Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Bravo 1,4 T-Jet 120KM vs Seat Leon 1,2 TSI 105KM

Featured Replies

Napisano

Mamy dwa samochody kompaktowe, IMO jedna "półka" - Fiat Bravo z silnikiem 1,4 T-Jet 120 KM i Seat Leon 1,2 TSI 105 KM.

Różnica w cenie, pomiędzy samochodami z podobnym wyposażeniem to ponad 10%. Bravo jest tańsze, ma mocniejszy silnik, dłuższą gwarancje i dłuższe okresy międzyprzeglądowe.

Koszty ubezpieczenia i koszty utrzymania przemawiają za Fiatem (nie ma ogromnych różnic, ale są).

Utrata wartości po 3 latach, patrząc po średnich cenach z moto Allegro (1,4 90KM w Fiacie, 1,6 102 KM w Seacie), na podobnym poziomie.

Gdzie jest więc to "coś", za co warto zapłacić w Seacie. W ogóle czy warto, a jeśli tak, to dlaczego ? Argument, "bo to VAG" jest niewystarczający zlosnik.gif

Napisano

Nie ma tego "czegoś". Nie warto przepłacać. Seat to zło.

Napisano

> Mamy dwa samochody kompaktowe, IMO jedna "półka" - Fiat Bravo z silnikiem 1,4 T-Jet 120 KM i Seat

> Leon 1,2 TSI 105 KM.

> Różnica w cenie, pomiędzy samochodami z podobnym wyposażeniem to ponad 10%. Bravo jest tańsze, ma

> mocniejszy silnik, dłuższą gwarancje i dłuższe okresy międzyprzeglądowe.

> Koszty ubezpieczenia i koszty utrzymania przemawiają za Fiatem (nie ma ogromnych różnic, ale są).

> Utrata wartości po 3 latach, patrząc po średnich cenach z moto Allegro (1,4 90KM w Fiacie, 1,6 102

> KM w Seacie), na podobnym poziomie.

> Gdzie jest więc to "coś", za co warto zapłacić w Seacie. W ogóle czy warto, a jeśli tak, to

> dlaczego ? Argument, "bo to VAG" jest niewystarczający

Jeżeli piszesz, że utrata wartości podobna to albo Bravo masz w b. dobrej ofercie cenowej do kupna albo tego Seata bardzo drogo wink.gif

Fiat niestety bardzo leci z ceną, ale jesli kupujesz na dlużej to nie ma to wielkiego znaczenia.

PS: te 105km w Leonie może ci za chwilę nie wystarczać a Fiaty dla odmiany cześto mają bonusy z fabryki i możesz miec def acto lekko ponad 120km. Jak z TSI 105km to nie wiem...

Poza tym TSI to chyba wtrysk bezposredni hmm.gif We Fiacie masz prosciej i potencjalnei mniej problemów w przyszłosci.

In minus: Mysle ze Fiacina wiecej spali noPB strzelam ze z 1L/100km w miescie.

Napisano

> Utrata wartości po 3 latach, patrząc po średnich cenach z moto Allegro (1,4 90KM w Fiacie, 1,6 102

Bravo z 90km silnikiem "sie nie kupuje" to za cieżkie auto dla takiego silnika (bez turbo jednostka). TJet 120km to pewnie optimum. Kto ci pozniej kupi 90km Fiata i za jak smieszna kwote?

Powinieneś porownac na allegro ceny TJeta 120km i Leona TSI 105km i to ci da skale utraty wartosci tych aut...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli piszesz, że utrata wartości podobna to albo Bravo masz w b. dobrej ofercie cenowej do kupna

> albo tego Seata bardzo drogo

Patrzyłem wyłącznie na ceny samochodów z 2007 roku. Nie odnosiłem tego do ceny zakupu, którą mi zaoferowano smile.gif

Powiedzmy, że za podobne pieniądze można kupić Seata i Fiata, z 2007 roku. Seat jest trochę droższy, ale też nie zwraca się różnica w cenie zakupu nowego.

> Fiat niestety bardzo leci z ceną, ale jesli kupujesz na dlużej to nie ma to wielkiego znaczenia.

4-5 lat waytogo.gif

> PS: te 105km w Leonie może ci za chwilę nie wystarczać a Fiaty dla odmiany cześto mają bonusy z

> fabryki i możesz miec def acto lekko ponad 120km. Jak z TSI 105km to nie wiem...

Póki co, jeździłem Leonem 1,4 125KM i Bravo 1,4 120KM i 140KM. Przejażdżkę 1,2 TSI mam jeszcze w planach.

125KM w Leonie i 120KM w Bravo jeżdżą podobnie waytogo.gif

> Poza tym TSI to chyba wtrysk bezposredni We Fiacie masz prosciej i potencjalnei mniej problemów w

> przyszłosci.

No właśnie, paradoksalnie, boję się większej awaryjności TSI (szczególnie, że jest to całkiem nowa konstrukcja).

> In minus: Mysle ze Fiacina wiecej spali noPB strzelam ze z 1L/100km w miescie.

Tak, to nawet wynika z danych producentów.

Napisano

Fiat ma też lepszą i tańszą sieć serwisową. Poza tym Fiat to marka, a nie podróbka Volkswagena grinser006.gif. Seat jest u nas bardzo niszowy, ja bym unikał.

Reklama prawie jak PiS hehe.gif

284400635-sa4.JPG

post-103354-14352510490383_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Może lepiej kupić ten, który bardziej się podoba?

Oba się podobają cool.gif No może wnętrze zdecydowanie fajniejsze w Bravo smile.gif

Napisano

Prestige zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bravo z 90km silnikiem "sie nie kupuje" to za cieżkie auto dla takiego silnika (bez turbo

> jednostka). TJet 120km to pewnie optimum. Kto ci pozniej kupi 90km Fiata i za jak smieszna

> kwote?

90KM w ogóle nie biorę pod uwagę grinser006.gif

> Powinieneś porownac na allegro ceny TJeta 120km i Leona TSI 105km i to ci da skale utraty wartosci

> tych aut...

Spróbuj zrobić takie porównanie zlosnik.gif 1,2 TSI to nowość w Seacie. 3-letniego Bravo z T-Jetem trudno znaleźć (szybki research po moto Allegro - znalazłem 1 szt.)

Napisano
  • Autor

> Prestige

Refrence zlosnik.gif

Ja w nim prestiżu nie dostrzegam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Reklama prawie jak PiS

Taaa... gość w salonie, na moje porównanie Leona z Bravo stwierdził, że Leon to prawie Audi, i za to się płaci hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Taaa... gość w salonie, na moje porównanie Leona z Bravo stwierdził, że Leon to prawie Audi, i za

> to się płaci

Czyli można zamknąć temat hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli można zamknąć temat

Nie przekonał mnie zlosnik.gif Kontynuujmy temat grinser006.gif

Napisano

> Nie przekonał mnie Kontynuujmy temat

To wracając do tematu zlosnik.gif Środek Bravosa do Leona i biorę (w cenie Bravo ma się rozumieć )

Napisano
  • Autor

> To wracając do tematu Środek Bravosa do Leona i biorę (w cenie Bravo ma się rozumieć )

O to to to ok.gif

Bo to Leonowe, to jak siekierą ciosane zlosnik.gif Nie pasuje do tego samochodu.

Ale mojej zona.gif bardziej się podoba, niż to co jest w Bravo yikes.gif

Napisano

> Gdzie jest więc to "coś", za co warto zapłacić w Seacie.

IMHO, nie warto.

mar00ha

Napisano

> Oba się podobają No może wnętrze zdecydowanie fajniejsze w Bravo

Czekaj ty używany chcesz kupić nie nowy? Bo ja nie wiem na jakiej podstawie zakodowałem sobie, że o nówce mówisz.... mlot.gif To tutaj kwestia utraty wartości będzie drugorzędna....

Napisano
  • Autor

> Czekaj ty używany chcesz kupić nie nowy? Bo ja nie wiem na jakiej podstawie zakodowałem sobie, że o

> nówce mówisz....

No dobrze sobie zakodowałeś waytogo.gif Mówię o nówce.

Napisano

> Poza tym Fiat to marka, a nie podróbka Volkswagena .

normalnie nie rozśmieszaj mnie!

Napisano

> Mamy dwa samochody kompaktowe, IMO jedna "półka" - Fiat Bravo z silnikiem 1,4 T-Jet 120 KM i Seat

> Leon 1,2 TSI 105 KM.

IMO 1,2 105KM nie będzie jeździło w kompaktowym aucie, które współcześnie są dosyć cieżkie. Brałbym mocniejszy. Co najmniej 120KM.

Napisano

> Taaa... gość w salonie, na moje porównanie Leona z Bravo stwierdził, że Leon to prawie Audi, i za

> to się płaci

Taa, Audi robione w hiszpanii przez lewusów nie mogacych się doczekać siesty! zlosnik.gif

Napisano

> Leon 1,2 TSI 105 KM.

> Różnica w cenie, pomiędzy samochodami z podobnym wyposażeniem to ponad 10%. Bravo jest tańsze, ma

> mocniejszy silnik, dłuższą gwarancje i dłuższe okresy międzyprzeglądowe.

> Koszty ubezpieczenia i koszty utrzymania przemawiają za Fiatem (nie ma ogromnych różnic, ale są).

> Gdzie jest więc to "coś", za co warto zapłacić w Seacie. W ogóle czy warto, a jeśli tak, to

> dlaczego ? Argument, "bo to VAG" jest niewystarczający

mimo ze nie lubie aut na F

wybralbym Fiata

Napisano

> Taa, Audi robione w hiszpanii przez lewusów nie mogacych się doczekać siesty!

to zupelnie jak ci ktorzy pracuja we Wloszech rotfl.gif

Napisano
Fiat - mocniejszy silnik i 205 Nm momentu, to juz baaardzo fajnie jezdzi poza tym bravo w srodku jest zwyczajnie bardzo ladne
Napisano

> Fiat - mocniejszy silnik i 205 Nm momentu, to juz baaardzo fajnie jezdzi poza tym bravo w srodku

> jest zwyczajnie bardzo ladne

Ciekaw jestem, czy wnętrze Bravo coś się poprawiło od czasów Stilo.

Bo Stilo w środku jest ciosane siekierą, a plastiki sa koszmarne. Zaś

plastikowe klamki wewnętrzne drzwi to już porażka frown.gif

Napisano

> Ciekaw jestem, czy wnętrze Bravo coś się poprawiło od czasów Stilo.

Jakbyś się teleportował do Bravo, to nigdy byś nie powiedział że siedzisz we Fiacie ok.gif

Wnętrze to największy plus tego pojazdu.

Napisano

> Bo Stilo w środku jest ciosane siekierą, a plastiki sa koszmarne. Zaś

> plastikowe klamki wewnętrzne drzwi to już porażka

tu jest jedna fota, ale to jakas wersja bieda, bo nawet klimy auto nie ma wink.gif

interiorergonomics00.jpg

o tu jest inne, troche bardziej wypasione bo ma ekraaaanik wink.gif

2007fiatbravocockpitint.jpg

Napisano
  • Autor

> Bo Stilo w środku jest ciosane siekierą, a plastiki sa koszmarne. Zaś

> plastikowe klamki wewnętrzne drzwi to już porażka

Ta dwa samochody dzieli przepaść zlosnik.gif Jeśli chodzi o stylistykę, to pewne. Jeśli chodzi o trwałość... mam nadzieje też cool.gif

Napisano

> IMO 1,2 105KM nie będzie jeździło w kompaktowym aucie, które współcześnie są dosyć cieżkie. Brałbym

> mocniejszy. Co najmniej 120KM.

O to nie masz sie co martwic akurat, jedzie bez problemu - oczywiscie zalezy co kto za "jechanie" uwaza - ale mi wystarcza z nawiazka.

Inna sprawa to "gifty" w tych silnikach - wg pomiarow na hamowni to one maja 120+ km.

Napisano

> to zupelnie jak ci ktorzy pracuja we Wloszech

Jak to powiedział szef Fiata?

"Rozumiemy doskonale, że opłaca się produkcja w Polsce. Mamy tam 6100 pracowników i jedyny zakład w Tychach, który produkuje tyle samo, co włoskie pięć zakładów z 22 tysiącami pracowników".

rotfl.gif

To jest kurna przepaść...

klik

A z tych dwóch wózków to zdecydowanie Bravo... Seat wygląda koszmarnie, choć na Autocentrum właściciele są podobnież zadowoleni z tego auta co właściciele Fiata.

Napisano

> Jak to powiedział szef Fiata?

> "Rozumiemy doskonale, że opłaca się produkcja w Polsce. Mamy tam 6100 pracowników i jedyny zakład w

> Tychach, który produkuje tyle samo, co włoskie pięć zakładów z 22 tysiącami pracowników".

> To jest kurna przepaść...

> klik

szkoda ze przenosza produkcje Pandy sick.gif

Napisano

> Bo Stilo w środku jest ciosane siekierą, a plastiki sa koszmarne.

Są koszmarne. ok.gif W Bravo z resztą też. sick.gif Z tym, że mogę wskazać parę aut, gdzie sa jeszcze gorsze zlosnik.gif - np. wśród tych, które mam w profilu Stilo wyróżnia się jakością wykończenia zdecydowanie na plus, pozostałe dwa odstają bardzo mocno w dół.

Napisano

> szkoda ze przenosza produkcje Pandy

Przejadą się na tym. Nie ma innej możliwości.

Wyższe koszty, gorsza jakość - to zły kierunek. Polityka niestety w tym przypadku rozdaje karty.

Napisano

> Są koszmarne. W Bravo z resztą też. Z tym, że mogę wskazać parę aut, gdzie sa jeszcze gorsze -

> np. wśród tych, które mam w profilu Stilo wyróżnia się jakością wykończenia zdecydowanie na

> plus, pozostałe dwa odstają bardzo mocno w dół.

Akurat w Leonie sa rownie koszmarne, zwlaszcza konsola srodkowa i plastiki wokol zegarow...tandeta jakich malo.

Napisano

> O to nie masz sie co martwic akurat, jedzie bez problemu - oczywiscie zalezy co kto za "jechanie"

> uwaza - ale mi wystarcza z nawiazka.

Leon z tym motorem robi setke w 11s...jesli to jest "jedzie bez problemu" to az sie boje zapytac co wg Ciebie oznacze "jedzie slabo" grinser006.gif

Moim zdaniem ten silnik jest zdecydowanie za slaby do tego auta. Moze w Polo albo Fabii jest znosny ale w kompakcie to jakas totalna porazka.

Napisano

> Leon z tym motorem robi setke w 11s...jesli to jest "jedzie bez problemu" to az sie boje zapytac co

> wg Ciebie oznacze "jedzie slabo"

> Moim zdaniem ten silnik jest zdecydowanie za slaby do tego auta. Moze w Polo albo Fabii jest znosny

> ale w kompakcie to jakas totalna porazka.

11s do setki to zdecydowane - "jedzie bez problemu".

Napisano

> 11s do setki to zdecydowane - "jedzie bez problemu".

No nie wiem, dla mnie to blizej do "niebezpiecznie powolny"...

Napisano

> Akurat w Leonie sa rownie koszmarne, zwlaszcza konsola srodkowa i plastiki wokol zegarow...tandeta

> jakich malo.

W Leonie są gorsze, ale to moje odczucie ok.gif

Napisano

> Bez przesady, lepiej niż w Stilo

Wsiądę do Twojego i postukam sobie kluczykiem w ten "karbon" nad zegarami, OK? W Stilo nie grozi to niczym szczególnym, więc w Bravo, gdzie jest "lepiej", tym bardziej powinno zlosnik.gif

Napisano

> No nie wiem, dla mnie to blizej do "niebezpiecznie powolny"...

No to nie mamy o czym rozmawiac, bo sie nie zrozumiemy niewiem.gif

Napisano

> Wsiądę do Twojego i postukam sobie kluczykiem w ten "karbon" nad zegarami, OK? W Stilo nie grozi to

> niczym szczególnym, więc w Bravo, gdzie jest "lepiej", tym bardziej powinno

nie rozumiem po co chcesz w cos stukac, do tego kluczykiem? wink.gif ja swojej deski rozdzielczej nie dotykam, bo niby po co? raz na tydzien tylko przecieram wilgotna szmatka kurz... Ty to robisz kluczykiem? hmm.gif

Napisano

> Wsiądę do Twojego i postukam sobie kluczykiem w ten "karbon" nad zegarami, OK? W Stilo nie grozi to

> niczym szczególnym, więc w Bravo, gdzie jest "lepiej", tym bardziej powinno

Karbon jest przyjemny, ale nie do stukania w niego kluczykiem zlosnik.gif

Jak wiesz miałem Stilo, więc sobie mogę porównać co jest lepiej w NB, a co nie. Ogólnie jest lepiej, jako całość jest lepiej, ale OK nie ma przepaści, a lekki lifting 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie rozumiem po co chcesz w cos stukac, do tego kluczykiem? ja swojej deski rozdzielczej nie

> dotykam, bo niby po co? raz na tydzien tylko przecieram wilgotna szmatka kurz... Ty to robisz

> kluczykiem?

Daniel wpuszcza 3 koty i 3 psy. Jak po wszystkim nie ma rys i zadrapań w kabinie to samochód nawet ujdzie hehe.gif

Napisano

> Daniel wpuszcza 3 koty i 3 psy. Jak po wszystkim nie ma rys i zadrapań w kabinie to samochód nawet

> ujdzie

ja deski rozdzielczej dotykalem tylko jak kupowalem samochod, ale tak postepuje wiekszosc osob. zastanawia mnie po co jej dotykac w codziennym uzytkowaniu? nie czuje potrzeby az tak biskiego kontaktu z autem, zeby go glaskac albo stukac po plastikach ... wystarczy obcowanie z kierownica biglaugh.gif

Napisano

> Karbon jest przyjemny, ale nie do stukania w niego kluczykiem

Najlepiej w ogóle nie dotykać ok.gif - bo się "jakość" zdrapie. zlosnik.gif

> Jak wiesz miałem Stilo, więc sobie mogę porównać co jest lepiej w NB, a co nie. Ogólnie jest

> lepiej, jako całość jest lepiej

Jest ładniej - ktoś się bardziej przyłożył, żeby tandetę troche przed oczami poukrywać, tym niemniej dalej jest to tandeta. biglaugh.gif Największą różnicę na plus robią chyba boczki drzwi. ok.gif

Napisano

> ja deski rozdzielczej dotykalem tylko jak kupowalem samochod, ale tak postepuje wiekszosc osob.

> zastanawia mnie po co jej dotykac w codziennym uzytkowaniu?

Wystarczy np. na chwilę położyć komplet rękawiczek skórzanych na desce - a potem się przykro zdziwić, że niewielka zapinka dość mocno tę deskę porysowała (przypadek autentyczny biglaugh.gif).

Ja rozumiem, że producent pod zdjęciami w folderach pieje z zachwytu na temat wybitnej jakości swojego produktu, ale nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak żenujące oszczędności przyjmują ze zrozumieniem. hmm.gif W następnej wersji okaże się, że drzwi na deszczu nie wolno otworzyć, bo tapicerka na drzwiach się odbarwia, a plastiki się rozpuszczają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.