Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nawiew na tylną szybę

Featured Replies

Napisano

> Dlaczego nie jest stosowany współcześnie?

Mi brakuje dodatkowego wentylatora wywiewnego. Coś takiego było chyba w Nissan Bluebird (dawno było nie pamiętam dokładnie). Jak się nawiew do kabiny ustawiło na wyższe prędkości załączał się dodatkowy wentylator, który wyciągał powietrze.

Przy niewielkich prędkościach, na przykład w mieście, radził sobie z wentylacją kabiny bardzo dobrze.

Napisano

> Mi bardziej brakuje nawiewów na tylne boczne szyby, zwłaszcza w kombi te nad przestrzenią bagażową.

> Wiecznie to to się paruje a odparować nie sposób

w fordzie galaxy, ta szyba jest podgrzewana, ale chyba tylko od strony pasażera

Napisano

> Ha - spodziewałem się takiego argumentu.

> Guzik! Przy rozwożeniu wesołej ferajny (którkie odcinki i częste wysiadki) i temp. ok. 0*C

> elektryka nie nadążała. W przeciwieństwie do nawiewów z przodu/z boków.

Powiedz ferajnie żeby dobrze otrzepywała śnieg z butków smile.gif

Napisano
  • Autor

> Powiedz ferajnie żeby dobrze otrzepywała śnieg z butków

Już przestałem z tym walczyć - nie ma szans... hehe.gif

Napisano

mam w wołdze dmuchawę dwubiegową na tylną szybę, moim zdaniem mało wydajne w stosunku do ogrzewania szyby drucikami zlosnik.gif

Napisano

> 2

> Nie śmiać się tu, ale idziesz do biedronki i kupujesz najtańsze możliwie pampersy.

> Rozrywasz, dajesz całej ferajnie ( oprócz kierownika ) pod dywaniki.

> Za dwa dni wyciągasz je 2-3 kilowe i wymieniasz na nowe.

> Jak by się to śmieszne nie wydawało - proponuję spróbować z tym doskonałym tanim materiałem

> pochłaniającym wilgoć.

Dobre smile.gif Ponoć motocykliści zapodają podpaski pod kask. Jak się ktoś mocno poci to pomaga.

Ja stosuje zwykłe gazety, takie białe typu wybiórcza. Tylko wymieniać trzeba częściej bo się rozpuszczają. Aha gazety pod dywaniki nie pod kask zeby.GIF

Napisano

> mam w wołdze dmuchawę dwubiegową na tylną szybę, moim zdaniem mało wydajne w stosunku do ogrzewania

> szyby drucikami

ale tam jest tylko dmuchawa bez ciepłego ( z tego co pamiętam) i łapie powietrze z bagażnika

Napisano

> w fordzie galaxy, ta szyba jest podgrzewana, ale chyba tylko od strony pasażera

To ciekawy patent, nie rozumiem dlaczego nie stosowany na szerszą skalę. Skoro można podgrzewać w ten sposób przednią i tylną szybę, to dlaczego nie wtopić drucików też w te tylne boczne? hmm.gif

Napisano

> ale tam jest tylko dmuchawa bez ciepłego ( z tego co pamiętam) i łapie powietrze z bagażnika

łapie powietrze z wnętrza - jest specjalny przewód do góry. Czyli - nagrzane wnętrze - dmucha na ciepło zlosnik.gif

ale masz rację, nie ma osobnego kanału ciepłego powietrza tylko do dmuchawy

Napisano

W Renault 19 cabrio jest dmuchawa z elektryczną nagrzewnicą na tylną szybę z plexi. Nawet daje rade stopić śnieg, ale bardzo mocno obciąża alternator (około 250 watów). Przy szklanej szybie to bez sensu, paski są dużo skuteczniejsze.

Napisano

> Łada Samara

no przecier mówię, że w większości, a ten wyjątek potwierdza regułę hehe.gif

Napisano

> Nie chodzi o chłodzenie tylko osuszanie powietrza.

nie wiem skąd ludzie biorą te dziwne legendy - klima nie działa = nie chłodzi + nie osusza.

Napisano

> A są auta w których sprężarka się załączy w ujemnej temperaturze? Nie spotkałem się jeszcze z w

> miare nowym samochodem w którym by sie to udało.

w żadnym nie ma takiej opcji - zamarzłby parownik i w ogóle nici z nawiewu byłyby wink.gif

Napisano

> nie wiem skąd ludzie biorą te dziwne legendy - klima nie działa = nie chłodzi + nie osusza.

oszuszanie powietrza to przecier jedynie skutek uboczny działania klimy, podstawowym i jedynym pożądanym w sumie efektem jest chłodzenie. A że z oszuszania zrobiono użytek to tylko na plus zlosnik.gif

Napisano

> Mi ,tez... Fajny patent ale poza fiordem malo ,kto decyduje sie na ogrzewanie calej

moze dlatego, ze ford ma patent na to?

w sensie zarejestorwany w urzedzie patentowym (i ole wiem).

Napisano

> Odpowiem na pierwszy post, pytaniem do Wszystkich "od klimy"

> Serio jej nie używacie do odparowania szyb?

ponizej 4 stopni nie zalaczy mi sie klima we fordzie, wiec nie moge jej uzyc w zimie.

Napisano

> w żadnym nie ma takiej opcji - zamarzłby parownik i w ogóle nici z nawiewu byłyby

powaznie??? hehe.gifhehe.gif to czemu w pewnych autach sie sprezarka zalacza?

sebring,grand cherokee,explorer,ducato,boxer,

ale np w skodzie i toyocie faktycznie nie dziala frown.gif

Napisano

> nie wiem skąd ludzie biorą te dziwne legendy - klima nie działa = nie chłodzi + nie osusza.

Jako twórca legendy zapraszam na testy, mogę podjechać do Ciebie.

Zamiast gadać sprawdzimy fizycznie, czy klima osusza w zimie.

Wspólnie obalimy legendę, że klima nie osusza w zimie powierza.

Wszystkim sceptykom proponuję spróbować

Nie będę udowadniał co dlaczego i jak, bo nie potrafię tego naukowo udowodnić.

Faktem jest, że przynajmniej w fiacie doskonale osusza powietrze.

Przypominam że nie chłodzę tylko grzeję klimatyzacją.

Quote:

Zawsze włączona

Klimatyzacja powinna być użytkowana stale, bez względu na porę roku, także jesienią i zimą. Gdy klimatyzacja pracuje, do kabiny dostaje się osuszone powietrze, co znakomicie poprawia warunki jazdy w czasie opadów i dużej wilgotności powietrza. Efektem jej działania jest brak parowania szyb. Ciągła praca klimatyzacji chroni sprężarkę przed przedwczesnym zużyciem i kosztownymi w naprawach awariami. Krążący w pracującym układzie czynnik chłodniczy rozprowadza olej, który smaruje trące się części sprężarki. Jeżeli klimatyzacja nie działa, olej osadza się w jej różnych częściach. Po ponownym uruchomieniu klimatyzacji, przez czas potrzebny do rozmieszenia oleju w czynniku chłodniczym i rozprowadzeniu po całym układzie, sprężarka pracuje z niedostatecznym smarowaniem. Z tego powodu przerwa w pracy klimatyzacji nie powinna trwa więcej niż tydzień, także w zimie.

Napisano

Jest, Volvo s60 - wyciąg + ogrzewana szyba ok.gif

Napisano

> Klimatyzacja powinna być użytkowana stale, bez względu na porę roku, także jesienią i zimą. Gdy

> niedostatecznym smarowaniem. Z tego powodu przerwa w pracy klimatyzacji nie powinna trwa

> więcej niż tydzień, także w zimie.

Pewnie, powinna pracowac przynajmniej 30 min na miesiac - tak jest napisane w instrukcji obslugi, a chwile potem pisza, ze ponizej 4 stopni klima nie wlaczy sie - byc tu madry i uzywaj klimy.

Napisano

> Pewnie, powinna pracowac przynajmniej 30 min na miesiac - tak jest napisane w instrukcji obslugi, a

> chwile potem pisza, ze ponizej 4 stopni klima nie wlaczy sie - byc tu madry i uzywaj klimy.

Kolejny raz namawiam, spróbujcie potem mówicie o legendach.

Co macie do stracenia? Tylko zyskacie-lepszą widoczność.

Napisano

> Kolejny raz namawiam, spróbujcie potem mówicie o legendach.

> Co macie do stracenia? Tylko zyskacie-lepszą widoczność.

Spoko - jutro obaczaje jak nie zapomne. Sprawdze czy klima sie wlaczyla po chwilowym zuzyciu paliwa - zawsze przy dzialajacej klimie skakalo do 0.9-1.0 litr/godz.

Ale obawiam sie, ze.....

c-max-klima-800.jpg

Napisano

> w żadnym nie ma takiej opcji - zamarzłby parownik i w ogóle nici z nawiewu byłyby

zapraszam do garażu wink.gif

w 124 mam przycisk z symbolem szyby (koło pokręteł nawiewów nad przyciskiem EC), który wymusza włączenie klimy nawet w niskich temperaturach i służy właśnie szybszemu odparowaniu szyb wink.gif

m9.jpg

Pozdro

Napisano

Hmm no tak tylko u mnie w Fiacie Brava też klima nie włącza się poniżej bodajże 4-6*C, ale prawdopodobnie uruchamia się jeżeli używam funkcji "max def" czyli maksymalne "rozmrożenie" szyb z tym, że nie jest to zbyt użyteczne na dłuższą metę fakt, żeby odparować szyby ok, ale jeździć z tym się nie da bo nawiew wtedy daje na maxa na szyby i szum powietrza zagłusza wszystko do 120km/h hehe.gif Więc sam już nie wiem co sądzić o tym używaniu klimy zimą z jednej strony rzekomo ma się używać, żeby smarować sprężarkę itp., a z drugiej strony PRODUCENT w celu zabezpieczenia układu klimatyzacji odcina możliwość jej uruchomienia poniżej pewnej temperatury i kto ma rację ? crazy.gif

Napisano

> Jako twórca legendy zapraszam na testy, mogę podjechać do Ciebie.

> Zamiast gadać sprawdzimy fizycznie, czy klima osusza w zimie.

> Wspólnie obalimy legendę, że klima nie osusza w zimie powierza.

> Wszystkim sceptykom proponuję spróbować

Z własnych obserwacji (Mondeo, Sedici). Klima przy temperaturach bliskich zero i poniżej przestaje osuszać. Podejrzewam a w zasadzie wiem, że jest to związane z niezałączaniem się sprężarki (możliwość oszronienia jakiegoś elementu). Skąd wiem że nie osusza? Ano stąd, że zostają delikatnie zaparowane niektóre fragmenty okien.

Chyba że mam popsutą klimatyzację smile.gif

Sprężarkę wyłączam tylko jak przewożę pewną osobę, która bardzo boi się wszelkich mikrobów wydobywających się z klimatyzacji. I w lato jak wiem że mam przejechać bardzo krótki odcinek (2-3 minuty jazdy). Poza tym non stop włączona.

Napisano

> Faktem jest, że przynajmniej w fiacie doskonale osusza powietrze.

W moim nie osusza. Przy temperaturach już lekko powyżej zera próba załączenia klimy skutkuje jedynie zaświeceniem diody na przycisku. Sprężarka nie startuje, szyby się nie osuszają szybciej niż przy samym nawiewie.

Napisano

ale jaka legenda, to są prawa fizyki icon_rolleyes.gif

jeśli osuszasz to wytrąca się woda - kapie pod autem, a woda na mrozie zamarza

więc hmm.gif

swoją drogą jaką temperaturę ma parownik? ujemną nie

jeśli wpada na niego powietrze o temp np -3'C, to co się stanie ?

Quote:

Temperatura parownika powinna być możliwie niska ale wyższa od 0oC. Ze względu na duży wydatek sprężarek i zmienne warunki otoczenia trzeba było zastosować zabezpieczenie pracy parownika. Bez tego zabezpieczenia parownik mógłby osiągać zbyt niskie temperatury w konsekwencji czego woda na parowniku zamarzłaby i przepływ powietrza przez parownik byłby niemożliwy.

linka

w fordzie jest wyraźnie napisane, że sprężarka się nie załączy i się nie załączy - nie słychać/ nie ma wahnięcia obrotów

być może są auta gdzie jest jakiś myk który umożliwia włączenie sprężarki przy ujemnych temperaturach hmm.gif

Napisano

"Bez tego zabezpieczenia parownik mógłby osiągać zbyt niskie temperatury w konsekwencji czego woda na parowniku zamarzłaby i przepływ powietrza przez parownik byłby niemożliwy. "

No i ta teoria wydaje się mieć sens poza tym jak już ktoś wyżej napisał skropliny nie będą spływać pod auto bo będą w postaci lodu więc czy te wszystkie pisma "branżowe" tak nas robią w c...a za przeproszeniem z tym uruchamianiem klimy zimą ?! Sam już nie wiem jak to rozumieć z jednej strony każą uruchamiać zimą, a z drugiej strony wg. tego co jest powyżej napisane i na to by wskazywała logikai bądź tu człowieku mądry i dbaj o klimatyzację sick.gif

Napisano

> "Bez tego zabezpieczenia parownik mógłby osiągać zbyt niskie temperatury w konsekwencji czego woda

> na parowniku zamarzłaby i przepływ powietrza przez parownik byłby niemożliwy. "

waytogo.gif

> No i ta teoria wydaje się mieć sens poza tym jak już ktoś wyżej napisał skropliny nie będą spływać

> pod auto bo będą w postaci lodu więc czy te wszystkie pisma "branżowe" tak nas robią w c...a

> za przeproszeniem z tym uruchamianiem klimy zimą ?! Sam już nie wiem jak to rozumieć z jednej

> strony każą uruchamiać zimą, a z drugiej strony wg. tego co jest powyżej napisane i na to by

> wskazywała logikai bądź tu człowieku mądry i dbaj o klimatyzację

wiesz, opony też każą zmieniać jak jest 7'C wink.gif

być może są układy gdzie jest to jakoś rozwiązane - np odprowadzenie skroplin podgrzewanym przewodem,

z tym że żeby odparować powietrze, musi ono trafić na coś zimnego

więc hmm.gif

przy temp bliskich 0'C jest to dość trudne do osiągnięcia

zresztą jak widzisz, u niektórych działa spineyes.gif

Napisano

> być może są auta gdzie jest jakiś myk który umożliwia włączenie sprężarki przy ujemnych

> temperaturach

Nie ma żadnego "myku". Wystarczy usunąć (lub miec niesprawny) czujnik oszronienia wyparki (element oddający ciepło do wnętrza auta).

U mnie włączy się w każdych warunkach.

PS No teraz się nie uruchomi, bo brakuje kawałka rury i czynnika chłodzącego grinser006.gif

Napisano

> Nie ma żadnego "myku". Wystarczy usunąć (lub miec niesprawny) czujnik oszronienia wyparki (element

> oddający ciepło do wnętrza auta).

parownik to coś jak nagrzewnica, w sumie podobne do chłodnicy - tak ?

jeśli ma on temp poniżej zera, to się zaszroni i powietrze nie będzie przepływać

więc jak może układ działać ?

tzn chwilę będzie działał, zanim zamarznie hmm.gif

> U mnie włączy się w każdych warunkach.

Napisano

Nie wydaje się możliwym, aby klimatyzacja uruchamiała się w temp. poniżej i bliskich zeru. Normalnie działając parownik "pobriera" ciepło z wnętrza auta, które notabene oddawane jest na skraplaczu i nie może osiągnąć przy tym ujemnej temperatury swojej powierzchni. Zatem, jeżeli na dworze jest -5 stopni to klimatyzacja za nic nie może się uruchomić, bo jak parownik, który ma temp. załóżmy 0,5 stopnia podczas pracy w normalnych warunkach, pobierze "ciepło" z powietrza o temp. -5 stopni, to fizycznie niemożliwe.

Napisano

> tzn chwilę będzie działał, zanim zamarznie

... i o ta chwilę się rozchodzi waytogo.gif

Często wystarczy do odparowania szyb.

Napisano

> Nie wydaje się możliwym, aby klimatyzacja uruchamiała się w temp. poniżej i bliskich zeru.

To dlaczego u mnie się uruchamia he ? zlosnik.gif

Pomijam sprawność układu.

Napisano

Teoria (przynajmniej ta, którą znam) nie dopuszcza takich przypadków zlosnik2.gif

Napisano

> Teoria (przynajmniej ta, którą znam) nie dopuszcza takich przypadków

Teoria teorią, życie, życiem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.