Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od 1 stycznia koniec kratek ?

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

"Za kratkę nie odliczysz całego VAT

OD 1 STYCZNIA NOWE PRZEPISY

Od przyszłego roku za kratkę będzie można odliczyć nie więcej niż 6 tys. zł VAT

TVN24Najpóźniej 1 stycznia 2011 skończy się samochodowe eldorado dla podatników VAT. Nie będzie można już dokonywać pełnego odliczania VAT od samochodów z kratką. Zgodnie z decyzją UE będzie można odliczyć 60 proc. podatku, ale nie więcej niż 6 tys. zł - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Tak wynika z decyzji Komisji Europejskiej, na podstawie której Polska będzie miała możliwość wprowadzenia dodatkowego ograniczenia prawa do odliczenia VAT od samochodów.Majowa inwazja kas fiskalnych

Od 1 maja 2011 r. kasy fiskalne będą musiały pojawić się niemal u każdego,... czytaj więcej »

Ministerstwo Finansów takie rozwiązanie chciało wprowadzić już w ubiegłym roku, ale dopiero w następnym zyska taką możliwość. Skutkiem będzie ograniczenie prawa podatników do odliczenia VAT – jedynie do 60 proc. kwoty podatku naliczonego od zakupu samochodów, i nie więcej niż 6 tys. zł. Obecnie podatnicy korzystają z pełnego odliczenia.

Zgodnie z planami MF, nowe przepisy obowiązywałyby w okresie 2010–2012. Jednak potrzebna będzie jeszcze nowelizacja ustawy o VAT. Co prawda zmiany w VAT mogą być wprowadzane w trakcie roku, ale wszystko wskazuje na to, że najwcześniej zaczną obowiązywać od 2011 roku.

Komisja Europejska opublikowała projekt decyzji, na podstawie której Polska będzie miała możliwość wprowadzenia dodatkowego ograniczenia prawa do odliczenia VAT od samochodów. Taka decyzja nie jest zaskoczeniem. Wcześniej podobną zgodę uzyskały Włochy. Dlatego było więcej niż pewne, że również Polska może liczyć w tym względzie na przychylność Unii."

znowu sprzedaz samochodów spadnie jak firmy nie będa mogły odliczyć całego VAT-u a wzrosnie import złomu

Napisano

Mnie trochę dziwi to napalanie się na "kratkowozy". niewiem.gif

Parę tzł różnicy, ale halo wielkie, że hoho. hehe.gif

Napisano

> Mnie trochę dziwi to napalanie się na "kratkowozy".

> Parę tzł różnicy, ale halo wielkie, że hoho.

Prowadzisz działalność ?

Napisano
  • Autor

> Prowadzisz działalność ?

My tak

Napisano

Dlatego mój ojciec jak kupował sobie auto na firme nie wział kratkowozu bo był prawie pewny ze to sie tak skonczy, a i tak chciał 5 miejsc.. Odliczył tylko 6 tyś a i tak od paliwa i kosztów serwisu cos tam sobie odlicza

Napisano

Jak dla Ciebie to nie problem, to prześlesz mi na konto parę kpln ?

Każdą ilość przyjmę z radością.

Napisano

> My tak

Pisałem do Pyrekcb

Napisano

Przyjazne Państwo ??

icon_eek.gif

piesc.gif

rotfl.gif

Wspaniali posłowie polecają się na przyszłośc.... rotfl.gif

Napisano

> Jak dla Ciebie to nie problem, to prześlesz mi na konto parę kpln ?

> Każdą ilość przyjmę z radością.

Ile chcesz? grinser006.gif

Napisano

Zależy od ceny auta. Widuje się kratkowozy, których właściciele zaoszczędzili nawet kilkadziesiąt tysięcy.

W sumie szkoda że to zniknie, bo sam się zastanawiałem nad jakimś SUVem z kratką.

Napisano

> Przyjazne Państwo ??

Co chcesz - przyjazne dla:

- rolników (KRUS, brak podatku dochodowego),

- górników i innych, którzy palą opony i rzucają śrubami w URM (wcześniejsze, wysokie emerytury),

- służb mundurowych (emerytury po 15 latach)

- działaczy (rozbudowa administracji publicznej).

Jeszcze parę takich "przyjazności' i pójdę zagłosować na Jarka, żeby wetował wszystko i nie było żadnych "reform".

Bo coś mi się wydaje że absolutne rządy PO będą chciały coraz więcej mojego dobra, tylko szkoda że mi go zostaje coraz mniej....

Napisano

> Zależy od ceny auta. Widuje się kratkowozy, których właściciele zaoszczędzili nawet kilkadziesiąt

> tysięcy.

> W sumie szkoda że to zniknie, bo sam się zastanawiałem nad jakimś SUVem z kratką.

Im droższe auto, tym więcej oszczędności - racja, ale w cenie przeciętnego kompakta (powiedzmy 60 tzł), róznica żadna, a często dealer każe dopłacać za kratkę. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ile chcesz?

Daj, ile Ci zbywa hehe.gif Może być od 0,1-9999999999 kpln hehe.gif

Napisano

> Daj, ile Ci zbywa

Ale mi nie zbywa. grinser006.gif

> Może być od 0,1-9999999999 kpln

To ja wybieram 0.1. grinser006.gif

Napisano

> Im droższe auto, tym więcej oszczędności - racja, ale w cenie przeciętnego kompakta (powiedzmy 60

> tzł), róznica żadna, a często dealer każe dopłacać za kratkę.

Zgoda. Przy cenie 50-60tys. to różnica między tymi 6tys zł odliczenia a całym VATem tak nie boli. Ale jak auto kosztuje 100+ kPLN to zaczyna mieć decydujące znaczenie.

Napisano

> Tak.

To kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi icon_eek.gif

Przecież tu można zaoszczędzić grube pieniądze.

Wolisz oddawać państwu ?

Napisano

> (powiedzmy 60 tzł), róznica żadna,

Policzmy:

Wersja z kratką:

Cena brutto: 60 000 zł

Vat 22%: 10819,67 zł

Cena netto: 49180,33 zł

Końcowy koszt zakupu dla osoby prowadzącej dz. gosp: 43770,50 zł [edyta] - prawidłowo 40327,87 zł

Wersja "prorządowa"

Cena brutto: 60 000 zł

Vat 22%: 10819,67 zł

Vat do odliczenia (60%, nie więcej niż 6000 zł): 6000 zł

Cena netto: 49180,33 zł

Pozostały VAT, do zaliczenia w KUP: 4819,67

Końcowy koszt zakupu dla osoby prowadzącej dz. gosp: 48060 zł. [edyta] prawidłowo 44280 zł

Różnica: 4289,50 zł.

[edyta] prawidłowo 3952,13 zł

Nie wiem, jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to kwota po którą warto się schylić.

[edyta] Mimo zmiany kwot, powyższe zdanie pozostaje aktualne.

Napisano

> Ale mi nie zbywa.

Widzisz - żaden z Ciebie kolega. Rządowi to chcesz dać, a mi to już nie.

Chyba że tradycyjnie zakładasz, że za likwidację kratek zapłacą "oni", te bogacze z SUV-ów smile.gif

Napisano

1. Autko za 50tys netto kosztuje bez kratki 54400 z kratką 50000. Jest różnica?

2. Od paliwa lanego do kratkowoza odliczasz 22% VAT. Więc jak przejedziesz 25tys km rocznie spalając po 8l/100km i niech nawet kosztuje benzyna 3,5PLN netto - kratkowóz przepali 7000, osobowka 7*1,22=8540.

Czyli na starcie oszczędzasz 4400 i co roku 1540 zł. Mało?

Do tego samochód ciężarowy można szybciej zamortyzować i nie ma limitu wartości 20tys EUR.

Napisano

> Co chcesz - przyjazne dla:

> - rolników (KRUS, brak podatku dochodowego),

> - górników i innych, którzy palą opony i rzucają śrubami w URM (wcześniejsze, wysokie emerytury),

> - służb mundurowych (emerytury po 15 latach)

> - działaczy (rozbudowa administracji publicznej).

> Jeszcze parę takich "przyjazności' i pójdę zagłosować na Jarka, żeby wetował wszystko i nie było

> żadnych "reform".

> Bo coś mi się wydaje że absolutne rządy PO będą chciały coraz więcej mojego dobra, tylko szkoda że

> mi go zostaje coraz mniej....

No tak żeby jeszcze taki "przesiębirca" z kratką używał auta tylko do celów związanych z działalnością rozliczając się z każdego kilometra

Napisano

> Nie wiem, jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to kwota po którą warto się schylić.

Mi wyszło 3.952,13 zł minus dopłata u dealera (np. za dustera 2 tzł) i już mamy 1.962,13 zł.

Przy cenie wyjściowej 60 tzł jakies 3% wartości - dobrze potargować albo podjechać do innego mniejszego miasta i na jedno wyjdzie. ok.gifwink.gif

Napisano

> 1. Autko za 50tys netto kosztuje bez kratki 54400 z kratką 50000. Jest różnica?

Już wyżej liczyliśmy - odejmij koszt homologacji. ok.gif

> 2. Od paliwa lanego do kratkowoza odliczasz 22% VAT. Więc jak przejedziesz 25tys km rocznie

> spalając po 8l/100km i niech nawet kosztuje benzyna 3,5PLN netto - kratkowóz przepali 7000,

> osobowka 7*1,22=8540.

Artykuł był o zakupie, do tego się ustosunkowałem.

A od oszczędności na paliwie odejmij 18% pdof. ok.gif

> Czyli na starcie oszczędzasz 4400 i co roku 1540 zł. Mało?

Zerknij wyżej - na starcie jakieś 2 tzł, a co roku (przynajmniej ja) - ok. 750 zł.

Reasumując - nie twierdzę, że się nie opłaca, tylko nie rozumiem całego szumu o 2 tzł.

Owszem, przy droższych czy dużo jeżdżących autach warto, ale przy użytkowaniu auta (teoretycznie) firmowego (jak np. u mnie) - szału nie ma. wink.gif

Napisano

> Mi wyszło 3.952,13 zł

Znaczy gdzieś się rąbnąłeś ?

> minus dopłata u dealera (np. za dustera 2 tzł) i już mamy 1.962,13 zł.

Ta dopłata zwykle wylatuje w kosmos po pierwszym słowie zamienionym ze sprzedawcą.

> Przy cenie wyjściowej 60 tzł jakies 3% wartości - dobrze potargować albo podjechać do innego

> mniejszego miasta i na jedno wyjdzie.

Z tym "dobrym targowaniem" to sciema - diler ma minimum za które auto sprzeda i żaden nie zejdzie niżej. Jedyny problem to znalezienie sprzedawcy, który nie będzie się wygłupiał i powie, gdzie jest dno.

Napisano

> Znaczy gdzieś się rąbnąłeś ?

Różnica w VAT - 4.819,67 minus 18% = 3.952,13... blush.gifniewiem.gif

> Ta dopłata zwykle wylatuje w kosmos po pierwszym słowie zamienionym ze sprzedawcą.

W dacii nie wyleciały... oslabiony.gif

> Z tym "dobrym targowaniem" to sciema - diler ma minimum za które auto sprzeda i żaden nie zejdzie

> niżej. Jedyny problem to znalezienie sprzedawcy, który nie będzie się wygłupiał i powie, gdzie

> jest dno.

Ja tam się nie znam - nie kupowałem nowego auta. Ale bodajże Mar00ha i Tdm pisali, że można taniej, niż w W-wie. ok.gif

Napisano

> Co chcesz - przyjazne dla:

> - rolników (KRUS, brak podatku dochodowego),

> - górników i innych, którzy palą opony i rzucają śrubami w URM (wcześniejsze, wysokie emerytury),

> - służb mundurowych (emerytury po 15 latach)

> - działaczy (rozbudowa administracji publicznej).

> Jeszcze parę takich "przyjazności' i pójdę zagłosować na Jarka, żeby wetował wszystko i nie było

> żadnych "reform".

> Bo coś mi się wydaje że absolutne rządy PO będą chciały coraz więcej mojego dobra, tylko szkoda że

> mi go zostaje coraz mniej....

Chcesz glosować za tymi przywilejami czy nie bo już nie rozumiem. Może poczytaj co obiecywał Jaruś a potem przemyśl to co napisałeś.

Napisano

> Cena netto: 49180,33 zł

> Końcowy koszt zakupu dla osoby prowadzącej dz. gosp: 43770,50 zł

Możesz rozwinąć jak to policzyłeś i dlaczego nie odjąłeś 18% tylko ..., pytam, nie czepiam się zlosnik.gif

Napisano

> Różnica w VAT - 4.819,67 minus 18% = 3.952,13...

OK, to ja sobie źle % podstawiłem

> W dacii nie wyleciały...

Czemu chcesz być betatesterem nieocynkowanej składanki z francuskich leżaków magazynowych ?

> Ja tam się nie znam - nie kupowałem nowego auta. Ale bodajże Mar00ha i Tdm pisali, że można taniej,

> niż w W-wie.

Pewnie, że można taniej - ceny cennikowe są "dla Murzynów".

Ale nikt Ci nie zejdzie poniżej ceny importera (no chyba, żeby, ale to już w szczególnych przypadkach) i tu już nie ma znaczenia, czy to Wa-wa, czy Psia Wólka.

Napisano

> Może poczytaj co obiecywał Jaruś

> a potem przemyśl to co napisałeś.

Mam gdzieś to co obiecują. Patrzę pragmatycznie:

- jak wygra Komorowski i premierem będzie Tusk, to PO będzie mogło uchwalić podatki na poziomie 120% przychodów - i nikt ich nie powstrzyma,

- jak wygra Kaczyński i premierem będzie Tusk, to nic nie będą mogli zrobić, bo sejm uwali wszystkie projekty Kaczyńskiego, a Kaczyński zawetuje wszystkie pomysły Tuska - niezależnie od ich merytorycznej zawartości, tylko dlatego, że są "jego".

Napisano

A dlaczego zakładasz, że z kratką kupuje się tylko najtańsze auta? Policz ile to wychodzi przy cenie typowego auta "dla menedżera" ok.gif

Napisano

dać numer konta ? smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

te pare zł .... to dziesiątki tysiaków ... smirk.gif dla niektórych

Napisano

> dać numer konta ?

Byłem pierwszy.

Ale kolega wierzy w rząd i administrację publiczną - im chce dać, mi nie.

Napisano

> A dlaczego zakładasz, że z kratką kupuje się tylko najtańsze auta? Policz ile to wychodzi przy

> cenie typowego auta "dla menedżera"

Nie zakładam! ok.gif

Zobacz, jak autor podsumował niusa:

Quote:

znowu sprzedaz samochodów spadnie jak firmy nie będa mogły odliczyć całego VAT-u a wzrosnie import złomu

Menedżer raczej nie kupi złomu jak mu odliczenie VAT zabiorą. biglaugh.gif

Napisano

> Menedżer raczej nie kupi złomu jak mu odliczenie VAT zabiorą.

Będzie dłużej jeździł tym samym autem.

Więc - zmniejszy się wypływ na rynek aut poflotowych, które zwykle (wbrew pozorom) są niezłą ofertą - są młode i serwisowane (to dotyczy głównie dużych firm, dużych flot).

Przy flocie nikt nie będzie szukał pana Heńka, który solidnie powiąże drutem - auto ma być sprawne, bo pracuje.

Tą lukę będzie coś zastępować - zwykle "passat w tedeiku od dziadka z Niemiec, igiełka".

Napisano

> No tak żeby jeszcze taki "przesiębirca" z kratką używał auta tylko do celów związanych z

> działalnością rozliczając się z każdego kilometra

Otoz to, w tej chwili to jest w wiekszsci przywilej, ktory jest nagminnie naduzywany...

Napisano

Nic się nie zmieni oprócz tego że nie będzie już oszpeconych przez kratkę cayenne czy x5 i x6.

Napisano

> Cena netto: 49180,33 zł

> Końcowy koszt zakupu dla osoby prowadzącej dz. gosp: 43770,50 zł

Możesz rozwinąć jak to policzyłeś i dlaczego nie odjąłeś 18% tylko ..., pytam, nie czepiam się ?!

Ponawiam pytanie mlotek.gif

Napisano

A jeszcze pytanie do ogółu, czy kupując auto "z kratką" w tym roku w leasing załóżmy na 3 lata będzie można VAT w całości odliczyć na starych zasadach do końca trwania leasingu?? Zakładając, że ta zmiana przepisów faktycznie nastąpi.

Napisano

> Nic się nie zmieni oprócz tego że nie będzie już oszpeconych przez kratkę cayenne czy x5 i x6.

rotfl.gif a co Cię to boli kolego... ktoś Ci każe zaglądać do ich wnętrza ?

Napisano

> Tobie nie wyslę nic, bo nie lubię smirków.

jakoś się obęde ...sam sobie zarobię a później sobie odliczę pełny vat od oszpeconego kratką CX-7 rotfl.gif

Napisano

> A jeszcze pytanie do ogółu, czy kupując auto "z kratką" w tym roku w leasing załóżmy na 3 lata

> będzie można VAT w całości odliczyć na starych zasadach do końca trwania leasingu??

> Zakładając, że ta zmiana przepisów faktycznie nastąpi.

tak bedzie mozna prawo nie działa wstecz grinser006.gif

Napisano

A mnie nie. Jednak lepiej by zrobili, gdyby przywrócili dawne ograniczenia i prędkości, i zakazów dla samochodów ciężarowych jako takich - z wpisem w dowodzie, a nie tylko dla tych o DMC powyżej 3,5 tony - ciekawe, ile by się takich "ciężarówek" sprzedało zlosnik.gif

Napisano

> A mnie nie. Jednak lepiej by zrobili, gdyby przywrócili dawne ograniczenia i prędkości, i zakazów

> dla samochodów ciężarowych jako takich - z wpisem w dowodzie, a nie tylko dla tych o DMC

> powyżej 3,5 tony - ciekawe, ile by się takich "ciężarówek" sprzedało

oj boli Cię .. boli ... smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

może zajmij się czymś konstruktywnym a nie dumaniem jak to fajnie by było jakby utrudnić innym ... szczególnie tym co mają " lepiej " smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

Napisano

> oj boli Cię .. boli ...

Szkoda klawiatury, to jest takie myślenie szaraczka który zawsze był na etacie i nie ma pojęcia z jakimi kosztami jest związanie prowadzenie działalności. Ale jak słyszy, że przedsiębiorca coś może odliczyć, to go szlag z zawiści trafia...

Napisano

> A mnie nie. Jednak lepiej by zrobili, gdyby przywrócili dawne ograniczenia i prędkości, i zakazów

> dla samochodów ciężarowych jako takich - z wpisem w dowodzie, a nie tylko dla tych o DMC

> powyżej 3,5 tony - ciekawe, ile by się takich "ciężarówek" sprzedało

Definicja ciężarówki w PoD, w PDOF i VAT to zupełnie różne auta.

A tak offtopując - co za różnica, czy przedsiąbiorca/pracownik jeździ Caddym, czy Corollą? To chore wymyślanie wyjątków, i wyjątków od wyjątków. Cele są dwa:

1. Zapewnić zajęcie maszynie biurokratycznej.

2. Zapewnić chlebuś księgowym, prawnikom i doradcom podatkowym.

Podobno są kraje, gdzie nie ma podatków dochodowych ani VATu - ot np. jedyny podatek to akcyza od wydobycia ropy naftowej. Proste, skuteczne - kilku podatników na krzyż. Ile osób to wszystko obskoczy?

A gdyby tak wprowadzić podatek od nośników energii? Czyli podatek płaciliby tylko (tylko i wyłącznie - żadnych VATów, PITów, CITów itd.):

1. kopalnie węgla, gazu, ropy naftowej (od wydobycia)

2. importerzy węgla, prądu, ropy naftowej, gazu, paliwa do elektrowni jądrowych (jak pojawi się jakaś).

Trzeba tylko zdać sobie sprawę z celu i sensu podatków - państwo ma swoje wydatki i musi na nie nazbierać. Im bardziej skomplikowany klucz zapełniania koszyczka, im więcej podatków - tym więcej kasy machina sama z siebie przejada.

Tylko wtedy księgowość w firmach byłaby potrzebna wyłącznie do celów zarządczych (czyli przytłaczająca większość samozatrudnionych by nie prowadziła). Fiskus miałby kilkudziesięciu podatników - niech nawet po 10 etatów na każdego przeznaczyli. To daje góra 1000 osób w aparacie skarbowym. Ale ile firm by do nas ściągało. Globalnie państwo stałoby się tańsze (a ciężar podatków przez nośniki energii i tak rozłożyłyby się na każdego).

Ale niestety - im więcej maszynka przepuszcza i im bardziej skomplikowane jej trybiki tym łatwiej dać zarobić tym, co trybiki oliwią.

Napisano

> Możesz rozwinąć jak to policzyłeś i dlaczego nie odjąłeś 18% tylko ..., pytam, nie czepiam się ?!

> Ponawiam pytanie

Edyta poprawiła wink.gif

Napisano

> Trzeba tylko zdać sobie sprawę z celu i sensu podatków - państwo ma swoje wydatki i musi na nie

> nazbierać. Im bardziej skomplikowany klucz zapełniania koszyczka, im więcej podatków - tym

> więcej kasy machina sama z siebie przejada.

> Ale niestety - im więcej maszynka przepuszcza i im bardziej skomplikowane jej trybiki tym łatwiej

> dać zarobić tym, co trybiki oliwią.

Święta racja. Chodzi o to, żeby się nie narobić a zarobić.

I temu służy wprowadzanie i likwidowanie kratek, podatek ekologiczny, opłata paliwowa, opłata drogowa, podatek na stadiony itp ....

Ktoś to musi zbierać, obliczać, klasyfikować, kontrolować, sprawdzać, zatwierdzać, oceniać, weryfikować itp, itd ....

Napisano

Chyba jednak cosik zle liczysz. Ja przy zakupie w zeszlym roku za 64500 bruto odzysakelm ponad 11,5 tys. Homologacja nie kosztowala mnie nic bo wynegcjowalem ja przy zakupie. No jak dla Ciebie 11 tysi to malo to szacun zlosnik.gif

Napisano

> Chyba jednak cosik zle liczysz. Ja przy zakupie w zeszlym roku za 64500 bruto odzysakelm ponad 11,5

> tys.

A ile byś "odzyskał" przy limicie 6 tzł? cfaniaczek.gif

> Homologacja nie kosztowala mnie nic bo wynegcjowalem ja przy zakupie.

ok.gif

> No jak dla Ciebie 11 tysi to malo to szacun

Najpierw odpowiedz na pierwsze pytanie. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.