Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanizm napędzający układ rozrządu.

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad jednym.

Paski się starzeją, pękają, przeskakują.

Łańcuchy się rozciągają, w znikomych przypadkach zrywają, czasami gdy są zużyte hałasują, zużywają się napinacze itp.

Koła zębate wymuszają umieszczanie wałka rozrządu w bloku i stosowanie układu popychaczy, lasek, dźwigienek itp, dziś chyba w ogóle już nie stosowanych.

Dlaczego w obecnych silnikach nie stosuje się napędu układu rozrządu w postaci wałka królewskiego?

Wiadomo - koszty, bardziej złożona budowa czy też brak możliwości zarabiania na późniejszych obsługach wozu itp.

Lecz układ tan jest całkowicie bezpieczny, bezobsługowy i najbardziej nadaje się do współczesnych silników.

Myślę, że stosowania wałka królewskiego aż tak nie podniosłoby to kosztów produkcji silnika.

Jakie ma plusy i minusy wałek królewski i czy obecnie jakiś producent stosuje takie przeniesienie napędu układu rozrządu w silnikach?

Napisano

> Jakie ma plusy i minusy wałek królewski i czy obecnie jakiś producent stosuje takie przeniesienie

> napędu układu rozrządu w silnikach?

Za drogi. Dosyc glosny. Poza tym chyba generuje wieksze straty. W samochodach nikt nie stosuje.

Napisano

Koła zębate wcale nie wymuszają umieszczenia wałka w bloku.

Mam taki napęd wałków w motocyklu. Silnik V4, w każdej głowicy DOHC.

Rozwiązanie precyzyjne i niezniszczalne, troszkę hałasujące (charakterystyczny gwizd). Nie stosowane powszechnie chyba ze względu na drogą produkcję i brak konieczności serwisowania grinser006.gif

Napisano

> Za drogi. Dosyc glosny. Poza tym chyba generuje wieksze straty. W samochodach nikt nie stosuje.

Układ ten stosowany jest we wszystkich samochodach ciężarowych :-) Głośny jest to fakt.

Napisano

Z wad to głośność, zabudowa wymagająca więcej miejsca i trudniejsze napędzanie dodatkowo pompy wody. Zaleta jest tylko jedna i jest to 100% pewność co do poprawnego ustawienia rozrządu przez cały okres użytkowania. Gdybyśmy mieli silniki, które nigdy nie wymagałyby żadnej naprawy to miałoby to może sens. W przeciwnym razie komplikuje to np. naprawę głowicy.

Napisano
  • Autor

> Z wad to głośność, zabudowa wymagająca więcej miejsca i trudniejsze napędzanie dodatkowo pompy

> wody.

Pompę wody może napędzać ten sam pasek, który napędza alternator, pompa nie wymaga idealnego ustawiania jakiś faz.

Wydaje mi się, że zabudowa nie byłaby aż tak masywna i rozbudowana.

Co do głośności to o ile może być to głośniejsze?

Silnik i tak hałasuje, a jak będzie trochę bardziej hałasował to co z tego.

wink.gif

Napisano

> Pompę wody może napędzać ten sam pasek, który napędza alternator, pompa nie wymaga idealnego

> ustawiania jakiś faz.

Owszem ale jest to już jakieś ograniczenie, bowiem odpada możliwość wkomponowania napędu tej pompy od rozrządu

> Wydaje mi się, że zabudowa nie byłaby aż tak masywna i rozbudowana.

Oczywiście, że nie. Jednak patrząc na ilość miejsca pod maskami nowoczesnych samochodów poszerzanie silników jest bezsensowne

> Co do głośności to o ile może być to głośniejsze?

> Silnik i tak hałasuje, a jak będzie trochę bardziej hałasował to co z tego.

Nic, klient kupi inny samochód. Jest to najgorsze pod względem hałasu rozwiązanie.

Napisano

> Układ ten stosowany jest we wszystkich samochodach ciężarowych :-) Głośny jest to fakt.

Hmmm, w kilku motocyklach tez ale chyba rozmawialismy o normalnych autach osobowych smile.gif

Napisano

Rozrząd w TDI V10 jest zrealizowany za pomocą kół zębatych i wygląda tak:

tuareq7.jpg

tuareq8.jpg

Napisano

> Owszem ale jest to już jakieś ograniczenie, bowiem odpada możliwość wkomponowania napędu tej pompy

> od rozrządu

Akurat napęd pompy wody brany od napędu rozrządu jest jednym z głupszych rozwiązań dosyć powszechnie stosowanych we współczesnych silnikach. A co do kół zębatych w napędzie rozrządu to wystarczy popatrzeć na silnik S21 zlosnik.gif

Napisano

> Akurat napęd pompy wody brany od napędu rozrządu jest jednym z głupszych rozwiązań dosyć

> powszechnie stosowanych we współczesnych silnikach. A co do kół zębatych w napędzie rozrządu

> to wystarczy popatrzeć na silnik S21

ale to ohv

Napisano

> Zastanawiam się nad jednym.

...

> Dlaczego w obecnych silnikach nie stosuje się napędu układu rozrządu w postaci wałka królewskiego?

> Wiadomo - koszty, bardziej złożona budowa czy też brak możliwości zarabiania na późniejszych

> obsługach wozu itp.

> Lecz układ tan jest całkowicie bezpieczny, bezobsługowy i najbardziej nadaje się do współczesnych

> silników.

> Myślę, że stosowania wałka królewskiego aż tak nie podniosłoby to kosztów produkcji silnika.

> Jakie ma plusy i minusy wałek królewski i czy obecnie jakiś producent stosuje takie przeniesienie

Za Wikipedią

Quote:

To rozwiązanie, mimo że trwałe i niezawodne, nie jest obecnie stosowane w samochodach osobowych ze względu na głośną pracę i wysoką cenę.

To chyba wszystko w temacie...

Napisano

> Hmmm, w kilku motocyklach tez ale chyba rozmawialismy o normalnych autach osobowych

No ma ani słowa o tym ,ze chodzi o współczesne silniki aut osobowych:-) pozdro

Napisano

> ...

> Za Wikipedią

> Quote:

> To rozwiązanie, mimo że trwałe i niezawodne, nie jest obecnie stosowane w samochodach osobowych ze

> względu na głośną pracę i wysoką cenę.

> To chyba wszystko w temacie...

A od kiedy to Wikipedia jest miarodajnym źródłem informacji? cfaniaczek.gif

Napisano

> A od kiedy to Wikipedia jest miarodajnym źródłem informacji?

Od czasu towarzysza Batuty.

Napisano

> Od czasu towarzysza Batuty.

Jeszcze długo, długo zanim to przyniesie taki efekt, żeby można tam wyczytać "wszystko w temacie" smirk.gif

Napisano

> ale to ohv

Nie każdy ohv miał tak napędzany rozrząd, ba, niewiele...

Napisano

Proste - jest bezobsługowy.

Napisano

> A od kiedy to Wikipedia jest miarodajnym źródłem informacji?

Nie zgadzasz się z zacytowanym fragmentem, czy chcesz tylko sobie pomarudzić?

Napisano

> Nie każdy ohv miał tak napędzany rozrząd, ba, niewiele...

ale czy ja napisalem ze kazdy??? icon_eek.gif

Chodzi o to ze w ohv znacznie prosciej to zrealizowac

Napisano

Najlepsze byłoby elektromagnetyczne otwieranie zaworów, sterowane przez komputer. Praktycznie znika nam głowica, zero wałków, pasków , kół zębatych no i płynne sterowanie zaworami zależnie od obciążenia, taki V-tec tylko w całym zakresie obrotów. Pare lat temu już słyszałem że się do tego przymierzają. Ale chyba faktycznie byłoby to w miare bezobsługowe i producenci nie mieliby na czym zarabiać.

Napisano

> Najlepsze byłoby elektromagnetyczne otwieranie zaworów, sterowane przez komputer.

to się nazywa multiair i robi to fiut zeby.GIF Co prawda tylko zawory ssące, ale jakiś tam postęp jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to się nazywa multiair i robi to fiut Co prawda tylko zawory ssące, ale jakiś tam postęp jest

klucz - w pełni automatyczne rozwiązanie, a multiair ma jak najbardziej wałek rozrządu zlosnik.gif

Napisano

> klucz - w pełni automatyczne rozwiązanie, a multiair ma jak najbardziej wałek rozrządu

tak pisałem przecież, jeden, wydechowy. ale ssące zawory są elektro/hydrauliczne?

Napisano

> tak pisałem przecież, jeden, wydechowy. ale ssące zawory są elektro/hydrauliczne?

afaik ma dwa ok.gif

edit: no chyba jest jednak jeden zlosnik.gif

Napisano

> ale czy ja napisalem ze kazdy???

> Chodzi o to ze w ohv znacznie prosciej to zrealizowac

A jeszcze prościej w SV grinser006.gif Zdaje się, że w silniku M20 wkładanym m. in. do Warszawy był rozrząd napędzany kołami zębatymi waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A jeszcze prościej w SV Zdaje się, że w silniku M20 wkładanym m. in. do Warszawy był rozrząd

> napędzany kołami zębatymi

Silnik S-21.

Wałek rozrządu w bloku, napędzany kołami zębatymi o zębach skośnych.

Aby zmniejszyć hałas przekładni, koło wałka rozrządu było wykonane z jakiegoś tworzywa sztucznego, coś w rodzaju bakielitu, plastiku, żywicy itp.

Napisano

> tak pisałem przecież, jeden, wydechowy. ale ssące zawory są elektro/hydrauliczne?

Z tego co ja czytałem, to jest klasyczny napęd a komputer może tylko zwiększyć lub zmniejszyć "ruch" zaworu hmm.gif

Napisano

> Z tego co ja czytałem, to jest klasyczny napęd a komputer może tylko zwiększyć lub zmniejszyć

> "ruch" zaworu

nie tak do końca, jeden walek napędza bezpośrednio wydech, ssące zawory to mix technologii :F

Napisano

> Najlepsze byłoby elektromagnetyczne otwieranie zaworów, sterowane przez komputer. Praktycznie

> znika nam głowica, zero wałków, pasków , kół zębatych no i płynne sterowanie zaworami zależnie

> od obciążenia, taki V-tec tylko w całym zakresie obrotów. Pare lat temu już słyszałem że się

> do tego przymierzają. Ale chyba faktycznie byłoby to w miare bezobsługowe i producenci nie

> mieliby na czym zarabiać.

O takim elektromagnetycznym napędzie zaworów to ja pierwszy raz czytałem ze 25-30 lat temu, jeszcze za poprzedniej komuny, w tygodniku MOTOR. Jednak do dziś żaden seryjny silnik nie ma tego rozwiązania. Widocznie, nie takie to proste.

Napisano

> Pompę wody może napędzać ten sam pasek, który napędza alternator, pompa nie wymaga idealnego

> ustawiania jakiś faz.

> Wydaje mi się, że zabudowa nie byłaby aż tak masywna i rozbudowana.

> Co do głośności to o ile może być to głośniejsze?

> Silnik i tak hałasuje, a jak będzie trochę bardziej hałasował to co z tego.

Nie zapominaj tez o stratach mocy. Pasek czy lancuch maja niemal 100% sprawnosc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.