Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zimówki vs całoroczne, opinia użytkownika

Featured Replies

Napisano

od zawsze w prywatnym aucie miałem opony całoroczne i to najtańsze dębica navigator2, w autach służbowych za to od zawsze zimówki.

Co prawda zimówki nie były nigdy z najwyższej półki ( dębica, fulda, barum) ale jednak co zimówka to zimówka.

Nigdy nie miałem wrażenia, że całoroczne gorzej ciągną i gorzej hamują na śniegu, a lubię poszaleć na bocznych uliczkach więc sytuacje są dosyć poważne.

Mimo to z powodu robienia co raz większych odległości autem prywatnym kupiłem na tą zimę super chwalone zimówki goodyear ultra grip 7+

Założyłem już prawie miesiąc temu i oczekiwałem na śnieg.

Najpierw słabo się sprawdzały na suchej i mokrej drodze (nie lepiej od całorocznej dębicy, a nawet bym powiedział, że całoroczne dużo lepiej hamowały na suchym).

Spadł w końcu śnieg czyli żywioł ultra gripów...i co??? i znowu niemiłe zaskoczenie, trakcja słaba(w aucie o mocy 86koni grinser006.gif), na łukach też nie najlepiej, hamowanie w miarę dobre i to jedyne co jest zauważalnie lepsze od całorocznych.

Generalnie jestem zaskoczony ich słabą skutecznością i na 100% są to moje ostatnie zimówki. Opona całoroczna jest bardziej wszechstronna, oferuje lepsze hamowanie na suchym, lepsze na mokrym, a na śniegu jest porównywalna. Biorąc jeszcze pod uwagę, że porównanie mam do całorocznej "dębicy" grinser006.gif mogę tylko przypuszczać, że droższe całoroczne opony są lepsze.

Dla niedowiarków proponuję przejechać się autem na całorocznych gumach.

A jeszcze co do zimówek, to pewnie są dużo lepsze w kopnym śniegu, tak więc nadają się idealnie tam gdzie nie jeżdżą pługi, w moim rejonie (warszawa i okolice) nie bardzo się to sprawdza.

Napisano

wszystko co jestem w stanie napisać to to że szanuję Twoją opinię skromny.gif

Napisano

Zimówka właśnie najlepiej się prowadzi po kopnym śniegu, ale dobra zimówka, bo te gorsze to niestety dalej jak całoroczne się będą zachowywać wink.gif

Napisano

Problem zaczyna się wówczas, gdy masz w lato nisko-profilowe, szerokie opony na alufeldze.

Cało-sezonówki na to nie założysz. Niski profil w zimę też jakoś średnio sobie wyobrażam.

O przewadze w hamowaniu i przyczepności w lato na niskim i szerokim kapciu w porównaniu do balonu nie ma co dyskutować, bo to oczywiste.

A ogólnie to będzie 'dym wątek' hehe.gif

Napisano

> Zimówka właśnie najlepiej się prowadzi po kopnym śniegu, ale dobra zimówka, bo te gorsze to

> niestety dalej jak całoroczne się będą zachowywać

hmm.gif

Z moich doświadczeń wynika, że zimówka najlepszą przyczepność ma przy ośnieżonej drodze, odgarniętej, przy utwardzonym śniegu i najlepiej tak z -10*C.

Napisano

A ja nadal czekam na ten kopny śnieg coby potwierdzić lub zaprzeczyć Twoim słowom zlosnik.gif Póki co w warunkach jesiennych Navigator 2 spisywały sie całkiem nieźle ok.gif

Napisano

> Z moich doświadczeń wynika, że zimówka najlepszą przyczepność ma przy ośnieżonej drodze,

> odgarniętej, przy utwardzonym śniegu i najlepiej tak z -10*C.

popieram, ale wcześniej świadomie użyłem emotki wink.gif

zlosnik.gif

W zimie jestem na białych drogach w 60% biglaugh.gif

Napisano

Pytanie do czego auto wykorzystujemy. Jeśli mamy miejskie 4 kółka to faktycznie nie ma sensu inwestować w zimówki.

Za to jeśli planujesz wyjeżdżać w zimie w góry na narty, czy mieszkasz na wsi gdzie o odśnieżaniu dróg czasem zapominają to bardzo szybko rozczarował byś się oponami całorocznymi.

Druga sprawa sam fakt, że opona zimowa lepiej hamuje już jest dla mnie powodem dla którego właśnie ją wybieram.

Napisano

Podobnie było jak jeździłem (na chwalonych przez wielu) Debicach Frigo Directional.

Aktualnie zimówki mam Uniroyal MS Plus i jest rewelacyjnie. Na mokrym znacznie lepiej niż letnie (niech nie kusi was na Kumho Solus no.gif ). Dzisiejszy dojazd do roboty przez zasypane boczne drogi (bo puste i bez maruderów) spokojny smile.gif

Napisano

Nie jestem osamotniony jak widze, ja też od tego roku postanowiłem założyć całoroczne navigator2, zakladalem gdzies wiosna/lato, caly czas się sprawdzały i dziś chyba też bo żonka do pracy dojechala smile.gif, ale to dopiero pierwszy taki badziewny dzień. Zobaczy się...

Napisano

90% jazdy to miasto ok.gif Te opony to był świadomy wybór poparty raczej dobrymi opiniami użytkowników, ale sam jestem ciakaw ich zachowania w śniegu. Raczej nie spodziewam się zachowania na poziomie Fuldy Kristal Montero, które miałem w Corsie, ale tak źle chyba nie powinno być smile.gif

Napisano

Podzielam Twoją opinię co do tych opon (UG). Też miałem podobne zdanie dopóki nie kupiłem TS830. Zadziwiająco dobrze sprawują się też poza kopnym śniegiem

Napisano

Miałem kiedyś podobne porównanie. Zmieniałem auto w zimie - auto którego się pozbywałem miało na kołach Navigatory 2, auto które kupiłem goodyear ultra grip bodaj GW-2.

Różnica nie była odczuwalna, a jeśli to na korzyść Navigatora.

Napisano
  • Autor

> Dla niedowiarków proponuję przejechać się autem na całorocznych gumach.

> A jeszcze co do zimówek, to pewnie są dużo lepsze w kopnym śniegu, tak więc nadają się idealnie tam

> gdzie nie jeżdżą pługi, w moim rejonie (warszawa i okolice) nie bardzo się to sprawdza.

Moje wnioski są zupełnie inne. Też mam okazję czasem pojeździć na porządnych całorocznych, sprawdzałem też w zimie jazdę na letnich oraz na semislickach ( zlosnik.gif ) ze świeżym bieżnikiem, na tym samym aucie, na które założyłem później zimówki.

I moim zdaniem na okres zimowy, gdy często pada śnieg, gdy jest błoto pośniegowe, nie ma nic lepszego od dobrej zimówki. A jeśli do tego kupimy zimówki które dobrze sprawdzają się na suchym (polecam pirelli sottozero) to mamy spokój i dobrą przyczepność przez pół roku.

Całoroczne (a kupowaliśmy najlepsze według testów) to bardzo dobry kompromis, ale w lecie są gorsze od dobrych letnich, a w zimie gorsze od dobrych zimówek - i żadne gadanie tego nie zmieni, bo to są fakty.

Napisano

> ale w lecie są gorsze od dobrych letnich, a w zimie gorsze od dobrych zimówek

Ależ to "oczywista oczywistość". Pozostaje tylko zadać sobie pytania:

- jaki odsetek Polaków kupuje topowe opony sezonowe,

- jaki odsetek Polaków naprawdę potrzebuje topowych opon sezonowych.

Pozwolę sobie stwierdzić, że jazda cały rok na Dębica Navigator 2 jest lepszym rozwiązaniem niż 2 kpl gum chińskich czy bieżnikowanych.

Poza tym odpada element zaskoczenia - jak wiesz, Polak zwykle czeka na ostatnią chwilę i wielu zaczyna myśleć o zmianie opon jak właśnie sypnęło śniegiem.

Napisano

Ja mam Ultragrip Performance 2. Ojcu poleciłem Savy, które niedawno kupił. I sprawują się ZDECYDOWANIE lepiej od moich Goodyearów. I są blisko trzykrotnie tańsze.

Więcej Goodyeara nie kupię.

Napisano

> Nigdy nie miałem wrażenia, że całoroczne gorzej ciągną i gorzej hamują na śniegu, a lubię poszaleć

> na bocznych uliczkach więc sytuacje są dosyć poważne.

też miałem przygodę z navigatorem2 i nie widziałem znaczącej różnicy w stosunku do letnich (firestone) i zimowych sava s3

niewiem.gif

jeździłem w lecie po Cro, jeździłem zimą po górskich zasypanych drogach

(niestety w ekstremalnych warunkach były akurat na tyle)

teraz poważnie rozważam zakup nav2 hmm.gif

Napisano

> Ależ to "oczywista oczywistość". Pozostaje tylko zadać sobie pytania:

> - jaki odsetek Polaków kupuje topowe opony sezonowe,

> - jaki odsetek Polaków naprawdę potrzebuje topowych opon sezonowych.

> Pozwolę sobie stwierdzić, że jazda cały rok na Dębica Navigator 2 jest lepszym rozwiązaniem niż 2

> kpl gum chińskich czy bieżnikowanych.

> Poza tym odpada element zaskoczenia - jak wiesz, Polak zwykle czeka na ostatnią chwilę i wielu

> zaczyna myśleć o zmianie opon jak właśnie sypnęło śniegiem.

Zgadzam się z powyższym. Topowe całoroczne są porównywalne z budżetowymi lub średniej klasy zimówkami/letnimi. Topowym zimówkom/letnim oczywiście ustępują.

Tak jak wspomniałeś odpada "element zaskoczenia". Odpada jeszcze zakup drugiego kompletu felg oraz ich przechowywanie.

Napisano

Miałem w tico całoroczne navigatory. W lato na mokrym śliskie i zimą nędzne no.gif

Napisano

> Miałem w tico całoroczne navigatory. W lato na mokrym śliskie i zimą nędzne

Pytanie czy "Navigator" czy "Navigator 2"?

Opony "Navigator" sa kiepskie. N2 to naprawde porzadne opony do jazdy przez caly rok. Jedyny problem, ze produkuja je w kilku tylko rozmiarach i czasami po prostu nie da sie dobrac czegos na swoje auto...

Napisano

> Miałem w tico całoroczne navigatory. W lato na mokrym śliskie i zimą nędzne

które navigatory ?

bo jedynki faktycznie były kiepskie na mokrym icon_rolleyes.gif

Napisano

Z tym dobre-drogie i gorsze-tanie bywa różnie.

Miałem kiedyś przypadkowo kupione (bo tylko te zostały) Uniroyale MS-55 do Meganki. Cud, miód i orzeszki. Wtedy zakochałem się w oponach zimowych.

Potem miało być tylko lepiej - Continentale (cośtam Winter) - tragedia. Lepiej się jeździło na letnich.

Potem tanie Firestone'y - tu wszystko zgodnie z oczekiwaniami - miało być kiepsko i było kiepsko.

Teraz mam wyśmiewane przez wszystkich Fuldy Kristall Supremo i są znakomite.

Wydaje mi się że światkiem oponiarskim rządzi przypadekzlosnik.gif - raz Chińczykom się coś uda, raz Niemcom, ale nawet modele tego samego producenta mają przypadkową jakość.

Napisano

> Problem zaczyna się wówczas, gdy masz w lato nisko-profilowe, > szerokie opony na alufeldze.

temu mam zimy rotfl.gif

i ja faktycznie czuję różnicę między Carat Assuro 175/50 a Frigo 155/70.

Nawet raz miałem porównanie- zimy miałem tylko z przodu, z tyłu letnie szerokie płozy. Jak szalałem pod marketem tyłek latał bez pomocy hamulca ręcznego, po zmianie na zimę już musiałem go używać, żeby autko się obróciło

Napisano

Czekam na snieg ,a sniegu niet angryfire.gifbiglaugh.gif

Jak juz bedzie to napisze jak sobie radzą caloroczne goodyeary ok.gif

Na razie wiem ,ze na suchym i mokrym jest bardzo dobrze ok.gif

Tajemnicą pozostaje gleboki snieg i .................... upalne lato biglaugh.gif

pozdro.

Napisano

> Wydaje mi się że światkiem oponiarskim rządzi przypadek - raz Chińczykom się coś uda, raz Niemcom,

> ale nawet modele tego samego producenta mają przypadkową jakość.

cos w tym jest, powiem nawet wiecej - nie jestem pewien powtarzalnosci jakosci opony tego samego typu i o tym samym rozmiarze. Wymienialismy doswiadczenia z kumplem - akurat mamy identyczne zimowki (typ, rozmiar, nawet rok produkcji rozny tylko kraj produkcji). Po zimie (jakby nie patrzec tej samej zlosnik.gif) ja stwierdzilem ze opony sa sredniawe a on ze bdb.

Napisano

A ja tak sobie myślę, że takie subiektywne wrażenia z porównań różnych opon, czy to letnich, czy zimowych, czy jednych z drugimi, mają się nijak do faktów. Bo tak naprawdę, to te opony wiele się od siebie nie różnią. Ot jakiś metr, albo pół metra szybciej w danych warunkach zahamuje autko. Jak nie zmierzysz, to nie masz pewności, jak walniesz, to będziesz miał. zlosnik.gif

Napisano

> cos w tym jest, powiem nawet wiecej - nie jestem pewien powtarzalnosci jakosci opony tego samego

> typu i o tym samym rozmiarze. Wymienialismy doswiadczenia z kumplem - akurat mamy identyczne

> zimowki (typ, rozmiar, nawet rok produkcji rozny tylko kraj produkcji). Po zimie (jakby nie

> patrzec tej samej ) ja stwierdzilem ze opony sa sredniawe a on ze bdb.

A o subiektywności w ocenie i dwóch różnych samochodach (w różnym stanie) pomyślałeś?

P.S. Ludzie, przestancie pisać o czymś czego nie ma. facepalm.gif Nie ma opony całorocznej lepszej od zimowej i gorszej od letniej. Są za to sterty różnych opon w różnych rozmiarach. To jakby pisać, że mięso jest gorsze od ryby, bo zjadło się śmierdzącą baraninę zamiast delikatnego łososia atlantyckiego.

Napisano

> P.S. Ludzie, przestancie pisać o czymś czego nie ma. Nie ma opony całorocznej lepszej od zimowej i

> gorszej od letniej. Są za to sterty różnych opon w różnych rozmiarach.

ano właśnie, dlatego wypadło by podać w jakich warunkach, ta zimówka jest lepsza od całorocznej wink.gif

test całorocznych

zobacz jak minimalne są różnice między GY a zimówką, w sumie żadna

niestety nie podali co to za zimówka, a szkoda bo zimówki też są różne icon_rolleyes.gif

w pozostałych warunkach (mokry czy suchy asfalt) zimówka już dostaje baty, nawet od letniej

dla przykładu powiedz jakie są te idealne opony na dziś

rano śnieg i błoto pośniegowe, teraz już woda ?

edit:

w teście zimówek najlepsza na śniegu okazała się bieżnikowana profil'ka

czy to znaczy że bieżnikowane są najlepsze icon_rolleyes.gif

hamowanie%20na%20sniegu.jpg

Napisano

generalnie masz rację ... ja pozostanę jednak przy dwóch kompletach ... taka jest moja subiektywna opiniaaa palacz.gif

Napisano

Co rok jak spadnie śnieg to się zawsze taki wątek pojawia. a ja dzisiaj już pomagałem jednego takiego jak Ty na navigatorach właśnie, w UNO z parkingu przed szpitalem wypychać.

Nie mówiąc już o panach na letnich w golfie III co panią w Astrze III tak strzelili, że wyrwało jej przednie koło i Astra zablokowała drogę z ochojca na murcki. z innymi kierowcami Astrę przepychaliśmy żeby chociaz jeden pas udrożnić...

Napisano

> Co rok jak spadnie śnieg to się zawsze taki wątek pojawia. a ja dzisiaj już pomagałem jednego

> takiego jak Ty na navigatorach właśnie, w UNO z parkingu przed szpitalem wypychać.

masz pewność że na zimówkach by wyjechał ? hmm.gif

Napisano

> masz pewność że na zimówkach by wyjechał ?

ja wyjechałem (stałem za nim)

Napisano

> ja wyjechałem (stałem za nim)

unem ? grinser006.gif

widzisz, znajomy na letnich ! wyjechał na mostek, na który ja nie mogłem się wdrapać na zimowych savach

on laguną z systemem ruszania bez buksowania, ja astrą z systemem but w podłogę grinser006.gif

różne auta, różna technika, więc nie zwalał bym od razu na opony icon_rolleyes.gif

Napisano

jest test w sieci (nie chce mi sie szukac) gdzie poorwnywali opone caloroczna PIRELLI SCORPION STR do klasowych (czolowe marki) zimowek

opona caloroczna na sniegu wypadla w srodku stawki a zima na suchy i mokrym (nie sniegu i nie lodzie) byla jedne z najlepszych

mam te opony w jednym z aut i moge to potwierdzic co jest w tescie

Napisano

> unem ?

> widzisz, znajomy na letnich ! wyjechał na mostek, na który ja nie mogłem się wdrapać na zimowych

> savach

> on laguną z systemem ruszania bez buksowania, ja astrą z systemem but w podłogę

> różne auta, różna technika, więc nie zwalał bym od razu na opony

skoro masz taką potrzebę żeby na siłę udowodnić coś przeciwnego co niezliczone testy już udowodniły to proszę bardzo. Twoje życie, Twoje auto... Blisko mnie nie mieszkasz, więc mi ruchu tamował nie będziesz 20.GIF

Napisano

W obydwu autach uzywam opon zimowycz i letnich. Caloroczne to nie pies ni wydra, drogi hamowania jakie osiagaja nie satysfakcjonuja mnie.

wink.gif

Napisano

Ojciec mojego dobrego kumpla, jak miał poldka to z parkingu nie mógł wyjechać hehe.gif, dziwił się, że ja za nim zaparkowałem i za 10min wyjechałem a on dalej odkopywał parking aby wyjechać hehe.gif

Zapytał się dzień po, czy ja mam zimówki czy to robi przedni napęd, odparłem, że Panie na letnich to się jeździ w zimie ja mam zimówki i się śmieję z takich co mają letnie icon_rolleyes.gif

Po tygodniu czasu mi podziękował, że zjeba... go że na letnich się nie jeździ bo teraz już nie musi parkingu odśnieżać gdzie staje hehe.gif

Od tamtej pory do każdego auta jakie ma od razu kupował zimówki ok.gif

Ja osobiście nie wyobrażam sobie jazdy w zimie na letnich kapciach, raz tylko spóźniłem się z wymianą opon i specjalnie pojechałem na plac powariować - nigdy więcej tego nie zrobię na letnich, zero kontroli no.gif

Na zimówkach, zaciągnę ręczny tył się ślizga a przód ciągnie tam gdzie chce ok.gif

Napisano

> skoro masz taką potrzebę żeby na siłę udowodnić coś przeciwnego co niezliczone testy już udowodniły

> to proszę bardzo.

ale które testy ?

właśnie testy udowadniają że całoroczna wcale nie jest taka zła

na śniegu minimalnie odstaje od zimówki, a na mokrym czy suchym asfalcie jest czasem lepsza

jeśli masz jakieś testy które pokazują że całoroczne są wyraźnie gorsze, to pokaż

edit, zobacz na test hamowania (chyba najistotniejsze, bo wyjechać z pod bloku to można na lince)

na mokrym

hamowanie%20na%20mokrej%20nawierzchni.jpg

na śniegu

hamowanie%20na%20sniegu.jpg

na śniegu zimówka ma przewagę od 20cm! do 2m

na mokrym ma max stratę prawie 3m !

> Twoje życie, Twoje auto... Blisko mnie nie mieszkasz, więc mi ruchu tamował

> nie będziesz

akuram mam zimówki, ale jeździłem też na całorocznych grinser006.gif

Napisano

> Co rok jak spadnie śnieg to się zawsze taki wątek pojawia. a ja dzisiaj już pomagałem jednego

> takiego jak Ty na navigatorach właśnie, w UNO z parkingu przed szpitalem wypychać.

> Nie mówiąc już o panach na letnich w golfie III co panią w Astrze III tak strzelili, że wyrwało jej

> przednie koło i Astra zablokowała drogę z ochojca na murcki. z innymi kierowcami Astrę

> przepychaliśmy żeby chociaz jeden pas udrożnić...

Pytanie po raz kolejny - Navigator 1 czy 2? cfaniaczek.gif

Napisano

> Ojciec mojego dobrego kumpla, jak miał poldka to z parkingu nie mógł wyjechać ,

Nie mam nic do właścicieli Polonezów, ale Polonez to takie ustrojstwo, że zimą na śniegu, to ani na letnich, ani na zimówkach, ani na łańcuchach, ani nawet na kolcach nie ruszysz bez paru worków cementu w bagażniku. smile.gif I wiem co mówię, parę latek się bujałem. zlosnik.gif A pytaniem o opony zdradził, że na materiałach budowlanych poskąpił. icon_eek.gif

Napisano

> Pytanie po raz kolejny - Navigator 1 czy 2?

Otóż to, jak koleś jechał na 10 letnich N-1 to nic dziwnego, że sobie nie radził.

Napisano

> Pytanie po raz kolejny - Navigator 1 czy 2?

tak naprawdę jakie to ma znaczenie ?

nawet gdy byłby to 2, może miał już 4-5lat, połowę bieżnika, gość miał ciężką nogę i strzelał ze sprzęgła ... jest masa czynników

testy wyraźnie pokazują że tragedii nie ma ok.gif

jeśli ktoś ma inne, to chętnie pooglądam

i co pisałem wcześniej, rano było śniegu po kostki, teraz mamy wodę ... jaka opona będzie lepsza ???

Napisano

Wymieniając opony już nie miał problemów z wyjazdem z parkingu, nie mówię tutaj o podjeżdżaniu pod górki itd...

Napisano

No widzisz trafiłeś na gościa, który ma ewidentne dowody przed nosem i wyciąga z nich wnioski.

Ale tutaj na forum to wygląda trochę inaczej - jest sobie przykładowy Zenek, ktory jest tak skąpy, ale to tak skąpy, że jak mu się żarówka spali to 3 tygodnie jeździ z tą spaloną żarówką bo nie może znieść myśli położenia 2zł na stoliku w sklepie moto u pani Zosi. Założenie zimówek to dla niego już absolutnie wydatek nie do przełknięcia i nawet myśl o takowych nie zakwitła w jego głowie.

No i nagle takiemu Zenkowi w oczy wpadła jakaś opinia wyssana z palca, napisana przez 12 letniego mądralę na forum jak to zimówki wcale nie są lepsze od letnich, że przecież dobry kierowca nie potrzebuje zimowych opon aby dobrze prowadzić samochód, w końcu kiedyś zimówek nie było i jakoś ludzie jeździli. Twardość gumy zimówek wcale nie jest aż tak diametralnie inna niż letnich - Zenek wbił paznokieć w swoje Dębice vivo, potem wbił paznokieć w oponę zimową auta sąsiada i kurcze prawda li to!Tym niesłychanie prostym a zarazem miarodajnym testem wykrył wielki światowy spisek. Oszukać go chcieli ludzie z TV! Paskudne lobby oponiarskie chcące zarabiać na niewinnych duszyczkach wciska biednym obywatelom kit! Co więcej lobby jest tak wielkie, że wciągnęli w to policję, gazety motoryzacyjne i wszystkie rzekomo niezależne instytucje badające jakośc jazdy na zimówkach i letnich!

I nagle Zenek nie jest już skąpym Zenkiem, któremu zwyczajnie szkoda grosza na opony. Nagle ma piękną i nawet mądrze brzmiącą teorię, którą może raczyć wszystkich dookoła. Teraz jest jedynym sprawiedliwym walczącym ze złym lobby oponiarskim, jest tym który nie dał się populizmowi i reklamom. Jest mistrzem kierownicy, który poradzi sobie na letnich w każdych warunkach wśród plebsu dookoła jadącego na zimówkach bo inaczej nie potrafią! We własnych oczach urósł ogromnie i sam zachwycił się swą mądrością i zaradnością...

Napisano

> testy wyraźnie pokazują że tragedii nie ma

No Navigatorow 1 w zadnych testach nie widzialem - ale z doswiadczenia, jak mi przyszlo sie przejechac autem na tych oponach, to one tragiczne na sniegu sa smile.gif

N2 to zupelnie inna bajka - jezdza jak zimowki - przynajmniej w mojej opinii, przy moim sposobie jazdy ok.gif

Napisano

> No widzisz trafiłeś na gościa, który ma ewidentne dowody przed nosem i wyciąga z nich wnioski.

(...)

Ales sie rozpisal - a pragne przypomniec, ze watek jest o sensownosci opon zimowych w perspektywie opon CALOROCZNYCH.

I zeby bylo smieszniej, to porzadne caloroczne bywaja drozsze od dwoch kompletow (no, Navigatory 2 nie sa smile.gif ) - wiec teoria o skapym Zenku leeeeci z wysokosci zeby.GIF

Napisano

> (...)

> Ales sie rozpisal - a pragne przypomniec, ze watek jest o sensownosci opon zimowych w perspektywie

> opon CALOROCZNYCH.

> I zeby bylo smieszniej, to porzadne caloroczne bywaja drozsze od dwoch kompletow (no, Navigatory 2

> nie sa ) - wiec teoria o skapym Zenku leeeeci z wysokosci

A bo kolega odniósł się do opon letnich, to dla niektróych to samo co całoroczne.

Napisano

> (...)

> Ales sie rozpisal - a pragne przypomniec, ze watek jest o sensownosci opon zimowych w perspektywie

> opon CALOROCZNYCH.

> I zeby bylo smieszniej, to porzadne caloroczne bywaja drozsze od dwoch kompletow (no, Navigatory 2

> nie sa ) - wiec teoria o skapym Zenku leeeeci z wysokosci

nie ja jeden o letnich napisałem - opinii o całorocznych nie mam, bo nie używałem nigdy, ani nigdy tematu nie drążyłem.

Napisano

Ja po swoich doświadczeniach jazdy w zimie, jakbym nie miał na opony to biorę kredyt i je kupuję albo wsiadam w komunikację miejska i nią jeżdżę dopóki nie kupię opon ok.gif

Mam dosyć kierowców którzy na prostych odcinkach drogi jadą 20km/h oslabiony.gif to jest żałosne, stać Cię na auto za 30-50kzł a nie stać na zimówki za 1000zł icon_rolleyes.gif bez przesady...

Kiedyś jeżdżono tylko na letnich ale to były czasy maluchów, dużych fiatów gdzie prędkości nie były aż tak znaczne jak obecnie, do tego Ci ludzie mieli więcej oleju w łowie niż obecni...

mam abs, esp itd.. itp... więc na letnich tez dam radę sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.