Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka świateł amerykańskich na europejskie

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam hondę odyssey, która ma amerykańskie światła. Kierunkowskazy są na szczęscie normalne ale pozostają światła przednie. Niestety nie ma eropejskich lamp więc nie da się podmienić, co sądzicie o takich wynalazkach

allegro co to jest warte ? Warto się w to bawić czy dać sobie spokój ?

Napisano

Ale to wymagane jest? Czy chcesz dla siebie? Jak nie jest wymagane ja bym odpuścił.

Napisano
  • Autor

> Ale to wymagane jest? Czy chcesz dla siebie? Jak nie jest wymagane ja bym odpuścił.

no wymagane, oczwiście połowa sprowadzonch jeździ bez przeróbek. Nie mówię o światłach przednich ale też o miganiu stopem na czerwono.

Napisano

> no wymagane, oczwiście połowa sprowadzonch jeździ bez przeróbek. Nie mówię o światłach przednich

> ale też o miganiu stopem na czerwono.

Oni to muszą jakoś legalizować, bo taki samochód normalnie leci z przeglądu. Diagnosta grzecznościowo nawet nie wpuszcza ich na ścieżkę żeby nie musieli płacić. Kolega też raczej nie podbije na krzywy ryj, bo to się za bardzo rzuca w oczy.

Napisano

> Witam

> Mam hondę odyssey, [...] Niestety nie ma eropejskich lamp więc nie da się podmienić,

Ciekawe jak do tej pory zdobywałeś przegląd rejestracyjny ?

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jak do tej pory zdobywałeś przegląd rejestracyjny ?

kupiłem razem z samochodem zlosnik.gif Mam jeszcze rok zapasu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oni to muszą jakoś legalizować, bo taki samochód normalnie leci z przeglądu. Diagnosta

> grzecznościowo nawet nie wpuszcza ich na ścieżkę żeby nie musieli płacić. Kolega też raczej

> nie podbije na krzywy ryj, bo to się za bardzo rzuca w oczy.

przednich to za bardzo nie widać ale czerwone kierunkowskazy często widzę w suvach.

Napisano

> przednich to za bardzo nie widać ale czerwone kierunkowskazy często widzę w suvach.

Przednie chyba świecą "płasko", więc nawet mniej oślepiają, chyba że V to było by gorzej. Ale brak naszych pomarańczowych kierunków z tyłu jest moim zdaniem niedopuszczalny.

Napisano

> Oni to muszą jakoś legalizować, bo taki samochód normalnie leci z przeglądu.

Nie mam najmniejszego problemu z przeglądami samochodu z lampami symetrycznymi. Co poniektórzy chyba zbyt histerycznie reagują na takie reflektory i im się wydaje, ze niestworzone rzeczy na drodze się dzieją. Te lampy nie oślepiają, bo nie maja jak, chyba ze są rozregulowane i świecą w korony drzew. Nieco gorzej doświetlają prawe pobocze, ale to tez zależy od modelu auta. Inna sprawa to dostosowanie świateł postojowych - bardzo często widzę "amerykance" z pomarańczowymi kierunkowskazami świecącymi w sposób ciągły - i to się rzuca w oczy. Poza tym kwestia czerwonych kierunków z tylu i brak tylnego światła przeciwmgielnego - to trzeba przerobić.

Napisano

> Witam

> Mam hondę odyssey, która ma amerykańskie światła. Kierunkowskazy są na szczęscie normalne ale

> pozostają światła przednie. Niestety nie ma eropejskich lamp więc nie da się podmienić, co

> sądzicie o takich wynalazkach

> allegro co to jest warte ? Warto się w to bawić czy dać sobie spokój ?

Ja od 19 lat ni eprzerabiałem orginalnych reflektorów amerykańskich i przeglady przechodziło , pały się nigdy nie doczepiły smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mam najmniejszego problemu z przeglądami samochodu z lampami symetrycznymi. Co poniektórzy

> chyba zbyt histerycznie reagują na takie reflektory i im się wydaje, ze niestworzone rzeczy na

> drodze się dzieją. Te lampy nie oślepiają, bo nie maja jak, chyba ze są rozregulowane i świecą

> w korony drzew. Nieco gorzej doświetlają prawe pobocze, ale to tez zależy od modelu auta. Inna

> sprawa to dostosowanie świateł postojowych - bardzo często widzę "amerykance" z pomarańczowymi

> kierunkowskazami świecącymi w sposób ciągły - i to się rzuca w oczy. Poza tym kwestia

> czerwonych kierunków z tylu i brak tylnego światła przeciwmgielnego - to trzeba przerobić.

te pomarańczowe z przodu świecące na stałe to nie kierunkowskazy ale postojowe, mam takie zlosnik.gif. Dzwoniłem do przerabiaczy i mają dorobić tylne przeciwmgielne i przerobić pomarańczowe postojowe na zwykłe białe. Drogowe zostawiam takie jakie są, nic nie wklejam bo pewnie będzie gorzej niż jest.

Napisano

> te pomarańczowe z przodu świecące na stałe to nie kierunkowskazy ale postojowe, mam takie .

no to ja wiem o tym, bo miałem w oryginale takie same. żarówka po prostu ma dwa włókna 5 i 21W. żółte postojówki mam teraz odłączone i dorobione nowe w kloszach przeciwmgłowych w zderzaku.

Napisano

> Oni to muszą jakoś legalizować, bo taki samochód normalnie leci z przeglądu. Diagnosta

> grzecznościowo nawet nie wpuszcza ich na ścieżkę żeby nie musieli płacić. Kolega też raczej

> nie podbije na krzywy ryj, bo to się za bardzo rzuca w oczy.

Skad masz takie informacje? icon_eek.gif Z tego co ja wiem to przeglady nadal sie robi "bez ogladania auta"...

Napisano

> Witam

> Mam hondę odyssey, która ma amerykańskie światła. Kierunkowskazy są na szczęscie normalne ale

> pozostają światła przednie. Niestety nie ma eropejskich lamp więc nie da się podmienić, co

> sądzicie o takich wynalazkach

> allegro co to jest warte ? Warto się w to bawić czy dać sobie spokój ?

Jak już ktoś grzebie w lampie to niech się określi czy efekt finalny będzie miał homologację i gwarancję. Z opisu nic nie wynika a bez tego nie zawracałbym sobie głowy

Napisano

> Jak już ktoś grzebie w lampie to niech się określi czy efekt finalny będzie miał homologację i

> gwarancję. Z opisu nic nie wynika a bez tego nie zawracałbym sobie głowy

gwarancję na działanie pewnie tak, ale homologację? kto to ma robić i za ile w przypadku rzemiosła. soczewka montowana w reflektor zapewne ma homologację, ale to nie oznacza że przerobiony reflektor automatycznie też...

Napisano

> Nie mam najmniejszego problemu z przeglądami samochodu z lampami symetrycznymi. Co poniektórzy

> chyba zbyt histerycznie reagują na takie reflektory i im się wydaje, ze niestworzone rzeczy na

> drodze się dzieją. Te lampy nie oślepiają, bo nie maja jak, chyba ze są rozregulowane i świecą

I to chyba prawdą jest, w końcu amerykańce jakoś z tym jeżdżą i nie zabijają się z tego powodu - a i motocykle u nas zdaje się, że mogą mieć "symetryczne" przednie światło. Co innego pozostałe światła - im to nie przeszkadza, bo przyzwyczajeni są do tego, że wszystko z tyłu może migać, nie tak jak u nas, tylko kierunkowskaz.

Napisano

> i motocykle u nas zdaje się , że mogą mieć "symetryczne" przednie światło.

nie głoś herezji na forum, pogrubiłem słowo - klucz... tylko ci się zdaje.

Napisano

> Skad masz takie informacje? Z tego co ja wiem to przeglady nadal sie robi "bez ogladania auta"...

Ty chyba żartujesz że Diagnosta podpisuje się pod czymś czego na oczy nie widział, nawet "po znajomości" szybko ukręciłby sobie bat na tyłek

Napisano

> gwarancję na działanie pewnie tak, ale homologację? kto to ma robić i za ile w przypadku rzemiosła.

> soczewka montowana w reflektor zapewne ma homologację, ale to nie oznacza że przerobiony

> reflektor automatycznie też...

Jeśli po zabiegu ma nie być homologacji to przeróbka jest zupełnie bez sensu. No chyba, że użytkownik nie ma problemów z przegladami a wybitnie przeszkadza mu brak doświetlenia prawej strony hehe.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> nie głoś herezji na forum, pogrubiłem słowo - klucz... tylko ci się zdaje.

Przepraszam, że tak długo to trwało, ale polecam szanownemu koledze lekturę tego: http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2009/75/poz.639.htm - zwłaszcza tabelkę proszę obejrzeć i przeczytać, co tam pisze...łącznie z drobnym drukiem - chyba, że jest błąd w rozporządzeniu albo już jest nieaktualne zlosnik.gif

Napisano

> Ty chyba żartujesz że Diagnosta podpisuje się pod czymś czego na oczy nie widział, nawet "po

> znajomości" szybko ukręciłby sobie bat na tyłek

Ty się chyba kolego wczoraj urodziłeś. Mój służbowy ma 11lat, a NIGDY nie widział diagnosty, dodam, że jest "samochodem specjalnym" i diagnosta dodatkowo powinien wpisać numer protokołu badania "dozorowego".

Samochód musi pracować, a jak się zepsuje, to się naprawi. - to podejście pracodawcy sciana.gif

Zaznaczam, że nie pochwalam tego ale za bardzo nie mam wpływu. Smutne i przerażające ale prawdziwe, niestety! sick.gif

Napisano

> Przednie chyba świecą "płasko", więc nawet mniej oślepiają, chyba że V to było by gorzej. Ale brak

> naszych pomarańczowych kierunków z tyłu jest moim zdaniem niedopuszczalny.

Amerykanów nie oślepiają to dlaczego miałyby w Europie razić

Napisano

> Ty chyba żartujesz że Diagnosta podpisuje się pod czymś czego na oczy nie widział, nawet "po

Po prostu nie wszystkich takich jeszcze wsadzili.

Napisano

> sprawa to dostosowanie świateł postojowych - bardzo często widzę "amerykance" z pomarańczowymi

> kierunkowskazami świecącymi w sposób ciągły - i to się rzuca w oczy.

Przyjrzyj się na spokojnie nowym Volvo, Toyotom, BMW i Hondom.

Chodzi mi o te najdroższe modele.

Świeci im pozycja na pomarańczowo, jak cholera......

Ale to europejskie jest i git.

U mnie w RAMie już nie jest git. Tył mam przerobiony.

Napisano

Podpisze się. Znam co najmniej dwóch osobiście i jednego "przez kolegę".

Dajesz DR, po 2 dniach odbierasz podbity. Cena nieco niższa niż

legalnie. Taki kraj frown.giffrown.gif Przynam się, że korzystałem z tego tylko

dwa razy, jak miałem malucha, który na 100% nie przeszedłby

żadnego przeglądu. Potem na szczęście rozum wrócił, ale kontakty

zostały crazy.gif

Napisano

> Przyjrzyj się na spokojnie nowym Volvo, Toyotom, BMW i Hondom.

> Chodzi mi o te najdroższe modele.

> Świeci im pozycja na pomarańczowo, jak cholera......

> Ale to europejskie jest i git.

> U mnie w RAMie już nie jest git. Tył mam przerobiony.

Po prostu mają homologacje na to

Napisano

> Po prostu mają homologacje na to

Ale to jest chore przecież.

Albo inaczej - kwestia kasy na górze i na samym początku łańcuszka szczęscia.

Napisano

> Przyjrzyj się na spokojnie nowym Volvo, Toyotom, BMW i Hondom.

> Chodzi mi o te najdroższe modele.

> Świeci im pozycja na pomarańczowo, jak cholera......

> Ale to europejskie jest i git.

To są sprowadzane z USA. Właścicielom brakło na wymianę świateł. Te z salonów z Europy mają normalne światła. Wybierz się do salonu i zerknij.

Napisano

ale jemu pewnie chodzi o obrysówki przednie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.