Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Golf V...to i ja proszę o ocenę

Featured Replies

Napisano

Kolega chce kupić Golfa V i wpadł mu w oko taki o to egzemplarz jakiś tekst

Auto sprowadzone z Włoch. Ktoś coś widzi niepokojącego??

Z góry dziękuje za każdą pomoc smile.gif

Napisano

> Kolega chce kupić Golfa V i wpadł mu w oko taki o to egzemplarz jakiś tekst

> Auto sprowadzone z Włoch. Ktoś coś widzi niepokojącego??

> Z góry dziękuje za każdą pomoc

niepokojący jest komis, który to sprzedaje. Poczytaj TEN wątek.

Napisano

samochód przygotowany profesjonalnie do sprzedaży, przez profesjonalistę, zdjęcia również robione tak, by nic z nich nie wynikało. Na pierwszy rzut oka wygląda cacy i taki właśnie jest zamiar Sprzedawcy. Innego wyjscia jak oględziny na miejscu nie masz.

Napisano

skoro z wloch, to POWINIEN byc gdzieniegdzie porysowany smile.gif taka charakterystyka narodowa - zderzaki po coś są smile.gif ten wyglada na mega odpicowanego ...

2 latki z importu to przewaznie sprzet powypozyczalniowy/leasingowy sprowadzany w ilosciach hurtowych - czyli powinien udostepnic raport: ktore elementy lakierowane byly (koniecznie przed ogledzinami - zeby ewentualnie sie zarumienil jak cos sie niezgodzi) i ksiazka serwisowa ofkors...

obejrzyj...

Napisano
  • Autor

> niepokojący jest komis, który to sprzedaje. Poczytaj TEN wątek.

Buuu....faktycznie nie bardzo temat.

Auto przed chwilą sprawdzone po VIN....historia niepewna...niby przy 28 000km coś tam było robione przy skrzyni biegów, a dalej brak info.

Na oku jest drugi Golf jakiś tekst

Wydaje się być lepszą propozycją hmm.gif

Napisano

> Buuu....faktycznie nie bardzo temat.

> Auto przed chwilą sprawdzone po VIN....historia niepewna...niby przy 28 000km coś tam było robione

> przy skrzyni biegów, a dalej brak info.

> Na oku jest drugi Golf jakiś tekst

> Wydaje się być lepszą propozycją

przynajmniej przebieg bardziej realny zlosnik.gif

Napisano

> skoro z wloch, to POWINIEN byc gdzieniegdzie porysowany taka charakterystyka narodowa

Mam Passata z włoch i nie jest nigdzie porysowny wiec twoja teoria jest podwazona wink.gif

Napisano

> Mam Passata z włoch i nie jest nigdzie porysowny wiec twoja teoria jest podwazona

wyjatek potwierdza regule smile.gif

nad morzem srodziemnym troche "inaczej" traktuja listwy i zderzaki niż my smile.gif

Napisano

Być może nic niepokojącego hmm.gif

Przyznam sie bez bicia, że w styczniu 2008 kupiłem nowego golfa V i gdyby nie to, że potrzebny jest w firmie, chyba też bym się go pozbył zlosnik.gif

Nie bedę pisał o moich odczuciach z jazdy, bo nie chę zbędnej dyskusji wywoływać zlosnik.gif

Napisano

> Przyznam sie bez bicia, że w styczniu 2008 kupiłem nowego golfa V i gdyby nie to, że potrzebny jest

> w firmie, chyba też bym się go pozbył

> Nie bedę pisał o moich odczuciach z jazdy, bo nie chę zbędnej dyskusji wywoływać

Boisz się podpaść fanatykom niemieckiej motoryzacji? biglaugh.gif

Myślę, że warto uświadamiać potencjalnych kupców.

Napisano

> Mam Passata z włoch i nie jest nigdzie porysowny wiec twoja teoria jest podwazona

powinieneś napisać: "Mam Passata z włoch i JUŻ nie jest nigdzie porysowany" biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Nie bedę pisał o moich odczuciach z jazdy, bo nie chę zbędnej dyskusji wywoływać

nie krępuj się chipsy.gif

Napisano

Odnośnie pierwszego i skrzyni biegów to nie spotkałem się dotychczas z tym by silnik 1.9 tdi 105KM był łącząny z 6-cio biegową skrzynią bięgów...

Włoska fantazja ? zlosnik.gif

Napisano

> nie krępuj się

- (minus) Silnik 1,6 102KM. Od początku chodzi podejrzanie głośno, gdy wjeżdżali nim na salon, myślałem, że diesel. W obrotach "z dołu", tj do 1500 obr/min nawet na jedynce ni przyspiesza. W serwisie powiedzieli, że TTTM hmm.gif W tym roku po gwarancji dałem go na przegląd do Fiata (bo do najbliższego serwisu VW mam ~70km), też stwierdzili, że ten silnik jakoś dziwnie chodzi.

+ (plus) Skrzynia 5-ka działa idealnie, lepiej niż w Fiacie Bravo, podobnie jak w Mazdzie 2.

- Nadwozie i wykończenie. Samochód po 25kkm i 2 latach się "rozskrzypiał". Skrzypią: dźwignia hamulca ręcznego, drzwi, klamki, pedały. Tak - wszystko można nasparować, ale w porównaniu do starszego Fiata Bravo, we Fiacie niedomagają tylko klamki zlosnik.gif

+ Zawieszenie. Bardziej ciche niż we fiacie, ale mazda 2 ma jeszcze bardziej ciche i wydaje mi się lepiej zestrojone, pomimo że to autko jest mniejsze. Jest wyższy od Fiata, czy to plus, czy minus - nei mi to oceniać zlosnik.gif

- Radio. Powyzej 110 km/h niewiele da się posłuchać zlosnik.gif Ale to może jest związane z tym silnikiem - patrz minus pierwszy zlosnik.gif

+ Światła. Lepsze niż we Fiacie, gorsze niż w Mazdzie.

- AC sciana.gif Podaję oreintacyjne ceny z Hestii. 2-letni Fiat Bravo 1450 bez promocji, 2-letni Golf ponad 3800 sciana.gif, Mazda na razie nie wiem, bo mam pakiet 1500 zlosnik.gif

itd... zlosnik.gif

Fiata bym raczej już nie kupił, a kupuję je głównie dlatego, bo na miejscu mam serwis i dobrze znam właściciela i mechaników zlosnik.gifVW też bym już nie kupił, szkoda, że nie mam np. Mazdy 3 zlosnik.gif

Napisano

> powinieneś napisać: "Mam Passata z włoch i JUŻ nie jest nigdzie porysowany"

Zależy kto, czym i gdzie jeździ. Jak jeżdzi się po Rzymie, samochód musi być porysowany zlosnik.gif jeżdżąc po autostradach i np południu Włoch nie zauważyłem, by zderzaki były potrzebne przy parkowaniu wink.gif

Napisano

> Zależy kto, czym i gdzie jeździ. Jak jeżdzi się po Rzymie, samochód musi być porysowany jeżdżąc po

> autostradach i np południu Włoch nie zauważyłem, by zderzaki były potrzebne przy parkowaniu

kolega kupił merca z Włoch z przebiegiem ~ 200 tyś km i zderzaki miał prawie nie draśnięte zlosnik.gif

Napisano

> - (minus) ...

to w sumie wady jak w każdym przeciętnym samochodzie a że ubezpieczenie drogie... no cóż za chodliwość marki się płaci biglaugh.gif

Napisano

Miałeś jechać po Gulfie, a nie Fiacie wpysk.gif

Napisano

> Być może nic niepokojącego

dokładnie, Golf 5 to kasztan jakich mało, miałem Golfa 4 TDI, potem trzy Octavie 2ki TDI, a w międzyczasie kumpel kupił Golfa 5 nówke którym sporo jeździłem, Golf 5 miał najwięcej niedoróbek ze wszystkich tych aut (źle odlane plastiki deski, skrzypienie, tragicznie wyprofilowane i za twarde fotele) i prowadzi się w porównaniu do 4ki jak jakiś Van icon_rolleyes.gif - moim zdaniem auto nudne i zupełnie bez pomysłu ze strony VW smirk.gif

Kumpel który go kupił jednocześnie dostał od rodziców Ceeda i mówił że KIA lepsza palacz.gifhehe.gif a po pół roku VW poszło do Zyda smirk.gif

Napisano

> dokładnie, Golf 5 to kasztan jakich mało, miałem Golfa 4 TDI, potem trzy Octavie 2ki TDI, a w

> międzyczasie kumpel kupił Golfa 5 nówke którym sporo jeździłem, Golf 5 miał najwięcej

> niedoróbek ze wszystkich tych aut (źle odlane plastiki deski, skrzypienie, tragicznie

> wyprofilowane i za twarde fotele) i prowadzi się w porównaniu do 4ki jak jakiś Van - moim

> zdaniem auto nudne i zupełnie bez pomysłu ze strony VW

> Kumpel który go kupił jednocześnie dostał od rodziców Ceeda i mówił że KIA lepsza a po pół roku

> VW poszło do Zyda

A to ciekawe ja wprawdzie nie mam doświadczenia z Golfem 5 tylko Golfem 5+ ale żeby one aż tak się różniły? Czasami używam Golfa 5+ który należy do ojca i złego słowa o nim nie powiem (chociaż b. nie lubię tej marki) auto chodzi jak traktor (1.9 TDI) i radio jest beznadziejne, ale plastiki jak i zawieszenie jest typowe dla tego samochodu czyli dobrze wykonane ale nudne jak cholera, po 5 latach nic nie skrzypi i nic się nie wytarło.

Napisano

> - (minus) Silnik 1,6 102KM. Od początku chodzi podejrzanie głośno, gdy wjeżdżali nim na salon,

> myślałem, że diesel.

Mam 1.6 i chodzi cicho, więc to raczej jakaś usterka.

> W obrotach "z dołu", tj do 1500 obr/min nawet na jedynce ni przyspiesza.

Z jedynką bym nie przesadzał, ale rzeczywiście zestopniowanie skrzyni powoduje, że np. na 2 do 2,5 krpm nie ma możliwości dynamicznego odjechania. O ile na wyższych biegach to raczej nie przeszkadza, o tyle podczas jazdy miejskiej dwójka jest potrzeba w szerokim zakresie obrotów.

> - Nadwozie i wykończenie. Samochód po 25kkm i 2 latach się "rozskrzypiał".

U mnie (33 kkm) nic nie skrzypi, u mojej siotry (ok. 70 kkm) też nic.

> - Radio. Powyzej 110 km/h niewiele da się posłuchać Ale to może jest związane z tym silnikiem -

Raczej tak, bo ja nie narzekam.

> - AC Podaję oreintacyjne ceny z Hestii. 2-letni Fiat Bravo 1450 bez promocji, 2-letni Golf ponad

Promocja to zniżki? Cena ubezpieczenia mocno zależy od firmy, ale raczej trudno będzie osiągnąć pułap cenowy fiata.

Napisano

> tragicznie

> wyprofilowane i za twarde fotele

Kolejny minus zlosnik.gif

W salonie siedziałem w innych niż w wersji kupionej. Mój egzemplarz ma "kubełkowe", czy jakieś inne, ale z "trzymaniem bocznym" - tragedia. Może jestem za szeroki, ale uwieranie w boki jest bezcenne zlosnik.gif

Napisano

> Mam 1.6 i chodzi cicho, więc to raczej jakaś usterka.

To już po gwarancji, ale temat zgłaszałem dwukrotnie.

> Z jedynką bym nie przesadzał, ale rzeczywiście zestopniowanie skrzyni powoduje, że np. na 2 do 2,5

> krpm nie ma możliwości dynamicznego odjechania.

Ale tu nie mówięo dynamicznym odjechaniu, tylko po naciśnięciu gazu prawie nie ma reakcji. Może faktycznie ten silnik na jakiś feler frown.gif

Napisano

> To już po gwarancji, ale temat zgłaszałem dwukrotnie.

> Ale tu nie mówięo dynamicznym odjechaniu, tylko po naciśnięciu gazu prawie nie ma reakcji.

Na drugim biegu w okolicach 2,5 krpm odczuwalne jest wyraźne kopnięcie. Poniżej tego progu jest marnie, a w okolicach 1,5 krpm (i niżej oczywiście) auto rzeczywiście niemal nie przyspiesza.

Napisano

No to w mojej V z minusów:

po nieco ponad 30kkm cos tam delikatnie skrzypi w drzwiach lewych jak i prawych, ale nie zbyt głośno więc jeszcze to toleruje.

za to pod deską rozdzielczą w okolicach stóp kierowcy/pasażera coś niemiłosiernie się tłucze na dziurach jak jest zimno i to doprowadza mnie do białej gorączki furious.gif

coś się psuje z elektryczną szybą kierowcy- jak dojeżdża do samej góry to słychać 2 ciche trzaski a później skrzypnięcie- muszą mi coś tam chyba nasmarować/naprawić/wymienić/.

Poza tymi niedoróbkami, bo inaczej ich nie można nazwać, jest OK. Silnik TSI 122KM więc napęd całkiem spoko, dynamiczny, cichy i jak się postarać to oszczędny. Prowadzenie dobre, chociaż wyraźnie gorsze od Focusa. Przestronność kabiny bardzo dobra, bagażnik czasem mógłby być większy.

Ja polecam to auto ok.gif

Napisano

> Być może nic niepokojącego

> Przyznam sie bez bicia, że w styczniu 2008 kupiłem nowego golfa V i gdyby nie to, że potrzebny jest

> w firmie, chyba też bym się go pozbył

No popatrz, a ja mam 3 lata 70 000 na blacie i nic nie dolega, baaa nawet klocków nie wymieniałem grinser006.gif

Taki pancerwagen hahaha.gif

PS

Podana golfownia ma 6 biegową galopkastę i nie jest to silnik 105 km oslabiony.gif

Napisano

> Kumpel który go kupił jednocześnie dostał od rodziców Ceeda i mówił że KIA lepsza a po pół roku

> VW poszło do Zyda

jeździłem jednym i drugim i także wolę KIA zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie dzięki za opinie za/przeciw VW ok.gif

Kumpel kupił wczoraj tego golfa z drugiego linka wink.gif

Na pierwszy rzut wygląda...hmm...zacnie zlosnik.gif

Lakier sprawdzany - podobno wszędzie oryginał.

Podpinany do kompa - żadnych błędów.

Przebieg prawie 130 000 km i nie słyszałem żeby coś skrzypiało hmm.gif

Radio oryginalne wygląda meeega tandetnie i tak samo gra zlosnik.gif

Fotele jak dla mnie mają fajne trzymanie i ogólnie przyjemnie się w nich siedzi....tylko że jestem raczej wąski i suchy, więc tęższe osoby mogą mieć problem hmm.gif

W środku raczej cicho ok.gif Tylko tak prosto i nudno no.gif

A i wracając do foteli! Po podniesieniu ich do góry, jakoś tak chamsko widać szyny icon_eek.gif Norma? Czy brakuje jakichś plastików?

Podsumowując....gdybym miał tyle kasy na auto - nie kupiłbym Golfa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.