Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto do 20tys zł?

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukam auta do ok 20tys zł.

Będę robił nim rocznie jakieś 25-30tys km. Przy dzisiejszych cenach paliw najsensowniejsza będzie chyba benzyna + lpg.

Co do mocy silnika, to nie potrzebuję jakiejś rakiety. Myślę, że ok 85-100 koników w zupełności wystarczy.

Jeszcze kwestia nadwozia - bardzo skłaniam się ku hatchbackowi.

Nie napisze, że auto ma być bezawaryjne, bo takowe nie istnieje. Chociaż z drugiej strony nie chciałbym stać nad nim non stop z kluczem w dłoni.

Napisano
  • Autor

Nie żebym był wybredny, ale jakoś nie bardzo mi się on podoba.

Napisano

307 1.4 HDi:) ew mniejsze 206 1.4 HDi:) spalanie 4.2l. 75 kucy ale jeździ się bardzo fajnie:)

Napisano
  • Autor

Ciekawa ta 307'ka. A jak tam z blachami, elektryka i silnikiem?

Występują jakieś częstsze usterki?

Jeszcze jedna kwestia, o której wcześniej zapomniałem wspomnieć... Jak wygląda tam sprawa instalacji elektrycznej - jest wykonana w miarę solidnie? Chodzi o podłączenie CB i ew. śmieci pochodzące właśnie od instalacji elektrycznej.

Co powiecie jeszcze na Polo i Golfa (tak wiem..., ale nie bijcie) - oczywiście będzie automatycznie w tym przedziale cenowym starszy od wspomnianej 307'ki.

Napisano

Jeżeli chodzi o blachę to w Pugu nie ma prawa wejść ruda, no chyba, że auto było nieładnie klepane.

Napisano

Domyślam się ,że w tej cenie to celujesz w Golfa MK4 i jako posiadacz powiem Ci tak, śmiagam autkiem z 97r z silnikiem 1,8 20V (bez turbo) najmocniejsza wersja benzynowa bez doładowania (125KM) w wersji higline

Autko bardzo fajne i sprytne całkiem żwawe, w środku troszkę brak miejsca na tyle jeśli z przodu chcesz się rozsiąść wygodnie.

A awarii to miałem jedną poważną ale to z winy mechanika (użyto rolki napinacza od wersji 1,8T) i rozrząd powiedział papa, remont silnika (komplet głowica + całe bebechy w warsztacie PERFEKT SERVICE (czyli nie pan Tadzio) wyniósł 2700zł , moim zdaniem nie wiele ,a to za sprawą dostępności do części ok.gif Autko popularne i praktycznie każdy mechanik ogarnia, prócz tej awarii nie dzieje się z golfem kompletnie nic wymieniam tylko części eksploatacyjne + jakieś delikatne pierdółki. Sam troszkę się obawiałem ze względy na ilość elektroniki w moim modelu ale wsjo działa i nie odmawia posłuszeństwa ok.gif

Na chwilę obecną przejechane ma 196 000km ile na prawdę wie tylko turek z dojczlandu i pan z komisu, a ja nim nabiłem już ponad 40 tys ok.gif

Sam przymierzam się do zmiany, ale najchętniej na identyczny model tylko w kombi serduszka.gif

Napisano

Polecam niezawodną Civic 1,4 VII gen.

W tej chwili z budżetem ok 20tys zł to przy odrobinie szczęścia dostaniesz już model poliftowy (od końca 2003). Auto dość nowoczesne jeśli chodzi o nadwozie i przestrzeń w środku, rewelacyjne fotele z przodu, silnik 1,4 niezawodny, ale gazu do niego nie polecam. Przy spalaniu w okolicy 7-8 l po mieście i wykorzystywaniu jego całkiem niezłych jak na 1,4 osiągów myślę że nie ma sensu psuć go LPG. Jedyna wada - stukające przekładnie kierownicze, są zestawy naprawcze do tego.

dsc04828mz8.jpg

Napisano

Chevrolet Lacetti 1,4 hatchback. W granicach 20 tys. zł będziesz miał 3-4 letni samochód, dobrze wyposażony (ABS, klimatyzacja, elektryczne szyby), ze stosunkowo niedużym przebiegiem i co najważniejsze - duży i wygodny. Nawet z tyłu jest dużo miejsca na nogi, siedzi się wygodnie. Silnik jest fabrycznie przystosowany do montażu LPG, na LPG pracuje bez zarzutu.

Napisano

> Witam

> Szukam auta do ok 20tys zł.

> Będę robił nim rocznie jakieś 25-30tys km. Przy dzisiejszych cenach paliw najsensowniejsza będzie

> chyba benzyna + lpg.

> Co do mocy silnika, to nie potrzebuję jakiejś rakiety. Myślę, że ok 85-100 koników w zupełności

> wystarczy.

> Jeszcze kwestia nadwozia - bardzo skłaniam się ku hatchbackowi.

> Nie napisze, że auto ma być bezawaryjne, bo takowe nie istnieje. Chociaż z drugiej strony nie

> chciałbym stać nad nim non stop z kluczem w dłoni.

Przerabiałem temat dwa miesiące temu ... przez przypadek wyszedł Seat Cordoba 270751858-jezyk.gif 2004 r. z przebiegiem 62 kkm. ABS, klima, elektryka szyb. Tylko silnik może byc uznany za słaby bo 75 km z poj. 1.4, dla mnie do turlania się po mieście wystarczy wink.gif

a jak musi być hatchback to lepsza Ibiza zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Na tą chwilę moim faworytem jest 307. Jednak po drugiej stronie jest Golf IV. Z jednej strony 307, za te 20tys zł można dostać całkiem młodą sztukę ze stosunkowo niewielkim przebiegiem. Jednak są obawy... to w końcu francuz... nie wiem jak tam z elektroniką (nie chciałbym mieć choinki wokół zegarów, rozkodowany kluczyk, niedziałające el. szyby... i inne tego typu pierdoły - wydaje się, że to są błahostki, ale po 'n' usterce stają się delikatnie mówiąc denerwujące), z zawieszeniem, układem kierowniczym.

Nie chcę po prostu kupić skarbonki.

Potencjalny konkurent... Golf IV. Wydaje się, że Volkswagen jest lepiej dopracowany pod względem bezawaryjności. Teraz już minusy... na pewno będzie on kilka lat starszy niż 307'a poza tym będzie miał więcej przejechane.

Pomóżcie w wyborze.

Edit

Dzięki @DamianB, oczywiście mowa o 307.

Napisano

> Na tą chwilę moim faworytem jest 306 ....

Majac 20 tysiecy twoim faworytem jest 306? Najdrozszy na allegro kosztuje 12 tysiecy. Majac taka kase nawet niebral bym pod uwage tego auta bo to auto z innej epoki.

Napisano

> Majac 20 tysiecy twoim faworytem jest 306? Najdrozszy na allegro kosztuje 12 tysiecy. Majac taka

> kase nawet niebral bym pod uwage tego auta bo to auto z innej epoki.

Minimalne wczytanie w wątek, żeby się skapnąć, że to literówka, bo wcześniej cały czas nawijane było o 307.

Napisano

> Po przeczytaniu wątku o Golfie IV =Możecie coś więcej napisać nt. 307'ki?

307 jest znana z wielu usterek wieku dziecięcego wink.gif pewnie książkę można by o tym napisać wink.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie tego się obawiałem. Wystarczą mi tego typu usterki w Punciaku.

Napisano

> Właśnie tego się obawiałem. Wystarczą mi tego typu usterki w Punciaku.

A moze Focus II?? Juz mozna kupic w tych pieniadzach.

Napisano

> Na tą chwilę moim faworytem (...) jest Golf IV.

Jesteś gotów dać dwadzieścia tysięcy za ten zabytek? Serio? Mając do wyboru kilkulatka posiadającego komfort i poziom bezpieczeństwa zupełnie nieporównywalny, nadal zastanawiasz się nad golfem 4?

Napisano

> A moze Focus II?? Juz mozna kupic w tych pieniadzach.

nie lubi gazu

Napisano

> 307 jest znana z wielu usterek wieku dziecięcego pewnie książkę można by o tym napisać

mam znajome 307 z chyba 2001r i po przebiegu 100 km zero problemów grinser006.gif

Napisano

Jako użytkownik francuskiego auta uważam że to bardzo dobre samochody.Nie wiem skąd taka opinia o francuskiej motoryzacji,zwłaszcza wśród osób które nigdy nawet nie siedziały w żadnym francuskim samochodzie tuk.gif.Jeźdzę moją meganką już 3 lata i nie mam żadnego problemu.Za te kasę polecam 307 lub Renault Megane.Można kupić młody rocznik z bardzo bogatym wyposażeniem zlosnik.gif.

Napisano

> Przerabiałem temat dwa miesiące temu ... przez przypadek wyszedł Seat Cordoba 2004 r. z

> przebiegiem 62 kkm.

Niedawno siostra kupiła cordobę 1,9sdi za 20.000zł z 2005r. (z klimą). Samochód od 1wł z kraju, przebieg 90.000km. Chyba nie warto bawić się w noPB + LPG.

Napisano

> 307 jest znana z wielu usterek wieku dziecięcego pewnie książkę można by o tym napisać

dlatego zdecydowanie warto kupić model po FL. Zupełnie inne auto ok.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie ten Golf IV nie do końca mnie przekonuje - stare to już jest. Znowu V jest spoooro droższa.

Co do 307, to myślałem właśnie o wersji po FL.

Seat Ibiza... Sporo jeździłem cordobą z rocznika 2000 i dużo rzeczy mi się w nim nie podobało. Bardzo niewygodne fotele, plastiki kompletna tandeta (kratki wylotu powietrza rozsypały się), kierownica i gałka zmiany biegów zaczęła się kruszyć. Ogólnie jak na ten rocznik auto nie zachwyca.

Napisano

> Co do 307, to myślałem właśnie o wersji po FL.

polecam, jak znajdziesz przyzwoity egzemplarz, to będziesz zadowolony ok.gif

ja miałem 1,6 HDI, przyjemnie, w miarę dynamiczne i oszczędne auto.

Napisano

> polecam 307 lub Renault Megane.

Nie łącz tych aut, to dwa światy. Megane jest autem zdecydowanie lepszym niż opinia o nim, 307 jeśli - to wyłącznie z HDi.

Napisano

z pełna swiadomością mogę doradzić Ci Primerę P12 w benzynie

1.8 albo 2.0

jestem użytkownikiem takiej od miesiąca i super jest

zagazzowałem i super się jeździ wink.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli Renault jest lepszy (pod jakim względem?), to może Clio Mk3?

Co do Primiery, to Sedan raczej odpada.

Napisano

> A Honda Accord?

> Z 2000 roku: http://otomoto.pl/honda-accord-C15613933.html

Autko może być ale nie polecam furki z Wrocławia ( wrocławiaki bez obrazy ), znając dziurawe drogi wrocławskie to kupisz skarbonkę...

Napisano

> Jeżeli Renault jest lepszy (pod jakim względem?), to może Clio Mk3?

Awaryjność. Problemem w Megane są koła zmiennych faz rozrządu (jednak nie częściej niż 60 kkm)i cewki (wymiana cewek Sagem na Beru rozwiązuje problem definitywnie). Benzynowe 307 trapią liczne, "upierdliwe" problemy - silniki piją olej, żarówki się palą w zastraszającym tempie (popatrz na ulicach, znalezienie kompletnie oświetlonego 307 jest niemal niemożliwe), padają przepustnice, wtryskiwacze. W wersji z HDi jest dużo lepiej.

Clio to też fajne autko, ale jednak mniejsze.

Napisano

> Autko może być ale nie polecam furki z Wrocławia ( wrocławiaki bez obrazy ), znając dziurawe drogi

> wrocławskie to kupisz skarbonkę...

rotfl.gifhehe.gifrotfl.gif Rozwaliles mi beret. We Wrocławiu wszystkie auta porozwalane przez nasze dziury screwy.gif

Napisano

> Rozwaliles mi beret. We Wrocławiu wszystkie auta porozwalane przez nasze dziury

Napisałem - bez obrazy...

Mieszkam w okolicach Wrocka , to wiem co sie dzieje. Wjedż do miasta od strony Oławy to zobaczysz jakie piekne sa asfalty....

Nie napisałem ze sie bedzie psuc tylko ze bedzie na dzien dobry skarbonką bo trzeba bedzie wymienic zawieche i tyle.

Za rok dojazdów do pracy do wrocka zawieche u mnie w aucie trafił szlak....

Wiec wiem co mowie.

Pozdrawiam Wrocławiaka...

Napisano

> Napisałem - bez obrazy...

> Mieszkam w okolicach Wrocka , to wiem co sie dzieje. Wjedż do miasta od strony Oławy to zobaczysz

> jakie piekne sa asfalty....

> Nie napisałem ze sie bedzie psuc tylko ze bedzie na dzien dobry skarbonką bo trzeba bedzie wymienic

> zawieche i tyle.

> Za rok dojazdów do pracy do wrocka zawieche u mnie w aucie trafił szlak....

> Wiec wiem co mowie.

> Pozdrawiam Wrocławiaka...

Prosze Cie. Wlasnie przez takie opinie jak Twoja ludzie mysla ze jak kupia auto w niemczech to bedzie lepsze niz te w polsce (bo lepsze drogi). Prawda jest taka ze za stan auta odpowiada sprzedajacy a nie jakość dróg. Wiec jak ktos nie bedzie nic przy aucie robil to wiadomo ze bedzie syf, a jak ktos dba to nie widze najmniejszego powodu by twierdzic ze auto to skarbonka. Zapraszam do mnie przejedziemy sie moim autem stwierdzisz czy to skarbonka czy nie?

I niewiem gdzie wiecej dziur we Wrocławiu czy poza nim.

Napisano

Bez obrazy. ale jeżeli twierdzisz ze na stan auta, jeśli chodzi o zawieszenie nie ma wpływu stan naszych dróg to chyba poruszasz się poduszkowcem lub latającym dywanem.

Nie twierdze ze ktoś ma kupić auto z Niemiec, bo tam są lepszej jakości drogi.

Ale jeżeli chodzi o drogi we Wrocławiu, to ktoś kto nie będzie dbał o swoje 4kółka to rozwali zawieszenie w 1 rok.

Reasumując nasze potyczki słowne moge tylko stwierdzić ze drogi Wrocław ma straszne, choć przyznam ze w ostatnich latach sytuacja się poprawiła.

Pozdrawiam

Napisano

Zależy jak dużego autka potrzebujesz i jaki przedział wiekowy.

Fiat Grande Punto / Stilo

Citroen C4

Renault Megane II

Skoda Fabia / Octavia

Opel Astra II / III

Ford Focus / Mondeo

Honda Civic / Accord

Toyota Corolla / Avensis

Napisano

> Toyota Corolla / Avensis

Do gazu może i się nadaje, ale regulacja luzów zaworowych będzie kosztowna.

Napisano

ja tam tradycyjnie polecam koreańskie: Kia Rio, Hyunday Getz smile.gif

Napisano

> Rozwaliles mi beret. We Wrocławiu wszystkie auta porozwalane przez nasze dziury

Wprawdzie już kilka lat nie byłem we Wrocławiu,ale swego czasu bardzo często, byłem zmuszony do przemieszczania się po wrocławskim połączeniu kostki brukowej z torowiskami tramwajowymi...i wówczas właśnie doszedłem także do wniosku, iż nigdy bym nie kupił samochodu z rejstracją DW zlosnik.gif.

Napisano

> (...)i wówczas właśnie doszedłem także do wniosku, iż nigdy bym nie kupił samochodu z rejstracją DW .

I robisz błąd, bo rejestrację DW ma również sporo samochodów, leasingowanych w EFL, które nawet na 100 km nigdy nie zbliżyły się do Wrocławia.

Napisano

> I robisz błąd, bo rejestrację DW ma również sporo samochodów, leasingowanych w EFL, które nawet na

> 100 km nigdy nie zbliżyły się do Wrocławia.

Ja mam samochód leasingowany w EFL i ma blachy z Gliwic grinser006.gif

Napisano

> Co do Primiery, to Sedan raczej odpada.

ja mam kombi :-)

OBSZERNE jest autko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.