Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe, miejskie, klima - do 3 tysi dla kobiety

Featured Replies

Napisano

Po czwartkowym rozbiciu Clio postanowiłem wymienić żony Tico na bezpieczniejsze.

Jako, że bezpieczniejszy będzie każdy samochód w porównaniu z Tico, proszę o typy co można kupić jako zamiennik. Kasy więcej nie mam, ale myślę, że np. stara Micra będzie lepsza niż Tikacz. Rozważamy tylko względy bezpieczeństwa.

Napisano

do 3 tys. ciężko będzie-na szybko przychodzi mi na myśl pug 106

Napisano

> Po czwartkowym rozbiciu Clio postanowiłem wymienić żony Tico na bezpieczniejsze.

> Jako, że bezpieczniejszy będzie każdy samochód w porównaniu z Tico, proszę o typy co można kupić

> jako zamiennik. Kasy więcej nie mam, ale myślę, że np. stara Micra będzie lepsza niż Tikacz.

> Rozważamy tylko względy bezpieczeństwa.

Tak, od Tico (niełamana kolumna kierownicy!) nawet CC/SC będzie bezpieczniejsze.

Chyba najtańsze, najmniejsze i najsłabsze auto które miało fabryczną (oczywiście za dopłatą) klimatyzację to Srajczento 0.9.

Napisano

> Po czwartkowym rozbiciu Clio postanowiłem wymienić żony Tico na bezpieczniejsze.

> Jako, że bezpieczniejszy będzie każdy samochód w porównaniu z Tico, proszę o typy co można kupić

> jako zamiennik. Kasy więcej nie mam, ale myślę, że np. stara Micra będzie lepsza niż Tikacz.

Niedawno szukałem. Kryteria podobne.

Z takim budżetem nie licz raczej na klimatyzację.

Honda Civic Vgen to moje propozycja. Ewentualnie zadbana IV gen.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Chyba najtańsze, najmniejsze i najsłabsze auto które miało fabryczną (oczywiście za dopłatą)

> klimatyzację to Srajczento 0.9.

CC Suite mialo motor 0,9

SC Suite mialo motor 1,1 z tego co pamietam

wlasnie te modele mialy seryjna klime

za 3kpln to trudno bedzie znalezc jakiekolwiek znosne SC...

Napisano

to może jakiegoś matiza znajdź, bo ciężko cokolwiek w tych pieniądzach innego wykombinować.

Napisano
  • Autor

Ok, pomińmy klimę. Zostawmy centralny, wspomaganie i elektrykę szyb.

Jak najmłodszy rocznik. Seicento czy Matiz? Czy jest jeszcze coś?

Napisano
TUTAJ był podobny wątek, tylko budżet 2 razy większy i tez był problem ze znalezieniem czegoś sensownego
Napisano

Ostatnio przeglądałem samochody z założeniami:

-do 5000

-klima

-automat

-tani w utrzymaniu

i wyszło mi, że za 3 tysiące można kupić mazdę 323, co prawda wiekową ale myślę, że i tak będzie lepsza od Tico.

Dwa przykłady:

http://otomoto.pl/mazda-323-sekwencja-C13767917.html

http://otomoto.pl/mazda-323-gaz-automat-klima-C13279259.html (ta ma klimę do reanimacji)

Za trochę większe pieniądze wchodzi w grę Golf III, Chrysler/Dodge Neon, Clio, Corsa.

Napisano
  • Autor

Jednak wolę Matiza... zawsze to 6 lat krócej na naszych drogach, a i części więcej.

Napisano

> Jednak wolę Matiza... zawsze to 6 lat krócej na naszych drogach, a i części więcej.

Matizy wyeliminowało założenie pod tytułem "automat" bo to samochód w zasadzie do stania w korkach ma być.

Napisano

> TUTAJ był podobny wątek, tylko budżet 2 razy większy i tez był problem ze znalezieniem czegoś

> sensownego

Udało sie kupic forda KA z niezlym wypasem:

- klima (smierdzaca poki co)

- elektryka szyb

- 4 poduchy (ciekawe czy jeszcze dzialaja)

- centralny i alarm na pilota

- zimowe opony i letnie w niezlym stanie (przezyja ten samochod podejrzewam)

- spojler

- fabryczne radio kaseciak

- wspomaganie

- rocznik 2000

- poobdzierany i podrdzewialy - idealny na pierwsze auto do nauki jazdy

Auto pochodzi z rajchu - tam bylo kupione w 2000 roku za ok 20 tys DM. W polsce 3ci wlasciciel wlasnie go zanabyl za astronomiczna kwote 51 banknotow 100zl !

Napisano
  • Autor

Aaa...

żona moja lubi depnąć, akurat Tico jest w tym dobre, więc coś podobnego musi mieć....

automat by ją uśpił:)

Napisano

Automat + klima ->trochę wygórowane wymagania jak do 3 tyś i jak to wszystko ma działac.

Dodaj jeszcze do tego gaz lub diesel, a na 100% w tej kwocie nic sprawnego nie znajdziesz.

Napisano

> Ok, pomińmy klimę. Zostawmy centralny, wspomaganie i elektrykę szyb.

> Jak najmłodszy rocznik. Seicento czy Matiz? Czy jest jeszcze coś?

Nexia HB

Napisano

> Automat + klima -

> Dodaj jeszcze do tego gaz lub diesel, a na 100% w tej kwocie nic sprawnego nie znajdziesz.

Autor wątku nic nie wspominał że chce automat.

Napisano

> Autor wątku nic nie wspominał że chce automat.

Przeczytałem ten tekst:

>Aaa...

>żona moja lubi depnąć, akurat Tico jest w tym dobre, więc coś >podobnego musi mieć....

>automat by ją uśpił:)

I mi się pomamrotało w głowie, że che w automacie grinser006.gif

Napisano

> Może kultowa niemiecka maszyna:

> panzerwagen

ok.gif Fajny ten Golf. Aż naszła mnie ochota, żeby przejechać się takim oldschool'em shocked.gif.

Napisano

kurde jesli ten gosciu chce za ta II 4,6k zl to chyba lekkie przegiecie screwy.gif

Napisano

To raczej nie pytaj na AK, tylko ustaw otomoto czy inną gratkę na Swoje parametry i zobacz, co wyskoczy. icon_rolleyes.gif

Jak dla mnie - jedna wielka loteria.

Napisano

> klimatyzację to Srajczento 0.9.

Z deszczu pod rynnę (no, może odwrotnie) - najgorszy wynik w ENCAP.

Różnica taka, że w tico zginiesz w kolizji z jamnikiem, w SC masz jakieś szanse przy kolizji z wilczurem.

Napisano
  • Autor

Bez przesady.

W Tico przeżyłem dwa strzały w tył, raz koleś jechał 30 km/h, raz 40 i nic wielkiego się nie stało. Myślę, że w Seju i Matizie 40 km/h przy zderzeniu czołowym jest do przeżycia bez szwanku.

Napisano

> Z deszczu pod rynnę (no, może odwrotnie) - najgorszy wynik w ENCAP.

Najgorsze wyniki w testach EuroNCAP uzyskały Citroen Xantia (9 punktów) i BMW E36 (10 punktów).

SC okazało się od nich bezpieczeniejsze (12 punktów).

Napisano

> kurde jesli ten gosciu chce za ta II 4,6k zl to chyba lekkie przegiecie

Jesli w doskonalym stanie to i 8 bym dal. Golf II to Samochod przez duze "S" - takich juz sie teraz nie robi...

Napisano

> Różnica taka, że w tico zginiesz w kolizji z jamnikiem, w SC masz jakieś szanse przy kolizji z

> wilczurem.

Widziałeś czy tylko takie bajki puszczasz? icon_eek.gifnono.gif

Napisano

> proszę o typy co można kupić

proponuję BILET MIESIĘCZNY na komunikację publiczną ok.gif

samochody o wartości w okolicach średniej krajowej powinny być ustawowo złomowane

dziękuję

Napisano

> Najgorsze wyniki w testach EuroNCAP uzyskały Citroen Xantia (9 punktów) i BMW E36 (10 punktów).

> SC okazało się od nich bezpieczeniejsze (12 punktów).

Ale nie zwróciłeś uwagi na to, że tamte auta to inna kategoria ?

BMW, Citroen - Large Familly Car,

SC - Supermini.

Wyniki są porównywalne wyłącznie w granicach kategorii, zatem 12 pkt w kategorii supermini nie oznacza, że jest to samochód bezpieczniejszy niż taki, który uzyskał 10 pkt 2 kategorie wyżej.

Komentarz ENCAP nie pozostawia żadnych wątpliwości:

"The Seicento did badly in both front and side impact tests."

Napisano

> Ale nie zwróciłeś uwagi na to, że tamte auta to inna kategoria ?

> BMW, Citroen - Large Familly Car,

> SC - Supermini.

> Wyniki są porównywalne wyłącznie w granicach kategorii, zatem 12 pkt w kategorii supermini nie

> oznacza, że jest to samochód bezpieczniejszy niż taki, który uzyskał 10 pkt 2 kategorie wyżej.

W testach EuroNCAP wszystkie auta podlegają takiemu samemu testowi, niezależnie do tego jakiej klasy/masy należy auto.

Przy czym zderzenie czołowe jest dokonywane z nieruchomą przeszkodą stacjonalną - co odpowiada uderzeniu np. w mur, barierę, drzewo, ciężką ciężarówkę (ze względu na różnicę mas można ją traktować jako przeszkodę nieodkształcalną z punktu widzenia auta osobowego) albo przeciwne auto osobowe o tej samej masie.

Podsumowując:

- test uderzenia bocznego jest całkowicie porównywalny niezależnie od masy auta.

- test uderzenia czołowego jest całkowicie porównywalny dla uderzenia w przeszkodę nieruchomą (mur, bariera, bardzo ciężka ciężarówka), niezależnie od masy auta.

- test uderzenia czołowego nie jest porównywalny dla uderzenia w przeszkodę ruchomą o stałej masie (np. inne auto osobowe), tutaj mimo identycznej ilości punktów, przewagę będzie miało auto cięższe (niezależnie od klasy!) bo będzie podlegać mniejszemu przeciążeniu przy zderzeniu niż auto lżejsze.

Zanim napiszesz ogólnikową bzdurę pt. "wyniki są porównywalne wyłącznie w granicach kategorii" warto wiedzieć co dokładnie to oznacza.

> Komentarz ENCAP nie pozostawia żadnych wątpliwości:

> "The Seicento did badly in both front and side impact tests."

Tak samo źle jak w przypadku tego Citroena i BMW.

Napisano

> proponuję BILET MIESIĘCZNY na komunikację publiczną

> samochody o wartości w okolicach średniej krajowej powinny być ustawowo złomowane

> dziękuję

Ty tam sie znasz hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> samochody o wartości w okolicach średniej krajowej powinny być ustawowo złomowane

bzdura totalna, liczy się stan techniczny a nie cena pojazdu. To nie zawsze idzie w parze, że jak tanie to gówniane. Wolę 20letnie audi niż 5letnie srajeczento które już zwykle nie ma połowy podłogi.

Napisano

> bzdura totalna, liczy się stan techniczny a nie cena pojazdu. To nie zawsze idzie w parze, że jak

> tanie to gówniane. Wolę 20letnie audi niż 5letnie srajeczento które już zwykle nie ma połowy

> podłogi.

Co jak co, ale blacha w srajczentach to sie dobrze trzyma - pudło. grinser006.gif

Napisano

Cóż, jednak posłucham specjalistów-autorów testu:

"Therefore, ratings are comparable only between cars of similar mass and with broadly similar structures . Euro NCAP groups cars into the following structural categories: passenger car, MPV, off-roader, roadster and pickup. Within each of those categories, cars which are within 150kg of one another are considered comparable."

Masy:

Xantia - 1259 kg,

BMW - 1225 kg,

SC - 754 kg.

Różnica jest zdecydowanie większa niż 150 kg.

Innymi słowy - wszystkie te 3 auta są niebezpieczne, ale SC jako najlżejsze jest najbardziej niebezpieczne z nich.

Napisano

> Co jak co, ale blacha w srajczentach to sie dobrze trzyma - pudło.

dokładnie... jak kulą w łeb 270751858-jezyk.gif

co do pierwszej części wypowiedzi kolegi powyżej: jakoś nie wierzę, że auto wartości kompletu zimówek + porządnego przeglądu z wymianą tego, co konieczne może być sprawne a do tego bezpieczne

że niby co? prezenty sobie ludzie robią, czy jak?

Napisano

> Co jak co, ale blacha w srajczentach to sie dobrze trzyma - pudło.

to słabo kolego oglądałeś, albo miałeś farta smile.gif bo seje podobnie jak inne fiaty blachy mają do bani.

Napisano

> to słabo kolego oglądałeś, albo miałeś farta bo seje podobnie jak inne fiaty blachy mają do bani.

jak ople i inne fordy

Napisano

> jak ople i inne fordy

dokładnie, z tą różnicą, że opel odrobił swoją lekcje, co mogę potwierdzić bo kupiłem opla a fiat nie, dlatego wilgoć w profilach nowej pandy to standard a to z czasem wygeneruje korozje.

Napisano

> to słabo kolego oglądałeś, albo miałeś farta bo seje podobnie jak inne fiaty blachy mają do bani.

Myślałem, że "srajczento", to CC. hehe.gif

Oglądałem swojego CC kilkanaście godzin z kanału i nic niepokojącego nie zauwazyłem. ok.gif

Napisano

> Myślałem, że "srajczento", to CC.

> Oglądałem swojego CC kilkanaście godzin z kanału i nic niepokojącego nie zauwazyłem.

a zaglądałeś do progów smile.gif ja już skończyłem z fiatami na dobre za wiele problemów z blachą mam doświadczenie na podstawie nie jednego auta a kilkunastu, jeszcze się nie trafił cienias który zawitał na moim podnośniku w którym bym nie znalazł rudej a jakoś właściciele zawsze się zapierają, ze blachę mają zdrową.

Napisano

> a zaglądałeś do progów

Jak sa całe, to jak miałem zajrzeć? grinser006.gif

> ja już skończyłem z fiatami na dobre za wiele problemów z blachą mam

> doświadczenie na podstawie nie jednego auta a kilkunastu, jeszcze się nie trafił cienias który

> zawitał na moim podnośniku w którym bym nie znalazł rudej a jakoś właściciele zawsze się

> zapierają, ze blachę mają zdrową.

Podnosilismy w różnych miejscach kilka razy i ani się ugięły, więc chyba tragedii nie ma. ok.gif

Napisano

> dziękuję

Penwie Cię ukamieniuja ale masz rację ok.gif

Napisano

> bzdura totalna, liczy się stan techniczny a nie cena pojazdu. To nie zawsze idzie w parze, że jak

> tanie to gówniane. Wolę 20letnie audi niż 5letnie srajeczento które już zwykle nie ma połowy

> podłogi.

stan techniczny 20to letniego Audi będzie OK?

dooobry żart hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

Właśnie szukam czegoś w granicach 3-4tys. dla TEŚCIOWEJ.

zlosnik.gif

Napisano

> Innymi słowy - wszystkie te 3 auta są niebezpieczne, ale SC jako najlżejsze jest najbardziej

> niebezpieczne z nich.

ok.gif

Napisano

> stan techniczny 20to letniego Audi będzie OK?

> dooobry żart

mam takie, zero zastrzeżeń. Przejechało już pewne z 500tyś ale co z tego jak silnik jest sprawny, zawieszenie też a buda nie ma oznak korozji nawet w profilach.

Napisano

saxo?

Napisano

> saxo?

i to chyba nie jest zły pomysł, tylko czy za 3tysie się coś trafi? Chyba łatwiej by było trafić w tej cenie peugeota 106

Napisano

> i to chyba nie jest zły pomysł, tylko czy za 3tysie się coś trafi? Chyba łatwiej by było trafić w

> tej cenie peugeota 106

Bliżniacze modele, patrzyłem na allegro i faktycznie za 3 tysie ciężko będzie, jeszcze z klimą. Ale autko zacne, włączyłbym go na listę poszukiwanych.

Napisano

> Bliżniacze modele, patrzyłem na allegro i faktycznie za 3 tysie ciężko będzie, jeszcze z klimą. Ale

> autko zacne, włączyłbym go na listę poszukiwanych.

te auta mają w sobie to coś, chociaż sam nigdy nie miałem któregoś z tych małych francuzów to coś mnie do nich ciągnie i mam do nich taki jakiś sentyment, kobiecie na pewno się spodoba cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.