Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oślepianie.

Featured Replies

Napisano

> Światła drogowe też są "normalnym oświetleniem pojazdu" - jeździsz na "długich"?

Szkoda dyskutować - on i tak będzie wiedział lepiej

Napisano

> tylko w polsce kazdy jest szeryfem i wymierza sprawiedliwość krzyczac na CB i oślepiajac drogowymi

No przecież przed chwilą napisałem, że nie tylko w Polsce. pad.gif

mar00ha

Napisano

> ..jakie pytanie taka odpowiedź...

A jakie było pytanie? clown.gif

Czyż światła drogowe nie są "normalnym oświetleniem pojazdu"? Są i - tak samo jak przeciwmgłowe - używa się ich w konkretnych sytuacjach, a nie jak "dostosujesz według własnej oceny sytuacji".

Nie potrafisz nawet logicznie podeprzeć swojej tezy. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A jakie było pytanie?

> Czyż światła drogowe nie są "normalnym oświetleniem pojazdu"? Są i - tak samo jak przeciwmgłowe -

> używa się ich w konkretnych sytuacjach, a nie jak "dostosujesz według własnej oceny sytuacji".

> Nie potrafisz nawet logicznie podeprzeć swojej tezy.

..logicznie podparłem ją wypowiedzią policjanta kilka postów wyżej...

poza tym nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą kolego ponieważ czepianie sie słówek/wyrazów jest na etapie podstawówki ok.gif

Napisano

> No przecież przed chwilą napisałem, że nie tylko w Polsce.

> mar00ha

...zobacz, a ja zrobiłem po Włoszech jakies 4 tys km w różnych warunkach oprócz śniegu i jakoś mi nie migali na przeciwmgielne na kretych górskich drogach hmm.gif

Napisano

> ..logicznie podparłem ją wypowiedzią policjanta kilka postów wyżej...

> poza tym nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą kolego ponieważ czepianie sie słówek/wyrazów jest

> na etapie podstawówki

Nie "czepianie się słówek", tylko walnąłeś babola o uznaniowym stosowaniu się do przepisów KD, a teraz się motasz. clown.gif

Napisano

> Nie "czepianie się słówek", tylko walnąłeś babola o uznaniowym stosowaniu się do przepisów KD, a

> teraz się motasz.

...IMO każdy interpretuje przepisy KD tak jak mu pasuje... i tego sie nie wypieram ok.gif wypowiedź policjanta przytoczylem dla krzykaczy o przeciwmgielnych przednich używanych gdy nie ma mgły ok.gif

Napisano

> ...zobacz, a ja zrobiłem po Włoszech jakies 4 tys km w różnych warunkach oprócz śniegu i jakoś mi

> nie migali na przeciwmgielne na kretych górskich drogach

Rozumiem że wsiadasz rano do auta i prócz włączenia świateł mijania z miejsca włączasz przeciwmgielne bo masz ? Tak bronisz tych przeciwmgielnych że aż dziw bierze. Tym bardziej dziw bierze, że przeciwmgielne zupełnie nic nie dają na co dzień, zwłaszcza w deszczu jesiennym gdy poza odblaskiem od jezdni dla jadących z przeciwka nie osiągasz dla siebie nic. No poza tym że pokazujesz innym że masz te światła, znaczy masz bogatą furę zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

...po zmroku włączam, w deszczu, we mgle... ok.gif dla lasnu nie mam zwyczaju włączać aczkolwiek nie przeszkadza mi jeśli ktoś w dzień ma przeciwmgielne włączone..generalnie mi to nie przeszkadza...cały czas mowa o przeciwmgielnych przednich ok.gif

Napisano

> ...po zmroku włączam, w deszczu, we mgle... dla lasnu nie mam zwyczaju włączać czakolwiek nie

> przeszkadza mi jeśli ktoś w dzień ma przeciwmgielne włączone..generalnie mi to nie

> przeszkadza...cały czas mowa o przeciwmgielnych przednich

Tak tak, przednich. Pytanie tylko PO CO? Bo zupełnie nie z powodu tego żeby Ci to polepszyło widoczność.

Napisano

> ...IMO każdy interpretuje przepisy KD tak jak mu pasuje...

pad.gif

Akurat tu wykładnia jest jednoznaczna.

> i tego sie nie wypieram wypowiedź

> policjanta przytoczylem dla krzykaczy o przeciwmgielnych przednich używanych gdy nie ma mgły

Ale pamiętasz, że opady atmosferyczne, to nie tylko deszcz? clown.gif

Napisano

> ...po zmroku włączam, w deszczu, we mgle...

To może zacznij przy śnieżycy - chociaż będzie zgodnie z prawem. ok.gif

Napisano

> ...ja generalnie podchodze do tego podobnie jak Ty - jak jade w terenie niezabudowanym to właczam

> halogeny ( zawsze troche doświetlaja pobocze ), jak stoje na światłach to trzymam wcisniety

> bardzo czesto stop i mam gleboko w poważaniu czy kogos to oslepia czy nie...jak ktoś ma

> problemy z oczami to nie powinien jeździć w nocy nie rozumiem płaczków którym przeszkadza

> normalne oswietlenie pojazdu...

nie umiesz yikes.gif ??? masz niesprawny ręczny hamulec... confused.gif

Napisano

> Tak tak, przednich. Pytanie tylko PO CO? Bo zupełnie nie z powodu tego żeby Ci to polepszyło

> widoczność.

...Powiem tak...w każdym samochodzie światła świecą inaczej wiec IMO nie mozna generalizować...jeśli Tobie w Twoim samochodzie nic n ie dają to ok, ale zauważ że innym kierowcom w innych samochodach mogą pomóc ok.gif

Napisano

> ...Powiem tak...w każdym samochodzie światła świecą inaczej wiec IMO nie mozna

> generalizować...jeśli Tobie w Twoim samochodzie nic n ie dają to ok, ale zauważ że innym

> kierowcom w innych samochodach mogą pomóc

Kiedy pomogą? Jak pada normalny deszcz? Zwykłe światła mijania widać wtedy i tak z wielkich odległości. W nocy? to samo.

Napisano

> ...Powiem tak...w każdym samochodzie światła świecą inaczej wiec IMO nie mozna

> generalizować...jeśli Tobie w Twoim samochodzie nic n ie dają to ok, ale zauważ że innym

> kierowcom w innych samochodach mogą pomóc

Zgodzę się z Tobą jak mi pokażesz zdjęcia.

A mój sceptycyzm wynika z tego że jeździłem bardzo wieloma autami i w żadnym, ale to w żadnym włączenie w normalnych warunkach świateł przednich przeciwmgielnych (noc, jadę po mieście, pada deszcz, albo nawet nie pada) nie dawało NIC. A wiem że o ile jak jest sucho to przeciwmgielne w zasadzie nie przeszkadzają innym, o tyle jak już popada to odbijają się one od asfaltu i są utrudnieniem (światłą mijania nie powodują takiego efektu bo ich strumień światła jest inaczej skierowany). Jedyny moment kiedy mi się przydają p.przeciwmgielne poza mgłą, to powolna jazda po bardzo zniszczonej drodze w nocy żeby widzieć lepiej dziurska na jezdni (Stryków - Brzeziny jak ktoś jeździ)

Napisano

Mnie np.: dość ostro biją po oczach ... nowe DIODOWE stopy w autach. Diody dają bardziej PUNKTOWE i intensywne światło. Tradycyjne lampy tylne bardziej rozpraszały światło.

Oczywiście mam na mysli stanie za kimś na skrzyżowaniu w bardzo ciemnym miejscu (brak oświetlenia ulicznego, zachmurzone niebo nocą) kiedy jest duży kontrast.

Z kolei wprost przeciwna obserwacja. Znowu LEDy z tyłu: słoneczny dzień i dość blisko auta stoję. Kierunkowskaz tylny jest jako obwódka stopów (Passaty chyba?) bardzo kiepsko widać że w ogóle toto miga...

Dla mnie LEDY są ładne ale mniej praktyczne i mniej bezpieczniejsze.... od klasycznych kloszy tylnych lamp.

Napisano

W Niemczech, Irlandii, UK, nie oślepia a w Polsce oślepia - Polak ma zawsze pod górkę.

Kurde a mnie nie oślepia - może mam jaskrę? Nie to nie to byłem u okulisty wszystko OK.

Napisano

> W Niemczech, Irlandii, UK, nie oślepia a w Polsce oślepia - Polak ma zawsze pod górkę.

> Kurde a mnie nie oślepia - może mam jaskrę? Nie to nie to byłem u okulisty wszystko OK.

napewno nie jest tak, że oślepia że aż trzeba oczy zamykać, ale jak jest ciemno to w aucie mam czerwono jakbym zapalił podsufitke z czerwoną żarówką... o to chodzi, że te światła są jasne. mnie osobiści to nie przeszkadza. co do migaczy ledowych wyżej wymienionych.. tez się z tym zgadzam... słabo widoczne z tyłu, zwłaszcza w dzień. ostatnio widziałem też tylko nie pamiętam jaki to był samochód, że migacze to był tylko jeden pasek LED idący wzdłuż całych tylnych świateł... kompletnie tego nie widac jak mruga

Napisano

a nie jest tak przypadkiem że można je włączać przy pogorszeniu warunków pogodowych ? czyli juz w deszczu

Napisano

> a nie jest tak przypadkiem że można je włączać przy pogorszeniu warunków pogodowych ? czyli juz w

> deszczu

mówisz o halogenach? podobno można je włączać dopiero przy widoczności spadającej do ok 50m...

Napisano

> mówisz o halogenach? podobno można je włączać dopiero przy widoczności spadającej do ok 50m...

Ten przepis dotyczy tylko tylnego, czerwonego "halogena".

Napisano

przeciwmgielnych przednich. tylnie mozna włączyc jak widocznośc spada poniżej 30 m chyba

Napisano

> Ten przepis dotyczy tylko tylnego, czerwonego "halogena".

no właśnie nie wiem jak z przednimi. ale zauważ ile osób nagminnie używa tylnego bez takiej potrzeby...

Napisano

> Jeżeli są źle ustawione to oślepiają. Ale jeżeli są ustawione prawidłowo to nie oślepiają.

przeciwmgłowe nawet dobrze ustawione, oślepiają zwłaszcza po deszczu bo asfalt jest mokry i odbija się strasznie.

> A już tym bardziej nie potrafię pojąć jak mogą oślepiać światła STOP, tylne przeciwmgłowe lub

> kierunkowskaz, bo raz nawet gościu na skrzyżowaniu podszedł do mnie i narzekał, że mój

> kierunkowskaz go oślepia.

z tym kierunkiem to przegięcie, bo niby co masz zrobić nie używać kierunków grinser006.gif? Natomiast tylne przeciwmgielne

jak najbardziej dlatego nie używa się go gdy nie potrzeba. Jeśli chodzi o stop to kulturalnie jest użyć ręcznego i nie trzymać cały czas wciśniętego stopu.

> Zupełnie nie pojmuję takiej bezsensownej nagonki na

przednie światła przeciwmgłowe.

ma ona sens, i bardzo dobrze, że tępi się inwalidów umysłowych którzy nie wiedzą do czego służy dane oświetlenie pojazdu.

> Tu też, skoro ktoś dopuścił te światła do eksploatacji to chyba nie po to by oślepiały tylko po to

> by pomagały.

pomagały ale w odpowiednich sytuacjach.

> Ktoś by powiedział, że od mokrego asfaltu się odbija i oślepia.

tak jest

> No to ja się zapytam, co ze światłami mijania? Światło emitowane przez te lampy też odbija się od

> mokrego asfaltu i jakoś nie przeszkadza.

no właśnie nie jest to aż, tak upierdliwe.

> Mnie osobiście oślepiają tylko światła drogowe i nieprzepisowe zenony, żadne inne światła mnie nie

> oślepiają.

to dobrze smile.gif

> Wszystko wszystkich oślepia i przeszkadza, najlepiej wróćmy do lamp karbidowych lub w ogóle

> wyłączmy światła. Tak będzie lepiej.

nie wystarczy myśleć gdy siedzi się za kierownicą.

Napisano

> Zainspirowany tym wątkiem zacząłem się zastanawiać nad tym czemu ludzie marudzą, że oślepiają ich

> światła.

> Rozumiem światła drogowe lub źle ustawione światła mijania lub źle ustawione przednie światła

> przeciwmgłowe.

> Jeżeli są źle ustawione to oślepiają. Ale jeżeli są ustawione prawidłowo to nie oślepiają.

> A już tym bardziej nie potrafię pojąć jak mogą oślepiać światła STOP, tylne przeciwmgłowe lub

> kierunkowskaz, bo raz nawet gościu na skrzyżowaniu podszedł do mnie i narzekał, że mój

> kierunkowskaz go oślepia.

> Nie wiem co ludzie mają za wzrok, że wszystko ich oślepia.

> Chyba producent lampy nie strzeliłby sobie w kolano wypuszczając na rynek lampę, która by

> oślepiała.

> Zupełnie nie pojmuję takiej bezsensownej nagonki na przednie światła przeciwmgłowe.

> Tu też, skoro ktoś dopuścił te światła do eksploatacji to chyba nie po to by oślepiały tylko po to

> by pomagały.

> Ktoś by powiedział, że od mokrego asfaltu się odbija i oślepia.

> No to ja się zapytam, co ze światłami mijania? Światło emitowane przez te lampy też odbija się od

> mokrego asfaltu i jakoś nie przeszkadza.

> Mnie osobiście oślepiają tylko światła drogowe i nieprzepisowe zenony, żadne inne światła mnie nie

> oślepiają.

> Co do całej sprawy oślepiania to wydaje mi się, że wzięło się to z tego, że kiedyś dwóch kolesi z

> jakiegoś medium się spotkało i nie wiedzieli o czym pisać w gazecie to napisali o tym, że

> niektóre światła oślepiają i taki jeden z drugim kierowca, któremu dotychczas to zwisało i

> kompletnie nie przeszkadzało oraz nie zwracał na to uwagi nagle zaczęło wszystko oślepiać i

> przeszkadzać.

> Wszystko wszystkich oślepia i przeszkadza, najlepiej wróćmy do lamp karbidowych lub w ogóle

> wyłączmy światła. Tak będzie lepiej.

Miałem wątpliwą przyjemność spędzić 6 godzin na granicy serbsko-węgierskiej. Całe stada tureckich Niemców. Kobieta przede mną cały czas trzymała nogę na hamulcu, światła na wysokości oczu, niestety mocno świeciły. Jeszcze za dnia można było wytrzymać, ale gdy nastał zmrok można było oszaleć. Na szczęście można było się dogadać w języku innym niż turecki i po jakimś czasie kobieta zaczęła się pilnować.

Napisano

> Jeszcze za dnia można było wytrzymać, ale gdy nastał zmrok można było

> oszaleć.

A wystarczyłaby mała modyfikacja sterowania oświetlenia.

- Wciśnięty hamulec i prędkościomierz wkszuje cokolwiek powyżej zera - światła STOP świecą stale pełną mocą.

- Wciśnięty hamulec, auto stoi - po np. 5 sekundach światła STOP zaczynają świecić mniejszą mocą, idąc dalej, po np. 10 s gasną.

Trzeba by pewnie zmienić przepisy, ale pamiętam, że 3 stop kiedyś był nielegalny. smile.gif

Napisano

Ja używam halogenów wtedy kiedy potrzebuję.

- w dzień w normalnych warunkach - NIE KORZYSTAM

- w dzień gdy mocno sypie śnieg/pada deszcz i jadę więcej jak 60 km/h - ZALEŻY

- w nocy na parkingach - WŁĄCZAM

- w nocy na krętych drogach - WŁĄCZAM

- w nocy gdy mocno sypie śnieg lub pada deszcz - ZALEŻY

Jeśli ktoś mi mruga długimi w takich warunkach to tym samym się odpłacam. Zawsze jak je włączam to z jakiegoś powodu i to ja oceniam sytuacje czy potrzebuję je włączyć czy nie.

Piszesz o inwalidach umysłowych... a mnie się wydaje że powinieneś iść do okulisty skoro Cię DOBRZE USTAWIONY halogen oślepia.

Tacy właśnie są ludzie.. próbuje się na siłę tępić coś co ktoś kiedyś se ubzdurał.

Tak samo nie mogę zrozumieć głupiego mrugania osobom, które jadą bez świateł mijania. Skoro ktoś nie chce włączać to gó*no powinno to obchodzić takiego mrugacza.

Mam jednak inną rzecz, która mnie akurat bardzo przeszkadza, mianowicie źle ustawione światła lub brak światła z jednej strony. To jest coś co doprowadza mnie do szału. Nie rozumiem czemu policja jest tak obojętnie nastawiona do tego przypadku.

Napisano

> Piszesz o inwalidach umysłowych... a mnie się wydaje że powinieneś iść do okulisty skoro Cię DOBRZE

> USTAWIONY halogen oślepia.

A przeczytaj co napisał co go oślepia zanim kogoś wyślesz do okulisty no.gif

Napisano

> Tak samo nie mogę zrozumieć głupiego mrugania osobom, które jadą bez świateł mijania. Skoro ktoś

> nie chce włączać to gó*no powinno to obchodzić takiego mrugacza.

Wiesz - może sobie ktoś zapomniał włączyć. W części samochodów nie ma kontrolki.

Napisano

> W części samochodów nie ma kontrolki.

bez żartu.. serio??

Napisano

> bez żartu.. serio??

Serio. W większości japońskich i np w takim Matizie. A nawet jakby była to żarówka też się może spalić.

Napisano

> Jeśli ktoś mi mruga długimi w takich warunkach to tym samym się odpłacam. Zawsze jak je włączam to

> z jakiegoś powodu i to ja oceniam sytuacje czy potrzebuję je włączyć czy nie.

trzeba też pomyśleć o innych, nie jesteś sam na drodze.

> Piszesz o inwalidach umysłowych... a mnie się wydaje że powinieneś iść do okulisty skoro Cię DOBRZE

> USTAWIONY halogen oślepia.

nie tylko mnie, to już udowodnione, że tak jest nie ma co się nad tym rozwodzić smile.gif

> Tacy właśnie są ludzie.. próbuje się na siłę tępić coś co ktoś kiedyś se ubzdurał.

wydaje Ci się

> Tak samo nie mogę zrozumieć głupiego mrugania osobom, które jadą bez świateł mijania. Skoro ktoś

> nie chce włączać to gó*no powinno to obchodzić takiego mrugacza.

to po prostu zwrócenie uwagi, zwykła kultura po prostu. Po co ktoś ma się nadziać na patrol drogówki z tak błahego powodu?

> Mam jednak inną rzecz, która mnie akurat bardzo przeszkadza, mianowicie źle ustawione światła lub

> brak światła z jednej strony. To jest coś co doprowadza mnie do szału. Nie rozumiem czemu

> policja jest tak obojętnie nastawiona do tego przypadku.

nie jest tak do końca obojętna, kiedyś gdy miałem pierwsze auto to nie myślałem o ustawianiu świateł podczas pierwszej kontroli drogowej przyczepili się do tego, nie zabrali dowodu ale pogaducha była grinser006.gif

Napisano

> Zgodzę się z Tobą jak mi pokażesz zdjęcia.

> A mój sceptycyzm wynika z tego że jeździłem bardzo wieloma autami i w żadnym, ale to w żadnym

> włączenie w normalnych warunkach świateł przednich przeciwmgielnych (noc, jadę po mieście,

> pada deszcz, albo nawet nie pada) nie dawało NIC. A wiem że o ile jak jest sucho to

> przeciwmgielne w zasadzie nie przeszkadzają innym, o tyle jak już popada to odbijają się one

> od asfaltu i są utrudnieniem (światłą mijania nie powodują takiego efektu bo ich strumień

> światła jest inaczej skierowany). Jedyny moment kiedy mi się przydają p.przeciwmgielne poza

> mgłą, to powolna jazda po bardzo zniszczonej drodze w nocy żeby widzieć lepiej dziurska na

> jezdni (Stryków - Brzeziny jak ktoś jeździ)

...nie mam zamiaru nic nikomu udowadnic - uzywam ich wtedy gdy uwazam to za stosowne - jak ktos mi na halogeny odplaca sie dlugimi to też je wlaczam i po temacie ok.gif

Napisano

> Kiedy pomogą? Jak pada normalny deszcz? Zwykłe światła mijania widać wtedy i tak z wielkich

> odległości. W nocy? to samo.

...pomagaja i sa zgodne z przepisami KD ok.gif

Napisano

> ...nie mam zamiaru nic nikomu udowadnic - uzywam ich wtedy gdy uwazam to za stosowne - jak ktos mi

> na halogeny odplaca sie dlugimi to też je wlaczam i po temacie

to ja uznam za stosowne jechac na drogowych, a co, przeciez lepiej swieca niz mijania.

te mroczki, jakie bedziesz mial po minieciu mnie, to tylko twoja wyobraznie, nie oslepilem cie, ja tak uwazam

Napisano

> bez żartu.. serio??

wyobraz sobie ze tak jest w wielu autach, nie tylko japonskich ale i niemieckich.

Napisano

> ...nie mam zamiaru nic nikomu udowadnic - uzywam ich wtedy gdy uwazam to za stosowne - jak ktos mi

> na halogeny odplaca sie dlugimi to też je wlaczam i po temacie

I masz odpowiedź dlaczogo u nas jeździ się tak jak się jeździ. Jeżeli mysli się tylko kategoriami "ja", "mi", "moje" ....

Napisano

> wyobraz sobie ze tak jest w wielu autach, nie tylko japonskich ale i niemieckich.

potwierdzam grinser006.gif i w matizie nie miałem i w obecnym nissanie też nie mam (nie rozumiem tej oszczędności w fabryce:P)

Napisano

> I masz odpowiedź dlaczogo u nas jeździ się tak jak się jeździ. Jeżeli mysli się tylko kategoriami

> "ja", "mi", "moje" ....

właśnie i to jest problem, połowa powinna mieć zabrane prawka za brak używania mózgu to by było zdecydowanie bezpieczniej i przyjemniej na drodze.

Napisano

> Rozumiem światła drogowe lub źle ustawione światła mijania lub źle ustawione przednie światła

> przeciwmgłowe.

Niestety, ale ksenony mimo, że są prawidłowo ustawione to też oślepiają.

Napisano

> to ja uznam za stosowne jechac na drogowych, a co, przeciez lepiej swieca niz mijania.

> te mroczki, jakie bedziesz mial po minieciu mnie, to tylko twoja wyobraznie, nie oslepilem cie, ja

> tak uwazam

OMG screwy.gif czasem wydaje mi sie ze dyskusje na AK sa na poziomie podstawówki no.gif czy w każdej wypowiedzi musze dodawać ze chodzi o logiczne myślenie i używanie mózgu ?? nie rozumiem dlaczego porównujesz jazde na halogenach do świateł drogowych... hmm.gif

Napisano

> I masz odpowiedź dlaczogo u nas jeździ się tak jak się jeździ. Jeżeli mysli się tylko kategoriami

> "ja", "mi", "moje" ....

...jeździ sie tak bo ludzie zamiast jeździć bezstresowo i miec wiele rzeczy w du... to stresuja sie, podniecaja jazda, jacy to oni sa super kierowcy i sami probuja uczyć innych ok.gif czytajac niekture wypowiedzi na AK dochodze do wniosku ze niektórzy mogliby zabić kogos za trzymanie nogi na stopie albo za jazde na halogenach hehe.gifhehe.gif

Napisano

> właśnie i to jest problem, połowa powinna mieć zabrane prawka za brak używania mózgu to by było

> zdecydowanie bezpieczniej i przyjemniej na drodze.

...moze zacznij od siebie, a rozliczanie reszty kierowców zostaw odpowiednim i przeszkolonym do tego osobom...i zowu pojawia sie prawdziwy obraz Polaka - "ja wiem i umiem wszystko najlepiej, znam sie na wszystkim..." smirk.gifno.gif

Napisano

> ...moze zacznij od siebie, a rozliczanie reszty kierowców zostaw odpowiednim i przeszkolonym do

> tego osobom...i zowu pojawia sie prawdziwy obraz Polaka - "ja wiem i umiem wszystko najlepiej,

> znam sie na wszystkim..."

Odnosze dziwne wrażenie, ze piszesz o sobie hehe.gif

Napisano

> ...zobacz, a ja zrobiłem po Włoszech jakies 4 tys km w różnych warunkach oprócz śniegu i jakoś mi

> nie migali na przeciwmgielne na kretych górskich drogach

Pisałem o autostradzie. A dokładniej o A22 od Verony do Przełęczy Brenner.

mar00ha

Napisano

> ...jeździ sie tak bo ludzie zamiast jeździć bezstresowo i miec wiele rzeczy w du... to stresuja

> sie, podniecaja jazda, jacy to oni sa super kierowcy i sami probuja uczyć innych czytajac

> niekture wypowiedzi na AK dochodze do wniosku ze niektórzy mogliby zabić kogos za trzymanie

> nogi na stopie albo za jazde na halogenach

Ależ ja nikogo nie pouczam, nikomu nie mrygam długimi. A wiesz dlaczego? Bo to może spowodować tragedie. Kogoś na chwilę oślepię długimi i nie daj Boże nie zauważy pieszego.

Napisano

> ...moze zacznij od siebie, a rozliczanie reszty kierowców zostaw odpowiednim i przeszkolonym do

> tego osobom...i zowu pojawia sie prawdziwy obraz Polaka - "ja wiem i umiem wszystko najlepiej,

> znam sie na wszystkim..."

Dlaczego od siebie ma zacząć, przeciez to Ty "używasz kiedy Ci pasuje" czyż nie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.