Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ida podwyżki benzyny - będzie po 5,40/ liter

Featured Replies

Napisano

> W zasadzie tak, ja też jak gazownie zakładałem do samochodów to głównie kierowałem się ekologią ;

No ja przecież też!

Napisano

> W tamtym roku też było gadanie: "Panie benzyna będzie po 5zł/l na wakacjach..."

> No i co?Była?Oczywiście że NIE

OCZYWIŚCIE ŻE BYŁA (nie mierz cen w kraju na podstawie stacji gdzies w boblizu Twojego miejsca zamieszkania...)

na całym zachodnim pomorzu w zeszłe wakacje cena 95tki sięgała 5,30 - 5,60 pln za 1 l. ! ! ! podróżowałem przez całe pomoże z przyczepą camp. zeby nie LPG wyszedł bym na tym mocno nie kozystnie smile.gif

> To takie bicie piany i tyle

bicie nie bicie, ludzi trzeba straszyć i zmuszać do oszczędzania...

> Dobrze że LPG jest w "normalnej" cenie

bardzo dobrze smile.gif

Napisano

> ja się ciągle dziwię czym się kierują ludzie wybrzydzający lub wyśmiewający lpg

Nie po to kupiłem Uno Turbo, żeby zakładać do niego gaz grinser006.gif

Nie wyśmiewam i nie wybrzydzam LPG - po prostu nie chce mieć gazu w aucie grinser006.gif

Śmieszą mnie tylko ludzie, którzy przy byle okazji podniecają się namiętnie zaletami LPG - szczególnie ceną i "taniością" jazdy - co komu do tego, że jeżdżę na noPb i jak wydaję zarobione PLNy zlosnik2.gif

Napisano

> Śmieszą mnie tylko ludzie, którzy przy byle okazji podniecają się namiętnie zaletami LPG -

> szczególnie ceną i "taniością" jazdy - co komu do tego, że jeżdżę na noPb i jak wydaję

> zarobione PLNy

Dziwna mieszanka. Śmieszą Ciebie ludzie, którzy się cieszą, że gaz jest tani a jednocześnie żyjesz w psychozie, że Ci sami ludzie każą Ci rozliczać się z Twoich pieniędzy... hmm.gif Popraw mnie jeżeli źle odczytałem Twój tekst.

Napisano

> OCZYWIŚCIE ŻE BYŁA (nie mierz cen w kraju na podstawie stacji gdzies w boblizu Twojego miejsca

> zamieszkania...)

> na całym zachodnim pomorzu w zeszłe wakacje cena 95tki >sięgała 5,30 - 5,60 pln za 1 l. ! ! !

byliśmy w Łebie i mam jeszcze gdzieś paragony. Cena 95 nawet nie zbliżyła się do 5 zł

Napisano

> Dziwna mieszanka. Śmieszą Ciebie ludzie, którzy się cieszą, że gaz jest tani a jednocześnie żyjesz

> w psychozie, że Ci sami ludzie każą Ci rozliczać się z Twoich pieniędzy... Popraw mnie

> jeżeli źle odczytałem Twój tekst.

Źle odczytałeś. Chodziło mi o to, że są osoby, które podniecają się tym, że tankują LPG za 2 złote za litr, i jednocześnie wyśmiewają mnie, jeżdżącego na benzynie za ca 5 złotych - i uważają się przy tym za mega oszczędnych i tym samym w jakiś sposób za lepszych ode mnie niewiem.gif

Napisano

> Źle odczytałeś. Chodziło mi o to, że są osoby, które podniecają się tym, że tankują LPG za 2 złote

> za litr, i jednocześnie wyśmiewają mnie, jeżdżącego na benzynie za ca 5 złotych - i uważają

> się przy tym za mega oszczędnych i tym samym w jakiś sposób za lepszych ode mnie

Masz wątpliwości, że są bardziej oszczędni od Ciebie? cfaniaczek.gif Bo to chyba nie powinno podlegać jakiejkolwiek dyskusji? (pod warunkiem, że instalka jest ok i się w nią nie pompuje ciągle $)

Napisano

> Masz wątpliwości, że są bardziej oszczędni od Ciebie? Bo to chyba nie powinno podlegać

> jakiejkolwiek dyskusji? (pod warunkiem, że instalka jest ok i się w nią nie pompuje ciągle $)

Nie, to nie o to chodzi grinser006.gif są oczywiście bardziej oszczędni, i chwała im za to zlosnik.gif

Nie rozumiem po prostu podejścia moich kolegów i znajomych, którzy uważają, że powinienem założyć gaz, bo jest tańszy od benzyny - nie mam zamiaru zakładać LPG i już zlosnik.gif

Napisano

> Masz wątpliwości, że są bardziej oszczędni od Ciebie? Bo to chyba nie powinno podlegać

> jakiejkolwiek dyskusji? (pod warunkiem, że instalka jest ok i się w nią nie pompuje ciągle $)

Przecież WSZYSTKIE są najbardziej OK w galaktyce...

Napisano

Ty też czasem jak talib się zaprzesz i cytujesz co Tobie jest wygodne zlosnik.gif Nie da się zaprzeczyć, że część aut smród za sobą zostawia ale instalka lpg ma tu się jak pięść do nosa. Po prostu auto jest już zarznięte jak skryzpce Cygana. Popatrz na ulice ile gruzu jeździ, nieważne czym napędzane. Po prostu silniki w tych autach jakimś cudem jeszcze się kręcą, a jak kat padnie to żal dupę ściska właściciela i albo na nim smiga albo wycina i puszkę wstawia zlosnik.gif

Napisano

> Nie rozumiem po prostu podejścia moich kolegów i znajomych, którzy uważają, że powinienem założyć

> gaz, bo jest tańszy od benzyny - nie mam zamiaru zakładać LPG i już

A widzisz bo to jakaś ludzka cecha dziwna, chociaż z drugiej strony można by podsumować, że mimo wszystko chcą dla Ciebie dobrze, bo chcą, żebyś też oszczędzał hehe.gif

Napisano

> Ty też czasem jak talib się zaprzesz i cytujesz co Tobie jest wygodne Nie da się zaprzeczyć, że

> część aut smród za sobą zostawia ale instalka lpg ma tu się jak pięść do nosa. Po prostu auto

> jest już zarznięte jak skryzpce Cygana. Popatrz na ulice ile gruzu jeździ, nieważne czym

> napędzane. Po prostu silniki w tych autach jakimś cudem jeszcze się kręcą, a jak kat padnie to

> żal dupę ściska właściciela i albo na nim smiga albo wycina i puszkę wstawia

Ahaaa...

Ale widzisz...

Problem polega na tym, że przy gaziarstwie próg bólu, powyżej którego pojawia się krzyk "za drogo, nie stać mnie" jest znacznie obniżony.

Prosty rachunek ekonomiczny...

Napisano

> czy ja wiem czy tylko LPG, co jakiś czas sa wątki o opał i inne wynalzki do 'dyzli"

Analogicznie :-)

Po prostu - to jest pewien przedział cenowo/zarobkowy, gdzie sprzęt jest już eksploatowany rabunkowo.

Z tego często wynika tak montaż/eksploatacja elpidżi (bo bez tego user nie pociągnie kosztów bieżących), jak i lanie wynalazków zamiast zwykłego koksu do diesla...

Napisano

mysle, że nie tyle rabunkowo co ze świadomościa, że zdycha ale nim zdechnie to niech jeszcze na siebie zarobi biglaugh.gifrotfl.gif

ja osobiście widziałem dziada co mu zbiornik w golfie starym wygnił i miast nowy wsadzic, tłukł się autem pod maska ktorego miał butelke po cocoa-coli na drut uwiazany,a tam zapuszczony wężyk od pompki paliwa. Fakt auto stare i na gaźniku, bo na wtrysku taki patent by mu nie przeszedł.

Czytałem juz tutaj o mistrzach z opałem, frytura i o butlach z kuchenki gazowej zlosnik.gif Czekam na wynalzców z dechą klozetową w siedzeniu i domowa instalacją przerabiającą kał na metan.

Gównozjadztwo jednym słowem. Albo sie ma konia i siano albo z kamasza zasuwa.

Napisano

Przez ~2 tygodnie już się łudziłem na łagodne obniżki, bo cena paliwa spadła o jakieś 10-15gr na listrze, ale na początku tygodnia znowu zobaczyłem, że ceny poszły w górę. Wakacje się zbliżają i zamiast wydać więcej kasy na odpoczynek, to trzeba będzie ją współdzielić z kosztami transportu. buu.gif

btw. dobry obrazek w tym temacie:

1276605596_by_dudustd_500.jpg

Napisano

przez ostatnie 2 dni paliwa poszły w góre...tyle wiem z moich obserwacji ...

wczoraj diesla widziałem po 4,59, PB95 po 4,80

ostatecznie udało mi sie na shellu zatankowac po 4,39, ale 2 dni wczesniej na nim ON był po 4,25... czyli średnio poszły paliwa o 15 groszy w góre...

myśle, że juz jest blisko 5,oo PLN za Pb95...

Napisano

Jak dla mnie, to ceny paliwa to jeden wielki wałek.

Cena ropy w górę, idą podwyżki, cena ropy w dół, cisza... dolar w góre, idą podwyżki, dolar w dół, cisza...

Ceny będą szły w górę do momentu jakiś zamieszek na tym tle, inaczej będą nas doić w nieskończoność.

Napisano

Jakich zamieszek, ja patrzac na to jakie sa korki na ulicach,

mam wrazenie, ze niektorzy predzej zrezygnuja z jedzenia niz wozenia tylka autem do pracy zlosnik.gif

Napisano

> ]ciul z PB gorzej ze ON szybuje uz ponad 4,60 za zwykla gnojowke

u nas od wczoraj 4,65 biglaugh.gif

pb95 4,89

Czekam już teraz tylko na pierwszy wakacyjny protest w Opolu. To powoli staje się więcej niż pewne.

Napisano

> Czekam już teraz tylko na pierwszy wakacyjny protest w Opolu. To powoli staje się więcej niż pewne.

jak tkai protest bedzie wygladal?bo wydaje mi sie w tym kraju niemozliwe.Ja akurat potestuje jezdzac rowerem wszedzie gdzie moge

Napisano

> jak tkai protest bedzie wygladal?bo wydaje mi sie w tym kraju niemozliwe.Ja akurat potestuje

> jezdzac rowerem wszedzie gdzie moge

Po prostu ... zakorkowanie dwóch głównych stacji na godzinę albo i 2.

Chodzi o to żeby zablokować ruch na stacjach które są w zasadzie wyznacznikiem ceny w mieście. Oczywistym jest że pierwszy prostest nic nie da. Ale planowanie drugiego i nie powiadomienie o dokładnej dacie powinno już dać właścicielom do myślenia, każdy chce generować duże dochody, ale trzeba je trzymać w granicach rozsądku.

Napisano

myslalem ze jakis bardziej ogolnopolski strajk;)stacje to jedno a dystrybutorzy paliwa to inna sprawa,nie mowiac juz o podatkach...

Napisano

> myslalem ze jakis bardziej ogolnopolski strajk;)stacje to jedno a dystrybutorzy paliwa to inna

> sprawa,nie mowiac juz o podatkach...

Opole to jedno z najdroższych miast, a zarobki nie są tutaj najwyższe w kraju smirk.gif Do niedawna na wylocie na Wrocław paliwo było tańsze na wszystkich stacjach o ok. 4-5 groszy. Teraz ceny zrównali.

Napisano

Ja wczoraj przeżyłem lekki szok, co prawda interesuje mnie cena ON i jadąc do pracy na StatOil 4,42 wracając z pracy 4,71 !!! benzyna skoczyła na 4,81 ale z 4,65 bodajże.

Sprawdzam kursy walut, jakiejś drastycznej sytuacji nie było, sprawdzam cenę za baryłkę ropy, taniej jak przedwczoraj, sprawdzam ceny hurtowe paliw, bez zmian.

Wiec o co biega?

pzdr.

Napisano

> Ja wczoraj przeżyłem lekki szok, co prawda interesuje mnie cena ON i jadąc do pracy na StatOil 4,42

> wracając z pracy 4,71 !!! benzyna skoczyła na 4,81 ale z 4,65 bodajże.

> Sprawdzam kursy walut, jakiejś drastycznej sytuacji nie było, sprawdzam cenę za baryłkę ropy,

> taniej jak przedwczoraj, sprawdzam ceny hurtowe paliw, bez zmian.

> Wiec o co biega?

> pzdr.

Ano że apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Napisano

> Wiec o co biega?

> pzdr.

O sezon wakacyjny.

Napisano

> Wiec o co biega?

wakacje sick.gif

niestety LPG też sporo w górę ... 5-10gr, czyli jakieś 5%

Napisano

> wakacje

> niestety LPG też sporo w górę ... 5-10gr, czyli jakieś 5%

sporo? to pryszcz... tankowało się już po 2,50...

Napisano

Jak to o co... Media podały że będzie 5,40... i myślisz że właściciel stacji się sprzeciwi? Skoro już klienci wiedzą że ma być drogo to trzeba zarobić...

Krawiec

Napisano

> wakacje

> niestety LPG też sporo w górę ... 5-10gr, czyli jakieś 5%

Ale z LPG nie mozna narzekać.

Ja przez 3 lata jeżdżenia zawsze tankowałem po 2,19 - 2,29 z przewagą droższego. Jak pozbyłem się aut zasilanych LPG paliwo to zaczęło kosztować 1,99 - 1,89 hehe.gif

Ale tu akurat czuć różnice jak masz V6 albo V8 z LPG.

Gdyby była możliwość kupił bym wiekszy benzynowy motorek i wkładał od razu LPG skromny.gif

Napisano

> sporo? to pryszcz... tankowało się już po 2,50...

ja drożej jak 2.26 nie tankowałem palacz.gif

a w niedzielę znowu musiałem zalać za 2.24,

a tankowało się już po 1.99 na tańszych stacjach

i to tylko tydzień, a wakacje się dopiero zaczną frown.gif

co do ogólnych cen, ten rok jest dość drogi w porównaniu do zeszłego, rok temu było grubo poniżej 2zł

choć z drugiej strony cena jest podobna jak w 2008r ok.gif

tyle że ja w tym roku "zwracam" koszt instalacji, a zostało jeszcze jakieś 1200zł grinser006.gif

Napisano

> Jak to o co... Media podały że będzie 5,40... i myślisz że właściciel stacji się sprzeciwi? Skoro

> już klienci wiedzą że ma być drogo to trzeba zarobić...

> Krawiec

Są 3 możliwości zlosnik.gif

1) było kupić na wiosnę 1000 litrów gnoju/benzyny i trzymać sobie w ogródku, lać z dystrybutorka.

2) lać, płakać i zacząć protestować

3) olać pojazdy z napędem spalinowym, przerzucić się na rower z przyczepką zlosnik.gif

Napisano

> 1) było kupić na wiosnę 1000 litrów gnoju/benzyny i trzymać sobie w ogródku, lać z dystrybutorka.

I załatwić silnik... Poczytaj sobie jak szybko benzyna się degraduje, szczególnie ta nowa z utleniaczami.

Napisano

> I załatwić silnik... Poczytaj sobie jak szybko benzyna się degraduje, szczególnie ta nowa z

> utleniaczami.

olej napędowy też?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

sie kurde temat rozwinął shocked.gifgrinser006.gif

Napisano

> sie kurde temat rozwinął

Ceny benzyny to dość drażliwy temat smile.gif Poczekaj aż któryś z rządów zauważy że można by wycisnąć trochę kasy z jeżdżących na gazie - wtedy będziesz miał temat na 10 stron smile.gif

Napisano

> przez ostatnie 2 dni paliwa poszły w góre...tyle wiem z moich obserwacji ...

U mnie już od 2 tyg. poziom cen się nie zmienił:

"bezołowiówka" od 4,55 do 4,70zł

ON od 4,31 do 4,62zł tongue.gif

Napisano

> Ceny benzyny to dość drażliwy temat Poczekaj aż któryś z rządów zauważy że można by wycisnąć

> trochę kasy z jeżdżących na gazie - wtedy będziesz miał temat na 10 stron

Święta racja! Ale bęą bluuuuuuuzgiiiiii leciały zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.