Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon zimowych - jaki wybrać ?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się czy kupując opony zimowe wybrać 205/55/16 z niskiej półki np. Dębica Frigo 2 900zł za komplet czy 195/65/15 z trochę wyższej np. Continental ContiWinterContact TS 830 za 800zł.

Oba rozmiary dopuszczone przez homologację producenta i mam felgi. Interesuje mnie na których samochód powinien się lepiej prowadzić (w zimę).

Kiedyś często mówiło się, że zimowe powinny być węższe, potem o tym sie przestało mówić.

Zdaję sobie sprawę, że te 15tki to balony i na suchym asfalcie będzie troche bardziej się uginać.

Samochód to 307kombi używany na pomorzu, ale drogi ostatniej lub przedostatniej klasy odśnieżania. Doradźcie

Napisano

> Doradźcie

Mam takie same zestawy - lato 205/55/16, zima 195/65/15 - do tego w aucie sporo większym i cieższym. Faktycznie - zdecydowanie mocniej buja na zimowych oponach. Raz z racji tego, że to balon, dwa - zimówka jest raczej bardziej miękka. Ale wydaje mi się (na razie jeździłem na takim zestawieniu jedną zimę, ale mocno śnieżną), że wyższy profil opony, co za tym idzie bardziej uginający się - lepiej radzi sobie w kopnym śniegu. Po prostu opona pracuje i znajduje sobie optymalny tor jazdy - mówię o wyjeżdżaniu z zaspy czy manewrach na parkingu. A po czarnym - no cóż, jest mięciutko wink.gif

Napisano

Takie same, jak na lato albo ciut węższe - byle nie szersze, a będzie dobrze.

Napisano

Teoretyczna srednica kol:

195/65R15 - 634,5 mm

205/55R16 - 631,9 mm

Teoria jest wiec za 195-kami bo wieksze kolo lepiej sie wygrzebie ze sniegu.

Bez zastanowienia stawiam na lepsze i wezsze.

Napisano

co do rozmiaru to zdecydowanie 195/65/15

co do nieodśnieżonych dróg - tu frigo by Cię mogło zaskoczyć lepszą efektywnością niż conti wink.gif

Napisano

> co do rozmiaru to zdecydowanie 195/65/15

> co do nieodśnieżonych dróg - tu frigo by Cię mogło zaskoczyć lepszą efektywnością niż conti

na na np mokrym asfalcie i blocie posniegowym Frigo tez by zaskoczylo. tyle ze raczej nieprzyjemnie.

Ja bym szedl w wezsze Conti.

Napisano

miałem frigo 2 w mondeo bardzo dobra opona jednak właśnie w tych mniejszych rozmiarach. Podobno ale to podobno w 205 już nie jest taka dobra.

Zmieniłem auto i sprzedawcy odradzali Frigo do mojego auta więc sobie odpuściłem , kupiłem jakiś firestony i w zimie pod dom nie moge wyjechać.

Napisano

letnie jakie Ci pasuje ale zimówki wybrałbym w podstawowym rozmiarze jaki jest przewidywany dla danego auta z danym silnikiem. Sam jeżdze w lecie na 225/45 a w zimie na 205/55 bo to podstawowy rozmiar

Napisano

Zawsze kupuje taki rozmiar opon zimowych jak opony letnie

ani mniej ani więcej grinser006.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy kupując opony zimowe wybrać 205/55/16 z niskiej półki np. Dębica Frigo 2 900zł

> za komplet czy 195/65/15 z trochę wyższej np. Continental ContiWinterContact TS 830 za 800zł.

Ja wybrałem ten "balon" właśnie ze względu na koszty. Na suchym będzie się samochód prowadził normalnie. Dużo samochodów ma ten rozmiar opon w standardzie.

Napisano

> Zmieniłem auto i sprzedawcy odradzali Frigo do mojego auta więc sobie odpuściłem , kupiłem jakiś

> firestony i w zimie pod dom nie moge wyjechać.

Też mam Frigo 2 i są ok, Klebery też były ok. Miałem Dunlop winter sport i one nie dawały rady przy podjeździe pod dom zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy kupując opony zimowe wybrać 205/55/16 z niskiej półki np. Dębica Frigo 2 900zł

> za komplet czy 195/65/15 z trochę wyższej np. Continental ContiWinterContact TS 830 za 800zł.

> Oba rozmiary dopuszczone przez homologację producenta i mam felgi. Interesuje mnie na których

> samochód powinien się lepiej prowadzić (w zimę).

> Kiedyś często mówiło się, że zimowe powinny być węższe, potem o tym sie przestało mówić.

> Zdaję sobie sprawę, że te 15tki to balony i na suchym asfalcie będzie troche bardziej się uginać.

> Samochód to 307kombi używany na pomorzu, ale drogi ostatniej lub przedostatniej klasy odśnieżania.

> Doradźcie

Jak najwęższe.

Mam dwie Alfy 156tki, jedna zimą na 185/65/15 Dębica Frigo, druga na 205/55/16 Fulda kirstal czy jakoś tak, ta druga ma zauważalnie większe problemy z ruszeniem nawet pod niewielkie pochylenie na leżącym lużnym czy lekko ubitym śniegu czy choćby na przysypanym zakręcie przy ruszaniu. Opony podobne rocznikowo, zbliżony pod wzgl grubości bieżnik. Na suchym ta Fulda jest stabilniejsza, ale zima to zima, raczej będzie chlapa i śnieg niż suchutko na drogach, zwłaszcza takich jak piszesz.

Napisano

Witam.

Lepiej węższe i wyższe. Za:

- mamy "łyżwę" a nie sanki

- lepiej felga i zawias zniesie "wiosenne niespodzianki"

Miałem nie przyjemność założyć na chwilę zimówki w rozmiarze moich letnich, 195/50/15, i niestety, za lekkie auto. Na zimę mam kupione porządne oponki w rozmiarze 165/70/14. Jeździ się rewelacyjnie. No, może poza bardzo głębokim śniegiem, ale po asfalcie, lepiej węższe. Zwiększa się jednostkowy nacisk opony na podłoże.

Napisano

No bez przesady ile tego sniegu mamy? Raptem paer tygodni kup takie jak letnie. Ja smigam na 205/55 R 16 w zimie i w lato.

Napisano

tylko nie frigo2 facepalm.gif na mokrym są straszne sick.gif na śniegu ok.gif ale na mokrym asfalcie jedna wielka tragedia

Napisano

Letnie mam 205/55/16, w instrukcji jest napisane, ze zimowe powinny byc 195/65/15

Napisano

Conti ts830 w kazdym tescie motoryzacyjnym na opony zimowe zajmuja 1 miejsce. Rok temu kupilem tacie do Focusa II wlasnie komplecik takich. Focus ma opony wlasnie 195/65/15 i te conti w tym rozmiarze sa najtansze, polecam kupno teraz, od pazdziernika beda drozsze te opony o ponad stowe na jednej. Co do wlasciwosci jezdnych, naprawde porzadna opona, swietnie sobie radzila na nieodsniezanych mazurskich drogach.

Napisano

> Letnie mam 205/55/16, w instrukcji jest napisane, ze zimowe powinny byc 195/65/15

Koła z dokładnie takimi oponami dostałem w komplecie Ceeda kupowanego w zimowej promocji w Szwecji.

Oba rozmiary wpisane w homologacji auta, niestety zimówki dostałem z indeksem Q (160 km/h) bo u nich maksymalna dopuszczalna prędkość to 110 km/h

Napisano

> Oba rozmiary dopuszczone przez homologację producenta i mam felgi. Interesuje mnie na których

> samochód powinien się lepiej prowadzić (w zimę).

> Kiedyś często mówiło się, że zimowe powinny być węższe, potem o tym sie przestało mówić.

> Zdaję sobie sprawę, że te 15tki to balony i na suchym asfalcie będzie troche bardziej się uginać.

> Samochód to 307kombi używany na pomorzu, ale drogi ostatniej lub przedostatniej klasy odśnieżania.

> Doradźcie

z własnego doświadczenia, jeśli budżet jest "stały" to lepiej kupić miniejszy rozmiar ale opn z wyższej półki

Napisano

na zimę imo lepsza mniejsza opona z większym profilem ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.