Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pas się skończył

Featured Replies

Napisano

pytanie, kogo jest wina w przypadku kiedy jadąc swoim pasem ( na 2 pasmówce ) nagle kończy mi się pas ( nie został odśnieżony ) i w taki sposób ląduje na aucie które jedzie równolegle do mnie??

Pytanie teoretyczne.

Napisano

> pytanie, kogo jest wina w przypadku kiedy jadąc swoim pasem ( na 2 pasmówce ) nagle kończy mi się

> pas ( nie został odśnieżony ) i w taki sposób ląduje na aucie które jedzie równolegle do

> mnie??

> Pytanie teoretyczne.

pytanie raczej głupie smirk.gif

Napisano

> pytanie, kogo jest wina w przypadku kiedy jadąc swoim pasem ( na 2 pasmówce ) nagle kończy mi się

> pas ( nie został odśnieżony ) i w taki sposób ląduje na aucie które jedzie równolegle do

> mnie??

> Pytanie teoretyczne.

No chyba oczywiste. Nie zachowales ostroznosci, nie zauwazyles ze pas konczy sie sniegiem, wladowales sie w auto jadace prawidlowo. Glupie pytanie.

Napisano
  • Autor

> No chyba oczywiste. Nie zachowales ostroznosci, nie zauwazyles ze pas konczy sie sniegiem,

> wladowales sie w auto jadace prawidlowo. Glupie pytanie.

ok ale gdy jedzie się równolegle do 2 ciężarówek i nie ma możliwości zobaczenia , że nagle koczy się pas ?? pas jest ale nie odśnieżony ok.gif

Napisano

> ok ale gdy jedzie się równolegle do 2 ciężarówek i nie ma możliwości zobaczenia , że nagle koczy

> się pas ?? pas jest ale nie odśnieżony

No to w czym problem? Wjeżdżasz w śnieg jadąc swoim pasem, a później w miarę możliwości zmieniasz pas. A jeśli śniegu jest za dużo żeby w niego wjechać, zatrzymujesz się i zmieniasz pas.

Napisano

> ok ale gdy jedzie się równolegle do 2 ciężarówek i nie ma możliwości zobaczenia , że nagle koczy

To nie wiem jak Ty ale ja bym walil w snieg a nie w auto obok.

Napisano

> mnie??

Jezeli ktos zmienia pas na ten na ktorym jedziesz Ty to niema znaczenia czy pas sie skonczyl, czy lezal snieg czy ze krowy spadaly z nieba, jego wina.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> To nie wiem jak Ty ale ja bym walil w snieg a nie w auto obok.

to jasne ale kogo winna ? teoretycznie nie można zostawić brył lodu blokujących cały pas?

Napisano

> to jasne ale kogo winna ? teoretycznie nie można zostawić brył lodu blokujących cały pas?

Mysle, ze moglbys dochodzic roszczen od zarzadcy drogi ale w przypadku kolizji z innym autem policja na bank orzeklaby Twoja wine.

Napisano

> w sensie?

Sorrki, ale kto Cię uczył przepisów na kursie PJ?

Krótki kaszel : Ty zmieniasz pas i Ty masz się upewnić, że nikomu nie zagrozisz! Co mnie obchodzi, że ci pasa nie odśnieżyli albo (że zacytuję 893goodvibes.gif) krowy ci z nieba spadły! Albo balon wylądował! ZAWSZE będzie winny kierowca zmieniający pas!

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Sorrki, ale kto Cię uczył przepisów na kursie PJ?

> Krótki kaszel : Ty zmieniasz pas i Ty masz się upewnić, że nikomu nie zagrozisz! Co mnie obchodzi,

> że ci pasa nie odśnieżyli albo (że zacytuję ) krowy ci z nieba spadły! Albo balon wylądował!

> ZAWSZE będzie winny kierowca zmieniający pas!

> Pozdro.

no ale po co ta agresja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze moglbys dochodzic roszczen od zarzadcy drogi ale w przypadku kolizji z innym autem

> policja na bank orzeklaby Twoja wine.

no ok , do zarządcy drogi udowodnić mu zaniedbanie ale co w tedy z orzeczeniem winny ?

Napisano

A co w sytuacji gdy nie ma zadnego sniegu, ale poprostu nagle z 2 pasow robi sie jeden.... ?

Napisano
  • Autor

> A co w sytuacji gdy nie ma zadnego sniegu, ale poprostu nagle z 2 pasow robi sie jeden.... ?

nie w temacie ok.gif

Napisano

> no ok , do zarządcy drogi udowodnić mu zaniedbanie ale co w tedy z orzeczeniem winny ?

Winny będzie i tak kierowca bo jak jedzie to ma mieć pewność, że ma gdzie. Niedśnieżenie pasa nie upoważnia do wymuszania pierwszeństwa na innych, poruszających się pasem obok.

Napisano

było trzymać odległość ok.gif

sytuację podobna miałem w środę na a4 gdzie nagle na odsniezonej i czarnej autostradzie na lewym pasie na długości 100-200 m było lodowe pole, a wjechałem na nie akurat wyprzedzając tira oslabiony.gif modlitw zdążyłem zmówić kilka w trakcie i kilkanaście po zjechaniu na czarne zlosnik.gif

czy to normalne zostawianie takich pułapek przez drogowców? racze nie i jakby coś się stało to winnych bym szukał albo nastepcy prawni zlosnik.gif ale raczej nczego by to nie dało

Napisano
  • Autor

jak chodnika się nie odśnieży i ktoś złamie nogę to winna właściciela posesji, w przypadku ewidentnego zaniedbania drogowców to winna kierowcy bo nie zachował ostrożności ?

a gdyby drogowcy wywalili wywrotkę piachu na drodze i ktoś by w nią wjechał albo starając się ją ominąć spowodował wypadek to też jego winna ?

Napisano

> jak chodnika się nie odśnieży i ktoś złamie nogę to winna właściciela posesji, w przypadku

> ewidentnego zaniedbania drogowców to winna kierowcy bo nie zachował ostrożności ?

> a gdyby drogowcy wywalili wywrotkę piachu na drodze i ktoś by w nią wjechał albo starając się ją

> ominąć spowodował wypadek to też jego winna ?

Tak, będzie to jego wina.

Napisano

> mnie??

> Pytanie teoretyczne.

Ty jesteś winny - nie dostosowałeś prędkości do panujących warunków - powinieneś zwolnić (zatrzymać się) zmienić pas.

Szkoda auta prawidłowo jadącego jest z twojego OC. Ty (jeśli byś wjechał w śnieg) możesz skarżyć właściciela drogi za nieodśnieżenie lub nieoznakowanie przeszkody.

Napisano

> sprecyzuj

o moj Boze, co tu precyzowac? Liwek pyta czy byly znaki pionowe informujace o zwezeniu/koncu pasa?

Napisano

> mnie??

> Pytanie teoretyczne.

Masz przeszkode na swoim pasie. Niewazne czy snieg, bryly lodu, cegly, czy nieoswietlony pojazd w srodku nocy. Przy omijaniu tej przeszkody chcesz zmienic pas i wjechac w inny pojazd i pytasz czyja bedzie wina? Ty masz prawo jazdy? icon_eek.gif

Napisano

> to jasne ale kogo winna ? teoretycznie nie można zostawić brył lodu blokujących cały pas?

Teoretycznie nie moze byc zadnej przeszkody na Twoim pasie. Przeciez to Twoj pas. Jak w cos uderzysz to bedzie wina wszystkich tylko nie Twoja ok.gif

Napisano

> sprecyzuj

Chodzi o to czy patrzysz oczami? clown.gif

Napisano

> no ale po co ta agresja

Bo jak pomyśleć że posiadacz PJ ma takie dylematy i jak pomyśleć że takich niedouczonych jest więcej to strach się bać. I dlatego agresja. No chyba że nie masz PJ.

Napisano

> o moj Boze, co tu precyzowac? Liwek pyta czy byly znaki pionowe informujace o zwezeniu/koncu pasa?

jak moga byc znaki pionowe informujace o tym ze na pasie zalegaja jakies brylu lodu czy snieg rotfl.gif tak czy siak Twoja wina bo Ty zmieniasz pas

Napisano

> jak moga byc znaki pionowe informujace o tym ze na pasie zalegaja jakies brylu lodu czy snieg

Ale może poziome były hehe.gif

Napisano

> A znaki pionowe?

Wystarczy, że stanie tymczasowo znak A-30 dodatkowo może być z tabliczką T-18 (ale nie musi).

a-30.png

Ostrzega o niebezpieczeństwie innego rodzaju niż określone pozostałymi znakami ostrzegawczymi. Umieszczona pod znakiem A-30 tabliczka wskazuje rodzaj niebezpieczeństwa za pomocą symbolu lub napisu:

* T-8 - miejsce, w którym ruch pojazdów został skierowany na tory tramwajowe,

* T-10 - przecięcie drogi z bocznicą kolejową lub torem o podobnym charakterze; w miejscu tak oznakowanym ruch na drodze jest wstrzymywany przez pracownika kolei podczas przejeżdżania (przetaczania) pociągu,

* T-11> - przeprawę promową,

* T-12 - podłużny uskok nawierzchni,

* T-13 - odcinek drogi, na którym występują deformacje nawierzchni w postaci kolein,

* T-14 - miejsce częstych wypadków o charakterze wskazanym na tabliczce,

* T-15 - miejsce częstych wypadków spowodowanych śliską nawierzchnią jezdni ze względu na opady deszczu,

* T-16 - miejsce wyjazdu pojazdów uprzywilejowanych wskazanych na tabliczce (T-16 może być powtórzona bez znaku A-30 bezpośrednio przed miejscem wjazdu na drogę pojazdów uprzywilejowanych),

* T-17 - granicę państwa,

* T-18 - nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu o przebiegu wskazanym na tabliczce.

Napisano

> mnie??

> Pytanie teoretyczne.

Jeżeli nie widać znaków poziomych i nie ma znaków pionowych, to pierszeństwo ma kierowca z prawej - nie zależnie od tego komu wyrosła zaspa na drodze.

Jest takie miejsce na Krasińskiego w W-wie, gdzie jakbym chciał to codziennie miałbym lakierowany lewy bok z OC sprawcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.