Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Sedici - wie ktoś o tym coś?

Featured Replies

Napisano

Tak sobie dzisiaj oglądałem tego Fiata i przyznam, że nawet by mi odpowiadał. Tym bardziej, że już wersja "golas" ma w standardzie to co jest mi w samochodzie potrzebne i silnik benzynowy 1.6 - 120KM - napęd tylko na przednią oś.

Ktoś tym jeździ lub jeździł?

Chętnie przygarnę parę informacji na temat tego samochodu.

Napisano
  • Autor

> dlaczego Sedici w 4x2 a nie 4x4?

Bo jest o 10000zł tańszy. Choć interesująca jest ta wersja 4x4 i kto wie czy gdyby padła decyzja o wyborze to czy nie pokusiłbym się na tą 4x4.

Napisano

> Bo jest o 10000zł tańszy. Choć interesująca jest ta wersja 4x4 i kto wie czy gdyby padła decyzja o

> wyborze to czy nie pokusiłbym się na tą 4x4.

jak powszechnie wiadomo ceny z cennika różnią się z tymi z salonu zlosnik.gif

ja właśnie pokusiłbym się na wersję 4x4 zawsze w zimę większy komfort ok.gif

Napisano

> Bo jest o 10000zł tańszy. Choć interesująca jest ta wersja 4x4 i kto wie czy gdyby padła decyzja o

> wyborze to czy nie pokusiłbym się na tą 4x4.

+/- odejmij od cennika 15% i jeśli Sedici to myślę, że tylko 4x4, bo jeśli nie to po co Sedici??

Aktualnie Sedici/SX4 są po lifcie więc ewentualne "niedoróbki" o ile były powinny być już wyeliminowane. Poza tym 3 lata gwarancji i tani serwis, tyle ode mnie zlosnik.gif

Jeśli jeszcze tego nie czytałeś to polecam autocentrum

Napisano

Mamuska jezdzi Suzuki SX4 - generalnie to jedno i to samo auto tylko ,ze fiaty sa bardziej okrojone z wypasu a niektore Suzuki sa robione w Japonii.

PO przesiadce z felki kombi to mozesz sie troche rozczarowac wielkoscia bagaznika.

Napisano

> Ktoś tym jeździ lub jeździł?

Ja codziennie pomykam SX4, to bliźniak Sedici, ja sobie bardzo chwalę to auto, jak byś napisał co konkertnie chcesz wiedzieć to pisz.

Paweł

Napisano

Sąsiad ma nowe Sedici (właśnie benzynowe, chyba na jedną ość napęd zlosnik.gif) od ponad roku, jeździ i sobie chwali. Taki se samochodzik sympatyczny. Jeszcze się nie zdążył zepsuć.

Napisano

mimo fanatycznej milosci do fiata polece blizniaczego suzuki sx4. znajoma z pracy ostatnio zakupiwszy mocno analizowala sedici i przez przypadek jej kumple pokazali suzuke... i okazala sie pod kazdym wzgledem lepsza.

Napisano

> mimo fanatycznej milosci do fiata polece blizniaczego suzuki sx4. znajoma z pracy ostatnio

> zakupiwszy mocno analizowala sedici i przez przypadek jej kumple pokazali suzuke... i okazala

> sie pod kazdym wzgledem lepsza.

Pierwsze primo jest ladniejsza , drugie primo panowie z serwisu suzuki beda bardziej obeznani w aucie bo poza 1.9MJ w tych blizniakach wszystko jest z suzuki smile.gif

Napisano

> zakupiwszy mocno analizowala sedici i przez przypadek jej kumple pokazali suzuke... i okazala

A możesz wypunktować przewagę suzuki?

Napisano

> A możesz wypunktować przewagę suzuki?

Ja moge :

- lepszy serwis

- wyzszy priorytet w fabryce

- bogatsze wyposażenie za niższą cenę

- ładniejszy

- można wyrwać egzemplarz z japonii

- wyższy prestiż marki a co za tym idzie rezydual

Napisano

> mimo fanatycznej milosci do fiata polece blizniaczego suzuki sx4. znajoma z pracy ostatnio

przecież to to samo auto, więc gdzie ta lepszość suzuki?

Napisano

> silnik benzynowy 1.6 - 120KM - napęd tylko na przednią oś.

> Ktoś tym jeździ lub jeździł?

> Chętnie przygarnę parę informacji na temat tego samochodu.

Ten silnik nie ma przypadkiem ~107KM? cfaniaczek.gif

Generalnie wypowiem się o Suzuki, ale to to samo co Fiat.

-największa zaleta tego samochodu to 4x4, genialnie sprawdza się na śniegu a różnicę czuć w każdym zakręcie. Na mały minus wpływa fakt, że jadąc np. na trasie w deszczu czuć kiedy dołącza się napęd. Daje to do myślenia ile razy w 2WD tracimy przyczepność na zwykłej drodze. W życiu nie brałbym auta 2WD jeśli ma w opcji napęd na wszystkie łapy.

-Instalacja lpg działa bez zarzutu od nowości (pierwsze kilka kilometrów trzeba było zrobić na Pb żeby rozjeździć silnik)

-Jedyną usterką był problem z katalizatorem na samym początku - wymienili od ręki.

-Masakrycznie niewygodne fotele.

-Masakrycznie wielkie lusterka zlosnik.gif

-Mały bagażnik

-Średnie osiągi

-Wyższy niż standardowy prześwit.

-Dobra jakość materiałów.

-Niskie spalanie.

Sedici jeździłem tylko w klekocie - osiągi nieporównywalnie lepsze, ale trzeba się nawachlować 6-biegową skrzynią.

Napisano

> przecież to to samo auto, więc gdzie ta lepszość suzuki?

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedy wychodziły na rynek, Fiat był droższy o 6k zł za tą samą wersję.

Zresztą :jak byś miał kupić używane Suzuki i używanego Fiata -w takim samym stanie i cenie- to co być wybrał? wink.gif

Napisano

> Ten silnik nie ma przypadkiem ~107KM?

Nie. Po lifcie jest 120KM

Napisano

> Nie. Po lifcie jest 120KM

uuu... postarali się grinser006.gif

Chyba, że chodziło jednak o 1.6 DDiS, rozwijający zawrotne 90 KM i 215 Nm rotfl.gif

Napisano

-Instalacja lpg działa bez zarzutu od nowości

Niby identyczne auta a tylko FIAT zezwala na montaż LPG, w salonie Suzuki jak się spytałem o LPG to tylko pogrozili palcem.

Swego czasu też się napaliłem na te auto ale go skreśliłem ze względu na pojemność bagażnika.

Napisano

> w salonie Suzuki jak się spytałem o LPG to tylko pogrozili palcem.

Wystarczyło zrobić to samo i rura im zmiękła grinser006.gif

A. właśnie... do powyższej listy mogę dodać beznadziejny serwis/salon z średnio rozgarniętymi pracownikami hehe.gif

Napisano

> napęd. Daje to do myślenia ile razy w 2WD tracimy przyczepność na zwykłej drodze. W życiu nie

> brałbym auta 2WD jeśli ma w opcji napęd na wszystkie łapy. \

A ja dokładnie odwrotnie jeśli mówimy o aucie do jazdy po asfalcie z względnie niewielką mocą. Zwykłe marnowanie paliwa i pieniędzy. W większości przypadków to tylko tuszowanie problemów FWD. Auto tej wielkości z normalnym (klasycznym) napędem na jedną oś nie ma żadnych problemów na mokrym asfalcie z utratą przyczepności przy niemal dwukrotnie mocniejszym silniku.

Napisano

> A ja dokładnie odwrotnie jeśli mówimy o aucie do jazdy po asfalcie z względnie niewielką mocą.

> Zwykłe marnowanie paliwa i pieniędzy. W większości przypadków to tylko tuszowanie problemów

> FWD. Auto tej wielkości z normalnym (klasycznym) napędem na jedną oś nie ma żadnych problemów

> na mokrym asfalcie z utratą przyczepności przy niemal dwukrotnie mocniejszym silniku.

Jest taki magiczny przełącznik: 2WD, 4WD, Auto wink.gif Do normalnej jazdy przedni napęd jest oczywiście wystarczający, ale mieszkając pod miastem, gdzie w zimę trzeba się dokopać do własnego garażu, możliwość bezstresowego pokonania 30cm warstwy śniegu jest mocno fajną sprawą waytogo.gif

Napisano

> Jest taki magiczny przełącznik: 2WD, 4WD, Auto Do normalnej jazdy przedni napęd jest oczywiście

> wystarczający, ale mieszkając pod miastem, gdzie w zimę trzeba się dokopać do własnego garażu,

> możliwość bezstresowego pokonania 30cm warstwy śniegu jest mocno fajną sprawą

Ale płacenie za to kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy i do tego gorszymi osiągami przez większość czasu na drodze jest sprawą absurdalną no.gif Ale oczywiście nikomu nie odmawiam prawa do fundowania sobie takich przyjemności jeśli tylko ma ochotę na takie wydatkowanie pieniędzy.

Napisano

> Nie wiem jak jest teraz, ale kiedy wychodziły na rynek, Fiat był droższy o 6k zł za tą samą wersję.

na początku roku suzuki wychodziło też odrobinę taniej zlosnik.gif

> Zresztą :jak byś miał kupić używane Suzuki i używanego Fiata -w takim samym stanie i cenie- to co

> być wybrał?

ten argument do mnie nie przemawia, miał bym wybrać suzuki bo fjaty sie przecież psują, o to chodzi?

składane są na tej samej linii, w tym fiacie nie ma ani grama fiata zlosnik.gif, no może po za silnikiem biglaugh.gif

Napisano

> ten argument do mnie nie przemawia, miał bym wybrać suzuki bo fjaty sie przecież psują, o to

> chodzi?

Nie do końca. Marka się źle kojarzy.

Daewoo rozwiązało ten problem zmieniając u nas znaczek na Chevrolet

Fiat aspiruje żeby podnieść prestiż - robiąc stopniowo coraz lepsze samochody.

> składane są na tej samej linii, w tym fiacie nie ma ani grama fiata , no może po za silnikiem

Nie wiem jak jest teraz, wcześniej benzyna w Sedici/SX4 była made in Suzuki, klekot made in Fiat (do akurat dobrze, bo silnik zacny)

Napisano

> Nie do końca. Marka się źle kojarzy.

mi się kojarzy bardzo dobrze zlosnik.gif

> Daewoo rozwiązało ten problem zmieniając u nas znaczek na Chevrolet

> Fiat aspiruje żeby podnieść prestiż - robiąc stopniowo coraz lepsze samochody.

> Nie wiem jak jest teraz, wcześniej benzyna w Suzuki/Fiat była made in Suzuki, klekot made in Fiat

> (do akurat dobrze, bo silnik zacny)

aktualnie montowany silnik diesla 2.0 jakoś szału nie robi biglaugh.gif

Napisano

> Chętnie przygarnę parę informacji na temat tego samochodu.

Po 33000km Sedici 1.6 107kM 4x4, dodam coś od siebie.

Najpierw minusy:

1. Przednie słupki są ogromne. Potrafią zasłonić cały samochód, o pieszych czy jednośladach nie wspomnę. Przy skręcaniu trzeba się nieźle na wyginać na siedzeniach frown.gif

2. Głośny strasznie. Jak bym miał często trasy robić to bym go sprzedał.

3. Na długich trasach drętwieje mi noga od pedału gazu. Jak dla mnie jest za mocno pionowo ustawiony. Ale ojciec nie narzeka.

4. Za jaja bym powiesił tego kto regulację oparcia zrobił na dźwignię frown.gif

Pozostaje mały bagażnik ale mi nie przeszkadza. No te 107kM. W sumie silniczek to zajadła bestia, ale na trasie i z kompletem pasażerów już sobie nie radzi. Nie jeździłem 120 konną wersją, powinno być znacznie lepiej.

Z plusów.

Ogromne lusterka, przestronny w środku, średnie spalanie wychodzi mi koło 7.8 benzyny (dla mnie OK) i koło 9 gazu (ale tu sobie pozwałam na więcej smile.gif ) Napęd na cztery koła. Ergonomia i rewelacyjna obsługa klimatyzacji, Trzy pokrętła i trzy przyciski w każdym pokrętle. Po lifcie już ją popsuli, więcej przycisków i wyświetlacz.

Samochodzik polecam pod warunkiem że nie będziesz często robił tras. Ja się troszkę męczę.

Napisano

> A co to takiego?!

a chociazby to ze jest produkowany w fabryce suzuki w estregom ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> a chociazby to ze jest produkowany w fabryce suzuki w estregom

Nie wiem po co napisałeś mi tę "oczywistą oczywistość".

W tej samej fabryce produkowane są także Suzuki Splash i Opel Agila.

Napisano

> Nie wiem po co napisałeś mi tę "oczywistą oczywistość".

> W tej samej fabryce produkowane są także Suzuki Splash i Opel Agila.

to skoro to taka oczywistosc, czemu pytales kolege woju co to ten priorytet ? smirk.gifgrinser006.gif

Napisano

> to skoro to taka oczywistosc, czemu pytales kolege woju co to ten priorytet ?

Pytałem jaki priorytet miał na myśli.

Jeśli chodzi o ilość, to np. produkcja fabryki w Kolinie (TPCA Czechy) jest dzielona na równe ilości toyot, peugeotów i citroenów - mimo że za proces produkcji odpowiada koncern Toyota.

Napisano

> Pytałem jaki priorytet miał na myśli.

> Jeśli chodzi o ilość, to np. produkcja fabryki w Kolinie (TPCA Czechy) jest dzielona na równe

> ilości toyot, peugeotów i citroenów - mimo że za proces produkcji odpowiada koncern Toyota.

A na Wegrzech jest priorytet na Suzuki waytogo.gif

Napisano

> A na Wegrzech jest priorytet na Suzuki

Miejmy nadzieję że jest to priorytet tylko ilościowy, a nie np. jakościowy wink.gif

Napisano

> Po 33000km Sedici 1.6 107kM 4x4, dodam coś od siebie.

> Najpierw minusy:

> 1. Przednie słupki są ogromne. Potrafią zasłonić cały samochód, o pieszych czy jednośladach nie

> wspomnę. Przy skręcaniu trzeba się nieźle na wyginać na siedzeniach

masz wersję bez szyb w słupkach?

Napisano

> jak powszechnie wiadomo ceny z cennika różnią się z tymi z salonu

dokładnie

> ja właśnie pokusiłbym się na wersję 4x4 zawsze w zimę większy komfort

ja też

Napisano

Sedici to Suzuki ze znaczkiem Fiata, jak dla mnie to za mało w nim Fiata. Brakuje mi wielu rzeczy do których przyzwyczaiłem się w Stilo.

Napisano

> masz wersję bez szyb w słupkach?

Szybki są tak głęboko osadzone i pod takim kątem, że nic nie dają. Awaryjnie coś można zobaczyć przez okienko po przekątnej.

Widzę że masz Sedici. Chcesz powiedzieć, że ci nie przeszkadzają i nie zasłaniają widoku confused.gif

Napisano

> - ładniejszy

mody z całym szacunkiem ale jak mozesz okreslic czy suzuki jest adniejsze jak to sa te same samochody, identyczne, znaczek mają tylko inny hmm.gif

Napisano

> jak to sa te same samochody, identyczne, znaczek mają tylko inny

Takie identyczne to znowu nie są:

2010-Suzuki-SX4-1-470x300.jpg

fiat_sedici_2009_8.jpg

W zasadzie różnią się wszędzie tam, gdzie dało się to zrobić bez modyfikowania blach. zlosnik.gif

Napisano

> mody z całym szacunkiem ale jak mozesz okreslic czy suzuki jest adniejsze jak to sa te same

> samochody, identyczne, znaczek mają tylko inny

W watkach o jeżdżeniu na światłach chwalisz się super wzrokiem a sedici od sx4 nie odróżniąsz. Zwróć uwagę na zderzaki i grill waytogo.gif

Napisano

> Nie wiem jak jest teraz, ale kiedy wychodziły na rynek, Fiat był droższy o 6k zł za tą samą wersję.

> Zresztą :jak byś miał kupić używane Suzuki i używanego Fiata -w takim samym stanie i cenie- to co

> być wybrał?

różnica brała sie z rozbieżności w wyposażeniu. To co oferowało suzuki różniło sie od fiata. Dla pierwszego z przegu przykładu najtańszy fiat w wersji fresh miał relingi dachowe a sx4 już nie. Dotyczyło to takze innych elementów wyposażenia

Napisano

Generalnie Fiaty wychodzą słabiej wyposażone niż Suzuki, jak ja kupowałem to Suzuki były tylko 3 wersje a Fiat miał więcej.

SX4 w wersji 4x4 miał wszystko w cenie, a we Fiacie w Emotionie nawet brakowało sporo, Fiat wychodził taniej jak się nie dopłaciło do wyposażenia, a jak by brać dokładnie takie same auta (silnik i wypas) to Suzuki wychodziło taniej.

Co do różnic, są tylko w wyglądzie i nic poza tym, nie wiem jak teraz ale we Fiacie szło dostać jakieś rabaty na Sedici czego w Suzuki praktycznie nie dało się zrobić (teraz to się już chyba trochę zmieniło, ale SX4 od tego czasu znacznie poszedł w górę).

Dla mnie to auto to tylko z napędem 4x4, z napędem na przód to jest sporo ciekawszych/większych aut w podobnych pieniądzach.

Na SX4 przekonałem się że nawet tak prosty napęd na 4 łapy świetnie się sprawdza w polskich warunkach, zima to bajka w SXie, auta z napędem jednej osi wymiękają zeby.GIF

Co do samej jazdy, nie jest moim zdaniem tak źle z tą widocznością przez słupki, nie odczuwam jakiegoś wyraźnego dyskomfortu z tym związanego, a jeździłem wieloma autami, może to jest kwestia ustawienia fotela lub "wielkości" kierowcy, nie wiem.

Auto jeździ jak dla mnie wystarczająco (1,6 107KM), jak trzeba to jest spokojne, a jak się pokręci na obrotach to da się coś wyprzedzić.

Fotele nie są jakieś tragiczne, jeździłem kilkaset km w jedną stronę i nie miałem problemów z jakimś bólem, co do głośności to faktycznie na trasie trochę słychać, ale tragedii nie ma.

Co do samego wykorzystania, to się zgadzam z kolegą, to auto nie jest raczej na trasy, choć byłem 700km nad morzem i dało się zajechać bez większego problemu, ale jak bym miał jeździć częściej trasy to kupił bym inne auto.

Do jeżdżenia na miejscu (wieś, małe miasta i średnie miasta) jest IMO świetne. Dziury, krawężniki nie straszne, wysoko się siedzi, wszystko widać.

Bardzo wygodny jest system kluczyka elektronicznego, klima automatyczna.

Co do bagażnika, nie jest duży, ale wygodny i głęboki, nie ma jakichś półek które by go sztucznie zmniejszały, dla mnie starcza a mam rodzinę 2+2 więc wiem coś o tym (do tego basik też się wozi zeby.GIF )

Moim zdaniem Suzuki ma lepszy wizerunek niż Fiat (choć to, to samo auto) i łatwiej będzie je sprzedać jako używane.

Patrząc na Allegro to ciężko kupić auto kupione w kraju bo SXów w 2006-2007 mało w kraju się sprzedało (w 2007 trzeba było czekać na nowe auto w salonie nawet 6-9 miesięcy!), większość Suzuk jest ze stanów, a to już są często powypadkowe.

Napisano

> Szybki są tak głęboko osadzone i pod takim kątem, że nic nie dają. Awaryjnie coś można zobaczyć

> przez okienko po przekątnej.

> Widzę że masz Sedici. Chcesz powiedzieć, że ci nie przeszkadzają i nie zasłaniają widoku

Dokładnie, podoba mi się to rozwiązani, że w środku słupka jest szyba widoczność jest lepsza niż np. w Stilo

Napisano

> Generalnie Fiaty wychodzą słabiej wyposażone niż Suzuki,

ale za to Fiata możesz doposażyć wg swoich upodobań i finansów, a Suzuki nie.

Fiat wychodził taniej jak się nie dopłaciło do wyposażenia, a jak by brać dokładnie takie same auta

> (silnik i wypas) to Suzuki wychodziło taniej.

dołożyłem do swojego Sedici wszystko to co ma Sx4 oprócz elektronicznego kluczyka zapłaciłem mniej niż za Suzuki bo Fiat ma rabaty biglaugh.gif

Napisano

> ale za to Fiata możesz doposażyć wg swoich upodobań i finansów, a Suzuki nie.

> Fiat wychodził taniej jak się nie dopłaciło do wyposażenia, a jak by brać dokładnie takie same auta

> dołożyłem do swojego Sedici wszystko to co ma Sx4 oprócz elektronicznego kluczyka zapłaciłem mniej

> niż za Suzuki bo Fiat ma rabaty

Ty masz wersję z Fiatowskim Dieslem, w Suzuki są one w chorych cenach (mówię o SX4 z dieslem 2.0 i 1.9), a kluczyk elektroniczny to akurat jeden z najlepszych dodatków jakie można mieć w tym aucie zeby.GIF

Napisano

> Dokładnie, podoba mi się to rozwiązani, że w środku słupka jest szyba widoczność jest lepsza niż

> np. w Stilo

Jak ty coś widzisz przez te szybki? Jak ja skręcam w lewo to jest pokaz typu wyginam śmiało ciało. U ojca podobnie. Znajoma klnie ile wlezie, zresztą na pasach przechodnia potrąciła. Ja bym im homologacji nie dał kara.gif Być może przesadzam ale akurat w tym samochodzie wybitnie mim one przeszkadzają. Być może jest to spowodowane tym, że jeżdżę nim na codzień?

Napisano

> Jak ty coś widzisz przez te szybki? Jak ja skręcam w lewo to jest pokaz typu wyginam śmiało ciało.

> U ojca podobnie. Znajoma klnie ile wlezie, zresztą na pasach przechodnia potrąciła. Ja bym im

> homologacji nie dał Być może przesadzam ale akurat w tym samochodzie wybitnie mim one

> przeszkadzają. Być może jest to spowodowane tym, że jeżdżę nim na codzień?

Do okulisty trzeba isc coś z polem widzenia nie teges wink.gif

Napisano

> Ty masz wersję z Fiatowskim Dieslem, w Suzuki są one w chorych cenach (mówię o SX4 z dieslem 2.0 i

> 1.9), a kluczyk elektroniczny to akurat jeden z najlepszych dodatków jakie można mieć w tym

> aucie

a dla mnie to będzie to biglaugh.gif

284138095-NAVI-MEDIA.jpg

post-3892-14352509521327_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.