Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak odpalać diesla w zimie?

Featured Replies

Napisano

> , to mogę dać mu trochę "po

> obrotach", żeby turbinka się obudziła

U mnie w instrukcji jest napisane, żeby sobie poczekać, aż się olej rozgrzeje zlosnik.gif

>, - no i szybciej ciepłe powietrze leciało z kratek

A bez tego się nie nagrzeje zlosnik.gif

Napisano

>dać mu trochę "po

> obrotach", żeby turbinka się obudziła, - no i szybciej ciepłe powietrze leciało z kratek

Znaczy się chcesz przygazować zimny silnik?

W taki sposób to szybko ją wymienisz na nową...

Napisano

> Rozumiem, że przy tych -30 stopniach, gdy już odpalę rano pierwszy raz auto, bez zbędnego

> podgrzewania świec, i tego upierdliwego czekania 2-3 sekundy, to mogę dać mu trochę "po

> obrotach", żeby turbinka się obudziła, - no i szybciej ciepłe powietrze leciało z kratek

Mój kolega tak robił w Peugeotcie 306 1.4 benzyna + LPG, odpalał przegazowywał do 3000-4000rpm, jechał z 50m na normalnych obrotach, a potem do odciny

Napisano

> Znaczy się chcesz przygazować zimny silnik?

> W taki sposób to szybko ją wymienisz na nową...

Nie chcę.

Ale to co napisałem tak fajnie się łączy z tym:

> nie wiem co oni biora z tym gaszeniem kontrolki

> Nigdy na to nie czekam i nie czekalem.

prowokacja taka zlosnik.gif

Napisano

Słyszałem że Fordy trzeba odpalać specyficznie:

- rozgrzać silnik np; miską gorącej wody

- Podgrzać 16 razy świece

- później palić na pych bo szkoda rozrusznika.....

zakrecony.gif

A tak powaznie, jeśli Twój diesel jest sprawny, pogrzewasz świece i uruchamiasz silnik. Jak zawsze nie ,,butujesz'' zanim temperatura nie osiągnie zakładanej i tyle.

Napisano

> Niezle Sci-Fi - przy -25 tez Ci swiece zarowe 1-2 sekundy grzeja?? - lepiej spraw sobie zegarek z

> sekundnikiem

W foce gaśnie razem z innymi, pomimo tego świece grzeją jeszcze kilka sekund ok.gif

Napisano

> od czerwca br. jestem (póki co) szczęśliwym posiadaczem tego co w podpisie.

> kolega, od którego kupiłem to auto cos mi mówił, że z odpalaniam diesla na mrozie jest jakaś

> szczególna procedura.

> Koleś coś mi mówił chyba o wciskani gazu w podłogę podczas kręcenia rozrusznikiem. Czy to prawda?

Odpalasz normalnie, po chwili kręcenia powinien zaskoczyć. Jeżeli będzie się męczył to do sprawdzenia świece żarowe. Dobrze też mieć dobry aku.

Co do mrozu to ja polecam wlanie jakiegoś depresatora co by parafina się nie wytrąciła z paliwa i nie pozatykała filtra i przewodów. Jeżeli szybko chwyvi mróz jak straszą to na stacjach może nie być jeszcze zimowego paliwa.

Ja leje xeramicsa diesel protektor - 100 ml na pełen bak.

Napisano

> Mój kolega tak robił w Peugeotcie 306 1.4 benzyna + LPG, odpalał przegazowywał do 3000-4000rpm,

> jechał z 50m na normalnych obrotach, a potem do odciny

dobra droga do wymiany silnika oink.gifoink.gifoink.gif

Napisano

> A tak z ciekawości - odpalacie z włączonymi światłami czy z wyłączonymi?

Komputer przy starcie i tak gasi wszystko - światła, nawiew, radio, dając maksimum prądu na rozrusznik, więc wszystko jedno wink.gif

Napisano

> Komputer przy starcie i tak gasi wszystko - światła, nawiew, radio, dając maksimum prądu na

> rozrusznik, więc wszystko jedno

w stilo nie do konca "wszystko jedno" wink.gif Im mniej wachlujesz manetka od swiatel tym rzadziej wymieniasz zarowki hehe.gif

Napisano

> To nie HP.

wiem ze nie hp ale na idiotyczne zaczepki nie mam zamiaru powaznie odpowiadac oslabiony.gif

Napisano

> w stilo nie do konca "wszystko jedno" Im mniej wachlujesz manetka od swiatel tym rzadziej

> wymieniasz zarowki

No wiesz, generalnie im częściej żarówka jest włączana/wyłączana, tym szybciej się przepali wink.gif Ja włączam światła dopiero jak już mam wbity bieg (po odpaleniu w pierwszej kolejności, odśnieżeniu, zapięciu pasów, znalezienia odpowiedniej na dziś płyty itp.). W Fabii H7 i tak wymieniam co 4 miesiące crazy.gif, ale z innych żarówek jedyna jaka padła po 120kkm to żaróweczka prawego stopu. Wszystkie inne wciąż są fabryczne icon_eek.gif

Napisano

Nigdy nie wyłączam świateł. Gasną same po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy. Same się też włączają razem z zapłonem. Ale podczas rozruchu auto samo i tak je na chwilę wyłącza.

Napisano

> Nigdy nie wyłączam świateł. Gasną same po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy. Same się

> też włączają razem z zapłonem. Ale podczas rozruchu auto samo i tak je na chwilę wyłącza.

Typowe w naszych Chevych, ale lepiej dla żarówek byłoby, gdyby światła zapalały się dopiero po odpaleniu silnika.

Napisano

ja mam auto z serii w ktorej jest jakiejs psiej jakosci manetka. Jak sie bawie to zarowka idzie do piachu w kwartal.. jak nie dotykam wajchy to poltora roku swieci

Napisano

> W foce gaśnie razem z innymi, pomimo tego świece grzeją jeszcze kilka sekund

Bo kontrolka sygnalizuje nagrzewanie WSTĘPNE świec żarowych.

Świece we współczesnym silniku to nieco bardziej skomplikowany mechanizm niż w starym gruźliku - potrafią działać i kilka minut po uruchomieniu silnika, ze zmienną temperaturą w zależności od panujących warunków.

Nie jest tak hop-siup...

Napisano

> Świece we współczesnym silniku to nieco bardziej skomplikowany mechanizm niż w starym gruźliku -

> potrafią działać i kilka minut po uruchomieniu silnika, ze zmienną temperaturą w zależności od

> panujących warunków.

Pewnie z tego powodu, że nowoczesny silnik diesla mniej ciepła produkuje. Znaczy jest bardziej sprawny, przez co mniej energii w cieple oddaje.

Jak się nie mylę.

Napisano

> Pewnie z tego powodu, że nowoczesny silnik diesla mniej ciepła produkuje. Znaczy jest bardziej

> sprawny, przez co mniej energii w cieple oddaje.

> Jak się nie mylę.

Chodzi raczej o "ugładzenie" spalania.

Poza tym współczesny diesel ma - jak na diesla - bardzo niski stopień sprężania (16:1). Taki silnik, jeżeli ma niesprawne świece żarowe, to poniżej zera żebyś się skichał nie zapali.

Za to ma bardzo ładną sprawność, bo nie ma strat na sztucznie wysoką kompresję.

Napisano

> Chodzi raczej o "ugładzenie" spalania.

> Poza tym współczesny diesel ma - jak na diesla - bardzo niski stopień sprężania (16:1). Taki

> silnik, jeżeli ma niesprawne świece żarowe, to poniżej zera żebyś się skichał nie zapali.

> Za to ma bardzo ładną sprawność, bo nie ma strat na sztucznie wysoką kompresję.

Zaraz się zlecą tacy, co ich diesle odpalają przez całą zimę bez sprawnych świec, albo na jednej sprawnej świecy od tzw "first shotsa"

Napisano

> Zaraz się zlecą tacy, co ich diesle odpalają przez całą zimę bez sprawnych świec, albo na jednej

> sprawnej świecy od tzw "first shotsa"

I bez wątpienia takie diesle występują.

Ja odpalałem do -10 st Andorię 4CT90 z 1 (jedną) sprawną świecą - paliła, trzęsła się, charczała, kaszlała, w końcu załapywała na czterech i można było 'ognia-naprzód' dawać.

Ale to był ROLNIK, z kosmicznym stopniem sprężania (22:1) i tam świece przydawały się przy temperaturach mocno syberyjskich i mocno zarżniętym silniku.

NOWOCZESNY (nie znaczy, że jak "ftidisijaju" napisali na klapie, to to NOWOCZESNY diesel jest) już bez sprawnych żarówek przy niskiej temperaturze nie ruszy.

Napisano

mam alfę (fiat) czyli oczywiście nie muszę pamiętać o włączeniu\ wyłączeniu świateł - odpalam na włączonych

Napisano

> Chodzi raczej o "ugładzenie" spalania.

> Poza tym współczesny diesel ma - jak na diesla - bardzo niski stopień sprężania (16:1). Taki

> silnik, jeżeli ma niesprawne świece żarowe, to poniżej zera żebyś się skichał nie zapali.

> Za to ma bardzo ładną sprawność, bo nie ma strat na sztucznie wysoką kompresję.

Im wyższa kompresja tym wyższa sprawność silnika. Tak mówi termodynamika i z tym się nie dyskutuje grinser006.gif.

Napisano

> I bez wątpienia takie diesle występują.

> Ja odpalałem do -10 st Andorię 4CT90 z 1 (jedną) sprawną świecą - paliła, trzęsła się, charczała,

> kaszlała, w końcu załapywała na czterech i można było 'ognia-naprzód' dawać.

> Ale to był ROLNIK, z kosmicznym stopniem sprężania (22:1) i tam świece przydawały się przy

> temperaturach mocno syberyjskich i mocno zarżniętym silniku.

> NOWOCZESNY (nie znaczy, że jak "ftidisijaju" napisali na klapie, to to NOWOCZESNY diesel jest) już

> bez sprawnych żarówek przy niskiej temperaturze nie ruszy.

Jest dokładnie odwrotnie. Stare kible TD ze stopniami kompresji po 21 trzeba w mrozy grzać po dwa razy, żeby łaskawie zaczęły dygotać. Nowoczesne diesle ze sprężaniem np. 16 (BMW 2.0d 177KM) zapalają w czasie mrozów od strzała.

Napisano

> Jest dokładnie odwrotnie. Stare kible TD ze stopniami kompresji po 21 trzeba w mrozy grzać po dwa

> razy, żeby łaskawie zaczęły dygotać. Nowoczesne diesle ze sprężaniem np. 16 (BMW 2.0d 177KM)

> zapalają w czasie mrozów od strzała.

A to ciekawe,moj stary kibel TD zapala od jednego grzania a ma stopien sprezania 21.

Poslucham dalej Twoich opowiesci...

Napisano

> A to ciekawe,moj stary kibel TD zapala od jednego grzania a ma stopien sprezania 21.

> Poslucham dalej Twoich opowiesci...

Sugerujesz, że silniki z komorami wirowymi lepiej zapalają zimą niż z bezpośrenim wtryskiem hehe.gif???

Osobiście to śmiało staiam tezę, że diesle z direct injection zimą zapalają równie dobrze jak benzyny (o ile mają dobry ON). A diesle z komorami wirowymi zapalają dużo gorzej o ile w ogóle zapalą. Do temp. minus kilku stopni to common raila czy innego direct injection odpalasz spokojne bez świec żarowych tylko będzie pracował z gorszą kulturą pracy.

Napisano

> Im wyższa kompresja tym wyższa sprawność silnika. Tak mówi termodynamika i z tym się nie dyskutuje

> .

Yhy.

No nie do końca.

Zauważ:

1. Jaki stopień sprężania mają BARDZO wysokosprawne silniki okrętowe ?

2. Dlaczego zatem tendencją ogólną jest konstrukcja diesli o obniżonym stopniu sprężania ?

Istnieje coś takiego jak OPTYMALNY stopień sprężania (nie powiem dokładnie ile, gdzieś miałem literaturę - ok 1:13-1:14).

TYPOWE benzyniaki mają ten stopień za niski, typowe stare diesle - za wysoki.

Napisano

> Jest dokładnie odwrotnie. Stare kible TD ze stopniami kompresji po 21 trzeba w mrozy grzać po dwa

> razy, żeby łaskawie zaczęły dygotać. Nowoczesne diesle ze sprężaniem np. 16 (BMW 2.0d 177KM)

> zapalają w czasie mrozów od strzała.

IYO wynika to:

a) z konstrukcji

b) ze SPRAWNOŚCI TECHNICZNEJ ?

Ja stawiam na pkt b i gotów jestem na to postawić roczne zarobki :-)

Napisano

> Słyszałem że Fordy trzeba odpalać specyficznie:

> - rozgrzać silnik np; miską gorącej wody

> - Podgrzać 16 razy świece

> - później palić na pych bo szkoda rozrusznika.....

> A tak powaznie, jeśli Twój diesel jest sprawny, pogrzewasz świece i uruchamiasz silnik. Jak zawsze

> nie ,,butujesz'' zanim temperatura nie osiągnie zakładanej i tyle.

w sytuacjach awaryjnych odkręcasz rurę filtra i psikasz plaka albo też samostartu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.