mogą napisać tylko Ci, co nigdy nie jeździli na LPG a jeżeli jeździli i narzekali to instalki pewnie montowali u kazia w szopie biglaugh.gif

Napisano

> Zaraz wpadnie krucjata pt. "Gaz to zło".

LPG jest produkowany z ropy naftowej.

Dlatego drożejąca ropa naftowa wpłynie także na cenę LPG.

Napisano

> LPG jest produkowany z ropy naftowej.

> Dlatego drożejąca ropa naftowa wpłynie także na cenę LPG.

Pytanie kiedy, bo cena gazu u mnie od początku roku wynosi średnio 2,10zł (najdrożej tankowałem za 2,16zł - najtaniej 2,04zł).

Napisano

> ale tak mogą napisać tylko Ci, co nigdy nie jeździli na LPG a jeżeli jeździli i narzekali to

> instalki pewnie montowali u kazia w szopie

Dokładnie tak, ja jeździłem na LPG, instalka montowana w normalnym zakładzie we Wrocławiu i nie narzekałem. smile.gif

Napisano

> LPG jest produkowany z ropy naftowej.

Tak, jest ubocznym produktem rafinacji ropy naftowej. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak, ja jeździłem na LPG, instalka montowana w normalnym zakładzie we Wrocławiu i nie

> narzekałem.

I jak sie ksztaltowaly koszty jazdy lpg vs on ?

Napisano

biorąc pod uwagę, że 2/3 ceny benzyny to podatki dziwię się naprawdę komu służy taka wysoka cena paliwa, bo ci co muszą dużo jeździć to gazują auta. Sądzę, że więcej by dało państwu i dziurze budżetowej obniżenie ceny paliwa do 3 pln, góra 3,5 - ludzie jeździliby znacznie więcej, więc dochody byłyby te same, a zużycie aut większe, więc warsztaty zarabiają. Na gazie "państwo" nie zarabia dużo, więc żadna strata jeśli gazowników byłoby mniej.

Napisano

> http://www.motostat.pl/stats/fuel-prices

> rok temu w tym samym czasie średnio wszystkie paliwa były tańsze o 60-70gr

> dziś tankowałem zwykły ON za 4,39zł, gdzie rok temu ON był 3,60

> a przecież baryłka jest tańsza niż rok temu

a czy nie obowiązywała wówczas ta obniżka akcyzy "antykryzysowa"?

Napisano

Coś Kolega kręci... rok temu baryłka ropy była blisko 30 dolarów tańsza niż teraz...

Napisano

Dzis mialem w rekach numer Top Gear.

Nie pamietam, z ktorego miesiaca, ale nie mogl byc bardzo stary.

Podali ceny benzyny w Wenezueli.. 13 gr za litr.

Wiec ile benzyny jest w cenie benzyny w Polsce?

Napisano

> Dzis mialem w rekach numer Top Gear.

> Nie pamietam, z ktorego miesiaca, ale nie mogl byc bardzo stary.

> Podali ceny benzyny w Wenezueli.. 13 gr za litr.

> Wiec ile benzyny jest w cenie benzyny w Polsce?

Wenezuela akurat jest jednym z większych producentów/eksporterów ropy naftowej. Poza tym ceny są tam "państwowe" (kraj rządzony przez komucha) więc niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z rachunkiem ekonomicznym. Ale fakt: 2/3 ceny paliwa w PL to podatki.

Napisano

> Coś Kolega kręci... rok temu baryłka ropy była blisko 30 dolarów tańsza niż teraz...

racja mój błąd coś źle spojrzałem w statystyki 3letnie smile.gif

Napisano

1.8zł bierze orlen za litr paliwa reszta to marża, akcyza, vat, opłata paliwowa icon_rolleyes.gif

Napisano

dwa lata temu miało przekroczyć 6zł i co ???? dupa blada hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> biorąc pod uwagę, że 2/3 ceny benzyny to podatki dziwię się naprawdę komu służy taka wysoka cena

> paliwa, bo ci co muszą dużo jeździć to gazują auta. Sądzę, że więcej by dało państwu i dziurze

> budżetowej obniżenie ceny paliwa do 3 pln, góra 3,5 - ludzie jeździliby znacznie więcej, więc

> dochody byłyby te same, a zużycie aut większe, więc warsztaty zarabiają.

Zejdź z obłoków. Gdzie mieliby jeździć, jak miasta już i tak są zakorkowane do granic możliwości. Gdzie tylko można robi się ograniczenia dla samochodów, a nie zachęca do jazdy.

Napisano

Ja coraz poważniej myślę o wyjeździe na zatankowanie na Ukrainę.

Paliwo tam w przeliczeniu kosztuje 3zł za litr 95tki.

Tylko Ojczulka Sienka ma bak w granicach 49litrów... raz, że mało, a dwa Ojciec nie ma paszportu, wiec ja tym autem raczej nie przekroczę granicy... Może jakieś upoważnienie niech mi wypisze.

Pojechałbym raz i miał na miesiąc upalania motocykla w terenie... :-)

Napisano

> I jak sie ksztaltowaly koszty jazdy lpg vs on ?

Powiem tak, tamto auto to VW Polo 1.3 (55KM) z 95r., koszt paliwa na 100km wynosił ok. 22-23zł,

teraz Corsa 1.3 (82KM) z 04r., koszt to około 24-25zł, jednak komfort jazdy większy,

tu jest klima i bardziej pojemne wnętrze (to dość subiektywna opinia).

Jeśli chodzi o naprawy, to Polo częściej się psuło, jednak bardziej błahe sprawy i tańsze,

teraz w dieslu jak padła np. pompa wtryskowa, to od razu musiałem z ponad tysiaka wyskoczyć...

Napisano

a ile kosztuje transport??

Napisano

Nie wiem jak teraz, ale dwa tygodnie temu: Malezja <2,5 zł, Singapur <3,6 zł. Też są producentami, jak Wenezuela, czy po prostu mniej "doją" mieszkańców? hmm.gif

A zresztą, kto tam tych azjatów zrozumie niewiem.gif

Napisano

A mnie np zastanawia dlaczego w polsce nie ma benzyny 91 oktanów ?

Napewno była by tańsza a chyba większość aut może na takiej jeździć niewiem.gif

Napisano

> A mnie np zastanawia dlaczego w polsce nie ma benzyny 91 oktanów ?

> Napewno była by tańsza a chyba większość aut może na takiej jeździć

też kiedyś zadałem to pytanie bo moje autko na klapce wlewu paliwa ma 91,ale znając polskie realia to ta 95-ka ma te 91 oktanów

Napisano

> Zejdź z obłoków. Gdzie mieliby jeździć, jak miasta już i tak są zakorkowane do granic możliwości.

> Gdzie tylko można robi się ograniczenia dla samochodów, a nie zachęca do jazdy.

Właśnie o to chodzi, żeby gdzieś opuścić to miasto, a jak sobie pomyślę, że 100 km wypad za miasto oznacza stratę w wysokości ~150 PLN na samą zupę to w ogóle tego nie biorę pod uwagę.

Napisano

> Właśnie o to chodzi, żeby gdzieś opuścić to miasto, a jak sobie pomyślę, że 100 km wypad za miasto

> oznacza stratę w wysokości ~150 PLN na samą zupę to w ogóle tego nie biorę pod uwagę.

jak ty żeś to wyliczył icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> dwa lata temu miało przekroczyć 6zł i co ???? dupa blada

Zerknij se panocku o czym tu mówimy cfaniaczek.gif Ceny paliw są wyższe niż rok temu.

Napisano
  • Autor

> Powiem tak, tamto auto to VW Polo 1.3 (55KM) z 95r., koszt paliwa na 100km wynosił ok. 22-23zł,

> teraz Corsa 1.3 (82KM) z 04r., koszt to około 24-25zł, jednak komfort jazdy większy,

> tu jest klima i bardziej pojemne wnętrze (to dość subiektywna opinia).

> Jeśli chodzi o naprawy, to Polo częściej się psuło, jednak bardziej błahe sprawy i tańsze,

> teraz w dieslu jak padła np. pompa wtryskowa, to od razu musiałem z ponad tysiaka wyskoczyć...

Pytałem bo mialem taka corse, z tym samym silnikiem. Wiec znow lpg wychodzi taniej od diesla.

Napisano

> Właśnie o to chodzi, żeby gdzieś opuścić to miasto, a jak sobie pomyślę, że 100 km wypad za miasto

> oznacza stratę w wysokości ~150 PLN na samą zupę to w ogóle tego nie biorę pod uwagę.

Olaboga, czym Ty jezdzisz ? zlosnik.gif

Napisano

Koszt paliwa 150 złotych na 200 kilometrów oznacza, że masz auto zużywające w trasie np. 17 litrów benzyny na 100 km.

Veyron? wink.gif

Napisano

> http://www.motostat.pl/stats/fuel-prices

> rok temu w tym samym czasie średnio wszystkie paliwa były tańsze o 60-70gr

> dziś tankowałem zwykły ON za 4,39zł, gdzie rok temu ON był 3,60

dane z początku czerwca 2007r :

$ 2,8

baryłka ropy 70$

średnia cena benzyny 95 - 4,47zł

porównując to z obecnymi cenami baryłki ropy i dolara to proporcje ceny benzyny w stosunku do tych czynników jest porównywalna.

Napisano

jest niemożliwe aby cena paliwa mogła być tak niska. Jedyne wytłumaczenie może być takie, że waluta wenezuelska ma tak niską wartość, że po przeliczeniu na zł daje taką cenę paliwa.

Napisano

> Wiesz, w CZ/SK zarabiaja mniej a paliwa sporo drozsze i jakos zyja i jezdza

jesteś w błędzie, w CZ zarobki są co najmniej na takim samym poziomie jak w PL do tego dochodzi to że za niektóre dobra płacą mniej niż w PL

Napisano

> jest niemożliwe aby cena paliwa mogła być tak niska. Jedyne wytłumaczenie może być takie, że waluta

> wenezuelska ma tak niską wartość, że po przeliczeniu na zł daje taką cenę paliwa.

A co powiesz o cenie naszych dróg ekspresowych? Jest tak niska, że aż zerowa. Tam pewnie jest podobnie w przypadku paliwa.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

a co z tym paliwem BIO z Bliskiej?

Da się na tym jeździć ?? I czy silniki na Common Railu wytrzyma coś takiego ??

bo cena atrakcyjna w stosunku do ON. Ale jakie są konsekwencje takiej oszczędności

Napisano

> A co powiesz o cenie naszych dróg ekspresowych? Jest tak niska, że aż zerowa. Tam pewnie jest

> podobnie w przypadku paliwa.

> pozdrawiam,

> bromsky

sugerujesz, że w Wenezueli dopłacają do produkcji paliwa hmm.gif

Napisano

> sugerujesz, że w Wenezueli dopłacają do produkcji paliwa

Nie wiem, ale wydaje mi się całkiem możliwe, że rząd dotuje paliwo, tak jak u nas dotuje drogi.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> a co z tym paliwem BIO z Bliskiej?

> Da się na tym jeździć ?? I czy silniki na Common Railu wytrzyma coś takiego ??

> bo cena atrakcyjna w stosunku do ON. Ale jakie są konsekwencje takiej oszczędności

Zajrzyj do instrukcji swojego samochodu.

Napisano

> moje paliwo potaniało

Z czego tu sie cieszyć? Akurat prcentowo to LPG wzrósł prawie najbardziej w porownaniu do zeszlego roku. A teraz jest lato i po prostu nie drozeje. Ciekawe jak bedzie na jesien. A wzrost cen paliwa przedklada sie na wzrost cen pozostałych produktow - wszystkich- nawet dla kogoś kto jezdzi rowerem temat nie powinien być więc bagatelizowany...

Napisano

> sugerujesz, że w Wenezueli dopłacają do produkcji paliwa

Nie do produkcji - tylko do sprzedaży we własnym kraju. Ceny na reszte swiata są jak najbardziej rynkowe

Napisano

no super, ale co my możemy ?

oflagować się czy wyprowadzić na Wenezuelę ?

Napisano

> no super, ale co my możemy ?

> oflagować się czy wyprowadzić na Wenezuelę ?

Domagać się zmniejszenia akcyzy?

Napisano

> Domagać się zmniejszenia akcyzy?

no dobrze, ale napisanie "domagam sie zmniejszenia akcyzy!" na forum coś zmieni ?

Napisano

> ale znając polskie realia

> to ta 95-ka ma te 91 oktanów

Opowieści z mchu i paproci. Przejezdziłem Europę od Dubrownika (benzyna słowacka, chorwacka) po Hiszpanie (benzyna niemiecka, szwajcarska, francuska, hiszpańska) na Pb95 i żadnych różnic nie stwierdziłem. W Polsce tankuję głownie na Neste, czasem jakaś markowa stacja. Powiem więcej-kiedyś w środkowych Niemczech przez pomyłkę zatankowałem na Aralu Pb91. I niestety po wypaleniu 1/3 baku musiałem dotankować Pb98 żeby w sumie wyszło 95. Na samej 91 przy umiarkowanym dodaniu gazu (pedał gazu do połowy) czuć było samodetonację w cylindrach.

Napisano

> Olaboga, czym Ty jezdzisz ?

Może doliczył jeszcze koszt doprowadzenia pojazdu do stanu używalności przed taką "wyprawą życia"...

Też kiedyś miałem taki samochód... :-)

Napisano

> Zajrzyj do instrukcji swojego samochodu.

poczytałem na forum avensis i podobno nie warto ryzykować. więc nici z oszczędności

Napisano

> Może doliczył jeszcze koszt doprowadzenia pojazdu do stanu używalności przed taką "wyprawą

> życia"...

> Też kiedyś miałem taki samochód... :-)

Nie no to oczywista pomyłka w obliczeniach, nie wiem co miałem na myśli, może dlatego, że byłem przed pierwszą kawą? blush.gif

Napisano

> no dobrze, ale napisanie "domagam sie zmniejszenia akcyzy!" na forum coś zmieni ?

A dla czego ode mnie oczekujesz odpowiedzi na to pytanie, czy tez jakiś konkretnych działań- czy ja ten wątek zakładałem? Ja tylko napisałem, ze nie ma powodu do radosci ze jak na razie LPG stoi w miejscu....

Jak ktoś wyjdzie z jakąś inicjatywą np ustawodowczą co to zmniejszenie akcyzy to sie chętnie pod nią podpisze.

Napisano

> Nie no to oczywista pomyłka w obliczeniach, nie wiem co miałem na myśli, może dlatego, że byłem

> przed pierwszą kawą?

Wskazuje to raczej na ostatnie piwo niż pierwszą kawę zlosnik.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.