Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niezła okazja.

Featured Replies

Napisano

> A, o co chodzi

kupił samochód za 280zł warty duuuzo wiecej zlosnik.gif

aukcja zakończona i jest kupujący

Napisano

> A, o co chodzi

że za równowartość 18 letniej Whiskey gość zakupił furę na wypasie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A, o co chodzi

Gosć kupił na allegro 2 letniego mesia cl za 280 zł polskich.

Napisano

> Widocznie trafiła mu się Zajebista okazja

ciekawe jak się sprzedający z tego wykpi, że badał rynek, że testował swoje konto ??? hehe.gif

p.s. Ta fura wystawiona jest ponownie za 280 000 ok.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe jak się sprzedający z tego wykpi, że badał rynek, że testował swoje konto ???

> p.s. Ta fura wystawiona jest ponownie za 280 000

Wiem ze podobne pomyłki sąd rozstrzygał na kozysc kupujacego.

Napisano

> ciekawe jak się sprzedający z tego wykpi, że badał rynek, że testował swoje konto ???

ciekawe jak się sprawa rozwinie , w USA pewnie by się nie wykpił , zresztą tam jest precedens

Napisano

> Wiem ze podobne pomyłki sąd rozstrzygał na kozysc kupujacego.

wiesz że słyszałeś ... a nie wiesz facepalm.gif

Napisano

> Ja zapytam, co oznacza słowo "obejrżenia" z opisu przedmiotu?

jeśli nie wiesz spytaj googla smile.gif

Napisano

zwykły cwaniak handlarz, pooglądajcie sobie inne fury na jego koncie. Chłopak idzie grubo, bo sprzedaje grube fury, ale np. taki SL 550 niby bezwypadek, a do myślenia daje brak zaślepki ucha do holowania, spryskiwacza i prawdopodobnie wypłowiały lewy (patrząc na foto) reflektor (w odniesieniu do prawego). Potem na zdjęciu bokiem chyba brakuje nadkola w przednim błotniku biglaugh.gif

Napisano

nie , po prostu na ew. wezwanie odpowie zgodnie z prawdą że się pomylił ... na kolejne wezwanie w przypadku upierdliwości kupującego doda oskarżenie o próbę wzbogacenia się ( a takie niewątpliwie nastąpiłoby po wydaniu auta za 280zł ) w oparciu o jego błąd

i po temacie palacz.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz że słyszałeś ... a nie wiesz

A skad Ty mozesz wiedziec ile wiem a ile słyszałem ?

Napisano

> A skad Ty mozesz wiedziec ile wiem a ile słyszałem ?

no to podaj mi fakty kiedy sąd PODOBNY przypadek rozpatrzył na korzyść kupującego skromny.gif ale oczywiście z prawomocnym wyrokiem skromny.gif

Napisano
  • Autor

> zwykły cwaniak handlarz, pooglądajcie sobie inne fury na jego koncie. Chłopak idzie grubo, bo

> sprzedaje grube fury, ale np. taki SL 550 niby bezwypadek, a do myślenia daje brak zaślepki

> ucha do holowania, spryskiwacza i prawdopodobnie wypłowiały lewy (patrząc na foto) reflektor

> (w odniesieniu do prawego). Potem na zdjęciu bokiem chyba brakuje nadkola w przednim błotniku

Za takie pieniadze bym nie wybrzydzał smile.gif

Napisano
  • Autor

> no to podaj mi fakty kiedy sąd PODOBNY przypadek rozpatrzył na korzyść kupującego ale oczywiście

> z prawomocnym wyrokiem

Najpierw odpowiedz na pytanie.

Napisano

> jeśli nie wiesz spytaj googla

Google nie znajduje słowa "obejenie". frown.gif

Napisano

> Najpierw odpowiedz na pytanie.

nie ma takiego przypadku facepalm.gif

Napisano

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć ; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

Napisano

> Google nie znajduje słowa "obejrżenie".

dziwne ... skromny.gif wobec tego ja Ci pomogę ...

chodzi o " obejrzenie " a sprzedający popełnił błąd ortograficzny skromny.gif

Napisano

> dziwne ... wobec tego ja Ci pomogę ...

> chodzi o " obejrzenie " a sprzedający popełnił błąd ortograficzny

Dziękuję za wyjaśnienie, w życiu bym się nie domyślił. grinser006.gif

Napisano

> Dziękuję za wyjaśnienie, w życiu bym się nie domyślił.

z_lol1.gif to po piwku 20.GIF z tej okazji smile.gif

Napisano

> http://allegro.pl/item1169138696_mercedes_cl550_amg_2008_full_opcja_okazja.html

> Ciekawe czy znowu sprawa trafi do sądu, jak to było w podobnych przypadkach.

Możliwe, że trafi, jeśli kupujący jest matołem. Widać ewidentnie, że podana cena jest wynikiem błędu i jest rażąco niekorzystna dla sprzedającego. Dlatego sąd raczej nie nakaże wydania auta zwycięzcy aukcji.

Napisano

Ale dostanie naegatywa na konto hahaha.gif

Samochodu za tę kwote napewno nie odda,ale krwi mu troche napsuje kupujacy waytogo.gif

Napisano

> Ale dostanie naegatywa na konto

> Samochodu za tę kwote napewno nie odda,ale krwi mu troche napsuje kupujacy

smirk.gif wiesz co .. nie wiem czy określenie " Polaczku " nie jest uznawane za obraźliwe ... ale jakbym wiedział że nie ... to oczywiście użyłbym go facepalm.gif

Napisano

> wiesz że słyszałeś ... a nie wiesz

klik?

minęły trzy lata to się chyba uprawomocnił? chyba że ktoś da info iż były dalsze odwołania?

Napisano

> klik?

> minęły trzy lata to się chyba uprawomocnił? chyba że ktoś da info iż były dalsze odwołania?

nie wiem , ale pokaż mi podobieństwo tej sytuacji smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

bo ja widzę jedną zasadniczą różnicę ... facepalm.gif

Napisano

> nie wiem , ale pokaż mi podobieństwo tej sytuacji

> bo ja widzę jedną zasadniczą różnicę ...

wygrane sprawy w sądzie klik to takie w których zamiast kropki ktoś wstawił przecinek i natychmiast chciał to poprawić (w ciągu kilku sekund lub minut).

Każdy przypadek jest trochę inny. Tu sprzedawca nie pomylił kropki z przecinkiem co może zdarzyć się każdemu, lecz zapomniał o trzech zerach. Czy nie wpisanie trzech zer jest taką samą pomyłką jak wpisanie przecinka zamiast kropki... cóż... pewnie orzeknie sąd.

Napisano

Pierwsza wersja ogłoszeniazawiera taki zapis:

Quote:

Samochod jest po opłatach celno-skarbowy i jest przygotowany do rejestracji. Możliwośc obejrżenia samochodu w Swinoujsciu. Wiecej zdjec e-mail i info nr tel 998-274-193 517-201-596 lub 794-731-695

, w drugiej odslonie sprzedajacy zastrzega juz przed zalicytowaniem,konieczność kontaktu telefonicznego

Quote:

Samochod jest po opłatach celno-skarbowy i jest przygotowany do rejestracji. Możliwośc obejrżenia samochodu w Swinoujsciu. Wiecej zdjec e-mail i info nr tel 998-274-193 517-201-596 lub 794-731-695 przed licytacja KONIECZNY kontakt telefoniczny, prosze nie licytować bez wczesniejszego kontaktu, tylko powazne oferty.

Przy prawidłowo wpiosanej kwocie kupujacy który zalicytuje i wygra aukcję,a nie wywiaże sie z transakcji poniesie konsekwencje?

Napisano

> wygrane sprawy w sądzie klik to takie w których zamiast kropki ktoś wstawił przecinek i

> natychmiast chciał to poprawić (w ciągu kilku sekund lub minut).

> Każdy przypadek jest trochę inny. Tu sprzedawca nie pomylił kropki z przecinkiem co może zdarzyć

> się każdemu, lecz zapomniał o trzech zerach. Czy nie wpisanie trzech zer jest taką samą

> pomyłką jak wpisanie przecinka zamiast kropki... cóż... pewnie orzeknie sąd.

sprawa z JEEPem dotyczyła LICYTACJI mającej na celu wysondowanie rynku ...

ta aukcja zawiera oczywisty błąd we wpisywaniu ceny więc sytuacja jest całkiem inna

drugi link zawiera sprawę wygraną przez SPRZEDAJĄCEGO ....

więc ... wiesz czy słyszałeś ? smirk.gif

Napisano

> drugi link zawiera sprawę wygraną przez SPRZEDAJĄCEGO ....

przytoczyłem ten przykład gdyż w przypadku pomyłek polegających na zamianie kropki z przecinkiem sąd we wszystkich sprawach jakie znalazłem przyznawał rację sprzedającemu jako oczywisty błąd. Wcale się nie upieram, iż w tym wypadku kupujący precedensowo wygra wink.gif

Napisano

> Wcale się nie upieram, iż w tym wypadku kupujący precedensowo wygra

jak będzie się upierał to

a) sam stanie na miejscu oskarżonego

b) ktoś mu łapki albo buźkę uszkodzi

podpunkt ściśle związany z kulturą sprzedającego , ale obawiam się że prędzej B swiety.gif

Napisano

Zasady są jasne i gość wylicytował auto za 280zł a kogo to obchodzi, że jest błąd w takim razie po co są aukcje BCM? Albo, że to auto jest warte więcej niż 280zł?

Napisano

> http://allegro.pl/item1169138696_mercedes_cl550_amg_2008_full_opcja_okazja.html

> Ciekawe czy znowu sprawa trafi do sądu, jak to było w podobnych przypadkach.

kiedyś wylicytowałem furę za 1zł

po chwili miałem telefon od przestraszonej babki - pouczyłem ją, aby wcześniej postudiowała obsługę Allegro zlosnik.gif

Napisano

> Możliwe, że trafi, jeśli kupujący jest matołem. Widać ewidentnie, że podana cena jest wynikiem

> błędu i jest rażąco niekorzystna dla sprzedającego. Dlatego sąd raczej nie nakaże wydania auta

> zwycięzcy aukcji.

A może tu chodzi o opłatę za "możliwość obejrżenia auta w Swinoujściu" ? zlosnik.gif

Napisano

Primo głośny przypadek był tylko jeden i to o zupełnie odmiennym stanie faktycznym. Secundo tamte rozstrzygnięcia nic nie znaczą w tej konkretnej sprawie.

IMO praktycznie nie do wygrania. Ten margines zawahania tylko dlatego, że nie ma czegoś takiego jak sprawa z góry przegrana. zlosnik.gif

Zresztą sam wygrałem kiedyś megane II za złotówkę i poza postraszeniem sprzedającego chłopaczka nawet nie przyszło mi do głowy ciągniecie tego.

Napisano

> Zasady są jasne i gość wylicytował auto za 280zł a kogo to obchodzi, że jest błąd w takim razie po

> co są aukcje BCM? Albo, że to auto jest warte więcej niż 280zł?

zadaj sobie nieco trudu i przeczytaj

a) ten wątek

b) przepisy prawa

Napisano

Chyba sprawa wcale nie jest tak jasna jak sie niektorym wydaje....

klik

"

...

W ciągu ostatnich pięciu lat do sądów trafiło co najmniej kilkanaście takich spraw. Wyroki zapadały różne. Nakazywano zarówno wydawanie towarów sprzedanych w omyłkowej cenie lub zapłatę odszkodowania płacącemu, czasem też anulowano umowę - dodaje "Dziennik Gazeta Prawna".

"

Napisano

O właśnie na tvn turbo mówili o dokładnie tej aukcji. Sprawa zakończyła się ugodą.

Napisano

> O właśnie na tvn turbo mówili o dokładnie tej aukcji. Sprawa zakończyła się ugodą.

Tzn? Jakies odszkodowanie dostał kupujący?

Napisano

> Tzn? Jakies odszkodowanie dostał kupujący?

Tylko tyle powiedzieli. Ogólnie mówili o aukcjach z niską kwotą. Pokazali aukcje z tym mercedesem i skomentowali, że w tym przypadku sprawa zakończyła się ugodą. Jaką? Nie wiem.

Napisano

> nie , po prostu na ew. wezwanie odpowie zgodnie z prawdą że się pomylił ... na kolejne wezwanie w

> przypadku upierdliwości kupującego doda oskarżenie o próbę wzbogacenia się ( a takie

> niewątpliwie nastąpiłoby po wydaniu auta za 280zł ) w oparciu o jego błąd

> i po temacie

ty też jeden udał ze się pomylił i wydał koparki za śmieszną kwotę

jakiś tekst

więc kolega jednak coś wie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.