Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ida podwyżki benzyny - będzie po 5,40/ liter

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

"

Drogo zapłacimy za paliwo jadąc na wakacjePAP | 09.06.2010 | 05:05

(fot. Jupiterimages)

W lipcu litr benzyny może kosztować nawet 5,4 zł - ostrzega "Rzeczpospolita".

Już w tym miesiącu cena litra benzyny może oscylować wokół 5 zł, wynika z analizy gazety. a przeprowadzono ją m.in. w oparciu o notowania hurtowe paliw. Także porównanie do ubiegłego roku nie wygląda najlepiej - benzyna 95 jest obecnie o 40 groszy droższa.

Wśród przyczyn należy upatrywać z jednej strony rosnący popyt, a ponowne osłabianie się złotówki do dolara - z drugiej. "

no jak ktos jeździ a nie stoi to jedynie gassss został w normalnej cenie jak na razie oslabiony.gif

Napisano

Ja czytałem w Rzeczpospolitej i bardzo rrealne już jest że 5 złoty zapłacimy na koniec czerwca :/ skończy się jeżdżenie, ja zostawie na czas wakacji auto na parkingu, z resztą schudnąć muszę troszkę 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kolejki do montażu instalacji LPG w co po nie których warsztatach sięgaja już 3 -m/c.

Jedyna słuszna opcja na dzień dzisiejszy,jeżeli ktoś faktycznie musi dużo podróżować to oszczedności są duże. palacz.gif

Napisano

> jakiś tekst

> no jak ktos jeździ a nie stoi to jedynie gassss został w normalnej cenie jak na razie

miejmy nadzieję że te analityki się pomylą (zresztą jak zawsze) biglaugh.gif

Napisano

To ja, w Polsce zatankuję tylko tyle, żeby dojechać do granicy hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Dalej to już jeden kit, w którą stronę pojadę - i tak będzie taniej hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Kolejki do montażu instalacji LPG w co po nie których warsztatach sięgaja już 3 -m/c.

> Jedyna słuszna opcja na dzień dzisiejszy,jeżeli ktoś faktycznie musi dużo podróżować to

> oszczedności są duże.

Jesli chodzi o koszty to chyba zawsze LPG bylo "jedyna sluszna opcja"...

Napisano

do ruskiej granicy mam 86 km, jakby było o 40km mniej to by mi się opłacalo, poza tym wizy crazy.gif

dobrze, ze mam LPG palacz.gif

Napisano

W tamtym roku też było gadanie: "Panie benzyna będzie po 5zł/l na wakacjach..."

No i co?Była?Oczywiście że NIE no.gif

To takie bicie piany i tyle blah.gifblah.gif

Dobrze że LPG jest w "normalnej" cenie grinser006.gif

U Mnie w okolicy ceny "bezołowiówki" utrzymują się teraz w przedziale od 4,50 do 4,70zł.

LPG od 1,90 do 2,05zł 893goodvibes.gif

Jeździć i tak trzeba swiety.gif

Napisano

Ja i tak tankuję V-pover95 - ostatnio 5,15 za litr.

Napisano

> Ja i tak tankuję V-pover95 - ostatnio 5,15 za litr.

Do tych samochodow z podpisu? zlosnik.gif

Ile km robisz miesiecznie?

Ja bym wolal nadwyzke wydac na piwo, nie lubie wyrzucac pieniedzy w bloto zlosnik.gif

Napisano

Wczoraj na stacji zauwazyłem, że benzyna potaniała o kilka groszy.

Napisano

Jesteś nie do przebicia zlosnik.gif

Napisano

> Do tych samochodow z podpisu?

Tak, a co?

> Ile km robisz miesiecznie?

Około 2000.

> Ja bym wolal nadwyzke wydac na piwo, nie lubie wyrzucac pieniedzy w bloto

Nie piję dużo, bo często jeżdżę, a nadwyżki wyrzucam na przyjemności.

zlosnik.gif

Napisano

> Tak, a co?

Twoja kasa zlosnik.gif

Po prostu uwazam, ze to bez sensu lac to paliwo do silnikow z 30 letnia tradycja zlosnik.gif

> Około 2000.

Bez LPG?

> Nie piję dużo, bo często jeżdżę, a nadwyżki wyrzucam na przyjemności.

I tak trzymac zlosnik.gif

Napisano

I co daje tankowanie takiego paliwa do Felicii ? Poza dramatycznym wzrostem wartości pojazdu ?

Napisano

> I co daje tankowanie takiego paliwa do Felicii ? Poza dramatycznym wzrostem wartości pojazdu ?

Lepsze samopoczucie właściciela hehe.gif

Napisano

Mnie tem ceny paliwa nie ineteresują, bo i tak tankuję zawsze za 50zł 270751858-jezyk.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Mnie tem ceny paliwa nie ineteresują, bo i tak tankuję zawsze za 50zł

Kurnia... Nie zdażyłem... wpysk.gif

Napisano

> Kurnia... Nie zdażyłem...

Genialne umysły myślą podobnie ok.gifdevil.gifzlosnik.gif20.GIF

Napisano

> Wśród przyczyn należy upatrywać z jednej strony rosnący popyt, a ponowne osłabianie się złotówki do

> dolara - z drugiej. "

Srutu tutu. Trzeba zrobić sciepę na bankrutujący ZUS i służbę zdrowia no i się robi.

Napisano

> Drogo zapłacimy za paliwo jadąc na wakacjePAP...

Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości ,ale dziś na najdroższej w okolicy stacji Orlen'u etylina 95 spadła z 4,69 na 4,59 PLN.

Napisano

> Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości ,ale dziś na najdroższej w okolicy stacji Orlen'u etylina

> 95 spadła z 4,69 na 4,59 PLN.

bo pewnie się jeszcze nie zapoznali z najnowszą prognozą cen paliw na lato ale pewnie szybko się dostosują zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Srutu tutu. Trzeba zrobić sciepę na bankrutujący ZUS i służbę zdrowia no i się robi.

zrzucą na datki dla powodzian i na budowę zarwanych dróg i mostów...

Napisano

> dziś na najdroższej w okolicy stacji Orlen'u etylina

> 95 spadła z 4,69 na 4,59 PLN.

Etylina, czyli benzyna ołowiona (z dodatkiem czteroetylku ołowiu) - została wycofana ze sprzedaży kilkanaście lat temu.

Napisano

ja się ciągle dziwię czym się kierują ludzie wybrzydzający lub wyśmiewający lpg

Napisano

> ja się ciągle dziwię czym się kierują ludzie wybrzydzający lub wyśmiewający lpg

Jakby nie to, że muszę silnik wymienić, to już bym dawno założył "sekwencję". Z drugiej strony, nie wydaję na benzynę więcej niż 200-300zł miesięcznie, a jeżdżę sporo - 5,6l/100km w trasie to normalny wynik mojego VTEC-Econo smile.gif

Napisano

> ja się ciągle dziwię czym się kierują ludzie wybrzydzający lub wyśmiewający lpg

Tym, ze kolega, kolegi mial i sie silnik rozlecial hehe.gif

Mialem 4 auta na LPG i zero problemow ok.gif

Teraz mam diesla i za szybko do LPG nie wroce, ale glownie dlatego, ze koszty sa b. porownywalne a nie musze tankowac co 300km.

Gazu spalalem ok 10-11 litrow, a ON srednio wychodzi mi 5,5-6 wiec roznica 5PLN na 100km to nie roznica...

To byl dla mnie najwiekszy minus, ze nie mozna LPG tankowac samemu, tylko trzeba czekac az ktos ruszy tylek z kanciapy zlosnik.gif

Napisano

przy spalaniu 1,8 litra na setkę różnicy nie poczuję

ale pamiętam tankowanie jakieś dwa lata temu bp ultimate za 4,99 i cenę shell V-power racing na poziomie 5,4...

i pamiętam paliwo po 2 zł zeby.GIF

Napisano

nie wszyscy bez-lpg go wyśmiewają. Gaz ma kilka obiektywnych, nie podszytych emocjami wad w proównaniu do płynnej benzynki.

Niektórym nie pasuje zmniejszenie bagażnika zbiornikiem, dodatkowy element wymagający serwisowania i mogący potencjalnie powodować awarie oraz tankowanie co chwilę (mniejsze zbiorniki) w dodatku dłużej trwające i nie wszędzie, a także ograniczenia w parkowaniu.

Napisano

> i pamiętam paliwo po 2 zł

Też pamiętam zlosnik.gif

A dokładniej - nieco ponad dwa zł.

Jak chciałem malucha do pełna zatankować to wystarczyło 50-60 zł w kieszeni hehe.gif

Napisano

1. za mały zasięg na LPG, a szkoda bagaznika na wozenie baniaka. Poza tym paskudnie wyglada taki zbiornik jesli nie jest schowany w miejscu zapasowego kola.

2. powinno byc zabronione montowanie LPG w starych struclach tuk.gif , bo najpierw takiego się czuje że aż oczy łzawią a później widzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

też tego nie rozumiem -> wstyd to kraśc a jak Ktoś bardzo dużo jeździ to dla mnie głupotą to jest wydawanie kilka tysięcy na benzynę zamiast wydać 1/3 tego a resztę wydac np. na panienki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i pamiętam paliwo po 2 zł

ja pamiętam lpg po 87 groszy i pełen bak kosztowal 35 zł -> z samochodu wtedy nie wychodziłem i robiłem 60 tys. rocznie zlosnik.gif

Napisano

> ja pamiętam lpg po 87 groszy i pełen bak kosztowal 35 zł -> z samochodu wtedy nie wychodziłem i

> robiłem 60 tys. rocznie

a paliwo lekko koło 1zł za litr pamiętacie? smile.gif

mieliśmy wtedy dużego Fiata... :>

Napisano
  • Autor

> a paliwo lekko koło 1zł za litr pamiętacie?

> mieliśmy wtedy dużego Fiata... :

hmm....ja od 1995 r. jeździłem swoim 1 szym samochodem dużym fiatem i paliwo chyba było jakoś nieco powyżej złotówki..? old.gif

Napisano

> też tego nie rozumiem -> wstyd to kraśc a jak Ktoś bardzo dużo jeździ to dla mnie głupotą to jest

> wydawanie kilka tysięcy na benzynę zamiast wydać 1/3 tego a resztę wydac np. na panienki

Weź no to rozrysuj. hmm.gif

Napisano

> też tego nie rozumiem -> wstyd to kraśc a jak Ktoś bardzo dużo jeździ to dla mnie głupotą to jest

> wydawanie kilka tysięcy na benzynę zamiast wydać 1/3 tego a resztę wydac np. na panienki

Miałem 5 aut na LPG i za cholere nie wychodziło mi 1/3. Matematyka to nie jest chyba Twoja mocna strona co ? grinser006.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

ja tam sie nie przejmuję....ważne że zamiast drożeć palilwko mi tanieje ok.gif

Napisano

Jakbym nie liczył, to na LPG w moim przypadku, po całkowitym zwrocie instalacji, czyli jakieś 8 miesięcy, co najwyżej mógłbym z 30-40% zaoszczędzić, w zależności od kursu PB. Zakładając, że znalazłbym gazownika, który założy porządnie sekwencje, skonfiguruje, i nie będę musiał do niego jeździć co 2 dni...

Napisano
  • Autor

> Miałem 5 aut na LPG i za cholere nie wychodziło mi 1/3. Matematyka to nie jest chyba Twoja mocna

> strona co ?

wierz mi że były takie czasy że było 3x taniej-ale fakt, teraz jest jakieś 2x..

Napisano

> wierz mi że były takie czasy że było 3x taniej-ale fakt, teraz jest jakieś 2x..

3x taniej, to chyba nigdy nie było - koszty jazdy na lpg, to nie tylko samo lpg.

Napisano

> wierz mi że były takie czasy że było 3x taniej-ale fakt, teraz jest jakieś 2x..

Jak dodasz wszystkie składowe to Ci nie wyjdzie x2.

1 - Spalanie gazu większe niż NoPB lekko o 20% (jak mniej, to masz zbyt ubogą mieszankę i wcześniej czy później "zwróci" Ci się to w innych kosztach zlosnik.gif)

2 - Spalanie NoPB musi występować, choćby poranny rozruch (zbyt wczesne przełączanie to także proszenie się o koszty), do tego nie wiem jak Ty, ale ja raz na jakiś czas wyjezdzilem troche benzynki dla zdrotowności.

3 - Czasem jakaś pierdółka typu trójniczek poleci. Koszt niby nie duży ale ... jednak jakiś jest.

Tak jak ktoś tu powiedział wcześniej. Oszczędności rzędu 40% to max przy mądrej i świadoemj eksploatacji auta z LPG. Co nie jest argumentem przeciw tylko ZA lpg. Wystarczy przyjerzeć się przykładowo gdy kogoś jazda co miesiąc kosztuje 1000 zł. Założyłby gaz i byłoby 600zł. Jest róznica nie zlosnik.gif

Napisano

> Niektórym nie pasuje zmniejszenie bagażnika zbiornikiem, dodatkowy element wymagający serwisowania

> i mogący potencjalnie powodować awarie oraz tankowanie co chwilę (mniejsze zbiorniki) w

> dodatku dłużej trwające i nie wszędzie, a także ograniczenia w parkowaniu.

nie wiedziałem, że jeszcze są tacy, że za luksus szybszego tankowania są skłonni dopłacić trzy złote do każdego litra hehe.gifok.gif

Napisano

> 1. za mały zasięg na LPG, a szkoda bagaznika na wozenie baniaka. Poza tym paskudnie wyglada taki

> zbiornik jesli nie jest schowany w miejscu zapasowego kola.

zasięg na lpg się zwiększa, bo przecież nie rezygnujesz z zasilania benzynowego... to Ty decydujesz kiedy oszczędzasz... paskudnego baniaka możesz sobie obudować...

Napisano

> nie wiedziałem, że jeszcze są tacy, że za luksus szybszego tankowania są skłonni dopłacić trzy

> złote do każdego litra

Wiesz, czasem było to irytujące jak trzeba było długo czekać na obsługę. Lejąc paliwko podjeżdżasz, tankujesz, płacisz.

Napisano

> Wiesz, czasem było to irytujące jak trzeba było długo czekać na obsługę. Lejąc paliwko podjeżdżasz,

> tankujesz, płacisz.

No tak... Czas to pieniądz o czym powyższy przykład świadczy doskonale... 2.5 raza droższe paliwo, ale jaki luksus...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.