Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaparowane reflekory w BMW - czyli TTTM

Featured Replies

Napisano

Witam,

postanowiłem tak właśnie zatytułować wątek, ponieważ taka mniej więcej odpowiedź usłyszałem w serwisie. Zacznijmy od początku, kilka dni temu teść odebrał X3 (dodajmy dla ścisłości z bi-ksenonami). Niestety w niedzielę po ulewie zauważyliśmy że całe reflektory są zaparowane. Po telefonie do dealera w celu umówienia na wizytę w serwisie usłyszałem że wszystkie BMW tak mają, nie ważne jaki model, "wie pan, wszystkie auta na placu mają zaparowane reflektory po deszczu".

Może coś mnie ominęło, chociaż zawodowe doświadczenie podpowiada mi że nawet najmniejsze zapocenie jest niedopuszczalne. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Do Admiralicji

Proszę o nie przenoszenie wątku na kącik Bayrische, z uwagi na uniwersalność poruszanej problematyki grinser006.gif

Napisano

moim zdaniem niedopuszczalne jest tłumaczenie ,że wszystkie tak maja, a skoro tak mają to niech oni to naprawią

Po pierwsze taki zaparowany klosz na pewno inaczej rozprasza światło. Co albo oślepia innych albo pogarsza widoczność.

Po drugie wydaje mi się ,że wilgoć + elektryka nie są przyjaciółmi i istnieje chyba jakaś możliwość zwarcia...A co za tym idzie w skrajnym przypadku do pożaru hmm.gif

Napisano

umowcie sie na wizyte w innym serwisie

Napisano

Który dealer? Moze Bawaria...??

Napisano

> umowcie sie na wizyte w innym serwisie

Zgadzam sie w zupelnosci. Reflektor nie moze parowac od srodka.

Napisano
  • Autor

> umowcie sie na wizyte w innym serwisie

taki jest plan, najpierw chcę żeby na piśmie odmówili naprawy grinser006.gif

Dziwi mnie takie zachowanie, ponieważ pracuje tam znajomy, który ma raczej tendencje do być zbyt szczerym niż mijającym się z prawdą. Zrelacjonował mi że tak twierdzi serwis spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Zgadzam sie w zupelnosci. Reflektor nie moze parowac od srodka.

Myślałem że to może jakaś najnowsza technologia, u nas w firmie o każdą ewentualną kropelką byłoby całe dochodzenie grinser006.gif

Napisano

> Myślałem że to może jakaś najnowsza technologia

Raczej jeszcze jeden powod dla ktorego nalezy omijac BMW z daleka.

Napisano

> A znasz?

Znam, bo tam auto kupowalem... na szczescie tam nie serwisuje...

Napisano
  • Autor

> Znam, bo tam auto kupowalem... na szczescie tam nie serwisuje...

W Katowicach czy Warszawie? Specjalnie kupowaliśmy tam, bo dealer w bielsku SIKORA miał słabe opinie hehe.gif

Napisano

> Raczej jeszcze jeden powod dla ktorego nalezy omijac BMW z daleka.

Wystarczy, że znajdę dla Ciebie niekompetentnego pracownika serwisu Lexusa, który uzna usterkę w Twoim samochodzie za standard, byś sprzedał swoje auto i zaczął omijać tę markę z daleka? Czy może masz jeszcze jakieś - może nieco sensowniejsze - argumenty przeciw BMW?

Napisano

> W Katowicach czy Warszawie? Specjalnie kupowaliśmy tam, bo dealer w bielsku SIKORA miał słabe

> opinie

W Katowicach. Trzeba przyznac ze do momentu podpisania f-ry byli bardzo mili* Później zaczela sie totalna "olewka"...az wyladowałem w Auto-Fus W-wa.

*nie dotyczy Pana dyrektora, przez którego mało nie wyszedłem...

Napisano

Miałem ten problem z tylnymi lampami w nowej Ibizie. Reklamowałem, powiedzieli że standard, pierwsza naprawa suszenie i udrażnianie odpowierzników. Oczywiście po tygodnu zaparowały, wymiana na nowe bez problemu narazie nie parują. Wiem z forum Seata , że inni mieli więcej problemów. Ktoś nawet przez AŚ interweniował ale poszło. Ogólnie jest to wada fabryczna na niemieckim forum też tego pełno. Ale tam wymianiają bez gadania u nas jak widac zależy od serwisu. Miałem raz problem z ociąganiem się serwisu z zamówieniem wadliwego pasa bezpieczeństwa. Napisaem do importera i poskutkowało

rkswmw.jpg

2zdrfy0.jpg

Napisano

> może masz jeszcze jakieś - może nieco sensowniejsze - argumenty przeciw BMW?

Paruja od nowosci reflektory smile.gif

Napisano

Mam doświadczenie z dwoma x3

1) bez xenonów - reflektory nie parują

2) bi-xenon - tez nie parują.

Oba są z USA, jeśli to coś zmienia.

Także ciśnij dilera

Napisano

> Oddaj go w takim razie na złom

Ja? Ja uchronilem sie od zakupu tego przereklamowanego cudu niemieckiej techniki smile.gif

Napisano

> Ja? Ja uchronilem sie od zakupu tego przereklamowanego cudu niemieckiej techniki

Marku, nie przesadzaj.

Nie taki diabeł straszny.. i nie takie cudowne są inne auta.

W E30 nie parują nawet po wjechaniu w niewielkie, okresowe zbiorniki wodne palacz.gif

Napisano

> Ja? Ja uchronilem sie od zakupu tego przereklamowanego cudu niemieckiej techniki

W Twym idealnym lexusie nie parują reflektory cfaniaczek.gif

Napisano

> W Twym idealnym lexusie nie parują reflektory

Lexus nie jest idealny. Ale reflektory nie paruja pomimo klimatu ktory jest znacznie bardziej wilgotny niz Polska.

P.S. Z tymi reflektorami i BMW to cos musi byc, bo przypominam sobie ze widzialem wlasnie X3 z zaparowanymi.

Napisano

przy odbiorze nowego volvo v50 przy przeglądzie przed wydaniem auta zauważono że parują lampy przednie - poinformowano mnie o tym i zamówiono nowe lampy, mogłem odebrać auto i podjechać za kilka dni na wymianę, albo poczekać i odebrać auto już z wymienionymi lampami.

Napisano

> Marku, nie przesadzaj.

> Nie taki diabeł straszny.. i nie takie cudowne są inne auta.

Nic takiego nie mowie. Natomiast o BMW stale slysze rozne horror-stories z najrozniejszych zrodel. Moj szef ma 3'jke i mu sie ciagle sypie. Znajmoi maja 3'jke i najchetniej by ja za darmo oddali bo sa srednio raz w miesiacu w serwisie. Moj kolega mial 7'mke i skonczylo sie na sprawie w sadzie - w koncu BMW musialo mu oddac pieniadze + koszty sadowe bo udowodnil ze nie sa w stanie doprowadzic tego pojazdu do stanu pelnej funkcjonalnosci. Inny kolega mial 545 i dwukrotnie wybuchla mu chlodnica w czasie eksploatacji. Oczywiscie zatarty silnik za kazdym razem. Pewnie jakbym poprzypominal sobie jeszcze, to bym znalazl innych blizszych lub dalszych znajomych ktorzy narzekaja na BMW. Ooo - tak, pamietam - kolega ma 330 coupe i mu od czasu do czasu staje w trasie i trzeba holowac. Nikt nie wie co sie dzieje, serwis resetuje komputer i wszystko wraca do normy. Tak. Wiem ze to wspaniale i wymarzone przez wielu samochody, ale ja sie na BMW nie skusze. Mialem raz europejski samochod i wiecej sie nie dam nabrac.

Napisano

Witam,

Której firmy masz zamontowane reflektory ?

Bosch / Hella / Valeo ?

O ile pamiętam, Valeo nie dostarcza OEM dla X3.

Zatem Hella lub Bosch.

To zjawisko, o którym piszesz, jest ZUPEŁNIE normalne.

Każdy reflektor "oddycha", a zaparowanie, o którym piszesz jest funkcją wilgotności powietrza. Następuje przekroczenie punktu rosy, a więc wytrącają się krople wody.

To samo zanajdziesz w nowym Passacie z reflektorami ksenonowymi. Tam na OEM dostarcza je Valeo, a więc nie jest to zjawisko odosobnione dla Bosch'a czy też Hella'i.

P.S.

Pracuję dla jednego z w/w producentów OEM, stąd moja wiedza n/t temat.

Napisano

a dlaczego mi w focusie paruje lewy ksenon a prawy nie? prawa strona auta nie przekracza punktu rosy? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Widzisz pracuje w podobnej branży i pierwszy raz słyszę, aby reflektor mógł być zaparowany.

Nie widuję takiego efektu w innych samochodach z ksenonami lub bez (gładkie szkło), dlatego jest to dla mnie dziwne.

Przyjmijmy że tak ma być, co z rozszczepieniem światła?

Napisano

Wytłumacz mi w takim razie, jak to możliwe w takim razie, że w moim aucie (ani w żadnym znanym mi przypadku tego auta u znajomych) nie parują reflektory? Gładkie, poliwęglanowe klosze, auto ma już swoje lata i NIGDY nie było problemów... Może moje lampy nie wiedzą, że przekraczają punkt rosy? A może to dlatego, że auto jest zdecydowanie z dolnej półki i w wersji golas i nie mają opcji parowania?

EDIT: Sąsiad ma Passata z ksenonami - i jakoś mu lampy nie parują...

Napisano

Mi ani ksenony w Astrze H, ani soczewki w Omedze B, ani ksenony w Vectrze C, ani zwykłe lampy w Astrze F, ani soczewki w Almerze N16 nie parują, dopisać jeszcze kilka samochodów?

Napisano

Bo nie masz ksenonów smile.gif Zwykła lampa rozgrzewa sięo wiele bardziej od ksenona i jeśli jest szczelna, a odpowietrzniki drożne i dobrze zaprojektowane to zwyczajnie odparuje wilgoć i masz spokój z nią. w Ksenonie temperatury są niższe, a poza tym mam kurde szczelną lampę, odpowietrzniki cacy, a paruje jeden i choćbym nie wiem co z tym robił to nie poradzę wink.gif

Napisano

problem moze byc prozaiczny, np cieple elementy "silnika" sa blizej tego reflektora, ten nie parujacy jest badziej zabudowany i nie chlapie na niego woda z komory silnika oraz od frontu, odpowietrznik lapie kolokwialnie mowiac "syf". uszczelki dekla moga byc "wysuszone", przetwornica jest tak zamontowana ze moze powodowac przedostawanie sie wilgoci. jak nie to wsadzic z 2 torebki absorbera wilgoci 3M i miec spokoj.

ale polska to 3 kraj wiec klientow mozna nie szanowac, patrz ostatnie wypowiedzi producentow fotelikow dla dzieci, a klient i tak przyjdzie i bedzie sie prosil no.gif.

Napisano

> Witam,

> Której firmy masz zamontowane reflektory ?

> Bosch / Hella / Valeo ?

> O ile pamiętam, Valeo nie dostarcza OEM dla X3.

> Zatem Hella lub Bosch.

> To zjawisko, o którym piszesz, jest ZUPEŁNIE normalne.

> Każdy reflektor "oddycha", a zaparowanie, o którym piszesz jest funkcją wilgotności powietrza.

> Następuje przekroczenie punktu rosy, a więc wytrącają się krople wody.

> To samo zanajdziesz w nowym Passacie z reflektorami ksenonowymi. Tam na OEM dostarcza je Valeo, a

> więc nie jest to zjawisko odosobnione dla Bosch'a czy też Hella'i.

> P.S.

> Pracuję dla jednego z w/w producentów OEM, stąd moja wiedza n/t temat.

Nawet w Uno mi nie parują rotfl.gif w Octavii ojca też nie (O1 po lifcie - gładkie szkło (tworzywo) reflektora).

Napisano

> a dlaczego mi w focusie paruje lewy ksenon a prawy nie? prawa strona auta nie przekracza punktu

> rosy?

Może po prawej stronie masz większą temp w komorze silnika ? hmm.gif

Napisano

[...]w serwisie usłyszałem że wszystkie BMW tak mają, nie ważne jaki model, "wie pan, wszystkie auta na placu mają zaparowane reflektory po deszczu".[...]

Nie jest to prawda. Moj tak nie mazlosnik.gif ani poprzedni tez nie mialidea.gif. Nie wiem jaki jest stosunek BMW do klienta ale ja bym zadzwonil do BMW i zapytal jak sie ma marka "Premium" do takiej obslugi klientauzbroj_zlo.gif...

Napisano

To ze jest przereklamowany to moze niehmm.gif to zejest przeceniony (overpriced) takzlosnik.gif.

Mialem kupowac X1 ale:

BMW #2 - 22,000 km i:

-halas z deski pad.gif,

-halas z tylnych drzwii,

-nie otwierajacy sie GPS dla ubogich - czytaj schowek.

-lampka oleju wyskoczyla - ponad 1 l brakujezlosnik.gif,

Teraz - przyjechali, i wzieli auto na service. mulher.gif dostala na jeden dzien X1.

-halas z przodu - naprawiony - pol deski musieli rozebrac - poluzowane sruby,

-halas z tyly -rozebrali drzwi i poskercali - jest teraz raz na 5 min. Bedzie druga probazlosnik.gif

-GPS dla ubogich wymieniony. Teraz ... sie otwiera sam - podczs jazdyzlosnik.gif - bedzie znow druga proba,

-olej wymieniony jak i wszystko inne wg wskazan kluczykazlosnik.gif.

-koszt $0.

To wszystko w zasadzie jest malo istotne ale WIELCE draznioce jak na auto za ktore wywalilsmy 2.5 x ceny Corolla/Focus/Astra/ etc.

Fakt obsluga klienta jest premium - ale marka nie. Teraz C-Class lub E-Class na celowniku wink.gif ... bo jednak mulher.gif dalej nie chce sie przekonac do "Elevated Toyota" zwanej Lexuszlosnik.gif

Napisano

> Fakt obsluga klienta jest premium - ale marka nie.

No wlasnie o to mi chodzi. Nawet jak za kazdym przegladem by mnie po tylniej czesci ciala calowali (i to ze szczeroscia!), to bym i tak nie kupil, bo po pierwsze NIE LUBIE wizyt w serwisie a po drugie kiedys gwarancja sie skonczy...

> Teraz C-Class lub E-Class na celowniku ...

Z tego co slysze to Mercedes znaczaco poprawil jakosc swoich wyrobow i C/E sa bardzo przyzwoite. Ale mi wystarczylo przejechanie sie dwuletnim "certifed-preowned" CLK350 w ktorym w 10 minut jazdy probnej znalazlem trzy uszkodzone elementy. Jakos nie mam ochoty byc swinka morska i testowac czy Mercedes jest lepszy jakosciowo od BMW.

> jednak dalej nie chce sie przekonac do "Elevated Toyota" zwanej Lexus

Lexus ma swoje wady - jest za bardzo luksusowo-komfortowy zeby miec przyjemnosc z szalenia nim. Wiesz - w BMW jak jedziesz ostro to masz wrazenie ze samochod sie "cieszy" z tego ze szalejesz. A Lexus zachowuje sie jak stara szkapa - wyraznie nie jest zachwycony tym ze jedziesz ostro i jak moze stara sie Ci dac znac ze to nie jest ani bezpieczne ani przyjemne. Nawet niby usportowiony Lexus czyli GS 460 - niby mozesz wylaczyc kontrole stabilnosci, ale okazuje sie ze nie do konca - po 2-3 sekundach szalenstw samochod dochodzi do wniosku ze wystarczy i zaczyna "pomagac". Ale z drugiej strony jak na ilosc niesamowitych rozwiazan technicznych ktore w Mercu czy BMW by sie psuly jedno za drugim, to Lexus jest niesamowicie niezawodny. Moj SC 430 ma obecnie 6 lat i jedyna naprawa jaka mial byla wymiana glosnikow ktore zalatwilem sluchajac bardzo glosno "Bullet for My Valentine - Eye of the Storm". Nadal oryginalne klocki hamulcowe. W porownywalnym BWM czy Mercedesie mialbys juz 2-3 strony z lista napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych. I nie chodzi mi o takie rzeczy jak silnik czy skrzynia, ale o drobiazgi typu nawigacja, radio, elektryczne szyby, czy nawet uszczelki dachu - w klimacie Florydy koncza sie one w innych kabrioletach blyskawicznie.

Napisano

> Bo nie masz ksenonów Zwykła lampa rozgrzewa sięo wiele bardziej od ksenona i jeśli jest szczelna,

> a odpowietrzniki drożne i dobrze zaprojektowane to zwyczajnie odparuje wilgoć i masz spokój z

> nią. w Ksenonie temperatury są niższe, a poza tym mam kurde szczelną lampę, odpowietrzniki

> cacy, a paruje jeden i choćbym nie wiem co z tym robił to nie poradzę

we fieście siostry parowały kiedyś (nie ksenony)

wyjąłem lampę wyszyszyłem... za kilka dni znowu to samo

wyjąłem ponownie

się okazało żę 1 odpowietrznika nie ma (znaczy takiej dziurkowanej zatyczki odpowietrznika) a drugi jest OK

wiec ten odpowietrznik co bez zatyczki był zasilikonowałem i jakoś od tamtej pory nie paruje biglaugh.gif

Napisano

> już działa

Opinie Top Gear mnie jakos nie interesuja. Poczytaj sobie lepiej testy w jezyku polskim, w koncu to polskie forum i nie zamieszczamy tu linkow do stron w jezyku barbarzyncow:

Jeden

Dwa

Trzy

Cztery

Napisano

> Widzisz pracuje w podobnej branży i pierwszy raz słyszę, aby reflektor mógł być zaparowany.

> Nie widuję takiego efektu w innych samochodach z ksenonami lub bez (gładkie szkło), dlatego jest to

> dla mnie dziwne.

> Przyjmijmy że tak ma być, co z rozszczepieniem światła?

W którym miejscu Ci paruje ?

W osi soczewki ?

Napisano

> wsadzic z 2 torebki absorbera wilgoci 3M i miec spokoj.

nie działa wink.gif

Napisano

> nie działa

to znaczy ze jest niedobrze ze szczelnoscia tego reflektora hmm.gif. w Audi takze takze tak bylo tylko ze 2 reflektory parowaly.

Napisano

> w Audi takze

Dlatego mam wlasnie niechec do samochodow europejskich ogolnie a nie tylko BMW

Napisano

A dzisiaj w tivi coś gadali o akcji serwisowej Lexusa?

Napisano

> A dzisiaj w tivi coś gadali o akcji serwisowej Lexusa?

Reflektory Lexusom paruja?

Napisano

> Dlatego mam wlasnie niechec do samochodow europejskich ogolnie a nie tylko BMW

europejskich czy niemieckich pardon, montowanych w chinach czy usa biglaugh.gif tudziez meksyku. choc auta montowane w krajach tzw "biednych/slabo wyksztalconych" sa lepiej montowane niz w krajach rozwinietych ale to dotyczy zwyklych aut raczej nie grupy premium.

Napisano

> europejskich czy niemieckich pardon, montowanych w chinach czy usa tudziez meksyku.

Poruszyles bardzo ciekawy temat smile.gif Bo tak okiem konsumenta nieusbrojonego w statystyke:

- VW montowane w Meksyku sie psuja bardzo

- VW montowane w Niemczech sa bardzo niezawodne

- Mercedesy robione w USA sa bardzo niezawodne

- Mercedesy robione w Niemczech sie sypia

- BMW robione w USA jest bardzo niezawodne (Z4 jest najbardziej niezawodnym samochodem z gamy BMW)

- BMW robione w Niemczech jest niedorobione, nieposkrecane i generalnie kiepskiej jakosci.

- Audi jest robione tylko w EU i co ciekawe ma podobnie wysoka jakosc jak VW robiony w Niemczech

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.