Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zimówki vs całoroczne, opinia użytkownika

Featured Replies

Napisano

> A o subiektywności w ocenie i dwóch różnych samochodach (w różnym stanie) pomyślałeś?

owszem pomyslalem. Moje auto ma 3 latka (lancer), silnik to marne 1.6 a jego (galant) 12 czy cos, silnik wiekszy bo 2.5V6, auto ciezsze, wiec raczej podejrzewalbym ze to ja okresle ze jest super a nie ze on.

Napisano

Nigdy opony całoroczne nie dorównają dobrej zimówce tak samo jak i letniej oponie ok.gif

To jest pół środek tylko, jak koś woli mieć całoroczne proszę bardzo ale niech w zimie nie tarasuje drogi i jedzie równo z innymi te 50-60km/h

Napisano

> Kiedyś jeżdżono tylko na letnich ale to były czasy maluchów, dużych fiatów gdzie prędkości nie były

To były opony całoroczne, nie letnie.

Napisano

> To były opony całoroczne, nie letnie.

hmmmm ja pamiętam z z 125p że mieliśmy letnie hmm.gif aż zapytam ojca jak kupował lub brata jakie tam były opony hmm.gif

Napisano

> Nigdy opony całoroczne nie dorównają dobrej zimówce tak samo jak i letniej oponie

> To jest pół środek tylko, jak koś woli mieć całoroczne proszę bardzo ale niech w zimie nie tarasuje

> drogi i jedzie równo z innymi te 50-60km/h

ale masz ta swiadomosc ze zima dobra opona caloroczna moze byc lepsza od markowej opony zimowej

Napisano

> Nigdy opony całoroczne nie dorównają dobrej zimówce tak samo jak i letniej oponie

> To jest pół środek tylko, jak koś woli mieć całoroczne proszę bardzo ale niech w zimie nie tarasuje

Na śniegu owszem. Tylko masz tego śniegu kilka - kilkanaście dni w roku. Większość zimówek jest gorsza w pozostałym okresie. Na suchym mokrym zimnym.

Napisano

> na mokrym

> na śniegu

> na śniegu zimówka ma przewagę od 20cm! do 2m

> na mokrym ma max stratę prawie 3m !

A taki "drobiazg" jak od jakiej prędkości testujemy w obu wypadkach to juz nie jest istotny ?

Napisano

No jasne, bo jak się ma zimówki, to można na nich jechać po śniegu tak szybko, jak na letnich po suchym asfalcie biglaugh.gif.

Napisano

> hmmmm ja pamiętam z z 125p że mieliśmy letnie aż zapytam ojca jak kupował lub brata jakie tam

> były opony

W wiekszosci tych aut byla D-124, opona raczej uniwersalna niz typowo letnia. Pamietam, ze spokojnie ogarniala temat sniegu i bez specjalnych wygibasow dalo sie jechac.

Napisano

przejechałem się dziś na swoich GY UG 7+ i albo jest tak ślisko, albo one są takie lipne zlosnik.gif a to ich dopiero druga zima i mają pewnie <10tkm zlosnik.gif

Napisano

> ale masz ta swiadomosc ze zima dobra opona caloroczna moze byc lepsza od markowej opony zimowej

Ja tak. Ale niezależnie od opony (zimą na zimówkach gdy jest ślisko, czy latem na letnich w ulewnym deszczu) mogę jechać wolniej (jeżeli uważam, że szybciej byłoby niebezpiecznie)w złych warunkach niż w dobrych. Dotyczy to też oczywiście opon całorocznych.

Napisano

> przejechałem się dziś na swoich GY UG 7+ i albo jest tak ślisko, albo one są takie lipne a to ich

> dopiero druga zima i mają pewnie

Opony super ciagna do przodu jak oszalale, ale bardzo szybko sie scieraja frown.gif

Napisano

> Opony super ciagna do przodu jak oszalale, ale bardzo szybko sie scieraja

tak jak moje Yokohamy oslabiony.gif

Napisano

> nie ja jeden o letnich napisałem - opinii o całorocznych nie mam, bo nie używałem nigdy, ani nigdy

> tematu nie drążyłem.

To po cholere sie udzielasz w watku o oponach zimowych i calorocznych facepalm.gif

Napisano

> tak jak moje Yokohamy

Moje ledwo 3 sezony wytrzymaja. A jakie sie mniej scieraja?

Napisano

> W wiekszosci tych aut byla D-124, opona raczej uniwersalna niz typowo letnia. Pamietam, ze

> spokojnie ogarniala temat sniegu i bez specjalnych wygibasow dalo sie jechac.

Krótka pamięć czy już sentyment? zlosnik.gif Współczesne letnie opony z bieżnikiem typu H są lepsze. W połączeniu z elektroniką dają śweitnie radę, jeśli ma się olej w głowie. Wiem, bo właśnie wróciłem i zadziwiła mnie sama łatwość wyjazdu po nie ubitych 30 cm.

Napisano

A Ty to w ogole kiedykolwiek na calorocznych jechales?? Bo ja nie mam problemu z jechaniem rowno z innymi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pytanie po raz kolejny - Navigator 1 czy 2?

Navigator 1 ma bieżnik z GoodYear Vector 2 produkowanej m. in. w latach 1994-1997. Z kolei Navigator 2 to GY Vector 3.

Kiedyś zapewne były to "opony całoroczne z wyższej półki"

a teraz sa "tanie". Wot - marketing.

Napisano

> A Ty to w ogole kiedykolwiek na calorocznych jechales?? Bo ja nie mam problemu z jechaniem rowno z

> innymi

Ale gdy w lecie przy +35 spadnie głęboki śnieg i będziesz musiał hamować na suchym to nie będziesz miał szans.

Napisano

> Navigator 1 ma bieżnik z GoodYear Vector 2 produkowanej m. in. w latach 1994-1997. Z kolei

> Navigator 2 to GY Vector 3.

> Kiedyś zapewne były to "opony całoroczne z wyższej półki"

> a teraz sa "tanie". Wot - marketing.

No nie do konca chyba - caly czas "osrodki badawczo-rozwojowe" dzialaja, i chcialbym wierzyc, ze dzisiejsze biezniki sa po prostu lepsze. W kazdym razie w latach 94-97 caloroczne "z wyzszej polki" faktycznie na snieg sie w ogole nie nadawaly hehe.gif

Napisano

> Ale gdy w lecie przy +35 spadnie głęboki śnieg i będziesz musiał hamować na suchym to nie będziesz

> miał szans.

hahaha.gif

Napisano

> Ale gdy w lecie przy +35 spadnie głęboki śnieg i będziesz musiał hamować na suchym to nie będziesz

> miał szans.

Chciałbym to zobaczyć. waytogo.gifzlosnik.gif

[sorry za OT.]

Napisano

> No nie do konca chyba - caly czas "osrodki badawczo-rozwojowe" dzialaja, i chcialbym wierzyc, ze

> dzisiejsze biezniki sa po prostu lepsze.

Pisałem o rzeźbie bieznika - a jest taka sama, co do składu gumy - mam nadzieję, że dzisiejsze opony są produkowane z lepszych mieszanek - nawet te tanie. Podsumowując - niegdysiejszy GY i dzisiejsza Dębica to zapewne nie są takie same opony ale o transferze technologii w obrębie grupy oponiarskiej warto pamiętać, zwłaszcza kiedy czytamy albo słuchamy jak to "inżynierowie opracowali nowy model opony" zlosnik.gif

> W kazdym razie w latach 94-97 caloroczne "z wyzszej

> polki" faktycznie na snieg sie w ogole nie nadawaly

Ja wspomniane GY V2 używałem jako letnie, tym bardziej że były stare i dość zużyte.

Napisano

> Opony super ciagna do przodu jak oszalale, ale bardzo szybko sie scieraja

u mnie problem moze lezec po stronie cisnienia w oponach, raczej bieznik jeszcze zostal hmm.gif

Napisano

> Na śniegu owszem. Tylko masz tego śniegu kilka - kilkanaście dni w roku. Większość zimówek jest

> gorsza w pozostałym okresie. Na suchym mokrym zimnym.

u mnie na takich oponkach nie ma szans wyjechać z garażu a to tylko 500metrów do głównej drogi, nikt jej nie odśnieża mój zderzak służy jak pług zlosnik.gif

Napisano

> No jasne, bo jak się ma zimówki, to można na nich jechać po śniegu tak szybko, jak na letnich po

> suchym asfalcie .

zimówka pozwala mi jechać 2 albo nawet 3 x szybciej niż letnia w zimie ok.gif

Napisano

> zimówka pozwala mi jechać 2 albo nawet 3 x szybciej niż letnia w zimie

Nie w zimie tylko na śniegu. Przez resztę zimy gdy śniegu nie ma raczej powinieneś jechać wolniej.

Napisano

wszyscy tak twierdza, pytanie czemu pozniej musze wlec sie na miescie za takimi "artystami" 20km/h po miescie bo "zimowka mu nie potrzebna"...

ja osobiscie przekonałem sie do zimowek lata wstecz, kiedy na oponie uniwersalnej nie mogłem bez odsniezania do garazu wjechac/ wyjechac a na zimowej dało sie wjechac.

to wystarczy jako mój obiektywny test...

Napisano

> Nie mam nic do właścicieli Polonezów, ale Polonez to takie ustrojstwo, że zimą na śniegu, to ani na

> letnich, ani na zimówkach, ani na łańcuchach, ani nawet na kolcach nie ruszysz bez paru worków

> cementu w bagażniku. I wiem co mówię, parę latek się bujałem. A pytaniem o opony zdradził,

> że na materiałach budowlanych poskąpił.

mowisz ze wszystkie tylnonapedowe auta powinny zostac w garazu na zime?? hehe.gif

Napisano

> Nie w zimie tylko na śniegu. Przez resztę zimy gdy śniegu nie ma raczej powinieneś jechać wolniej.

tylko roznica jest taka, ze te kilka dni moze skutecznie unieruchomic Ci auto, a odwrotnie juz nie (w zimowy suchy dzien z załozona zimowka spokojnie pojedziesz)

Napisano

> Krótka pamięć czy już sentyment? Współczesne letnie opony z bieżnikiem typu H są lepsze. W

> połączeniu z elektroniką dają śweitnie radę, jeśli ma się olej w głowie. Wiem, bo właśnie

> wróciłem i zadziwiła mnie sama łatwość wyjazdu po nie ubitych 30 cm.

mowisz niemcory głupi naród bo wprowadza nakaz jazdy na zimowkach ?? hehe.gif

Napisano

> Krótka pamięć czy już sentyment?

Ani jedno, ani drugie.

> Współczesne letnie opony z bieżnikiem typu H są lepsze.

Nie wiem co to sa opony z bieznikiem typu H, ale np. Pirelli P6000 nie nadawaly sie do jazdy na sniegu zupelnie, a Polonezem czy pf125p latalem sobie spokojnie i bez wiekszego stresu, w zasadzie prawie jak na zimowkach obecnie.

Napisano

> mowisz niemcory głupi naród bo wprowadza nakaz jazdy na zimowkach ??

na wielosezonowych tez mozna. Muszą miec symbol zimowki i to wszystko.

to tez niemcy wymyslili smirk.gif

glupki porobili testy sprawdzili ,ze sie nadają i mozna ok.gif

jednak polscy fachowcy wiedzą lepiej.

szczegolnie ci co nie mają pojecia o istnieniu nowoczesnych opon wielosezonowych smirk.gif i deklamują reklamowe slogany.

Napisano
  • Autor

> na mokrym

> na śniegu

> akuram mam zimówki, ale jeździłem też na całorocznych

pamiętajcie, że w tych wszystkich niemieckich testach całoroczna opona Sava to nasza Dębica Navigator2

Dla uściślenia na navigatorach jedynkach też jeździłem grinser006.gif ale tego nie można nazwać oponą spineyes.gif była beznadziejna w każdych warunkach, przede wszystkim słabo odprowadzała wodę i nie miała lamelek tak przydatnych w zimie.

Zrobiłem z pracy 35km na Ultra gripach w bardzo dużym śniegu, przyznaję ciągną całkiem całkiem, hamują znośnie ale to nadal nie jest zauważalna różnica z całorocznymi, które zresztą mam nadal w ilości dwóch sztuk na tylnej osi smile.gif

W ciągu dnia jeździłem też roomsterką na zimowych barumach i te to już całkiem sobie dzisiaj nie radziły...może faktycznie pogoda jest ekstremalna i warunki ciężki

przecież w tych wszelkich testach (pewnie sponsorowanych ale olejmy to) jazda na śniegu to gruba warstwa ubitego czystego puchu i nic dziwnego ale wtedy zimówka ładnie trzyma

Napisano

Poszły mi się kochać dwie zimówki, barum polaris, 185 60 r14

Miały już ze 4 lata - jeszcze z poprzedniego lanosa.

Więc zakupiłem 2 szt całorocznych dębica navigator 2 185, 65 r14, bo generalnie chcę stopniowo przejść na całoroczne.

W ramach testu założyłem stare zimówki na lewą stronę, całoroczne na prawą - to taki sprytny test, że opony są w tych samych warunkach, na tej samej bryce i bardzo dokładnie widać wszelkie różnice przyczepności.

I zgadnijcie, które opony były lepsze?

Oczywiście nowe całoroczne.

A dlaczego?

Bo świeża, miękka guma, wysoki bieżnik.

Rzeźba bieżnika w całorocznych jest właściwie zimowa.

Tylko guma inna.

Mój wniosek jest taki - lepiej mieć całoroczne i zmieniać je co 3 lata niż dwa komplety i zmieniać je co 6 lat.

Napisano

To co polski fachowiec powie na to, że dziś rano w warunkach mocno zimowych na Navigatorach jeździło się jak na normalnych zimówkach hehe.gif

Napisano

> pamiętajcie, że w tych wszystkich niemieckich testach całoroczna opona Sava to nasza Dębica

> Navigator2

No wlasnie.... przy Savy testach jest zdjecie. N2 mam na aucie - i wiecie co - to NIE JEST ten sam bieznik! Jest podobny, ale nie identyczny

Napisano

> No wlasnie.... przy Savy testach jest zdjecie. N2 mam na aucie - i wiecie co - to NIE JEST ten sam

> bieznik! Jest podobny, ale nie identyczny

sava występuje z dwoma bieżnikami, jeden to jak navigator2, drugi to bieżnik kierunkowy,

nazywa się to adapto, czasem określana jako adapto HP

Sava_Adapto-Hp_91W_195-65%20R15_view%201_tcm1064-70900.jpg

i to też jest adapto

SAVA_adapto.jpg

dla porównania navigator2

navigator2.jpg

te dwie ostatnie IMO to te same opony hmm.gif

dodam że miałem save eskimo s3, zrobioną w PL spineyes.gif

edit, dla porównania GY vector 3

vector3.jpg

Napisano

> sava występuje z dwoma bieżnikami, jeden to jak navigator2, drugi to bieżnik kierunkowy,

> nazywa się to adapto, czasem określana jako adapto HP

> i to też jest adapto

> dla porównania navigator2

> te dwie ostatnie IMO to te same opony

> dodam że miałem save eskimo s3, zrobioną w PL

To w testach byla ta kierunkowa wersja ok.gif

Druga, adapto to faktycznie N2. Tak czy siak N2 to baaardzo fajna opona smile.gif

edit: Debica ma duuuuuzo ladniejszy bok opony smile.gif

Napisano

> właśnie testy udowadniają że całoroczna wcale nie jest taka zła

> na śniegu minimalnie odstaje od zimówki, a na mokrym czy suchym asfalcie jest czasem lepsza

Czyli z jaka predkoscia koncowa wjezdzasz komus w dupsko ?

Znajac zycie, to wiekszosc kupuje najtansze opony na zasadzie tylko aby byly. W/g testow to kupuja jednostki.

wink.gif

Napisano

> Czyli z jaka predkoscia koncowa wjezdzasz komus w dupsko ?

niewiem.gif

na mokrym czy na śniegu ?

widzisz na śniegu IMO skutki kolizji czy słabszej trakcji będą mniejsze, bo prędkości są mniejsze

na mokrym spokojnie jeździ się i 100km/h, na śniegu rzadko kiedy więcej jak 50km/h

czy tak jak pisałem, jeżeli nie wydrapiesz się z parkingu to nic się nie stanie

i IMO najlepsza opona to opona uniwersalna, tzn dobra na śniegu/mokrym/suchym

a takie warunki spełnia właśnie opona całoroczna, rzadko która zimówka dorówna jej w tak różnych warunkach

słabszą trakcję na śniegu można ratować łańcuchami gdy jedzie się np w góry, czy nawali 50cm śniegu hmm.gif

> Znajac zycie, to wiekszosc kupuje najtansze opony na zasadzie tylko aby byly. W/g testow to kupuja

> jednostki.

nie wiem co "większość" robi, ja z ciekawości przeglądam testy, niestety rzadko podają np jaka opona letnia/całoroczna/zimowe jest porównywana, a to ma znaczenie, bo są spore różnice

nie jestem przeciwnikiem opon zimowych, ani całorocznych, bo każda ma swoje plusy i minusy

i dziwię się takim kategorycznym stwierdzeniom typu całoroczna to badziewie nic nie warte spineyes.gif

Napisano

> Ja tam trochę nie rozumiem tych kłótni Latem jeżdżę na letnich , a zimą na śnieżnych i tak od

> kilkunastu lat. Nie rozumiem czemu takim problemem jest zainwestowanie raz na 3-4 lata na

> komplet opon? W moim przypadku taki komplet to 1300 zeta, co daje mniej niż złotówkę

> dziennie. Nie zarabiam dużo ( poniżej średniej) ale mnie na to stać. Ludzie jeżdżą brykami po

> kilkadziesiąt tys. a nie stać ich na zimowe? Jakaś kpina albo wrodzone skąpstwo na wszystkim.

dlaczego zakładasz że chodzi o kasę icon_rolleyes.gif

IMO tu kasa ma drugorzędne znaczenie, nie raz było to wyliczane, bo zamiast kpl lato/zima, zjeździsz 2kp całorocznych

więc oszczędność jest pozorna, tzn kupujesz na raty

biorąc pod uwagę że firmowe całoroczne są sporo droższe od sezonowych, to nawet licząc kpl felg i przekładki chyba oszczędności nie będzie hmm.gif

np do mojego auta opona całoroczna GY kosztuje ponad 300zł, a zimowa/letnia 200zł

więc o jakich oszczędnościach piszesz niewiem.gif

Napisano

> Nie zarabiam dużo ( poniżej średniej) ale mnie na to stać. Ludzie jeżdżą brykami po

> kilkadziesiąt tys. a nie stać ich na zimowe? Jakaś kpina albo wrodzone skąpstwo na wszystkim.

Wybór opon całorocznych nie ma nic wspólnego ze skąpstwem nono.gif Raczej z wygodnictwem skromny.gif

Kłopotem jest pakować dwa razy do roku opony/koła i jechać do wulkanizatora, tracić czas sick.gif Szczególnie, gdy samochód na takich kołach porusza się po mieście i głównymi drogami pomiędzy miastami.

Napisano

> Wybór opon całorocznych nie ma nic wspólnego ze skąpstwem Raczej w wygodnictwem

cos w tym stylu. Zimą w zasadzie samochody służą nam do dojazdów do pracy - 8 km w jedną i z powrotem. W góry sowie nie jezdzę bo śnieg a na wycieczki dalsze też raczej nie bo szybko sie ciemno robi. zlosnik.gif Od około 5 lat jezdze na całorocznych i jakoś sie nie zakopałem nigdy. Nawet z dużego śniegu na parkingu wyjezdzalem. Ale oczywiście w góry czy dalszą trasę bym się nie wybrał na całorocznych.

Napisano

> Źle się wyraziłem - chodziło mi o takich co piszą o letnich i że one są dobre na wszystko.

o letnich tu nie piszemy grinser006.gif

> Całoroczne są ok, o ile jeździ się nie za dużo w ciężkich warunkach (np. w górach w zimie ) i

> raczej mniej agresywnie

ok.gif

i tak jak już pisałem, są bardziej uniwersalne, bo lepsze od zimówek na wodzie czy suchym asfalcie, którego zimą nie brakuje

a w górach zawsze można założyć łańcuchy grinser006.gif

> Ja jednak wolę nawet wydać więcej i przełożyć te koła 2 razy do roku.

też przekładam, ale coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad całorocznymi

z jednej prostej przyczyny, w zeszłym roku ulice w krk były cały czas czarne mokre, po śniegu jechałem może raz

a dojazd do domu osiedlową IMO spokojnie zrobię na całorocznych

a na wyjazdy w góry kupię łańcuchy hmm.gif

choć najgorsze podjazdy do wyciągów są już ładnie utrzymane - posypane żwirem ok.gif

Napisano

> cos w tym stylu. Zimą w zasadzie samochody służą nam do dojazdów do pracy - 8 km w jedną i z

> powrotem. W góry sowie nie jezdzę bo śnieg

jak jest śnieg to tam i zimówki niektórym nie pomogą... pamiętam czasy jak się maluchem śmigało na D-124 i niektórym zakopanym szczęki opadały - a tak żeby w temacie - w tym sezonie wsadziłem całoroczne Barumy i nie zauważam żeby były gorsze niż 6 letnie zimówki (z b. dobrym bieżnikiem).

Napisano

> A pojechałbyś na całorocznych bez obawy na hajłeju? tak do 120-130 przy czarnym asfalcie, może

> gdzieniegdzie lekko biało ale ślady po kołach czarne?

nawet na zimówkach bym tyle nie pojechał icon_rolleyes.gif

w całorocznych obawiam się właśnie wyjazdów w góry - podjazdy, tu trochę pomogą łańcuchy, ale jest to dość upierdliwe i trzeba je założyć wcześniej

niestety c-max ma lekki przód, a to oznacza kłopoty na podjazdach icon_rolleyes.gif

boje się też zachowania na mokrym, choć jak widać w testach wypadają lepiej jak zimówki

jednak będą gorsze jak letnie hmm.gif

dla mnie dodatkowym plusem jest bieżnik, który latem też pomoże wyjechać na asfaltu z "terenu"

ostatnio na zimówkach poszło bardzo sprawnie, latem na pirelkach ciężko było nawet po równej łące (przyczepa) frown.gif

Napisano

> i nie zauważam żeby były gorsze niż 6 letnie zimówki (z b. dobrym

> bieżnikiem).

ja tez nie ale strach tu wygłaszać takie opinie hehe.gif

Napisano

> ja tez nie ale strach tu wygłaszać takie opinie

przecież 6letnie zimówki to jest praktycznie złom, mam teraz 5 letnie fuldy, tragedia, mimo że bieżnika jeszcze sporo

guma twardnieje i taka opona traci swoje właściwości, na mokrym, przy ruszaniu na II jeszcze zrywa przyczepność icon_eek.gif

Napisano

> A pojechałbyś na całorocznych bez obawy na hajłeju? tak do 120-130 przy czarnym asfalcie, może

> gdzieniegdzie lekko biało ale ślady po kołach czarne?

zima 2008 foresterm bylem zima na nowych oponach calorocznych w Szwajcarii

rownolegle ze mna jechala honda cvr na nowych oponach zimowych

ja podjecham pod baze (1300mnpm) a honda musiala zakladac lancuchy

-ale pewnie to wina napedu....

na autostardzie w niemczech jechalismy rowno - licznikowe 150- 160km/h

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.