Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ida podwyżki benzyny - będzie po 5,40/ liter

Featured Replies

Napisano

> Wiesz, czasem było to irytujące jak trzeba było długo czekać na obsługę. Lejąc paliwko podjeżdżasz,

> tankujesz, płacisz.

Spójrz na to z innej strony-informujesz obsługę o chęci tankowania paliwa(LPG),czekasz sobie spokojnie az ktoś Ci zatankuje samochód,obserwując wskazania dystrybutora PB przy stanowisku obok i przeliczasz ile kasy zostaje Ci w kieszeni. grinser006.gif

Napisano

> Wiesz, czasem było to irytujące jak trzeba było długo czekać na obsługę. Lejąc paliwko podjeżdżasz,

> tankujesz, płacisz.

Jak nie masz cierpliwości, żeby czekać na obsługę to bierzesz "węża" i tankujesz sobie sam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No tak... Czas to pieniądz o czym powyższy przykład świadczy doskonale... 2.5 raza droższe paliwo,

> ale jaki luksus...

No tak, ale patrzac po moim przykladzie.

Gazu mi samochody palily 10-12 litrow, a teraz ON wychodzi 5,5-6, wiec przy obecnych cenach wychodzi max 5PLN roznicy na 100km, wiec gdzie to 2,5 raza drozej.

Moc samochodow podobna ok.gif

Ja gaz zazwyczaj tankowalem pozno w nocy bo nic mnie tak nie irytuje jak bezsensowne stanie w kolejce.

Napisano

Ja nie pisałem o wyższości gazu nad dieslem lecz o powodach dla których lpg jest nie do przyjęcia dla posiadaczy benzyn. Piszesz zupełnie nie na temat.

Napisano

> Spójrz na to z innej strony-informujesz obsługę o chęci tankowania paliwa(LPG),czekasz sobie

> spokojnie az ktoś Ci zatankuje samochód,obserwując wskazania dystrybutora PB przy stanowisku

> obok i przeliczasz ile kasy zostaje Ci w kieszeni.

Myślę, że nic z tego nie wyjdzie. Złotówki na dystrybutorze obok będą tak szybko zasuwać, że nici rachunku zlosnik.gif

Napisano

> No tak, ale patrzac po moim przykladzie.

> Gazu mi samochody palily 10-12 litrow, a teraz ON wychodzi 5,5-6, wiec przy obecnych cenach

> wychodzi max 5PLN roznicy na 100km, wiec gdzie to 2,5 raza drozej.

> Moc samochodow podobna

> Ja gaz zazwyczaj tankowalem pozno w nocy bo nic mnie tak nie irytuje jak bezsensowne stanie w

> kolejce.

który diesel pali Ci w mieście 5,5-6l i która benzyna paliła Ci 10-12l ??

Bo coś mi się wydaje że koloryzujesz....Pewnie bena po mieście a klekot w trasie i jeszcze mniej KM.

Napisano

> Ja nie pisałem o wyższości gazu nad dieslem lecz o powodach dla których lpg jest nie do przyjęcia

> dla posiadaczy benzyn. Piszesz zupełnie nie na temat.

Czepiłeś się wybiórczo jednego powodu. A na irytujące drobiazgi związane z LPG (pisałem, miałem 5 autek z tym paliwem) składa się wiele elementów. W tym właśnie owo tankowanie oraz jego częstotliwość.

Napisano

> który diesel pali Ci w mieście 5,5-6l i która benzyna paliła Ci 10-12l ??

> Bo coś mi się wydaje że koloryzujesz....Pewnie bena po mieście a klekot w trasie i jeszcze mniej

> KM.

Napisane ze Primera 1.9 Dci. Wcale nie jest to niemożliwe. Chociaż mój 1.6 pali 6,5 po srednio po miescie.

Poprzedni jego samochod to Nubira* wiec 12 LPG to normalka

*Dane z jego profilu zlosnik.gif

Napisano

> przy spalaniu 1,8 litra na setkę różnicy nie poczuję

> ale pamiętam tankowanie jakieś dwa lata temu bp ultimate za 4,99 i cenę shell V-power racing na

> poziomie 5,4...

> i pamiętam paliwo po 2 zł

Phi tam. Jak dostałem moje upragnione prawo jazdy w '95 to litr żółtej 94 kosztował 11300zł. To była cena. zlosnik.gif

Napisano

> który diesel pali Ci w mieście 5,5-6l i która benzyna paliła Ci 10-12l ??

> Bo coś mi się wydaje że koloryzujesz....Pewnie bena po mieście a klekot w trasie i jeszcze mniej

> KM.

Nigdzie nie pisalem, ze to spalanie w miescie.

Z 70% mojego przebiegu jest po trasie. Po miescie wole jezdzic rowerem zlosnik.gif

To spalanie 10-12ltr gazu to byla Nubira 2,0 i Vectra 2,0.

Do gazu mozliwe, ze kiedy wroce, ale tylko jezeli to bedzie jakies 3,0 V6 zlosnik.gif

Napisano

> Ja nie pisałem o wyższości gazu nad dieslem lecz o powodach dla których lpg jest nie do przyjęcia

> dla posiadaczy benzyn. Piszesz zupełnie nie na temat.

Ale wg Ciebie powod jest tylko jeden, mianowicie cena...

Innych zalet w zasadzie takiego rozwiazania nie ma, wiec tak ciezko Ci zrozumiec, ze inni moga inaczej na to patrzec?

Mnie tankowanie LPG zawsze irytowalo, w dodatku jezeli cos juz ma sie popsuc w aucie to jest duze prawdopodobienstwo, ze bedzie to jakis element instalacji bo jakosc montazu w PL jest tragiczna...

Pzdr,

Maciej

Napisano

> Czepiłeś się wybiórczo jednego powodu. A na irytujące drobiazgi związane z LPG (pisałem, miałem 5

> autek z tym paliwem) składa się wiele elementów. W tym właśnie owo tankowanie oraz jego

> częstotliwość.

Dobrze napisałeś "drobiazgi". Jak się nie znajduje poważnych argumentów to wymyśla się właśnie takie drobiazgi kompletnie oderwane od sedna sprawy...

Napisano

> Dobrze napisałeś "drobiazgi". Jak się nie znajduje poważnych argumentów to wymyśla się właśnie

> takie drobiazgi kompletnie oderwane od sedna sprawy...

Powaga argumentacji to sprawa subiektywna. Na obecna chwile ciesze sie komfortem nie posiadania irytujacych cech LPG. Jedynym argumentem przemawiajacym za LPG jest dla mnie cena paliwa. Nie wykluczam spotkania jeszcze z LPG w przyszlosci, ale dopoki nie bede musial to dziekuje bardzo.

Napisano

> Ale wg Ciebie powod jest tylko jeden, mianowicie cena...

A z jakich innych montuje się lpg?

> Innych zalet w zasadzie takiego rozwiazania nie ma, wiec tak ciezko Ci zrozumiec, ze inni moga

> inaczej na to patrzec?

Ciężko zwłaszcza czytając dosyć naciągane argumenty na nie... Bo na razie nie padł aspekt ekonomiczny w dyskusji tylko wymyślamie dziwnych problemów...

> Mnie tankowanie LPG zawsze irytowalo, w dodatku jezeli cos juz ma sie popsuc w aucie to jest duze

> prawdopodobienstwo, ze bedzie to jakis element instalacji bo jakosc montazu w PL jest

> tragiczna...

Mnie nidy nie irytowało tankowanie i nie doświadczyłem podwyższonej awaryjności samochodu w przeciągu ostatnich 10 lat...

Napisano

> Powaga argumentacji to sprawa subiektywna. Na obecna chwile ciesze sie komfortem nie posiadania

> irytujacych cech LPG. Jedynym argumentem przemawiajacym za LPG jest dla mnie cena paliwa.

Ja natomiast cieszę się zaletami lpg i mam tą przyjemność jazdy na tańszym paliwie, bo eksploatacja diesla jest dla nie nieopłacalna jak jazda na benzynie...

Napisano

> Ja natomiast cieszę się zaletami lpg i mam tą przyjemność jazdy na tańszym paliwie, bo eksploatacja

> diesla jest dla nie nieopłacalna jak jazda na benzynie...

I w ten oto sposób doszliśmy do jedynie słusznego wniosku, że każdy ma prawo do oceny tej sprawy w/g własnych kryteriów oraz z innego punktu widzenia.

Przy czym nie jestem bynajmniej wrogiem LPG ok.gif

Napisano

> Phi tam. Jak dostałem moje upragnione prawo jazdy w '95 to litr żółtej 94 kosztował 11300zł. To

> była cena.

W 1995 to już 1,13 zł. Denominacja była w 1994-ym

Chociaż ceny chyba jeszcze w 1995-ym należało podawać i po staremu i po nowemu.

Napisano

> W 1995 to już 1,13 zł. Denominacja była w 1994-ym

> Chociaż ceny chyba jeszcze w 1995-ym należało podawać i po staremu i po nowemu.

Denominacja była w 1995

Napisano

> I w ten oto sposób doszliśmy do jedynie słusznego wniosku, że każdy ma prawo do oceny tej sprawy

> w/g własnych kryteriów oraz z innego punktu widzenia.

> Przy czym nie jestem bynajmniej wrogiem LPG

Tak, tylko waga argumentów zmieniła się z poziomu "nie stać Cię na benzynę to znaczy nie stać Cię na to auto" albo "gaz do taaakiej fury to przestępstwo" do poziomu "nie dla gazu, bo długo się tankuje i mnie to denerwuje" zlosnik.gif

Napisano

> Tak, tylko waga argumentów zmieniła się z poziomu "nie stać Cię na benzynę to znaczy nie stać Cię

> na to auto" albo "gaz do taaakiej fury to przestępstwo" do poziomu "nie dla gazu, bo długo się

> tankuje i mnie to denerwuje"

Tych argumentów nie używałem zlosnik.gif

Napisano

> Denominacja była w 1995

A bo znowu ten Niemiec mi wszystko pochował, Alzcheimer czy jak mu tam spineyes.gif

Napisano

> Tych argumentów nie używałem

pisałem ogólnie na podstawie kilkuletnich doświadczeń zlosnik.gif

Napisano

odnośnie bagażnika, ktoś z AK ma zamontowaną butlę na gaz pod podłogą, w miejsce zmniejszonego zbiornika paliwa... jak się chce to się da

Napisano

> odnośnie bagażnika, ktoś z AK ma zamontowaną butlę na gaz pod podłogą, w miejsce zmniejszonego

> zbiornika paliwa... jak się chce to się da

Takie rzeczy, to w dżipach tylko panieeee... grinser006.gif

Napisano

> Takie rzeczy, to w dżipach tylko panieeee...

a bodajże w vanie

ps. dzisiaj tankowałem noPB95 na stacji przy Rafinerii Trzebinia, i było po 4,55 za litra...

Napisano

> I co daje tankowanie takiego paliwa do Felicii ? Poza dramatycznym wzrostem wartości pojazdu ?

Kosmiczny przyrost mocy.

Po wciśnięciu gazu zagina czasoprzestrzeń...

Napisano

WCzoraj wracałem z Poznania i w Poznaniu widziałem i poza poznaniem benzynę 95 między 4,45 a 4,5 zł, a w Koszalinie ceny się wahają od 4,70 w górę

Napisano

UE +20gr

Quote:

Za benzynę i olej napędowy będziemy płacić co najmniej o 20 gr więcej. Część tej podwyżki szykuje nam Unia Europejska, a część nasz resort finansów - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Bruksela zdecydowała się wprowadzić - od grudnia 2010 r. - system certyfikacji biokomponentów dodawanych do benzyny i diesla. Zapłacą za niego kierowcy - kilka groszy na litrze. Wejście tej regulacji jest przesądzone - zaznacza gazeta.

Wszystko wskazuje też na to, że Ministerstwo Finansów zlikwiduje z kolei ulgę akcyzową od biopaliw. A to kolejne 15 gr na litrze - ubolewa "Dziennik Gazeta Prawna" w piątkowej publikacji.

Ech seksmisja mi się przypomniała.... i tak sobie pomyślałem:

"UE rządzi , UE radzi UE NIGDY cię nie zdradzi "

Napisano

wczoraj na na Bliskiej w Czechowicach-Dz. ON tankowałem po 4,19 więc na razie nie jest tak źle ok.gif

Napisano

> nie wiedziałem, że jeszcze są tacy, że za luksus szybszego tankowania są skłonni dopłacić trzy

> złote do każdego litra

Hmm niektórzy "dopłacają" jeżdżąc w ogóle samochodami na cokolwiek (zamianst np rowerkiem, z buta czy nawet autobusem).

Napisano

> wiec bena moze byc i nawet po 6 zeta

jak bena bedzie po 6 to podrasują tez ceny LPG - nie boj nic

Napisano

> jak bena bedzie po 6 to podrasują tez ceny LPG - nie boj nic

W LPG nie ma biokomponentów więc będzie ciężko. Wybory też co chwila zlosnik.gif

Napisano

> Twoja kasa

> Po prostu uwazam, ze to bez sensu lac to paliwo do silnikow z 30 letnia tradycja

dokładnie , ja do mojego JTDm leję zwykły ON z Neste w dodatku , to ma jeździć a nie pić szampana hehe.gif - to ja mam zaszaleć a nie samochód wink.gif

Napisano

Siłą rzeczy, skoro LPG jest w większości produktem ubocznym rafinacji ropy naftowej.

Napisano

> Siłą rzeczy, skoro LPG jest w większości produktem ubocznym rafinacji ropy naftowej.

Gdzie ta siła rzeczy skoro to nie ceny ropy naftowej wzrosną, a obciążenia (para)podatkowe biokomponentów do produkcji paliw?

Napisano

> Gdzie ta siła rzeczy skoro to nie ceny ropy naftowej wzrosną, a obciążenia (para)podatkowe

> biokomponentów do produkcji paliw?

Kolega mówił o podwyżce ceny do 6zł, nie napisał powodu, dla jakiego wzrosną ceny.

Cena LPG wzrośnie z prostej przyczyny, żeby państwo nie straciło wpływów z podatków -

im więcej aut na LPG, tym mniejsze zyski z wszelkich "opłat" w cenie litra beznyny/oleju napędowego.

Napisano

> Siłą rzeczy, skoro LPG jest w większości produktem ubocznym rafinacji ropy naftowej.

No to się dowali opłatę za brak biokomponentów. Spox, coś się wymyśli.

Napisano

> No to się dowali opłatę za brak biokomponentów. Spox, coś się wymyśli.

W to nie wątpię, ale raczej nie wymyślą tego przed wyborami parlamentarnymi. zlosnik.gif

Napisano

A wtedy to dopiero będzie płacz :-)

Nie wiedzieć czemu, ale użytkownicy pojazdów z gazociągiem pod maską stanowią najbardziej jazgotliwie wrażliwą cenowo grupę :-)

Napisano
  • Autor

Co się dziwisz-najwidoczniej bardzo dużo jeżdżą i poprostu bardzo odczuwają to na swojej kieszeni-mnie to nie wzrusza bo prywatnym autem robię 200-500 km miesięcznie hehe.gif

Napisano

> WCzoraj wracałem z Poznania i w Poznaniu widziałem i poza poznaniem benzynę 95 między 4,45 a 4,5

> zł, a w Koszalinie ceny się wahają od 4,70 w górę

DObrze ze poinformowałeś,bo za 2 tygodnie tam jadę na boozing.gif A.. na Auchanie(Swadzim) 4,40 jeszcze biglaugh.gif

Napisano

> Co się dziwisz-najwidoczniej bardzo dużo jeżdżą i poprostu bardzo odczuwają to na swojej

> kieszeni-mnie to nie wzrusza bo prywatnym autem robię 200-500 km miesięcznie

Dizla se kup.

Oszczędzisz wiele.

Napisano
  • Autor

> Dizla se kup.

> Oszczędzisz wiele.

ja ?? ja to tylko benzyna Panie teraz kierunek na coś mocniejszego będzie wink.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Juz pisza ze waha ma byc po 6 zl !!!!!!!!!!!!!!!! Paliwo za 6 zl !!! klik

W którym miejscu to pisze hmm.gif bo czytam info z tego linku i tylko to widzę...

Quote:

Za benzynę i olej napędowy będziemy płacić co najmniej o 20 gr więcej

I kawałek niżej

Quote:

Zapłacą za niego kierowcy - kilka groszy na litrze.

Napisano

> A wtedy to dopiero będzie płacz :-)

> Nie wiedzieć czemu, ale użytkownicy pojazdów z gazociągiem pod maską stanowią najbardziej

> jazgotliwie wrażliwą cenowo grupę :-)

Dlatego, że w przeciwieństwie do "konsumujących" pozostałe paliwa, dokonali specjalnie inwestycji celem późniejszego oszczędzania. A co za tym idzie, każdorazowa próba "odebrania" owych oszczędności powoduje natychmiastowy silny hałas, protest oraz poczucie niesprawiedliwości. Dodaj do tego, że zmniejsza się wtedy i tak jedyny argument za LPG, a mianowicie aspekt ekonomiczny. Normalnie armagedon zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego, że w przeciwieństwie do "konsumujących" pozostałe paliwa, dokonali specjalnie inwestycji

> celem późniejszego oszczędzania. A co za tym idzie, każdorazowa próba "odebrania" owych

> oszczędności powoduje natychmiastowy silny hałas, protest oraz poczucie niesprawiedliwości.

> Dodaj do tego, że zmniejsza się wtedy i tak jedyny argument za LPG, a mianowicie aspekt

> ekonomiczny. Normalnie armagedon

No nie wiem.

Przede wszystkim decyduje aspekt EKOLOGICZNY.

Wszyscy tzw zaangażowani gaziarze tak opowiadają...

Napisano

> No nie wiem.

> Przede wszystkim decyduje aspekt EKOLOGICZNY.

> Wszyscy tzw zaangażowani gaziarze tak opowiadają...

W zasadzie tak, ja też jak gazownie zakładałem do samochodów to głównie kierowałem się ekologią ;>

Napisano

> W zasadzie tak, ja też jak gazownie zakładałem do samochodów to głównie kierowałem się ekologią ;

Jak każdy. skromny.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.