Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Optima - ciekawie rozwija się Kia

Featured Replies

Napisano

Piękna jest, za Onet.pl

Quote:

Kia rozwija swoje produkty w imponującym tempie. Zaledwie 10 lat temu firma miała w ofercie przestarzały model Pride, którego konstrukcja pamiętała lata 80. ubiegłego wieku. Obecnie w ofercie koreańskiej marki znajdują się auta mogące rywalizować z najlepszymi.

Wkrótce gamę uzupełni model Optima, którego europejska premiera miała miejsce podczas Salonu Samochodowego w Paryżu. Następca Magentisa został zaprojektowany przez Petera Schreyera. Designer przez lata pracował dla koncernu Audi-VW i był odpowiedzialny m.in. za wygląd Audi A3, A4, A6 oraz TT.

Kia Optima to najnowsze dzieło Schreyera. Elegancka i proporcjonalna limuzyna wygląda równie dobrze co najlepsze samochody segmentu D. Podobać mogą się proste i masywne kształty poszczególnych elementów karoserii oraz opadająca linia dachu. Dobre wrażenie robi także kabina z kokpitem otaczającym kierowcę. Pozostaje żałować, że do jej wykończenia użyto materiałów pośledniej jakości.

Lista jednostek napędowych nie będzie przesadnie długa. Kia zaproponuje klientom Optimę z benzynowym silnikiem 2.0 Nu (170 KM) oraz wysokoprężnym 1.7 U2 (136 i 160 KM). Jednostki napędowe zostaną połączone ze skrzyniami ręcznymi lub automatycznymi. Oba rodzaje przekładni będą sześciostopniowe. We wszystkich wersjach znajdą się systemy ograniczające zużycie paliwa. Wśród nich - alternator z funkcją oszczędzania mocy, system zarządzania działaniem akumulatora oraz opcjonalny układ ISG, który wyłączy silnik na czas postoju. Z deklaracji producenta wynika, że najbardziej oszczędna wersja będzie spalała poniżej 4,5 l/100km.

Po raz pierwszy Kia pokazała Optimę na salonie w Nowym Jorku. W Korei sprzedaż rozpoczęła się w maju. Miesiąc później sprzedano ponad 10 tysięcy egzemplarzy samochodu! W Europie Optima wejdzie do sprzedaży w drugiej połowie przyszłego roku. Samochody będą pochodziły z koreańskiej fabryki Hwasung. Optima będzie również wytwarzana w Chinach, jednak Kia deklaruje, że będą sprzedawane wyłącznie w Kraju Środka.

W Europie auto będzie dostępne z 7-letnią gwarancją z limitem 150 tys. kilometrów, którą mogą w całości "dziedziczyć" kolejni właściciele samochodu. Kia zapowiada, że kolejnym atutem Optimy będzie wyposażenie. W standardzie znajdą się m.in. elektrycznie sterowane szyby i lusterka, odmrażacz szyby czołowej, fotel kierowcy z elektryczną regulacją podparcia lędźwiowego, klimatyzacja, system audio oraz podłokietnik tylnej kanapy. Ceny z pewnością będą bardzo konkurencyjne. Czy Optima wzbudzi duże zainteresowanie klientów? Wszystko na to wskazuje.

Napisano

Przednie światło coś ala mondeo, tylne ala jaguar - podoba mi się ok.gif

Napisano

Faktycznie, całkiem ładny samochód ok.gif

Napisano

> Piękna jest, za Onet.pl

Fakt, stylistyka coraz lepsza, choć Azji w niej jeszcze sporo.

Szkoda tylko, że proste naprawy (gwarancyjne lub nie) zajmują im taką masę czasu. I samochodu zastępczego nie dają.

Napisano

> Piękna jest

ok.gif

Ciekawe jak ceny będą się kształtowały hmm.gif

Napisano

> Piękna jest

Z zewnatrz ok nawet ale wnetrze typowa koreanska tragedia. Do tego hebel malutenki...

Napisano

> Z zewnatrz ok nawet ale wnetrze typowa koreanska tragedia. Do tego hebel malutenki...

Rzeczywiście, wnętrze szału nie robi, ale na zewnątrz..super! ok.gif

Napisano

tył mondeo, przód jakby accord, środek deczko civic-ufo

dla mnie fajnie to wygląda ok.gif

ile może kosztować? hmm.gif

Napisano

Ostatnio w Car & Driver był artykuł o tym które firmy mają najlepszych stylistów. Kia była #1.

P.S. Na ostatnim miejscu była Toyota/Lexus smile.gif

Napisano

> Z zewnatrz ok nawet ale wnetrze typowa koreanska tragedia. Do tego hebel malutenki...

No masz, a ja akurat uważam, że najlepiej to im wyszło w tym aucie wnętrze. grinser006.gif

Napisano

..zlepek linii accorda (przód) i audi (tył) szczególnie tylne lampy ...doprawiona bryłą insigni zlosnik2.gif... ale całość niczego sobie

Napisano

icon_eek.gificon_eek.gif dawno tak ladnej sylwetki nie widzialem.

Chyba bedzie kolejny hit Kily grinser006.gif

Napisano

> Ostatnio w Car & Driver był artykuł o tym które firmy mają najlepszych stylistów. Kia była #1.

> P.S. Na ostatnim miejscu była Toyota/Lexus

O Toyocie to mozna bez rankingu to powiedziec grinser006.gif.

Nie wiem zreszta czy przypadkiem od czasu kiedy Toyota stala sie udzialowcem w FHI (Subaru) tam tez sie nei udzielaja tongue.gif

Napisano

> Ostatnio w Car & Driver był artykuł o tym które firmy mają najlepszych stylistów. Kia była #1.

bo może to być fakt nieznany dla wielu...

24design-600.jpg

ten pan, Peter Schreyer, odszedł kilka lat temu z Audi i od tego czasu jest chief designer w Kia

Napisano

> odszedł kilka lat temu z Audi

...widać, styl pozostał.

Napisano

> ...widać, styl pozostał.

i chyba na plus to wychodzi w sumie hmm.gif

Quote:

Speaking by phone one evening from his Frankfurt office, Mr. Schreyer said he was looking down at the street and noticing that "when I see the cars at the stoplights, I can
recognize only a few brands, Mercedes and BMW and Audi
." He added, "
I want to be able to recognize our cars that way
."

tłumaczyć chyba nie trzeba

http://www.nytimes.com/2007/10/24/automobiles/autospecial/24design.html?pagewanted=

Napisano

wdechowy!

niedawno oglądałem sportaga i pasuje mi ten styl i ergonomia ok.gif

lada moment kia skasuje japońskich rywali nie tylko w usa...

Napisano

> wdechowy!

> niedawno oglądałem sportaga i pasuje mi ten styl i ergonomia

> lada moment kia skasuje japońskich rywali nie tylko w usa...

Bo zaczęli robić auta które mają się podobać klientom, a nie artyście styliście i nie stosują udziwnień jak na razie.

I zdaje się cenę mają odpowiednio skalkulowaną.

Napisano

> wdechowy!

> niedawno oglądałem sportaga i pasuje mi ten styl i ergonomia

> lada moment kia skasuje japońskich rywali nie tylko w usa...

Wczoraj miałem okazję być u mojego dealera Chevrolet w Clifton. Po sąsiedzku jest dealer Kia. Obejrzałem tego Sportage - w wersji LX. Za 24 tysiące całkiem nieźle wyposażona. Może nieco drogo, ale póki co to nowość - na promocje trzeba by z rok-dwa poczekać.

Wyłączając powszechnie nielubiane twarde plastiki - trzeba przyznać, że Niemcowi wnętrze się udało. Bardzo spodobały mi się wskaźniki - duże, czytelne. Siedzenia w porządku - widoczność też, jak na współczesne warunki - niezła.

Patrząc na nową Optimę muszę przyznać, że to kawał ładnego auta. Czekam na rozwój wydarzeń shhh.gif

Napisano

Ciekawe czy lubi gaz hmm.gif

IMHO od nowego Sportage , Kia rozpoczela produkcje naprawde ladnych aut ok.gif

Napisano

Moj Ojciec od 2 tygodni smiga taka w wersji M i 2.0CRDI - powiem szczerze ,ze naprawde fajny woz , brat blizniak czyli IX35 to przy niej poruta (tazkze cenowa).

Napisano

> P.S. Na ostatnim miejscu była Toyota/Lexus

Podobno sprzedaż Lexusa w USA spada podczas gdy praktycznie wszystkie inne firmy odnotowuja wzrost.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.