Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda się kończy?

Featured Replies

Napisano

Na liście najbardziej nieudanych samochodów roku 2010:

http://www.forbes.com/2010/12/06/worst-cars-autos-2010-lifestyle-vehicles-flops_slide_2.html

na 7 samochodów jest aż 4 produkty Hondy:

- Insight

- Acura ZDX

- Accord CrossTour

- Element

Co się stało z Hondą????

Napisano

> Co się stało z Hondą????

Nic się nie stało - Honda zawsze miała jeden czy dwa modele ciągnące rynek, reszta się nie liczyła. Civic z mutacjami i coupe albo SUV-a.

Napisano

> Na liście najbardziej nieudanych samochodów roku 2010:

> http://www.forbes.com/2010/12/06/worst-cars-autos-2010-lifestyle-vehicles-flops_slide_2.html

> na 7 samochodów jest aż 4 produkty Hondy:

> - Insight

> - Acura ZDX

> - Accord CrossTour

> - Element

Zarowno Acura jak i Element to typowe samochody na rynek amerykanski. Przypuszczm, ze Accord rowneiz jest inny od europejskiego. Wiec macie co chcecie.

Napisano

> http://www.forbes.com/2010/12/06/worst-cars-autos-2010-lifestyle-vehicles-flops_slide_2.html

> - Insight

> - Acura ZDX

> - Accord CrossTour

> - Element

cos sie dzieje, wczoraj juz drugi raz pomagalem pchac Honde (diesla) grinser006.gif i nie bylo problem utkniecie w sniegu tongue.gif

Napisano

Winny jest Prius zlosnik.gif, bo Insight w porównaniu z nim wypada gorzej (tak piszą w uzasadnieniu).

A stylistyka Acury i Accorda... no niby rzecz gustu, ale w tych dwóch przypadkach chyba nie pomaga w sprzedaży. I jeszcze ciasnota zlosnik.gif.

Element to chyba autko dla młodzieży miało być. Nie wiem, czy 20 tys. USD to odpowiednia cena dla tego typu klienteli.

Napisano

W 2005 roku oznajmila, ze przestaje uczestniczyc w wyscigu mocy.

To byl moim skromnym zdaniem wyrazny objaw choroby psychicznej kierownictwa koncernu.

I do dzisiaj nie poddali sie leczeniu.

Napisano
  • Autor

> W 2005 roku oznajmila, ze przestaje uczestniczyc w wyscigu mocy.

> To byl moim skromnym zdaniem wyrazny objaw choroby psychicznej kierownictwa koncernu.

> I do dzisiaj nie poddali sie leczeniu.

W sumie to nie wiem co Honda chce ostatnio osiagnac... Dawniej byli znani z produkcji niedrogich, ladnych, ekonomicznych i niezawodnych samochodow ktore do tego jeszcze dobrze jezdzily. Obecnie jedyne co chyba zostalo z image Hondy to niezawodnosc (a i ta podupada). Nowe pojazdy sa kontrowersyjne stylistycznie, ale w odroznieniu od BMW ktore bylo kontrowersyjnie ladne, te sa tylko kontrowersyjne. Osiagi daleko od reszty. Niby chca byc zieloni, ale ich hybrydy pala dziwnie duzo a do tego sa jakies malo zachecajace do zakupu. Samochody sa coraz gorzej prowadzace sie - nowy Accord to cos blizszego Buicka niz BMW. Do tego mieli cala serie nieudanych pojazdow - Insight i CR-Z swiatowo a w USA dodatkowo Accord Crosstour (i jego blizniak w wersji Acura). Zreszta nowa Acura TS tez do hitow sie nie zalicza, co biorac pod uwage olbrzymia popularnosc jej poprzedniego modelu jest szczegolnie dziwne. Nie jest latwo tak zepsuc popularny model. O braku nastepcy NSX'a to juz nie wspomne bo to po prostu wstyd. To samo z S2000 - jedyny samochod Hondy ktory ratowal jej resztki image...

Napisano

> W 2005 roku oznajmila, ze przestaje uczestniczyc w wyscigu mocy.

> To byl moim skromnym zdaniem wyrazny objaw choroby psychicznej kierownictwa koncernu.

> I do dzisiaj nie poddali sie leczeniu.

Wielka szkoda że zaprzestali produkcji s2000 oraz nsx frown.gif

Napisano
  • Autor

> Lexus też jest

Opisywalem tutaj HS 250h - taki niewiadomo co i po co samochod. Jak widac moje odczucia sa podobne jak (nie)kupujacych.

P.S. Gdyby nie to ze CT 200h weszlo na rynek bardzo pozno, to pewnie by sie tez na tej liscie znalazlo. Ludzie nie chca samochodow ktore jezdza jak hybryda a pala jak zwykly.

Napisano

A co sie mialo stac?

Od zawsze byla marka ktora byla znana z produkcji tanich aut dla mas. Raczej nie wybili sie na zadnym innym polu, wiec dlacezgop teraz mieli by sie wybic?

Ich supersamochod (NSX) nie stal sie "japonskim ferrari". Ich auto luksusowe (legend) nie przyüprawial kierowocw serii 7 o zazdrosc.

I tak moznaby wymieniac hehe.gif

Napisano

> - Insight

> - Acura ZDX

> - Accord CrossTour

> - Element

Bo taka firma jak Honda nie powinna nawet probowac robic lajfstajlowych samochodow. To moze robic Mini albo cokolwiek innego premium i z historia. Mainstreamowy producent probujacy lajfstajlu musi sie przewrocic.

Natomiast Honda konczy sie z innego powodu - ostry CRZ bedzie mial 1.6T zamiast wysokoobrotowego N/A crazy.gifcrazy.gifcrazy.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Dlatego tez zamierzam trzymac S2000 tak dlugo jak tylko sie da.

Napisano

Motocykle robia b. dobre.

Obecnie m/i mam Acorrd CN1 w diesel'u. Jestem bardzo zadowolony, auto wygodne, nieco przydrogie w utrzymaniu ( podatek i ubezpieczenie ), ale i zarazem b. oszczedne w spalaniu ( pod warunkiem, ze kursant cos juz potrafi, he, he.

Powoli planuje wymiane na cos innego. Civic jest dla kursanta moim zdaniem nie przejrzysty, za duzo przelacznikow i swiatelek wiec nie wejdzie w krag zainteresowan, nowy Accord sprawia wrazenie, ze w srodku jest w nim mniej miejsca niz w poprzedniku, jego agresywny style sprawia wrazenie auta za duzego do nauki jazdy wiec tez odpada.

Prywatnie chcialem kupic CN1 w diesel'u i automacie, niestety Honda nigdy go nie oferowala, nastepca kombi jest "krotszy" przez co gabaryty ladownosci po rozlozeniu siedzen sa mniejsze niz w poprzedniku - szkoda, trzéba bedzie znowu przesiasc sie na Mesia.

wink.gif

Napisano

> Natomiast Honda konczy sie z innego powodu - ostry CRZ bedzie mial 1.6T zamiast wysokoobrotowego

> N/A

ciekawe dlaczego nie zdecydowali sie na kompresor. W takim przypadku mogliby nadal sie upierac ze nie zdadzili idealow konstruowania silnikow o dobrej reakcji na przepustnice

Napisano

> Samochody sa coraz gorzej

> prowadzace sie - nowy Accord to cos blizszego Buicka niz BMW.

Widocznie takie sa uwarunkowania USDM. Europejski Accord VIII gen. (czyli odpowiednik Acura TSX) prowadzi sie naprawde bardzo fajnie.

Napisano

> - Insight

> - Acura ZDX

> - Accord CrossTour

> - Element

Ale zaskakujące jest że nie ma ani jednej pozycji z USA biglaugh.gif

Napisano

> A co sie mialo stac?

> Od zawsze byla marka ktora byla znana z produkcji tanich aut dla mas.

A które to są te tanie auta i masowe Hondy? Bo nie widze takich ani w cenniku ani na ulicach smile.gif

Napisano

> ciekawe dlaczego nie zdecydowali sie na kompresor. W takim przypadku mogliby nadal sie upierac ze

> nie zdadzili idealow konstruowania silnikow o dobrej reakcji na przepustnice

Kompresory sa jednak mniej wydajne. Mogli natomiast tak zrobic chocby ze wzgledu na to, ze zawsze byli inni (N/A vs wszechobecne turbo, wariackie obroty itp.). Jak widac zwyciezyl chyba rachunek ekonomiczny,

Napisano

> Widocznie takie sa uwarunkowania USDM. Europejski Accord VIII gen. (czyli odpowiednik Acura TSX)

> prowadzi sie naprawde bardzo fajnie.

I to mimo miekszego zawiasu niz EU i smiesznego hamulca 296mm na jednotloczku (EU 2.4 ma 320mm na dwutloczku) nawet w wersji V6.

Napisano

> A które to są te tanie auta i masowe Hondy? Bo nie widze takich ani w cenniku ani na ulicach

Jazz i Civic, za ta cene nic lepszego sie nie znajdzie.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego tez zamierzam trzymac S2000 tak dlugo jak tylko sie da.

A ja się zastanawiam czy nie kupić sobie kilkuletniego S2000 "do zabawy" - bo nic z nowych samochodów nie daje takiej frajdy jazdy jak S2000. Tyle że musi to być naprawdę stary egzemplarz z 2L silnikiem, bo wersja z 2.2L już nie była taka fajna.

Napisano
  • Autor

> Ale zaskakujące jest że nie ma ani jednej pozycji z USA

Bo nowe, amerykańskie samochody sprzedają się świetnie.

Napisano

> Jazz i Civic, za ta cene nic lepszego sie nie znajdzie.

Zależy, jak zdefiniować pojęcie "lepszości" hmm.gif - bo jeśli mowa np. o jakości wykonania, to można polemizować.

Napisano

> Zależy, jak zdefiniować pojęcie "lepszości" - bo jeśli mowa np. o jakości wykonania, to można

> polemizować.

Powiedzmy tak, ilosc auta za kase. Pozatym to zdaje sobie sprawe z tego, ze za 10 000 - 15 000,- € rewelacji nie bedzie. Niema wiec wymagac jakosci znanej z S-Klasy.

wink.gif

Napisano

> To tym bardziej wypada to mizernie.

Kwestia zapatrywania, tak samo jak kwestia gustu. W przypadku Jazz'u mozna by podyskutowac, w przypadku Civic'a zarowno jakosc jai i cena za ktora dostajesz naprawde duuuuzo auta, zgadzac sie z tym nie musisz. biglaugh.gif

Napisano

> w przypadku Civic'a zarowno jakosc jai i cena za ktora dostajesz naprawde duuuuzo auta

Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam okazję na codzień obcować z "jakością" Civica - i coś tam na ten temat wiem icon_rolleyes.gif, cudów nie ma, a raczej wręcz przeciwnie. zlosnik.gif

Napisano

> Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam okazję na codzień obcować z "jakością" Civica - i coś tam

> na ten temat wiem , cudów nie ma, a raczej wręcz przeciwnie.

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif a nawet z jego podwoziem

Napisano

> - Insight

> - Acura ZDX

> - Accord CrossTour

> - Element

Może warto w tytule dodać "u nas w usa" bo większość tych wynalazków nie występuje w EU.

Napisano

> a nawet z jego podwoziem

Z podwoziem jak z podwoziem zlosnik.gif, w tej chwili na tapecie jest temat fabrycznie skopanej instalacji elektrycznej.

Napisano

> A które to są te tanie auta i masowe Hondy? Bo nie widze takich ani w cenniku ani na ulicach

Jazz, Civic, Accord.

Napisano

> Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam okazję na codzień obcować z "jakością" Civica - i coś tam

> na ten temat wiem , cudów nie ma, a raczej wręcz przeciwnie.

Z drugiej strony konkurencja tez nie rozpieszcza - ani jakoscia ani wykonaniem. Plusem Hondy jest to, ze dostajesz duze auto z dosc ladnym wyposazeniem za calkiem przyzwoita cene.

Napisano

> Z podwoziem jak z podwoziem , w tej chwili na tapecie jest temat fabrycznie skopanej instalacji

> elektrycznej.

A co Ci padlo? Bo nie zauwazylem, zeby u mnie elektryka jakos specjalnie szwankowala...

Napisano

> A ja się zastanawiam czy nie kupić sobie kilkuletniego S2000 "do zabawy" - bo nic z nowych

> samochodów nie daje takiej frajdy jazdy jak S2000. Tyle że musi to być naprawdę stary

> egzemplarz z 2L silnikiem, bo wersja z 2.2L już nie była taka fajna.

Polecam wersje '99-00...najbardziej hardkorowa i naprawde czuc roznice w prowadzeniu miedzy nia a pozniejszymi. Ewentualnie '01-03 ale wtedy koniecznie zmienic stabilizatory na te z wczesniejszej.

Napisano

> Z drugiej strony konkurencja tez nie rozpieszcza - ani jakoscia ani wykonaniem.

Akurat jeśli np. o wykonanie nadwozia idzie, to konkurencja wypada lepiej zeby.GIF, nawet ta bardzo mało renomowana:

dsc5326.jpgdsc5329.jpg

To są rzeczy, które widać przed zakupem zlosnik.gif, ale wiadomo - na jakieś kompromisy trzeba iść. ok.gif Gorzej, że są też rzeczy, co do których można się przekonać dopiero po zakupie i w przypadku Civica potrafią one niemile zaskoczyć.

Ja na razie swoim autem więcej razy jeździłem do serwisu niż gdziekolwiek indziej zlosnik.gif - po prawie czterech miesiącach przebieg to raptem ok. 800 km, w ASO byłem kilkanaście razy, teraz np. stoi już drugi tydzień, może w sobotę odbiorę.

Napisano

> Artykul w Wyborczej.

Poza bzdura na poczatku o dostepnosci Type-R (bo SI to nie TR) to artykul jest idealnie trafiony. Na szczescie w EU mamy naszego Accorda, ktory zawieszeniowo i hamulcowo jest bardzo fajny i do tego dobrze wyglada. Jedyne co to przydaloby mu sie wiecej mocy...mogliby zarzucic tutaj V6 z TSXa.

Napisano

> Akurat jeśli np. o wykonanie nadwozia idzie, to konkurencja wypada lepiej , nawet ta bardzo mało

> renomowana:

> To są rzeczy, które widać przed zakupem , ale wiadomo - na jakieś kompromisy trzeba iść. Gorzej,

> że są też rzeczy, co do których można się przekonać dopiero po zakupie i w przypadku Civica

> potrafią one niemile zaskoczyć.

> Ja na razie swoim autem więcej razy jeździłem do serwisu niż gdziekolwiek indziej - po prawie

> czterech miesiącach przebieg to raptem ok. 800 km, w ASO byłem kilkanaście razy, teraz np.

> stoi już drugi tydzień, może w sobotę odbiorę.

Ja dokladnie na odwrot - leci juz 27-my tysiac i jak narazie w serwisie auto stalo kilka godzin - raz na przegladzie i raz na wymianie hamulcow. Poza tym zero problemow, zero jakichs stresow...

Powiem szczerze, ze jestem coraz bardziej zadowolony z tego hebla wink.gif

Napisano

> Powiem szczerze, ze jestem coraz bardziej zadowolony z tego hebla

To oby dalej się dobrze spisywał ok.gifzlosnik.gif - u mnie jeśli dalej będzie to wyglądało tak, jak wygląda, to się raczej tego auta pozbędę. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Natomiast Honda konczy sie z innego powodu - ostry CRZ bedzie mial 1.6T zamiast wysokoobrotowego

> N/A

Spokojnie, bez paniki... Najpierw zobaczymy jak to bedzie jezdzic. Ja mam niemile przteczucie, ze doloza do tego tone akumlatorow w bagaznik.

W sumie nawet zwykly CR-Z jezdzil by fajnie jakby mu ten balast z bagaznika wyjac wink.gif

> Dlatego tez zamierzam trzymac S2000 tak dlugo jak tylko sie da.

Trzymaj - to juz klasyk. Uzywane modele juz od dawna nie tanieja.

Napisano

> To oby dalej się dobrze spisywał - u mnie jeśli dalej będzie to wyglądało tak, jak wygląda, to

> się raczej tego auta pozbędę.

Wiesz, ja mam z Honda taka dziwna sytuacje. przypomina mi sie czas gdy balem nastolatkiem. Pewnego dnia popatrzylem w lustro i odkrylem, ze nie jestem zbyt piekny. Tu i owdzie mam zadrapanie, tam jakas rysa... Na poczatku mnie to bolalo - chcialem byc piekny jak inni. Potem sie przyzwyczailem hehe.gif

Z Civiciem mam podobnie - na poczatku doprowadzaly mnie do szalui odpryski po kamieniach i latwo rysujace sie plastiki - teraz macham na to reka bo widac lepiej nie bedzie hehe.gif

Auto jezdzi, malo pali, nie sypie sie. Spelnia WSZYSTKIE zalozenia jakie postawilem gdy je kupowalem.

I wlasnie dlatego chce kolejnego Civica wink.gif

Napisano

> Spokojnie, bez paniki... Najpierw zobaczymy jak to bedzie jezdzic. Ja mam niemile przteczucie, ze

> doloza do tego tone akumlatorow w bagaznik.

> W sumie nawet zwykly CR-Z jezdzil by fajnie jakby mu ten balast z bagaznika wyjac

No wlasnie ma to byc petrol-only wiec akumulatory wylatuja. Chociaz tyle dobrego grinser006.gif

Mi chodzi jedynie o to, ze ida dokladnie ta sama sciezka co inni - czyli bedzie po prostu leniwy silnik 1.6T w roznych wariantach mocy i pewnie beda to wsadzali do wszystkiego co sie rusza.

> Trzymaj - to juz klasyk. Uzywane modele juz od dawna nie tanieja.

Dlatego trzymam. I tak bym nie sprzedal bo autentycznie uwielbiam ten samochod ale teraz doszedl jeszcze kolejny duzy powod.

Napisano

Dorzucę coś o quadach Hondy. Miałem kłopoty z zapalaniem gada. Wymiana części, akumulatora nie pomagała, mechanicy rozkładali ręce. Pomógł net, była akcja serwisowa w USA i odpowiedni zestaw części rozwiązał problem.

Napisano

Dla mnie Honda skończyła się przy okazji poprzedniej generacji Civica. Był nowy, wyprodukowany w Anglii, miał mnóstwo usterek. Silnik mułowaty dotarł się po jakichś 40 kkm gdy już sprzedawałem auto, bo miałem dość użerania się z serwisem.

Napisano

> Dorzucę coś o quadach Hondy. Miałem kłopoty z zapalaniem gada. Wymiana części, akumulatora nie

> pomagała, mechanicy rozkładali ręce. Pomógł net, była akcja serwisowa w USA i odpowiedni

> zestaw części rozwiązał problem.

Felerny egzemplarz zawsze moze sie trafic, milem tak z BMW silnik gasl bez konkretnej przyczyny na wolnych obrotach. Sciagnieto dwoch mechanikow z Monachium ( z Fabryki ) i tez nie dali rady.

wink.gif

Napisano

> Dla mnie Honda skończyła się przy okazji poprzedniej generacji Civica. Był nowy, wyprodukowany w

> Anglii, miał mnóstwo usterek. Silnik mułowaty dotarł się po jakichś 40 kkm gdy już

> sprzedawałem auto, bo miałem dość użerania się z serwisem.

Miałem 2 civiki poprzedniej generacji EP3 i wielu kolegów z takimi samymi autami.

Jedyne usterki to było łuszczenie się lakieru na dokładkach spoilerów pod zderzakami.

NIC innego.

Napisano

> Miałem 2 civiki poprzedniej generacji EP3 i wielu kolegów z takimi samymi autami.

> Jedyne usterki to było łuszczenie się lakieru na dokładkach spoilerów pod zderzakami.

> NIC innego.

Dokladnie. Jak na moc i sposob uzytkowania to chyba nie istnial w owym czasie bardziej bezawaryjny hothatch.

Napisano

> Dokladnie. Jak na moc i sposob uzytkowania to chyba nie istnial w owym czasie bardziej bezawaryjny

> hothatch.

Ale ja nie pisałem o Type-R. Ten z tego co mi się wydaje był zresztą produkcji japońskiej. Szczytem wszystkiego był uwalony od nowości hamulec ręczny (hamował na jedno koło, bo zwalona była linka)

Napisano

> Ale ja nie pisałem o Type-R. Ten z tego co mi się wydaje był zresztą produkcji japońskiej. Szczytem

> wszystkiego był uwalony od nowości hamulec ręczny (hamował na jedno koło, bo zwalona była

> linka)

Byl tak samo ze Swindon jak i cala reszta 3 i 5D

Napisano

> Trzymaj - to juz klasyk. Uzywane modele juz od dawna nie tanieja.

Taki z niego klasyk jak ze Spark'a Chevrolet zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.