Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uprawnienia na przyczepę do sam osob.

Featured Replies

Napisano

Witam. Przymierzam się do zakupu przyczepy towarowej do auta osobowego. Problem w tym, że jako posiadacz PJ kat B moge powozić przyczepka o d.m.c. 750 kg a to trochę za mało. Wobec tego musze zrobić dodatkowe uprawnienia (E?) Czy bedę musiał zaliczyć cały kurs teoretyczny z egzaminem, czy tylko same jazdy? jak to praktyce wyglada (jak wygląda sama jazda, np plac manewrowy)? Czy stracę bezterminowe PJ na B na rzecz terminowego na obie kategorie?

Napisano

> Witam. Przymierzam się do zakupu przyczepy towarowej do auta osobowego. Problem w tym, że jako

> posiadacz PJ kat B moge powozić przyczepka o d.m.c. 750 kg a to trochę za mało.

Na B mozesz ciagnac przyczepy duzo ciezsze niz 750kg. Takie ktorych DMC nie przekracza masy wlasnej auta i caly zestaw nie przekracza 3,5T.

Ewentualnie jak masz auto ktore ma 3,5T to mozesz dodatkowo ciagnac przyczepe 750kg, wiec calosc 4250kg i to na kategorii B ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na B mozesz ciagnac przyczepy duzo ciezsze niz 750kg. Takie ktorych DMC nie przekracza masy wlasnej

> auta i caly zestaw nie przekracza 3,5T.

A to ciekawe, bo kiedyś (pare lat temu) chyba tak nie było? Co prawda dotychczas nie interesowałem się przepisami w tym zakresie, ale to 750 kg jako przyczepa lekka do kat B utkwiło mi w pamięci.

Napisano

> A to ciekawe, bo kiedyś (pare lat temu) chyba tak nie było? Co prawda dotychczas nie interesowałem

> się przepisami w tym zakresie, ale to 750 kg jako przyczepa lekka do kat B utkwiło mi w

> pamięci.

Zawsze tak bylo ok.gif Dokladnie masz opisane w tym wątku - http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=276606846&page=0&vc=1 ok.gif

Napisano

> Nie zawsze tak było. Kiedyś na B można było ciągnąć tylko przyczepkę lekką do 750kg.

Kiedy dokladnie to sie zmienilo? hmm.gif

Napisano

> Na B mozesz ciagnac przyczepy duzo ciezsze niz 750kg. Takie ktorych DMC nie przekracza masy wlasnej

> auta i caly zestaw nie przekracza 3,5T.

> Ewentualnie jak masz auto ktore ma 3,5T to mozesz dodatkowo ciagnac przyczepe 750kg, wiec calosc

> 4250kg i to na kategorii B

Dokładnie tak jest i na 100% bo w piatek byłem osobiscie na Policji i sie pytałem bo chcę kupić kamping a mam prawko BCD , i odpowiedz była taka jak ma pan sam Mondeo o masie całkowitej 1850 to może pan ciągnąć przyczepę o masie tak aby nie przekroczyło 3500 czyli masa przyczepy max 1650 i to wszystko bez E

Napisano

TAk w ramach ciekawostek

Przyczepce o DMC do 750kg zrobisz przegląd raz i będzie ważny do jej zezłomowania, natomiast cięższym przegląd nalezy robić co roku.

Napisano

> Dokładnie tak jest i na 100% bo w piatek byłem osobiscie na Policji i sie pytałem bo chcę kupić

> kamping a mam prawko BCD , i odpowiedz była taka jak ma pan sam Mondeo o masie całkowitej 1850

> to może pan ciągnąć przyczepę o masie tak aby nie przekroczyło 3500 czyli masa przyczepy max

> 1650 i to wszystko bez E

To ci zle powiedzieli.

Bo mondeo napewno nie wazy 1650 na pusto.

A DMC przyczepy nie moze byc wieksza niz masa wlasna auta.

Przypuszczam ze mondeo to moze byc cos w okolicach 1300kg i wlasnie taka przyczepe mozesz ciagnac.

Napisano

> TAk w ramach ciekawostek

> Przyczepce o DMC do 750kg zrobisz przegląd raz i będzie ważny do jej zezłomowania, natomiast

> cięższym przegląd nalezy robić co roku.

Bo musi mieć chyba hamulce najazdowe, a to już mechanizm podlegający stałej kontroli.

Napisano

Kategoria E do B jest bardzo prosta do zrobienia, a dodaje dużo w użyteczności kategorii B.

B+E to bardzo duże udogodnienie.

Napisano

> Kategoria E do B jest bardzo prosta do zrobienia, a dodaje dużo w użyteczności kategorii B.

> B+E to bardzo duże udogodnienie.

hmm, w sumie to tylko znosi ograniczenie "DMC przyczepy < masy własnej pojazdu", więc jeżeli ktoś nie jeździ z ciężkimi przyczepami (duże kempingi, lawety) to w zupełności B wystarczy. Ja zamierzam zrobić B+E właśnie ze względu na lawety, bo raczej nie ma takiej, którą by się realnie na B uciągnęło.

Napisano

> To ci zle powiedzieli.

> Bo mondeo napewno nie wazy 1650 na pusto.

> A DMC przyczepy nie moze byc wieksza niz masa wlasna auta.

> Przypuszczam ze mondeo to moze byc cos w okolicach 1300kg i wlasnie taka przyczepe mozesz ciagnac.

Wiadomo co ma w DR wpisane?

Moj Lacetti HB ma wpisana mase wlasna 1280kg z marnym silniczkiem na pokladzie, wydaje mi sie, ze Mondeospokojnie moze miec wiecej wpisane hmm.gif

Napisano

> Nie zawsze tak było. Kiedyś na B można było ciągnąć tylko przyczepkę lekką do 750kg.

od dawna tak nie było. z 10 lat temu pare osob sie zlozylo i po sprawie za brak uprawnień wyszło że niektorzy źle interpretują wyniki

Napisano

> hmm, w sumie to tylko znosi ograniczenie "DMC przyczepy < masy własnej pojazdu", więc jeżeli ktoś

> nie jeździ z ciężkimi przyczepami (duże kempingi, lawety) to w zupełności B wystarczy. Ja

> zamierzam zrobić B+E właśnie ze względu na lawety, bo raczej nie ma takiej, którą by się

> realnie na B uciągnęło.

ja mam kie cced masa auta 1420 kg + ładownosc, laweta dmc 1250 -1300 cows takiego, ladownosc 960 kilo, ma hamulec i bujam sie tym po polsce z cc na lawecie

Napisano

> ja mam kie cced masa auta 1420 kg + ładownosc, laweta dmc 1250 -1300 cows takiego, ladownosc 960

> kilo, ma hamulec i bujam sie tym po polsce z cc na lawecie

Masz rację waytogo.gif w przypadku lekkiego samochodu da się na B. My ze znajomymi jak już mieliśmy przewieść samochód na lawecie, to z reguły były to cięższe modele, i dlatego tak uogólniłem.

Zresztą uwzględniając uwarunkowania techniczne to uwzględniając dmc ceeda (1710 kg) to też jesteś "na styk".

Napisano

> Masz rację w przypadku lekkiego samochodu da się na B. My ze znajomymi jak już mieliśmy przewieść

> samochód na lawecie, to z reguły były to cięższe modele, i dlatego tak uogólniłem.

> Zresztą uwzględniając uwarunkowania techniczne to uwzględniając dmc ceeda (1710 kg) to też jesteś

> "na styk".

wiem kolego. jakbys wiedział ile się naszukalem auta i lawetki to szok ale wszystko z lenistwa i chorego wordu u nas, po tym jak zonka zdawała i zdawała stwierdziłem że nie mam na to czasu.

Napisano

Panowie - pisze do wszystich - zapamietajcie sobie to do czasu zmiany przepisow!!!

W przypadku ciagneicia przyczepy na kat.B rozwazamy DWA aspekty:

1. przepisy ruchu drogowego (slynna tabelka)

2. wymogi techniczne pojazdu (dowod rejestracyjny pojazdu)

PRD mowi wyraznie, ze na kat.B mozna ciagnac przyczepe o dowolnej ilosci osi (akurat o tym w ogole nie ma informacji, wiec mozna) o masie nie wiekszej niz masa wlasna (MW) pojazdu, a caly zestaw nie moze miec wiecej niz 3,5T lub 4250kg dla pojazdu o masie wlasnej bliskiej 3,5T (wtedy moze ciganc przyczepke lekka o masie do 750kg).

Wymogi techniczne zas moga zaostrzyc te warunki. Przykladowo, jesli mamy pojazd o masie 1000kg, wiec zgodnie z PRD moglibysmy ciagnac przyczepe o taiej samej masie, jednakze warunki techniczne pojazdu uniemozliwiaja ciegniecie takiej przyczepy o czym informacja taka zawarta jest w rubryce O1 oraz O2 DR. (UWAGA!!!! W rubrykach tych wpisana jest MMC przyczepy, a nie DMC przyczepy, czyli maksymalna msa calkowita!!!!! Co to oznacza o dsylam do google). I tak np jesli w O1 mamy 800kg, to mozemy ciagna przyczepe nie o masie 1000kg jak to wynika z PRD, ale wlasnie o MMC wynikajacej z homologacji pojazdu.

Ale moze byc tez sytuacja odwrotnia. Np masa wlasna samochodu jest 2000kg, a w O1 figuruje 2500kg (Ford Ranger ma taka sytuacje; moga byc nieco inne wartosci) i wtedy, zgodnie z PRD, na kat.B mozemy ciagnac przyczepe o DMC (podkreslam DMC, nie MMC) 1000kg. Ale na BE wlasnie 2500kg., chyab, ze PRD zaostrza w jakis sposob ten przepis (nie znam dokladnie ograniczen dla kat. BE)

Tak wiec podsumowaujac mamy:

1. PRD i DMC przyczepy

2. O1 i O2 w DR czyli homologacja pojazdu i MMC, a nie DMC przyczepy

Napisano

> Czy stracę bezterminowe PJ na B na rzecz terminowego na obie kategorie?

Po egzaminie na BE dostaniesz bezterminowe prawko na B, BE, i T waytogo.gif

Napisano

> Po egzaminie na BE dostaniesz bezterminowe prawko na B, BE, i T

A to dalej daja bezterminowe prawa jazdy?

Napisano

> A to dalej daja bezterminowe prawa jazdy?

Tak. Terminowe są uprawnienia zawodowe, czyli obecnie Świadectwo Kwalifikacji - ważne przez 5 lat, potem przedłużane za pomocą szkoleń okresowych ok.gif

Napisano

> Tak. Terminowe są uprawnienia zawodowe, czyli obecnie Świadectwo Kwalifikacji - ważne przez 5 lat,

> potem przedłużane za pomocą szkoleń okresowych

To ciekawostka, bo jak robilem prawo jazdy w 2008 (kat. D) to mi powiedziano ze prawo jazdy jest teraz na 5 lat.

I zarazem kat. B ktora mialem wczesniej bezterminowo, zmieniono mi na 5 lat.

Takze przypuszczam, ze jesli ktos zrobi sobie BE, to mimo ze wczesniej mial B bezterminowo, to dostanie teraz obie kategorie na 5 lat.

Napisano

W przypadku B, BE, C, CE i T samo prawko jest bezterminowe, "datę ważności" przy kat. C/CE wpisują dopiero jak masz świadectwo kwalifikacji zawodowej. Nie posiadam kat. D, ale myślę że jest podobnie smile.gif

Napisano

> Kiedy dokladnie to sie zmienilo?

Chyba pod koniec lat 90 ubiegłego wieku, gdy weszła w życie duża nowelizacja ustawy "Prawo o ruchu drogowym" hmm.gif

Napisano

> Kategoria E do B jest bardzo prosta do zrobienia, a dodaje dużo w użyteczności kategorii B.

> B+E to bardzo duże udogodnienie.

zależy dla kogo niewiem.gif

dla mnie to żadne udogodnienie grinser006.gif

dla przykładu, c-max w wrsji diesel ma DMC przyczepy 1500kg, ale MW ok 1400kg i na B tyle może ciągnąć spineyes.gif

mój ma 1200kg, MW 1360kg więc sprawa jasna

śmigam z przyczepą 1000kg i problemów nie ma

a przegląd, cóż za problem, fakt że niecałą 100 trza wyłożyć, ale przynajmniej sprawdzą działanie hamulca i stan zawieszenia ok.gif

Napisano

1,5 miesiąca temu odebrałem B+E. Wydane bezterminowo (o tym decydują badania lekarskie aktualnie), ale coś ma się zmieniać niedługo i te bezterminowe "prawka" wszystkich mają być ważne do 2033r chyba.

Przy kategorii "T" w prawku nie ma nic wpisanego.

Napisano

> Panowie - pisze do wszystich - zapamietajcie sobie to do czasu zmiany przepisow!!!

CIACH

a czy może ktoś zrobić jakiś prosty kalkulator w excelu, gdzie by się wszystko wpisywało dane z DR i by liczył co można? bo ja nadal nie rozumiem biglaugh.gif

u mnie: masa własna auta - 1426 kg

MMC auta (F.1. w DR) - 1900 kg

DMC pojazdu (F2 w DR): 1900 kg

MMC Przyczepy z hamulcem/bez hamulca (O1/O2 w DR) 1300kg /600 kg

czy ktoś mi może opisac jakie cieżary mogę ciągać? i jaką przyczepę musze mieć do tego?

Napisano

> CIACH

> a czy może ktoś zrobić jakiś prosty kalkulator w excelu, gdzie by się wszystko wpisywało dane z DR

> i by liczył co można? bo ja nadal nie rozumiem

> u mnie: masa własna auta - 1426 kg

> MMC auta (F.1. w DR) - 1900 kg

> DMC pojazdu (F2 w DR): 1900 kg

> MMC Przyczepy z hamulcem/bez hamulca (O1/O2 w DR) 1300kg /600 kg

> czy ktoś mi może opisac jakie cieżary mogę ciągać? i jaką przyczepę musze mieć do tego?

na B

ponieważ MW auta jest większa jak DMC przyczepy, to ta druga jest kluczowa - DMC przyczepy 1300kg

teraz sprawdzasz czy nie przekroczysz 3500kg DMC zestawu

DMC auta - 1900kg, plus 1300kg przyczepa - DMC zestawu 3200kg

więc ok.gif

Napisano

> CIACH

> a czy może ktoś zrobić jakiś prosty kalkulator w excelu, gdzie by się wszystko wpisywało dane z DR

> i by liczył co można? bo ja nadal nie rozumiem

> u mnie: masa własna auta - 1426 kg

> MMC auta (F.1. w DR) - 1900 kg

> DMC pojazdu (F2 w DR): 1900 kg

> MMC Przyczepy z hamulcem/bez hamulca (O1/O2 w DR) 1300kg /600 kg

> czy ktoś mi może opisac jakie cieżary mogę ciągać? i jaką przyczepę musze mieć do tego?

o1 kolego o1

1426 waży auto.

ładujesz maksymalnie auto i masz 1900.

o1 mówi że przyczepa może mieć dmc 1300 z hamulcem i takiej musisz szukać.

ładownośc powie ci już dowód przyczepy który po odjęciu od dmc masy włąsnej poda ci ile możesz zapakować na nią.

Napisano

> Witam. Przymierzam się do zakupu przyczepy towarowej do auta osobowego. Problem w tym, że jako

> posiadacz PJ kat B moge powozić przyczepka o d.m.c. 750 kg a to trochę za mało. Wobec tego

> musze zrobić dodatkowe uprawnienia (E?) Czy bedę musiał zaliczyć cały kurs teoretyczny z

> egzaminem, czy tylko same jazdy? jak to praktyce wyglada (jak wygląda sama jazda, np plac

> manewrowy)? Czy stracę bezterminowe PJ na B na rzecz terminowego na obie kategorie?

284217314-przyczepy%28Small%29.JPG

Napisano

> W przypadku B, BE, C, CE i T samo prawko jest bezterminowe, "datę ważności" przy kat. C/CE wpisują

> dopiero jak masz świadectwo kwalifikacji zawodowej. Nie posiadam kat. D, ale myślę że jest

> podobnie

Nadal mam inne doswiadczenia.

Tak jak pisalem zrobilem D 2.5 roku temu i mi wpisali na 5 lat. Powiedziano mi ze nie ma innej opcji.

Moze gdybym nie musial nosic okularow to byloby inaczej. Moze w tym jest sęk.

Nie robilem wtedy zadnych kursow na przewoz osob, rzeczy, itp. Jedynie samo prawo jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.