Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja, pierwszy przegląd i mały przebieg.

Featured Replies

Napisano

Chodzi o samochód Mazda 2 z silnikiem 1,3 86KM

Samochód kończy rok i ma przebieg... 2500km.

Książka gwarancyjna przewiduje przegląd co 1 rok lub 15kkm.

Czy warto robić przegląd po 1 roku?

Jeżeli nie zrobię po roku, jak to się ma do gwarancji?

Jeżeli przegląd jest faktycznie wymagany do utrzymania gwarancji, mogę go zrobić poza ASO Mazdy i np wymienić tylko olej + filtr w ASO Fiata?

W ASO Mazdy oczywiście mówią, że przegląd trzeba robić u nich i ma kosztować ponad 800zł screwy.gif

Napisano

Teoretycznie mozesz zrobic w innym ASO. Ale jak chcesz zachować bezproblemowa gwarancje zrób w ASO mazdy.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie mozesz zrobic w innym ASO. Ale jak chcesz zachować bezproblemowa gwarancje zrób w ASO

> mazdy.

Do ASO Mazdy mam ponad 100km, ASO Fiata na miejscu. Dzień urlopu też się liczy. A co do "bezproblemowej" gwarancji, to raczej takiej nie ma zlosnik.gif

Czyli robiąc przegląd w ASO Fiata zgodnie z instrukcją nie stracę gwarancji?

Napisano

> Czyli robiąc przegląd w ASO Fiata zgodnie z instrukcją nie stracę gwarancji?

klepnij maila do mazdy, jesli napisza ze mozna bedziesz mial oficjalna podkladke i smigniesz na przeglad do byle jakiego aso..

Napisano

> Książka gwarancyjna przewiduje przegląd co 1 rok lub 15kkm.

> Czy warto robić przegląd po 1 roku?

> Jeżeli nie zrobię po roku, jak to się ma do gwarancji?

zapewne warunkiem gwarancji jest wykonanie przegladu

> Jeżeli przegląd jest faktycznie wymagany do utrzymania gwarancji, mogę go zrobić poza ASO Mazdy i

> np wymienić tylko olej + filtr w ASO Fiata?

po roku zapewne tez nie ma wymiany oleju, ale ja bym wymienil wlasnie ze wzgledu na to, ze po pierwszych km samochodu warto olej wymienic

jesli jeszcze obowiazuje GVO (czy jak to sie to nazywa) to teoretycznie mozesz

ale ze wzgledu na potencjalne problemy z gwarancja (watek o ASO i schodach wink.gif )

to bym zrobil w ASO

poza tym tylko w ASO podepna Ci go pod komputer i ewentualnie wykonaja jakies zalecone poprawki przez producenta (jesli nie sa krytyczne to nie musza Cie ani UOKiKu zawiadamiac, po prostu wlasnie to jest robione podczas przegladow)

> W ASO Mazdy oczywiście mówią, że przegląd trzeba robić u nich i ma kosztować ponad 800zł

a co jest przewidziane za to 800 zl?

bo przeglad to 1,5 - 2 rbg przy stawce nawet 200zl to max 400 zl

jakie materialy w to wchodza? czy na pewno na wlasciwy przeglad spojrzeli?

Napisano

> Do ASO Mazdy mam ponad 100km, ASO Fiata na miejscu. Dzień urlopu też się liczy. A co do

> "bezproblemowej" gwarancji, to raczej takiej nie ma

> Czyli robiąc przegląd w ASO Fiata zgodnie z instrukcją nie stracę gwarancji?

a gdzie ty masz szansę na skorzystanie z gwarancji przy takich przebiegach?? W tej sytuacji gwarancja nie ma praktycznie znaczenia. Ja bym nawet do ASO nie jechał.

Napisano

> W ASO Mazdy oczywiście mówią, że przegląd trzeba robić u nich i ma kosztować ponad 800zł

Odżałuj i zrób w ASO Mazdy - zachowaj gwarancję. Poczytaj warunki gwarancji.

Co do małego przebiegu ... to może taniej i bez takich dylematów byłoby jeździć TAXI hmm.gif

Napisano

> klepnij maila do mazdy, jesli napisza ze mozna bedziesz mial oficjalna podkladke i smigniesz na

> przeglad do byle jakiego aso..

Jestem na 99,9% pewny ze odpowiedza ze nie mozna

Napisano

> Jestem na 99,9% pewny ze odpowiedza ze nie mozna

Nie odpiszą, że "nie można", bo byłoby to wbrew GVO.

Ale za to dadzą sporą dozę marketing bullshitu, którego końcowym wnioskiem będze "ino spróbuj".

Napisano

> ma kosztować ponad 800zł screwy.gif

Znaczy że co, że "olaboga, panie, ździerstwo, olej z lidla kosztuje 40, wymiana u zenka za rogiem 10" ?

Napisano

> Znaczy że co, że "olaboga, panie, ździerstwo, olej z lidla kosztuje 40, wymiana u zenka za rogiem

> 10" ?

Przegląd Pandy w ASO Fiata kosztuje 270 złotych i pewnie obejmuje dokładnie te same czynności co w Mazdzie za 800. W sumie klient ma prawo czuć się wydymany, nawet w japońskim samochodzie hehe.gif.

Ile lat gwarancji jest na Mazdę?

Napisano

> Znaczy że co, że "olaboga, panie, ździerstwo, olej z lidla kosztuje 40, wymiana u zenka za rogiem

> 10" ?

nie, tylko co wchodzi w skład tej ceny

Napisano

> 10" ?

No generalnie masz rację... choć cena wydaje sie dośc wysoka.

Do autora- trzeba było przy kupnie zapytać o ceny przeglądów - to raczej podstawa. sciana.gif

Napisano

hje hje hje znam twój ól. mozesz zrobic przegląd zgodny ale jakby co zwalą wine na przegląd w innym aso. Po drugie co roku robisz przegląd blacharski a ten tylko w aso mazdy

Napisano

Jarek jedz do aso mazdy na przeglad, fv pokaz zonie i zacznij jej wypominac jakie to drogie w serwisowaniu auto kupila biglaugh.gif

ot zemsta za to ze Ci nie dala zanabyc auta z T grinser006.gif

Napisano

> No generalnie masz rację... choć cena wydaje sie dośc wysoka.

Jaja sobie robisz ?

Bazowy przegląd za 8 paczek to bardzo sensowna cena.

Napisano

> nie, tylko co wchodzi w skład tej ceny

Przegląd podstawowy.

Wystarczy zajrzeć w instrukcję serwisową i wszystko będzie wiadome.

Napisano

> Przegląd Pandy w ASO Fiata kosztuje 270 złotych i pewnie obejmuje dokładnie te same czynności co w

> Mazdzie za 800. W sumie klient ma prawo czuć się wydymany, nawet w japońskim samochodzie .

> Ile lat gwarancji jest na Mazdę?

Mówisz o kompletnym przeglądzie WRAZ z materiałami ?

Nie wydaje mi się.

Napisano

> Mówisz o kompletnym przeglądzie WRAZ z materiałami ?

> Nie wydaje mi się.

Mi się też nie wydaje zlosnik.gif. Pierwszy przegląd po 10 tys. ASO w Zawierciu i wszystko zgodnie z instrukcją, czyli olej (Castrol zaproponowali zamiast Seleni blush.gif), filtry i nie wiem co jeszcze sprawdzili. Wbili pieczątkę do książki, życzyli szerokiej drogi i zaprosili za rok ok.gif

Napisano

> Mi się też nie wydaje . Pierwszy przegląd po 10 tys. ASO w Zawierciu i wszystko zgodnie z

> instrukcją, czyli olej (Castrol zaproponowali zamiast Seleni ), filtry i nie wiem co jeszcze

> sprawdzili. Wbili pieczątkę do książki, życzyli szerokiej drogi i zaprosili za rok

po 10 k to z dużym prawdopodobieństwem po prostu zcharge'owali Cię za wymianę oleju i tylko za to.

Napisano

> po 10 k to z dużym prawdopodobieństwem po prostu zcharge'owali Cię za wymianę oleju i tylko za to.

Pewnie tak, może coś jeszcze posprawdzali bo auto poszło w góre na podnośniku, moze jeszcze filtr powietrza dali nowy zlosnik.gif. Podbili przegląd i to wystarczy. Myślisz, że w Mazdzie za wspomniane 800 zrobili by cokolwiek więcej?

Napisano

> Mówisz o kompletnym przeglądzie WRAZ z materiałami ?

> Nie wydaje mi się.

VC po 30 tys km - przegląd ze wszystkimi klamotami 400 zł z małym groszem.

Napisano

Może zadzwoń z ciekawości do zupełnie innego ASO Mazdy i porównaj ceny. Może się okazać, że różnica będzie znacząca. Ja ostatnio z meganką jechałem do ASO w Bełchatowie (od Cz-wy jakieś 70km), ale w kieszeni zostało i tak kilka stówek.

Napisano

> Jaja sobie robisz ?

> Bazowy przegląd za 8 paczek to bardzo sensowna cena.

przy aucie klasy B marki "nie premium" to raczej wysoko

przykład z wczoraj. ASO Skody, auto Fabia 1,2 70KM + LPG

- przegląd 90 kkm

- wymiana oleju + filt

- wymiana filtra powietrza

- wymiana filtra paliwa

- wymiana filtra kabinowego

- wymiana płynu hamulcowego

- uzupełnienie czynnika w klimie

- regulacja instalacji LPG

- wymiana filtra LPG

Koszt ........... uwaga ................. 1000 zł BRUTTO - to według mnie baaardzo dobra cena

Napisano

> 10" ?

wlasnie dlatego znalezienie kilkuletniego używańca w Polce graniczy z cudem. Ostatnio siedząc w ASO i czekając na wydanie auta, wszedłem sobie na hale i zobaczyłem jak mechanik rozbiera bębny w jakieś Fabii i dokładnie oczyszcza wszystkie mechanizmy. Okazało się że to standardowa czynność po 60kkm. Ciekaw jestem kto z tych co to tak marudzą na ASO że drogo i źle, zleca czyszczenie bębnów co 60kkm. Pan Kazio z za rogu chyba także tego nie robi, no chyba że na przeglądzie w stacji diagnostycznej wyjdzie że tył bardzo nierówno "bierze"

Napisano

> Chodzi o samochód Mazda 2 z silnikiem 1,3 86KM

> Samochód kończy rok i ma przebieg... 2500km.

> Książka gwarancyjna przewiduje przegląd co 1 rok lub 15kkm.

> Czy warto robić przegląd po 1 roku?

warto

> Jeżeli nie zrobię po roku, jak to się ma do gwarancji?

po gwarancji

> Jeżeli przegląd jest faktycznie wymagany do utrzymania gwarancji, mogę go zrobić poza ASO Mazdy i

> np wymienić tylko olej + filtr w ASO Fiata?

jeśli czynności zostaly wykonanie zgodnie z technologią producenta to możesz i u Pana Kazia. Jednak w razie problemów to Ty musisz udowodnić że tak było a nie Mazda że tak nie było. Poza tym to teoria. W praktyce na 90% MMP wypnie się i nie wyrazi zgody na naprawe gwarancyjną

drogo według mnie. Popełniłeś bląd przy zakupie auta - nie uwgledniłeś ze utrzymanie tego konkretnego auta bedzie Cie tak bolało

Napisano

> Jaja sobie robisz ?

> Bazowy przegląd za 8 paczek to bardzo sensowna cena.

drogo 270751858-jezyk.gif za MPSa płacę mniej, też w ASO Mazdy zlosnik.gif

Napisano

> drogo za MPSa płacę mniej, też w ASO Mazdy

Misiu kolorowy, nie mówimy o tzw preferencyjnych stawkach ;-)

Napisano
  • Autor

> 10" ?

Oczywiście że "zdzierstwo". Zarówno we Fiacie jak i w Golfie płaciłem max 600zł z filtrem kabinowym pp "węglowym", a w mazdzie tego nie ma.

Napisano
  • Autor

> Jarek jedz do aso mazdy na przeglad, fv pokaz zonie i zacznij jej wypominac jakie to drogie w

> serwisowaniu auto kupila

> ot zemsta za to ze Ci nie dala zanabyc auta z T

Nie mogę z żoną zadzierać, bo mój fiat stoi na gwarancyjnym malowaniu tylnej klapy, a ja mazdą jeżdżę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ile lat gwarancji jest na Mazdę?

2 lata.

Napisano

> Misiu kolorowy, nie mówimy o tzw preferencyjnych stawkach ;-)

ale one nie sa jakoś specjalnie preferencyjne icon_rolleyes.gif tylko uczciwe wink.gif

poza tym da się? da grinser006.gif

Napisano

> Koszt ........... uwaga ................. 1000 zł BRUTTO - to według mnie baaardzo dobra cena

Też tak uważam, ale zaraz zobaczysz, jak skoczą Ci do oczu, że u zenka zrobiliby to za 300 i w ogóle zdzierstwo.

Napisano

> 2 lata.

jak to 2 icon_eek.gif znaczy jeszcze 2 icon_rolleyes.gif

Napisano

> ale one nie sa jakoś specjalnie preferencyjne tylko uczciwe

> poza tym da się? da

po tzw znajomościach to wszystko się da.

Aczkolwiek te znajomości to żadne cudaki - wystarczy po prostu być stałym klientem.

Ale to do niektórych nie dociera.

Napisano

> 2 lata.

To jedź wymień olej u "dupczyńskiego", filtr powietrza kup na Allegro, wyrównaj ciśnienie w oponach na stacji paliw i ciesz się zaoszczędzonymi sześcioma stówami zlosnik.gif. Prawdopodobieństwo, że coś poważnego się zepsuje przez rok jest praktycznie zerowe, a po gwarancji i tak będziesz serwisował (lub nie) samochód w wyżej wymienionym warsztacie, który na życzenie podbije przegląd w książce serwisowej zlosnik.gif. Przy sprzedaży auta i tak nie ma to znaczenia hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Popełniłeś bląd przy zakupie auta - nie uwgledniłeś ze utrzymanie tego

> konkretnego auta bedzie Cie tak bolało

To nie jest "błąd" i na pewno mnie nie zbankrutuje. Po prostu jeżeli nie muszę zbędnie wydawać pieniędzy, to tego nie robię.

Co do mazdy uważam, że był to bardzo trafiony zakup. Poza tym samochód zacznie za rok więcej jeździć wink.gif

Napisano

> Nie mogę z żoną zadzierać, bo mój fiat stoi na gwarancyjnym malowaniu tylnej klapy, a ja mazdą

> jeżdżę

jedz na ten przeglad, przy takim przebiegu powinni Ci wersje eko przegladu zapodac i po sprawie

Napisano

> a samemu to po kosztach materiałów z markietu

albo z lidla.

Napisano
  • Autor

> jak to 2 znaczy jeszcze 2

Dwa lata gwarancji, czyli jeszcze rok ok.gif

Napisano

> Też tak uważam, ale zaraz zobaczysz, jak skoczą Ci do oczu, że u zenka zrobiliby to za 300 i w

> ogóle zdzierstwo.

ale można zrobić za 250 jak się samemu kupi części i pójdzie do Pana Kazia bo jest jeszcze tańszy. A właściwie to po co wymieniać płyn hamulcowy - przecież dobrze hamuje, filtr kabinowy - dmuchawa chodzi i nie śmierdzi, regulować LPG i filtr wymieniać - nie kicha, nie szarpie. Zapłaciłbym ze 150 a ja głupi dałem się orżnąć na tysiaka

Napisano
  • Autor

> jedz na ten przeglad, przy takim przebiegu powinni Ci wersje eko przegladu zapodac i po sprawie

Ta cena jest po rozmowie i podaniu przebiegu. Normalnie jest ok. 1000zł. Pytałem w ASO w Gdańsku przy ul. Elbląskiej wink.gif

Napisano

> Myślisz, że w Mazdzie za wspomniane

> 800 zrobili by cokolwiek więcej?

Myślę, że zakres przeglądu zgodnie z zaleceniami producenta obejmuje sporo więcej, niż prostą wymianę oleju.

To, czy dany warsztat faktycznie wykona pełen zakres robót, czy zleje temat to zupełnie inna kwestia.

Mówimy o NORMATYWIE.

Napisano

> przy aucie klasy B marki "nie premium" to raczej wysoko

> przykład z wczoraj. ASO Skody, auto Fabia 1,2 70KM + LPG

> - przegląd 90 kkm

> - wymiana oleju + filt

> - wymiana filtra powietrza

> - wymiana filtra paliwa

> - wymiana filtra kabinowego

> - wymiana płynu hamulcowego

> - uzupełnienie czynnika w klimie

> - regulacja instalacji LPG

> - wymiana filtra LPG

> Koszt ........... uwaga ................. 1000 zł BRUTTO - to według mnie baaardzo dobra cena

wg mnie to Ciebie 270747800-sex.gifhahaha.gif

mam Fabię 1.2-12V-64km i przy 90kkm przegląd kosztował mnie 256,65 + olej 116,26zł -3l ( sam kupowałem bo w ASO to zdziercy są i leją teraz Castrola a ja kontynuuję Mobila od samego początku ) czyli razem ok 363zł skromny.gif , w klimatyzacji wymieniałem czynnik w zaprzyjaźnionym zakładzie za 100zł ( płyn hamulcowy mi przypadnie za rok więc można troszkę odjąć )

ale 1.000zł to zgroza niemała jest

Fakt jest że nie mam gazu i tutaj pewnie sporo zaoszczędziłem przy przeglądzie

Napisano

> We wrześniu 2009r. kupowałem mazdę 2 Exclusive plus i wtedy gwarancja była na 2 lata.

qrde kupowałem w grudniu 2007 3ke i gwarancje była na 3 lata, później w 2008 Dan kupował MX'a i też ma na 3 lata a tu taki dziwoląg icon_eek.gif no ale ok, zakładam że wiesz ile masz gwarancji wink.gif co nie znaczy że to rozumiem mlot.gif

Napisano

> wg mnie to Ciebie

widzisz - dla Ciebie do ździerstwo a dla mnie cena bardzo przyzwoita. Tylko ja za te pieniądze kupuje jeszcze wygode, bo oszczędzam czas (nie latam po sklepach w poszukiwaniu tanszego oleju i filtra, a także nie jade do kolejnego warsztatu aby nabić klime). Ten czas poświęcam na inne ciekawsze rzeczy. Poza tym buduję relacje z serwisem bo w razie awarii na gwarancji lub po niej wiem że będę traktowany jak poważny klient a nie gównozjad co przyjeżdza z własnym olejem (bez urazy ale tak patrzy na to pracownik serwisu). Moge liczyć na auta zastępcze i inne gesty z ich strony (mialem okazje juz mile sie zaskoczyc). Więc dla mnie ten tysiąc to cena bardzo ok. Nie przekonuje Cie do swoich racji - bron boze - jak to mowia "ślepy nigdy nie zrozumie głuchego". Chce Ci jedynie pokazac jak różnie mozna na to patrzeć

> mam Fabię 1.2-12V-64km i przy 90kkm przegląd kosztował mnie 256,65 + olej 116,26zł -3l ( sam

> kupowałem bo w ASO to zdziercy są i leją teraz Castrola a ja kontynuuję Mobila od samego

> początku )

co za roznica czy mobil czy castrol jesli maja te same parametry i spelniaja te same normy

Napisano

> co za roznica czy mobil czy castrol jesli maja te same parametry i spelniaja te same normy

dscf4781vn0.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.