Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja, pierwszy przegląd i mały przebieg.

Featured Replies

Napisano

> qrde kupowałem w grudniu 2007 3ke i gwarancje była na 3 lata, później w 2008 Dan kupował MX'a i też

> ma na 3 lata a tu taki dziwoląg no ale ok, zakładam że wiesz ile masz gwarancji co nie

> znaczy że to rozumiem

pewnie że trzy lata ..

ps. ostatnio widziałem Cię na Wertera ...

ale zagoniony byłem crazy.gif

Napisano

> ps. ostatnio widziałem Cię na Wertera ...

> ale zagoniony byłem

nawet się nie pogrążaj 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> widzisz - dla Ciebie do ździerstwo a dla mnie cena bardzo przyzwoita. Tylko ja za te pieniądze

> kupuje jeszcze wygode, bo oszczędzam czas (nie latam po sklepach w poszukiwaniu tanszego oleju

> i filtra, a także nie jade do kolejnego warsztatu aby nabić klime). Ten czas poświęcam na inne

> ciekawsze rzeczy. Poza tym buduję relacje z serwisem bo w razie awarii na gwarancji lub po

> niej wiem że będę traktowany jak poważny klient a nie gównozjad co przyjeżdza z własnym olejem

> (bez urazy ale tak patrzy na to pracownik serwisu). Moge liczyć na auta zastępcze i inne gesty

> z ich strony (mialem okazje juz mile sie zaskoczyc). Więc dla mnie ten tysiąc to cena bardzo

> ok. Nie przekonuje Cie do swoich racji - bron boze - jak to mowia "ślepy nigdy nie zrozumie

> głuchego". Chce Ci jedynie pokazac jak różnie mozna na to patrzeć

> co za roznica czy mobil czy castrol jesli maja te same parametry i spelniaja te same normy

No to powinieneś jeszcze odpalac po 2 stówy chłopakowi co olej wymieniał, drugie 2 co samochód do serwisu przyjął, to dopiero by Ci się w pas kłaniali .... i jeszcze co przegląd pół samochodu na nowy wymienił to byś, pewnie miał prywatnego asystenta serwisowego ...... a jakie pozytywne relacje z serwisem hehe.gif

Napisano

3 lata maja wszystkie mazdy , pojedz do aso wynegocjuj rabat , ewentualnie kup materialy po dobrym rabacie i u nich zrob sama usluge , jezeli dbasz , serwisujesz auto masz wieksze szanse ze posluzy dluzej , nie sa to az tak duze pieniadze a dla swietego spokoju zrob to.

Twoim podejsciem to wymiana oleju nastapila by po 4 - 5 latach , a to juz czas na zmiane paska rozrzadu , ale po co przesie mam 20 kkm i pasek wymieniac 270751858-jezyk.gif lepiej niech sparcieje i strzeli gdzies w trasie i koszta 3 - 4 tysiace 270751858-jezyk.gif

troche sie zapedzilem smile.gif)

Napisano

ale o co chodzi? masz jechać na przegląd po roku albo po 15kkm, bo inaczej gwarancja papa - 800zł kosztów eksploatacyjnych na rok, to przecież nie tragedia niewiem.gif

ja niedługo będę wiózł volvo V50 na pierwszy przegląd po roku z przebiegiem 3kkm i kosztować będzie 1200zł i nikt z tego powodu tragedii nie robi.

A zaraz za nim pojedzie nowa fiesta na pierwszy przegląd z nalotem pewnie 5kkm.

Napisano

> przy aucie klasy B marki "nie premium" to raczej wysoko

Hm... madzia 2 to konstrukcyjnie nowa fiesta. W porównaniu do Forda jest to bardziej premium marka wink.gif nawet kuzynek pracujący w zakładzie gdzie klepią cześci do tych aut mówi, że ford łyka tandetne części, a ci z mazdy mają o wiele lepszą kontrolę jakości i sobie nie dadzą.

Napisano

> ale o co chodzi? masz jechać na przegląd po roku albo po 15kkm, bo inaczej gwarancja papa - 800zł

> kosztów eksploatacyjnych na rok, to przecież nie tragedia

> ja niedługo będę wiózł volvo V50 na pierwszy przegląd po roku z przebiegiem 3kkm i kosztować będzie

> 1200zł i nikt z tego powodu tragedii nie robi.

> A zaraz za nim pojedzie nowa fiesta na pierwszy przegląd z nalotem pewnie 5kkm.

Gdzie masz zamiar jechać: Autokass czy Autoboss?

Napisano

> przy aucie klasy B marki "nie premium" to raczej wysoko

> przykład z wczoraj. ASO Skody, auto Fabia 1,2 70KM + LPG

> - przegląd 90 kkm

> - wymiana oleju + filt

> - wymiana filtra powietrza

> - wymiana filtra paliwa

> - wymiana filtra kabinowego

> - wymiana płynu hamulcowego

> - uzupełnienie czynnika w klimie

> - regulacja instalacji LPG

> - wymiana filtra LPG

> Koszt ........... uwaga ................. 1000 zł BRUTTO - to według mnie baaardzo dobra cena

podbijam Punto 1.2 8V:

- wymiana oleju (olej+filtr)

- wymiana filtra powietrza + filtr

- wymiana płynu hamulcowego + płyn

- wymiana płynu chłodniczego + płyn

- wymiana świec (świece moje)

Koszt... uwaga ....300z groszami zlosnik.gif I serce.gif FIAT zlosnik.gif

lub:

wymiana rozrządu + części

Koszt bagatela 190zł zlosnik.gif

Napisano

> podbijam Punto 1.2 8V:

> - wymiana oleju (olej+filtr)

> - wymiana filtra powietrza + filtr

> - wymiana płynu hamulcowego + płyn

> - wymiana płynu chłodniczego + płyn

> - wymiana świec (świece moje)

> Koszt... uwaga ....300z groszami I FIAT

> lub:

> wymiana rozrządu + części

> Koszt bagatela 190zł

I tak ci powiedzą, że ten przegląd to lipa bo jak w serwisie nie zostawisz tysiaka to się nie liczy tongue.gif

Napisano

> podbijam Punto 1.2 8V:

> - wymiana oleju (olej+filtr)

> - wymiana filtra powietrza + filtr

> - wymiana płynu hamulcowego + płyn

> - wymiana płynu chłodniczego + płyn

> - wymiana świec (świece moje)

> Koszt... uwaga ....300z groszami I FIAT

olej 60 filtr 20 wymiana 20 = 100

filtr plus wymiana 40

płyn plus wymiana 80

płyn plus wymiana 50

wymiana świec 20

daje ok 300

a gdzie czyszczenie hamulców?? sprawdznie powłoki lakierniczej?? podłączenie komputera??

nie myl przeglądu gwarancyjnego z wymianą płynów

Napisano

> I tak ci powiedzą, że ten przegląd to lipa bo jak w serwisie nie zostawisz tysiaka to się nie liczy

pewnie tak ale to mnie rybka zlosnik.gif

Napisano

> a gdzie czyszczenie hamulców?? sprawdznie powłoki lakierniczej?? podłączenie komputera??

> nie myl przeglądu gwarancyjnego z wymianą płynów

Czyszczenie hamulców po roku użytkowania hmm.gif - sorki ale ja byłem na 1 przeglądzie po 2 latach we Fiacie i zapłaciłem 200zł i nie czyścili mi hamulców icon_rolleyes.gif

Podłączenie pod kompa po co skoro wszystko działa, żadna kontrolka się nie świeci? Nie rozumiem tego, robić sztukę dla sztuki aby właśnie zapłacić te 1000zł zamiast 300zł icon_rolleyes.gif

Sprawdzenie powłoki lakierniczej miałem trwało to 5min i chyba nie kosztuje to 700zł icon_rolleyes.gif

Napisano

> No to powinieneś jeszcze odpalac po 2 stówy chłopakowi co olej wymieniał, drugie 2 co samochód do

> serwisu przyjął, to dopiero by Ci się w pas kłaniali .... i jeszcze co przegląd pół samochodu

> na nowy wymienił to byś, pewnie miał prywatnego asystenta serwisowego ...... a jakie pozytywne

> relacje z serwisem

po twojej wypowiedzi wnioskuje ze jestes fanem pana kazia. Tylko jak mnie któreś auto stanie i na części trzeba będzie poczekać to serwis wysle po nie lawete, kierowca dostanie auto zastępcze, jeździ dalej i zarabia kase. A ja nie trace czasu na kupowanie wlasnego oleju w lidlu.

Ale jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają Ci co najmniej się znają.

Tak czy inaczej nie chce Cię przekonywać bo i tak uważasz się za najmądrzejszego

Napisano

To, że się kontrolka nie świeci, nie znaczy że coś złego się nie dzieje. Na przykładzie pII błędy takie jak:

- błąd sondy lambda (podgrzewanie, wartości)

- błędy np. imo, jeżeli są sporadyczne

- błędy dotyczące centralki zapłonowo- wtryskowej

Wszystko to odnotuje komputer, a "czeka" nie zobaczysz. A po prostu auto tak z niczego może nie odpalić ok.gif

Napisano

> olej 60 filtr 20 wymiana 20 = 100

ludzie, na czym wy jeździcie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tylko jak mnie któreś auto stanie i na

> części trzeba będzie poczekać to serwis wysle po nie lawete, kierowca dostanie auto zastępcze,

> jeździ dalej i zarabia kase. A ja nie trace czasu na kupowanie wlasnego oleju w lidlu.

Taki mały OT - do powyższego wystarczy dobre assistance. lizak.gif

Napisano

> ludzie, na czym wy jeździcie

nie ja to pisałem zlosnik.gif

zawsze lałem selenie 20K cena wysoka ale się lało, obecnie testuję polecony olej przez jednego maniaka z AK zlosnik.gif

jest nim Quakerstate De Luxe Synthetic 10W-40 grinser006.gif

póki co jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> po twojej wypowiedzi wnioskuje ze jestes fanem pana kazia. Tylko jak mnie któreś auto stanie i na

> części trzeba będzie poczekać to serwis wysle po nie lawete, kierowca dostanie auto zastępcze,

jak mi stanęło to zadzwoniłem do Pzu i przysłali mi lawetę w ramach ubezpieczenia. Może wykup sobie asistans? Nawet nie chcę wiedzieć ile kosztuje takie holowanie do serwisu...

> jeździ dalej i zarabia kase. A ja nie trace czasu na kupowanie wlasnego oleju w lidlu.

Tak tak...

> Ale jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają Ci co najmniej się znają.

Tak tak...

Napisano

strzelam - Lotos SemiSyntetic skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

mówię już o najtańszych kosztach

ja na takim nie jeżdżę

Napisano

> strzelam - Lotos SemiSyntetic

Obciach nie? Castrol to szpan, co?

Napisano

> mówię już o najtańszych kosztach

> ja na takim nie jeżdżę

to są całkiem realne koszta dla fiata uno na oleju mineranym... Do kompakta nawet 10 letniego cena jest znacznie wyższa...

Napisano

> Obciach nie? Castrol to szpan, co?

nie wiem, nie jeździłem na Castrolu wink.gif

Punto od przeglądu 15kkm jeździ na Lotos Semi 10W40 i przy wymianie UPG(180kkm) silnik nie był niczym upaćkany

Ibiza smiga na Motulu 6100+ Semi i jej tez to odpowiada grinser006.gif

Napisano

> Samochód kończy rok i ma przebieg... 2500km.

> ma kosztować ponad 800zł

Sensu, ani logiki tu nie widzę. Przez ten rok sama utrata wartości to jakieś 10 tys zł, czyli te 800 zł tracisz na tym aucie miesięcznie.

Koszt 1 km tym autem przez ten rok sporo przewyższa koszt 1 km taksówką, a Ty się nad 800 zł zastanawiasz ?

Czy możesz mi zdradzić, jaka jest motywacja kupienia samochodu przy rocznym przebiegu 2500 km ? Jak nie lubisz taxi, to i rent a car wyszedłby korzystniej.

Napisano

> nie wiem, nie jeździłem na Castrolu

> Punto od przeglądu 15kkm jeździ na Lotos Semi 10W40 i przy wymianie UPG(180kkm) silnik nie był

> niczym upaćkany

> Ibiza smiga na Motulu 6100+ Semi i jej tez to odpowiada

dobry olej to taki, który jest często zmieniany ok.gif

Napisano

> dobry ojej to taki, który jest często zmieniany

co mniej wiecej 1000km sprawdzam poziom oleju

jak jest mało to dolewamy, a jak jest czarny to wymieniamy zlosnik.gif

ewentualnie interwał 15kkm/rok wink.gif

Napisano

> jak jest mało to dolewamy, a jak jest czarny to wymieniamy

Dobrze, ze nie masz diesla bo byc nie nadazyl z wymiana wink.gif

Napisano

> Dobrze, ze nie masz diesla bo byc nie nadazyl z wymiana

hehe - wiem

tam sie czarny robi od wlania wink.gif

Napisano

> po twojej wypowiedzi wnioskuje ze jestes fanem pana kazia. Tylko jak mnie któreś auto stanie i na

> Ale jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają Ci co najmniej się znają.

> Tak czy inaczej nie chce Cię przekonywać bo i tak uważasz się za najmądrzejszego

Akurat Ci co najmniej się znają pracowali w ASO i wiedzą kogo się tam traktuje z szacunkiem........ Pana, który zaopatruje systematycznie swoja firmę w samochody flotowe, Pana który swoją flotę firmową będzie naprawiał blacharsko lakierniczo w ASO itp -, natomiast ktoś kto ma najtańsze auto jakie jest w salonie i płaci 1000 za podstawowy przegląd jest jedynie zwykłym fr......rem w oczach serwisu.......kto przeważnie płaci takie kwoty:

1 Dziadkowie

2 Samotne panie, nie mający pojęcia o motoryzacji

3 Inni dziwni hehe.gif

Napisano

hehe... Płyniesz pod prąd... Tutaj nagłośniej krzyczą Pany co lekką reką płacą tysiaka za wymianę oleju w skrzyni i są w oczach mechanika który czyści im bęben liczącym się klientem. hehe.gif

Napisano

Nierzadko pan Kazio posiada dużo większą wiedzę niż mili panowie z serwisu...

Napisano

> hehe... Płyniesz pod prąd... Tutaj nagłośniej krzyczą Pany co lekką reką płacą tysiaka za wymianę

> oleju w skrzyni i są w oczach mechanika który czyści im bęben liczącym się klientem.

Masz racje..... teraz już nie chodzi nawet o markę, ale kto najwięcej zapłaci za wymianę oleju i filtrów niewiem.gif

Otwieram serwis: biorę 2 tys za przegląd i serwisuje tylko AK....chyba będę spał na zielonych.

Panowie, będą mogli się pochwalic ile zapłacili i jakie dobre mają relacje z serwisem zlosnik2.gif

Napisano

> Nierzadko pan Kazio posiada dużo większą wiedzę niż mili panowie z serwisu...

Pan Kazio jest zwykle TAK DOBRYM znawcą tematu, że aż się bidulek marnował, więc zwolnił się z ASO i teraz im konkurencję robi.

Napisano

> Nierzadko pan Kazio posiada dużo większą wiedzę niż mili panowie z serwisu...

No a gdzie prestiż za wydanie połowy tego co w aso?

Napisano

> Sensu, ani logiki tu nie widzę. Przez ten rok sama utrata wartości to jakieś 10 tys zł, czyli te

> 800 zł tracisz na tym aucie miesięcznie.

> Koszt 1 km tym autem przez ten rok sporo przewyższa koszt 1 km taksówką, a Ty się nad 800 zł

> zastanawiasz ?

Miałem koledze odpisać, ale w sumie wyczerpałeś temat ok.gif

ps. ja za przegląd po roku płaciłem chyba 500zł, a po 2 600zł zlosnik.gif

Napisano

> Pan Kazio jest zwykle TAK DOBRYM znawcą tematu, że aż się bidulek marnował, więc zwolnił się z ASO

> i teraz im konkurencję robi.

Tylko, że Pan Kazio zarabia 3 x tyle co Pan Stefan w ASO !!!!!!!!!!!

Napisano

> Pan Kazio jest zwykle TAK DOBRYM znawcą tematu, że aż się bidulek marnował, więc zwolnił się z ASO

Ale nie generalizujmy ok.gif Pewnie powiecie, że to wyjątek, ale mój przypadek był taki, że to właśnie pan Zenek poradził sobie z usterką na której ASO zęby zjadła. Nie twierdzę, że to reguła - ale ja się trochę zraziłem jeśli chodzi o ASO. We wszystkim trzeba zachować trochę umiaru, IMHO.

Napisano

Poza tym buduję relacje z serwisem bo w razie awarii na gwarancji lub po

> niej wiem że będę traktowany jak poważny klient a nie gównozjad co przyjeżdza z własnym olejem

> (bez urazy ale tak patrzy na to pracownik serwisu). Moge liczyć na auta zastępcze i inne gesty

Nigdy nie masz gwarancji, że dostaniesz auto zastępcze, a jak nie będzie takiego na stanie?? Sprowadzą specjalnie z innego serwisu??

Napisano

> Gdzie masz zamiar jechać: Autokass czy Autoboss?

pewnie auto-boss bielsko, albo chorzów. Pewnie Chorzów - serce.gif tam pracuje to przypilnuje autek zlosnik.gif

Napisano

Wujek, prawda leży gdzies po środku. Mamy we fabryce trochę fjiordów i userzy jeżdżą gdzieś bodajże na Pragę do ASO, choć Popularną mamy pod nosem. Taki mają poziom usług. clown.gif

Przysłowiowy pan Kazio, to może być zarówno zwykły kowal, jak i p. Zbyszek ( ZbiCar ) ex-Pracownik ASO polacany w większości fjiordowych klubów. ok.gif

Napisano

> Tylko, że Pan Kazio zarabia 3 x tyle co Pan Stefan w ASO !!!!!!!!!!!

"prawie" wszyscy mechanicy pracujący w ASO których znam mają swoje zakłady w których po godzinkach dorabiają zlosnik.gif

Napisano

> "prawie" wszyscy mechanicy pracujący w ASO których znam mają swoje zakłady w których po godzinkach

> dorabiają

Ale jak pracujesz u siebie, to już nie musisz dorabiac po godzinach, a i tak wychodzisz lepiej $.

Napisano
  • Autor

> ale o co chodzi? masz jechać na przegląd po roku albo po 15kkm, bo inaczej gwarancja papa - 800zł

Właśnie o to chodzi, czy gwarancja przepadnie, czy nie.

Ja ten sam przegląd zrobię w ASO Fiata za ok. 400zł i zaoszczędzę 1 dzień urlopu wink.gif

Napisano

> Właśnie o to chodzi, czy gwarancja przepadnie, czy nie.

Teoretycznie to nie, ale w praktyce najpewniej tak. zlosnik.gif

Napisano

> Ale jak pracujesz u siebie, to już nie musisz dorabiac po godzinach, a i tak wychodzisz lepiej $.

Akurat oni wolą pracować i mieć spokój z opłatami itd... i mają pewną robotę, a jak ktoś do Ciebie nie przyjedzie przez 2-3 miesiące to z czego będziesz żył zlosnik.gif

Oni traktują ASO jako zarobek bo mają i tak niezłą pensje do tego po godzinkach mówią się dorobi, a i najważniejsze wybrzydzają które auta zrobią a które nie zlosnik.gif

Jak ktoś przyjedzie pugiem 307,406,407 to się nie zabierają za to nawet jak ktoś da 500zł/h jakiś uraz mają do tych modeli hehe.gif

Fajnie być mechanikiem bo wiesz jakie auto jest dobre tzn. da się wszystko szybko i tanim kosztem zrobić, lub zrobić drogo ale ma się spokój na kilka lat zlosnik.gif

Napisano

> "prawie" wszyscy mechanicy pracujący w ASO których znam mają swoje zakłady w których po godzinkach

> dorabiają

jaka płaca taka praca zlosnik.gif

w aso niestety fochowców nie ma... Są tylko "wymieniacze"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.