Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej firmy Akumulator

Featured Replies

Napisano

Zbliża się zima a w autku 9letni akumulator z logo VW już ma chyba dość.

Planuje coś kupić 80Ah tylko jakiej firmy wybrać?

Akumulator musi mieć wymiary 315x175x175 aby mógł wejść w podszybie (podziękowania dla projektantów z VW żeby takie kijowe miejsce na aku wymyślać.) Coś polecicie? cena powiedzmy 350zł.

Napisano

> Zbliża się zima a w autku 9letni akumulator z logo VW już ma chyba dość.

> Planuje coś kupić 80Ah tylko jakiej firmy wybrać?

> Akumulator musi mieć wymiary 315x175x175 aby mógł wejść w podszybie (podziękowania dla projektantów

> z VW żeby takie kijowe miejsce na aku wymyślać.) Coś polecicie? cena powiedzmy 350zł.

Centra Futura

i czy na pewno o tak dużej pojemności potrzebny?

Lepiej chyba wziąć pojemność zalecaną do tego silnika, ale aku dobrej jakości o dużym prądzie rozruchowym.

Napisano

Nie wiem jak eksploatujesz samochód i w jakim stanie jest ten akumulator.

Jeśli nic konkretnego mu nie dolega to może spróbuj go porządnie naładować przed zimą?

Co do Centry polecanej przez kolegę to na AK przewinęło się już sporo wątków o tym, że centra ma od kilku lat problemy z jakością.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kupuj najtańsze, wszystkie wytrzymują 3-5 lat czy za 200 czy za 500zł

Napisano

> Kupuj najtańsze, wszystkie wytrzymują 3-5 lat czy za 200 czy za 500zł

Najtańszy to może nie, ale dobry będzie ten ze średniej półki.

Napisano

> Jeśli nic konkretnego mu nie dolega to może spróbuj go porządnie naładować przed zimą?

Można go też okadzić i odmówić modlitwę do św. Akumulatora, patrona wszystkich akumulatorów.

Normalnie eksploatowanemu w samochodzie akumulatorowi nie jest potrzebne doładowywanie. Jeśli jest potrzebne, oznacza, że auto nie odpali po pierwszej zimowej nocy.

Napisano

> Akumulator musi mieć wymiary 315x175x175 aby mógł wejść w podszybie (podziękowania dla projektantów

> z VW żeby takie kijowe miejsce na aku wymyślać.) Coś polecicie? cena powiedzmy 350zł.

Na poczatku tego roku miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na akumulator Nord Star produkowany przez ZAP z Piastowa. Kalkulowałem tak: jeśli markowe i znane akumulatory wytrzymałyby 4 lata to o ponad połowę tańszy Nord Star służąc lat zaledwie da mi podobny efekt jesli chodzi o porównanie kwoty wydatku do efektu końcowego.

O ile Centry Futury (i analogiczne wynalazki innych firm) powinny niby być trwalsze to jednak wiecej niż 4-5 lat funkcjonowania bym sie nie spodziewał ( a i przypadki końca żywota po ok. 2 latach tez Futurom się zdarzały).

Akumulator zamontowłem na początku stycznia przed falą silnych mrozów i spisywał się bardzo dobrze.

Ile zaś wytrzyma - to czas pokaże.

Napisano

> Jeśli jest

> potrzebne, oznacza, że auto nie odpali po pierwszej zimowej nocy.

Może w CC/SC, ale w ciut bardziej cywilizowanych samochodach, które jeżdżą krótkie trasy jest potrzebne.

Kłócić się z Tobą nie będę, to nie mój akumulator i nie moje pieniądze.

Zacząłbym od porządnego naładowanie, dopiero jeśli to nie pomoże to bym wymieniał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kupiłem 4maxa w intercarsie. Dwie zimy wytrzymał, nadal ma się w dobrze. Kosztował duuuuuużo taniej niż markowy akumulator.

Napisano

> Może w CC/SC,

Nigdy nie posiadałem tych samobieżnych taczek.

Zdarzyło mi się kilkukrotnie w życiu w tym siedzieć.

> ale w ciut bardziej cywilizowanych samochodach, które jeżdżą krótkie trasy jest potrzebne.

Umarłemu kadzidło, wg księży też jest potrzebne.

> Zacząłbym od porządnego naładowanie, dopiero jeśli to nie pomoże to bym wymieniał.

Jak byłem młody i niedoświadczony, to wierzyłem w cudowną moc doładowywania trupa. Owszem, można przez całą zimę wyciągać aku z auta i trzymać go pod prostownikiem - ale czasy PRL, gdy biegało się z akumulatorem do domu na noc minęły.

Jak akumulator nie daje rady w codziennej eksploatacji, to nie ma co się bawić w cuda i czary - po prostu się zużył. Zresztą to, że rok-dwa wcześniej w tych samych warunkach dawał radę i nie wymagał okadzania i ładowania jest najlepszym dowodem, że udał się do krainy wiecznych akumulatorów.

Napisano

ZAP (Nord Star), Loxa, Autopart. Niedrogie i naprawdę dobre pod względem jakości. Są też inne dobre, ale ja ich nie testowałem na własnym taborze, więc nie będę zachwalał w ciemno.

Z tymi 3 miałem do czynienia i nic złego powiedzieć nie mogę, tak więc są jak najbardziej ok. I wytrzymują przynajmniej te 5-6 lat

CO do futury i innych centr. Ja bym unikał. DLaczego?

Przejrzyj sobie archiwum i tematy o padniętych aq w miesiącach letnich. Jakimś dziwnym trafem wszystkie przypadki to były centry, w tym większosć futur. CO gorsza wszystkie te aq miały po 2-3 lata wiec nie były stare.

Czasy świetnosci tej marki już minęly niestety.

A jak chcesz cos naprawdę taniego a przy tym przyzwoitego, to weź Autocrafta z allegro. Kupiłem dwa sztuki koło 2 lat temu i do dziś działają bardzo dobrze. Nic nie zapowiada, by tej zimy miało im się coś złego przytrafić.

Napisano

Fabryczna Varta w mojej Cytrynie wytrzymała 7 lat, i choć jeszcze dawała radę, to pod miernikiem oporowym spadała do 9,8V.

Dobry kolega mojego brata ma sklep z akumulatorami. Spytał się czy akum ma być "na lata", czy w ciągu 2-3 lat sprzedam auto.

Odpowiedziałem, że nie wiem, ale akum na być "na lata".

Najbardziej polecił Vartę Silver i taką zakupiłem w wersji 74Ah, 750A. Znaczenie miało też to, że rozmiar i profil spodu pasował do fabrycznych mocowań.

Napisano

> Normalnie eksploatowanemu w samochodzie akumulatorowi nie jest potrzebne doładowywanie. Jeśli jest

> potrzebne, oznacza, że auto nie odpali po pierwszej zimowej nocy.

głupoty wac pan prawisz.

jezeli robisz krótkie odcinki nawet akum zmieniany co zime bedzie padał bo nie zdazy sie naładowac- fizyka szkoły podstawowej.

robiono gdzies test i akum bodajze w zimie po 1 rozruchu potrzebuje ok 7-10 km aby wrocił do stanu naładowania jak przed odpaleniem

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak eksploatujesz samochód i w jakim stanie jest ten akumulator.

Auto exploatuje normalnie codziennie 40km do pracy i powrót czyli około 75-80km dziennie robię. Trochę stania w korkach itp. Auto trzymam pod chmurką. Aku może i napięcie trzyma ale nie ma już chyba takiego prądu rozruchowego i po zagrzaniu świec muszę rozrusznikiem kręcić z 2sekundy. Świece były wymieniane rok temu smile.gif W ciepłym nie ma problemów. Po nocy w okolicach -1'C ma już cieżko. Sprawdziłem go supermarketowym miernikiem i po nocy napiecie ma 12,3V po zagrzaniu świec spada do około 11V. W końcu ma 9lat i tak się dziwnie że tyle wytrzymał, może to przez przebieg auta które ma 175tyś km. Co myślicie o akumulatorach Topla? aa 80Ah 380A(DIN) 620A(EN) taki akumulator był fabrycznie włożony do silnika 1.9TDI 130KM

Napisano

> Centra Futura

2 centry padniete w okresie reklamacji to wystarczajaca reklama??

Napisano

> robiono gdzies test i akum bodajze w zimie po 1 rozruchu potrzebuje ok 7-10 km aby wrocił do stanu

> naładowania jak przed odpaleniem

pokaż mi te testy, bo nie uwierzę.

Bardziej skłaniam się ku wypowiedzi norasa. Sam robię bardzo krótkie odcinki, zimą czy latem, i jakoś pomimo tego, że aq nigdy nie doładowywałem, pracuje w aucie już 6-ty rok.

Napisano

A może sprawdź jak się zachowuje po porządnym naładowaniu?

Jeśli nadal będzie kiepsko to kupisz nowy, ale szczerze wątpię, żeby coś produkowanego obecnie było tak trwałe jak ten, który masz teraz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> pokaż mi te testy, bo nie uwierzę.

nie musisz, pisze co czytałem bodajze w motorze badz AS, udowadniac nie mam zamiaru ok.gif

> Bardziej skłaniam się ku wypowiedzi norasa. Sam robię bardzo krótkie odcinki, zimą czy latem, i

> jakoś pomimo tego, że aq nigdy nie doładowywałem, pracuje w aucie już 6-ty rok.

pytanie jak krótkie te odcinki robisz, ja do pracy robie ok 10 km w jedna strone, w poprzednim aucie za czasow studiow robiłem krótsze odcinki tj. ok.3 km i musiałem podładowywac, pomimo ze akum był dobry, jak mowie fizyka, energia musi zostac zwrocona do akuma a w krótkim czasie tego nie zrobisz

Napisano

> Coś polecicie? cena powiedzmy 350zł.

Ja mogę niepolecić bosch-a s4. Kupiłem go na początku roku i już go muszę doładowywać. Jeżdżę minimum 5km odcinki i jak do tej pory rekordzista najkrótszego czasu między doładowaniami. W mazdzie (dużo mniej używanej) i golfie podobnie używanym nei wiem, co to jest akumulator wink.gif

Napisano

> km w jedna strone, w poprzednim aucie za czasow studiow

> robiłem krótsze odcinki tj. ok.3 km i musiałem podładowywac,

Czyli miałeś albo auto niewydolne w tym zakresie, jak maluch z prądnicą, albo zepsutą instalację elektryczną.

Zakładając, że rozruch trwa 10 sek, moc rozrusznika to 1,5 kW, akumulator 12v, zużycie prądu to 0,35 Ah ( (10s/3600s)x125A)

Zakładając, że alternator ma tylko 10A nadwyżki nad odbiornikami, to doładuje to w czasie mniejszym niz 5 min - (w godzinę 10 Ah, w 6 min 1 Ah).

Gdzie zatem potrzeba dodatkowego doładowywania w sprawnym samochodzie ?

Jeśli auto jest niesprawne (długo trzeba "piłować" żeby odpalić, alternator nie ładuje), albo zostały zamontowane dodatkowe odbiorniki prądu, powodujące jego deficyt - akumulator tego nie przeżyje.

Ale doładowywanie akumulatora nie jest rozwiązaniem problemu, tylko doraźnym łataniem problemu.

Jeśli zaś akumulator w aucie autora wątku przeżył 9 lat bez doładowywania i innych czarów, należy go z godnością i podziwem odesłać na emeryturę.

Na pytanie co kupić powiem - cokolwiek. Akumulator to nie kosmiczna technologia, każdy będzie podobny. Tańszy będzie mniej bolał, zwłaszcza wtedy, gdy za kolejne 3-4 lata wyzionie ducha.

Napisano

Ja postanowiłem się stosować do tego że kupuję aku z tzw. niskiej półki ale większy niż zaleca producent, tzn prąd rozruchowy i pojemność, największy jaki jest dostępny i myślę że to niegłupia matoda wink.gif

Napisano

2 tygodnie temu kupiłem BOSCH Silver 60A 540 Ah za 300 pln. Niby polecany na krótkie odcinki, do wyboru był tez zwykły aku Centra (275 pln) i jakiś MaxiBatt sygnowany przez ZAP (210 pln). Czy to był dobry zakup .... okaże się za jakiś czas alien.gif

Napisano

> A może sprawdź jak się zachowuje po porządnym naładowaniu?

bez urazy ale to jest twoja strona??

bo chyba trzeci raz w tym krótkim temacie ją linkujesz wink.gif

Napisano

> myślę że to

> niegłupia matoda

może i nie głupia tylko najpierw zmierz czy ci wejdzie do mocowania bo im większy to tym wieksza wys/szer/dł.

Napisano

> 2 tygodnie temu kupiłem BOSCH Silver

o właśnie, też interesuje sie tym aku czyli Bosch Silver S4/S5, czy ktos może podzielić się opinia na jego temat

Napisano

> o właśnie, też interesuje sie tym aku czyli Bosch Silver S4/S5, czy ktos może podzielić się opinia

> na jego temat

W maluchu mam Boscha silvera s4 45Ah i na razie 2 zimy przeżył i ma się dobrze, zobaczymy jak w tym roku, ale auto mimo długich postojów kręci bez problemu.

Napisano

Jak ja lubię jak ludzie uogólniają smile.gif

> Zakładając, że rozruch trwa 10 sek, moc rozrusznika to 1,5 kW, akumulator 12v, zużycie prądu to

> 0,35 Ah ( (10s/3600s)x125A)

błędne złożenie, np. u mnie rozrusznik 1,2kW (diesel) teoretycznie powinien brać 150-200A, w praktyce bierze przeszło 400A przy rozruchu (tulejki wymienione).

> Zakładając, że alternator ma tylko 10A nadwyżki nad odbiornikami, to doładuje to w czasie mniejszym

> niz 5 min - (w godzinę 10 Ah, w 6 min 1 Ah).

Skąd wziąłeś 10A nadwyżki? przeciętny alternator ma 70A, oczywiście ma te 70A ale przy praktycznie max obrotach, oczywiście każdy kto w dajmy na to w zimie odpali auto to od razu daje w palnik pod odcinkę.

Znowu światła jakieś 15A, do tego dmuchawa (zimą normalne), często jakieś ogrzewanie np. szyby, dodajmy do tego przez pierwsze trzy minuty grzanie świec, tak tak nie wyłączają się jak gaśnie kontrolka na desce od świec, ale grzeją przez 3 min. w pierwszym okresie biorąc nawet 40-45A.

> Gdzie zatem potrzeba dodatkowego doładowywania w sprawnym samochodzie ?

Jak widzisz nie jednemu psu burek, i nawet w sprawnym, pokuszę się o stwierdzenie, że nawet i w nowym samochodzie jak ktoś często jeździ na krótkie trasy typu dojazd do pracy kilka km, IMO w zimę jest normalnym to, że należy czasem doładować akumulator.

Akumulator w samochodzie jest na trochę innej zasadzie zbudowany jak ten co mamy w komórkach smile.gif on wręcz przeciwnie nie powinien być rozładowywany do "0", lubi jak jest naładowany w możliwie dużym stopniu co wpływa na jego żywotność.

Później dziwić się, opiniom na tym forum, że akumulator X to badziew bo wytrzymał 2-3 lata.

> Ale doładowywanie akumulatora nie jest rozwiązaniem problemu, tylko doraźnym łataniem problemu.

Tak przy założeniu, że jest jakiś problem z instalacją.

> Na pytanie co kupić powiem - cokolwiek. Akumulator to nie kosmiczna technologia, każdy będzie

> podobny. Tańszy będzie mniej bolał, zwłaszcza wtedy, gdy za kolejne 3-4 lata wyzionie ducha.

No tu mogę się zgodzić, niestety te nowe kosmiczne technologie akumulatorów, wprowadzane są na koszt klientów, w sensie że to my jesteśmy testerami.

Fakt nie ma co przepłacać za akumulator cenę o 30-50% aby rok dłużej wytrzymał lub nie.

pzdr.

Napisano

> Czyli miałeś albo auto niewydolne w tym zakresie, jak maluch z prądnicą, albo zepsutą instalację

> elektryczną.

nie fiat cc 900 ze sprawna instalacja elektr i akumem

> Zakładając, że rozruch trwa 10 sek, moc rozrusznika to 1,5 kW, akumulator 12v, zużycie prądu to

> 0,35 Ah ( (10s/3600s)x125A)

> Zakładając, że alternator ma tylko 10A nadwyżki nad odbiornikami, to doładuje to w czasie mniejszym

> niz 5 min - (w godzinę 10 Ah, w 6 min 1 Ah).

> Gdzie zatem potrzeba dodatkowego doładowywania w sprawnym samochodzie ?

> Jeśli auto jest niesprawne (długo trzeba "piłować" żeby odpalić, alternator nie ładuje), albo

> zostały zamontowane dodatkowe odbiorniki prądu, powodujące jego deficyt - akumulator tego nie

> przeżyje.

> Ale doładowywanie akumulatora nie jest rozwiązaniem problemu, tylko doraźnym łataniem problemu.

> Jeśli zaś akumulator w aucie autora wątku przeżył 9 lat bez doładowywania i innych czarów, należy

> go z godnością i podziwem odesłać na emeryturę.

> Na pytanie co kupić powiem - cokolwiek. Akumulator to nie kosmiczna technologia, każdy będzie

> podobny. Tańszy będzie mniej bolał, zwłaszcza wtedy, gdy za kolejne 3-4 lata wyzionie ducha.

a wiesz o tym ze w czasie mrozow sprawnosc akuma spada nawet o 50% (skrajny przypadek mroz -20 )

w nieco mniej ekstremalnych sytuacjach rowniez spada ale o mniej, teraz dodaj do tego czeste rozruchy i krótka jazda.

dołąduje sie czy nie??

Napisano

MOLL z serii Kamina Start, tradycyjny aku z korkami i przeźroczystą obudową ok.gif

ps. miejsce umiejscowienia tragiczne, tzn. żeby on jeszcze tam właził bezproblemowo to byłoby ok, a tak to lipa facepalm.gif

Napisano

> bez urazy ale to jest twoja strona??

> bo chyba trzeci raz w tym krótkim temacie ją linkujesz

Tak, to jest moja strona, nie chce mi się tego samego pisać n-razy dlatego linkuję.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak, to jest moja strona, nie chce mi się tego samego pisać n-razy dlatego linkuję.

ok, tak właśnie się zastanawiałem cos sie jej tak czepił biglaugh.gif

Napisano

Można zainteresować się Forse,podobno nie sprawiają problemów i wytrzymują standardowo. Może ktoś potwierdzić, bo będę na kupnie aku smile.gif

Napisano

> może i nie głupia tylko najpierw zmierz czy ci wejdzie do mocowania bo im większy to tym wieksza

> wys/szer/dł.

To jest chyba oczywiste że trzeba sprawdzić, najpierw popatrzyłem pod maske popatrzyłem co można wyrzucić w okolicy zmierzyłem kupiłem a potem męczyłem się z montażem 270751858-jezyk.gif wyrzuciłem fabryczną donice, zastosowałem uchwyt z cinquecento i siedzi lepiej niż fabrycznie cool.gif

Napisano

> o właśnie, też interesuje sie tym aku czyli Bosch Silver S4/S5, czy ktos może podzielić się opinia

> na jego temat

miałem silvera padł po 3 latach, więcej nie chcę boscha grinser006.gif

do suzuki kupiłem varte blue, choć opinie w necie są skrajne od polecanych przez sprzedawców, do stanowczo nie polecanych, rzekome pady po roku, dwóch

u mnie siedzi dopiero rok, więc ciężko ocenić

ostatnio patrzyłem na banner'a, podobno całkiem niezłe aku, choć cena wcale nie atrakcyjna, droższy od futury

co do centry, nie wiem czy ilość złych opinii nie wynika z popularności tych aku, jest ich statystycznie najwięcej, to i najwięcej się psują

centra kusi 3letnią gwarancją, z tym że różnie podobno bywa z uznawaniem tej gwarancji

sam szukam aku, bo mój na razie kręci, ale już w zeszłym roku ciężko było przy mrozach, więc w tym może powiedzieć 30.GIF

Napisano

> miałem silvera padł po 3 latach, więcej nie chcę boscha

Dlaczego nie chcesz więcej Boscha? Bo wtyrzymał "tylko" trzy lata? yikes.gif

Inny też może Ci wytrzymać nie więcej.Oczywiście to nie norma.Miałem kiedyś starą centrę, która wytrzymała 7 lat.

Napisano

> Dlaczego nie chcesz więcej Boscha? Bo wtyrzymał "tylko" trzy lata?

bez jaj, trzy lata to dobry wynika dla aku z górnej półki ?

teraz mam jakiś fabryczny i ma 6lat

zwykła centra (standard) miała ponad 3 lata i zero problemów (sprzedałem auto)

gdyby nie tragiczny dostęp do aku w maksie, to chyba bym kupił centrę standard

ale nie chce mi się wyciągać aku (trzeba zdjąć filtr powietrza), żeby sprawdzić stan elektrolitu co kilka miesięcy

> Inny też może Ci wytrzymać nie więcej.Oczywiście to nie norma.Miałem kiedyś starą centrę, która

> wytrzymała 7 lat.

i tyle bym oczekiwał od aku "premium" czyli serii silver ok.gifgrinser006.gif

ale niech chociaż wytrzyma min te 5lat

Napisano

> Dlaczego nie chcesz więcej Boscha? Bo wtyrzymał "tylko" trzy lata?

Trzy lata wytrzymują bez problemu akumulatory marketowe czy inne ZAPy. Po co więc płacić 50% więcej za Boscha jeśli te trzy lata byłyby dobrym wynikiem w jego przypadku?

Napisano

> do suzuki kupiłem varte blue, choć opinie w necie są skrajne od polecanych przez sprzedawców, do

> stanowczo nie polecanych, rzekome pady po roku, dwóch

> u mnie siedzi dopiero rok, więc ciężko ocenić

Mam Varte Blue już siedem lat! Aku rewelacja, ale wszystko ma swój kres i obawiam sie o tegoroczną zime. Pojemnośc już jest tak mała że 30 min ładowania wystarcza (nowy-kilka godzin). Kupiłbym jeszcze raz ale auto posłuży mi jeszcze nmax 2 lata i dlatego szkoda mi kasy na to cudo. Myślę o tańszym.

Napisano

> Nigdy nie posiadałem tych samobieżnych taczek.

> Zdarzyło mi się kilkukrotnie w życiu w tym siedzieć.

Nie nadymaj sie tak, bo odfruniesz...

> Jak byłem młody i niedoświadczony, to wierzyłem w cudowną moc doładowywania trupa. Owszem, można

> przez całą zimę wyciągać aku z auta i trzymać go pod prostownikiem - ale czasy PRL, gdy

> biegało się z akumulatorem do domu na noc minęły.

> Jak akumulator nie daje rady w codziennej eksploatacji, to nie ma co się bawić w cuda i czary - po

> prostu się zużył.

Nie bardzo rozumiem dlaczego ciagle zakladasz, ze kazdy samochod jest uzytkowany codziennie. Nawet funkiel nowka sztuka 40 Ah w "samobieznej taczce" uzywanej co trzy dni nie odpali "z polobrotu".

Napisano

> jeszcze raz ale auto posłuży mi jeszcze nmax 2 lata i dlatego szkoda mi kasy na to cudo. Myślę

> o tańszym.

Z nowych polecam Ci Tople. Dobre i dosyć tanie. Ewentualnie kiedyś przy stacji BP obok Cmentarza Rakowickiego był gość od Aku. Sprzedawał regenerowane za ułamek ceny nowego. Myślę że te dwa lata spokojnie Ci wytrzyma

Napisano

> Mam Varte Blue już siedem lat! Aku rewelacja, ale wszystko ma s

Mialem Varte i po 8 latach byla sprawna w jakichs 45 % -i do dieselka z duzym zapotrzebowaniem na prad rozruchowy sie nie nadawala w tej chwili mam quand'a, ktory jest robiony na elementach varty i ma w tej chwili 3 lata i daje rade wiec i jedna i druga marke moge polecic.

pozdr.

M.

Napisano

> Mam Varte Blue już siedem lat! Aku rewelacja, ale wszystko ma swój kres i obawiam sie o tegoroczną

> zime. Pojemnośc już jest tak mała że 30 min ładowania wystarcza (nowy-kilka godzin).

U mnie podobnie zachowuje sie Delco Freedom. Po 7 latach kreci jak szalony nawet przy -20 st. C i nigdy nie trzeba go podladowywac prostownikiem, ale pozostawiony na awaryjnych pada po pol godziny zeby.GIF.

Napisano

> ... Sam robię bardzo krótkie odcinki, zimą czy latem, i jakoś pomimo tego, że aq nigdy nie doładowywałem, pracuje w aucie już 6-ty rok.

Potwierdzam- mam Matiza rocznik 2001 ( kupiłem nowego ). W tej chwili ma przejechane ok. 53 tys.km. Robię krótkie "trasy" i akumulator wymieniłem dopiero rok temu. Nie potrzebował doładowania okresowego poprzez prostownik. Oryginalny był bezobsługowy ZAP Piastów i teraz też taki mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.