Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypadek, czy warto auto naprawiać?

Featured Replies

Napisano

Na szczęście nie mój, ale znajomych blush.gifsciana.gif

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1681040,0,,wypadek_sparalizowal_ruch_na_jagiellonskiej,wiadomosc.html

i dwa zdjęcia auta po wypadku - jak sądzicie, czy ten samochód da sie naprawić, czy to już złom i tylko "na części" się nada?

46ec194ceca7c2fb5e90082aef983e52,14,1.jpg

d8f75ba081eaf1433dc8702cd0c31d81,34,1.jpg

4ce1d20be54de605f7f8ecd6eefb7541,34,1.jpg

Napisano

wsumie najbardziej ucierpiały koła, a to raczej da sie naprawic bo wszystkie czesci wymienne.. wyglada groznie ale fachowiec musi ocenic

Napisano

o ile tył w miare łatwo naprawic i wszystko po naprawie będzie ok (sadzac po zdjeciu) to z przodem po takiej "kontuzji" i jego wyleczeniu bałbym sie jeżdzić wink.gif

albo inaczej- bałbym sie jezdzić szybciej niż 80 km/h biglaugh.gif

Napisano

ja bym bral szkode calkowita reszte w calosci na allegro i na bank jakis magik-blacharz-tynkarz zrobi z tego bezwypadkowa laleczke

auto w miare swieze, buda raczej nie pogieta wiec i spawania nie beda mieli za duzo

Napisano
  • Autor

> Jak to się stało, bo mi linka wywala IE...?

Nie wiem , ja mam IE 8. Otwórz TVN Warszawa i to jeden z pierwszych newsów.

Napisano

> wsumie najbardziej ucierpiały koła, a to raczej da sie naprawic bo wszystkie czesci wymienne..

> wyglada groznie ale fachowiec musi ocenic

taaa... koła razem z zawieszeniem, co najmniej jedna podłużnica (wyrwane mocowanie amorka), słupek A , jaśki. Krótko mówiąc na 99,9999% będzie szkoda całkowita. Poza tym ja już nie chciałbym tym autem jeździć no.gif

Napisano

Volkswagen passat wyjechał z bocznej uliczki w Jagiellońską wprost pod rozpędzoną kię. Zderzenie tych dwóch samochodów zapoczątkowało falową kolizję na ulicy. Siła uderzenia wypchnęła kię na przeciwny pas, gdzie wpadła na kolejne dwa pojazdy - w tym ciężarówkę.

W wyniku wypadku ( około godz. 10.30) jedna osoba trafiła do szpitala. Na miejsce przyjechały policja i straż pożarna, która musiała usunąć wyciek paliwa z jednego z pojazdów. - Jest ogromny korek na ulicy Jagiellońskiej na wysokości zarządu FSO - relacjonował Grzegorz, który poinformował nas o zdarzeniu na [email protected].

Ogromne kłopoty kierwców

Wypadek spowodował duże utrudnienia w ruchu. Przez około 2 godziny zablokowane były dwa pasy Jagiellońskiej w stronę mostu Grota Roweckiego i dwa pasy w kierunku mostu Gdańskiego, w tym jeden pas do jazdy na wprost i jeden do skrętu w lewo.

Napisano

Zależy ile jest wart i ile będzie kosztowac naprawa, Samochód musi obejrzeć fachowiec, a nie "fachowcy z forum" na zdjęciu malo widac, tył raczej naprawa bezproblemowa chyba ze coś mocniej ucierpiało a nie widać tego na zdjeciu, przód do wymiany pewnie podłużnica i fartuch, częśc wymienna jak każda inna ale koszty rosną i nie każdy druciarz to zrobi dobrze, a no oczywiście najlepiej to wymienić na nowe a nie prostować frown.gif

Wszystko zalezy od znajomych i wyceny TU zlosnik.gif

Napisano

> Zależy ile jest wart i ile będzie kosztowac naprawa, Samochód musi obejrzeć fachowiec, a nie

> "fachowcy z forum" na zdjęciu malo widac, tył raczej naprawa bezproblemowa chyba ze coś

> mocniej ucierpiało a nie widać tego na zdjeciu, przód do wymiany pewnie podłużnica i fartuch,

> częśc wymienna jak każda inna ale koszty rosną i nie każdy druciarz to zrobi dobrze, a no

> oczywiście najlepiej to wymienić na nowe a nie prostować

> Wszystko zalezy od znajomych i wyceny TU

Tu jest jeszcze kwestia tego, czy po naprawie chcialbys tym autem jezdzic...

Bo ja zdecydowanie nie!

Z mojegu punktu widzenia, auto z wywalonymi poduchami jest juz skreslone...(pomijam jakies dziwne przypadki stluczek, ale tutaj takowej nie bylo)

Wolalbym to sprzedac i kupic inneok.gif

Napisano

> Tu jest jeszcze kwestia tego, czy po naprawie chcialbys tym autem jezdzic...

> Bo ja zdecydowanie nie!

Mi to jest obojetne, mógłbym jeździć jak najbardziej autem po takiej stłuczce, aczkolwiek te mi się nie podoba wink.gif

> Z mojegu punktu widzenia, auto z wywalonymi poduchami jest juz skreslone...(pomijam jakies dziwne

Poduszki, konsole napinacze itp. też wystepują jako cześci zamienne więc w czym problem wymieniasz na nowe (ASO) i masz dalej w sprawny układ smile.gif

> przypadki stluczek, ale tutaj takowej nie bylo)

> Wolalbym to sprzedac i kupic inne

Ja nie upieram się że je opłaca się naprawiać byc moze lepszym rozwiazaniem bedzie je sprzedać i kupić coś innego, ale znając życie za jakiś czas i tak powróci na nasze polskie drogi naprawione w lepszy lub gorszy sposób...............

20.GIF

Napisano

> Poduszki, konsole napinacze itp. też wystepują jako cześci zamienne więc w czym problem wymieniasz

> na nowe (ASO) i masz dalej w sprawny układ

Ja wiem, ze takie rzeczy sie wymienia, ale w trosce o wlasne zdrowie, nie chcialbym juz takim autem jezdzic...

> Ja nie upieram się że je opłaca się naprawiać byc moze lepszym rozwiazaniem bedzie je sprzedać i

> kupić coś innego, ale znając życie za jakiś czas i tak powróci na nasze polskie drogi

> naprawione w lepszy lub gorszy sposób...............

To jest pewne, ze wroci i o ile wlasciciel nie zrobi go dla siebie to raczej jako druciarnia sick.gif

Napisano

> Tu jest jeszcze kwestia tego, czy po naprawie chcialbys tym autem jezdzic...

> Bo ja zdecydowanie nie!

> Z mojegu punktu widzenia, auto z wywalonymi poduchami jest juz skreslone...(pomijam jakies dziwne

> przypadki stluczek, ale tutaj takowej nie bylo)

> Wolalbym to sprzedac i kupic inne

Gdybyś tylko wiedział z jakich złomów potrafią wyklepać "nówki sztuki nieśmigane" i ludzie kupia i tym jeżdżą...wiadomo że po takim dzwonie jest już jakiś tam uraz do auta...ale jaka masz gwarancje że kupując inne (nie mówie o nowym fabrycznie)że nie bedzie ono w gorszym stanie niż ten po dobrze zrobionej naprawie? ale czego oczy nie widzą...

Napisano

> ja bym nie naprawial

ja też nie, trzeba by auto na ramę pomiarową wrzucić bo pewnie podłużnice dostały, i drzwi pasażera coś nie bardzo więc przesunięta całość. Generalnie na 99,9% kasacja.

Napisano

Jeżeli widoczne na zdjęciach drzwi nie są otwarte(nie dają się łatwo zamknąć) to podłużnica popchnęła...

Teoria:

Auto na ramę, wyciągnąć, wyciąć ćwiartkę, wspawać "nową z anglika", reszta to części, które się odkręca i wymienia.

Zakładając, że jednak podłużnica jest cała to trzeba sprawdzić jak wygląda górne mocowanie amortyzatora...

Wydaje mi się, że na zdjęciach widzę pompę abs... tam wyjdzie sporo pierdółek, które sporo kosztują, porządna naprawa nawet na częściach używanych może być nieopłacalna. Handlarz zrobi na sztukę i sprzeda jako nówka-sztuka-nieśmigana.

W praktyce uważam, że jak już kupować samochód używany od obcej osoby to tylko uszkodzony, ale warunkiem koniecznym jest to, że nie mogą być uszkodzone żadne części, których wymiana wymaga użycia palnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

1. zależy na ile szkodę wyceni TU

2. nie takie rzeczy się naprawiało... palacz.gif

Napisano

> Na szczęście nie mój, ale znajomych

> http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1681040,0,,wypadek_sparalizowal_ruch_na_jagiellonskiej,wiadomosc.html

> i dwa zdjęcia auta po wypadku - jak sądzicie, czy ten samochód da sie naprawić, czy to już złom i

> tylko "na części" się nada?

Pamietaj wszystko da sie naprawic. O ile tylne zawieszenie to pikus z przodu bedzie wiekszy problem bo zapewne pękł kielich.

Osobiscie bym tym autem nie chciał jezdzic.

Niech ogladnie auto fachowiec bo z zdjec mozna sie tylko domyślać.

Napisano

> Pamietaj wszystko da sie naprawic. O ile tylne zawieszenie to pikus z przodu bedzie wiekszy problem

> bo zapewne pękł kielich.

> Osobiscie bym tym autem nie chciał jezdzic.

> Niech ogladnie auto fachowiec bo z zdjec mozna sie tylko domyślać.

Nie wszystko da się naprawić - sklecić , wyklepać to nie synonim naprawić.

INHO co do zawieszenia z tyłu to jesteś w błędzie.Poprawne zestrojenie zawieszenia z tyłu nastręczy większego problemy niż ustawienie przodu gdzie jest więcej opcji regulacji

Napisano

Naprawić się da, ale jak ma być profi to nie będzie tanio, to nie wymiana błotnika.

Nie wiem z czyjej kieszeni idzie ale osobiście to chyba bym wolał kupić nowe

Napisano

Najpierw to by trzeba to auto dobrze oglądnąć, sprawdzić na ramie na ile jest przekoszone... Jeżeli sprawa naprawy będzie "kosmetyczna" - jeśli chodzi o elementy konstrukcyjne - tzn. wszystko da się załatwić wymianą elementów wymiennych (ale naprawdę wymiennych, a nie u pana Kazia z palnikiem i kątówką), to auto może jeszcze długo i bezpiecznie śmigać. Ale jeżeli geometria budy jest mocno rozjechana a elementy konstrukcyjne poważniej uszkodzone (a tak mi się wydaje z tych fotek), to ten samochód nigdy nie będzie dobry - może być co najwyżej "po dziadku z rajchu, rocznik '34-ty - jeżdżony tylko w niedziele do kościoła".

Napisano

Szkoda na 200% będzie uznana przez TU jako całkowita. Nie takie auta już woziłem na warsztat. Na mój gust trzeba będzie z przodu wstawić ćwiarteczkę z kielichem. Tył to kwestia przemierzenia i ewentualnego naciągnięcia elementów mocujących zawias... Jak się dobrze zrobi to będzie śmigało jak nowe...!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.