Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec kursów redukujących punkty karne

Featured Replies

Napisano

> wystarczy ze objazdowe kino uczepi sie dowolnego kierowcy i pojedzie za nim pare km po miescie -

> znalezienie paragrafu nie powinno stanowic problemu.

Przesadzasz w drugą stronę. Ile wykroczeń i jakich można popełnić w mieście? Pomijam oczywiście przypadki szybkich i wściekłych ścigających się w nocy. Prędkość przekroczysz o 10 czy 20 kmph. Co jeszcze?

Napisano

> Przesadzasz w drugą stronę. Ile wykroczeń i jakich można popełnić w mieście? Pomijam oczywiście

> przypadki szybkich i wściekłych ścigających się w nocy. Prędkość przekroczysz o 10 czy 20

> kmph. Co jeszcze?

Ostatnio jak jechalem przez Krakow to pasazer naliczyl mi 28 pkt w kilka minut. Predkosci nie przekroczylem, ale kilka innych wykroczen jak najbardziej. I co ciekawe - w czasie tego liczenia zostalem jeszcze obtrabiony przez miejscowych a moja jazda niczym szczegolnym sie nie worzniala na tle innych obecnych na drodze.

Napisano

> Jakich?

Pewnie pare razy przejechal na czerwonym swietle. (przejazd na czerwonym = nie zatrzymanie sie przed zielona strzalka warunkowa, tylko np. zwolnienie)

Napisano

> Przesadzasz w drugą stronę. Ile wykroczeń i jakich można popełnić w mieście? Pomijam oczywiście

> przypadki szybkich i wściekłych ścigających się w nocy. Prędkość przekroczysz o 10 czy 20

> kmph. Co jeszcze?

najechanie na ciagla, wyprzedzanie na zakazie, wjazd za sygnalizator z czerwonym swiatlem (najczesciej przy zielonej strzalce w prawo), nie sygnalizowanie manewewrow, wymuszenie pierwszenstwa (rowniez przy przejsciu dla pieszych), parkowanie na zakazie, co tam jeszcze jest...hmmm

Jak wiesz nauczam jezdzic, moge jezdzic zgodnie z przepisami, ale niech wszyscy tak jezdza bo tak to czyje sie jak debil.

Napisano

> najechanie na ciagla, wyprzedzanie na zakazie, wjazd za sygnalizator z czerwonym swiatlem

> (najczesciej przy zielonej strzalce w prawo), nie sygnalizowanie manewewrow, wymuszenie

> pierwszenstwa (rowniez przy przejsciu dla pieszych), parkowanie na zakazie, co tam jeszcze

> jest...hmmm

Tyle wykroczeń na odcinku kilku km? Pokaż mi kierowcę, który tak jeździ. Oczywiście, znajdą się wyjątki, ale mimo wszystko pisałeś o "dowolnym" kierowcy.

Napisano

Można i samemu zapracować na mandat, a może byc i coś takiego jak jakiś czas temu w moich stronach:

KLIK

Napisano

> Tyle wykroczeń na odcinku kilku km? Pokaż mi kierowcę, który tak jeździ. Oczywiście, znajdą się

> wyjątki, ale mimo wszystko pisałeś o "dowolnym" kierowcy.

nie znam kierowcy, ktory jezdzi 100% zgodnie z przepisami... wiec moze nie kazdemu w 5km da sie naliczyc te 28pkt, ale nie jest problemem naliczenie jakichkolwiek, aha zapomnialem jeszcze o nie zapietych pasach... to zdaje sie po 1punkcie od szt... zlosnik.gif i wezmy tu taki autobus --- 50 osob bez pasow zlosnik.gifpolicial.gif

Napisano

> nie znam kierowcy, ktory jezdzi 100% zgodnie z przepisami... wiec moze nie kazdemu w 5km da sie

> naliczyc te 28pkt, ale nie jest problemem naliczenie jakichkolwiek,

Mam wrażenie, że wycofujesz się ze swojego stwierdzenia. zlosnik.gif

> aha zapomnialem jeszcze o

> nie zapietych pasach... to zdaje sie po 1punkcie od szt... i wezmy tu taki autobus --- 50

> osob bez pasow

hehe.gif

Napisano

> Mam wrażenie, że wycofujesz się ze swojego stwierdzenia.

nie wycofouje sie, caly czas twierdzie ze kazdemu da sie znalezc paragraf przy codziennej jezdzie do pracy (pod warunkiem kilku km i kilku skrzyzowan przez ruchliwe miasto)

a co nie mam racji z autobusem?

Napisano

> Można i samemu zapracować na mandat, a może byc i coś takiego jak jakiś czas temu w moich stronach:

> KLIK

"Lublinianin nie przyjął mandatu. Poskarżył się też do komendanta kraśnickiej policji, który przyznał, że w zapisie wideorejestratora widać, jak radiowóz zwiększa prędkość. Komendant tłumaczy jednak, że policjanci w tym samym momencie nagrywali inny samochód, dlatego musieli przyspieszyć. "

Czyli wychodzi na to, że mogli równie dobrze zajechać drogę pojazdowi wyprzedzającemu, bo "w tym samym momencie nagrywali inny samochód, dlatego musieli wyprzedzić. screwy.gif

Komendant jest niespełna rozumu, ale wyrok sądu też daje do myślenia...

Napisano

> Dobry pomysł, ale...

> Wystarczyłoby wprowadzić przepis, gdzie kierownik po przekroczeniu 30 km/h dostałby karę w postaci

> mandatu z odpowiednią kwotą i zabrane PJ na 3 msc, a jeśli przekroczyłby prędkość o 50 to PJ

> zabrane na 6 miesięcy. Dotkliwość większa, a szkoły nie zarobią. W niektórych krajach tak jest

> i z dobrym skutkiem

Na przykład we Francji.

Quote:

Wykroczenie:

Recydywa przekroczenia prędkości o 50 km/h w ciągu 3 lat:

* 3 miesiące więzienia, 3750 € grzywny,

* 6 punktów karnych,

* 3 lata zawieszenia PJ.

Niezamierzone spowodowanie obrażeń ludzi przy przekraczaniu prędkości o 50 km/h:

* 5 lat więzienia, 75 000 € grzywny,

* 6 punktów karnych,

* 10 lat zawieszenia PJ.

Niezamierzone spowodowanie śmierci przy przekraczaniu prędkości o 50 km/h:

* 7 lat więzienia, 100 000 € grzywny,

* 6 punktów karnych,

* 10 lat zawieszenia PJ

I u nich "oczko" to 12 punktów, po tylu się traci prawko.

Przy okazji - za niszczenie, uszkadzanie lub zakłócanie pracy radarów grożą trzy lata pudła i 7500 euro grzywny.

Napisano

Jak zwykle dziecko z kąpielą.

Powinni zmienić tak, jak jest na zachodzie w wielu krajach. Policjant daje Ci opcję - mandat, sąd albo odbycie kursu żeby nie dostać punktów.

Napisano

> nie wycofouje sie, caly czas twierdzie ze kazdemu da sie znalezc paragraf przy codziennej jezdzie

> do pracy (pod warunkiem kilku km i kilku skrzyzowan przez ruchliwe miasto)

Na ile? 2 pkt? zlosnik.gif

Prędkości rano nie przekraczam bo nie ma gdzie, na czerwonym nie przeskakuję bo mam resztki instynktu samozachowawczego, przed pasami nie wyprzedzam ani nie omijam pojazdów przepuszczających pieszych bo podoba mi się na wolności, zakazów wyprzedzania nie naruszam bo w mieście raczej o nie trudno. Naprawdę ciężko znaleźć coś konkretnego. niewiem.gif

> a co nie mam racji z autobusem?

W jakim autobusie musisz zapinać pasy? zlosnik.gif Pomijam rozważania odnośnie wypunktowania takiego wykroczenia. hehe.gif

Napisano

> Komendant jest niespełna rozumu, ale wyrok sądu też daje do myślenia...

Facet się odwołał. Jeszcze nie wiem, z jakim rezultatem.

Ale wyroki sądów, zwłaszcza, gdy strona jest Policjant (ka) to mogą być jeszcze bardziej absurdalne:

Sprawa dość głośna swego czasu: klik

Napisano

> wystarczy ze objazdowe kino uczepi sie dowolnego kierowcy i pojedzie za nim pare km po miescie -

Nawet jestem w stanie to sobie wyobrazić, bo wielu jest takich kierowców. Niech ich więc nagrywają.

Wielu jest również takich, za którymi mogą jeździć do upadłego, wyjeździć całe paliwo i nic nie nagrają. I mam nadzieję, że tylko tacy na drogach zostaną.

Napisano

> Wielu jest również takich, za którymi mogą jeździć do upadłego, wyjeździć całe paliwo i nic nie

> nagrają. I mam nadzieję, że tylko tacy na drogach zostaną.

Kiedyś w programie "Uwaga Pirat" kino objazdowe jechało przez cały Radom za jakąś kobietą. Nic na nią nie mieli, więc zatrzymali ją i dali nagrodę za jazdę zgodnie z przepisami (jakieś maskotki i inne pierdoły). Moim zdaniem też głupota, bo to, że ktoś jeździ zgodnie z przepisami to łaski nie robi. Ale to szło do TV, więc chcieli pokazać, jacy to oni mili i sympatyczni są.

Napisano

> Kiedyś w programie "Uwaga Pirat" kino objazdowe jechało przez cały Radom za jakąś kobietą. Nic na

> nią nie mieli, więc zatrzymali ją i dali nagrodę za jazdę zgodnie z przepisami (jakieś

> maskotki i inne pierdoły). Moim zdaniem też głupota, bo to, że ktoś jeździ zgodnie z

> przepisami to łaski nie robi. Ale to szło do TV, więc chcieli pokazać, jacy to oni mili i

> sympatyczni są.

A ja myślę, że byli tak zdziwieni. Obserwując powszechną dzikość na naszych drogach to im się nie dziwię.

Mogliby zrobić promocję - jak nic na Ciebie nie znajdą przez 10km to dostajesz np. 100zł. Jestem pewien, że budzet by nie ucierpiał, bo nie byłoby zbyt wielu stówek do rozdania.

hehe.gif

Napisano

Ja się z Tobą zgadzam, zaostrzenie przepisów to konieczność, ale poza tym za mało jest policji na drogach.

Napisano

Byli przygotowani na taka akcję. Bo specjalnie zabrali nagrody ze sobą zlosnik.gif

Napisano

> Byli przygotowani na taka akcję. Bo specjalnie zabrali nagrody ze sobą

Ciekawe jak długo jeździli żeby znaleźć taki materiał do programu. A może to ustawione było, bo nie umieli nikogo znaleźć?

hehe.gif

Napisano

mój tata też dostał nagrodę od kina objazdowego zlosnik.gif

maskotka delfinka z czapką misiaka zlosnik.gif

Policjanci nie mogli sie nadziwić, że takie auto a jedzie zgodnie z przepisami smile.gif

No ale tacie accord 2,0 pali według komputera 6,5l/100km a według wlasnych obliczeń jeszcze mniej hehe.gif

Napisano

> Pewnie pare razy przejechal na czerwonym swietle. (przejazd na czerwonym = nie zatrzymanie sie

> przed zielona strzalka warunkowa, tylko np. zwolnienie)

NIGDY nie przejezdzam na czerownym swietle. Dokladnie tak jak mowiesz - nie zatrzymanie sie na warunkowym, omijanie po wysepce itp.

Napisano

> Ten drugi manewr raczej nie jest typowym zachowaniem polskiego kierowcy.

Nie zatrzymanie sie na warunkowej strzalce i tylko zwolnienie czy omijanie po wysepce? niewiem.gif

Napisano

> Facet się odwołał. Jeszcze nie wiem, z jakim rezultatem.

Ciekawe jak sąd to uzasadnił.

Napisano

> Ciekawe jak sąd to uzasadnił.

No jak? Przekroczenie linii ciągłej chociażby zlosnik.gif. A okoliczności to sąd miał zapewne w dooopie.

Napisano

> Omijanie po wysepce.

Wyspeka namalowana na jezdni, skrecajacy w prawo czekal az mu sie brama otworzy.

Napisano

> Ja święty nie jestem ale bym zaczekał.

Ja powiem szczerze, ze nie widzialem kompletnie zadnego zagrzenia dla siebie czy innych niewiem.gif

zeby bylo smieszniej - kolejka kierowcow za mna tez nie widziala i poszla w moje slady hehe.gif

Napisano

> Na ile? 2 pkt?

widocznie w innym miescie jest innaczej...

> Prędkości rano nie przekraczam bo nie ma gdzie, na czerwonym nie przeskakuję bo mam resztki

> instynktu samozachowawczego, przed pasami nie wyprzedzam ani nie omijam pojazdów

> przepuszczających pieszych bo podoba mi się na wolności, zakazów wyprzedzania nie naruszam bo

> w mieście raczej o nie trudno. Naprawdę ciężko znaleźć coś konkretnego.

film mam Ci nakrecic?

> W jakim autobusie musisz zapinać pasy? Pomijam rozważania odnośnie wypunktowania takiego

> wykroczenia.

w takim ktory jest w nie wyposazony, a AFAIR to od 2007 maja byc na wszystkich siedzeniach w turystycznych.

Napisano

> Nawet jestem w stanie to sobie wyobrazić, bo wielu jest takich kierowców. Niech ich więc nagrywają.

> Wielu jest również takich, za którymi mogą jeździć do upadłego, wyjeździć całe paliwo i nic nie

> nagrają. I mam nadzieję, że tylko tacy na drogach zostaną.

alez OK, moge jezdzic zgodnie z przepisami, byle nie bylo tak ze nagraja tylko jednego , jeden (np ja jezdze zgodnie z przepisami) a reszta bedzie dalej jezdzic jak jezdzila...

Napisano

> Ja powiem szczerze, ze nie widzialem kompletnie zadnego zagrzenia dla siebie czy innych

> zeby bylo smieszniej - kolejka kierowcow za mna tez nie widziala i poszla w moje slady

Nadal nie wiem jak takimi wykroczeniami po 2 pkt karne nastukałeś ich 28 w kilka minut. niewiem.gif

Napisano

> Nadal nie wiem jak takimi wykroczeniami po 2 pkt karne nastukałeś ich 28 w kilka minut.

Tez bylem mocno zszokowany bo zawsze sadzilem, ze takie kumulacje to mozna sobie tylko na trasie zrobic i to ostro jadac.

Napisano
to masz mala wyobraznie, 22 godzina, trzy pasy, zero skrzyzowan i ograniczenie do 50 - trafilem 8 punktow. Uzbieranie 24 duzo jezdzac, zwlaszcza jezdzac duzo w trasie to nie problem
Napisano

> kmph. Co jeszcze?

o 40, 50? zero problemu

Napisano

> Dobra, nie brałem pod uwagę takich ulic jak warszawska Wisłostrada, Modlińska czyy inna Puławska.

pamietaj tez, ze na dwu i wiecej pasowych jezdniach tez sa przejscia dla pieszych. teraz jesli w korku jeden pas jedzie 5 km/h, a drugi 6km/h to w zasadzie tez wyprzedza na tych przejsciach.

pozdro

Napisano

> w takim ktory jest w nie wyposazony, a AFAIR to od 2007 maja byc na wszystkich siedzeniach w

> turystycznych.

Ty serio mowisz, ze kierowca odpowiada za to, zeby 50 pasazerow mialo zapiete pasy?

W Irl przynajmniej mamy przepis, ze kazda dorosla osoba sama decyduje czy zapiac pasy czy nie i sama ponosi konsekwencje tej decyzji (np mandat). Jedyne za kogo odpowiada kierwoca to dzieci.

I wlasnie u mnie jest taki problem bo ja zazwyczaj woze dzieci. Jedyne wsumie co moge zrobic, to poprosic przez mikrofon zeby zapieli, i przejsc przez autobus sprawdzic czy naprawde zapieli. Ale niepozniej niz po kilku minutach jazdy juz widze w lusterku jak biegaja po autobusie - i co im zrobisz?

Napisano

wystarczy jeździć w miarę przepisowo i można spać spokojnie zlosnik.gif

od kilku lat nie mam (odpukać) żadnych punktów

a po prostu jeżdżę wg zasad, że stosuję się do przepisów i nie przekraczam prędkości więcej jak kilkanaście km/h

Napisano

Przepisy mamy jakie mamy. Zaostrzanie ich nic nie da jeśli nie będą skutecznie egzekwowane. A skuteczna egzekucja to nie patrol z suszarką w krzakach o którym wszyscy na CB wiedzą tylko aktywne wychwytywanie kierowców powodujących realne zagrożenie.

Drogi to osobna historia która niestety nie jest bez znaczenia dla zachowania kierowców na drogach. Niestety drogi jakie mamy każdy widzi, ale wymagania np. co do czasów dostawy itp. europejskie. To niestety powoduje że naciskani kierowcy czy to ciężarówek czy popularni przedstawiciele handlowi naciskają zbyt mocno na pedał gazu aby wyrobić normy albo zmieścić się w czasie. To oczywiście nie usprawiedliwia łamania przepisów i gnania na złamanie karku ale ma na takie zachowanie wpływ. Niestety obawiam się, że do momentu poprawienia się stanu dróg w PL do poziomu umożliwiającego sprawne pokonanie kilkuset kilometrów to kary i represje nic nie dadzą.

Krawiec

Napisano

> Tyle wykroczeń na odcinku kilku km? Pokaż mi kierowcę, który tak jeździ. Oczywiście, znajdą się

> wyjątki, ale mimo wszystko pisałeś o "dowolnym" kierowcy.

Pewnie wszystko zalezy od liczenia.

W drodze do pracy mam ok 3 km dwupasmówki z szerokimi trawnikami oddzielającymi mało uczęszczane chodniki.

Po drodze są 5x światła czyli droga podzielona jest na 6 odcinków.

Dozwolona prędkość to 50 km/h Wszyscy jadą tam w granicach 90 km/h - niektórzy szybciej.

Wstarczy że całą drogę przejedziesz z prędkością 71 km/h a policja policzy Ci po 4 punkt za każdy odcinek - i już masz 24 punkty...

edit: jak się jedzie 70-80 km/h to całą droge przejeżdzasz na "zielonej fali"

Napisano

> pamietaj tez, ze na dwu i wiecej pasowych jezdniach tez sa przejscia dla pieszych. teraz jesli w

> korku jeden pas jedzie 5 km/h, a drugi 6km/h to w zasadzie tez wyprzedza na tych przejsciach.

Może i tak ale jakieś 10 lat temu był w prasie opisywany wyrok sądu w sprawie kierowcy cięzarówki...

I w orzeczeniu było że jezeli "jadąc w kolumnie która porusza się szybciej od kolumny na sąsiednim pasie nie można mówic o wyprzedzaniu" sprawa dotyczyła odcinka z zakazaem wyprzedzania przez cięzarówki...

Napisano

> Pewnie wszystko zalezy od liczenia.

> W drodze do pracy mam ok 3 km dwupasmówki z szerokimi trawnikami oddzielającymi mało uczęszczane

> chodniki.

> Po drodze są 5x światła czyli droga podzielona jest na 6 odcinków.

> Dozwolona prędkość to 50 km/h Wszyscy jadą tam w granicach 90 km/h - niektórzy szybciej.

> Wstarczy że całą drogę przejedziesz z prędkością 71 km/h a policja policzy Ci po 4 punkt za każdy

> odcinek - i już masz 24 punkty

Jeżeli jest to droga w ramach obszaru zabudowanego i nie ma co światła/skrzyżowanie znaku zmieniającego std limit, to mylisz się, ale jest to JEDNO wykroczenie.

Oczywiście mówimy o sytuacji gdzie jedziesz cały czas ruchem jednostajnym, bez zwolnień/przyspieszeń, czy nie daj Panie zatrzymań.

Napisano

> Oczywiście mówimy o sytuacji gdzie jedziesz cały czas ruchem jednostajnym, bez

> zwolnień/przyspieszeń, czy nie daj Panie zatrzymań.

Tylko że rzadko da się jechać bez zwolnień.... na skrzyzowaniach zwykle "dzieje się wiecej" rzadko kto jedzie tam za szybko

Wiec wystArczy że zwolnisz na skrzyzowaniach do 50 km/h a potem przyspieszysz do 71 km/h...

A jak nie zwolnisz to zapunktujesz ża niezachowanie szczególnej ostrożności zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja bym powiedział inaczej - drogi mamy jakie mamy, a jeżeli zaostrzenie przepisów spowoduje że chociaż jedna osoba mniej zginie na drodze to warto. Poza tym poszedł bym jeszcze dalej - odpowiedzialność z powództwa cywilnego za skutki spowodowanych wypadków... ale to temat na inną dyskusję.

Napisano

> a co nie mam racji z autobusem?

Nie masz

Quote:

Taryfikator mandatów i system punktów:

Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy - mandat 100 zł - 2 punkty;

Kierowanie pojazdem przewożącym pasażerów nie korzystających z pasów bezpieczeństwa - 100 zł - 1 punkt;

Czyli:

1. Jeżeli jedziesz bez pasów i pasażerowie też, to:

- kierowca dostaje 200 PLN + 3 pkty (BEZ WZGLĘDU NA ILOŚĆ NIEZAPIĘTYCH PASAŻERÓW!)

- każdy pasażer (!) bez pasów dostaje stówkę i 2 pkt. (zauważ - nie ma mowy o kierującym, tylko ogólnie "niekorzystanie".

2. Jeżeli kierujący jest zapięty a pasażer(owie) nie, to kierujący stówka + 1 pkt, każdy pasażer stówka + 2 pkty.

W przypadku autobusu przepis dość strzelający w kolano kierowcy, bo obstawiam dolary p-ko orzechom, że w takim autobusie ZAWSZE znajdzie się co najmniej jeden pasażer nie zapięty, a i kierowca nie będzie przecież stale biegał i sprawdzał.

Sygnalizatorów chyba (jeszcze) nie ma....

Napisano

> Tylko że rzadko da się jechać bez zwolnień.... na skrzyzowaniach zwykle "dzieje się wiecej" rzadko

> kto jedzie tam za szybko

Oj, mylisz się.

> Wiec wystArczy że zwolnisz na skrzyzowaniach do 50 km/h a potem przyspieszysz do 71 km/h...

Wtedy racja.

> A jak nie zwolnisz to zapunktujesz ża niezachowanie szczególnej ostrożności

Za to nie ma pktów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.